donderdag 28 november 2013

DE SCHOOLTUIN WINTERKLAAR MAKEN

Eergistermiddag was de jongeman die op de foto is te zien bezig om met de hand een groen stukje grond op het Schooltuincomplex om te spitten. Aan de horizontaal lopende strepen die op de grote lap grond links op de foto zijn te zien, kun je aflezen dat dit met een ploeg is gebeurd. 
Waarom het rechter gedeelte met de hand en een spade wordt bewerkt en de rest van het complex niet, is me niet bekend. Maar de NDE-er (Natuur, Duurzaamheid en Educatie) was lekker bezig en had er schik in. "Maak maar even een foto van een afstandje, dan word ik niet herkend."
Heeft het wel zin om een tuin winterklaar te maken?
De term winterklaar maken roept associaties op met oplichterij. Met dank aan dit filmpje uit de jaren zeventig waarin de edele heren Jacobse en Van Es een bejaard Haags vrouwtje het geld uit de zakken kloppen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Omgespitte tuin zorgt ervoor dat de vorst in de winter goed de grond in kan trekken. Dat geeft lucht, wat in Beijum kleium noodzakelijk is. Als je dan tijdens het spitten ook nog de resten van de oude planten en onkruid met wortel en al verwijderd ben je in het voorjaar weer eerder op gang. Vanzelf spit je om de ouwe prei en nog te oogsten spruiten heen; ook de grond waarin boerenkool staat laat je ongemoeid.

Anoniem zei

Ploeg? Lijkt mij eerder een frees die erover is gegaan. Ook nog handmatig bediend. Lijkt me helemaal bio in orde.

Kees K.