donderdag 21 november 2013

GLADDE OP-EN AFRITTEN KRUISPUNT BEIJUM-ZUID


De waarschuwing 'kijk uit voor gladheid bij op- en afritten' ging nooit op voor kruispunt Beijum Zuid. Maar de situatie is veranderd. Het is er tijdens vorst uitkijken geblazen.
Bekijk de rechter archieffoto, klik groter.
Waar automobilisten tot twee jaar geleden recht toe recht aan en een bochtje om moesten om de wijk in- of uit te rijden, daar hebben ze nu te maken met slingerwegen. Zie de bovenste afbeelding. Vanaf de rotonde ter hoogte van De Hunze moet je hier vaart maken om richting Julianaplein of Hoogezand te gaan. Gisterochtend was dat bijna niet te doen, er was grote kans om de bocht uit te vliegen i.v.m. gladheid. En zal ook het geval aan de andere kant zijn geweest, zie foto links, de afrit naar de rotonde aan Beijum-kant.
En de winter moet nog beginnen. Het wordt uitkijken geblazen tijdens vorstige dagen bij het nieuwe kruispunt. Strooiwagens zullen alleen de doorgaande wegen behandelen, zoals de Beneluxweg die voor de deur van Beijum langs rijdt. Maar daar zit nou juist het gevaar in, en daarom wordt er altijd gewaarschuwd voor gladde op- en afritten. Van gladde wegen naar gladde opritten (vice verca) rijden schijnt minder gevaarlijk te zijn dan het verplaatsen van stroeve (gestrooide) wegen naar gladde afritten. De overgang van niet glad naar glad, en omgekeerd, dát schijnt volgens onderzoeken het meest risicovol te zijn.

Heel leuk dat we een supersonisch nieuw kruispunt hebben. Maar automobilisten moeten tijdens vorst extra alert zijn.

1 opmerking:

Anoniem zei

Zeker oppassen, want de verkantingen van de rotondes, gekoppeld aan hun krappe diameter en de stoepbanden rondom zijn een prima recept voor wielschade en meer. Ook is het vreemd en gevaarlijk dat bij de toerit richting kardinge (foto 1) er geen vangrail is tussen de toerit en de hoofdweg. Idem voor de toerit richting hornbach.

Kees K.