zondag 10 november 2013

SINT ÉN PIET-SNOEP TE KOOP

De discussie over of Zwarte Piet al of niet een racistisch figuur binnen het sinterklaasfeest is gaat maar door. Zo heeft de gemeente Amsterdam onlangs besloten dat Zwarte Pieten tijdens de intocht geen oorbellen mogen dragen. Ik moest er aan denken toen ik eergisteren chocolade-snoep met op de verpakking de afbeelding die rechts is te zien in de supermarkt op Plein Oost ontwaarde. 
Het blijft verbazingwekkend dat sommige donkerkleurige mensen in het land Zwarte Piet een racistische rol toedichten. Misschien beter uitgedrukt: dat ze vinden dat blanken Zwarte Piet gebruiken om zwarten een minderwaardige rol toe te dichten. Schrijver dezes kan er met z'n gevoel en verstand niet bij en hij vraagt zich hardop af of de klagers niet hun eigen gevoelens van minderwaardigheid op Zwarte Piet projecteren.

 Bekijk de twee schertsfiguren die op de afbeelding staan. Waarom zouden de oorringen in Godsnaam weg moeten? Schaf dan de staf of de mijter van Sinterklaas ook direct af. Zwarte Piet ziet er gezellig en opgeruimd uit en hij steekt z'n rechterhand ten groet in de lucht. Ziet er heel wat sympathieker uit dan het opgeheven vingertje dat Sinterklaas achter hem opsteekt. Zou het trouwens een man of een vrouw zijn? Ik bedoel, Zwarte Piet is i.t.t. z'n baas geëmancipeerd, kijk maar eens tijdens de komende intocht in de stad, volgend weekend, hoeveel geschminkte vrouwelijke exemplaren voor Piet spelen.

 Even verder zeurpieten, en waarom is Sinterklaas altijd en eeuwig groter dan z'n Zwarte Pieten? Zit hier geen element van lichaamslengte-discriminatie in? Een mens van 2 meter plus maakt geen kans op een Zwarte Piet-rol. Ben je 1.70 meter of kleiner, dan kun je het schudden voor Sinterklaas te mogen spelen. De moraal van het verhaal? Dat het een klein kunstje is om iets te problematiseren. Waarom moeten blanken ten tijde van de sinterklaasperiode altijd als baardapen worden neergezet? De Sinterklaas op de foto draagt een bril. Zwarte Piet heeft een piercing door de onderlip. Gewoon spielerei. Zoiets kun je als volwassene (zwart/wit) toch niet serieus nemen?

Degenen die niet kunnen spelen met de toneelfiguren Sint en Piet, die de rolverdeling wél bloedserieus nemen, die moeten eens een keer grondig aan zelfonderzoek doen. Dit met als kernpunten: zélf verantwoording dragen voor alle projecties en interpretaties. En geen eigen ongemak afschuiven op een onschuldig kinderfeest. De chocolade in de verpakking smaakt allerbest. Zie ook a.s. dinsdag een foto uit de 'Oude Doos' om 18.00 uur.

Geen opmerkingen: