donderdag 5 december 2013

BLOEMBAKKEN ROND PLEIN OOST GEPLAATST


Daar staan ze dan, en zie ook het bericht dat gisterochtend is gepubliceerd: de bloembakken. Ze staan niet alleen voor het Café Biljart aan de Claremaheerd, maar ook vijftig meter verderop rond ons aller Plein Oost.
Het is verwarrend, want ondergetekende was in de veronderstelling dat er bloemen in de bakken zouden worden geplaatst. "Kaapse Viooltjes", aldus Jeffrey Lamain van het café. Maar zie de foto's, gistermiddag gemaakt, zijn het nou bloembakken of plantenbakken? Wat? Het lijken wel boombakken. Maar alle gekheid op een stokje, in verband met de komende winterperiode mag je veronderstellen dat er 'winterharde' planten in de bakken zitten. Zo niet, dan kun je ze, de planten, in januari of februari wegdragen: 
De term 'winterharde planten' wordt in de tuinwereld vaak gebruikt. Maar wat zijn dit nu eigenlijk voor planten? Simpel gezegd zijn winterharde planten, planten die in staat zijn vorst te overleven zonder schade aan het blad of stengels, knopen of wortels op te lopen. Het begrip is nogal relatief, want tussen winterhard en niet-winterhard zit nog een grijs gebied. De planten die tot dit grijze gebied behoren, noemen we ook wel ‘twijfelachtig winterhard'. Ze zijn tot een bepaalde mate vorstbestendig, maar vragen in de winter toch enige bescherming tegen de wat strengere, vooral kale vorst*. Een eenvoudige compensatie voor deze vorstgevoeligheid is om de voet van de plant af te dekken met bladeren of stro. Wanneer u daar dan ook nog wat takken of kippengaas overheen legt, laat ook de wind dit stapeltje over het algemeen ongeroerd. Lees hier. 

Het kan niet anders of mijnheer Lamain van het Café Biljart zorgt er niet alleen voor dat de planten of bloemen in de bakken regelmatig van water worden voorzien, hij gaat ook de voetjes van de planten afdekken met bladeren en stro. En hoogstwaarschijnlijk gaat hij er als het gaat vriezen ook nog wat takken en kippengaas overheen leggen.
Jan Splinter moet door de winter heen. Maar de bloem-plant-boombakken op en bij Plein Oost ook.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik dacht altijd dat het plein op winkelcentrum Beijum-Oost een fietspad was; wat doen die onveilige obstakels hier dan? De gemeente heeft nl. nooit een fietspad langs de Amkemaheerd rondom het winkelcentrum willen aanleggen. Reden waarom de school aan de Wibenaheerd altijd ongelooflijk veel auto's trekt, of zelfs ouders afschrikt om hun kind hier school te laten gaan.

Giuliano zei

Water geven hoeft ie vandaag in elk geval niet te doen, maar dit zijn echt geen plantebakken, die staan op mijn balkon met planten erin.
Deze bakjes passen niet op mijn balkon, en die boompjes ook niet.
Bij west vindt ik dan mooier, met bloemetjes, vrolijk gekleurd!
Dit is sober.