vrijdag 27 december 2013

VOOR EEN SERIEUZE ZAAK

Afgelopen zondag was ondergetekende op bezoek in Leeuwarden. Junior wilde perse even naar het Glazen Huis, vier jaar geleden had hij de smaak te pakken gekregen toen het circus op de Grote Markt in dé stad van het noorden stond. 
Iedereen in het land moet bezuinigen en de 'broekriem aantrekken.' Maar zie toch eens de foto's. En wellicht hebt u het via de tv kunnen volgen: wat-een-geld-werd-er-door-de-brievenbus-van-dat-Glazen-Huis- geworpen! Mag je met een gerust hart zeggen dat Nederland gek is geworden? Vast wel. En anders de wereld wel. Of niet Paus Franciscus: "Met het eten dat wordt weggegooid na de kerstdagen zou je alle mensen in de wereld kunnen voeden die honger hebben." Met deze duidelijke woorden toont paus Franciscus zijn ongenoegen over de overdaad tijdens de kerstdiners. Nos.nl De voedselbanken moeten het signaal alle hens aan dek geven om de armen in het land van eten te kunnen voorzien. En een week of wat geleden werden miljoenen euro's 'opgehaald' om mensen uit de Filipijnen te kunnen redden na de verwoestende cycloon Hayvan. (http://giro555.nl/)


Cynisme is geen adequaat antwoord op de problemen die de aarde en haar bewoners teisteren. Maar het is soms niet te snappen hoe vreemd 'de mens' in elkaar zit. De geestdrift rond het Glazen Huis was oprecht. De emoties van de dj's die afgelopen dinsdag uit het 'Huis' vertrokken ook. De goedgevigheid der Nederlanders golfde wellicht deels op sentimenten en op een mediahype, maar de bereidheid om te doneren was ook weer oprecht (al speelde er soms eigen profileringsdrang in mee). 
Over een kleine week wordt er weer voor ruim dertig miljoen (bedankt M!)euro aan vuurwerk de lucht in geschoten. Beleeft Nederland nou een crisis, of kunnen we toch heel gewoon  ruim achttien miljoen euro voor de Filippijnen ophoesten en zes weken later nogmaals twaalf miljoen voor Serious Request? 

We beleven de economische tijden. In vergelijking met de armsten op de wereld zijn we rijk. En kunnen we samen schijnbaar miljoenen euro's ter ondersteuning (of ter schuldgevoel) schenken.

1 opmerking:

michel zei

We beleven "de economische tijden"? Wat zijn dat?
30 euro vuurwerk? Valt wel mee toch?
Of bedoel je per persoon?
Vorig jaar ging er voor 70 miljoen de lucht in.