zaterdag 28 december 2013

DE CAMERA BIJ DE BENZINEPOMP

Mag je zomaar een camera buiten ophangen? De vraag drong zich op toen ik vorige week na het tanken een dergelijk spiedend exemplaar aan de gevel van de pomp ontwaarde. Zie foto.
Hoe lang hangt het ding er eigenlijk al? En staat er ergens aangeplakt dat je opgenomen kunt worden? Dat schijnt te moeten: Je mag dus wel op straat fotograferen of filmen, maar geen vaste camera ophangen zonder meteen ook een bordje op te hangen dat deze er hangt. Lees hier. Je moet dus een bordje ophangen? Nee, dat valt wel weer mee: Als de aanwezigheid van camera's aangekondigd is, is het in principe toegestaan. Maar als de aanwezigheid niet aangekondigd is, kan het soms nog steeds toegestaan zijn. Er moet dan wel een bijzondere, zwaarwegende reden zijn om van zo'n verborgen cameragebruik te maken.
Het hoeft dus toch niet aangekondigd te worden. Zal er een zwaarwegende reden om hier zo'n ding op te hangen? Tja, benzinedieven afschrikken natuurlijk. Of notoire overvallers. De veiligheid van het personeel waarborgen. Beter lezend (op genoemde site) valt te ontcijferen dat er helemaal niks aangekondigd hoeft te worden. Heel vreemd na voorgaande blauwe citaten: Als de camera zelf meteen duidelijk zichtbaar is, dan is een apart bordje niet meer nodig.
Ja, de camera is eigenlijk wel goed zichtbaar. Al viel ie vorige week pas op (hoe lang zal het ding er hangen, twee jaar?).

Ondergetekende kan er niet mee zitten dat het ding er hangt. Hij verbaast zich alleen een beetje over de wazige regelgeving op dit gebied.

1 opmerking:

Anoniem zei

Waar zou je bang voor zijn als er niets te verbergen valt .....!