zondag 15 december 2013

GEZELLIGHEID, MAAR OOK OVERLAST IN MUNSTERHOES


Een onlangs geplaatste camera in het Munsterhoes
"Ik woon krap aan tien jaar in het Munsterhoes en ik heb meegemaakt dat mensen er met de kas vandoor zijn gegaan en dat de sfeer verpest was. Dat gaat nu wel weer goed maar nu hebben we andere problemen. De Lentis- jeugd die hierboven een etage heeft zorgt voor veel overlast en ook wordt er gedeald. Ze hebben onlangs camera's opgehangen om de veiligheid te kunnen waarborgen." Frans Jansen windt er geen doekjes om. "Het is hier best gezellig wonen, maar er gebeuren dingen die niet door de beugel kunnen." Een bewoonster die niet bij naam wil worden benoemd vult geërgerd aan: "De vorige penningmeester van de activiteitencommissie haalde 500 euro voor eigen gewin uit de kas en heeft dat nooit terugbetaald."

Het Munsterhoes is een bekende woonvoorziening voor ouderen in de wijk, het ligt langs de wijkring, tegenover de ingang naar Plein Oost. Ongeveer 150 meter verderop ligt de Amkemaflat met de bijbehorende recreatiezaal Amkemakoepel. De koepel is sinds twee weken weer open nadat het een half jaar gesloten is geweest i.v.m. ruzie en conflicten over zeggenschap en kasbeheer. Zie dit bericht. voor achterliggende informatie.

Ondergetekende sprak de afgelopen weken met diverse mensen die betrokken waren bij het conflict rond de koepel. Aan directeur De Vries van Patrimonium (waar de Amkemaflat en het Munsterhoes onder valt) werd de vraag voorgelegd of mensen ook milder worden naarmate de leeftijd stijgt. "Nee mijnheer, daar is geen sprake van." Iemand die niet bij naam wil worden genoemd, maar die nauw is betrokken bij de heropening van de Amkemakoepel: "Oudere mensen zijn veel erger dan kleine kinderen. Wat zijn ze verwend en wat proberen ze hun zin door te drijven."

De vraag dient zich aan of de situatie in de Amkemakoepel en het Munsterhoes op zichzelf staat, of dat het wijder verbreid is. Worden ouderen milder, of gunnen ze elkaar, gegeneraliseerd, het licht in de ogen niet?

In het Munsterhoes kampen de ouderen met nog een ander probleem. Sinds 2008 wordt een verdieping van het wooncomplex bewoond door Lentis-jeugd. Zie nog even dit bericht. Ook was er gedoe om een fietsenschuur die anderhalf jaar geleden voor deze populatie was neergezet. Zie hier. Frans Jansen ergert zich mateloos over deze in zijn ogen overlast veroorzakende doelgroep van Lentis: "Ze leven 's nachts en ze lopen soms als olifanten over de gang. Laatst zat iemand midden in de nacht op een drumstel te slaan."
Een andere bewoonster die niet met naam wil worden genoemd: "Enige tijd geleden zag ik dat er buiten werd gedeald met zo'n Lentis-jongere. Je kon zien dat ze dat aan het doen waren. Ik ging naar buiten en vroeg wat er aan de hand was. De Lentis-cliënt antwoordde me dat het wel zo gemakkelijk was om het spul aan huis te laten bezorgen."
Meerdere bewoners van het Munsterhoes ergeren zich aan het feit dat er psychiatrische cliënten van Lentis boven hen wonen: "We waren er op tegen dat ze kwamen, maar ze hebben het gewoon doorgedrukt. Het levert Lentis en Patrimonium waarschijnlijk geld op."
Zie de video.

 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Zoals oudjes zingen piepen de jongen

Anoniem zei

Frans,Mooie kerel !