maandag 16 december 2013

EEN HOK OM IN TE ROKEN

Café het Hof van Beijum heeft sinds enige tijd een hok voor mensen die graag een sigaret of sigaar opsteken. Zoals bekend mag je niet in een kroeg gaan zitten paffen.
De belangrijkste redenen voor een rookverbod zijn de bescherming van mensen tegen hart- en vaatziektenkanker en tal van andere al dan niet-acute aandoeningen, het omlaag brengen van het aantal rokers en de inperking van overlast veroorzaakt door rook. Zowel roken als meeroken is schadelijk voor de gezondheid. Uit artikel 11b lid 1 en de bijlagen van de Tabakswet volgt dat beheerders en werkgevers die het rookverbod niet goed handhaven of geen maatregelen voor een rookvrije werkplek treffen, voor de eerste overtreding van de Tabakswet een boete van € 300,- kunnen krijgen. Bij volgende overtredingen kan deze boete oplopen tot € 2.400,- per overtreding.Wikipedia.

De foto is vanuit het café genomen, via ramen kunnen rokers en niet rokers elkaar zien en contact blijven houden zodat de mensen in het hok niet helemaal geïsoleerd komen te zitten. De deur kan open en dicht om komende en gaande rokers te laten passeren. Als het hok blauw van de rook staat zal dat snel moeten gebeuren, anders heeft zo'n aparte ruimte weinig zin.

Het deelwoord 'hok' in rokershok maakt dat de uitstraling van de ruimte niet verheffend is. Immers, je hebt konijnenhokken, hondenhokken en zwijnenhokken. Rokers-launche of rokers-serre zou wat minder plat hebben geklonken.
De blogger rookt niet, maar misschien is het wel gezellig zitten in het rokershok van het Hof. Lekker de longen met rook vullen en ondertussen met een pilsje of borrel in de hand door het raam naar die rare niet-rokers gaan zitten kijken. Sportief met een sigaret tussen de lippen gaan darten kan natuurlijk ook nog. Zie foto, er hangen dartborden in het hok.

Geen opmerkingen: