dinsdag 10 december 2013

GELUKKIG IS NIET ALLES GRIJS IN DE WIJK


Wat een grijze bedoening buiten. Het is dat er op veel plaatsen kerstlichtjes hangen, anders zou een mens zo de winterblues kunnen krijgen. Of heet dat een winterdepressie? Het gegoochel met diagnoses is wijd verspreid binnen de zorgsector: We zitten middenin de donkere dagen voor kerst. Dat zorgt bij veel mensen voor somberheid. Bij ongeveer 450.000 mensen is er zelfs sprake van een winterdepressie. Winterdepressie wordt vaak verward met de winterblues. Mensen met winterblues zijn niet ziek, maar hebben wel klachten. Deze klachten zijn hetzelfde als bij een depressie maar minder ernstig. Doe nu de test en kijk of u last heeft van de ‘winterblues’ stemming.
Iedereen kan een winterdepressie krijgen. Maar vooral vrouwen in de leeftijd van 13 tot en met 55 jaar hebben er een grotere gevoeligheid voor. Lees hier.
Vrouwen in de leeftijd van 13 tot en met 55 jaar? Hoe zouden ze aan die wijsheid komen? Is een 12 jarig meisje minder vatbaar voor winterblues dan een leeftijdsgenootje van 13? En hoe zit dat met de dames tussen 56 en 70 jaar? Zijn die gedurende de winter opgewekter dan een 40 of 50 jarige?

Het zou de moeite waard zijn om te onderzoeken in welke heerd de dames van  Beijum tijdens de donkere periode het vrolijkst zijn. De blogger denkt dat de Bottemaheerd een goede kans maakt om hoog in dat klassement te eindigen. Alle drie de foto's zijn in deze westelijke heerd gemaakt. Zie boven, wat knus, een aangeklede boom. Het zou helemaal kunst zijn als de (zij)takken ook winterjasjes zouden krijgen. Dan links, het lijkt op een groene en gele plant, echter door de flits lichtte de voorste plant geel op. Rechts dan, wat zullen dat voor planten op lange stengels zijn?

Geen idee. Alle foto's zijn gisteravond gemaakt. Met een opgewekt gevoel fietste ondergetekende de Bottemaheerd weer uit.

1 opmerking:

Anoniem zei

een aan te bevelen manier om geen winter depressie te krijgen is...een daglichtlamp.
te koop bij Hornbach voor maar een paar euro.

merk: FLAIR energy 1450 lumen 23 W
cold white(6500k)
not dimmable

Ideaal voor mensen die lang aan bijv. een pc zitten(te werken, oid).
thuis bijvoorbeeld.

is het buiten allang donker...binnen kan nog volop vit. D getankt worden ;-)!!

gr. therèse

gr. therèse