zondag 29 december 2013

FIJN DAT ER KACHELS(?) ZIJN

Het zijn zeldzame warme dagen voor de tijd van het jaar. Naar het schijnt kunnen mensen door de huidige temperaturen en de lichte groei in de natuur reeds hooikoorts krijgen.
Toch blijft het prettig dat er kachels zijn. Het is niet meer zoals vroeger, dat de rook hoofdzakelijk via een schoorsteen op het dak een uitweg zoekt, tegenwoordig hangen er 'uitlaatjes' tegen de gevels. Alle foto's zijn onlangs aan de Bentismaheerd gemaakt. De bovenste en linker foto horen bij elkaar. Elk huis een schoorsteentje, eventueel op maar twintig centimeter van elkaar. Al typend zet ondergetekende voorzorgshalve maar een vraagteken achter het woord kachel in de koptekst. Komt de rook wel van kachels, of is hier sprake van dampen die via een afzuigkap de keuken verlaten (ondergetekende heeft geen kachel maar hete luchtverwarming)? Enfin, op de rechter foto zijn nog een paar van dat soort dingen te zien. Drie op een rij, vanuit het Centraal Wonen-project.
Mensen die allergisch zijn, kunnen nu al last krijgen van hooikoorts. Het is deze maand warmer dan normaal. Daardoor komen nu de eerste bomen al in bloei die de pollen verspreiden waarvan hooikoortspatiĆ«nten last hebben. De gemiddelde temperatuur lag in december meer dan twee graden boven het langjarig gemiddelde, meldt het KNMI. Het was gemiddeld 5,8 graden. December 2013 komt daarmee op de zesde plaats van warmste decembermaanden sinds 1901. Nos.nl.

Geen opmerkingen: