dinsdag 17 december 2013

EVEN EEN KERSTBOOM AANSCHAFFEN

Het is weer zover. Beijum beleeft de meest grijze periode van het jaar. Om toch nog een beetje groen-beleving te hebben kocht ondergetekende afgelopen vrijdag een kerstboom in een tuinzaak te Zuidwolde.


Wat gaat de tijd toch snel. De zomervakantie lijkt nog maar net geleden, de herfst vloog voorbij, evenals de sinterklaasperiode, en nu denderen we de kerstperiode in. Over minder dan een week worden de dagen al weer langer.
Maar goed, de kerstboom. Moet het een zijn die tot aan het plafond reikt? Een miniboompje? Met of zonder kluit? Het werd een betrekkelijk mager exemplaar van om en nabij de twee meter twintig.
De boom werd eerst door een soort van dwangbuis gehaald en het kreeg vervolgens een soort van net-jurkje aangetrokken. Zie foto. Je zult maar kerstboom zijn, de ene vernedering na de ander moet je ondergaan. Na drie weken vol behangen te zijn met lichtjes en frutsels word je respectloos op straat gedumpt. Het blijft onbegrijpelijk dat er wel een Partij voor de Dieren bestaat, maar geen Partij voor de Planten en Bomen.

De boom staat vier meter van de computer af waar de blogger op zit te schrijven. Het moet gezegd, het geeft een rustgevend en sfeervol gevoel. Om de twee dagen krijgt de boom een scheut water toegediend, dat geeft toch een beetje een gevoel van liefde en zorgzaamheid voor de tijdelijke metgezel, die met de piek tegen het plafond mooi zit te zijn. Liefde en zorgzaamheid? Wel eerlijk blijven, de boom krijgt water omdat de naalden anders erg snel gaan uitvallen. Vreselijk om die met de stofzuiger op te moeten zuigen.

Er bestaan theorie├źn (op internet te lezen) die verkondigen dat bomen een ziel in zich hebben. Op Boomverzorging staat nadat de vraag is opgeworpen of een boom een ziel heeft dit:
 Volgens oude wijsheden wel. Een van mijn eerste knechten wees mij hierop toe we een oude boom doorzaagden. Het moment waar de boom knikt is het moment dat je door de ziel bent gegaan. Ook visueel kan je de aanwezigheid van een boom blijven ervaren in het geval een aloude boom moet verdwijnen omdat hij de grond verziekt en kapot helpt, kan je na zijn verwijdering nog een zekere aanwezigheid voelen.

Wie weet heeft de zielige kerstboom die u op de foto door de mangel gehaald ziet worden ook een ziel. 

Geen opmerkingen: