zondag 3 juli 2011

MOI, HALLO + HET NIEUWE PINNEN

 Ik heb het hier vaker getoeterd, maar nog maar eens: Albert Heijn Beijum is dé ontmoetingsplek van Beijum. Nergens zeg ik zovaak achter elkaar moi, hallo, jij hier ook en dat is lang geleden. Elkaar groeten vind ik belangrijk, vroeger in het dorp waarin ik ben groot gebracht groette je elkaar. Het maakte niet uit of je meningsverschillen had, elkaar lag of een hekel aan elkaar had, Althans, dat is mijn gekleurde herinnering. In Beijum zet ik dit patroon onverdroten voort. Misverstanden, of conflictgevoelens, het maakt me niet uit: Moi Henk, moi Klaas, moi Pietje,moi Karel, moi Jan of moi Menno, Kees, Anna, Hans. In de lijn van wat ooit een wijze Beijumer tegen me zei: 'het is niet erg om diepe meningsverschillen te hebben, als je daarna maar weer een pilsje met elkaar kunt drinken.' Helemaal mee eens. Ik groet eigenlijk altijd zonder er bij na te denken. Vanuit het gegeven, goed of slecht, hé, ik ken jou. Moi. Zo ging dat vroeger, het zit er gewoon in.
In AH- Beijum zeg ik tijdens een boodschappentocht ongeveer 25 keer moi tegen allerlei Beijumers die ik ken. Vertrouwd en gezellig wat mij betreft. Maar sinds kort is er een grappige/tragische, op zich hele aardige mijnheer opgestaan die, nadat ik hem gegroet heb op me afkomt, zegt: "Ik wil door jou niet gegroet worden." Enerzijds vermakelijk, anderzijds treurig. Constructieve en positieve mensen laten zich denk ik graag groeten, en groeten zelf. Onenigheid of niet. Gefrustreerde en rancuneuze mensen hebben dat liever niet. Zou er zoiets als een groetverbod bestaan? Kan iemand je dwingen om niet meer te groeten? Dat wordt dan lastig, vanuit mijn opzicht zal ik iedereen die ik ergens van ken gedag blijven zeggen. En ook deze lieve mijnheer. Maar goed.
 Op de rechter foto ziet u cassière Rosy met tegenzin de camera in kijken. " Doe dat nou niet. Ik zie er niet uit", zei ze voor ik klikte. Het is denk ik iets vrouwelijks, zich druk maken hoe ze op de foto komen. Zit de make-up goed? Zie ik er fit uit? Zit m'n haar goed? Ik maak het bijna nooit met mannelijke slachtoffers voor een fotoshot of video mee.
Waarom Rosy op de foto? Wel, vandaag, zaterdag is de dag dat ik dit schrijf, is het nieuwe pinnen in AH officieel ingegaan. Het is even wennen, de pas moet er van bovenaf ingestopt worden in plaats van dat je hem door de rechter gleuf laat glijden. En, Rosy, gaat het goed met dat nieuwe pinnen? "Jawel hoor, geen probleem. Maar wat me wel opvalt is dat de transactie met deze nieuwe methode langer duurt. Je moet vaker wat intoetsen en je kunt niet alvast met pinnen beginnen als de boodschappen over de scan gaan."
Maar is het wel goed dat ik de foto publiceer? "Nou, vooruit dan maar." Ok dan Rosy, moi. "Moi, en een goed weekend nog." Wat een mooie glimlach liet ze me na. Veel bepalender dan make-up, gekamde haren of lippenstift.
(Beide foto's zijn zaterdagmiddag gemaakt)

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Constructieve positieve mensen respecteren ook andere mensen die niet gegroet willen worden.

Anoniem zei

Botsing der culturen? Je kunt je dorpse mentaliteit niet zomaar in Beijum kopieren. Maar wat een muggezifter die niet ggroet wil worden. Niemans kan jou verbieden te groeten, ik ga er van uit dat je vriendelijk dag zegt en niet sart of pest.en dat het uit spontaniteit gebeurd.
Bij deze groet ik alle lezers hiero of ze het willen of niet.

Anoniem zei

En zo begon de eerste supermarkt in Beijum op 5 november 1980 nog zonder pinpas betalingen.

Kees Huizenga zei

Op 30 maart 2011, na de stemming over de aanpak van Plein Oost, werd ik bij de balie van De Wegwijzer hovaardig toegesproken door een actieve BOBber, tevens de locatiebeheerder van de OB Beijum (met dubbele petten). Hij maakte van een mug een olifant, daarbij de zeer verbaasde baliemedewerkster van De Wegwijzer grotelijks negerend. Later die dag om ± 21:00 uur stalkte deze man bij Albert Heijn Meins en legde mij nota bene in privé-tijd een toegangsverbod tot de OB Beijum op. Dit heet wijkdictatuur of wijkterreur. Zonder enige rechtsgrond.

Nu krijg jij, Johan, een groetverbod door een Beijumer opgelegd. Een beperking van jouw burgerlijke vrijheid. Is het misschien deze afwerende en defensieve man van middelbare leeftijd, die op deze wijze "de leefbaarheid in Beijum wil bevorderen"? Is het weer "gesubsidieerd ruziemaken" (met dank aan Jaap van Leeuwen van Leander Media)?

Het moet toch niet gekker worden in Beijum, nietwaar?

Wat betreft groetgedrag: iemand die mij te nadrukkelijk groet, met kenbare bijbedoelingen, negeer ik. Wanneer ik normaal word begroet, reageer ik positief. Ik groet selectief.

Tot slot een algemene opmerking. Indien iemand met een openbare en representatieve functie een wijkgenoot een groetverbod oplegt, dan heeft deze persoon een groot communicatieprobleem. Deze persoon geeft hiermee (voorwaardelijk) aan niet goed in zijn vel te zitten. Er is sprake van regressie.

Gerda zei

@Kees Op 30 april meldde je dit al met de mededeling dat deze zaak uiteraard nog een staartje krijgt bij de bevoegde instanties.

Wat is daar van geworden?

Toen meldde je ook dat het de leefbaarheid van Beijum niet bevorderde, deze herhaling wel.

Wobke zei

@ Kees Huizinga

Volgens mij kan er geen sprake zijn van een 'groetverbod', aangezien geen van ons (wijkbewoners) zoveel over een ander te zeggen hebben. We staan allemaal op gelijke voet met elkaar, ongeacht functies en/of eigen toegedichte verworvenheden, we zijn allemaal burgers/inwoners van de stad Groningen, van de wijk Beijum.

Met dat in het achterhoofd blijft er een 'non-groet-wens' over vanuit één van deze burgers. Dat is zijn of haar goed recht.
Daar tegenover staat de 'groet-wens' van een medeburger van diezelfde wijk. Ook zijn goed recht.
Wensen behoeven geen aanpassingen van de ander, alleen eisen behoeven dit. Maar bij beide, uitgesproken als wens of eis, blijft er je eigen recht, te blijven staan voor jouw eigenheid.

En als je het echt mooi wilt doen, in mijn ogen, daarbij respect voor de eigenheid van de ander, hoe deze er dan ook uitziet.
En als je daar niet mee kan, dan behoud je het recht je eigen pad te bewandelen. Liefst zonder te eisen dat de ander daarin meeloopt.

Anoniem zei

Ik vraag mij waarom je mensen eerst openbaar loopt uit te kafferen constant door en dan ineens schijnheilig gaat lopen groeten.
Zeg ze dan ook de waarheid.

Kees Huizenga zei

De laatste reactie van 10:22 uur van "Anoniem" (uiteraard!) kan van de nog steeds boze non-groeter komen.

Zeer attent!

Jan zei

@Anoniem 10.22; loopt uit te kafferen constant door? Zit jij Johan Fehrman soms constant te volge?