zondag 31 januari 2010

NIET MET CAPUCHON OF PET OP NAAR DE VIDEOTHEEK!

Deze foto schoot ik vrijdag bij de videotheek aan de Claremaheerd. Er hing en hangt een schrijven voor het raam waarop iedereen wordt opgeroepen om mutsen, petten, capuchons en andere hoofdbedekkingen AF TE ZETTEN.

Als je goed doorleest blijkt het toch niet voor iedereen te zijn, bij nader inzien wordt een uitzondering gemaakt voor een hoofddoek voor vrouwen waarbij het gelaat goed zichtbaar is. De laatste regel op het pamflet doet me denken aan een opschrift die ik in de tachtiger jaren regelmatig ergens las: dank u voor het niet roken. In dit geval: wij danken u voor Uw begrip. Geachte moslima's, met hoofddoek en een zichtbaar gelaat: weest welkom. Maar, geachte kaaskoppen met petten, capuchons en andere hoofdbedekkingen, al of niet met zichtbaar gelaat: wilt u zo vriendelijk zijn om uw hoofddeksel af te doen? Of wilt u anders een deurtje verder gaan? Anders voelen we ons niet veilig bij jullie, en ook zijn jullie in dat geval slecht te registreren op de beveiligingscamera. Wij danken u voor uw begrip.

ZOMAAR EEN WINTERDAG IN BEIJUM (30 januari 2010)

Zatardagmiddag stond ik op Plein Oost na een bezoek aan de familiebibliotheek. De theatervoorstelling heb ik 's ochtends aan me voorbij laten gaan maar ik begrijp dat er foto's zijn gemaakt. Welkom. Maar dat terzijde. Plein Oost lag er mooi bij, de witte sneeuwdeken werkte niet in het nadeel van het veelgeplaagde en meest besproken plein van Beijum. Ik bedacht dat dit nog niet gefilmd was en trok de camera. Om een compleet winterfilmpje van de laatste zaterdag van januari te kunnen maken maakte ik een fietstochtje door de wijk. Van Plein Oost door het Groene Hart en de Grevingaheerd naar Winkelcentrum Beijum. Eigenlijk wilde ik een muziekje onder de video plaatsen maar dit leek me toch weer niet zo'n goed plan. Dan had u de eenden niet gehoord en ook niet de new-age muziek dat de dooiende sneeuw in de dakgoot van de Wiershoeck maakte. Kijk en luister even mee naar een winterdag in Beijum.
De foto is in een tuin gemaakt, een vogel doet zich tegoed aan een voedselstring/netje.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (24)De Wiershoeck (26-01-2010)
Het is eind januari en nog volop winter. Zo langzamerhand begin ik toch wel uit te kijken naar de lente, ik ben de kou een beetje zat.
In veel parken en tuinen worden struiken en bomen driftig gesnoeid. In de winter is de sapstroom tot stilstand gekomen en daardoor is dit blijkbaar de juiste periode voor het snoeiwerk. Ik heb er geen verstand van, maar geloof het graag.

De natuur lijkt in de winter in diepe rust, maar dat is toch niet helemaal waar. Bij mijn rondgang door de tuinen van De Wiershoeck zie ik overal knoppen en uitlopers aan bomen en struiken. Het gaat nog niet hard, maar toch….

Op de tuinen scharrelen merels en kramsvogels, op zoek naar voedsel. In de bomen zingt de koolmees alweer zijn liedje (één van zijn liedjes) en ook de mussen zijn lekker luidruchtig aanwezig. Er is niet veel te zien, maar dat had ik ook niet verwacht. Het duurt nog eventjes voordat vlinders en andere insecten weer in groten getale hier de bloemen komen bezoeken. Tot die tijd richt ik mijn aandacht, en dus ook de camera, op wat mij in deze periode zoal opvalt. Het is een kwestie van goed kijken en soms ook geluk hebben.

Ik heb dit keer enkele knoppen en uitlopers op de foto gezet en van een paar daarvan een collage gemaakt. Linksboven en rechtsonder zien we nieuw leven op de hondsroos (ook bekend als wilde roos en heggenroos). De foto linksboven laat zien dat er her en der nog steeds een rozenbottel aan de zeer stekelige takken hangt.
De vlier loopt ook al weer lekker uit (rechtsboven), maar eigenlijk is dat niets nieuws. Dat zag ik de afgelopen weken ook al wel, maar door de aanhoudende kou schiet het niet erg op. Van de knoppen van de struik linksonder moet ik de naam schuldig blijven. Ik heb geen idee. Ik vind de natuur bijzonder interessant, maar ik ben geen deskundigen. Ook zonder overal de naam van te weten kun je gelukkig van al dat moois in de natuur genieten. Dat doe ik dan maar.

Foto + Tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 30 januari 2010

ZATERDAGMIDDAG IN WINKELCENTRUM BEIJUMHet was vanmiddag, zoals elke zaterdagmiddag, weer topdrukte in Winkelcentrum Beijum. Politici weten in deze tijd van aankomende verkiezingen de weg naar drukke locaties natuurlijk te vinden. Het zijn plaatsen waar het publiek gepaaid kan worden en waar je kunt uitstralen: kijk, wij zoeken het contact met de burger, wij zoeken u gewoon op in de winkel of op straat.
De PvdA mensen uit de stad staan vanmiddag honderden rozen uit te delen in en buiten de promenade van het Winkelcentrum. Normaal gesproken geef je rozen als teken van liefde, maar tijdens verkiezingstijd is elke potentiele stemmer een lief iemand. Als de verkiezingen voorbij zijn wordt de relatie met de burger meestal weer genormaliseerd. Politici trekken zich dan weer terug op hun werkkamers of in hun gemeentehuis, gaan weer naar Den Haag en de burger is weer gewoon een burger. Voor mij hoeft de politiek niet naar de burger te komen, doe gewoon je werk en probeer al die ontevreden mensen svp niet te paaien. De ontevredenen zullen nooit tevredengesteld worden door welke politieke partij dan ook, er moet wat te zeuren en te klagen overblijven. Maar het gaf een gezellige drukte in het Winkelcentrum, je zag allemaal mensen met rozen rondlopen.
Wat je ook zag rondlopen waren jongens tussen de 7 en 13 jaar. Ze hielden zich vooral op bij de kassa's en vlogen op elke klant af die net had afgerekend" Mag ik u voetbalkaartjes hebben?" Een caissière beet de jongens op een gegeven moment toe:" Hou op te schooien! Uit de buurt hier!" Albert Heijn is met een tweede voetbalkaartjesactie begonnen en dat is te merken.
Meestal als ik boodschappen doe in Albert Heijn ben ik ook al ergens elders wezen winkelen. Sinds kort heeft ook deze winkel de regel ingevoerd dat tassen ter inzage van de caissières moeten worden geopend. Geen sympathieke regel, maar het zal ongetwijfeld zijn reden hebben. Winkeldiefstal. Bij de Lidl vragen ze het praktisch nooit meer bij de kassa sinds er in die winkel camera's hangen. Bij Albert Heijn wordt waarschijnlijk nog teveel gepikt, anders verzin je zo'n regel niet. Ik geef mijn tas altijd af bij de counter en ik was vanmiddag niet de enigste klant die op zijn tas liet passen, er stonden meer dan tien exemplaren achter de balie. Tevergeefs vroeg ik aan de medewerkster achter de counter of ze niet even met de tassen op de foto wilde. Altijd stralen, altijd opgewekt en altijd aardig. Een andere medewerker vertelde dat gisteren kinderen van de Heerdstee lege flessen voor Haïti hebben gebracht, hij zou daar nog foto's over opsturen. Die houdt u nog tegoed. In Winkelcentrum Beijum hoef je je geen moment te vervelen.

WINTER WINTER WINTER WINTER WINTER

Nee, ik ben er nog lang niet zat van, laat het maar lekker winteren. Maar het nieuwe en het speciale van de winter is er wel een beetje af. Je raakt er een beetje aan gewend, dit i.t.t. tot de 17e december toen Koning Winter met een dikke partij sneeuw de macht naar zich toetrok. Maar, ik heb dat geloof ik al een keer eerder geschreven, ik tref steeds meer mensen die de buik vol hebben van de winter. Een hogere gasrekening, slecht begaanbare heerden, geglibber en geglij: ze hebben er geen zin meer in.
Kinderen hebben geen last van dit soort gevoelens, ze leven meer bij de dag. Zie de vijf meiden op de foto die zich vermaken met een slee. Gewone simpele sneeuwpret. Aan de Holmsterheerd liep vanochtend een vrouw met een sneeuwschuiver de straat en parkeerplaats zoveel mogelijk sneeuwvrij te maken. Er valt verder niks over te schrijven. Voor de mensen die zat zijn van de winter: De dagen worden weer langer, ´s avonds is het al weer tot half zes licht. En februari is het extra korte maand. Over vijf weken is het weer maart.
Voor de positiever gestemden: het lijkt er op dat het weer een prachtig winters weekend gaat worden. Vooral Kardinge ziet er weer uit als een plaatje, als een wintersportplaats. En last but not least, elk nadeel hep z´n voordeel. Heeft er bijvoorbeeld iemand last van roekeloos en hard rondscheurende brommertjes op Plein oost?

vrijdag 29 januari 2010

TIENERSOOS IN HET HEERDENHOES (elke 4e vrijdag vd maand)

Vanmiddag op Plein West, voor de Lidl:" Hé, kom je vanavond even langs in het Heerdenhoes? We beginnen vanavond met een tienersoos, het zou leuk zijn als je even een fotootje komt maken."

De soos duurde van 19 tot 21 uur en bij het scheiden van de markt, 21 uur, ving ik nog net een staartje op van de tieneravond. De dames en heren op de foto wilden nog wel even poseren en de sfeer was uitgelaten. Aan Marcella Gortmaker, beheerder van het Heerdenhoes, de vraag: Hoe en wat is dit hier? Marcella: "De groepen zeven en acht van alle scholen in Beijum kunnen hier elke vierde vrijdagavond van de maand op instuifbasis komen chillen en doen waar ze zin in hebben. Vanavond kwamen 26 kinderen opdagen, de volgende avond is op de 26 februari. Alle kinderen van groep zeven en acht uit Beijum zijn dan welkom in het Heerdenhoes."

FOTO'S VAN FLIP KLATTER (4)

Winter met z'n sneeuwpartijen creëren prachtige landschappen. Maar dezelfde winter heeft ook z'n keerzijde voor mens en dier. Voor veel dieren is het moeilijk om aan de kost te komen en velen zullen door koude en honger omkomen. Ook wij als mens hebben het niet gemakkelijk. Gladde, glibberige wegen. Gelukkig stonden de mannen en vrouwen van de gemeente Groningen altijd voor ons klaar, zoals hier op het fietspad in Kardinge op 21 december jl. Bij deze dan ook dank voor hun inzet!
Foto + Tekst: Flip Klatter

VIER JE VERJAARDAGSFEESTJE IN PAND49! (ingezonden)

"Voor een verjaardags feestje buiten huis, hoef je niet meer helemaal naar de stad. Loop of fiets gewoon met mekaar naar Plein Oost in Beijum, naast de Aldi en kom binnen bij Atelier Pand49.
Ben je tussen de 6 - 12 jaar en vind je het leuk om lekker creatief te zijn?
Dan ben je bij ons aan het goede adres; je kunt kiezen uit:
Je eigen schilderij maken op echt canvasdoek
Houten doosjes beschilderen en versieren tot sieraden/ schatkist doosjes
Een Afrikaanse trommel maken/beschilderen
Pimp op je T-shirt
Kinderfeestjes kunnen gehouden worden op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag.
Duur van het feestje ± 1 ½ uur.
Prijs: € 50,- en ± € 5,- per kind
(Prijs is afhankelijk van het gekozen onderwerp)
Reserveren kan op telefoonnummer: 06- 22646623 Marijke Langius of in de galerie
We hebben vorige week ons eerste kinderfeestje gehad en het was erg gezellig . We zijn gelijk aan de slag gegaan met beschilderen en tussendoor hebben we nog taart en fris gedronken. De meiden waren allemaal tevreden met hun resultaat (zie foto) en besloten ter plekke dat ze hun volgende feestje ook in Pand49 wilden houden.
Beter commentaar konden we ons niet wensen.
Dus jongens en meiden van Beijum, Pand49 is ''vet cool voor een feestje'' !!

donderdag 28 januari 2010

VOOR BRONNO SCHUT MAG DE WINTER AFGELOPEN ZIJN

Visboer Bronno Schut heeft de afgelopen winterweken zijn kar in verschillende posities op het Winkel Plein West neergezet. Dit deed hij niet voor de lol of voor de flauwekul. Drie weken geleden ging hij dusdanig voor de huizen aan de westkant staan dat hij geen gure winterwind kon vangen. Binnen bij de hete bakolie kan Bronno zichzelf nog redelijk warm houden. Maar er zijn ook klanten, en hij wil graag dat die ook nog een beetje behagelijk kunnen staan. In mijn naïviteit dacht ik dat de wintermaanden topmaanden zouden zijn voor Bronno. Lekker een warm visje happen in de vrieskou, dat zouden vast en zeker meer mensen doen. Maar niets is minder waar:" Ik heb deze periode weinig omzet omdat er veel minder aanloop is van klanten." Bronno moet nog even doorbijten, de winterse buien blijven eerst nog komen. De kou is nog niet uit de lucht. In maart en april kun je vast weer op een stoeltje voor de kraam een visje eten. Het zou mooi zijn als de kar van Bronno in een mooi overdekt gedeelte zou staan. Behalve een visje eten zou je dan een kop koffie of een pilsje kunnen drinken, krantje lezen, met elkaar kletsen etc. Kijk nou toch eens de auto's op dit plein, ze domineren de hele boel. Natuurlijk is dit belangrijk voor de omzet van de ondernemers. Maar het wordt er niet gezelliger van.
Naschrift: Het is spek en spekglad in en rond Beijum. Op de wijkring valt amper te rijden en ook de Beneluxweg is een ijsbaan. Voorzichtigheid is geboden!

LEZERS HOUDEN BEIJUMWATCHER IN DE GATEN

Het is de omgekeerde wereld. En misschien wel een koekje van eigen deeg. Woensdagmiddag deed ik boodschappen in Albert Heijn. In de rij voor de kassa staande ontdekte ik dat er een statiegeldflessenbon in mijn mandje lag. Vijftig eurocent. Die incasseerde ik natuurlijk bij de caissière: "mevrouw deze bon is niet van mij, maar ik lever hem mooi wel in. Kan ik even vangen?" Een half uur later las ik thuis op de mail: Leuk mazzeltje he, zomaar 50 cent aan statiegeld vinden in een winkelmandje :)Jij watcht niet alleen Beijum, maar Beijum watcht jou ook hoor, haha!
Daar sta je dan met je goede gedrag. Wie is dit en wie heeft mij betrapt? Op mijn vraagmail: wie is u? Kwam dit antwoord: We hebben elkaar wel eens gezien bij de bibliotheek, maar ik stuur wel even een foto mee :). Op mijn vraag of ik dit kon publiceren kwam het antwoord: Je doet maar.
Ik ken haar niet en kan haar ook niet herinneren. Maar feit is wel dat ik me door sommige lezers(essen) ook heel erg gewatched voel. Big Brother is watching Beijum? Kan wel zijn, maar kijk uit want er wordt teruggewatched. Bijvoorbeeld door deze lezeres en haar dochter.

NIEUWE MUZIKANTE BIJ WINKELCENTRUM BEIJUM

Sinds ongeveer een half jaar zag ik afgelopen week weer een vrouw 'bedelen' voor de ingang van Winkelcentrum Beijum. Het woord bedelen is niet helemaal op z'n plaats, er staat een prestatie tegenover. Maar toch. Een half jaar geleden stond hier een verkoopster van de daklozenkrant, de afgelopen week kon u op dezelfde plek een accordioniste aantreffen. De verkoopster van de Riepe was na een rel niet meer welkom, hoezo geld inzamelen voor een terugkeer naar Roemenie om vervolgens, na zes weken weg te zijn geweest, weer onverstoorbaar verder verkopen en bedelen? Gevoelig onderwerp, je gunt je medemens het allerbeste, en vooral ook de minder bedeelden, maar wat te doen bij misbruik? Behalve deze vrouw staan ook regelmatig Oosteuropese mannelijke muzikanten voor Winkelcentrum Beijum.Ik heb de muzikanten een paar keer een tijdje geobserveerd, en er is iets wat me tegen staat. Hoezo blikjes frisdrank drinken en mobiel telefoneren tussen de muzieksessies door? Het kan zijn dat ik het helemaal verkeerd zie maar volgens mij ga je de hele dag met een trekaccordeon staan (zitten)jammeren om echt in je primaire levensonderhoud te voorzien. Om een homp brood te kunnen kopen, een pak melk of een stuk fruit. Ik weiger geld te geven om beltegoed te kunnen kopen of een blikje cola, daar waar je ook een goedkope fles cola van anderhalf liter aan kunt schaffen. Lastig om dit allemaal te denken en het op te schrijven, want het ziet er vaak zo zielig uit. En, ik wil toch ook niet dat anderen meebeslissen over hoe en wanneer ik mijn geld uitgeef? Waarom mag een muzikant(e) uit Oost Europa dat dan niet zelf bepalen? Waarom mag hij of zij daar geen sigaretten voor kopen, beltegoed, een nieuw mobieltje, een fles bier of een taxiritje? Het zijn verwarrende tijden dames en heren. Ik geef het eerlijk toe, volgens mijn opvoeding en normen ga je niet met een muziekinstrument staan jammeren voor frisdrank en beltegoed. Maar, het is gemakkelijk praten en schrijven vanachter je computer als je het goed hebt.

woensdag 27 januari 2010

SASKIA NIEBOER KAN 30.000 EURO BOETE KRIJGEN


Kruidenvrouw kreeg Keuringsdienst van Waren over de vloer.

Een boete van 30.000 euro kan kruidenvrouw Saskia Nieboer tegemoet zien als ze de stickers op haar ondersteunende drankjes, druppeltjes en zalfjes niet drastisch aanpakt en van andere teksten voorziet. Paardebloemdruppels ontgiften het lichaam en ondersteunen de leverfuncties. Maar ze mag deze tekst niet op haar flesjes plakken. Ook niet dat valeriaan ontspant en dat je er goed van kunt slapen. Helpt Sint Janskruid tegen neerslachtigheid? Kan wel zijn, maar ze mag het spul niet als zodanig betitelen. Vlak voor kerst kreeg ze een inspecteur van de Keuringsdienst van Waren in haar winkel. "Een hele aardige man,"aldus Saskia, " en hij moet ook gewoon het beleid uitvoeren." Op een etikette van bijvoorbeeld paardenbloemtinctuur mag niet meer staan dat het de lever ondersteund en dat het ontgiftend werkt. Ze mag niet meer schrijven dat vlierbloesem tegen hoest helpt of tegen Mexicaanse griep. Kruiden die helpen tegen eczeem, psoriasis en jeuk? Kan wel zijn kruidenvrouwtje maar u mag het niet meer als zodanig aanprijzen. Saskia Nieboer is zichtbaar aangedaan als ze haar verhaal vertelt: "alleen grote fabrikanten mogen door de geneesmiddelenwet genezing of ondersteuning claimen. Als ik hiermee doorga riskeer ik een boete van 30000 euro en mogelijk gevangenisstraf. Het slaat gewoon nergens op, zo'n Keuringsdienst van Waren wil mensen het recht ontnemen om zelf na te denken en te beslissen wat goed voor ze is. Het is een enorme betutteling." De winkel van De Groene Zon staat vol middeltjes tegen koortslippen, geestelijke spanning, stress, slapeloosheid en een schrale huid. Maar dat mag ze zo niet langer verkopen, hoe gaat ze dit nu aanpakken? "Ik ga maar op de etikettes zetten dat de middeltjes met zorg en aandacht zijn gemaakt. Ik vind het schrijnend, ik mag niet de indruk wekken dat bepaalde middeltjes werken maar weet dat dit wel degelijk zo is. Veel kruiden zijn al 5000 jaar gedocumenteerd en vaak zijn grondige wetenschappelijke studies naar de werking ervan verricht."
Ze is er beduust van. En terecht, veel Beijumers weten de weg naar haar geneesmiddelen te vinden. Keuringsdienst van Waren of niet, ons kruidenvrouwtje in Beijum is betrouwbaar en ze weet wat ze verkoopt: geneesmiddelen die écht werken en ondersteunen. Het is een bespottelijke actie van een ingepalmde en aan de leidraad van de farmaceutische industrie lopende Keuringsdienst van Waren. Voor een paar luttele euro's worden in het Groene Hart van Beijum geneesmiddelen tegen hoest, jeuk, aambeien en spanning verkocht. Maar opgejaagd door een industrie waar miljoenen in om gaan moet Saskia Nieboer op straffe van een boete van 30.000 euro inbinden. Beste Beijumers, blijf de échte geneesmiddelen/kruiden/ zalfjes etc, bij haar kopen. Beter gezegd: laat u zich er niet door weerhouden, laat u niet betuttelen door de Keuringsdienst van Waren, bepaal zélf wat goed voor u is! Dit kunnen de kruiden, druppels en zalfjes van ons kruidenvrouwtje Saskia Nieboer zijn. En natuurlijk kunnen pillen die in het miljoenencircuit van de farmaceutische circuit worden gemaakt ook tijdelijk uitkomst bieden. Het gaat me er niet om van de weersomstuit de reguliere sector, met al zijn chemische pilletjes en poedertjes, af te kraken. Maar laat volwassen mensen zélf hun afweging maken en kiezen waar ze hun genezende en ondersteunende middelen willen aanschaffen. Met de brute en dreigende aanval van de Keuringsdienst van Waren op een onschuldig kruidenwinkeltje in het Groene Hart van Beijum maakt deze dienst zich volstrekt ongeloofwaardig en oneindig belachelijk. Beste Beijumers, ga eens naar de kruidenwinkel van Saskia Nieboer en beslis zélf of er iets bij is wat u voor u gezondheid kunt gebruiken. Laat u niet misleiden door de Keuringsdienst van Waren.
http://www.koagkag.nl/
(dit artikel is sterk persoonlijk gekleurd in verband met enkele zeer goede ervaringen met geneesmiddelen van Saskia Nieboer)

IJSPRET OP DE ZUIDWENDING


De sneeuw is dan wel grotendeels verdwenen, maar het ijs groeit elke nacht dikker en dikker.
Deze foto is van vanochtend, iets voor half 9. De kinderen van de Johannes Calvijnschool hebben even wat minder een boodschap aan het speelplein voor de school. Een paar stappen verder en je loopt op het ijs, die kans laat je je natuurlijk niet ontnemen.
Het hele kanaal dwars door Beijum heeft op het ogenblik redelijk betrouwbaar ijs, behalve op de plekken waar de eenden een dikke, of grote, wak hebben om nog een beetje te kunnen zwemmen. De wegen zijn goed begaanbaar, we zitten in hartje winter. Komt er nog een schaatswedstrijd in Beijum?

dinsdag 26 januari 2010

OPEN DAG WIERSHOECK (opgestuurd verslagje+ foto)

Afgelopen zaterdag vond voor de vijfde keer een open dag in de winter plaats op de Wiershoeck. Lang niet alle wijkbewonders zijn van het bestaan van de diverse bedrijven en ateliers op de hoogte en dit is een leuke manier om kennis te maken. Helaas werkte de gure oostenwind niet mee en bleef het relatief rustig; maar de mensen die de kou getrotseerd hadden, namen uitgebreid te tijd om kennis te maken met de natuurvoedingswinkel de Wiershoeck, het atelier van Natuurstoffen.nl, Abacus acupunctuur, keramiekatelier Marjan Schaap en kruidenstudiecentrum de Groene Zon. Er werd geknutseld met vilt en lapjes, geproefd van allerlei biologische specialiteiten, genoten van voetenbadjes en -massages; er werden madala's gekleurd, men bewonderde de keramiekkunst, vierde met Abacus acupunctuur het 5-jarig bestaan etc. etc.
Al met al toch een heel geslaagde dag in het Groene Hart van Beijum dat weer heeft laten zien dat het nog steeds klopt@.


(foto: henneptatouage)

IJSGANG BLOKKEERT KORREWEGBRUG

Vanaf ongeveer 2 uur vanmiddag is de Korrewegbrug niet meer toegankelijk voor verkeer. Omstreeks 3 uur stond deze cameraman van RTV Noord een paar filmshotjes van de opengedraaide brug te maken. Alleen fietsers en wandelaars kunnen zich nog via de loopbruggen aan weerskanten van de Korrebrug verplaatsen. Wat er aan de hand was en is? Ijsgang, aldus de cameraman. Weer een woord waar ik tot aan de dag van vandaag nooit had gehoord. Op internet staat een artikel over Ijsgang, in combinatie met de Korrewegbrug.
De draaibrug wordt niet gebalanceerd door een contragewicht in de staart maar door een drijver aan het uiteinde van de brug, die meedraait door het water als de brug wordt bewogen. Dit was ook bij vorst zelden een probleem omdat de hoeveelheid ijs, die zich in het Van Starkenborghkanaal kon vormen werd beperkt door het feit dat het betreffende kanaalgedeelte een onderdeel was van het koelcircuit van de Hunzecentrale. De Hunzecentrale is afgebroken met als gevolg dat van beperking van de ijsvorming geen sprake meer is. Voor de Korrewegbrug betekent dit dat de brug niet meer bewogen kan worden door ijsvorming op het ponton en in het kanaal op een moment dat er nog wel degelijk sprake is van scheepvaart (al dan niet in konvooi). De brug moet dan worden opengedraaid en gestremd voor het landverkeer. Deze situatie heeft in de laatste winters meerdere weken geduurd en is uiterst ongewenst omdat de brug een belangrijke functie vervult in de ontsluiting van de achterliggende wijken (Ulgersmaweg, De Hunze, sportpark van Starkenborgh).
http://www.lemmer-delfzijl.nl/project.php?pid=24
Hoe lang de storing gaat duren is me niet bekend, maar volgens (een verouderd)bovenstaand bericht kan het weken duren..
http://nl.wikipedia.org/wiki/IJsgang
http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/stad/article5739673.ece/Gerrit-Krolbrug-wil-niet-meer-dicht

RECLAMEBORD(EN) GESLOOPT

Een lezeres stuurde deze foto met bijgaande tekst:

Hallo,
ik liep vanmiddag (Gisteren, jf) langs de Emingaheerd naar huis nadat ik bij de Aldi boodschappen had gedaan en zag dat de nieuwe borden langs de weg nu al gesloopt zijn... zo jammer... zijn we eindelijk van die lelijke kartonnen dingen af word dit ook al kapot gemaakt...
Dit bord hangt aan een lantaarnpaal bij de parkeeruitgang van de Aldi tussen die uitgang en de hoofdingang van de Amkemaflat. Voorheen had je dan drie stukken karton met daarop posters van activiteiten die in de stad of in de wijk te doen waren, nu hangt er een meer "professioneler" bord waarin dus kennelijk ook glas zit om de poster te beschermen denk ik en dit bord hangt ook echt aan de paal vast. Maar het glaswerk is dus al kapot. Ik heb eerlijk gezegd geen idee of ze zo door de hele wijk hangen, daar ben ik eigenlijk gewoon vanuit gegaan omdat het er zo netjes uitzag maar misschien is dan plexiglas een beter idee want glas... dat is eigenlijk vragen om gesloopt te worden kijk maar naar de abri's... helaas...

maandag 25 januari 2010

ER ZIJN OOK GEZONDE VIRUSSEN (zoals de leesvirus)

Opgepast!
Besmettelijk Leesvirus slaat toe in Beijum en Lewenborg!

(ingezonden)
Tien weken lang vanaf januari tot en met april 2010 doen ruim 350 basisschoolleerlingen van veertien groepen 6 in de wijken Beijum en Lewenborg mee met het opsporen van leesvirussen in kinderboeken. Het Leesvirus veroorzaakt een besmettelijke maar gezonde ziekte. Het virus zit in kinderboeken en wie ermee in aanraking komt kan niet meer stoppen met lezen, wil steeds meer lezen en andere kinderen leesziek maken.

Bibliotheek Beijum en Bibliotheek Lewenborg organiseren samen met negen basisscholen in de Vensterwijken Beijum en Lewenborg het leesbevorderingsproject Leesvirus, dat kinderen stimuleert om veel boeken te lezen. Ze lezen daarvoor in de klas allemaal dezelfde tien boeken. Spannende, grappige, dikke, dunne boeken waarvan de bibliotheek vermoedt dat ze de gezonde leesziekte wel eens zouden kunnen verspreiden. Via een speciale website wisselen ze met kinderen van de scholen in hun wijk meningen over de boeken uit. Om het spannend te maken doen ze mee met de Leesvirusquiz, waarbij ze elke week een vraag over een boek moeten beantwoorden of een opdracht gaan uitvoeren. Op een slotbijeenkomst in april wordt bekendgemaakt welke groepen in Beijum en Lewenborg het meest besmet zijn geraakt met het Leesvirus, welk van de tien gelezen kinderboeken het meest besmettelijk is en welke groep de grote winnaar is van de Leesvirusquiz!

Ouders, leerkrachten en iedereen die geïnteresseerd is kan het verloop van het project volgen op de website
www.leesvirus.nl
Op deze site staan de meningen van kinderen over de gelezen boeken, worden foto’s en nieuwsberichten geplaatst en zal informatie over de slotbijeenkomsten in Beijum en Lewenborg gegeven worden. In beide bibliotheken is een speciale leesvirushoek ingericht.

Voor meer informatie over het Leesvirus in Beijum en Lewenborg kunt u contact opnemen met:
Bibliotheek Beijum Marijke van ’t Land
Telefoon 050 541 48 77, e-mail
m.vantland@mijneigenbibliotheek.nl
Bibliotheek Lewenborg Gerry Tebbes
Telefoon 050 541 36 40, e-mail
g.tebbes@mijneigenbibliotheek.nl

VUURWERKRESTEN LAGEN WEKEN ONDER SNEEUW

Het is natuurlijk achterhaald om na drie weken nog een bericht over de jaarwisseling te publiceren, iedereen weet nu zo langzamerhand wel hoe het er aan toe ging in de nieuwjaarsnacht.

Trouwens, mocht de gene die een aanklacht tegen het optreden van de ME tijdens de nieuwjaarsnacht heft ingediend bericht hebben gekregen van de uitslag van het onderzoek, mail dan even.
Nee, normaal gesproken zou ik er geen woord meer aan wijden, bestuurders, politie etc. hebben nog 48 weken om uit te vogelen hoe ze de komende jaarwisseling rustig(er) kunnen laten verlopen. In december komt dat onderwerp wel weer een keer op de agenda. Maar het wegsmelten van de sneeuw doet de beleving van oud en nieuw nog even opleven. Normaal gesproken waren alle vuurwerkresten al lang opgeruimd maar een witte sneeuwdeken bedekte de overblijfselen de afgelopen weken. Het ziet er op bepaalde plekken in de wijk gewoon vies en vervuild uit, zie ook de foto van een straat in de Wibenaheerd. Gaan we het meemaken dat onze oranje mannetjes van de DSW de rode resten gaan opruimen? Of zullen we toch nog maar even, in de laatste week van januari, zelf de bezem ter hand nemen?

MAANDAGOCHTEND (16)

Het 'nieuws' ligt vandaag weer eens op straat. Beter gezegd: het staat op straat. Hier ziet u een afgedankte ketel of boiler(ik heb er geen verstand van en weet het verschil niet)staan die na vele trouwe dienstjaren aan z'n einde is gekomen. Hij lekte de afgelopen week enorm, er moesten handdoeken onder gelegd worden om de waterstroom enigszins op te vangen. De ketel/boiler stond op zolder, beneden in de woonkamer sijpelde het water bij het plafond naar beneden. Vanochtend om 8 uur stonden twee mannen van een gerenommeerd bedrijf bij me op de stoep. Na het ding afgetapt te hebben tilden ze hem met vereende krachten naar beneden. Nee, ze wilden liever niet op de foto en al helemaal niet op internet. De controleur die vorige week concludeerde dat het ding af was en het doodvonnis uitschreef wees me er op dat ik bij vervanging dit oudje(zie foto) niet mee moest laten nemen als er een nieuwe geplaatst wordt. Er zou koper inzitten en wel ter waarde van ongeveer 75 euro. Tel uit je winst, kassa. Nadat de foto was gemaakt tilden de beide heren het apparaat in de auto om hem na het installeren van z'n vervanger af te kunnen voeren. Ik had geen zin om te protesteren, wat moet je met zo'n apparaat voor je huis? Strippen en het koper er uit halen? Wat een werk. De heren vroegen ook niet of ze hem mee mochten nemen, ze gooiden het beestje zo achter in de auto. Ik kom uit het Groningse land van jenever en achterdocht en wilde eigenlijk vragen:"Hoezo nemen jullie hem ongevraagd mee, en wat gaan jullie trouwens met dat ding doen?" Maar het waren aardige kerels. Voor een paar duizend euro plaatsen ze nu een nieuw apparaat op zolder. Er kan weer gedoucht worden en het bad kan weer met warm water gevuld worden. Wat een luxe. De nieuwe week is weer begonnen.

zondag 24 januari 2010

VANAF 31 JANUARI NIEUWE EXPOSITIE IN PAND49

Vanaf volgende week zondag exposeren Ymka de Boer en Sacha Steemaart in Pand49. Rechts ziet u een creatie van Sacha Steenaart en hieronder vindt u een tekening van Ymka de Boer.

Vanuit het Pand werd samen met de kunstwerken onderstaande tekst opgestuurd: Pand49 presenteert een nieuwe duo-expositie.
Er zullen tekeningen en illustraties tentoongesteld worden van Ymka de Boer (tekeningen) en Sascha Steenaart ( illustraties, tekeningen) De expositie is in atelier Pand49 aan de Ypemaheerd49. Open di-za van 13.30 -17.00 uur. Opening expositie zondag 31 jan om 16.00 uur. De expositie loopt van 31 jan t/m 12 maart.
Ymka de Boer (1967 geboren te Drachten)
Beeldend kunstenaar, woont en werkt in Groningen en als het kan op Schiermonnikoog.
Stel als alles eens helemaal nergens over gaat? Niks, maar dan wel 100x. Zo ontstond het idee lange series te beginnen van 100 tekeningen die nergens over moesten gaan. Een contradictio in terminis natuurlijk, er lijkt taal lijkt te ontstaan, projectie van je eigen verbeelding een hoofdrol gaat spelen, in suggesties van landschappen of figuren. Het werd de basis voor de eerste serie. De tweede serie bestaat uit echte brieven waarin de columns zijn opgenomen, verwerkt tot collages, ze horen bij het project (aan) getekend terug. Op deze expositie een impressie van de twee eerste lopende projecten.

Over Sascha Steenaart:
Zolang ik mij kan herinneren heb ik al verhalend getekend. Rond mijn 8ste jaar wist ik zeker dat ik tekenaar wilde worden. Mijn ouders waren grote strip verzamelaars en ik las alles van Kuifje tot Guust Flater, van Rik Ringers tot Rozebottel. Mijn intesse in amerikaanse comics brachten het werk van tekenaars als John Byrne, Alan Davis, Mark Silvestri, Neal Adams en Paul Smith onder mijn ogen hebben een grote invloed gehad op mijn eigen ontwikkeling.
Ik ben tegenwoordig erg geïnteresseerd in concept art voor videogames en film. Daarnaast maak ik illustraties voor educatieve- en reclame doeleinden. Samen met een groep striptekenaars in Groningen brengen we regelmatig de Gr’nn uit, een lokaal stripblad dat eens in de paar maanden uitkomt en verkocht wordt in lokale stripzaken.

KIJK OP DE WIJK (20)

Al jaren kom ik hem tegen in de wijk. Altijd vriendelijk groeten en breed lachen, en nog niet één keer zag ik hem zonder honden op pad. Hij praat met een Duits accent en heeft vroeger in de pizzeria gewerkt. Ik weet niet eens hoe hij heet, de vraag of het filmpje op internet mag antwoordde hij met:" Ist klar, kein problem." De video is tussen kerst en oud en nieuw opgenomen, op het einde is vergeten een stukje weg te knippen op het moment dat de camera wegzwinkte.

De mensen die meewerken aan Kijk op de Wijk hebben durf, ze generen zich niet om zich voor de camera uit te spreken over de wijk waarin ze wonen. Snerende en lelijke opmerkingen over de Kijk op de Wijk-gast zoals bij de vorige aflevering worden niet meer geduld en zullen worden verwijderd. Graag een beetje respect voor de ' gasten' van de Kijk op de Wijk.'

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (23)

Koperwiek (12 januari 2010)
Tot mijn verbazing is er op Wikipedia in het Nederlands slechts heel weinig informatie over de koperwiek beschikbaar. Uit nieuwsgierigheid klikte ik in het lijstje met andere talen op Esperanto (ook een hobby van me) en de informatie in deze “tweede taal voor iedereen” bleek veel uitgebreider. De onderstaande beschrijving is voor een deel gebaseerd op informatie die in Esperanto beschikbaar is.

De koperwiek (Turdus iliacus) is een zangvogel uit de familie lijsters (Turdidae) en komt voor in Europa en Azië. Ze broeden in het hoge noorden. Het overwinteringgebied ligt ongeveer 6500 à 7000 km zuidelijker tot in Noord-Afrika en Noord-Iran. In Nederland is het een doortrekker en (in zachte winters) een wintergast. De koperwiek is vaak te zien in groepen, samen met zanglijsters en kramsvogels en ze komen in ons land voor van oktober tot april. Het is een vrij schuwe vogel, maar tijdens strenge vorst minder schuw. In de vlucht lijkt de koperwiek een beetje op de spreeuw door de vrij lange vleugels en de relatief korte staart.

De koperwiek is iets kleiner dan de zanglijster. De koperwiek dankt z’n naam aan de oranjerode kleur aan de binnenkant van de ondervleugels en die doorloopt in de flanken.
Er zijn twee ondersoorten:
- Turdus iliacus iliacus, de soort die in 1766 door Linnaeus in zijn Systema naturae is beschreven en die broedt op het continent van Eurazië.
- Turdus iliacus coburni, in 1901 beschreven door Richard Bowdler Sharpe en die broedt in IJsland en op de Fär Öer. Deze soort overwintert in Noord-Spanje, heeft een iets duidelijker getekende borst en is iets groter.

De koperwiek is 20-24 cm lang en heeft een spanwijdte van 33-34,5 cm. De vogel weegt 50 à 75 gram. Beide seksen zijn gelijk van kleur: donkerbruine rug en bovendelen, borst goudkleurig met zwarte stippen, buik wit. Ook de kop is donkerbruin, maar met een opvallende lichte wenkbrauwstreep. De zang van het mannetje is een korte herhaling van fluitende klanken, gevolgd door een zeer variabel onmuzikaal wijsje.

De koperwiek is een alleseter, maar eet gewoonlijk kleine bodemdieren (insecten en vormen). In het najaar en de winter wordt het menu aangevuld met fruit en bessen (vlier en duindoorn).


Foto + Tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 23 januari 2010

INTERNET IS LEUK MAAR KAN OOK VOL GEVAREN ZITTEN

Ik weet niet hoe het de lezer vergaat maar ik krijg heel af en toe alarmerende mails. Waarschuwende mails. Deze kreeg ik vanmiddag van een betrouwbare lezer en dus neem ik hem serieus. De dringende opdracht deze mail direct door te sturen negeer ik. Nog beter is hem op de site te plaatsen, duizenden mensen kunnen de waarschuwing zodoende ter harte nemen.
Lees onderstaand bericht goed door, het kan veel ellende voorkomen. Deze informatie is vanochtend gearriveerd, rechtstreeks van zowel Microsoft als Norton. Stuur het naar iedereen die u kent die toegang heeft tot het internet. Mogelijk ontvangt u een ogenschijnlijk onschuldige e-mail met een Power Point presentatie 'Het leven is mooi.' Als u het heeft ontvangen, ga het bestand dan onder alle omstandigheden NIET OPENEN! Gooi deze direct weg! Als u dit bestand opent, verschijnt er een bericht op uw scherm met de mededeling: 'Het is te laat nu, uw leven is niet langer mooi.'
Vervolgens verliest u alles op uw pc en de persoon die dit naar u toestuurde krijgt toegang tot uw naam, e-mail en wachtwoord!
Dit is een nieuw virus, dat is begonnen te circuleren op zaterdag namiddag.
AOL heeft al bevestigd dat de anti-virus programma's niet in staat zijn dit te vernietigen.
Het virus is gemaakt door een hacker die zichzelf 'leven eigenaar' noemt.
Stuur een kopie van dit bericht aan al uw vrienden en vraag hen om het ONMIDDELLIJK door te sturen!

OPEN DAG DE WIERSHOECK(+multiculturele avond Trefpunt)

Het liep bepaald nog niet storm op het ogenblik dat deze foto werd gemaakt. Beter gezegd, er was totaal niet te zien dat hier vandaag een open dag plaats zou vinden.Het was half een vanmiddag.


Een open dag in de Wiershoeck is meestal een groot succes. Kraampjes buiten, muziek erbij, workshops etc. etc. Maar het is winter en het vriest en dientengevolge gebeurd alles er vanmiddag uitsluitend binnen. Op de foto ziet u de crew van De Groene Zon van kruidenvrouw Saskia Nieboer, ze staat derde van rechts. Samen hebben ze hapjes, drankjes en lekkerijen gemaakt voor de bezoekers.

Vergeet trouwens de multiculturele avond in het tegenoverliggende Trefpunt vanavond niet. Vanaf 14 tot en met 22 uur kunt u hier met mensen met verschillende culturele achtergronden, dansen, kletsen en wat drinken. Beter gezegd: feest vieren. Ik kan niet overal tegelijk zijn, foto's zijn welkom op Beijumnieuws@online.nl

KUNSTGALERIE HOOGENBERG/WINKELCENTRUM BEIJUM

Met André Hoogenberg, eigenaar van de gelijknamige dierenspeciaalzaak, maak ik regelmatig grapjes over de "rivaliteit" tussen Winkelcentrum West en Winkelcentrum Oost. Ongeveer driekwart jaar geleden plaatste ik hier een video waarin hij zijn kunstpand op West aanprees. Dit onder het motto: Plein Oost een Kunstpand? Ok, maar hier is ook eentje. De z.g.n. rivaliteit blijft altijd speels en onschuldig, Hoogenberg heeft jarenlang een dierenwinkel op Plein Oost gehad en hij zal 'zijn afkomst' nooit verloochenen. En trouwens, een beetje gezonde competitie tussen de centra in de wijk kan het niveau alleen maar ten goede komen.
Tussen de hondenbrokken, kattevoer en konijnenstro hangen sinds een maand of twee kunstwerken van ene Antje Solf, een schilderes met passie zoals ze zichzelf afficheerd. Op de foto ziet u een kunstwerk van haar, kijk eventueel voor informatie op http://www.antjesolf.nl/
Volgende maand is er weer een expositie in de dierenspeciaalzaak, the meester himself, jaja André Hoogenberg, gaat dan schilderijen van eigen hand ophangen. En als ik me goed herinner ook kunstwerken van zijn dochter. Om de rivaliteit (niet te serieus opvatten svp) weer even aan te wakkeren: Morgen verschijnt op Beijumnieuws weer een aankondiging van een nieuwe expositie in Pand49 en wel van Ymka de Boer en Sacha Steenaart. En weet u al dat je in Pand49 ook kinderfeestjes kunt houden? Binnenkort meer hierover. Wat zal de volgende zet van André Hoogenberg zijn? Een koffiehoekje in de winkel? Een cursus Contact maken met je Huisdier? Kom op Oost en West, stuw Beijum op in de vaart der volkeren!

vrijdag 22 januari 2010

OPSPORING VERZOCHT (maar net weer gevonden!)

Dit bericht lag net panklaar toen er een mail kwam met de mededeling dat de hond gevonden was. Ik plaats het bericht toch om Beijumers er op te wijzen dat mensen Beijumnieuws ook voor dit soort opsporingen kunnen gebruiken:
Geachte meneer,
De hond van mijn vriendin is vermist.
Zou u een oproep willen plaatsen op u site?
Het betreft de hond van: Fam Schut uit Beijum
Kenmerken hond:
Lichtbruine hond, 1 jaar en 3 maand, kniehoogte! ROEPNAAM DJEGO

De hond is sinds vanmiddag 12.30 uur weg, en is vanmiddag voor het laatst gezien in De Hoogte. Politie en de dierenambulance is op de hoogte, en de hond is gechipt. Als er mensen de hond hebben gezien kunnen ze contact opnemen met mij,xxxxxxxx(xx,jf)

NOG MEER LEGE FLESSEN UIT BEIJUM VOOR HAÏTI

Je zou het een rage kunnen noemen. Of misschien ook nog wel een hype: wie verzameld zoveel mogelijk lege statiegeld-
flessen in voor Haïti? De linker foto is in dit verband een beetje een zoekplaatje. Als u de foto groter klikt ziet u in elk geval één maar mogelijk ook nog twee jongedames. Met elk een vuilniszak in de aanslag waren ze op jacht naar weggegooide statiegeldflessen. Een paar tellen voor het nemen van deze foto hield ik even mijn hart vast, een van de dames begaf zich op de Zuidwending om met de grootste moeite zo'n statiegeldfles van het ijs te halen. Ik was net te laat om de onverbiddelijke foto te nemen maar even daarna steeg gejuich op tussen de bosjes naast het Kanaal van Beijum:" Ja, ik heb een gevonden!" De rechter foto werd vanmiddag opgestuurd vanuit de Boelemaheerd. Deze tekst stond erbij: Ingrid (links) en Katelijne zitten in groep 5 op montessorischool De Dijk. Zij halen flessen voor Haïti op in de Boelemaheerd en tonen trots hun buit op de foto. Met dank aan de bewoners van de Boelemaheerd!
De Belgen maken grappen over onze nationale zuinigheid. En een van de mooiste Grunninger woorden is kniepert. Een kniepert is een zuinigerd, een kniepstuver zo gezegd. Allemaal mooi en wel, maar deze dagen even helemaal niet. Geflest en op de fles gaan zijn gezegdes die deze dagen voor even een andere lading krijgen. Nederlanders. Raar volk. Maar gelukkig hebben ze lieve kinderen.

FOTO'S VAN FLIP KLATTER (3)

Gemaakt op vrijdag 8 januari jl : jogger en schotse Hooglanders in mistig
sneeuwlandschap tussen Beijum en Lewenborg.

LEGE FLESSEN VOOR HAÏTI

Op meerdere scholen in de wijk worden zoals op veel scholen in het land deze dagen massaal lege plastik statiegeldflessen ingezameld voor Haïti. Gisteravond vermeldde ik hier dat De Dijk een flessenactie op touw heeft gezet, vanmiddag zag ik in de centrale hal van de Heerdstee kinderen lege flessen in een grote bak gooien. De ramp heeft in Nederland zo zijn positieve kanten, er is deze dagen geen kredietcrisis meer, bijna iedereen heeft wat te geven en kinderen schuiven massaal hun eigen belang even aan de kant. Komt nog bij dat er net als bij een Elfstedentocht of groot voetbaltoernooi een sterk wij-gevoel heerst. Zie ook de kneuterige actie gisteravond op tv waarin Wilders zich als tóch menselijk wilde profileren en zich samen met o.a. Koenders van Ontwikkelingshulp liet opbellen. En waarin Balkenende opriep om toch vooral niet cynisch te reageren op de actie. Cynisme zal ik hier ook achterwege laten. Maar feit is wel dat zowel Haïti als ook Nederland van de acties profijt hebben. Hopelijk kan het getroffen land door de vele donaties weer enigszins worden opgebouwd. En Nederland laat zich van zijn gulle kant zien, alle financiële 'ellende' is deze dagen even niet aanwezig.

MORGEN (ZATERDAG) OPEN DAG DE WIERSHOECK

(Ingezonden)
WINTERSLAAP? DE WIERSHOECK IS WAKKER!
Zaterdag 23 januari tussen 11 en 17 uur vindt weer de traditionele open dag plaats in de Wiershoeck, Beijumerweg 20 te Groningen.

Bezoekers kunnen biologische lekkernijen proeven in de natuurvoedingswinkel, met ecolapjes knutselen bij Natuurstoffen.nl, een
kijkje nemen bij keramiekatelier Marjan Schaap, een voetenbad met aansluitende voetmassage krijgen bij de Groene Zon, mandala's kleuren etc. Tussen 14 en 16 uur houdt Abacus Acupunctuur een feestelijk open huis om haar 5-jarige jubileum te vieren. Kortom; het belooft een gezellige dag te worden in "het groene hart"van Beijum.
Bel voor meer informatie 050-5491848 of 050-5411515

donderdag 21 januari 2010

BRENG U LEGE FLESSEN NAAR DE DIJK VOOR HAÏTI

Basisschool De Dijk zet zich door middel van een lege flessenactie in voor de diep getroffen inwoners van Haïti. Omwonenden kregen een briefje in de deur met onderstaande tekst: Heeft u nog lege flessen? Zo ja dan kunt u ze inleveren bij Montessorischol De Dijk. Het is voor Haïti en het geld wat er ingezameld is wordt op giro 555 gestort. Het kan van 21 tot 27 januari van 8.15 tot 8.30 uur.

In de schuur zocht ik een paar lege flessen (die naar De Dijk gaan) voor een foto. Er staan, naast gereedschap en spijkers etc. vijf fietsen in de schuur, een goed gevulde diepvries, frisdrank en een krat bier en pakken koffie. Wat een rijkdom, een geluk en welvaart in dit land.( en maar klagen en zeuren met z'n allen).Ik vind het prima als tevreden lezers geld aan mij willen overmaken omdat ze blij zijn met Beijumnieuws. Maar nog veel en veel beter is het om deze dagen euro's te storten op gironummer 555.

STELLING VAN DE WEEK (8)

Ik hecht er belang aan te vertellen dat ik part nog deel heb aan deze stelling. Hij werd vandaag opgestuurd en ik plaats hem integraal(jf)
Beijumnieuws moet financiële ondersteuning krijgen van het Locaal Akkoord.
In het Locaal Akoord staat :

Wie kan als beste beoordelen waaraan een buurt behoefte heeft? De bewoners zelf natuurlijk. In het Nieuw Lokaal Akkoord is ‘vertrouwen in de buurt’ de rode draad.

We werken aan een stad die leefbaar, duurzaam en vitaal is, die ongedeeld is en die kansen biedt aan iedereen. We willen een stad waarvoor bewoners zich verantwoordelijk voelen en waar iedere stadjer weet dat zijn of haar inzet er toe doet. Om dat te bereiken werken we aan wijken waar mensen graag willen wonen, waar ze zich mee verbonden voelen en waar ze trots op zijn. Wijken met een herkenbare identiteit waar verschillende bevolkingsgroepen goed naast elkaar kunnen wonen leven en werken.
Mijn stelling is dat het Beijumnieuws ervoor zorgt dat mensen zich verbonden en verantwoordelijk voelen voor Beijum en dat er op het Beijumnieuws voor iedereen plek is om dit te laten zien. Bovendien laat Beijumnieuws betrokkenheid zien bij de bewoners van Beijum, door er voor hun te zijn met informatie en een plek voor promotie van hun aktiviteiten of hulpkreten.
Het is toch te gek voor woorden dat het Beijumnieuws dagelijks veel bezoekers krijgt, maar Johan alles in zijn vrije tijd moet doen?

Hij zou gedeeltelijk betaald moeten krijgen voor al zijn inzet.
Met vriendelijke groet, Ingrid Morrison

DE SCHOTELANTENNE

De schotelantenne lijkt aan een opmars bezig in de wijk. Ik kan me vergissen maar ik heb sterk het gevoel dat er steeds meer bij komen.Niet alleen allochtone bewoners schaffen er een aan, ook bij witte Nederlanders zie je ze steeds meer. Digitale televisie via de sateliet. De schotels fraaien het straatbeeld bepaald niet op, grijze, saaie en kille schotels zijn het. Deze bewoner zal dat ook gedacht hebben, hij of zij voorzag de schotel van een zonnige smile en het ziet er direct een stuk humoristischer en relativerender uit. Nou nog een mooi ander kleurtje en het straatbeeld ziet er ook direct een stuk fleuriger uit.


Televisiekijken via een satellietschotel heeft nog steeds de reputatie duur te zijn. Toch is het de meest goedkope oplossing, zelfs in vergelijking met de analoge kabel-abonnementen. De schotels en benodigde apparatuur zijn de laatste tijd sterk in prijs gedaald en kunnen binnen 3 jaar worden terugverdiend door de veel lagere maandelijkse kosten. Daarbij komt dat satelliet-tv van alle vormen van digitale televisie de beste beeldkwaliteit levert en overal te ontvangen is.
Het is duidelijk: De rol van satelliettelevisie is zeker niet uitgespeeld met de komst van adsl-televisie en Digitenne.
Wat heb je nodig?
Bij satelliet-tv ontkom je er natuurlijk niet aan dat je een schotel aan je gevel moet hangen. Verder heb je nog een ontvanger/decoder nodig die je bij de televisie plaatst. Deze vertaalt de digitale satellietbeelden naar beelden die op je tv getoond kunnen worden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=10299

MOEILIJKE BRUG NAAR DE BOUWMARKT

Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar als ik iets van een bouwmarkt nodig heb kies ik vanuit Beijum altijd voor deze, zie foto. Op de Ulgersmaweg zit ook nog een, maar daar kan ik nooit wat vinden en het is een onoverzichtelijke winkel. Kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur. Voor de zware boodschappen neem ik de auto, in een paar minuten ben je op de plaats van bestemming. In mijn geval bij Beijum Zuid de Beneluxweg op, Beijum Noord voorbij en direct rechts. Kan niet missen.
Maar dan als je op de fiets wil. De langste routes zijn via de Hunze of via Zuidwolde, vanuit Beijum ben je dan een kilometer of vier, vijf onderweg. Best te doen. Maar, de bouwmarkt ligt eigenlijk een beste steenworpafstand van Beijum vandaan. Deze foto is genomen vanaf de rand van de groenstrook tussen Beijum en het op de foto zichtbare Boterdiep. Vooral via de Heratema-, Kremers- en Mudaheerd ben je hier zo, twee- tot driehonderd meter hooguit. Via twee ijzeren klapdeuren en een drukke oversteek op de Groningerweg ben je waar je wezen moet. Eigenlijk ligt de bouwmarkt maar tweehonderd meter van Beijum vandaan, maar de wegen er naar toe zijn lang of ingewikkeld.Weet iemand waarom er twee van deze metalen bruggetjes over het Boterdiep liggen? Wat een geklepper en gedoe, en vooral als je met kleine kinderen gaat, met elk een eigen fietsje. Is zo'n ijzeren hekwerkbrug goedkoper, of is het veiliger? Betreden op eigen risico, staat er op het bordje. Maar, je betreed de Korrewegbrug toch ook op eigen risico? Als je er langer over nadenkt gaat het irriteren. Groningen wil zich graag profileren als een goeie fietsstad. Kan er dan niet een fatsoenlijke fietsbrug komen vanaf de grootste stadswijk (Beijum) naar deze bouwmarkt? Wat een hindernisroute. Wel een bussluis in de wijk neerleggen om de wijk autoluw te maken, maar intussen Beijumers dwingen om met de auto naar dit bouwbedrijf te rijden?

woensdag 20 januari 2010

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Het lijkt erop dat er een storing bij Blogger is wat betreft het afspelen van video's. Dit zal tijdelijk zijn, maar omdat er een paar video's op de nominatie stonden om te worden geplaatst loopt de aanvoer van nieuwe berichten vertraging op. De te plaatsen video's plaats ik als de afspeelmogelijkheid het weer doet.

Flip Klatter zet bij zijn fotoserie in het vervolg steeds een of twee regeltjes tekst, hij geeft in elk geval aan waar de foto genomen is.

Er is nog geen nieuwe stelling binnen. Nieuwe stellingen zijn welkom op Beijumnieuws@online.nl

Foto's, tips en commentaar blijft ook welkom op Beijumnieuws@online.nl

MIJN UITZICHT IN BEIJUM (8)

GEZELLIG EN SWINGEND VOORLEESONTBIJT IN DE BIEB

Luisteren, dansen én ontbijten in Beijumer Bieb!Vanochtend was de lokale aftrap van De Nationale Voorleesdagen 2010. Tegen de veertig kinderen kwamen met begeleiding of ouders naar de familiebibliotheek aan de Ypemaheerd om te genieten van een lekker voorleesontbijt, zie de foto hieronder waarop kinderen zich te goed doen aan allerlei lekkere dingen. Het ontbijt ging er goed in want de meeste kinderen leefden zich een minuut of tien daarvoor uit met een wel heel speciale dans. U leest het goed, ze deden de wiebelbillenboogie.

De wiebelbillenboogie? Wat is dat nou weer? Wel, op verschillende plaatsen in het land is hét prentenboek van dit jaar, luisterend naar de naam-jaja- De Wiebelbillenboogie voorgelezen aan peuters.Eerst even dit, waarom (voor)lezen? Plaatjes kijken, verhaaltjes vertellen-welk kind is er niet verzot op? Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkeld het taalgevoel en bezorgt hen én u veel plezier. En plezierig was het vanochtend om half tien in de bibliotheek. De interactie tussen de voorlezer en de kinderen was in orde, er was een levendige en speelse sfeer en ook het knotsgekke boek van Guido van Genechten was er debet aan. Waar gaat het boek over? Als mama even weg moet, zorgt papa voor de kinderen zoals hij alleen dat kan. Binnen de kortse keren wordt het een vrolijke bende. Dit grappige voorleesboek laat zien dat papa's net zo goed op de kinderen kunnen passen als mama's....Wel op hun eigen manier natuurlijk.

De ongedwongenheid van de kinderen zorgde ervoor dat de voorlezer zich kon ontspannen, kinderen gingen met hun neus tegen het boek aangedrukt staan en gingen helemaal op in het verhaal. Het was een feest om ze voor te lezen, een heerlijke chaos waarin toch ook geluisterd werd. Even feestelijk was het singen na afloop, de kinderen van Beijum beheersen het wiebelbillenboogie-en perfect. Voorlezen, dansen, ontbijten, zeg maar feestvieren, het kon en kan allemaal in de familiebibliotheek van Beijum, in de Wegwijzer op Plein Oost. Over tien dagen wordt ter afsluiting van de Nationale Voorleesdagen in de Beijumer Bieb een theatervoorstelling gegeven: Als Dat Maar Goed Gaat! Het stuk wordt gespeeld door Theaterpret en ook hierin is een moeder even van het toneel verdwenen: Als mama moet werken gebeuren er grappige dingen in het huis van Ibi en Noes. De kip legt een ei midden op de tafel, verfspetters vliegen rond en loopt daar nu echt een indiaan? Als dat maar goed gaat....!
Haal snel gratis entreekaarten, want op = op!! (voorstelling is zaterdag 30 januari om 11.30 uur)
http://www.nationalevoorleesdagen.nl/nvd/2010/
Voor meer foto's gaat u naar de site van peuterspaalzaal Pinokkio, onderdeel van de Dijk:
http://peuterspeelzaalpinokkio.web-log.nl/peuterspeelzaalpinokkio/2010/01/voorleesontbijt.html
En nog meer foto's: http://halonoa.web-log.nl/halonoa/2010/01/wiebelbillenboo.html

BERICHT VAN TRANSITION TOWN GRONINGEN

Woensdag 20 januari Transition Café:
Na Kopenhagen: laten we zelf aan de slag gaan!
Van de internationale politiek moeten we het voorlopig niet hebben, zo bleek in Kopenhagen. Laten we dan zelf maar het goede voorbeeld geven! Tijdens het TransitionCafé van 20 januari kijken we hoe we dat kunnen doen. Wat kun je doen om je eigen CO2-uitstoot (verder) te verminderen? Wat zou je willen doen, maar doe je niet? Wat houdt je tegen? Wat inspireert en motiveert je juist? We vertellen nog even kort iets over klimaatopwarming en gaan dan samen in gesprek. En Nynke van der Hoek vertelt iets over Transitie Teams.
Verder is het Transition Café een gelegenheid voor belangstellenden om informeel met Transition Town Groningen kennis te maken en gewoon een gezellige plek om contact te onderhouden met de groeiende groep mensen die zich voor Transition Town Groningen inzetten. Het is een café-activiteit, dus je kunt binnenlopen wanneer je wilt, de toegang is gratis en je betaalt voor de consumpties.

Waar en wanneer: Stadsboerderij De Wiershoeck, in de theeschenkerij van Kruidenstudiecentrum De Groene Zon , Beijumerweg 20, Groningen op woensdag 20 januari, 19.30 - 22.00 uur. Meer informatie: www.transitiontowngroningen.nl/transitieteams.htm