woensdag 30 november 2016

BEIJUMBORG (47)


Winterhard

Een half jaar lang keek ik tegen een tuin aan die gestaag woester werd. Een beetje gras maaien lukt me nog wel, en hier en daar wat takken wegsnoeien is ook geen probleem. Maar een ‘grote beurt’, zoals dat ook met auto’s gebeurt: daar houd ik niet van. Ik vind het gewoon rotwerk: dat getrek in die kleibodem, het laag bij de grond afknippen van struiken, op onmogelijke plaatsen proberen er nog een beetje fatsoen in te scheppen…..niks voor mij. 

Mijn echtgenote hield oneindig veel meer van tuinieren dan ik. Ze kon hele dagen, met handschoenen aan en een snoeischaar in de hand, bij wijze van spreken fluitend dat tuinwerk doen, maar ik mis haar ook in dat opzicht zeer.

Nou hadden we dit afgelopen voorjaar al eens Ben in de hand genomen: Ben woont één heerd verder, en verzorgt tuinen tiptop. Hij maakte toen de tuin weer zomerklaar, zorgde voor een betere drainage en liet mijn toen ernstig zieke vrouw vanuit het bed in onze woonkamer in ons voortuintje genieten van de vogels en vlinders, die in groten getale afkwamen op deze keurig onderhouden struikjes en planten. Toen ze in juni overleed had ze toch nog twee maanden plezier van de natuur gehad, en daar was ik Ben zeer dankbaar voor.

Dus ja: ook dit najaar heb ik Ben weer in de arm genomen en hem gevraagd om mijn voor- en achtertuin weer ‘winterhard’ te maken. Op een maandag stond hij om 8 uur voor de deur (het begin net licht te worden), en ruim vier uur later was alles weer helemaal op orde. Zelfs de stoep voor was weer op hoogte gebracht – een klus die ook al niet tot mijn favoriete bezigheden behoort.

De eerste vorst is nu weer over de grond gegaan, het stevig ingekorte gras stond er vanmorgen mooi wit uitgeslagen bij, het vijvertje voor (broed- en woonplaats van tientallen kikkers) kende al een laagje ijs – en de mussen en mezen zullen de komende maanden ook weer bijgevoerd worden in mijn super-de-luxe vogelvoederhuis. Dit weekend ook maar eens vetbollen ophangen, geregen pindasnoeren, en van die netjes met noten……en van bovenaf kijkt er iemand met genoegen toe hoe alles weer teruggekeerd is tot rust, en orde

Beninuwtuin: bedankt!!!

Han Borg

SINTERKLAAS & (KLEUREN) PIETEN NAAR WINKELCENTRUM BEIJUM


 Het was even wennen maar de kinderen genoten net als voorgaande jaren. Sinterklaas kwam vanmiddag met verschillende kleuren Pieten naar Winkelcentrum Beijum.

In deze tijden van verbazingwekkende discussies over de kleur van een sprookjesfiguur was het vanmiddag tegen twee uur in Winkelcentrum Beijum afwachten, met wat voor helpers zou de hoogbejaarde Sinterklaas naar Beijum afreizen?

De Goedheiligman en de Zwarte Hoofdpiet kwamen tegen kwart over twee net als elk jaar monter de promenade van het winkelcentrum inlopen.

Er dansten Zwarte Pieten rond. Maar ook een Blauwe Piet en een Tijger-Piet.

Zoals gezegd, de aanwezige (blanke en gekleurde) kinderen leek het niet te deren.

Maar sommige volwassenen spraken hun afkeuring uit richting de Beijumblogger. "Dit slaat toch nergens op? Ze hoeven ons toch niet alles af te pakken? Zwarte Piet moet toch gewoon zwart zijn?"

Kinderen van allerhande kleuren sloten aan in de lange rij. Op schoot bij Sinterklaas. Wat lekkers van de Pieten krijgen.

De tijd van Sinterklaas met louter Zwarte Pieten lijkt voorbij in de grootste wijk van de stad Groningen.

"Creatief opgelost."Aldus een der ouders. "Een knieval voor een klein groepje opruiers." Aldus andere aanwezigen.

Bekijk de video.
Update 18:32 uur, de reacties en discussies lopen via https://www.facebook.com/beijum.nieuws

AAN DE KANT VOOR SIRENES!

Met hoge snelheid kwam de politie-auto vanaf kruispunt Beijum Zuid aan rijden. De sirene aan. Wat te doen? Aan de kant gaan?

Afgelopen vrijdagmiddag was dat.
Zie foto. Nood breekt wet en doorgetrokken strepen zijn er niet voor een ambulance, brandweerauto of politie-auto met sirene aan.
Automobilisten kennen het gevoel misschien wel als een dergelijk gillend voertuig je kant op komt. Hoe maak je ruimte? Je kunt niet zomaar de berm inrijden. Een parkeerplaats of bushalte is welkom om snel even in of op te rijden.

Ondergetekende had geen snelle beslissingen te nemen, zie nogmaals de foto, hij reed naast een vluchtheuvel en daar kon niks of niemand verder langs.
Maar kijk, twee auto's reden schielijk de bushalte ter hoogte van de Fossemaheerd op zodat de gierende auto met dienders erin snel z'n weg kon vervolgen.

In paniek raken is in een dergelijke situatie de slechtst mogelijke optie. Als er geen ruimte is moet een sirene-voertuig gewoon wachten en achter voorgaande auto's aanrijden.

Er kwam even later nog een gillende politie-auto achteraan. De bestemming was de Wibena-rotonde. Zie afbeelding rechts. Zo te zien iets in de privésfeer, er was verder niks op straat te zien.

EEN CITROENPLANT INPAKKEN TEGEN DE WINTERKOU


Het was wederom een relatief koude nacht. Maar de temperatuur gaat in de loop van de dag stijgen. De bejaarde Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten komen vanmiddag gelukkig in een vorstvrij Beijum aan. Het is me toch ook een overgang van het warme Spanje naar het kille Holland.

Zullen de citroenplanten als het ware ook 'denken.' De Beijumblogger zag een half jaar geleden in de tuin van zijn verblijf in Spanje een prachtige citroenboom staan. Vol in de zon. Met rijpe vruchten die je als je die in de vruchtenpers stopte heerlijke en gezonde citroenvocht produceerden.

In een voortuin in de Froukemaheerd staat deze koude winterdagen (en nachtvorsten) ook een citroenplant. De eigenaar heeft de plant ter bescherming ingepakt. Zie foto, een citroenplant die tracht te overleven in een tuin in het stervenskoude Beijum.

Op deze site staan tips voor eigenaren van citroenplanten om een goede overwintering mogelijk te maken.

dinsdag 29 november 2016

HEMELTERGENDE FIETSENDIEFSTAL OP PLEIN OOST


"Heel zuur, ze zet zich enorm in voor de wijk en iemand uit dezelfde wijk pakt dit van haar af."

Beijumse Marjolein is al anderhalf jaar actief binnen Sociale Long. De wijk prettiger leefbaar maken. Zorgen voor verbinding, keihard meewerken om anderen tegen kerst een kerstpakket te bezorgen.

Hoe wrang. Ze bracht vanmiddag een bezoekje aan de bibliotheek en zag toen ze weer naar buiten kwam dat haar elektrische fiets met zwarte fietskar was verdwenen.
 Echtgenoot Remko doet een dringende oproep. En Beijumers kijk een beetje om je heen en help mee om Marjolein haar fiets te laten krijgen.
Zou het mogelijk zijn, gewetenloze zieke dief, als je dit leest dat je je egoïstische eigenbelang even op zij zet en de fiets terug bezorgd? Beijumnieuws@ziggo.nl


Wie oh wie heeft de fiets van mijn vrouw die voor de Wegwijzer stond vanmiddag meegenomen? Ze was met fietskar en al op plein Oost. Even weg en vergeten op slot te doen. Merk Cortina elektrische damesfiets met zwarte bak (niet op foto) voorop en zwarte fietskar, vergelijkbaar met foto's (niet helemaal hetzelfde, maar om een idee te geven ) Heel zuur:ze zet zich enorm in voor de wijk en iemand uit diezelfde wijk pakt dit van haar af. Boodschappen en winterjas van jongste dochter zijn hiermee ook verdwenen. Wie helpt ons?

Update 30/11; 12:53 uur. De fiets is terecht. De eigenaar meldt:
Hoe raar is dit. Onderweg naar de bus kom ik de fiets tegen. Zonder fietskar. op slot. Dus.... opgelucht dat de fiets terug is. Fietskar is zonde: mocht je die nog zien staan dan hou ik me aanbevolen. We moeten wel alle sloten laten vervangen. En de hele ervaring blijft super naar. De stang van de kar is afgebroken, waarschijnlijk is iemand aan het joy-rijden gegaan.

UIT DE OUDE DOOS (307)

Het is al weer een tijdje rustig rond dé  fietspoort vanaf stad naar de wijken Beijum en De Hunze. Geen ongelukken van betekenis, geen directe plannen om autoverkeer te weren en ook wordt de Korrewegbrug niet binnen afzienbare tijd vervangen (wel op termijn).

In een oud bericht in toenmalig Nieuwsblad van het Noorden, zie ook DeKrantVanToen valt te lezen dat al twee decennia geleden werd getracht autoverkeer van de Korrewegbrug te weren.
In het voorjaar (bijna zomer) van 1997 kregen automobilisten een flyer in de had gedrukt waarin stond vermeld dat 'automobilisten vriendelijk maar dringend werd verzocht om een volgende keer een andere route te nemen om het drukke fiets- en brommerverkeer op de Korrewegbrug te ontzien.'

Het staat er echt, klik de afbeelding groter of ga via de link naar het artikel. En wat eigenaardig, er staat ook dat in de uitgedeelde pamfletten 'wordt gewaarschuwd voor harder optreden van de politie.'

Vreemd toch, het was niet verboden om over de brug te rijden maar toch werd gewaarschuwd voor een hard optreden van de politie als er overheen gereden zou worden. De fietsersbond waarschuwde en vroeg zich af 'of er eerst doden moeten vallen' en pleitte voor een rotonde bij de brug.

Om de zoveel tijd vlamt de discussie over de verkeersveiligheid, en ook die op het nachtelijke Heerdenpad weer op.
Zo lang er geen ernstige ongelukken bij de brug gebeuren, en geen overvallen op het Heerdenpad plaatsvinden, zal het rustig blijven rond het wel en wee van de brug en het fietspad.

Een gevoel van veiligheid is belangrijk en elk ongeluk is een teveel. Maar gezien het enorme aantal verkeersbewegingen die er dagelijks plaatsvinden, lijkt het gerechtvaardigd om te stellen dat dit kruispunt in de stad Groningen, rond de Korrewegbrug, relatief veilig is.

SINTERKLAASCADEAUTJES VOOR KINDEREN UIT BEIJUM (Pssttt, in het Heerdenhoes...)"Tot en met morgenvroeg kunnen ouders uit Beijum en omstreken speelgoed en knuffels komen halen om er cadeautjes voor Sinterklaas van te maken."

Het Heerdenhoes is vandaag een en al bedrijvigheid, zie ook het voorgaande bericht over de pannenkoeken-actie.
Het zaaltje waar gesport en aan yoga wordt gedaan lijkt wel een afdeling van een speelgoedwinkel.
Er liggen tientallen knuffels en kinderboeken en ook speelgoed op de grond en op opgestelde tafels.

Zie foto's.

Alles is afkomstig van de Goedzak-actie bij de AH in Winkelcentrum Beijum, zie nog eens dit bericht.

De portemonnee is niet bij iedereen even goed gevuld, maar met acties als deze kunnen kinderen die anders karig met cadeautjes bedeeld zouden worden toch ook volwaardig Sinterklaas vieren

Dus moeders, vaders. Pakpapier mee en naar het Heerdenhoes. Dan gaat de Sint niet stilletjes ons huisje voorbij...

SINT PANNENKOEK IN HET HEERDENHOES (tot 19 uur)

Pannenkoeken op het hoofd, in de pan, op het bord en uiteindelijk in de maag...

Buurtcentrum Het Heerdenhoes ruikt vandaag naar pannenkoeken, poedersuiker en stroop. Er wordt Sint Pannekoek gevierd. U kunt er tot vanavond zeven uur terecht...


Dat lijkt op een nieuwe ontwikkeling binnen het rumoerige sinterklaasfeest maar niks is minder waar. Sint Pannekoek bestaat al dertig jaar:

Sint Pannekoek, ook wel geschreven als Sint Pannenkoek, is een door Jan Kruis bedachte feestdag, die plaatsvindt op 29 november. In 1986 werd de feestdag voor het eerst genoemd in een van de wekelijkse strips van Jan, Jans en de kinderen in het weekblad Libelle. Sindsdien heeft het feest zich op een aantal plaatsen in Nederland, met name in Rotterdam, ontwikkeld tot een werkelijke viering.
In het stripverhaal hebben opa Tromp en zijn kleindochter Catootje geen trek in de boontjes die Jans heeft klaargemaakt. Opa oppert hierop dat het 29 november en daarmee Sint Pannekoek is. Dit is volgens hem een oude Rotterdamse feestdag, waarbij de moeder van het gezin altijd pannenkoeken bakt. De gezinsleden wachten vervolgens op de thuiskomst van de heer des huizes met elk een pannenkoek op hun hoofd en wensen hem bij binnenkomst "een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek" toe. Jans vindt het geweldig en gaat meteen pannenkoeken bakken. Op het laatste plaatje zit iedereen met een pannenkoek op het hoofd aan de eettafel, terwijl vader Jan, net thuisgekomen, stomverbaasd toekijkt. Wikipannekoek.

De pannenkoeken-gekte heeft definitief de stad Groningen bereikt:


Hoera, de grote dag is eindelijk aangebroken! Het is vandaag, 29 november, Sint Pannekoek! We
vieren Sint Pannekoek op meer dan 17 locaties in de stad. Houd de website en de social media in de gaten voor de laatste updates over het feest. http://www.sintpannekoekgroningen.nl/


ONGELUK SCOOTERRIJDERS TOPPINGAHEERD


"De scooterrijder die is doorgereden wordt gezocht"

Het is een wonder dat er niet eerder twee brommers of scooters rond Winkelcentrum Beijum met elkaar in botsing zijn gekomen.

Gistermiddag kreeg ondergetekende een melding dat twee scooterrijders aan de kant waar de Toppingaheerd ligt, Zuidwending-kant, op elkaar waren geklapt. Hij kwam te laat voor een foto.
Op 112 Groningen  staat de afbeelding die we zien (Patrick Wind), en er staat bij:

Op de Toppingaheerd in de stad Groningen heeft maandagmiddag een ongeval plaatsgevonden. Hierbij waren twee scooters betrokken. Een scooter is hierbij doorgereden. Er viel een gewonde. De man is meegenomen naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de zaak.Het verkeer had enige hinder van het ongeval. Men zoekt de andere bestuurder.
Een reactie op Facebook:
Je kon er op wachten dat daar een keer een ongeluk gebeurde!...er wordt daar veel te hard gereden...je ziet niet wat er om de bocht komt....1 bocht verder is nog overzichtelijker!....Ze hebben het sowieso daar niet handig gedaan,met dat laden en lossen met al die vrachtwagens. (onveilige situaties).

HET WAS EEN WINTERSE NACHT
Dikke jas aan, sjaal om, handschoenen aan. De winter is begonnen. Alhoewel, vanaf morgen stijgen de temperaturen al weer ruim boven het vriespunt.

Koning Winter deelde afgelopen nacht een plaagstootje uit, het vroor een graad of vijf , zes in Beijum. Het maakt op ondergetekende geen indruk, hij herinnert zich echte winters waarin het kwik naar -20 graden daalde. Dat waren nog eens tijden.

Scholieren zijn een half uur, drie kwartier geleden dik ingepakt naar school gegaan, de verwarming in de scholen zullen aan de bak moeten om voor warmte te zorgen.

En de automobilisten, als die niet teveel tijd kwijt willen zijn is het handig om reeds de avond ervoor de voorruit af te dekken. En vanochtend, even met een doekje over de zijspiegels, de zijraampjes open en dicht draaien en rijden maar. De achterruit trekt al rijdend wel open.

Je hebt professionele aluminium afdekmatjes, maar een groot stuk karton kan natuurlijk ook, zie afbeeldingen rechts en boven.

De bezitter van de auto die we links in beeld zien zal moeten krabben. Een antivries-spray kan daarbij helpen. De autosleutel tijdens het ontbijt voorverwarmen kan ook helpen, je kunt immers niet weg als je de deur niet kunt openen.

Het schijnt weer een zonnige dag te worden, de lucht zal blauw kleuren. Mooi winterweer. Maar zoals gezegd, het zal maar van korte duur zijn.

maandag 28 november 2016

COLUMN UIT LEWENBORG (28)


Sociale media in de hemel?

Veel mensen die zijn overleden staan nog gewoon op allerlei sociale media. Je krijgt herinneringen te zien als ze jarig zijn en zelfs spelletjes verzoeken. Is er dan echt meer tussen hemel en aarde? Zullen ze vanuit daar misschien gewoon candy crush aan het spelen zijn en zich rot lachen om al onze gedeelde posts en foto’s op bijvoorbeeld Facebook, Instagram of Twitter?

Persoonlijk denk ik dat veel mensen wel graag een account van hun overleden dierbare willen verwijderen. Alleen weet men waarschijnlijk niet hoe dit te doen. Je hebt tegenwoordig immers voor al je sociale media en alle andere dingen die je beheert op de computer, gebruikersnamen en wachtwoorden nodig. Voor elk account, waar dan ook is het veilig om telkens een ander wachtwoord te gebruiken. Slim zou het ook zijn als je die wachtwoorden ergens veilig opbergt, zodat bij overlijden een nabestaande je accounts overal gemakkelijk kan verwijderen.

Soms ga ik namelijk aan mezelf twijfelen... De laatste járen zijn er nogal veel mensen overleden en als ik dan opeens een uitnodiging voor een spel van iemand krijg, denk ik bij mezelf hoe kan dat nou? Die is toch al jaren dood? Net zoals als bij een melding dat er iemand jarig is. Dan zijn er ook nog van die sufferds die zo’n overleden persoon gaan feliciteren. Lijkt mij nogal pijnlijk voor de familieleden.

Af en toe zou ik wel willen dat er internet zou zijn in de hemel. Dan zou ik die profielfoto liken en delen waar mijn vader met zijn gebreide muts op, een fles bier zat te drinken ;) Wat zou het wat waard zijn als ik gewoon mijn vader even een berichtje zou kunnen sturen, zo van: ‘Alles goed hier, ik heb een nieuw huis.’

Gelukkig wist ik wél welk sociale media hij allemaal gebruikte, als ook de gebruikersnamen en alle wachtwoorden. Zijn wens was dat ik dat op de dag van zijn overlijden zou verwijderen.

Als je dus niets regelt leef je na je dood gewoon door op allerlei sociale media. Met alle pijnlijke gevolgen van dien. Vaak is ook niet duidelijk op welk sociale media de overledene actief was. Mocht je nou tegen dit probleem aanlopen, dan kun je met onderstaande links dit verhelpen.

De meest uitgebreide link die ik hier voor heb gevonden zal ik vermelden. Misschien heeft iemand er wat aan: handleiding-social-media-overledene-verwijderen En deze app is ook geschikt volgens radar, dat programma wat elke week op tv is.

Ik ben benieuwd of jullie hier al wel eens bij stil hebben gestaan. Op welke manier ga jij zorgen dat je niet na je dood door mensen op sociale media wordt gefeliciteerd met je verjaardag?


2016©Vlindertje73

ZET JE SCHOEN IN DE BOERDERIJUM.....SINT EN PIET....

De spanning loopt op onder de kinderen in Beijum. Over een week is het 5 december....Sinterklaas komt eraan.

Vanaf vandaag kunnen kinderen uit Beijum, en vast ook wel uit Zuidwolde en De Hunze, hun schoen zetten in de Boerderijum.

En wat zal daar dan op 5 december inzitten? Spannend!

BOMENSNOEI DOET SNELHEID OP WIJKRING DALEN


Er was wat te doen de laatste dagen van de afgelopen week rond snelheid, een mogelijke flitspaal en toch weer niet op ring oost. De snelheid op de wijkring, en vooral de noordelijke ring, is bij tijd en wijle ook onderwerp van gesprek.

Een paar maanden geleden werd een snelheidsdisplay langs de Amkemaheerd gezet, ter hoogte van de Edzemaheerd. Die verdween na twee weken maar hij staat er ook al weer twee weken.
Of de display er voor gaat zorgen dat er minder gescheurd wordt op de ring durft de Beijumblogger te betwijfelen. Wellicht is het zelfs een uitdaging om te kunnen zien welke snelheid je op de 'klok' kunt krijgen.
Vrijdagmiddag reed ondergetekende over de noordelijke (Amkemaheerd) ring. Hij passeerde eerst de display, zie afbeelding links. Ter hoogte van de Dom Helder Camaraschool en bij de veilige oversteek stond een bord waarop stond dat je maar 30 mocht rijden. Ze afbeelding rechts.

Op bovenste afbeelding is te zien waarom dat dat zo was. Twee doorgetrokken strepen en een auto in de bocht waarmee een bomenknip-mannetje naar boven kon worden gebracht om takken van bomen te verwijderen.

Dertig is eigenlijk best een veilige snelheid op de wijkring. Vijftig mag. Maar de adviessnelheid is veertig km/uur.

MAANDAGOCHTEND (294)Het was al donker toen ondergetekende eind gistermiddag door de waarschijnlijk nauwste steeg van Beijum fietste. Zie afbeelding links, de steeg is nog geen half meter breed. Je zou het met wat fantasie de dronkemans-steeg van Beijum kunnen noemen, zelfs een zwaar beschonken iemand moet er wel overeind blijven, zo nauw is de doorgang. Grevingaheerd.


Welkom op deze laatste maandagochtend van november 2016, de week waarin Sinterklaas in Beijum zal arriveren. De goedheiligman zal weer de nodige cadeautjes uit gaan delen, iets wat Beijumers onderling het hele jaar al doen. Zie afbeelding boven, dit lag gisteravond bij de brug over de Zuidwending tussen de Frouke- Munsterheerd en waarschijnlijk ligt het er nu nog. Een magnetron, een stuk tapijt en een of ander plastiek tafel-ding. Oh, kom er eens kijken.

De wandelwagen die we op de rechter afbeelding zien ligt in het water aan de oostkant van het Groene Hart, tussen de Ypema- en Galkemaheerd. Wat ik in mijn schoentje vind.

Oftewel, het - tot vervelens toe - verhaal over Beijumers die de dingen die ze niet meer kunnen gebruiken in het water of op straat kwakken.

Op de grens Grevingaheerd/Beijumerweg zullen ze zich daar vast niet mee bezig houden. Een prachtige losstaande boerderij, zie afbeelding beneden, met aansluitend een schitterend wit huis met aan beide kanten een langzaam naar beneden lopend dak.

Zal het een negatief vooroordeel zijn te stellen dat mensen in huurhuizen meer troep langs de straten van Beijum dumpen? Wie zal het zeggen. De blogger houdt zich politiek correct op de vlakte.

Sinterklaas kijkt niet naar arm of rijk, hij wil elk kind in Beijum wat moois cadeau geven. Tja, de Beijumblogger schrijft het op en wentelt zich op deze maandagochtend even behaaglijk en nog half dromend in de magische beleving van kinderen..., wetend hoe weerbarstig en ruw de concrete realiteit van alledag kan zijn. Zonder Goedzak, zie bericht van gisteravond, of een kerstpakket van Sociale Long/De Bron rijdt de Sint of de Kerstman ons huisje de komende maand immers stilletjes en verdrietig voorbij.

Een prettige week of het kleine stukje aarde dat we Beijum noemen toegewenst. De aarde, planeet van polariteiten; donker en licht, arm en rijk, leven en dood. Van vervuilers en opruimers. Geven en nemen. Van schrijvende Beijumblogger tot vele lezers.

De donkere dagen tussen Sinterklaas en kerst zijn aanstaande. Geen nood. Over dik drie weken worden de dagen al weer langer en lichter.

zondag 27 november 2016

WINKELCENTRUM BEIJUM RAAKT IN SINTERKLAAS-SFEER


'Lever hier je Goedzak in zodat kinderen van ouders die het niet zo breed hebben ook een leuk cadeautje kunnen krijgen.'

Bijschrift toevoegen
De laatste maand van het jaar is in aantocht. De duurste maand van het jaar misschien wel, maar ook de maand waarin mensen allerhande acties op touw zetten om andere mensen een leuke Sinterklaas of prettige kerst te verzorgen. Denk aan de kerstpakkettenactie in Beijum....en ook de Voedselbank roert zich.
Net als vorig jaar staat er een dikke hoge doos in de AH van Beijum waar mensen (afgedankte, of niet meer te gebruiken) speelgoed voor kinderen in kunnen doen, de zogenaamde Goedzak

De Beijumblogger fietste tegen 17.00 uur vanmiddag even naar de AH in het  winkelcentrum voor een pilsje en stokbrood voor bij Studio Sport. Gezellig, het was koopzondag, meerdere zaken waren open. Zie foto's, tegen genoemde tijdstip gemaakt.

Aan het plafond in de promenade hangt de afbeelding die we links zien afgebeeld.
Hij komt woensdag. Sinterklaas. En z'n helpers zullen vast wat lekkers en leuks meenemen voor de kinderen van Beijum.

Met een gevulde boodschappentas fietste ondergetekende tevreden terug naar huis. Over de Emingaheerd scheurde een motor met minstens 70 km/uur voorbij.

Gezellig om in Beijum te wonen. Vooral ook tijdens de gezelligste maand van het jaar...., december.

EEN INBRAAKGOLF IN BEIJUM?"Ik had zojuist de politie aan de deur van mijn huis in de Kremersheerd. Met de vraag of ik of iemand ook iets had gehoord op dinsdagochtend of begin van de middag. Er is namelijk ingebroken. Gistermiddag was dat ook al het geval in de Framaheerd. Misschien dat je er iets mee kunt? Ik hou als in de avond weg ga in elk geval een lampje aan."

Een bericht van bezorgde lezeres Annet was dat. Afgelopen donderdag binnengekomen.

Of Annet meer informatie kan verschaffen?

"Helaas niet. Aan de Framaheerd is in ieder geval een ruit ingegooid. Maar misschien dat als mensen hierop reageren ze meer informatie kunnen geven. In ieder geval is men dan op de hoogte, en vooral omdat het ook in de middag gebeurd."

Misschien dat je er iets mee kunt, vraagt ze. Een begrijpelijke vraag, maar de Beijumblogger kan niks anders dan er over schrijven. Verder voelt hij zich net zo machteloos als ieder ander die woonachtig is in de wijk. Het inbrekersgilde stop je niet. Onkruid vergaat immers niet. Maar elkaar waarschuwen en attent blijven behoort wel tot de mogelijkheden.

Het idee van een buurt-app is hier al eens aangekaart. Zie dit bericht.

Het is niet de taak van een Beijumblogger om een buurt-app te initiëren. En ook is Beijum te groot voor één app op dat gebied voor de hele wijk.
Het gebrek aan een krachtige overkoepelende organisatie in de verdeelde grootste wijk van Groningen speelt parten. Er komen meerdere berichten uit Bijum binnen over inbraken. Dat moet een geweldige inbreuk op het privacygevoel en op het gevoel van veiligheid zijn.

Desgewenst mag Beijumnieuws gebruikt worden als podium om ideeën voor een buurt-app te lanceren. En de laatste tijd gaan reacties vooral, en dat is prima, via  https://www.facebook.com/beijum.nieuws

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (1)

De serie 'Foto's uit de Wiershoeck- en Schooltuin' is gestopt. Maar er is zoveel natuur, plant/dier in en rondom Beijum dat daarover een nieuwe serie gaat beginnen. En lezers mogen desgewenst inzenden.

Een maand geleden was op Beijumnieuws te lezen dat Beijumer Johnny er een leguaan op na houdt.
Ook een Beijumse die woonachtig is aan de Wibenaheerd houdt een leguaan in haar huiskamer. In een grote kast, want het dier heeft ruimte nodig. Zie foto, afgelopen week gemaakt.
Alles wat met de natuur te maken heeft is welkom. Beijumnieuws@ziggo.nl

zaterdag 26 november 2016

GOEIE ACTIE VAN PEARL! DE PRIJS IS ANDERS (DE VOERMAN!)


Wat een goeie actie van Pearl. Alleen de prijs is (Hans) Anders! Scouting De Voerman uit Beijum tracht een prijs te winnen via Specsavers....
Help mee om de scouts van De Voerman hun jubileumkamp te laten vieren...


Wij versagen nimmer!
Maar daar hebben we jullie bij nodig!
Om ons jubileumkamp te kunnen verwezenlijken hebben we stemmen nodig. Het kost een kleine moeite, maar heeft een groot effect.

Via de volgende link kun je elke 24 uur per e-mailadres 1 keer stemmen.
http://m.stichtingspecsaverssteunt.specsavers.nl/…/groning…/
Jij helpt toch ook?

MILIEUSTRAAT EDZEMA-MUDA- HIDDEMAHEERDHet was de tweede milieustraat in korte tijd in Beijum. Twee weken geleden was er een in de Froukema- en Wibenaheerd. Vandaag waren de bewoners uit de Muda- Hiddema- en Edzemaheerd aan de beurt om gratis grofvuil te dumpen in daarvoor opgestelde containers. Wordt het een trend in Beijum? Gaan er meer heerden volgen?

Ondergetekende verbleef vandaag in het westen van het land en kon niet aanwezig zijn.

Maar zoals altijd zijn er lezers bereid om foto's op te sturen.
Zie afbeeldingen.

Gelukkig, draaiorgel Pronkjewail was ook weer van de partij. Tijdens de milieustraat in de Frouke- en Wibenaheerd was de muzikale omlijsting door Pronkjewail vroegtijdig afgebroken in verband met klachten van een omwonende. Weggestuurd, aldus de Beijumblogger in de afgelopen woensdag gepubliceerde aankondiging van de vandaag gehouden milieustraat. Marcel Eissens van Pronkjewail: 

Weggestuurd is wat groots van woord. Ik laat me nooit wegsturen tenzij het anders vermeld wordt. Er was 1 klacht binnen gekomen, deze vond het niet zo nodig dat er vrolijkheid erbij hoort. Het was tegen 10.30 dat deze klacht werd gemeld. Ik denk maar zo, 1 klacht op 1500 huishoudens is voor mij zeker acceptabel. We kunnen nu niet iedereen tevreden stellen. En wat betreft, het niet door laten gaan? Forget it.

Abusievelijk werd in de aankondiging vermeld dat er bij de vandaag gehouden milieustraat geen goede doelen waren. Die zijn er wel, een van de begunstigen van de opbrengst is Fair Back, de kringloopwinkel aan de Ulgersmaweg die zegt dat een deel van de opbrengst van de winkel naar Afrika gaat. 

Op de afbeeldingen (bedankt daarvoor lezeres, die onbekend wil blijven) zien we de draaiorgel en (gevulde) containers.

Links beneden zien we iets wat in de verste verte niet met grofvuil te maken heeft. Mensen konden ook ingrediënten/producten voor in eind dit jaar weg te geven kerstpakketten van Groene Long en De Bron inleveren.

Een lezer reageerde nog:

Prima initiatief! Heb er dankbaar gebruik van gemaakt en meerderen met mij. De containers zaten al aardig vol.Komende maandag wordt het grotere vuil van huis opgehaald door de gemeente. Heb geen probleem met de vergoeding die gevraagd wordt. Doe het gewoon volgens draagkracht. Ik kan die 45 euro wel missen. Iemand die dat niet kan, betaald gewoon minder of niet. Beland de rommel tenminste niet op straat en het gaat de verloedering tegen.

We hebben twee milieustraten gehad waar in totaal bewoners uit vijf heerden afval konden dumpen.
Kom op Beijumers, er zijn nog veel meer heerden. Wie volgt?

HELE DIKKE FIETSSLOTEN ZONDER FIETSEN


Geloof in God, maar zet wel je fiets op slot.

Ter hoogte van de Wibena-rotonde liggen twee of drie joekels van fietssloten om een paal. Aan de kleuren te zien zijn het er drie, maar het komt de blogger voor dat het twee zijn.

Zullen de fietsen rond de sloten zijn weg gesloopt?  Vast niet, het zijn waarschijnlijk sloten die de eigenaar of eigenaars niet kwijt wil(len) raken en  daarom op een vertrouwde plek zijn neergelegd.
Volgens de blogger kun je ze beter op je fiets laten zitten.

HERFST ROND PLEIN OOST (11)

De bomen rond Plein Oost hebben een eigen wil zo lijkt het wel. Je hebt er exemplaren bij die kaal zijn maar er staan ook 'collega's' bij die nog volop in het blad staan.

Hoe zag het plaatje er op 17 september(aflevering 1) ook nog maar uit? Zie hier.
Over een week is het december. Zullen de bomen links en rechts dan nog zo vol staan? We zullen zien.
(Foto is gistermiddag gemaakt)

vrijdag 25 november 2016

ONGELUK TUSSEN BEIJUM ZUID EN NOORD

Of er te hard is gereden weet de blogger die niet in Groningen/Beijum is nog niet. Maar hij krijgt melding van een ongeval op de oostelijke ring tussen de beide kruispunten,  noord en zuid, die Beijum in en uitgaan.
Update 8.39 uur, lezer meldt dat het niet bij Beijum is maar ter hoogte van Lewenborg.

BEIJUMSKAP (281)Het zal voor veel Beijumers wennen zijn om de zondagse foto’s uit de Wiershoeck- en schooltuintjes van Luit Staghouwer te moeten missen. Ik zal het leed deze week iets verzachten met een foto van paddenstoelen die ik ergens in Beijum tegenkwam. 

Ik kan er alleen verder niks over vertellen, ik heb werkelijk geen idee wat voor zwammetjes dit zijn. Het enige wat ik erover kan zeggen is dat ik ze mooi vind. Luit, ook namens mij bedankt voor al die prachtige foto’s op Beijumnieuws!

Foto + tekst: Atsje Straatsma

MIJN UITZICHT IN BEIJUM (80)

De foto is ongeveer zes weken oud en de herfst zal het uitzicht dat we zien ingrijpend hebben veranderd.
Het droogrek zal inmiddels binnen staan, evenals de tuinstoel en het tafeltje dat we op de achtergrond zien. Achteraan rechts zien we vuurrode appels in de heg, vast en zeker dat die geplukt zijn of naar beneden gevallen.
Rechts zien we een gedeelte van een woonflat van De Zijlen aan de Grevingaheerd. Links staat een huis dat tot de Albrondaheerd behoort.