dinsdag 30 september 2008

IJSHOCKEY IN KARDINGE ( ingezonden)

Vanavond kreeg ik het verzoek om een aankondiging van een ijshockey-bekerwedstrijd van de Pecoma Grizzlies te plaatsen. De wedstrijd vindt aanstaande weekend plaats in Sportcentrum Kardinge.

IJshockey bekercompetitie, zaterdag

4 oktober in Kardinge, aanvang 20.00 uur

Pecoma Grizzlies - Eindhoven Kemphanen

Entree 8 euro, kinderen 6 t/m 12 jaar 5 euro

http://www.gijsgrizzlies.nl/grizzlies/

BOODSCHAPPEN DOEN VOOR HET SUIKERFEEST


Het einde van de Islamitische vastenmaand de Ramadan is aangebroken en het is tijd voor een feestelijk en afsluitend Suikerfeest. Vanmiddag kwam ik een zwaar bepakte Saida Belarache tegen bij Winkelcentrum Beijum. Ze had boodschappen gedaan voor het suikerfeest en ook voor haar verjaardag. Saida is van Marokkaanse afkomst en ze is een van de boegbeelden van vrouwengroep Orchidee. Enige jaren geleden werkte ze nog op een advocatenkantoor in Casablanca, nu woont ze op de Beijumer klei. Het moet toch een overgang zijn zou je denken, je staat er amper bij stil wat voor proces nieuwkomers hier allemaal doorgaan. Leren fietsen, je de taal eigen proberen te maken etc., het kost de nodige inspanning allemaal. En dan is het ook nog Ramadan, een maand waarin je overdag niks eet. De griep gaat rond en dan niks eten, ik geef het je te doen. In het parlement is vorige week besloten om van het Suikerfeest geen nationale feestdag te maken en je zou kunnen zeggen dat Sinterklaas het in Nederland op dit gebied wint van Allah. Het hindert Saida en haar geloofsgenoten niet om vanavond feest te vieren en lekker te gaan eten.

DE MANNEN DIE DE BOERDERIJ (HER)BOUWEN


De herfst lijkt vandaag daadwerkelijk zijn intrede te hebben gedaan. Hoosbuien en windstoten vergezelden vanochtend niet alleen de schoolgaande kinderen maar ook de mannen die de Boerderij aan het (her)bouwen zijn. Het dak zit er bijna op wat maakt dat de binnenwerkzaamheden droog uitgevoerd kunnen worden.
Maar het dak moet ook nog bedekt worden en dat moet, weer of geen weer, gewoon gebeuren. Gelukkig is er dan een schaftkeet waar dampende koffie staat te wachten. Op de foto de mannen die in Beijum een mooie Boerderij bouwen. De zon was ver te zoeken vandaag maar ze mogen wel eens in het zonnetje gezet worden.

maandag 29 september 2008

DE TANDARTSASSISTENTE

Al een paar jaar is ze hét gezicht van tandartspraktijk Stoepemaheerd. Meestal ziet u haar als u de praktijk binnenkomt en als u belt voor een afspraak krijgt u haar aan de lijn. "Met tandartspraktijk Stoepemaheerd, waarmee kan ik u van dienst zijn?"

Ik weet niet hoe ze heet maar dat is ook niet relevant. Wel vertelde ze dat ze eigenlijk helemaal geen tandartsassistentopleiding had toen ze werd aangenomen. Via iemand die de praktijk mede gebruiksklaar maakte, al weer een jaar of 5 geleden, rolde ze in haar functie. Ze startte met de opleiding en ze heeft die ook al weer voltooid. Ze is de spin in het web van de praktijk. Afspraken maken, aan de telefoon aan iemand uitleggen hoe een rekening tot stand kwam, afbellen als de tandarts of mondhygiënist ziek is, aan kinderen een kadootje meegeven etc. Tandartspraktijk Stoepemaheerd heeft nog ruimte voor nieuwe cliënten.

NOG 1 DAG: LEVER JE BORD IN!!


Morgen is de laatste dag van september en ook de laatste dag waarop je je gestolen verkeersbord zonder boete kunt inleveren. Begin deze maand gaf de Groninger politie aan dat vooral studentenhuizen zullen worden gecontroleerd op gejatte borden. Het kost de staat handen vol geld en het gaat ten koste van de verkeersveiligheid.
De eigenaar van dit bord piekert er niet over om het gejatte exemplaar terug te geven. Ik zal niet zeggen waar het bord is maar attente en doordenkende Beijumers kunnen weten: dit verkeersbord kan niet uit hun wijk komen. Om de doodeenvoudige reden dat Beijum geen voorrangskruispunt heeft. Sinds rechts op de wijkring voorrang heeft zijn al deze borden weggehaald. Ik heb nog een parkeerbord in de aanbieding, wie wil mag hem komen halen.

FRANSESCA JANSEN

Een week geleden had ik nog nooit van haar gehoord. Ik kwam haar woensdagochtend tegen in het nieuwe "kunstenaarscentrum" (wie bedenkt er een mooie naam?)op Plein Oost en toevallig las ik haar naam die dag ook in het DvhN. Fransesca Jansen. Ze is een van de actievelingen die van het gekraakte pand een trefpunt maakt van en voor Beijumers en kunstenaars. Ze is Beijumse én kunstenares. Door het lawaai van de mensen die het pand aan het opknappen zijn kan ik haar mailadres niet goed horen. Belangstellenden moeten gewoon even binnenlopen in het pand naast de Golff.

VROUWENGROEP ORCHIDEE


Eind augustus is vrouwengroep Orchidee haar wekelijkse maandagochtendbijeenkomsten in de Kleihorn weer gestart. De internationale (elkaar ondersteunende en maatschappijoriënterende) vrouwengroep bestaat vanaf maart 2007 en is een groot succes.
Er wordt veel gepraat en gelachen bij Orchidee maar dat niet alleen, er wordt ook veel bewogen. Deze foto is de 22e september genomen en wat de vrouwen aan het doen zijn kunt u in de eerstvolgende Regiokrant lezen. Vrouwen zijn vanaf 9.30 op maandagmorgen in de Kleihorn welkom om mee te doen. Denk niet dat het een zware groep is, gezelligheid, luchtigheid, humor en verbondenheid voeren de boventoon tijdens de wekelijkse bijeenkomsten.

zondag 28 september 2008

HET MOOISTE PLEKJE VAN BEIJUM?

"Het weilandje" was een paar jaar geleden een emotioneel gespreksonderwerp in Beijum. De plek was een serieuze optie om een nieuwe Ambiënte op te laten bouwen en half Beijum stond op zijn achterste poten. Want, dit plekje in de wijk lieten we ons niet afpakken! Ik herinner me een emotionele bijeenkomst in de Sporthal en een hoorzitting waar actiegroep de Groene Long een handtekeningenlijst tegen de bouwplannen aan wethouder Willem Smink overhandigde. De storm van protest had resultaat, Ambiënte kreeg een onderkomen in het Trefpunt en Beijum behieldt zin geliefde weilandje. De afgelopen week werd dit stukje ' platteland in de wijk' gemaaid en herfst/winter klaar gemaakt.

Wat dreigt te verdwijnen krijgt vaak ineens een meerwaarde. Nu het vanzelfsprekend is dat het er ligt en blijft liggen fietsen we er achteloos voorbij. Het weilandje. Kom de bewoners van de groenste wijk van de stad niet aan hun groen..

zaterdag 27 september 2008

KOM NAAR DE BIBLIOTHEEK!

Volgende week woensdag begint de kinderboekenweek. Voor kinderen vanaf 6 jaar is er een middag vol rijmpjes, raadsels en gedichten. En wat te denken van theather Marikesj die vrijdag 10 oktober mooier dan het mooiste licht speelt? (voor kinderen vanaf 4 jaar en het begint om 16.15 uur). Kom allemaal naar de bibliotheek. Niet alleen tijdens de kinderboekenweek maar ook 'zomaar,' de familiebieb aan de Ypemaheerd is een plek waar het goed toeven is. Luister ook naar medewerkster Marijke op het filmpje.

WAT IS ER MIS MET KORFBALLEN?

http://www.rog-korfbal.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=75&Itemid=45

Over korfballen wordt in de volksmond vaak badinerend gesproken. Een sport voor mietjes is het en verre van stoer en flink. Mart Smeets zal ook een rol hebben gespeeld in het ontstaan van deze negatieve beeldvorming, hij zeikte de sport decennia lang naar beneden. Apart dat over een sport waarover nog een sfeer van onschuld hangt zo negatief wordt gedacht. Geen vandalisme, geen scheldende en tierende ouders en trainers aan de zijlijn, geen vuile overtredingen; gewoon lekker sportief met zijn/haar allen een partijtje korfbal spelen. Wat is daar mis mee? Het is toch de bedoeling dat sport verbroederd en verbind?Het was een verademing vanochtend om even een paar minuten naar de korfbalwedstrijd ROG b1 tegen DWA b1 te kijken. De namen van de beide verenigingen al! ROG staat voor Rondom dÓlle Grieze en wat te denken van DWA wat De Witte Anjer betekend? Die namen kunnen eenvoudigweg al geen agressie oproepen, de olle grieze tegen de witte anjer, zoiets ontwapend je bij voorhand. De uitslag van de wedstrijd weet ik niet. Wel dat ROG wordt getraind door Corien Brinksma en ook dat voorzitter Ruud van Erp en de overige toeschouwers aan de zijlijn stonden te genieten.

IS KINDERVOETBAL OOK AL OORLOG?

De KNVB en de politiek maken zich bij tijd en wijle zorgen omtrent de agressie rond de voetbalvelden. Vanochtend aanschouwde ik een voetbalwedstrijd tussen kinderen van 10, 11 jaar van Gvav-Rapiditas en een club uit de buurt van Wagenborgen en Nieuwwolda. Zelden zag ik zo'n verhitting rondom een wedstrijd van 2 jeugdteams. Een trainer van de tegenpartij(NWC) die een paar keer onder de ogen van tientallen kinderen briesend het veld op liep om met de scheidsrechter in discussie te gaan. Schelden en tieren, frustraties en buitensporig afreageren.. En het ligt allemaal aan de scheidsrechter die niet goed fluit en aan die verschrikkelijke spelers (10 en 11 jaar)van de tegenpartij die elleboogstoten zouden uitdelen. Ouders van kinderen lieten zich ook niet onbetuigd.Ik heb getwijfeld om deze filmpjes te plaatsen maar m.i. bieden ze een kijkje in de keuken van het oprukkende geweld langs de velden. De trainer gaf aan het niet erg te vinden dat ik filmde:"Stuur het maar naar de KNVB." Misschien heb ik een te moralistische insteek (emotie hoort bij voetbal) maar het is me een raadsel waarom volwassen mensen en een volwassen trainer zich zo laten gaan tijdens een voetbalpartijtje voor kinderen. Zelf vonden ze dat ze terecht woedend waren. Had er maar een betere scheidsrechter moeten staan en hadden die kinderen van de tegenpartij maar beschaafder (..) gespeeld. Dan was er niks aan de hand geweest...

BEIJUM EN DE SPORTVELDEN VAN KARDINGE

Een prachtige zaterdagochtend in september. Idyllisch en vreedzaam. Tenminste....

Kijk naar het filmpje en zie hoe mooi het tussengebied tussen de sportvelden en de skyline van Beijum is.

vrijdag 26 september 2008

HET BEZOEK VAN DE PVDA-ERS AAN BEIJUM

Zoals eerder gemeld, ik trof ze om kwart voor 2 vanmiddag bij het Gezondheidscentrum aan de Emingaheerd. Hier begonnen ze hun bezoek bij het centrum Jeugd en Gezin, ook centrum voor Ouder en Kind genoemd. Daarna ging het o.a nog naar de crossbaan in het Groene Hart en naar de Wegwijzer. Arbeidsverplichtingen verhinderden me om vanmiddag met de rooie delegatie op stap te gaan door de wijk. Mochten lezers wat over de sfeer en de inhoud van de middag weten te vertellen, mail dat dan naar het mailadres wat te vinden is in het bericht hieronder.Dat Marjo van Dijken een 'thuiswedstrijd' speelde in haar 'eigen' Beijum is op de film te zien. Zo stelt ze als bijna regiseur van dit filmpje niet alleen haar groep mensen voor maar ook deze blogger. Erg lastig zal het de delegatie vanmiddag niet zijn gemaakt, de PvdA is onbetwist de grootste partij in Beijum. Nogmaals, aanvullingen en ervaringen van lezers zijn hier welkom.
Later naschrift:Sommige mensen beleefden het bezoek als een mooiweer-show, anderen waardeerden de komst van de politici naar Beijum.
Naschrift van Michiel Emmelkamp van de PvdA Groningen en degene die het persbericht verstuurde:
Ik zag in je filmpje dat je je afvroeg waar Jacques Tichelaar was; die meldde zich af en zou in eerste instantie inderdaad komen, maar Paul Kalma en Agnes Wolbert vervingen hem dus er waren gisteren, met Marjo, Marianne Besselink en Mariëtte Hamer vijf kamerleden in Beijum. Leuk dat je nog in de gelegenheid was zelf een filmpje te maken, overigens komt er denk ik een dezer dagen ook nog een filmpje op www.jsgroningen.nl, dus hou die website even in de gaten.Groeten, Michiel Emmelkamp.

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Vanavond plaats ik een filmpje en foto van de PVDA-delegatie die vanmiddag Beijum bezoekt. Ik kwam ze tegen bij het Gezondheidscentrum waar ze hun bezoek aan de wijk begonnen. Marjo van Dijken en Mariëtte Hamer komen o.a. aan het woord.

Beijumnieuws bestaat 12 oktober 1 jaar. Graag hoor ik van lezers opbouwende commentaren, eventueel complimenten of stevige kritiek. Dat de filmpjes soms rommelig zijn, te onrustig, mijn vreselijke stemgeluid( "wat gebeurd hier"?), misschien teveel kwantiteit wat ten koste gaat van de kwaliteit, de taalfouten etc. Mail het me allemaal: j_fehrmann@orange.nl In verband met het succes van 1 jaar Beijumnieuws tracht ik de basis te verbreden, een eventuele internetredactie behoort tot de mogelijkheden. Suggesties en tips zijn welkom.
Het aanlegsteigertje bij de Zuidwending, tegenover de Zuidwending, is aangelegd als aanmeerplaaats voor boten om troep op te halen die daar verzameld wordt.. Twee weken geleden plaatste ik een foto(Verboden toegang) met de vraag waar de plek voor diende. Attente lezers reageerden om de functie van de plek te vertellen.

DE KINDERBOEKENWEEK KOMT ER AAN!


Vanaf komende week, woensdag 1 oktober, is het weer kinderboekenweek.
Computerspelletjes? D-s Nitendo spelcomputer? Playstation? Televisie kijken? Ja, waarom niet. Maar laten we het boek niet vergeten, lezen voor je plezier en ontwikkeling.
Komend weekend plaats ik een filmpje van bibliotheekmedewerkster Marijke, ze werkt in de familiebibliotheek aan de Ypemaheerd. Maar kinderen vanaf zes jaar: hou de volgende week woensdagmiddag vast vrij voor een gezellige en speelse middag vol spelletjes. En ook de 10e oktober voor een theathervoorstelling van Marikesj!

donderdag 25 september 2008

KLEURRIJK KOKEN KOMT OP OOG-TV

Kleurrijk Koken Beijum bestaat een jaar of vijf en heeft ongeveer acht nationaliteiten in de gelederen. Er wordt gekookt in drie blokken van zes weken en elke vrijdagmiddag gaat de groep tegen 18 uur in het Heerdenhoes kokkerellen en bijpraten. "Door op een ontspannende manier culinair te koken zijn we bezig met multiculturele integratie", aldus een deelnemer. OOG-TV wil graag in samenwerking met de gemeente Groningen laten zien hoe de groepen die de 1000-euro cheques hebben gekregen dat geld besteden. De gemeente Groningen geeft OOG-TV subsidie om de besteding van de gegeven cheques in beeld te brengen. Vanavond kon u op OOG-TV een opname zien van zo'n 1000 euro cheque -bijeenkomst die aan de Atensheerd, bij het Fokusproject Beijum, wordt besteed. Morgenmiddag/avond komt OOG de Kleurrijke Kokers filmen in het Heerdenhoes. Benitia Amutenya uit Namibië is morgen chefkok en om vast in de stemming te komen twee filmjes van het afgelopen weekend.

Enkele leden van Kleurrijk Koken geven ook les aan de kinderen van de Doefmat, hapjes en grapjes, tijdens keuzelessen

Genia Felipie uit de Nederlandse Antillen en Kees Huizenga vertellen over de doelstelling van Kleurrijk Koken. Nieuwe leden, met name uit andere culturen, zijn welkom. Nadere informatie is te verkrijgen bij het Heerdenhoes. Kijk op http://kleurrijkkoken.blogspot.com/ of mail voor info naar info@heerdenhoes.nl Volgende week donderdag kunt u op OOG-Tv een impressie zien van Kleurrijk Koken Beijum.

LAMMERT DOEDENS

Het is altijd een geweldige ervaring om Lammert Doedens tegen het lijf te lopen, ik verveel me geen moment als ik met hem in gesprek ben. Onze gespreksonderwerpen zijn meestal de Grunninger toal, onze gemeenschappelijke kennis Henk Scholte van Törf, Stad en Lande, Beijum 30 jaar ( Stichting Oud Beijum) en het volgend jaar uit te geven boek over de geschiedenis van Beijum en de ontwikkelingen in de Groenste wijk van stad in de afgelopen 30 jaren. 

De gedrevenheid en wilskracht spat van zijn hele Grunninger kop af, let ook op die geweldige ogen. Op de film doet Lammert een oproep om lid te worden van de Stichting 30 jaar Oud Beijum. Het is mijn schuld, op het laatst val ik uit mijn rol van interviewer en begin weer over het Grunnings te emmeren. 
Ik word helemaal raar als ik Nederlands met Lammert ga praten, het is net alsof je Fries praat op de Grote Markt. Lammert Doedens is in het dagelijks leven geschiedenisleraar en hij is bestuurslid van Stad en Lande. Onderstaande tekst staat op de site van Stad en Lande (http://www.stad-lande.nl/nl/home/) Stad & Lande is een vereniging voor iedereen met interesse voor de geschiedenis van stad en provincie Groningen. Stad & Lande zet zich in voor de culturele belangen van Groningen en bevordert de belangstelling voor de Groninger geschiedenis met tal van activiteiten en publicaties. De vereniging is een ontmoetingsplaats voor professionele historici, amateurs en geïnteresseerden. Zij vormt een platform voor en aanjager van nieuwe ontwikkelingen op cultuur-historisch gebied.

WEEK VAN DE SMAAK IN DE WIERSHOECK


Ik wist niet dat het bestond, maar het blijkt wel zo te zijn. We zitten in de week van de smaak. Week van de Smaak is een nationaal evenement met honderden grote en kleine lokale activiteiten waarin “smaak” centraal staat, en waarin ambachtelijke streekproducten, seizoensproducten en biologische voeding de hoofdrol spelen. Deze tweede editie belooft wederom een waar spektakel te worden. Het blauw geschrevene staat op: http://www.weekvandesmaak.nl/

Brant Vlasma is al sinds jaar en dag hét gezicht van natuurvoedingswinkel de Wiershoeck in de gelijknamige stadsboerderij aan de Beijumerweg. Hij nodigt alle Beijumers uit om tot en met zaterdag lekkere dingen te komen proeven. Want naast dat veel producten in zijn winkel gezond zijn, zijn ze ook vaak lekker. Niet iedereen zal die mening delen, maar smaken verschillen nu eenmaal en het is zinloos om er over te twisten.http://www.dewiershoeck.nl/

KINDEREN SPANNEN ZICH IN VOOR KINDEREN

Gisteren zwierven veel kinderen uit over de wijk. Het leek wel een competitie, wie weet er het meest te verkopen? Als je te lang wacht is iemand je voorgeweest en is de deur verzegeld met een sticker.
Het thema van de Kinderpostzegelactie 2008 is 'Laat kinderen leren'. Goed onderwijs in een veilige omgeving is van door­slaggevend belang voor de ontwikkeling van kinderen. Veel kinderen willen of kunnen niet naar school. Kijk voor meer informatie op: http://www.kinderpostzegels.nl/


De schoenendoosactie loopt al langer. Edukans vindt dat andere kinderen net zoveel kansen moeten hebben als jij. Daarom werken we in arme landen aan meer scholen, meer schoolbanken, meer schoolborden, meer schoolboeken en meer leraren. We helpen kinderen zonder kansen naar school. Zodat ze wel kans hebben op een betere toekomst. http://www.kidsvooredukans.nl/overedukans/ Op de foto staan kinderen van groep 3 van de Heerdstee te pronken met enige meegebrachte, en goed gevulde, schoenendozen. Solidair zijn met kinderen die het minder hebben zit er bij de meeste kinderen goed in. Mijn ervaring is dat de meeste kinderen niet actief zijn met postzegels en schoenendozen omdat het 'moet.' Nee, de motivatie en drang om dit te doen zit al in de meeste kinderen. Er gloort hoop voor de toekomst.

woensdag 24 september 2008

PEUTERSPEELZAAL DE SPEELHEERD


Peuterspeelzaal de Speelheerd zit in hetzelfde gebouw als waar de Doefmat en het Heerdenhoes ook zijn gehuisvest. De Speelheerd maakt deel uit van de Vensterwijk Beijum en de groepen bestaan uit maximaal 14 kinderen. De peuterspeelzaal is 6 dagdelen per week open, maandag, donderdag en vrijdagmiddag van 12.45 tot 15.15 en dinsdag, donderdag en vrijdagochtend van 8.30 tot 11.30 uur. Op de Speelheerd wordt niet met een vaste methodiek gewerkt, kinderen krijgen er ruimte voor eigen fantasie, expressie en creativiteit. Er wordt altijd gewerkt met 2 leidsters, een groepshulp en een stagiaire en er zijn altijd 2 deskundige personen op de groep aanwezig. Interesse? Mail dan naar Speelheerd@cop-groep.nl of bel 5413111.Op de film zijn 2 enthousiaste groepsleiders, Wilma en Anneke, aan het woord.

INGEZONDEN REACTIES

Een attente lezeres stuurde onderstaande reactie: Bij het vorige bericht had je de link naar de 4 Mijl van Groningen gezet. Maar de 4 mijl van Kardinge heeft een prachtige eigen website: http://www.4mijlvankardinge.nl/ Er reageerde nog een lezer, hij noemde zich 4mijl, die verwees naar deze hardloopsite. De link staat nu bij de links links.

Een heel ander onderwerp, iemand stuurde een reactie over een ongeluk op de Emingaheerd. Het bericht staat vandaag ook in het Dagblad van het Noorden:Gevonden op www.politie.nl/groningen onder het kopje persberichten. Brommobiel tegen lantaarnpaal. Een 36-jarige vrouw uit Groningen is maandagmiddag op de Emingaheerd met haar brommobiel tegen een lantaarnpaal gereden. De vrouw wilde van de achterbank een speen pakken voor haar 1-jarig dochtertje. Doordat ze achter zich keek, raakte ze de macht over het stuur kwijt. Na onderzoek door ambulancepersoneel bleken de vrouw als haar dochter er zonder kleerscheuren vanaf te zijn gekomen. De brommobiel raakte zwaar beschadigd. De politie maakt een registratie van het ongeval.HET VOORHUIS HEEFT NU "BEWONERS"

Achter het voorhuis wordt druk gewerkt aan het te herbouwen gedeelte van de Boerderij. Het statige en monumentale pand zelf wordt al "bewoond" door de mensen van Natuur, Duurzaamheid en Educatie (NDE). Het is allemaal nog een beetje onwennig en alles moet zijn plek nog even krijgen maar Flip Klatter loopt er rond alsof hij niet anders gewend is. Flip stuurde nog wat foto's na van de verhuizing uit het Natuurmuseum aan de Praediniussingel, binnenkort plaats ik daar enige van. Ook binnenkort: een intervieuw met de NDE-ers.

KUNSTENAARS EN BEIJUMERS VINDEN ELKAAR

Een prachtige plek aan de oostkant van Plein-Oost wordt een ontmoetingsplek voor kunstenaars en kunstliefhebbers uit Beijum. Fotografen, beeldhouwers, schilders en liefhebbers, allemaal kunnen ze binnenkort in het nieuwe pand terecht. Actieve Beijumer Hein Folkers en Harrie Nuus liepen vanochtend enthousiast in het pand rond, evanals Theo Smit en Fransesca Jansen. Kijk naar het filmpje en aanschouw een aanwinst voor het Plein Oost, een aanwinst in wording. En lees ook het Dagblad van het Noorden van vandaag voor een reportage en foto. Misschien moet het opwaarderen van Plein Oost wel vanuit de Beijumers zelf komen. De initiatiefnemers van dit kunstcentrum hebben hier in elk geval een goede aanzet toe gegeven. Workshops, cursussen, een combinatie van expositie en atelierruimte, er bloeit weer wat moois in Beijum.

dinsdag 23 september 2008

RAO VOOR YOGA EN MEDITATIE


Al ruim tien jaar hebbeb we een een top yoga- en meditatieleraar in ons midden. Mijnheer G.N. Rao uit India woont in een huis aan de Ypemaheerd waar hij ook yoga en meditatielessen geeft. Op zijn sitehttp://www.rao-yoga.org/ wordt hij als volgt aangekondigd:
G.N. Rao received his training as a yoga teacher from the well-known Kaivalyadhama Yoga Research Center, at Lonavia, near Bombay in India.
Ik kom hem regelmatig tegen in Beijum en hij heeft iets fascinerends. Totaal niet materialistisch, compleet stressloos en altijd blijmoedig. G.N. Rao. Geen behoefte aan status, geldingsdrang of prestatiedrang. Hij lijkt soms niet van deze wereld, geen gejakker, nooit boos of geirriteerd, altijd nederig en met volle aandacht aanwezig. Kan het ook zijn dat wij westerlingen niet van deze wereld zijn en mijnheer Rao juist wel? Wie op zoek is naar innerlijke rust en ontspanning moet hem eens bellen voor een afspraak. Tel. 5411699

JOFFIE

Midden in de wijk staat boetiek Joffie. Eigenaresse Olga staat elke dag met plezier in de winkel en naar eigen zeggen loopt de zaak ook goed. Dat is knap want haar winkel staat helemaal geisoleerd van andere zaken, er is geen versterkend effect zoals in een winkelcentrum vaak het geval is. Kijk naar het filmpje voor een impressie.

maandag 22 september 2008

MAN EN PAARD


De combinatie man en paard staat synoniem voor duidelijkheid. Hoe het gezegde is ontstaan is me een raadsel: man en paard noemen. Klare taal, zeggen waar het op staat en er niet omheen draaien. Ook is het een aansporing om iets niet te langdradig te laten worden: noem nou gewoon man en paard!
Deze ruiter reed een paar dagen geleden Beijum uit, richting het Kardingepark. Een prachtig peerd en een schitterend rijtuig, een lust voor het oog. Gracieus én stijlvol. Ik kan er lang omheen praten/schrijven maar ik moet ook even man en paard noemen: ik werd een moment jaloers op de ruiter. Want niet iedereen rijdt zomaar met een mooi paard en een rijtuig door Beijum richting Kardinge.

WIJKCOMMUNICATIE EN DE BOB (deel 2)


Door Kees Huizenga


1. De BOB BESTAAT 25 JAAR

Op vrijdag 12 september j.l. belde ik met notaris A.N. Harms. Deze notaris heeft op 6 december 2006 de meest recente statuten van de Bewonersorganisatie Beijum gepasseerd. Ik benaderde mr. A.N. Harms vanwege een onvolledigheid in de statuten van de BOB (zie de punten 2 en 3, onder). Tijdens dit gesprek vernam ik dat de notariële oprichting van de BOB is geschied op 8 juli 1983. Dit feit, het 25-jarig bestaan van de BOB, is niet medegedeeld in de Beijumkrant van augustus 2008. Bij de BOB is er kenbaar niemand die het archief van de BOB bijhoudt of weet heeft van dit historisch rechtsfeit. Dit jaar bestaat de wijk Beijum dertig jaar. Bij dezen wil ik de BOB hartelijk feliciteren met haar zilveren jubileum. Wellicht volgt er dit jaar nog een feestelijk gebeuren. Op zondag 5 oktober aanstaande wordt Kleurrijk Bruisend Beijum gevierd! Een mooie kans…

2. DE STATUTEN VAN DE BOB ZIJN ONVOLLEDIG

Nu volgt een juridisch verhaal. Ik hoop het eenvoudig te houden. Daarom citeer ik eerst twee artikelen van de BOB-statuten. Helaas staan deze statuten niet op de website van de BOB. Deze is nu in aanbouw.

Art. 8 lid 2 luidt: “De oproep tot de jaarvergadering dient, vergezeld van de agenda en een exemplaar van de rekening en verantwoording, tenminste veertien dagen vóór de dag van de vergadering plaats te vinden, en voorts op zodanige wijze dat alle bewoners van Beijum daarvan kennis kunnen nemen.”

Art. 14 lid 3 luidt: “De vastgestelde ontwerpbegroting dient te worden behandeld en de begroting dient te worden vastgesteld in de voor één oktober te houden algemene ledenvergadering.”

De oproep voor deze voorjaarsvergadering van art. 8 lid 2 dient 14 + 1 = 15 dagen vanaf de datum van deze AV te zijn gedaan (dus 14 dagen naar voren tellen; te beginnen bij de dag voorafgaande aan de AV).
“De vastgestelde ontwerpbegroting” in de eerste zin van art. 14 lid 3 is fout, omdat alleen de AV hiertoe bevoegd is, zoals verderop uit deze volzin blijkt. Gedoeld wordt op de door het BOB-bestuur ingediende ontwerpbegroting.
Over de najaarsvergadering bevat artikel 14 van de BOB-statuten geen artikellid dat vergelijkbaar is met artikel 8 lid 2 of daarnaar verwijst.
Heel belangrijk is de openbaarheid en de toegankelijkheid van de stukken voor de ledenvergaderingen van de BOB. Omdat de BOB fors door de gemeente Groningen wordt gesubsidieerd. De openbare jaarstukken voor de eerste jaarvergadering van 20 maart 2008 en de tweede, mede op mijn verzoek, ingelaste jaarvergadering van 24 april 2008 lagen helaas te laat bij De Wegwijzer. De besluiten van deze twee ledenvergaderingen zijn daarom niet rechtsgeldig (= nietig) van aard. Ze missen alle rechtskracht. Dit is bekend bij de dienst OCSW en de Stadsdeelcoördinatie Noorddijk.

In de Beijumkrant van augustus 2008, op pagina 2, is de begrotings-AV van woensdag 24 september 2008 aangekondigd met een (concept)-agenda. Dat is heel goed! Prachtig! Het gebrek is echter dat de openbare stukken voor de najaars-AV pas op donderdagochtend 11 september 2008 bij de MJD-balie en de OB van Beijum lagen. Ik heb dit vernomen uit zeer betrouwbare bron. Dit is mijns inziens één dag te laat. De stukken hadden er formeel en feitelijk vanaf woensdag 10 september j.l. moeten liggen.

3. ANALOGE REDENERING

De vraag is nu of de termijn van artikel 8 lid 2 toepasbaar is op de najaars-AV. Om te voorkomen dat met name vanuit de BOB-gelederen wordt gezegd dat ik statutaire onzin zit te verkondigen, heb ik op vrijdagmiddag 12 september gebeld met bovengenoemde notaris A.N. Harms. Hij had onmiddellijk tijd voor mij en was zeer klantvriendelijk. Ik bracht hem op de hoogte van het statutaire gebrek van artikel 14 van de BOB-statuten. Ik deelde hem mede dat mijns inziens de termijn van art. 8 lid 2 analoog toepasbaar was op artikel 14. Na bestudering van de statuten van de BOB beaamde hij het gebrek van art. 14. Dit artikel stond ook reeds in de eerste notariële statuten van 8 juli 1983! Mijn analoge redenering was volgens mr. A.N. Harms juridisch correct. Het gebrek van art. 14 mag ingevuld worden door art. 8 lid 2. De statuten van de BOB moeten wat dit punt betreft gewijzigd c.q. aangepast worden (na 25 jaar). Op woensdag 17 september 2008 ontving ik om 15:10 uur per e-mail de formele bevestiging van zijn zienswijze. Ik mocht de naam van notaris Harms in dit verband noemen. Citaat:
“Hierbij bevestig ik u dat ik na herlezing van de stukken niet tot een andere conclusie ben gekomen dan hetgeen vorige week telefonisch besproken. Indien u dat wenst mag u een en ander vermelden, zoals door u verzocht.” Einde citaat. Zie desgewenst http://www.lambeckharms.nl/

4. NIETIGE BESLUITVORMING

Het gevolg van het niet tijdig beschikbaar zijn van de openbare stukken voor de najaars-AV van de BOB heeft tot gevolg dat ook deze AV geen rechtsgeldige besluiten kan en mag nemen. Mede omdat in de Beijumkrant van augustus 2008 niet tijdig samenvattingen van de geagendeerde AV-stukken staan, zoals de begroting 2009, de voortgangsrapportage 2008, het werkplan 2009, etc. Als lid van de BOB mag men tevens verwachten dat deze informatie tijdig naar de leden per TNT-post wordt opgestuurd. Of per e-mail. Dat doet de BOB niet. Dit is een zeer foute gewoonte, mede gegeven artikel 30 lid 2 van de Algemene Subsidie Verordening (ASV), waarover ik op 7 september 2008 op Beijumnieuws schreef. Bovendien heeft de BOB geen activerende, communicerende en informatieve website, waarop deze AV-stukken staan vermeld.
Met andere woorden: de bestuurders van de BOB kunnen wederom niet goed communiceren. Beijumers en leden van de BOB worden niet serieus genomen. Met alle negatieve (rechts)gevolgen van dien!

5. SLOT

Ik spreek de hoop uit dat de juridische boodschapper niet de schuld krijgt van de inhoud van deze boodschap. De BOB dient zich gewoon wijkvriendelijk en lidvriendelijk aan haar eigen regelgeving te houden. En de analoge toepassing hiervan. De BOB is er immers voor de wijk; niet voor zichzelf…

(zie ook 7 september, deel 1)

ONGELUK OP WIJKRING

Deze foto is gemaakt om 18.15 vanavond
Deze foto is vanavond om 18.15 uur gemaakt. Op de kruising wijkring met de stadsring, ter hoogte van Beijum-Zuid. Een 40 kilometer auto werd op een transportwagen gereden om vervoerd te worden. De agent rechts op de foto vertelde dat er geen ernstige gewonden of dodelijke slachtoffers vielen te betreuren. Wél dat er een aanrijding heeft plaatsgevonden.
Hij heeft het er niet bij verteld maar het moet zo zijn dat het 40 kilometer autootje van of naar de taxi- en busbaan naar Kardinge wilde afslaan. Een andere route is niet mogelijk, een dergelijke auto mag de 70 kilometer ringweg niet op.Hoe het met de bestuurders is afgelopen is me niet bekend.

PVDA-KAMERLID BEZOEKT BEIJUM

INGEZONDEN PERSBERICHT
De PvdA Groningen wordt tijdens haar maandelijkse bezoek aan een stadswijk deze maand vergezeld van Mariëtte Hamer, de PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Op vrijdag 26 september is een grote groep PvdA-politici, met Mariëtte Hamer, de hele dag in Beijum, om een kijkje te nemen bij het jongerenbeleid en met zoveel mogelijk wijkbewoners in gesprek te gaan. Aan het eind van de middag worden bewoners dan ook uitgenodigd om in de Wegwijzer in discussie te gaan met de delegatie, die naast Hamer bestaat uit de Tweede Kamerleden Marianne Besselink, Marjo van Dijken en Jacques Tichelaar, wethouder Frank de Vries en vele raadsleden en bestuursleden. 's Middags wordt de delegatie, door mensen van de Maatschappelijk-Juridische Dienstverlening (MJD), rondgeleid door Beijum, en brengt men een bezoek aan een aantal jongerenprojecten, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin, een voor en door jongeren geopende fietscrossbaan, en het BSlimproject. Jongerenwerkers zullen de PvdA'ers bijpraten over wat er allemaal gebeurt in de wijk op het gebied van jongerenbeleid.

Aansluitend staan de PvdA'ers in het winkelcentrum en bellen ze bij willekeurige buurtbewoners aan om met zoveel mogelijk mensen in gesprek te gaan over Beijum en de Stad Groningen. Bewoners zijn vanaf 16.30 uur van harte welkom in wijkcentrum De Wegwijzer om in discussie te gaan met de PvdA'ers. Mariëtte Hamer zal een welkomswoordje houden en kort vertellen over de ervaringen van die dag, en daarna is er ruim de tijd om in informele sfeer een kopje koffie te drinken met de politici. Iedereen is van harte welkom om zijn of haar mening te laten horen over Beijum, de Stad Groningen, het PvdA-beleid of bijvoorbeeld de recent verschenen miljoenennota. www.pvdagroningen.nl

(noot van de beheerder: Beijumnieuws verleent aan álle politieke partijen ruimte om (pers)berichten te plaatsen, mits het een connectie met Beijum heeft)

MONTESSORI-BURENDAG

Het is eigenlijk nu al een historisch filmpje. Het schoolplein en de oude Montessorischool zullen binnen afzienbare tijd niet meer zo zijn zoals het was. Afgelopen zaterdag was er een rommelmarkt in het kader van Burendag. Peuterspeelzaalleidster Nettie de Jonge deed wat afwerend tijdens het filmen maar dat meer vanuit verlegenheid dan van niet willen."Hardstikke leuk", aldus Nettie. Al vele vele jaren is ze peuterspeelzaalleidster van Pinokkio. De nieuwe peuterspeelzaal zal in de nieuwe school een geïntegreerde plek krijgen en niet meer, zoals de afgelopen jaren, los staan van de school.

SAMSKLEDINGACTIE IN DE BRON

Geedelte uit het persbericht van Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood:

Op 4 oktober vindt in de Bron(Beijum) de kledinginzamelingsactie van Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood weer plaats. Momenteel gaat het grootste gedeelte van de opbrengst naar een voedselzekerheidsprogramma in Oost- Congo. Binnen dit programma wordt enerzijds de zware ondervoeding bij kinderen structureel aangepast. Anderzijds helpt onze lokale partnerorganisatie mensen, die door oorlog een nieuw bestaan moeten opbouwen, om zelf voedsel te vernouwen. Dus breng uw kleding naar een van de verzamelpunten, want met zo'n 15 zakken kleding kan al een ondervoed kind in Congo worden geholpen!
Voor meer informatie over de kledingactie en de gesteunde projecten kijkt u op www.samskledingactie.nl of u belt naar 073-6871060

zondag 21 september 2008

BLANKE PITTEN

Hoe gaat dat gezegde? Ruwe bolsters blanke pitten? Of kun je dat alleen in het enkelvoud zeggen: ruwe bolster blanke pit?
Ik zie ze regelmatig in groepjes door Beijum trekken. Meestal oranje hesjes aan, vaak een bezem, hark of kruiwagen bij de hand. Of ze zitten lekker bij de schaftkeet te ontspannen, ouwehoeren en een kop koffie drinken. Soms schrik ik even als ik zo'n groepje DSW-mannen voor mijn neus zie opdoemen, je hebt er een paar ruig uitziende figuren bij. Maar ze groeten steevast vriendelijk, ze komen goed gemutst over en ook met een houding van: wie doet me wat, ik ga me niet uitsloven. Volgens mij hebben ze daar gelijk in. Ze doen goed werk maar hun baan heeft geen hoge maatschappelijke status. En ze werken in het voor iedereen zichtbare straatbeeld in de wijk, zeg maar in de open etalage van Beijum. Dan laat je je de kop toch niet gek maken en je gaat toch lekker werken in je eigen tempo? Een extra sigaretje draaien, even rustig bijkletsen met je collega en alert op mooie vrouwen die passeren? Het is een persoonlijke mening, maar ze verdienen waardering. Ze verzorgen de wijk, harken en knippen de boel bij en maken de wijk mooier.

BURENDAG IN HET HEERDENHOES

Buurtcentrum het Heerdenhoes is een vertrouwde plek voor veel Beijumers. Kleurrijk Koken, de Lotusheerd, Hindoe-diensten, veel verenigingen weten hun weg er naar toe te vinden. De Doefmat zit geïntegreerd in het gebouw, peuterspeelzaal de Speelheerd, kortom deze plek in Beijum heeft een intensieve en veelzijdige functie. Kijk even mee naar een filmpje die gisteren eind van de middag werd gemaakt in het kader van de Burendag.

zaterdag 20 september 2008

DE WINNAARS


Hier zitten ze dan, de winnaars van de kleurplaatwedstrijd aan de Froukemaheerd. (zie het bericht hieronder)
Burenhulp en iets voor elkaar doen kun je het beste op zo jong mogelijke leeftijd aan de kinderen meegeven. De Froukemaheerd is bij uitstek een straat in Beijum waar hard wordt gewerkt aan meer binding en sociale samenhang. En het cliché is maar al te waar: jong geleerd is oud gedaan.
Een mooie verdiende prijs kan daarbij stimulerend werken.

BURENDAG SUCCESVOL IN BEIJUM

Op verschillende plekken in de wijk werd vandaag burenhulpdag gevierd. Bijvoorbeeld bij Riekje Wiechers aan de Froukemaheerd, in het Heerdenhoes en bij de 1e Montessorischool. Riekje is de grondlegger van het gereedschapuitleenproject. Vandaag was er een bijeenkomst in haar huis. Het gereedschap voor de buurt was te bekijken, de uitslag van de kleurplaatwedstrijd werd bekend gemaakt en er was mogelijkheid voor een hapje, drankje en praatje met de buurtgenoten.

Ik heb in haar huis een kort filmpje gemaakt van het gereedschap en de tekeningen. De komende dagen worden hier nog burendagfilmpjes gepubliceerd vanuit een gastvrij Heerdenhoes en vanaf het schoolplein van de Montessorischool. Er volgen ook impressies van Kleurrijk Koken, eveneens vanuit het Heerdenhoes, en 2 peuterleidsters van peuterspeelzaal de Speelheerd komen aan het woord. Tevens ligt er een filmpje van een stel Djembé-vrienden uit Togo, die op een verjaardagsfeest in een Beijumer tuin voor een opwekkende muzikale noot zorgden, op de plank. Lammert Doedens en de chauffeurs van Innersdijk komen binnenkort ook aan bod.

DE OUDE AMBACHTEN

Ik wilde eigenlijk één filmpje maken vanmiddag in Winkelcentrum West. Echter, de ervaring leert dat een film die langer dan 3 minuten duurt moeilijk op Blogger op te laden is. Daarom 3 kortere films, kantklossen, klompen maken, manden rieten; kijk wat ze allemaal aan het doen zijn. De moderne tijd en de "oudheid" ontmoeten elkaar hier in feite op Beijumnieuws. Daar sta je met je moderne digitale camera te filmen. En dan zet je dezelfde films op internet. Internet? Wat was dat ook al weer?

Beijumers konden zich vanmiddag vergapen aan antieke beroepen. Hoe zal dit zich de komende 25 jaar ontwikkelen? Zijn er 2033 bijvoorbeeld nog kranten? Is bloggen en internetten dan al weer hopeloos achterhaald? De tijd zal het zoals altijd weer leren.

DE HEERDENTOCHT

Dertien motorrijders vertrokken omstreeks het middaguur vandaag voor een tocht door het noordelijk gedeelte van de provincie Groningen. Dit doen ze niet zomaar en ook niet zonder doel, nee de tocht gaat langs oude heerden, oude boerderijen waar sommige heerden in Beijum hun naam aan hebben te danken. Kijk voor meer informatie op www.beijum.nl of ga naar www.heerdentocht.nl Op de film staan de motorrijders zich voor te bereiden. De bekende Beijumers Theo Smit en Jaap van Leeuwen zijn de organisatoren van de tocht.

vrijdag 19 september 2008

KOOISTRA STOPT DEFINITIEF MET ZIJN RIJWIELZAAK

Met een onderbreking van een paar jaar was Kooistra 20 jaar dé fietsenmaker van Beijum. Volgende week stopt hij definitief om te gaan genieten van een welverdiende pensioen. Op deze film neemt hij afscheid van Beijum. Kooistra heeft zijn pand voor een redelijke prijs verkocht en hij ziet liever nog niet gepubliceerd wie zijn zaak heeft overgenomen. Met het vertrek van Kooistra laat hij Beijum achter met een andere fietsenmaker, Postma die aan de Stoepemaheerd is gevestigd. Iedereen moet zijn eigen mening maar over Kooistra en de andere fietsenmaker vormen. Een markante persoonlijkheid en een rasfietsenmaker houdt er nu definitief mee op.

OP VOETEN EN FIETSEN EN MORGEN GRATIS MET DE BUS

Gisteren was de actiedag met voeten en fietsen naar school. En morgen het hele weekend, dus ook op zondag) kun je gratis met de bus naar de binnenstad en naar de Hoornsemeer etc. reizen. Er wordt van alles aan gedaan om de auto te laten staan en de bus, benenwagen of fiets te nemen. Dit vermeldt het Dagblad op de site (http://www.dvhn.nl/):groningen -
Het openbaar vervoer wordt dit weekeinde in de gemeente Groningen gepromoot met gratis bussen. Stadjers hoeven binnen de gemeentegrenzen niet te betalen.
Maar ook bezoekers aan de stad profiteren van de actie. Bij de chauffeurs van de P+R-bussen, die mensen vanaf parkeerterreinen buiten het centrum naar de binnenstad vervoeren, hoeft evenmin betaald te worden.
De gemeente wil met de actie mensen overhalen om minder hun eigen auto te gebruiken. "Hoewel veel stadjers al gebruik maken van de bus, blijft een andere grote groep de auto nemen. Dat is jammer, want de meeste voorzieningen zijn prima te doen met de fiets. En als de weersgesteldheid een keertje tegenzit, is de bus het aangewezen vervoermiddel", stellen burgemeester en wethouders.
Aan de ene kant wordt het de automobilist gemakkelijk gemaakt. Aan de andere kant wordt het autorijden ontmoedigd.Het rijdt toch erg lekker door vanaf Beijum richting Julianaplein nu het verkeerslicht bij Driebond opgeheven is. Zelf ga ik het liefst met de fiets naar de stad. Zie ook http://www.froukemaheerd.nl/

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Ik publiceer vandaag berichten die op de een of andere manier lager op de berichtenlijst komen dan gepland was. De 1e Montessorischool krijgt als naam De Dijk, zie het 4e bericht hieronder. Ook is een nieuw artikel over de oude ambachten geplaatst.

Vanmiddag maakte ik een filmpje van rijwielhandelaar Kooistra. Hij heeft zijn zaak verkocht en gaat definitief met pensioen. Morgen of overmorgen plaats ik de film. Ik verspreid de informatie en berichten zoveel mogelijk. Doe ik dat niet dan komen er de ene dag 10 berichten op Beijumnieuws en de andere dag 1 of 2. Er liggen nog filmpjes van Joffie, sieradenwinkel, de chauffeurs van Innersdijk en van Lammert Doedens( Stad en Lande) te dringen voor publicatie.

Kees Huizenga berichtte me dat hij binnenkort deel 2 wil laten plaatsen omtrent zijn bevindingen en ontwikkelingen rondom de bewonersclub.

De 20e september is er weer een heerdentocht.Kijk hiervoor op www.heerdentocht.nl

DE BOERDERIJ GAAT SNEL

Het herbouwen van de Boerderij in Beijum gaat in vliegende vaart. Bekijk het filmpje van de laatste ontwikkelingen. De mensen op de film hadden vanochtend een pauzemoment en kwamen even bij van het harde werken.

VERNIELD EN VERNIEUWD

Ik heb niet bijgehouden hoe vaak deze verlichtingspaal bij Winkelcentrum West vernieuwd is. Maar de afgelopen week lag hij weer platgebogen over de grond.

Het kan niet anders of dit keer heeft er ook een vrachtauto tegen aan gezeten. Het komen en gaan van vrachtwagens met nieuwe voorraden gaat hier wel vaker mis. Bij Bert Shoetime is de winkelpui al een paar keer beschadigd doordat een vrachtauto niet goed kon keren en wegrijden.

Het is krap en een gepas en gemeet voor vrachtwagenchauffeurs die naar of van hun leveranciers op Winkelcentrum Beijum proberen te rijden. Er is niks mis met het winkelcentrum. Maar de bereikbaarheid en infrastructuur er omheen is verre van optimaal.

Over Winkelcentrum Beijum gesproken. Per abuis is het artikel met de foto over de oude ambachten verdwenen. Morgen, zaterdag tussen 10 en 16 uur is er een demonstratie van oude ambachten!

donderdag 18 september 2008

DE DIJK

De 1e Montessorischool in Beijum krijgt als naam De Dijk. Het is een stevige naam en het houdt zowel een belofte als ook een wens in zich. Na wankele jaren voor de geplaagde school zou het prettig zijn voor de ouders, kinderen en personeel als er over een jaar een Dijk van een school zal staan. De naam heeft ook een nuchtere achtergrond. De 1e Montessorischool komt tegen de dijk van de Zuidwending aan te liggen.

OUDE AMBACHTEN


Omdat het oorspronkelijk bericht over de oude ambachten is verdwenen nu een foto van wat ons morgen in Winkelcentrum Beijum te wachten staat.


Tussen 10 en 16 uur kunt u hier een demonstratie van oude ambachten aanschouwen.

HET ONDERWERP BUREN IS HOT

Je word tegenwoordig doodgegooid met onderwerpen die met de buurt en met buren te maken hebben. Burenbussen, Burendagen, Burenuitleen, Buurtagenten, Buurtbemiddeling, Welkom in de Buurt (een project in Beijum), Heel de Buurt, Buurtbbq's, Buurtschoonmaakacties, Burenhulp, Buurt-EHBO-setjes, Burengereedschap, Buurtfeesten; de verloedering en gebrek aan maatschappelijke samenhang moet aangepakt worden. Waar begin je dan? In je eigen buurt natuurlijk.
Op de avond dat Yvon Jaspers een nieuw tv-programma over, hoe kan het ook anders, buren presenteerde las ik onderstaande bericht op http://www.dvhn.nl/ Het is hier duidelijk: niet iedereen wil meedoen met de burenpromotiecampagne.
De politie heeft woensdagavond in een woning aan de Barmaheerd een 44-jarige vrouw uit Groningen aangehouden voor vernieling. De vrouw wordt ervan verdacht dat zij drie ruiten bij de buren heeft vernield. De buurman bleek niet aanwezig te zijn.
De boze 46-jarige stiefvader van de buurman kwam echter wel naar de Barmaheerd en kreeg het aan de stok met de 27-jarige vriend van de vrouw die even eerder de ramen had ingegooid. Hierop gaf de stiefvader de vriend een klap tegen het hoofd. Door de klap liep de 27-jarige een wond op aan zijn oor. Hierop werd de man aangehouden.
De 44-jarige vrouw was na de vernielingen haar woning weer binnengegaan. Agenten moesten een ruit van een voordeur forceren om de woning binnen te komen en de vrouw te kunnen aanhouden. Beide verdachten werden ingesloten in het cellencomplex. Zij zullen vandaag worden gehoord. (DvhN)

FRUITHANDELAAR ZWERVER

Ik kan me niet herinneren dat marktkoopman Zwerver niet op de markt in Beijum stond. Al 20 jaar is hij een vaste waarde op de wekelijkse donderdagochtendmarkt, achter Winkelcentrum Beijum. Het is altijd gezellig rond de sinasappels, bananen, kiwi's, meloenen, appels en peren. Het komt een beetje door de manier van omgaan met zijn klanten waardoor Zwerver en graag geziene marktkoopman op het plein is. Tot een paar jaar geleden had je ook zo'n soort figuur op de Grote Markt. De bloemen- en plantenverkoper wist mensen aan zich te binden, het leek soms alsof hij naast het houden van verkooppraatjes ook een cabaretvoorstelling gaf. Deze Zwerver kan er ook wat van, beetje in de maling nemen, en vooral veel ironische grappenmakerij. Je weet vaak niet of hij meent wat hij zegt of niet.

Het doet er eigenlijk niet toe. Hij zorgt voor leven in de brouwerij en, niet minder belangrijk, je kunt bij hem fruit kopen voor een redelijke prijs.

woensdag 17 september 2008

DE BEIJ(UM)RIJDER, DEEL 5

De Beijumrijder doet dit keer de Fossemaheerd aan. Het is in feite de oudste heerd van Beijum, Max van der Berg opende er ooit de eerste woning in de toen nog gloednieuwe wijk.

Follow the leader heet het nummer die u tijdens het bekijken van de film hoort. Het heeft niks te maken met de stoet wandelaars die plotsklaps voor de auto langsliep. Puur toeval dat een groep mensen (wandelaars, sporters?) tijdens het rijden en filmen richting Kardinge marcheerden.

KARDINGE BY NIGHT

De Klimtoren van Bjoeks staat op deze foto onder de volle maan. De foto is van een paar dagen geleden en is genomen op een van de mooiere nazomeravonden. U kunt de foto het best even vergroten om een totalere indruk te krijgen, het lijkt alsof de verlichte klimtoren uitreikt naar de verlichte maan. Ook al liep ik alleen door het park, de sfeer had ontegenzeggelijk iets romantisch. Ik herhaal het tot in den treure, Beijum mag zich blij rekenen met zo'n mooie achtertuin. Golfen, hardlopen, voetballen, skiën, wandelen, fietsen, het Kardingepark leent zich er allemaal uitstekend voor. En als het volle maan is kun je er lekker met een glas wijn of een pilsje wegdromen. Bjoeks lijkt in zo'n dromerige bui op een poging om de maan te kunnen bereiken. Helaas kun je niet meer dan een meter of 30 richting het hemellichaam klimmen. De maan blijft derhalve een mysterie. Ook in Kardinge.

dinsdag 16 september 2008

EERSTE ACTIVITEITEN ROND MONTESSORISCHOOL

Vandaag is een keet geplaatst bij de 1e Montessorischool aan de Wibenaheerd. De voorbereidingen voor een ingrijpend veranderingsproces in dit deel van Beijum zijn daarmee in feite begonnen. Het hele gebied gaat op de schop, er wordt een nieuwe school gebouwd en er komen 2 rijen nieuwe huizen rondom de school.

Lees ook de artikels in het archief hier links voor meer achtergrondinformatie. Directeur Han van der Vlist plaatste eergisteren nog informatie. Een buurtbewoonster die even door het beeld liep terwijl ik stond te filmen gaf daarna aan dat ze helemaal niet blij is met de plannen:"We zijn straks ons vrije uitzicht kwijt en moeten tegen een muur aankijken. Het zal er ook niet veiliger om worden." De meeste veranderingen roepen naast blijheid en verwachting ook vaak weerstand op. In dit gebied, op de grens van de Froukema- en Wibenaheerd is dit niet anders.

BUREN,GEREEDSCHAP EN OPEN HUIS

Komende zaterdag, de 20e september is het weer burendag. Driekwart van de Nederlanders zou best meer contact willen met hun buren. Een kwart heeft daar blijkbaar niet zo'n behoefte aan. Er wordt tegenwoordig van alles aan gedaan om de cohesie in een buurt te versterken.Bollen poten, samen hondepoep opruimen, sloten schoonmaken, troep opruimen, buurtbbq's, je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt verzonnen.

 Als je aan de Froukemaheerd je nagel van een duim afslaat, je knie schaaft of met je hoofd tegen een deurpost aanloopt, kun je op bepaalde adressen aanbellen om je te laten behandelen. Er zijn EHBO-setjes verstrekt door de gemeente Groningen. Riekje Wiechers is van de burenhulp en ze organiseert de 20ste aan de Froukemaheerd een burenhulpdag.

Ze heeft nu o.a. ook tuingereedschap in haar huis om uit te lenen, dit in het kader van een Goed Idee. Speciaal voor bewoners van de Froukemaheerd houdt deze burenhulp open huis en allerlei vragen kunnen hier worden beantwoord:: wat is burenhulp en wat voor gereedschap kun je lenen?

A.s zaterdag, 20 september van 16:00 tot 18:00Froukemaheerd 86 Tel. 06 - 342 09 368. De uitslag van de kleurplaatwedstrijd voor kids wordt dan ook bekend gemaakt. Riekje blijft er nuchter onder, ze heeft geen behoefte aan verplichte publiciteit en ze hoeft zich niet zonodig te profileren. Maar ze wilde wel even op de foto. www.froukemaheerd.nl

DE 4 MIJL VAN KARDINGE

Twee weken geleden plaatste ik hier een foto van een 4 mijlparcour in Kardinge. Kardinge is met zijn rechttoe-rechtaan wandel- en fietspaden een geweldige plek om hard te lopen en om te trainen voor de Groninger 4 mijl. Het parcour wordt zondag 28 september geopend met een recreatieloop over het parcour. Voormalig schaatser Jan Uitham, al jarenlang (een van de)oudste deelnemer van de 4 Mijl van Groningen, opent die dag samen met een van de jongste 4 Mijl-lopers het bord. Het wordt om 13.00 uur onthuld, en om 13.30 uur gaat de eerste loop van start.

HET VERVOLGVERHAAL VAN DE BOERDERIJ

De langzame geboorte van de Boerderij in het Groene Hart blijft een boeiend spektakel. Beijum is in blijde verwachting van een mooi nieuw schepsel en misschien moeten we met zijn allen vast een mooie naam verzinnen. Alhoewel, de Boerderij klinkt ook mooi en eenvoudig.

Kijk naar de laatste ontwikkelingen! Wat moet je er verder van zeggen, loop er eens langs en geniet er van.

WAAROM VEBODEN TOEGANG?


Gelukkig herbergt de wijk voor mij nog vele raadsels. Alles te weten zou niet gelukkig maken, maar misschien wordt het leven ook saai als je alles door en door kent. Er moet wat te ontdekken blijven. Vanochtend zag ik dat de geblindeerde bus verdwenen was, hij staat niet meer op de parkeerplaats bij de Golff. Een lezer seinde me in dat de bus met een lading zwartwerkers op weg was naar Duitsland. Wat dan humor is en wat realiteit is me niet helemaal duidelijk. Tips over de bus zijn welkom. Zie artikel 3 weken geleden.
Maar nu dit, zie foto. Wat is dit voor aparte plek in Beijum? In het voorjaar werd hier, Zuidwending tegenover de Calvijnschool, een soort van aanmeerplek gemaakt. Betonnen platen op de grond en ook een betonnen afdaling naar het water toe. Een hek ervoor met een bordje met verboden toegang er op. Maar naast het hek is een opening waardoor je zo naar binnen kunt lopen. Waarom mag je hier niet komen? Is het privégebied? Is het voor een eventuele traumaheli of voor iets anders? Tips zijn van harte welkom.

maandag 15 september 2008

JAN KRIST

Het is al weer een week of tien geleden dat Jan Krist hier zijn tweeluik publiceerde. De gewezen anchorman van het Ommelanderhuis en winnaar van een schizofrenieprijs werkt tegenwoordig met zijn oude doelgroep, de daklozen, in Amsterdam. Er zijn nog wel eens mensen die me naar Jan Krist vragen. Omdat mijn productie op Beijumnieuws vaak erg hoog ligt verdwijnen reportages en artikelen ook snel weer naar de achtergrond. Het is niet anders, het nieuws van vandaag is morgen weer oud. Voor nieuwe lezers: de ontwikkelingen van Jan Krist staan in het archief links. (kijk bij 18 juni)Vandaag kreeg ik deze verlate reactie. Normaal gesproken zet ik reacties niet pontificaal op de site maar deze zal anders niet gelezen worden. Om de doodeenvoudige reden dat hij bij een artikel van bijna 3 maanden oud staat:
Leuk verhaal! Wel grappig dat jullie in purmerend hebben gewerkt, daar woont Fred Krist (broertje van Jan) ook al jaren :)Misschien is het leuk weer eens contact te leggen met de familie.Groeten René Krist

DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG

Schön ist die Jugendzeit. Vreemd genoeg kreeg ik een associatie met dit Duitse lied uit de jaren zestig toen ik onderstaand bericht las op de site http://www.dvhn.nl/. Zo mooi is alles wat de jeugdige verkeersovertreder allemaal overkwam niet. Maar ja, wie vrij is van zonden werpe de eerste steen. Op mijn 21e voerden we brommers op en we zetten er veel te dikke uitlaten onder. En als we betrapt werden gaven we een valse naam en adres op om de boetes te ontlopen. Spannende en wilde tijden waren het. De 21-jarige kan gerust zijn, het kan allemaal nog goed komen met hem. Maar hij zal wél moeten dokken.
Een 21-jarige bromfietser uit Groningen raakte niet onder de indruk van de bekeuringen die hij zondagmiddag op de Claremaheerd in zijn woonplaats kreeg. Na de administratieve afhandeling van tal van overtredingen en de sommatie niet verder te rijden stapte hij rustig op en gaf gas. De eerste bekeuringen waren voor rijden zonder helm en rijbewijs. Ook zijn 26-jarige passagier uit Dordrecht viel in de prijzen. Hij droeg geen helm en kon geen identiteitsbewijs tonen. De bestuurder krijgt de derde bekeuring thuis gestuurd, omdat hij zijn weg toch rijdend vervolgde.

zondag 14 september 2008

DE BUSSEN VAN INNERSDIJK

Innersdijk hoort bij Plein Oost zoals Albert Heijn bij West hoort. Je kunt er over discusseren of het ziekenhuis het plein extra cachet geeft of niet. Er zijn mensen die het gebouw ronduit lelijk vinden en deze het liefst zien verdwijnen. Anderen zijn blij met Innersdijk, ik ken mensen die fietsend of lopend naar hun werk gaan, ze werken op een van de vele afdelingen die het verpleeghuis rijk is.
Voordat Plein Oost werd gerenoveerd, zeg maar anderhalf jaar geleden, lag Innersdijk enigszins verscholen en apart van het plein. Het ligt nu pontificaal open en angesloten aan de westkant. Maar regelmatig zorgt een haag van busjes ervoor dat die openheid veranderd in geslotenheid. Mensen in een rolstoel moeten gehaald en gebracht worden als ze ergens naar toe moeten of willen. En dat gebeurd allemaal voor de ingang, bij het terras.

AUTO TE KOOP


Op de hoek van de parkeerplaats van Winkelcentrum Beijum staat regelmatig een auto te koop. Er staan ook wel eens drie op een rij. Allemaal goed opgepoetst en allemaal een papiertje achter een van de ramen met verkoopgegevens er op. Bouwjaar, APK, kilometerstand. Soms staat de vraagprijs er ook bij, is wel zo duidelijk.
De verkoop van auto's op deze plek op het parkeerterrein loopt al jaren. Soms vraag je je af of er een organisatie achter zit, de te verkopen auto's zijn ook zo weer weg en zijn dan vervangen door andere occasions. Voor zover ik weet heeft niemand er last van. Maar het valt op dat de autoverkoop hier een structurele aangelegenheid is.

zaterdag 13 september 2008

DE CROSSBAAN

Vanmiddag ontving ik een attente en vriendelijke mail van ene Martin: Hallo Johan.Misschien wist je het al, maar toch een tip. De fietscrossbaan wordt vanmiddag geopend. Waar? Omgeving Grevingaheerd/ voetbalveldje Beijyumkorf.

Dat de crossbaan in de buurt van de Grevingaheerd en nabij de Beijumkorf ligt is me bekend. Maar het is me ontgaan waarom vandaag pas de officiële opening was. Als iemand het weet en meer informatie heeft is dat welkom. Een filmpje van een mooie jongerenplek in het Groene Hart van Beijum. Het was een zomerdag, maar het moet geweldig zijn om te crossen in de modder en op vele nog te vallen herfstbladeren. Zwart van de modder en valpartijen moet je thuis komen.

Spanning, behendigheid en durf kun je oefenen op de crossbaan in Beijum.

PAS OP JE FIETS

Op het advertentiebord van Albert Heijn hangt een foto van een prachtige meisjesfiets. Vermist staat erbij. Als u de fiets herkent klik de foto dan groter voor het telefoonnummer. Zomaar een mooi meisjesfietsje gestolen. De dief zal niet denken aan het verdrietige kind of aan de ouders die zo'n fiets moeten betalen.


Regelmatig lees ik berichten op http://www.buurtlink.nl/ die gaan over het stelen van fietsen bij Winkelcentrum Beijum. Ik ken een paar mensen die hun prachtige fiets daar zijn kwijtgeraakt. Ze stonden op slot maar werden toch gepikt.
Het blijft erg handig om je tweewieler bij het Winkelcentrum, en misschien wel overal, om een paal vast te zetten.

CUCINA SUSANNA


Vandaag tracteren vader en moeder Guidetti in de promenade van Winkelcentrum Beijum op Italiaanse lekkernijen. Ze zijn ingehuurd door de winkeliersvereniging om de sfeer in de promenade te verhogen. Gezelligheid en vertier zorgen er nu eenmaal voor dat er meer klanten komen.
Vader Guidetti woont al 40 jaar in Nederland en niets in zijn stem doet denken aan een Italiaanse achtergrond. Dochter Susanna is onlangs begonnen met een Italiaanse catheringbedrijf(je).Italiaanse specialiteiten als tapenades, salades, verse pasta's en broden kunnen bij haar besteld worden. Voor informatie: cucinassusanna@gmail.com

vrijdag 12 september 2008

HAPPEN NAAR PEIJNENBURG


De foto doet me in de verte wat denken aan de reclame voor de bekende ontbijtkoek. Een klein kind aan het zwemmen en een strenge mevrouw aan de zijkant. Het stukje koek ontbreekt, het enige begerenswaardige voor de zwemmende kinderen is een zwemdiploma. En daar gaan ze voor, elke vrijdagmiddag in Kardinge onder begeleiding van Watervrienden-vrijwilligers. Ik heb vaker reclame voor de Watervrienden gemaakt, en ik weet nu ook waarom. Een van de vrijwilligers vertelde me dat ik beter niks meer kon publiceren over de zwemclub. Er zijn namelijk genoeg leden, er hoeft niemand meer bij. Het blijft een sympathiek uitgangspunt om voor een schappelijk prijsje kinderen de mogelijkheid te bieden om zwemlessen te volgen. En om zodoende klaargestoomd te worden voor een zwemdiploma. Dus daarom vraag ik alle lezers om geen nieuwe kinderen meer aan te melden. En kijk maar niet op de site van de watervrienden!http://www.aducomportal.nl/cenwvg/news.php

PERSONEEL GEVRAAGD


Het zijn dure tijden. Voor veel mensen zijn benzine, gas, licht en levensmiddelen nog net niet onbetaalbaar geworden. Normaal gesproken zou je verwachten dat prijsvechters als de Aldi en de Lidl het gemakkelijker hebben in vergelijking met een duurdere winkel als Albert Heijn. Goed en goedkoop eten en drinken wil iedereen wel.
Maar Albert Heijn Beijum lijkt geen centje pijn te hebben getuige de wervende posters in en bij de winkel. Collega's gezocht. Ik kan me niet voorstellen dat er een hoop personeelsleden zijn vertrokken de laatste tijd. Waarschijnlijk gaan de zaken goed en moeten nieuwe personeelsleden helpen de verkoop van levensmiddelen in goede en efficiënte banen te leiden. De encountermedewerkster vertelde me dat er personeel nodig is voor achter de kassa, voor houdbaar en voor het aan- en bijvullen van de producten.

donderdag 11 september 2008

HOE GAAT HET MET MATTIE GELATI?

Nee, Erik Lems, een van de eigenaren van Mattie Gelati, is niet helemaal tevreden over de afgelopen zomer. Die was bij tijden erg regenachtig en ook waren er de nodige onkosten:" De auto was kapot en het heeft een aardige duit gekost om het te laten repareren." 

Het lijkt heel romantisch om te rijden op zo'n mooie ijswagen. Maar de realiteit heeft zoals zovaak ook iets weerbarstigs:" Ik kan niet zonder uitkering leven, van alleen ijs verkopen kunnen we echt niet rondkomen."

 Volgend jaar gaan Garmt en Erik zeker door met rondrijden en verkopen:" We hebben een traject afgesproken bij de Sociale Dienst en die loopt nog door." Wanneer de wagen de stalling in gaat?:" We hebben nog wat afspraken lopen, een meerdaags feest in Slochteren en nog een paar feestjes. Ik verwacht dat we omstreeks half oktober de wagen weer onderdak brengen." Ondanks de financiele kant die niet helemaal florisant is houdt Erik hoop. 

Verheugend is ook dat in het voorjaar van 2009 Mati Gelatti weer door de Beijumer heerden zal rijden.

KAN DIE BUSSLUIS NIET BETER OPEN?


De afgelopen dagen heb ik enkele gesprekken gevoerd met middenstanders van Winkelcentrum Beijum. En weer kwam de bussluis ter sprake, zoals zo vaak als ik met ze in gesprek ga.
De bussluis bestaat ongeveer vanaf het begin van het bestaan van de wijk. Het moest Beijum autoluwte verschaffen, idee van groene wijk en niet teveel millieuverontreiniging.
Maar, zeggen de winkeliers en veel Beijumers terecht, hoezo autoluwte en minder uitlaatgassen? Beijumers die bijvoorbeeld aan de Bunnemaheerd of Bekemaheerd wonen en boodschappen willen doen bij Albert Heijn, moeten nu 2 kilometer omrijden om de parkeerplaats van AH te bereiken. Iedereen doet wel eens zware boodschappen en een auto is dan wel handig.
Vooral op zaterdagmiddag loopt het verkeer regelmatig vast door de afsluiting. Absoluut geen autoluwte op de zaterdag en ook zeker niet minder uitlaatgassen.
De discussie is weer open en waarschijnlijk hier binnenkort interviews met winkeliers van het Winkelcentrum.

NIEUWBOUW 1e MONTESSORISCHOOL

Gisteren kwam ik Han van der Vlist, directeur van de 1e Montessorischool in Beijum, tegen in het Winkelcentrum Beijum. Een foto was zo gemaakt en hij zegde toe de laatste ontwikelingen omtrent de Montessorischool te sturen. Hieronder leest u het laatste nieuws.

Stand van zaken nieuwbouw

Eindelijk komt er beweging in het proces rondom de nieuwbouw van de 1e openbare Montessorischool.
Vanaf volgende week wordt het bouwterrein in orde gemaakt. Dat houdt in dat er bouwketen geplaatst gaan worden. Er worden diverse metingen verricht en er worden hekken geplaatst. Ook het bouwbord zal geplaatst worden.
Dit is het eerste wat zichtbaar wordt.
De grove planning is dat half november de eerste paal geslagen zal worden en dat de oplevering van ons nieuwe gebouw in oktober 2009 zal zijn.

We hebben veel te lang moeten wachten op de start van de werkzaamheden en zijn natuurlijk blij dat er eindelijk zaken zichtbaar gaan worden.

woensdag 10 september 2008

MODERNE VERJAARDAGSFEESTJES

De afgelopen weken was ik hier in Beijum zijdelings betrokken bij kinderverjaardagsfeestjes. Tegenwoordig is het vaak zo dat kinderen een 'normale' verjaardagsfeest hebben en daarna nog een kinderfeestje. De verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke patronen lijken er al vroeg in te zitten. Misschien zijn het wel oerpatronen en zijn ze biologisch bepaald. De nieuwe hoofdredacteur van Opzij en opvolgster van Ciska Dresselhuis moet zeker doorgaan om de de vrouwelijke emancipatie bevorderen. Is niks mis mee.


Maar er zijn dingen die onwrikbaar vast lijken te liggen. Ik denk niet dat het toevallig is wat deze jongens en meisjes op een verjaardagsfeestje aan het doen zijn. De jongens fietsen naar buiten om te gaan jagen. Ze zijn op weg naar het Damsterdiep, naar Lasergame Target. Schieten, vechten en veel strijd. De meisjes hebben kroontjes gemaakt, kraaltjes geregen en nog enkele meisjesgetut-dingetjes gedaan. Kan het allemaal klassieker?
Het allermodernste is tegenwoordig dat je een slaapfeestje houdt. Een stuk of 8 jongens blijven slapen in de woonkamer van de jarige. De term slaapfeestje deugt eigenlijk niet, noem het maar een wakkerblijf-feestje. Om half 2 inslapen en om 7 uur allemaal weer wakker. Moderne tijden.

GYMEN IN DE SPORTHAL (GVAV-RAPIDITAS)

Eerst was ik in de veronderstelling dat de Vensterwijk Beijum hier met een onderdeel van de activiteitenladder bezig was. Gymnastiek voor meisjes in de Sporthal te Beijum. Maar het blijkt een initiatief te zijn van Gvav-Rapiditas, elke woensdagmiddag vanaf half 4 komen meiden hier springen, rennen, evenwichtbalk lopen, tegen banken omhoog lopen en salto's maken op springkussens.Kortom, er wordt gegymnastiekt. Onder bezielende en enthousiaste begeleiding van Susan Kluin en Roos Eulink werken de schoolgaande vrouwelijke kids van 5 tot en met 7 jaar zich hier wekelijks in het zweet. Susan en Roos zijn beiden gediplomeerde trainers. Kijk ook op http://www.gvavgymnastiek.nl/ Belangstellenden die iets voor de vereniging kunnen of willen betekenen mailen naar gvavgymnastiek@hotmail.com

HET BEGON BIJ HONDEN UITLATEN

Vorige week fietste ik a.h.w. zo een stel tegen het lijf die ging trouwen en vandaag overkwam me dit weer. Het zag er zo gelukkig en verwachtingsvol uit dat ik automatisch de camera pakte. Het is niet de bedoeling dat ik me tot society-reporter ontwikkel en ik hoef ook niet in dienst bij Shownieuws van SBS. Maar het verhaal achter deze bruiloftsdag is zo geweldig eenvoudig en leuk dat ik besluit toch over te gaan tot plaatsting van de filmpjes. Ik ken hun namen niet maar ze wonen ongeveer 30 meter bij elkaar vandaan. De een aan de Emingaheerd en de ander aan de Munsterheerd. Beiden hebben of hadden ze en hond en tijdens het uitlaten daarvan ontmoetten ze elkaar. Hun eerste gesprek ging over de honden. Zie ze daar staan op de rode loper, een kersvers echtpaar uit Beijum. Ze gaan trouwen in Noorddijk, in het kerkje. En vanavond zal er een spetterend feest zijn. Ik ga er maar van uit dat de hondjes een ereplaats krijgen op het bruiloftsfeest.

HET DOOLHOF BEIJUM

De eerste keren dat ik Beijum kwam, ongeveer 25 jaar geleden, verdwaalde ik keer op keer. Wat een vreselijke heerden, doodlopende stegen en doolhoven! Hoe bedenk je zoiets!

Nu liggen de zaken heel anders, ik ken de wijk als mijn broekzak en omdat ik hier al ruim 15 jaar woon is verdwalen er vanzelfsprekend niet meer bij.Maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, veel buitenstaanders die een bezoekje willen afleggen moeten vaak flink puzzelen en nadenken hoe ze het beste naar hun bestemming kunnen komen. Automobilisten vragen dan steevast: "Welke afslag moet ik nemen? Noord of Zuid"? Afgelopen zomer vroeg een Australiër op de Korreweg nog de weg naar Beijing. Hij bedoelde Beijum.
Deze drie senioren stonden het afgelopen weekend wel een kwartier over een kaart van de stad Groningen gebogen. Hoe konden ze het beste fietsen om hun doel te bereiken? Eerst zag ik ze bij de grote glazen stadsplattegrond staan aan de Beijumerweg, achter het Winkelcentrum Beijum. Ze zullen zich vast en zeker wel gered hebben maar het kostte wel even wat inspanning.