maandag 30 juni 2008

DE MAALTIJDSERVICE

Vakantietijd of niet niet, elke dag hebben de vele bewoners van Innersdijk als het goed is weer zin in eten. Ik heb me er niet helemaal in verdiept maar volgens mij kunnen bewoners zelf hun maaltijd uitkiezen. Deze foto schoot ik een tijdje geleden. Een vrachtauto vol warme maaltijden en drie medewerker.
Elke dag worden er maaltijden bereid en elke dag gaan die maaltijden weer naar de zorgvragers op Innersdijk. Met dank aan deze mannen van Innersdijk Maaltijdservice. Kijk voor meer info op onderstaande link.
http://www.lokaalloket.nl/groningen/aanbieder.php?id=324

KOMKOMMERTJE(5) DE WINKELKAR-STORY

Het is al weer twee maanden geleden dat ik een verhaaltje schreef over een verfwinkelkar. Ik moet niet teveel in herhaling vallen maar deze kar, die ik aantrof aan de Emingaheerd, vind ik toch echt het allermooiste in gebruik. En ook het best geïntegreerd in de wijk. Het is niet zomaar een sneaky zwerfkar die door een duister en gewetensloos persoon is meegenomen. Nee deze kar werd (wordt?) gebruikt door een gerenommeerd schildersbedijf die de gevels aan de Emingaheerd aan het opknappen was.

Een professioneel gebruikte winkelkar van ik meen Albert Heijn. Open en bloot stond deze kar ruim een week langs de wijkring. Was één kar nou 150 of 250 euro waard, ik ben het vergeten. Voor die tientallen zwerfkarren in de Zuidwending of in de wijk is deze toch wel een rolmodel. Het is geen loserskar, er wordt geen bier in vervoerd en hij staat niet geisoleerd en stiekum in een schuurtje. Nee, deze kar is transparant, open en eerlijk. En hij draait ook nog eens mee in het arbeidsproces.

KOMKOMMERTJE(4) Schön ist die Jugendzeit

Bij de appelhof aan de Framaheerd wordt mooi en onschuldig gespeeld door kinderen. Hoe maak je bijvoorbeeld een brug over de sloot? En wie gaat daar het eerst op staan en proberen de overkant te halen? Echt verzuipen kun je niet in de sloot daar is die te ondiep voor. Schön ist die Jugendzeit aber die zeit die kommt nicht mehr. Wat een feest, lekker zes weken vakantie. Als je kind bent duurt dat een eeuwigheid. Pack die Badehose ein dan fahren Wir aus zum Papiermolen

OP HET RANDJE(3)

De buurt waarin ik woon is een sociale buurt. Vanzelfsprekende noaberhulp is er, klaar staan voor elkaar als het nodig is en een stukje gereedschap lenen is geen probleem. Het voelt net als vroeger in het dorp waarin ik ben opgegroeid. Er was wat strijd tussen roomsen en gereformeerden maar verder was er veel verbondenheid.

Vanavond stond ik met een paar buurvrouwen te roddelen en te kletsen en het gesprek kwam op de cheques met 1000 of meer euro's die voor goede ideeën worden verdeeld. Het balen en mopperen was niet van de lucht en vooral de gemeente, Stichting Stiel en de bewonersclub moesten het ontgelden. Een van de vrouwen had een goed idee ingediend maar sloeg stijl achterover wat ze allemaal voor het geld moest doen. Zo moest er persé een cameraploeg van OOG-TV bij haar over de vloer komen om te filmen. Het is niet de enige voorwaarde waar de goede idee-mensen akkoord mee moesten gaan om in aanmerking te komen, op de achterkant van de cheque wemelt het van de mitsen en maren. Fantastische initiatieven komen me te hore. De Kleurrijk Kokers hebben mooie plannen, een 4 mijl oefenbaan aanleggen in Kardinge is prachtig, een gereedschapuitleenorganisatie ook, speelgoeduitleen, geweldig. 

Toch is er iets wat me niet bevalt en het zal met mijn hang naar vanzelfsprekende burenhulp te maken hebben. Hoe kun je burenhulp willen institutionaliseren? Met cheques zwaaien om de begeerte aan te wakkeren en verplicht OOG over de vloer om te laten zien hoe goed we (gemeente Groningen, Stiel en deelnemers) bezig zijn? De eerste verhalen van ergernis zijn me al ten gehore gekomen. Heb je een idee om gereedschapuitleen op heerdniveau te willen opzetten wil iemand het van je afpakken en het op wijkniveau neerzetten. Ook is er iemand die speelgoeduitleen voor heel Beijum wil opzetten. Geen gek idee. Maar vrijwilligersorganisatie de Speel-o-theek dan? Die doet dat toch al jaren? De beste ideeën komen uit de Beijumer bevolking zelf. Kijk naar het herbouwcomité, een typisch voorbeeld van burgerinitatief. Zonder subsidie en zonder de verplichting om met je kop op tv te moeten. Het Froukemafeest krijgt 450 euro van de gemeente. Een opblaasbare zeskamp wordt er voor gehuurd en dozen barbecuevlees wordt er o.a. voor aangeschaft. Lekker toch en man wat zeur je nou? 

Een buurvrouw stal mijn hart toen ze vertelde het liefst zonder de 450 euro een buurtfeest te willen opzetten ("bij mij komt geen cameraploeg over de vloer"!). Stoelen buiten, speelgoed op straat, de een zet een krat bier neer, een ander maakt een pan soep en weer een ander een grote salade etc. Straattekeningen maken, grymeren, gezellig kletsen met elkaar, wat kost dat nou? Allemaal heel envoudig. Maar in 2008 kunnen mensen in Beijum dikke cheques verdienen voor goede buurtopbouwideeën. Ze moeten aan allerlei voorwaarden voldoen, verplicht workshops volgen hoe ze het geld gaan gebruiken en verplicht met hun kop op OOG-TV. Een zak geld voor een burgerinitiatief als dat initiatief de gemeente welgevallig is! Ik zal als sanctie voor dit stukje eerst wel niet meer mogen komen filmen, want het moet natuurlijk alleen vleiend en promo zijn. Maar ik ben blij met de vanzelfsprekende en gratis burenhulp bij mij in de straat.

HOEZO ACHTERSTANDSWIJK?


Even weer die oude en versleten beeldvorming over Beijum oprakelen, sociale achterstand, weinig cohesie, overlast en criminaliteit.
Dit beeld is gelukkig al lang achterhaald, Beijum zit al een paar jaar in de lift. Het afgelopen seizoen had je dan wel wat gedonder in de wijk maar verder gebeurde er weinig schokkends.
De Boerderij wordt herbouwd, de Rode Pimpernel ook, de Montessorischool staat te trappelen etc., er gebeurd hier veel goeds.
Er zijn mensen in Beijum die zich hier zo prettig voelen dat ze een zwembad in hun tuin aanleggen. Zijn we over dertig jaar een welvarende villawijk?

zondag 29 juni 2008

KOMKOMMERTJE(3)


Het is vakantie, de EK is voorbij en dus is het de hoogste tijd voor komkommernieuws. Deze foto schoot ik in zo maar een tuin aan de Holmsteerheerd. Het bierbord is veel ouder dan Beijum zelf en het contrast oud en nieuw vind ik altijd wel aardig. Net als de oude boerderijen die onze jonge wijk sieren en een aangename balans creëren.
Heineken's bier was het vroeger waar het nu Heineken bier heet. Ik drink liever Grolsch. Met een lekker stukje komkommer er bij.

ZOMERCARNAVAL

Het leven gaat natuurlijk door en de wijkring was vanmiddag een en al levendigheid. Bekijk de drie filmpjes van de kinderparade maar eens!

ELK EINDE HEEFT OOK EEN NIEUW BEGIN

Het cliché is maar al te waar: aan alles komt een eind. Het schoolseizoen 2007/2008 is bijvoorbeeld definitief verleden tijd. Het huis van de familie Visser aan de Isebrandtsheerd staat sinds gisteren leeg, de familie is over naar Stadskanaal. 

Deze zomer zal ook weer voorbij gaan en de herfst die daar op volgt ook weer. Je hoeft er niet zwaarmoedig of depressief van te worden want alles wat eindigt heeft ook weer een nieuw begin in zich. Het schoolseizoen is dan wel afgelopen maar het begin van de vakantie is zeker niet onprettig. Het huis van de familie Visser zal weldra weer bewoond zijn en in Stadskanaal beleven ze weer een nieuw begin. Dit bewogen schrijfseizoen eindigt voor mij aanstaande vrijdag, vanaf zaterdag ben ik twee weken op vakantie.

Iets wat afloopt zou je een beetje kunnen vergelijken met sterven, loslaten van het oude en openstaan voor het nieuwe.

In verband met familieomstandigheden houdt het thema sterven me deze week een beetje bezig en daarom het volgende gedicht.
Wat is sterven?

Een schip vaart weg, ik sta te kijken tot ze vervaagd aan de horizon.

Iemand aan gene zijde zegt:" Ze is weg."

Weg waarheen?

Weg uit mijn gezichtsveld, dat is alles.

Ze is nog net zo groot als toen ik haar kon zien.

De verminderde grote, en dat ze helemaal verdwenen lijkt zit in mij, niet in haar.

Net op het moment dat iemand aan mijn zijde zegt,

"Ze is weg", zijn er anderen die haar juist zien aankomen.

Andere stemmen gaan op in gejuich, "Daar komt ze!
Dat is sterven.

JONG GELEERD

Het ziet er altijd onschuldig en leuk uit, en ook maakt het de winkelpromenade aantrekkelijker en levendiger.

Ook in Beijum zijn er kinderen die zich niet beperken tot Koninginnedag om hun overbodige spulletjes aan de aan te brengen. Zittend op of naast hun kleedje zie je ze vooral op zaterdag aan het loven en bieden.

Wie weet zijn het de ondernemers en middenstanders van de toekomst. Commercieel denken en handelsgeest kun je al op jonge leeftijd aanleren

MOTORRIJDEN IS NIET ALLEEN RACEN

De TT in Assen is afgelopen en vele, misschien wel duizenden motorfreaks keren huiswaarts. Velen ook met een bekeuring op zak wegens te hard rijden of omdat de motor teveel decibels produceert.

Terwijl het motorrijden vaak zo kalm en beheerst begint. Op het parkeerterrein van Kardinge krijgen aspirant motorrijders soms hun eerste lessen, behendigheid en voertuigbeheersing, de baas worden over de motor, zijn hier in vaste onderdelen.

Het zal prachtig zijn om motor te rijden maar het is ook een grote verantwoording. Te snel scheuren en in groepsverband willen laten zien wat je wel niet kan, een ongeluk zit in een klein hoekje. Het ziet er allemaal nog heel onschuldig uit wat ze bij Kardinge laten zien. Want elke stoere en snelle motorrijder is ooit in de kleuterklas van het motorrijden begonnen.

zaterdag 28 juni 2008

PARAGNOST ZOEKT POLITIEAGENT

Nee, dit is geen kennismakingsadvertentie van de voorzitter van het paranormale platform voor Beijum e.o.,Stichting de Lotusheerd, maar Saskia Smid wil wel een oproep plaatsen. Haar oproep komt voor vanuit een innerlijke gedrevenheid en wordt mede aangewakkerd door de nog lopende kinderlokker-affaire.

Saskia is paranormaal begaafd en krijgt informatie door die niet iedereen door krijgt:” Als ik aan de kinderlokker hier denk dan krijg ik het getal 18 door en de letters R en V. Ik kan hier als paragnost niks mee want ik ga niet rechercheren, dat is mijn beroep niet. Maar het zou goed zijn als deze informatie bij de politie zou komen zodat die er iets mee kunnen doen.”

Saskia erkent dat de paragnosten het er zelf ook wat naar maken dat ze niet altijd geloofwaardig over komen:” wat mis kan gaan is dat paragnosten de doorgekomen informatie zelf gaan interpreteren en inkleuren. Beter is dat ze geen bevestiging zoeken van hun eigen inschatting en (voor)oordeel.”

Er is volgens haar een goede samenwerking met de politie nodig, zoals het nu gaat ervaart ze het als een gebrek aan erkenning en waardering. Op de vraag of dát dan centraal moet staan aarzelt ze even:” als je erkenning hebt en gelijkwaardig samenwerkt dan kun je meer zaken samen oplossen. Nu zitten de paragnosten nog in de positie dat ze willen scoren om aan te tonen dat ze het wél goed kunnen. Die fase zouden we voorbij moeten zien te komen. Een samenwerkingsverband tussen politie en echt goede paragnosten zou veel prangende zaken op kunnen lossen. Het liefst zou ik twee dagen per week op het politiebureau werken en zaken bij collega’s van Stichtingting Enigma neer willen leggen.”

Saskia ziet dat er steeds meer programma's op de tv komen die zich zullen bezighouden met mediumschap en criminaliteit en vraagt zich af of dit een goede ontwikkeling is:”het oplossen van criminaliteit is domein van de politie. In het najaar komt er een programma op tv waar de hulp van paragnosten wordt ingeschakeld bij het oplossen van misdrijven. Ik ben blij met de aandacht en erkenning wat betreft de inbreng van paragnosten maar ben een beetje huiverig voor het showelement en het belang van kijkcijfers. Ik ben ook gevraagd voor het programma maar heb om deze reden bedankt.” Als Saskia dit zegt komt ze niet arrogant over en ook heeft ze geen behoefte om het programma af te kraken.

Ze is aangesloten bij Stichting Enigma en op de site van deze vereniging staat het volgende: Enigma heeft een speciale afdeling onderzoek. Het collectief met de aangesloten mediums en paragnosten onderzoeken zaken voor particuliere opdrachtgevers en wij onderzoeken nog onopgeloste zaken voor politie en justitie. Dit onderzoeksteam toetst informatie ontvangen van de bij Enigma aangesloten personen op feiten. Door de krachten te bundelen willen wij een bijdrage leveren aan het opsporen van onder andere vermiste kinderen, vermisten, en bewijsmateriaal voor rechtszaken.Saskia Smid wil graag op een vakkundige en integere manier haar bijdrage leveren. Want: “samenwerken is beter dan eilandjesvorming, de politie heeft haar kwaliteit en wij ook. Samen kunnen we tot goede resultaten komen.”

http://www.st-enigma.nl/
http://www.lotusheerd.nl/
http://www.parabea.nl/


MW SMID ZOCHT....

Nee, dit is geen kennismakingsadvertentie van de voorzitter van het paranormale platform voor Beijum maar mevrouw SS wil wel een oproep plaatsen. Haar oproep komt voor vanuit een innerlijke gedrevenheid en wordt mede aangewakkerd door de nog lopende kinderlokker-affaire.

Saskia is paranormaal begaafd en krijgt informatie door die niet iedereen door krijgt:” Als ik aan de kinderlokker hier denk dan krijg ik het getal 18 door en de letters R en V. Ik kan hier als paragnost niks mee want ik ga niet rechercheren, dat is mijn beroep niet. Maar het zou goed zijn als deze informatie bij de politie zou komen zodat die er iets mee kunnen doen.”

Saskia erkent dat de paragnosten het er zelf ook wat naar maken dat ze niet altijd geloofwaardig over komen:” wat mis kan gaan is dat paragnosten de doorgekomen informatie zelf gaan interpreteren en inkleuren. Beter is dat ze geen bevestiging zoeken van hun eigen inschatting en (voor)oordeel.”

Er is volgens haar een goede samenwerking met de politie nodig, zoals het nu gaat ervaart ze het als een gebrek aan erkenning en waardering. Op de vraag of dát dan centraal moet staan aarzelt ze even:” als je erkenning hebt en gelijkwaardig samenwerkt dan kun je meer zaken samen oplossen. Nu zitten de paragnosten nog in de positie dat ze willen scoren om aan te tonen dat ze het wél goed kunnen. Die fase zouden we voorbij moeten zien te komen. Een samenwerkingsverband tussen politie en echt goede paragnosten zou veel prangende zaken op kunnen lossen. Het liefst zou ik twee dagen per week op het politiebureau werken en zaken bij collega’s van Stichtingting Enigma neer willen leggen.”

Saskia ziet dat er steeds meer programma's op de tv komen die zich zullen bezighouden met mediumschap en criminaliteit en vraagt zich af of dit een goede ontwikkeling is:”het oplossen van criminaliteit is domein van de politie. In het najaar komt er een programma op tv waar de hulp van paragnosten wordt ingeschakeld bij het oplossen van misdrijven. Ik ben blij met de aandacht en erkenning wat betreft de inbreng van paragnosten maar ben een beetje huiverig voor het showelement en het belang van kijkcijfers. Ik ben ook gevraagd voor het programma maar heb om deze reden bedankt.” Als Saskia dit zegt komt ze niet arrogant over en ook heeft ze geen behoefte om het programma af te kraken.

Ze is aangesloten bij Stichting Enigma en op de site van deze vereniging staat het volgende: Enigma heeft een speciale afdeling onderzoek. Het collectief met de aangesloten mediums en paragnosten onderzoeken zaken voor particuliere opdrachtgevers en wij onderzoeken nog onopgeloste zaken voor politie en justitie. Dit onderzoeksteam toetst informatie ontvangen van de bij Enigma aangesloten personen op feiten. Door de krachten te bundelen willen wij een bijdrage leveren aan het opsporen van onder andere vermiste kinderen, vermisten, en bewijsmateriaal voor rechtszaken.Saskia Smid wil graag op een vakkundige en integere manier haar bijdrage leveren. Want: “samenwerken is beter dan eilandjesvorming, de politie heeft haar kwaliteit en wij ook. Samen kunnen we tot goede resultaten komen.”

 

GEDICHTENAVOND "VERS VAN HET LAND"
Het weer was goed, de hapjes en drankjes van Saskia Nieboer smaakten goed, de sfeer was uitstekend en de gedichten waren mooi en hoogstaand. Er waren voordrachten van onder meer Akke Brouwer, Dongeradichter Akke Brouwer, Paul Borggreve, René Wubbolts en de presentatie was in handen van Iris van de Weijer. De film is genomen aan het begin van de avond. Het Groene Hart op zijn mooist en de Wiershoeck bewees zijn multifunctionele rol daarin.

vrijdag 27 juni 2008

ZWEMVRIENDEN HEBBEN NU OOK VAKANTIE

De "vrijwilligersfilm" van afgelopen week komt eerst in het archief en plaats ik ter zijner tijd. Vandaag begon voor alle schoolgaande kinderen in het Noorden de schoolvakantie. Zes weken zijn voor volwassenen vaak zo om maar voor kinderen lijkt het soms een eeuwigheid, kinderen hebben een heel ander tijdsbeleving.

Dit filmpje maakte ik vorige week vrijdag. Stichting de Watervrienden verzorgt voor veel kinderen uit Beijum betaalbare en goede zwemlessen. De in het geel geklede Watervrienden vonden het prima om gefilmd te worden. Ouders op de tribune volgen de vorderingen en inspanningen van hun kinderen vanaf de tribune. Een grote tribune bij het 25- meterbad en een kleine boven met uitzicht op het peuter- en kleuterbad. Ook de Watervrienden kunnen zes weken op vakantie want de zwemlessen liggen zes weken stil.http://www.watervrienden.com/

WAAR IS BOKITO? (ingezonden)

Bokito wordt vermist sinds 23 juni j.l.
Bokito droeg tijdens zijn vermissing een zilverkleurig halsbandje (deze licht op in het donker).

Bokito is een gecastreerde kater van 14 maanden oud, en is helemaal zwart.

Hij heeft bruin/gele ogen en een vrij dikke staart.
Hij wordt vermist vanuit de Bentismaheerd 113, 9736 EG in Beijum te Groningen.
Wij missen hem heel erg.
Als u Bokito gevonden heeft kunt u bellen met 06 36405540 ook als dit slecht nieuws is. Wij hopen heel erg dat Bokito gauw weer bij ons terug is.
Alvast bedankt, Astrid Hagedoorn.


OVERSTEKEND WILD

Beijum is een wijk die tussen de weilanden in ligt en regelmatig zie je edele viervoeters met hun baasjes door de wijk trekken. Deze twee jonge dames lopen met hun paard over het zebrapad maar je ziet ze ook wel langs de ringweg rijden. Het wordt zo langzamerhand een eentonig verhaal. Maar eens te meer blijkt dat Beijum dan wel een stadswijk is maar voor hetzelfde geld een dorp genoemd kan worden. Weet iemand waar hier een manege is?

donderdag 26 juni 2008

INTUSSEN OP DE CAMPING

Boven de caravan kun je nog net een stukje Wibenaheerd-flat zien, maar als je niet beter zou weten dan zou dit zo een foto kunnen zijn die op een camping is gemaakt. Nog een schooldag scheidt het noorden van de zes weken durende schoolvakantie. Morgenavond en in het weekend zullen de eerste Beijumers richting Zuiden rijden.

Voor de mensen die in Nederland gaan camperen breken er spannende weken aan. Het is wel al érg lang mooi weer en zou de zomer, net als het Nederlands elftal deed, te vroeg pieken? De vorige twee jaren was de zomer na een prachtig voorjaar ook al niet zo denderend en camperen doe je als het zonnig en warm is. Verschillende mensen uit Beijum zijn bezig hun caravan of autokarretje rijklaar te maken. Want, Beijum mag dan wel een leuke wijk zijn maar het is ook erg fijn om er twee of drie weken niét te vertoeven.

OVER HET CEMENT VAN DE WIJK

De discussie over vrijwilligerswerk riep meerdere reacties op. Zoals deze van Kees Huizenga. Hij betoogt dat er veel meer vrijwilligers in de wijk actief zijn dan het selecte groepje dat afgelopen dinsdag bijeen kwam in het Heerdenhoes. Een kleine aanvulling op de Fakkeltrofee, die wordt niet gewonnen door een organisatie maar door een persoon of groep uit Beijum die een initiatief hebben genomen om de "leefbaarheid in de wijk" te verhogen. Het is een welkome aanvulling van Kees Huizenga, ook hij geeft aan dat vrijwilligers niet verbonden zijn aan 1 of 2 organisaties maar op meerdere plekken in Beijum functioneren. Het kan een idee zijn om álle actieve vrijwilligers hier een keer in het zonnetje te zetten. Om misverstanden te voorkomen: ik heb waardering en respect voor mensen in Beijum die vrijwilligerswerk doen, ik ben ook al vele jaren vrijwilliger.

In de wijk Lewenborg, waar ik vroeger woonde, heb ik altijd verdedigd dat straatcomités "het cement" van de wijk(organisatie) zijn. Samen met andere vrijwilligers en professionals van (semi)-publieke instellingen. Samen maken we de wijk en de buurten. Het gaat om "Heel de buurt" en "Samen actief". Heel belangrijk is de notie om elkaar vertrouwen, aandacht en ruimte te geven.

Rondom de buurthuizen Het Heerdenhoes en De Kleihorn zijn er alleen al circa 85 vrijwilligers. Er zijn in Beijum veel meer dan 2% vrijwilligers. Uitgaande van een wijkbevolking van 13.500 personen komen we dan reeds op 270 vrijwilligers. In alle wijken barst het immers van vrijwilligers. Bij scholen, kerken, (kerk)koren, padvinders, sportverenigingen, wandelverenigingen, vogelverenigingen, vrouwenclubs, buurthuizen, kookclubs, culturele groeperingen, natuurorganisaties, ouderenorganisaties, heerdcomités, Innersdijk, patiëntenverenigingen, kinderclubs, kinderdagverblijven, muziekverenigingen, carnavalsverenigingen, ondernemersverenigingen, MJD-brigades, bewonerscommissies, huurdersorganisaties, etc. Dan komen we op vele honderden, misschien wel duizend, vrijwilligers en bestuurders in Beijum, die hun uitstraling en effect hebben op duizenden mensen. Voor het welzijn en woongenot van HEEL DE WIJK!!! Het ligt dus veel breder, dieper en complexer. Op dinsdag 24 juni j.l. waren alleen de actieve Beijumers en professionals bijeen (105 personen; per e-mail uitgenodigd) rondom de specifieke doelgroep van stichting STIEL (opbouwwerk), de stichting Buurthuizen in Beijum (BIB) en het Wijkteam Beijum Nieuw Lokaal Akkoord. Aanwezig waren (semi)-publieke vertegenwoordigers van de Stadsdeelcoördinatie Noorddijk, ambtenaren van de diensten OCSW en RO/EZ, Kinderwerk Beijum, de Rode Pimpernel, COP, etc. Vele vrijwilligers van diverse organisaties, zoals het zangkoor van Innersdijk, de Groene Long van Beijum en het Verbouwcomité van de boerderij aan de Beijumerweg. Te veel om op te noemen. Ik was aanwezig namens Kleurrijk Koken.

Conclusie: er zijn in Beijum veel meer vrijwilligers dan de door jou genoemde. Al die vrijwilligers vormen SAMEN "het cement van de wijk Beijum". In opbouwende samenwerking met de professionals. Zo ontstaan vitale netwerken en sociale verbanden!Het uitreiken van een fakkeltrofee is een blijk van waardering voor een in de wijk Beijum actieve organisatie. Dat is heel mooi en heel goed!

'HALLO, HOE GAAT HET'?

Een van mijn vooroordelen tegen gesluierde vrouwen was vroeger altijd dat je er geen contact mee kon krijgen. Ze zeggen ja geen boeh of bah, dacht ik. Onbekend maakt onbemind en doet wantrouwen aanwakkeren.

Maar sinds ik kennis heb gemaakt met de vrouwen van Vrouwengroep Orchidee en van Kleurrijk Koken is dat vooroordeel helemaal verdwenen. Beijum is een dorp
en in een dorp groet je elkaar. Regelmatig kom ik nu meerdere multiculturele vrouwen tegen en een praatje of groet hoort er helemaal bij. Zoals onlangs met Saida Belahrache voor de Lidl. Hoe het ging? Ja, wel goed, ze was net op vakantie naar Egypte geweest en ze geniet nog steeds van Orchidee. En de vriendelijkheid straalde uit haar ogen. Dat hoofddoekje vind ik nu wel vertrouwd, die droeg mijn moeder in de zestiger en zeventiger jaren in de Kanaalstreek ook. Als het regende droeg ze een doorzichtig regenhoofddoekje.

woensdag 25 juni 2008

JOFFIE

Joffie, tegen over het Gezondheidscentum, gaat binnenkort net als heel Nederland de vakantieperiode in. Beheerster Olga heeft een leuk signaal bedacht om aan te geven of Joffie open of dicht is. Hangt de vlag uit dan is de winkel open, zonder vlagvertoon is de zaak dicht. Dit schreef ze: "Joffie voldoet aan een behoefte, aldus mijn klanten. Naast symbolische sieraden, sieraden van half edelstenen en spirituele snuisterijen ben ik nu ook met een klein assortiment kleding voor grote en kleine maten begonnen." Olga weet van vorige huurders dat er tijdens schoolvakanties weinig valt te beleven tegenover het Gezondheidscentrum. De winkel is dan ook van 6 tot 14 juli gesloten. Tot half augustus wordt via de vlag aangegeven of Joffie verder open of dicht is. Is de winkel dicht dan staat Olga hoogstwaarschijnlijk ergens op een braderie, toeristenmarkt of rommelmarkt. Ze wenst haar klanten een prettige vakantie.
HUISHOUDELIJK

Prachtige reacties over al of niet mogen filmen en eventueel toestemming moeten vragen. Leuke discussie, ik geniet er van. Zo wilde ene Kriskras een parallel trekken met het filmen in de schooltuintjes, had ik hem als vader van een der kinderen geen toestemming moeten vragen? De leerkracht en Ger van Dam vonden het geen enkel probleem dat ik de camera liet draaien. In tegendeel, alle promotie publiciteit en reclame voor de tuinen waren mooi meegenomen Dan hoef je vaders, moeders, opa's en oma's geen toestemming meer te vragen lijkt me, onbegonnen werk. Ook werd gesuggereerd dat OOG altijd toestemming vraagt om te filmen. Lijkt me lastig op een Plein-Oost met honderden volwassenen en kinderen, zeer arbeidsintensief om iedereen te vragen.

Gelkhinge suggereerde dat ik een oude kwestie wilde oprakelen. Ik snap zijn kritiek maar het ging dit keer niet om de bewonersclub, al heeft het er wel wat raakvlakken mee. Over de bewonersclub heb ik al bijna drie maanden niks meer over geschreven en dat laat ik mooi zo. Als die weer gezond, betrouwbaar en verbindend wordt in de wijk wil ik eventueel er wel weer over schrijven.

Nog twee reactie over mensen met lange tenen die nergens tegen kunnen etc., iedereen moet zijn mening maar vormen. Of het in de bibliotheek was, bij de Boerderij, Winkelcentrum Beijum, Biljartcafé, de Heerdstee, overal wordt en werd positief en enthousiast op het filmen gereageerd. Leuk, doen! Dat op een feestavond van Stichting Stiel niet zo positief gereageerd wordt verbaast me alleen. Ik had verwacht dat juist daar een naar buiten gerichte houding zou zijn; kijk dit zijn wij, we durven ons te laten zien, we zijn trots op wat we doen en dat mag Beijum weten. Nu maakte het geheel een naar binnen gerichte en angstige indruk. Ik zit er niet mee als mensen weigeren maar had hier wat meer zelfvertrouwen en eigenwaarde verwacht.

Een attente lezer stuurde de voornamen van de twee agenten. Links staat René en daarnaast Eef.

DE AGENTEN

Ik heb hun namen ergens opgeschreven maar het papiertje kan ik even niet vinden. Het doet er eigenlijk niet toe, hun 'koppen' zijn bekend in de wijk.

Contact maken met de bewoners van Beijum, dat is een van hun belangrijkste taken naast ordehandhaving. Weten wat er speelt, de ogen en oren wijd open en aanspreekbaar zijn.

Dat aanspreekbaar zijn zit wel snor, dit heeft de brommer ook als voordeel boven een auto, een auto maakt anoniemer. Je kunt een hekel hebben aan de politie maar niet aan deze twee. En als je dat toch hebt moet dat wel aan jezelf liggen. Agenten willen natuurlijk niet te soft overkomen maar deze heren komen op zijn minst vriendelijk over. Ik zou er een tweedehands auto van durven kopen.

HET WAS EEN LEUK INITIATIEF


Het was eigenlijk een alleraardigst initiatief. Buurtbewoners van de Hylkemaheerd zamelden geld in voor een springkussen-trampoline. Kinderen zouden zich hier naar hartelust op kunnen uitleven en het zou een speel- en springattractie voor iedereen worden.

Het ding staat een week of twee op een speelveldje en met het uitleven zit het wel goed. En het staat er ook voor iedereen. Maar kinderen en grenzen gaan niet altijd hand in hand. Wie bepaalt hoe ver je mag gaan als er geen ouder bij is? Het bord van de politie? Nee, want daar hebben pubers maling aan. Drie minuten per keer, niet meer dan 2 personen en wees eerlijk?

Het springding is aardig op weg om totaal vernield te worden. Oudere hangjongeren zitten er soms op te drinken of te roken en de brandplekken zijn zichtbaar. Een van de jongens vertelde me dat hij drie klappen in zijn gezicht heeft gehad van een andere ouder. Of hij er als de donder af wilde gaan! Het speelding werd geplaatst met als doel samen en verbindend te spelen.
Zo te zien is het binnen afzienbare tijd helemaal gemold. Een "hufterproof"- springding zou, net als een voetbalkooi, een alternatief kunnen zijn. Het kwetsbare heeft het hier niet gehouden en de vraag dient zich aan of het niet een naïef initiatief is geweest. Als je je fiets niet op slot zet wordt ie ook gestolen. De realiteit is soms weerbarstig.

dinsdag 24 juni 2008

HERBOUWCOMITE WINT FAKKELTROFEE

Anderhalf jaar na het uitreiken van de Fakkel is de trofee vanavond weer uitgereikt. Als ik me goed herinner kreeg het herbouwcomité al een keer de aanmoedigingsprijs maar vanavond ontvingen ze de hoofdprijs. Verdient natuurlijk want door hun niet aflatende inspanningen wordt er iets moois gebouwd in het Groene Hart van Beijum.

Naar schatting 65 mensen kwamen af op de seizoensafsluiting en zomerborrel in het Heerdenhoes van Stiel, Wijkteam Beijum Nieuw Lokaal Akkoord en de Stichting Buurthuizen in Beijum. Mensen van de gemeente zoals Leo van Gent, Irma Zijlstra, Joke Sissingh, de afscheid nemende Liesbeth van de Wetering (Sociale wijkvernieuwing) e.a waren aanwezig, evenals opbouwwerkers en vrijwilligers.

In verband met andere verplichtingen was ik er alleen aan het begin van de avond en schoot een kort sfeerfilmpje. In verband met oplaadproblemen (USB) is het filmpje nog niet op te laden maar mocht ik het een dezer dagen nog nieuwswaardig vinden dan zal ik het alsnog plaatsen. Per slot van rekening is er persvrijheid en als OOG TV filmt tijdens Bruisend Beijum maakt ook niemand bezwaar. Apart en komisch is dat praktisch nergens in de wijk probleempjes wordt gemaakt om een klein filmpje te schieten ("ga gerust je gang"!). Alleen vanavond ontmoette ik wat weerstand en zenuwachtigheid maar ik denk de gevoeligheid wel te snappen. Het zal met oude perikelen te maken hebben, met bepaalde bijeenkomsten of met zgn. "negatief schrijven."

Wat betreft negatief schrijven, vrijwilligers lijken me het cement binnen de samenleving en die mogen best eens in het zonnetje gezet worden. Het enige kritiekpunt die ik heb t.a.v. vrijwilligerswerk in een wijk als Beijum geld niet voor de mensen die zich dagelijks met hart en ziel in zetten. Daar valt niks negatiefs over te schrijven. Het is alleen een feit dat 98 % van de Beijumers zich niet verbonden voelen met de vrijwilligersorganisaties en opbouwwerk in de wijk. Dat is niet negatief doen, maar realisme. Net zoals het realistisch is om te vertellen dat de 180 vrijwilligers in de wijk uitstekend werk doen. Kijk maar naar het herbouwcomité, hun inzet straalt uit over heel de wijk! Of wat te denken van Kleurrijk Koken en van de Orchidee-vrouwen(geen bezwaar tegen filmpjes of foto's..), een en al verbinding die deze mensen bewerkstelligen.

KINDER/SCHOOLTUIN NU OP ZIJN MOOIST

Vanochtend trof ik Ger van Dam bij de kindertuinen in het Groene Hart. Bijna vanzelfsprekend leidde hij me rond en vertelde er wat bij. Zijn toekomst is, net als die van Flip Klatter onzeker geworden na de 'sanering' van het Natuurmuseum. Zoals reeds eerder vermeldt bestaat het Natuurmuseum niet meer maar gaat het in het voorhuis van de Boerderij verder als Natuur en Duurzaamheidseducatie (NDE). Ga eens kijken bij de schooltuinen in het Groene hart aan de Beijumerweg en zie de kinderen naar hartelust genieten en tuinieren. De kinderen en de leerkracht op het ene filmpje zijn van de Doefmat.De twee filmpjes lopen in elkaar over!

maandag 23 juni 2008

FROUKEMAHEERD BEREIDT FEEST VOOR

Het duurt nog een week of zes maar de organisatie vergt de nodige tijd. En ook gaat iedereen nog op vakantie. Her en der worden in Beijum zomer-straatfeesten georganiseerd en zo ook die van de Froukemaheerd. Vorig jaar was er een groot spetterend feest, compleet met BBQ, zeskamp, schminkmogelijkheid en mooi weer.

Qua weer blijft het afwachten maar wat betreft de organisatie durf ik reeds weer te stellen dat die uitstekend zal zijn. Vandaag ging Annelies Moguella, een actieve heerdbewoonster, met oproepen langs de deuren. Er worden vrijwilligers gevraagd voor de voorbereidende werkzaamheden, begeleiding van kleine kinderen, van het zeskamponderdeel, kano-en roeiwedstrijden, cathering, voor de EHBO-post, voor opruimen etc.
Froukemaatjes die mee willen helpen kunnen mailen naar feestcommissie@froukemaheerd.nl

VROUWENGROEP ORCHIDEE

Wethouder Jannie Visscher (SP) van o.a. Welzijn en Ouderen heeft maandag 9 juni een werkbezoek gebracht aan Vrouwengroep Orchidee in Buurtcentrum De Kleihorn.Visscher wilde graag één van de voorlichtingsbijeenkomsten die Fatima Touzani van de GGD geeft in het kader van het Lokaal Gezondheidsbeleid persoonlijk meemaken. 

De ochtend stond het “Gezond Leven Spel” op het programma, een soort ganzenbord met vragen en opdrachten over gezondheid en de gezondheidszorg. Fatima Touzani werd geassisteerd door haar collega Thea Sytsma.
( een bezoek van wethouder Jannie Visscher)
Het was een levendige ochtend, het hoge bezoek en het spel waren daar zeker debet aan. Het Gezond Leven Spel is een soort ganzenbord waarin je kaartjes met vragen trekt als je met je pion op een bepaalde plaats komt. In eerste instantie probeerden de vrouwen zelf antwoord op de vragen te geven. Dit lukte niet altijd maar de groep en Fatima vulden aan. Wethouder Visscher deed enthousiast mee.
RESPECTVOLDe wethouder had louter lovende woorden voor vrouwengroep Orchidee: Ik heb zeer veel waardering voor de groep, ik heb jullie presentatie gezien op 8 maart ( Vrouwendag, red), en dat was echt fantastisch.” Vooral het feit dat iedereen binnen de groep uitgaat van de kwaliteiten van de andere vrouwen in plaats van tekortkomingen vind ze geweldig positief. Jannie Visscher noemde de groep een voorbeeld voor de wijk en de stad: “Jullie gaan heel respectvol met elkaar om, jullie steunen elkaar en hebben gewoon ook heel veel lol samen.” Uiteraard ontbraken de nieuwsgierige vragen niet. Zo moest de wethouder onder meer uitleggen wie er de baas is in Groningen. En wat doet een wethouder zoal?

De lekkere en zelfgemaakte hapjes ontbraken deze sfeervolle ochtend niet. Veel zoetigheden, zoals baklava en kokoscake, maakten de bijeenkomst in de Kleihorn extra feestelijk. De vrouwen van Orchidee lieten zich deze ochtend, zoals altijd, van hun beste kant zien. Met meer kennis over het politieke systeem en meer inzicht in de werking van de gezondheidzorg in Nederland keerden ze tevreden huiswaarts.
De dames van Orchidee hebben binnenkort zomervakantie. Maandag 23 juni is de laatste bijeenkomst van dit seizoen
Vanaf maandag 18 augustus bent u weer van harte welkom in De Kleihorn, Fultsemaheerd 87, elke maandag van 9.30 tot 11.30.

ZIJ WONNEN WEL

Afgelopen weekend werd het amateurvoetbalseizoen afgesloten. Competitiewedstrijden waren er niet meer maar wel werd her en der een toernooi gespeeld.

Zoals hier, foto, in Lewenborg. Er werd gestreden, gebikkelt, gebaald en gejuicht. Bekende stad-Groninger clubs deden mee, Gvav-Rapiditas, Oosterparkers, de Vogels, Helpman etc.

Hier staan de bekers op de begerige winnaars te wachten,vlak voor de uitreiking. Wat is het mooi om kinderlijk onschuldig te dromen.

HUISHOUDELJK

Ik ben een beetje voor de commercie gezwicht, vanaf vandaag staan er kleine advertenties op Beijumnieuws. Per slot van rekening doe ik alles pro deo en een camera is bijvoorbeeld ook aan slijtage onderhevig. De jongens van Matti Gelati willen Beijumnieuws ook sponsoren maar we moeten nog even in overleg.

Reageren blijkt hier voor de meeste lezers nog steeds moeilijk. Ik moet dat nog steeds even uitzoeken. Ene anoniem reageerde het weekend nog door te stellen dat ik nieuwsbrenger nummer een zou zijn in Beijum. Het 'zie mijn eens' gedrag laat ik graag aan anderen over. Wel moet ik stellen dat wijkbloggen uiteindelijk leuker is dan wijkkrantschrijven. Veel sneller en interactiever. Een maandelijkse krant loopt nu eenmaal meer achter de feiten aan i.v.g. met een Beijum-internetmedium.

Deze week nog de oproep van een paragnost in Beijum op Beijumnieuws. Komt de kinderlokker daarbij om de hoek kijken?

BJOEKS

Het was het hele weekend een drukte van jewelste rondom klimcentrum Bjoeks. Een tentenkampje, er werd gebarbecued en natuurlijk ook volop datgene waar je voor naar Bjoeks gaat: klimmen.

Ik ben er niet naar binnen gelopen maar er omheen, met de camera aan. Het zag er gezellig uit maar ik had geen tijd om te vragen wat er loos was. Een jongerenklimweekend? Teambuilding?

Je moet er van houden, maar er hangt altijd een frisse en opgewekte sfeer. Klimmers en andere sporters, ze komen allemaal volledig aan hun trekken in het recreatiegebied Kardinge.

NIEUWBOUW 1e OPENBARE MONTESSORISCHOOL OPNIEUW UITGESTELD

Directeur Han van der Vlist stuurde onderstaande bericht op:

"Vorig jaar is er een gedeelte van de school gesloopt, alvast ter voorbereiding op de snel te starten nieuwbouw van de school. We hebben keihard moeten werken om alles in de laatste schoolweek voor elkaar te krijgen. Het uitzicht van een snelle start van de nieuwbouw vergoedde echter veel. We zijn nu een jaar verder in de tijd, maar de nieuwbouw is nog steeds niet gestart. We hebben wel veel overlast gehad (lekkages, kou, etc). Voor iedereen die bij de school betrokken is een heel frustrerend gebeuren.
Hoe kan het nu dat er nog geen paal de grond is ingeslagen?
Het antwoord is even simpel als complex. Een groep van 9 bewoners verzet zich tegen de bouw van de school. Er is bezwaar aangetekend tegen het verlenen van de vergunning. Dit bezwaar is afgewezen. Daarna is er bezwaar aangetekend tegen het toekennen van de vergunning. Dit bezwaar ligt nu bij de rechter en we wachten op de uitspraak.
Ik heb bij al deze bezwaren een heel naar gevoel. En ik denk meerdere mensen met mij.
De omwonenden hebben altijd verklaard geen bezwaar tegen de bouw van de school te hebben, maar wel tegen het omgevingsplan. Echter de school is losgekoppeld. De vergunning is dan ook alleen voor de school aangevraagd.
Daarnaast is de gemeente in gesprek geweest met de bewoners over het totale plan. Er zijn in deze gesprekken flinke toezeggingen gedaan naar de groep bewoners toe. Toch is er gemeend om de gang naar de rechter te maken.
Ik heb nu, gelet op wat ik hierboven vermeld heb, het vervelende gevoel dat de groep van 9 bewoners zich wél tegen de school richten en niet zoals altijd vermeld tegen het omgevingsplan. In een gesprek met wethouder de Vries hebben wij onze zorgen over de vertraging geuit. De school verkeerd in een zeer slechte staat van onderhoud en met angst en beven zien wij de komende herfst en winter tegemoet. Daarnaast gaan er steeds meer stemmen onder de ouders op om actie te gaan voeren. Als er na de vakantie nog geen duidelijkheid is gaan we dat ook doen. De wethouder toonde zich zeer betrokken bij de school maar de wet moet gevolgd worden (overigens terecht) Zodra er echter een uitspraak van de rechter is wordt er heel snel actie ondernomen.
Met nadruk wil ik nog vermelden dat het om een groep van 9 bewoners gaat die bouw van de school vertragen. Het overgrote deel van de omwonenden heeft geen bezwaar tegen de nieuwbouw. We gaan nu eerst de vakantie in en hopen u na de vakantie uit te kunnen nodigen voor het slaan van de 1e paal.
We wensen u in ieder geval een hele fijne en goede vakantie toe".
Han van der Vlist

zondag 22 juni 2008

DE KOFFERBAKROMMELMARKT

Lezeres Baukje attendeerde me vandaag op de vlooienmarkt bij Kardinge. Geen gewone rommelmarkt, nee alle "standhouders" bieden hun koopwaar aan vanuit een openstaande kofferbak. Uit het persbericht: 'De kofferbakmarkt is een oer Hollands gebruik waarbij particulieren vanuit hun auto allerlei spullen te koop aanbieden.' En, 'op deze markt draait het niet alleen om geld en handel.

Veel mensen komen graag vanuit de gezellige en ongedwongen sfeer.' Verder:' Waar je op een traditionele markt te maken hebt met lange rijen identieke marktkramen, zie je op een kofferbakmarkt een bonte verzameling van auto's met allerlei uitstralingen daar omheen. Ook het aanbod varieert van theelepeltjes tot pneumatische boorhamers en van art deco meubeltjes tot boerenbont service. De kans dat men er precies vindt wat men zoekt is niet zo bijzonder groot, maar het is bijna zeker dat men er iets vindt En het is natuurlijk nog steeds niet uitgesloten dat men een vergeten van Gogh op de kop tikt!'
Het zou vandaag tot vier uur duren maar om drie uur werd alles al ingepakt. Maar wat wil je, het was de eerste keer, het moet nog groeien. De volgende kofferbakmarkten bij Kardinge zijn op 6 en 20 juli en op 3 en 17 augustus. Deelnemers betalen tien euro per auto en zijn vanaf 08.00 uur welkom. De entree is gratis.
info: 06-14180732 en kijk op http://www.kofferbak-markten.nl/

INTUSSEN BIJ HET ZILVERMEER

Het voorzieningenpaviljoentje aan het Zilvermeer was een paar weken geleden negatief in het nieuws op OOG-TV. Vernielingen door de jeugd en een hek er omheen om dat tegen te gaan, dat was kort samengevat het teneur van de reportage op OOG. Vandaag was het paviljoentje weer open maar de hekken er omheen maakten het weinig sfeervol. Er zit tijdelijk een "beschermhek" omheen en als ik het goed heb komt er volgende week een permanente hufterproof-hek. De zomer is net begonnen en een ijsje of drankje bij het Zilvermeer kunnen nuttigen is wel het minste. Dus een vriendelijke vraag aan het vernielzuchtig tuig: kunnen jullie met je pootjes van het paviljoentje afblijven?

WIJ HIELDEN VAN ORANJE


Het feest is over en we kunnen weer gewoon gaan doen. Van Basten is geen magische coach meer en de voetballers zijn weer verwende voetbalmillionairs. Roem is betrekkelijk en dat geldt vooral ook voor sport.
We houden wel van oranje, maar alleen als ze winnen. En anders kun je het aan de straatstenen amper kwijt..

zaterdag 21 juni 2008

HUISHOUDELIJK

Ik had de hele dag al het gevoel: het gaat mis vanavond. Een buurtgenoot keek me wat meewarig aan toen ik hem dat gevoel meedeelde:"kom op zeg, niet zo pessimistisch!"
Oranje heeft té vroeg gepiekt en de verwachtingen stegen eenvoudig veel en veel te hoog. De Duitse commentator repte ook van frühvorm, het te vroeg in vorm zijn. Hoe ging dat in '88? De eerste wedstrijd werd verloren. Daarna ging het opwaarts. Jammer, maar één ding is duidelijk: we kunnen weer normaal gaan doen. De oranje prullaria uit het straatbeeld halen en je verheugen op de vakantie. Er is per slot van rekening meer dan Koning Voetbal.

Een lezer reageerde nog op het feit dat hij zo weinig reacties las op Beijumnieuws. En ineens werd het me duidelijk waarom er wel via e-mail gereageerd wordt en amper op de site zelf:

Hallo Johan.

Ik kijk haast elke dag naar beijumnieuws en heel soms ontlokt dat mij een reactie die ik wil geven.
Echter als ik dat probeer moet ik ook het e-mailadres van een vriend intikken en daar heb ik nou net geen zin in.
Misschien dat daarom zo weinig mensen reageren?


Daar breekt me de klomp, hier weet ik niks van. Het mailadres van een vriend in moeten tikken voor je kunt reageren? Vreemd in het kwadraat! Ik zal het binnen kort eens uitzoeken en kijken wat er aan gedaan kan worden.

Flip Klatter heeft nog niet gereageerd maar ik heb komende week wel genoeg info over hem om een stukkie te maken. Flip, jaren conservator bij het Natuurmuseum geweest, is bezig om zijn huis in de Hunze te verkopen om bij zijn nieuwe vlam in Nieuw Buinen in te kunnen trekken.

Het filmpje op You Tube over de Boerderij vind ik zelf wat te chaotisch, lang en rommelig. Toch is de film in een week tijd zo'n duizend keer bekeken.

ZOMERAVOND MET GEDICHTEN OP DE WIERSHOECK

Ingezonden

STICHTING STADSBOERDERIJ
DE WIERSHOECK
TWEEDE POËTISCHE ZOMERAVOND
“VERS VAN HET LAND”

VRIJDAGAVOND 27 JUNI
VAN 20:00 TOT 00:00 VOORDRACHTEN VAN:
AKKE BROUWER, DONGERADICHTER
PAUL BORGREVE
S. GOLBANG KHORASANI
HUBERT KLAVER
MATTY DE VRIES
RENÉ WUBBOLTS
PRESENTATIE DOOR IRIS VAN DE WEIJER
MUZIEK VAN DE HAIP
TERRAS MET HAPJES EN DRANKJES VAN
THEESCHENKERIJ DE GROENE ZON

ENTREE: €5,-
LET OP! BIJ SLECHT WEER WORDT HET AFGELAST

DE BEIJ(UM)RIJDER(3)

Ik wilde eigenlijk een ander Beijumrijdertje opladen maar die was waarschijnlijk iets te lang. "Er kan er altijd maar eentje winnen", een Beij(um)rijder met aangepaste voetbalmuziek. Dit was een chaotische rit en op een gegeven moment moest ik met de camera in de hand terugschakelen omdat iemand voor wilde. Wat geeft het allemaal, Beijum kleurt gedeeltelijk oranje en dat zullen we weten!

DE BEIJ(UM)RIJDER (3) Wibena- en Nijenstijnheerd


Vanavond de grote wedstrijd tegen de Russen. Onderschat ze niet! Heeft Nederland te vroeg gepiekt en gaat Tsaar Guus er met de buit vandoor? We zullen zien vanavond. Sommige plekken kleuren donkeroranje in de wijk en op andere plekken zie je niets. Dit filmpje maakte ik achter in Beijum, stukje Nijenstein- en Wibenaheerd. Waar zijn de appeltjes van Oranje?


vrijdag 20 juni 2008

WAAR IS PIETERKE?

Soms moet je als blogger even goed nadenken voor je iets op internet plaatst, per slot van rekening ben je (hoofd)redacteur, ethticus, ombudsman én wijkbewoner samen gebald in één persoon. Met kwetsbare en gevoelige onderwerpen moet je secuur om gaan en deze oproep die ik vanmiddag bij Albert Heijn zag hangen is er zo een. Zo gevoelig dat je je eigen probleem - doe ik het wel of niet- ook weer niet te centraal moet stellen. En dus de knoop doorgehakt en geplaatst, de poster hangt per slot van rekening openbaar en voor iedereen zichtbaar voor de ramen. Wie weet kan plaatsing hier ook een beetje helpen om Pieterke weer veilig thuis te krijgen. Dus de kort en bondige vraag luidt: Wie weet waar Pieterke is? Bel svp met de regiopolitie op 0900-8844 als u iets weet!

BRADERIE WINKELCENTRUM BEIJUM

Het was een mooie dag vandaag, eigenlijk meer weer voor een outdoor braderie dan voor een indoor. Maar bij Winkelcentrum Beijum waren beide mogelijkheden aanwezig. Je kon binnen snuffelen maar ook buiten en daar was ook nog een draaimolen voor de kinderen. Er is een bloeiende winkeliersvereniging die van alles en nog wat organiseert, vaderdagen, moederdagen, ballonnenwedstrijden etc. En vandaag dan weer een braderie. Een kort filmverslag waarin de nestor van het Winkelcentrum Beijum, André Hoogenberg, de kijkers nog even toespreekt. We hoeven het niet altijd over problemen te hebben. Laten we maar vaststellen dat het winkelcentrum op west goed draait.

DE EERSTE PAAL

Vanmiddag stond ik te kletsen in de Kindertuin, ik dacht met Wiesje. Ineens zei ze:"moet je hier niet tegen over zijn? Wethouder van Schie gaat toch de eerste paal slaan?" Zo vergeet je dus wat. Rap er heen maar de ceremonie was al achter de rug en de hapjes en drankjes op. Toch maar even een filmpje van een minuut geschoten, de plek waar een bruine plank over heen ligt was de plek waar de ceremoniële handeling plaats had gevonden. Het gaat voortvarend daar in het Groene Hart van Beijum.

LEKKER LEZEN IN DE TREIN


De bieb in Beijum is mooi geworden, ik heb het hier vaker verkondigd maar het is echt waar. Sfeervol, gezellig en prettig personeel.
Vervelend zijn soms de boetes die je moet betalen als je je lezerij niet op tijd inlevert, het gaat rap per dag als je een paar boeken over tijd hebt. Voor de zomermaanden is hier iets op bedacht, de uitleentermijn is geen drie maar vier weken. Kun je ze zonder zorgen meenemen naar de camping.
Het is trouwens de maand van het spannende boek, bij elke thriller die u leest krijgt u een NS-Voordeelbon die recht geeft op een eenmalige korting van 40% op een reis. Echt, het is de moeite waard om de bibliotheek aan de Ypemaheerd te bezoeken, voordeel op voordeel. En een oase in Beijum.

EERSTE HULP BIJ ONGELUKKEN

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dit geldt voor mensen maar ook voor dieren. Deze huismus vloog vanochtend om 11.37 tegen het raam van een woning in Beijum. Helemaal versuft was hij en je kon hem zo oppakken. Wat doe je als hulpverlener in zo'n geval? Bemoedigend toespreken en vragen waar zijn vader en moeder wonen? De dierenambulance bellen of mond op mond beademing? Nee, gewoon even optillen, een beetje aaien en lief voor het beestje zijn. Ondertussen natuurlijk, je bent wijkblogger of niet, je camara aan en filmen. Het is het kleine nieuws uit de wijk maar wel mooi. Een klein, bang en kwetsbaar vogeltje in een grote mensenhand. Na twee minuten vloog hij ineens weg, hij had zich blijkbaar hervonden en weer op krachten gekomen, de schrik te boven. Een simpele mensenhand kan zomaar dienst doen als EHBO-post. Een aai over de bol, even stevig vastpakken en een kleine ontspanningsmassage deed wonderen. Op het einde hoort u toch de naderende sirene van de ambulance maar die was niet meer nodig..

donderdag 19 juni 2008

KIND VERMIST?

Grote consternatie eind van de middag, begin van de avond op Plein-Oost. Er was een kind vermist, politie erbij, veel gezoek etc. Het is me niet duidelijk of het meisje of jongetje weer gevonden is. Maar neem van mij als vader aan dat je door de hel gaat als je zoon of dochter vermist wordt. Voor de ouders en het kind is het te hopen dat het allemaal goed is gekomen.

HUISHOUDELIJK

Voor kijkers die later zijn ingeschakeld, het - iets te lange- filmpje over de Boerderij is nog steeds te bekijken op You Tube. In zes dagen tijd al 900 toeschouwers. Toets op de You Tube -balk Boerderij Beijum in en u kunt het filmpje zien.

Wie weet iets over de kinderlokker?

Als alles goed gaat komend weekend een oranje Beij(um)rijder.

woensdag 18 juni 2008

JAN KRIST VERTELT (Deel 2)

Dit is het 2e gedeelte van het Jan Krist-verhaal. In deel 1, geplaatst op zaterdag 24 mei, vertelt hij over zijn terugkeer naar Nederland. In Noord -Holland vond hij een baan, een functie als locatie manager voor een GGZ instelling die zich bezig houdt met sociale activering / dagbesteding en werk te vinden voor mensen met een psychiatrische achtergrond. Standplaats Purmerend. Zijn verhaal gaat hier verder. Op de foto vlnr: Duco, Jan, Saïdia, Saskia en Naïma. Saïdia en Naïma zijn tweelingzusjes.


Beiden zijn we werkzaam als manager bij de Roads organisatie in Noord Holland. Ik leerde ins and outs van clientsturing, ervaringsdeskundigheid en cliëntregie. De teams waar ik leiding aan geef barsten van de motivatie en inspireren mensen met een psychiatrische achtergrond naar dagbesteding of vrijwilligers danwel betaald werk.Maar na een half jaar begint het te rommelen binnen de organisatie. De directeuren worden onrustig en hameren plots op het halen van produktie(het nieuwe vakjargon in de GGZ) niet de inhoud is meer belangrijk maar registratie en geld verdienen. De barsten in de organisatie worden snel zichtbaar. Saskia en ik voorvoelen een ongunstig einde van de organisatie en besluiten alvast om ons heen te kijken naar een andere baan. De eerste drie maanden van 2008 maken we onze elke maand zorgen of we ons salaris wel gestort krijgen. In april valt dan toch plots het doek. De organisatie heeft failissement aangevraagd..Uitbetaling van salaris wordt bevroren.

Regeren is vooruit zien..............
Saskia en ik hebben op datzelfde tijdstip een baan in Amsterdam gevonden. Saskia als manager in een revalidatiecentrum en ik keer terug naar de daklozenwereld. Het kan raar lopen in het leven, 16 jaar geleden toen ik als assistent teamleider werd aangesteld voor het Ommelanderhuis gingen we naar Amsterdam om de kunst af te kijken. Het toeval wil dat het pension dat we destijds bezochten, het Fokke Simonszhuis, op zoek was naar een teamleider.De cirkel is rond, zestien jaar van ervaring: Ommelanderhuis,Spanje en Roads geven mij de juiste tools in handen om in de hoofdstad van Nederland het verschil te maken. Amsterdam is ambitieus en wil voor 2012 al daklozen onder dak hebben. Het Fokke Simonszhuis, het eerste opvanghuis voor daklozen in Nederland, heeft in mijn optiek stil gestaan in zijn ontwikkeling en ik word met open armen ontvangen. Wederom sterk gemotiveerde werkers, een ambitieus management, 51 bewoners en vele mogelijkheden om alle ervaring en kennis te gelde maken. Nu ik bijna vier weken lang kennis maak met de daklozenzorg en hulpverlening in Amsterdam kijk ik met veel voldoening en trots terug op de tijd in Groningen.
Van Groniningen naar Spanje en nu Amsterdam. Destijds besloten we de uitdaging aan te gaan en een ideaal na te streven. Een hersteloord voor mensen met een psychiatrische achtergrond. Het idee is nog steeds innovatief. De eerste dag dat we terug zijn in Nederland ligt er een Telegraaf op tafel, op de voorpagina staat met grote letters: “Psychiatrische patienten herstellen sneller in het buitenland”

Zijn we teleurgesteld? Een illusie armer? Nee, vanaf de eerste dag van ons besluit wisten we dat het alle kanten op kon gaan. Wij zijn er voor gegaan en dat we uiteindelijk het doel niet halen doet daar niets van af. We hebben geleerd dat het om de reis gaat en niet het doel. Ons besluit heeft de sleur doorbroken en we zijn een uitdaging aan gegaan die ons uiteindelijk een ander leven oplevert in Noord Holland. Zekerheden bestaan niet hoe goed je het ook voorbereid of voor elkaar hebt. Vandaag gaat het van een leien dakje en morgen staat je wereld op de kop!
Duco is twee talen rijker en heeft zich ontwikkeld tot een zelfstandige en zelfbewuste jonge tiener.In september naar de middelbare school voor zijn Havo/VWO richting.
De meiden bouwen aan hun carriere, de ene in Haarlem en de ander in Groningen.
We bouwen aan een nieuw bestaan in Noord Holland. Nieuwe vrienden, een verse baan en duizeling wekkende mogelijkheden om de reis te vervolgen.
We genieten van het dagelijkse bestaan in de wetenschap dat het zo weer anders kan zijn. En dat is denken wij de grootste rijkdom die ons avontuur heeft opgeleverd.
Carpe diem!
Een hartelijke groet van Jan, Saskia, Saidia, Naima en Duco

VOSSEJACHT

De tijd van schoolreisjes en sponsorlopen is al weer voorbij. Het noorden gaat dit jaar als eerste op vakantie en al doende gaan ook de Beijumer kids volgende week voor het laatst in dit nog lopende seizoen naar school. Traditioneel vieren verschillende basisscholen dit en een vossejacht hoort daar dan bij. Iedereen zegt vossejacht maar ik denk dat het vossenjacht moet zijn, laat mij ook eens schoolmeester-achtig doen. Bij een vossejacht worden beroepen uitgebeeld die de kinderen vervolgens moeten raden. Vanochtend zaten her en der creaties door Beijum-Zuid aan de kant van de weg voor de kinderen van de Johan Calvijnschool. Mazzel met het weer hadden ze, was er geen regen voorspelt? Het "beroep" voetbalsupporter bestaat ook zo te zien. Wat dat betreft hebben we deze weken geen werklozen.

dinsdag 17 juni 2008

VOETBALBIOSCOOP IN BILARTCAFE

In Beijum hebben we geen bioscoop, je zult er voor naar de stad moeten. Maar het Biljartcafé aan de Claremaheerd heeft deze weken een mooi alternatief bedacht. Een ongeveer vier meter brede filmdoek, waar televisieprogramma's op geprojecteerd kunnen worden, geeft een aangename bioscoopsfeer neer. Niet dat er films te zien zijn, nee de wedstrijden van het Europees Kampioenschap voetballen zijn er te zien.

Ook vanavond werd er in bioscoop Lamein naar het witte doek gekekenen ik viel binnen tijden het spelen van het volkslied van de Oranjemannen. Omdat het donker in het café was zijn de beelden niet erg helder maar een kleine impressie leek me de moeite waard. Het zou natuurlijk geweldig zijn als de familie Lamein een eventuele finale met Oranje live op het Plein zou kunnen laten zien. Ga een dezer avonden eens kijken, het ziet er gezellig uit, de sfeer is prima en het bier lekker koud.

HUISHOUDELIJK

* De blog werd mede mogelijk gemaakt door Matti Gelati?? Misschien binnenkort een
ijswagentje op de oranje streep van Beijumnieuws. Gaan Garmt en Erik Beijumnieuws
sponsoren? Deze week gaan we in onderhandeling.

*Afgelopen zaterdag zag ik een bedenkelijke poster hangen op Plein-Oost. Er stonden twee
vrouwen afgebeeld met hun namen er bij. De begeleide tekst suggereerde dat het hoeren
zijn. Ik heb de foto op advies van een deskundige niet geplaatst. Niveau nihil.

* Ik hoorde ergens wat ruis over de poster van Stiel die ik hier gisteren plaatste. Moest dat
nou? En moest ik nou zonodig de hele wijk uitnodigen? Tja, misschien is dit part of the
problem, het parochie-denken. Het is allemaal splintergroep-achtig wat de klok slaat op dit
gebied. Denk eens groot zou ik zeggen, en overstijg eens benepen grenzen.
Eigenlijk moesten er drieduizend mensen op af komen i.p.v. een select splintergroepje.

* Morgen deel 2 van de Jan-Krist story. Voor deel 1, scroll helemaal naar beneden naar 24 mei.
Of zoek in het archief van mei.

DE PROEFKOLONIE KRIJGT TWEEDE DRUK

Dit kreeg ik vanmiddag toegezonden:

Geachte redactie,
Volgende week verschijnt een tweede, bijgewerkte druk van het succesvolle boek De proefkolonie van de stad-Groninger schrijver Wil Schackmann. Het boek beschrijft het ontstaan van de Drentse landbouwkoloniën (Frederiksoord, Veenhuizen, Willemsoord e.a.) in het begin van de negentiende eeuw waar armen werd geleerd om met landarbeid de eigen kost te verdienen. Alles wat Schackmann beschrijft is waar-gebeurd en is gebaseerd op gedegen archiefonderzoek, maar allerwegen werd De proefkolonie geprezen om de verhalende en vaak humoristische verteltrant waardoor het boek leest als een roman.
Het Dagblad van het Noorden kopte met 'Sappig boek wekt Frederiksoord tot leven'. Beno Hofman noemde het op RTV-Noord 'een geweldig boek'. Landelijk was De proefkolonie in de Volkskrant de Cicero-keuze van de week. Het VPRO-programma OVT noemde het boek 'zeer de moeite waard', de Groene Amsterdammer betitelde het als 'een knappe prestatie' en het Nederlands Dagblad sprak van 'een schitterende compositie'. Van De proefkolonie werden al 3.500 exemplaren verkocht. Wil Schackmann woont al sinds 1985 in stad-Groningen en is sinds 1987 fulltime schrijver. Hij was onder anderen co-auteur van de tv-serie Medisch Centrum West en schrijfteamleider van de Duitse serie Stadtklinik. Wil Schackmann schreef drie romans en enkele toneelstukken, waaronder Geluk is niet te huur, dat eind 2006 met veel succes in alle Groningse buurten is opgevoerd. Daarnaast is hij docent scenarioschrijven aan het Kunstencentrum Groningen. De proefkolonie is zijn eerste non-fictie boek. Voor het blad Gens Nostra schreef Schackmann afgelopen mei een groot artikel over stad-Groninger bedelaars die in 1823 werden afgevoerd naar Veenhuizen.In de bijlage vindt u een groter omslag van het boek met de flaptekst en meer persstemmen.

Voor meer informatie over dit boek of het aanvragen van een interview met de auteur kunt u via onderstaande gegevens contact met mij opnemen. Kijk ook op
www.deproefkolonie.nl.

Met vriendelijke groet,

Vincent Merjenberg
Uitgeverij Mouria
Leidsegracht 105a
1017 ND Amsterdam
+31 (0)20 - 5307362
www.mouria.nl

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe boeken, optredens van auteurs en kans maken op mooie prijzen? Meldt u aan voor onze
nieuwsbrief.
Uiteraard kan een reactie van de meester himself hier niet ontbreken:
"Ik ben héél blij dat de eerste 3500 exemplaren hun weg naar lezers gevonden hebben. Het moet ook weer niet te snel gaan, want af en toe krijg ik een mailtje van iemand die van het boek genoten heeft en dan loop ik een week te trippen, dus als dat te vaak gebeurt kom ik niet meer op aarde terug.Ik vind het ook mooi dat dit een zogenaamde 'midprice herdruk' is, wat betekent dat die voor 12, 50 euro in de winkel ligt, 6 euro minder dan de eerste druk, zodat die voor meer mensen binnen bereik komt."maandag 16 juni 2008

NIEUWE PARKEERVAKKEN BIJ RODE PIMPERNEL

Deze foto is vorige week donderdag genomen en inmiddels liggen de twee nieuwe parkeervakken er al keurig bij. Een grotere Rode Pimpernel zal hoogstwaarschijnlijk meer bezoekers trekken en de parkeercapaciteit bij het Gezondheidcentrum houdt ook niet over.
Ik heb het vaker gemeld maar de bouw van een groter, ruimer en mooie Rode Pimpernel is nu echt in de afrondingsfase aangeland.
Geweldig voor de kinderen, hun ouders en de personeelsleden die lang in de chaos hebben gezeten. En hopelijk wordt de Rode Pimpernel ook omarmd door de buurtbewoners van de Grevingaheerd.

HOE KRIJGEN WE PLEIN-OOST WEER GEZOND?Komende donderdag start een bijeenkomst om Plein-oost (weer) op de rails te krijgen. Deelnemende partners zijn Innersdijk, de middenstanders, het MKB, de betrokken organisaties uit de Wegwijzer, Pleingroep Heel De Buurt Bewoners, ROEZ en de Stadsdeelcoordinatië. Ontwikkelingen voor een "Bruisend Winkelplein Beijum Oost activiteiten-programma" 2008-2009 zullen de 19e juni worden gestart.
Persoonlijke noot: In Beijum moet vaak van niets naar heel veel gegaan worden. Achterstandswijk? Dan moet het hier heel erg opgebouwd worden, compleet met een interventieteam erbij. Weing sociale binding? Overal gesubsidieerde straatfeesten organiseren! Verloedering? Allemaal vuilnis ruimen en schoonmaken! Een door gemeentelijke dwalingen doods Plein-Oost? We gaan allemaal om de tafel om er een Bruisend Winkelplein Beijum-Oost van te maken... Waarom moet het nou weer direct gaan bruisen? Dat doet Plein-West toch ook niet? Terwijl de middenstanders daar tevreden zijn.
Ik geef toe, het is gemakkelijk commentaar geven vanaf de zijlijn, maar er is iets fundamenteels mis met het Plein. En doekjes tegen het bloeden, zoals feestjes, markten etc. organiseren etc. verandert niks structureels. Je ziet het aan één dag Kleurrijk Bruisend Beijum. Niks mis mee, maar vanaf de volgende dag is het weer van ouds saai op het Plein. Het Plein lijkt meer te zijn gemaakt door de gemeente Groningen en allerhande organisaties, dan door de bewoners van Beijum. En nu gaan donderdag die organisaties weer met elkaar om de tafel. Tip, hou eens een enquete onder wijkgenoten. Vraag eens aan de bevolking wat er mis is gegaan en wat er aan gesleuteld kan worden. Hoe kan het dat Plein-klankbord-lid Frieda Molenberg zo ontevreden is over het Plein-Oost? Ze mocht toch meepraten? Een levendig winkelplein heeft natuurlijk verkeer, en dus klanten, nodig!

SEIZOENAFSLUITING-BORREL

Deze uitnodiging circuleert door de wijk. Even met een handje groter maken! Met zijn allen kunnen we gaan vieren wat er het afgelopen jaar tot stand is gebracht. Je moet natuurlijk niet moedwillig feestjes gaan bederven maar voor een opbouworganisatie lijkt het me goed om ook te bekijken wat er niét goed is gegaan. Van fouten kun je leren nietwaar? Echte wijkopbouw gaat alleen hand in hand met zelfkritiek, alleen mooi weer spelen en je kop in het zand steken schiet niet op. Verheugend is dat na anderhalf jaar weer eens een Fakkel wordt uitgereikt. Ik mag helaas nog niet verklappen wie hem krijgt. Proost! Lees ik het trouwens goed in het programma om 16.30 uur? Opening en Beijum-nieuws? Moet toch niet gekker worden!

Het blijft voor mij een apart verschijnsel dat in een wijk met ongeveer 14.000 inwoners ongeveer 50 tot 100 mensen op bijeenkomsten als deze afkomen. En vaak zijn het dezelfden. De folder spreekt over "we hebben veel gedaan en we gaan nog meer doen." Maar ruim 13.500 Beijumers horen niet bij die "we." Op een bepaalde manier heeft 99% van de Beijumers geen boodschap aan Fakkeltroffeeën, wijkopbouwers, de bewonersclub en Groene Long-schoonmakers. Een enquete, nog niet zo heel lang geleden gehouden, wees uit dat de meeste Beijumers erg tevreden zijn over hun wijk. Zou het de paradox van de wijkopbouw zijn? Zo lang als een clubje mensen daar vanuit persoonlijke motieven mee bezig blijft, zo lang blijft wellicht ook het beeld van "probleemwijk" hangen. De meeste Beijumers zijn tevreden over hun wijk...
Met bovenstaande wordt uiteraard niet bedoeld dat organisaties als MJD, Vensterwijk of de wijkagenten er niet toe doen. Ik constateer alleen dat bewonersparticipatie wat betreft "wijkopbouw" nihil is en door een select groepje wordt gepraktiseerd.

KLEURRIJK, VERDRIETIG, MAAR TOCH OOK FEESTELIJK

Bovenstaande kop behoeft enige uitleg. Er was een familielid overleden van Kleurrijk Koken-deelneemster en Orchideevrouw -Marie Josée Tshiabu. Verdrietig natuurlijk. Marie-Josée nodigde andere Orchideevrouwen en vrienden uit voor een gezamenlijke herdenkingsbijeenkomst. Dat heb ik niet gefilmd, wel een 15 seconden durende impressie van het heerlijke eten daarna. Wij Nederlanders kunnen veel leren van andere culturen. De dood is vaak een verdrietig fenomeen, maar er zijn ook culturen waarbinnen een dankbaar feest wordt gehouden als iemand is heengegaan.

HAPPY FAMILY KOMT ER AAN!

Klik de poster open en lees de tekst nog duidelijker. De voorstelling van deze theathergroep is in september ook in Beijum te zien, waarschijnlijk in het Heerdenhoes of in de Kleihorn. Er staat wel bij dat het om Gronings wijktheater gaat, maar neem van mij aan dat het een hoog Beijum-gehalte heeft. Kijk links in het archief voor meer informatie in april en mei.

ZIJ MAKEN BEIJUM MOOI

Regelmatig zie je rode mannetjes door de wijk krioelen. Met of zonder schoffel, soms een rood autootje erbij en vaak een schaftkeet in de buurt. De mannen van DSW. 

Natuurlijk wilden ze wel even achter hun bakje koffie vandaan komen en poseren voor de fotograaf. Geen chagrijnige kop er bij, allemaal goed geluimd en vriendelijk. Of het werk hun bevalt? Jazeker galmden ze in koor. De opmerking dat ze toch wel dé mensen zijn die Beijum mooi maken en onderhouden moesten ze even relativeren. De bescheidenheid zelve en geen kapsones:"een beetje maar hoor."
Geweldige kerels die ego-loos en zonder dikdoenerigheid de wijk mooi maken.

zondag 15 juni 2008

REACTIE OP KINDERLOKKER

Dag Johan,

Wij kregen afgelopen week ook een brief van de politie naar aanleiding van het incident dat zich afgelopen woensdag heeft voorgedaan. Het signalement klopt met wat jij in je stukje noemt, alleen wordt in de brief een leeftijd van tussen de 40 en 50 jaar genoemd. En zoals jij al schreef: gezet postuur met een buikje.
Ik hoop dat dit inderdaad snel ophoudt.

(naam en adres bekend)

HUISHOUDELIJK

De bike-races waren weer succesvol vanmiddag op de Kardingeheuvel. Deze reactie kreeg ik vanmiddag van Floris Schurer, hij doet de pr van Stichting Bikepark Groningen.

Zodra ik de definitieve uitslagen binnen heb samen met enkele foto's stuur ik je even een persbericht met uitslagen en foto's toe.
Zou kunnen dat dat pas eind van de week wordt.
Ik hou je op de hoogte.
In ieder geval bedankt voor je interesse!
Met vriendelijke groet,
Floris Schurer - Public Relations
Stichting Bikepark Groningen
www.bikeparkgroningen.nl

Het stuk van Jan Krist plaats ik komende week. Jan heeft een mooie en recente familiefoto bijgevoegd.

"BLIJF UIT MIJN BUURT"!

Op het uitgestorven Plein-Oost speelde zich vanmiddag een vreemd soort van wedstrijd af. Een laveloos heerschap lag op het bankje bij de speeltoestellen en schreeuwde af en toe wat om zich heen:" oprotten hier, wie in mijn buurt komt krijgt een hengst!"

En weg stoven alle spelende kinderen weer. Maar langzamerhand kwamen ze weer dichterbij waarna de dronkeman weer opstoof en begon te schreeuwen." Dit zijn speeltoestellen, dit is ons plekje", wierpen de kinderen terug. Een grauw, een snauw en weer achteruit deinzende kinderen. En nog maar een pilsje. Op de foto ligt de man onzichtbaar op de bank. Plein-Oost heeft wat leven in de brouwerij nodig. Maar of dit de manier is?

LAAT DE ZOMER MAAR KOMEN


Onderstaand artikel over de kinderlokker schreeuwt om positiviteit, dit voor de balans. Te vaak kunnen artikelen over zieke gebeurtenissen in een wijk een vervelend en blijvend beeld bewerkstelligen (het is niet pluis daar in Beijum..). Het is hier heel erg pluis en de prachtige initiatieven om de wijk aantrekkelijk en leuk te maken domineren in feite de destructieve kantjes die je nu eenmaal overal aantreft.
Kijk hier, een mooie ijsco-kar en een terrasje. Maar wat te denken van de exotische boomhut? Ach, om daar op een gloeiende hete zomeravond een pina colada in te drinken. Lekker doorzakken in een Beijumer boomhut. Even wegzweven van de dagelijkse beslommeringen. Moet er gereserveerd worden?

KINDERLOKKER?

Het is mooi om in een kinderrijke wijk te wonen. Maar er hoeft maar één zieke geest tussen te zitten, en bedenkelijke interresses naar de kleintjes te hebben, of een gevoel van onveiligheid verspreidt zich door de wijk. Er is zelfs al een school die door middel van een nieuwsbrief aandacht voor dit probleem vraagt en waarschuwt om alert te zijn. Kinderen en ouders behoren zich hier veilig te kunnen voelen. Deze mail kreeg ik vandaag van een verontruste moeder:

Hoi Johan
Ik weet niet of het voor jou site iets is.....maar Beijum wordt daadwerkelijk opgeschikt door een Kinderlokker.
Hoorde net van mijn buurvrouw dat er dinsdag achter op het veldje bij mij 2 kinderen zijn lastig gevallen door een man...dit keer op een fiets.
Misschien kan jij er ook wat aandacht aanschenken op je site.
hierbij een link
http://www.rtvnoord.nl/nieuws/index.asp?actie=totaalbericht&pid=74017#

GRONINGEN - Sinds een maand is in de Groningse wijk Beijum verschillende keren een kinderlokker gesignaleerd. Bij de politie zijn meerdere meldingen en in ieder geval één aangifte binnengekomen.De man zou kinderen hebben aangesproken en betast. De aangifte van misbruik gaat om een meisje dat werd betast. Dit gebeurde een maand geleden. De politie stuurde vervolgens een waarschuwingsbrief naar omwonenden. Daarin is ook een signalement opgenomen: Een man van 20 tot 30 jaar oud van zo'n 1.63 meter en met een dikke buik. De man werd gezien met een zwarte hond.Naar aanleiding van de onrust in de wijk is een coördinatieteam in het leven geroepen, die advies geeft aan de bewoners. In het team zitten mensen van politie, justitie, slachtofferhulp, jeugdzorg en de GGD. Het team heeft een speciaal telefoonnummer ingesteld voor mensen die meer informatie kunnen geven: 0598-616420. Zaterdag is het nummer tussen 10:00 en 14:00 uur bereikbaar en vanaf volgende week tijdens kantooruren.

Hou elkaar een beetje in de gaten en let ook op de allerkleinsten in de wijk!

zaterdag 14 juni 2008

GESLAAGD

De vlag uit, een schooltas aan de vlaggestok en bijna half juni. Het kan maar een ding betekenen, het is feest hier in huis want de zoon of dochter des huizes is geslaagd. Niet meer in de boeken hoeven en geen angst en spanning meer. Eerst een reis boeken naar Loret de Mar, dronken worden en achter de meiden (of jongens) aan.Het is een mijlpaal in iemands leven en in het ritueelarme Nederland is deze uitdrukking, zie foto, het minst wat je kan doen. De reis naar volwassenheid en naar een plek binnen de maatschappij lijkt soms wel een hordenloop. Je kunt vallen en weer opstaan. Maar hier is iemand met vlag en winpel geslaagd. Gefeliciteerd!

LINKS GOED

Bovenstaande kop duidt niet op onze voortreffelijke linkspoot uit Bedum, Arjen Robben, maar op de links links op Beijumnieuws. Wie wil kan een link links bijgeplaatst krijgen.

vrijdag 13 juni 2008

Boerderij Beijum

NATUUR, DUURZAAM &EDUCATIE IN HET VOORHUIS VAN DE BOERDERIJ

Het voorhuis van de Boerderij in Beijum heeft een nieuwe huurder. Dit is me duidelijk geworden na gesprekken met Ed Moonen van de Huismeester en Flip Klatter die (nog) conservator bij het Natuurmuseum is. Later in het weekend meer informatie(voetballen!) en binnenkort een intervieuw met Flip Klatter.Hij verruilt zijn woonplaats Groningen voor het Drentse Nieuw Buinen. Het natuurmuseum aan de Praediniussingel gaat dicht maar maakt een doorstart in Beijum. NDE heet het nu, Natuur, Duurzaam en Educatie. Hier is geen functie van conservator meer en dus lijkt de rol van Flip uitgespeeld. Binnenkort meer op Beijumnieuws. Bekijk de chaotische film en zie hoe er gewerkt wordt aan de parel in het Groene Hart. Wie weet er trouwens een mooie naam voor het te (her)bouwen complex?