zondag 31 mei 2009

TOPDAG BIJ ZILVERMEER

Het zwem- en zonplezier kwam vandaag langzaam op gang bij het Zilvermeer, Kardingeplas. Deze foto is omstreeks 13.00 uur genomen, er was nog veel ruimte om een lekker plekje te vinden, kinderen konden ongestoord zandkastelen en opgehoogde watergeulen bouwen, tennissen of voetballen. Maar vanaf omstreeks 14.00 uur liep het langzamerhand vol bij dit zwemparadijs in de achtertuin van Beijum. Wat me opviel was dat als je meer dan 50 meter het water inzwom de wier in het water dit erg moeilijk maakte. Ik kon mijn armen amper meer uitslaan zonder verstrikt te raken. Voor kinderen kan dit gevaarlijk en beangstigend zijn.
Ik heb er al vaker over geschreven, maar het voorzieningenpaviljoen past voor geen meter bij het zwemwater in het recreatiepark Kardinge. Alle begrip voor de eigenaar die zijn eigendom niet wil laten vernielen en daarom het paviljoen hufterproof heeft gemaakt, maar een ijzeren gepantserde bunker in dit natuurgebied werkt afstotend. Was de oude Uilenborg er nog maar, het meest gammele en gezellige pannekoekenhuis ooit, tot 2001 te vinden op de hoek Koerspad, Zilvermeer. Morgen weer een topdag bij het Zilvermeer, het kan niet missen met 25 graden en veel verwachtte zonuren. Zonnebrandcrème mee, pakken drinken en een koud pilsje. Wat wil je nog meer?

MIJN GOD, DIE ATHEISTEN TOCH...


Het is eigenlijk veel te mooi weer om te bloggen, wie gaat er nou met dit mooie weer met zijn kop achter de computer zitten terwijl je niet hoeft? Daar word je toch melig van? Zit iets in.

Maar over meligheid gesproken, op deze bloedmooie 1e Pinksterdag viel mijn oog op deze poster. Het hangt zomaar midden in de wijk. De tekst is ongetwijfeld bloedserieus bedoeld maar het is eigenlijk (melige) humor van de bovenste plank. Hier zijn zendelingen en missionarissen aan het werk die hun atheïstische denkbeelden richting het volk aan het evangeliseren zijn. Ze willen zelfs voorkauwen dat we zelf moeten durven denken. En ook staat er nog een gebod bij, je moet van het leven genieten. Eigenlijk hoef je niet meer zelf te denken, deze atheïstische brigade doet dat wel voor je. Het komische van deze poster is dat ze precies hetzelfde doen als duizenden jaren Christelijke indoctrinatie. Zal de kudde schaapjes, die zich atheïsten noemt, meer van het leven genieten dan de rest en alles zelf bedenken? Ik denk helemaal zelf van niet.

Deze paradoxen kom je wel vaker tegen bij dit soort groeperingen. In de zeventiger jaren had je een anarchistencamping bij Appelscha. Volgens overleveringsverhalen was daar regelmatig bonje. De anarchisten hadden regelmatig conflicten over invloed, het voor het zeggen hebben en over de baas spelen. Precies datgene waarvan ze (nu nog) stellen dat het niet goed is. Of, nog een voorbeeld, zogenaamde antifascisten die methodes hanteren die fascistoïde groepering qua negativiteit ver overtreffen. Mensen die elke dag biologisch-dynamisch eten zien er vaak slecht uit. Ze kunnen af en toe beter een paar dagen patat met frikadellen-speciaal eten. Met flink wat bier erbij. Het gezonde eraan is dat het lichaam beter afweerstoffen aan kan maken.

Bovenstaande voorbeelden heb ik niet zelf bedacht. Verder ga ik nu eerst even van dit leven genieten en ik zal deze billboard daarom maar zoveel mogelijk mijden.
Naschrift: Volgens de 2 reageerders hieronder was het vanmiddag wildwest op Plein Oost. Iemand was helemaal - om even in stijl van dit artikel te blijven-van God los en beukte op zijn partner in. Wie daar meer over weet te melden kan mailen naar Beijumnieuws@online.nl

GESTOLEN MOMENTEN VAN BEIJUMERS (4)

Fotografie: Atsje Straatsma
Meedoen? Beijumnieuws@online.nl
http://atsjes.blogspot.com/

zaterdag 30 mei 2009

HEIMELIJKE FOTO'S UIT DE BIEB (2)


Hoeveel jaar ze al op de bieb werkt weet ik niet. Wel dat ze altijd rustig, integer en vriendelijk overkomt. Ze kijkt vaak ernstig, maar als er een glimlach op haar gezicht doorbreekt lijkt de bieb een nog zonniger plek in Beijum dan dat het al is.
Vanmiddag kwam ik haar nog tegen, ze was met haar laatste uur in de bibliotheek bezig. Nee, schrikt u niet, ze houdt er niet mee op, of nog erger. Om 14.00 uur zat haar dienst erop en ze heeft nu vakantie. Ze gaat naar Spanje en, hoe kan het ook anders, ze neemt ook een paar boeken mee. Lekker aan het strand liggen of op een terras zitten en een goed boek lezen. Een boek is natuurlijk ook een prachtig middel om je lekker achter te verschuilen of om je af te schermen. Lekker in de zon zitten en in een mooi verhaalwereld met eigen beelden vertoeven. Even helemaal afstand nemen van de familiebibliotheek aan de Ypemaheerd in Beijum. Maar ook op vakantie moeten een paar goede boeken mee.

LEKKER IJSWEER: MATTI GELATI!

Het schitterende weer doet verlangen naar een lekker ijsje van Matti Gelati. Ik zie de heren, afgezien van evenementen als het MAF-festival en Koninginnedag, nog niet zo vaak in het straatbeeld van Beijum. En ook weinig samen.
Het beeld is heel romantisch, een mooe oude Italiaanse ijsauto met twee in fraaie pakken gestoken verkopers die met mooie draaidoosmuziek door de heerden struinen op zoek naar ijslustigen.
Maar er zit ook een andere kant aan. Administratieve rompslomp, ijs bijvullen etc., maar ook fysieke ongemakken kunnen opspelen. Erik kampt al een paar weken met rugklachten en is amper op de wagen te vinden. Zie hem hier rechts zitten, hij moet zich helemaal oprollen om achter het stuur te kunnen plaatsnemen. En als hij staat te verkopen kan hij nooit rechtop staan. Een kwetsbare rug speelt dan gemakkelijk op. Garmt neem de verkooptaken zoveel mogelijk op zich, hij kan rechtop in de wagen staan en beweegd zich daarom ook makkelijker in Matti Gelati. Bekijk de video en zie hem ijs verkopen Het is niet altijd romantisch, maar Garmt blijft plezier houden in het ijsvak.

vrijdag 29 mei 2009

MOOI PINKSTERWEEKEND(hopelijk zonder blauwalg)

Het wordt een mooi pinksterweekend, aldus de weersverwachting. Het gebeurd vaker de laatste jaren, in mei topweer en juli en augustus huilen met de pet op. Wat doe je eraan? Niks. Voor de mensen die de komende dagen vrij zijn ziet het er goed uit. Lekker in de tuin of op een terras zitten of lekker zwemmen bij het Zilvermeer. Tenminste? Ik wil de pret niet bederven maar de blauwalg is ook weer in het land. Zie onderstaand bericht van vandaag op de site van het Nos journaal.
Voor diverse binnenwateren in Noord- en Zuid-Holland is een zwemverbod van kracht geworden wegens de aanwezigheid van blauwalg en ziekteverwekkende bacteriën. Mensen die toch in besmette plassen zwemmen, kunnen hoofdpijn en maag- en darmklachten krijgen.
Blauwalg is makkelijk herkenbaar als een groenblauwe olieachtige laag op het water. Meestal ontwikkelt blauwalg zich pas later, in de zomer. De provincie Flevoland waarschuwt dat het zwemwater bij het strand van Almere ook al slecht van kwaliteit is.
Informatie over het zwemwater staat op NOS-teletekstpagina 725.
http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/5/29/290509_veel_zwemwater_besmet_met_blauwalg.html

Het zal komend weekend vast nog niet zo'n vaart lopen met de blauwalg in hetZilvermeer, maar de laatste jaren ging het in de zomer steeds mis. Wanneer zal het dit jaar weer zover zijn dat er een zwemverbod komt?

TANDARTSPRAKTIJK STOEPEMAHEERD (ook voor kids)

Het is prettig om je eigen gebit zolang mogelijk in de mond te hebben en te houden. Daar kun je als kind(ouder) het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen: goed poetsen, regelmatig op controle en niet teveel snoepen. Dat laatste valt niet altijd mee, ik herinner me dikke tassen Sint Maartensnoep die vanaf 11 november elk jaar steevast en in rap tempo minder dik werden. Op latere leeftijd is het beter om niet aan de speed te gaan, dat blijkt ook gebitsverwoestend te zijn. Ik ben al jaren klant van tandartspraktijk Stoepemaheerd. Ik ga er soms liever niet heen, maar een paar keer was het een echte uitkomst dat ik wél kon gaan. Wild kun je worden van echte kiespijn. Wat is het dan een verlossend moment als tandarts Ramez Seawish(foto) je een verdovingspuit in de mond drukt en de pijn gaat verhelpen. Een zeer prettige en attente tandarts, geweldig hoe hij met kinderen omgaat. Kinderen worden tegenwoordig al op vroege leeftijd vertrouwd gemaakt met tandartsbezoek. Twee vragen over de allerjongsten die voor het eerst in hun leven naar een tandartspraktijk gaan:

Wanneer neem ik mijn kind voor het eerst mee naar de tandarts?
Twee jaar is een prima leeftijd om uw kind voor de eerste keer mee te nemen naar uw tandarts. Dat kan bijvoorbeeld als u zelf voor een controlebezoek gaat. Uw kind kan bij het allereerste bezoek wat rondkijken in de praktijk. Zo raakt het vertrouwd met de omgeving en met de medewerkers.
Moet ik mijn kind voorbereiden op het eerste tandartsbezoek?
Bereid uw kind voor op het eerste bezoek. Vertel dat hij of zij mee mag naar de tandarts. Leg uit wat daar allemaal te zien is, zoals een mooie stoel, een grote lamp, en een meneer of mevrouw in een witte jas. Zeg er ook bij dat uw kind misschien even op die stoel mag zitten. Vertel dat de tandarts deze of de volgende keer ook even in zijn of haar mond wil kijken, net zoals bij u zelf. Prikkel de nieuwsgierigheid. Tandartsbezoek is normaal en hoort erbij.
http://www.voorbeeldvan.uwtandartsonline.nl/content/IvorenKruis/Metuwkindnaardetandarts.pdf

ZELF PLEIN OOST FLEURIGER MAKENDat het op Plein Oost niet helemaal loopt zoals we het graag zouden zien is een zich herhalende en echoënde mantra. Dat weten we nou wel een keer, zou je kunnen zeggen. Anderzijds moet je er vaak een tijdje flink op hameren voor er echt wat gaat veranderen. De slechte busverbinding en het onoverzichtelijke verkeer(scooters, wandelaars, fietsers) scoren hoog in het irritatieklassement, evenals de doodsheid en het gebrek aan evenementen op het Plein. De Lentemarkt was al weer de laatste happening op het Plein, voor zover ik weet, maar ik kan me vergissen, is er tot Bruisend Beijum niks gepland. Ik hoor opbeurende, maar onbevestigde, geruchten over een busverbinding over de Emingaheerd naar o.a.het Gezondheidcentrum. En de bussluis zou over een paar jaar opgeheven worden. Maar of dat alles oplost? Winkelcentrum Oost is amper een winkelcentrum te noemen, het is meer een dienstencentrum. De MJD, bieb, wijkagenten, allemaal mooi en wel, maar je hoeft er niet dagelijks heen. Ook niet naar het verderop liggende Gezondheidcentrum trouwens, maar een buslijn door Zuid Beijum zouden veel mensen wel weer toejuichen. Deze bewoners aan de Claremaheerd, de zuidelijke toegangsweg naar het Plein, willen niet wachten tot het gaat fleuren en kleuren. Je ziet bijna geen balkonnetje op het Plein en de Claremaheerd waar echt bloemen staan. Hier wel, en de mensen hebben gelijk. Wachten op gemeentelijke instanties kan jaren gaan duren, bewoners hier kunnen beter zélf beginnen de handen uit de mouwen steken.

donderdag 28 mei 2009

LEKKER BAANTJES TREKKEN IN KARDINGE

Ik weet niet hoe het de lezer vergaat maar ik mag 's avonds graag even een uurtje baantjes trekken in het 25-meterbad van Sportcentrum Kardinge. Vanavond tussen 20 en 21 uur was er weer vrij zwemmen, zoals elke dag. Een opgave om daar na een dag werken, gezinsleven, beslommeringen en bloggen nog heen te gaan? Soms, maar ook weer helemaal niet. Want van hangen op de bank met een pilsje en een zak chips word ik dan helemaal zo gaar als boter. Zwemmen dus. Er is redelijk wat ruimte in het 25- meterbad om te zwemmen. Natuurlijk claimt iedereen zijn of haar baan die gezwommen wordt (blijf uit mijn zwemterritorium) maar anderzijds is er ook wel weer wat inschikkelijkheid. Een verdwaalde voet of arm in de zij of gezicht krijgen is ook niet prettig, dus je moet wel.

Na 10 minuten zwemmen begint de trance al te komen, ik zwem dan wel maar weet amper meer waar ik ben. Zou je dit de swimmershigh kunnen noemen als variatie op de runnershigh?
Zo lang als ik in Kardinge zwem zo lang zie ik badmeester Tewfik ook al. Altijd vriendelijk groeten, even een praatje etc. Hij is geboren in Algerije ( "ik ga er elk jaar op vakantie heen, het is een prachtig land met een kustlengte van 1200 kilometer") en is hier al 22 jaar zwemonderwijzer. "Het leukst vind ik schoolzwemmen maar ik geniet ook van het contact met mensen tijdens het recreatief zwemmen." Helemaal energiek fiets ik in 2 minuten weer terug naar huis in Beijum. Op de bank liggen? Welnee, bruisen van energie en direct even dit stukje op internet zetten.
Openingstijden 25-meterbad:
Maandag t/m vrijdag 7.00 -8.30 uur en 10.00-11.30 uur en ook van 20.00-21.00 uur.
Alleen op woensdagmiddag ook nog van 14.30- 16.00 uur.
Elke midweekse dag ook, behalve woensdags, van 17.00-18.00 uur.
Zatardag van 10.00- 11.00 uur en van 12.00- 17.00 uur.
Zondag van 10.00- 17.00 uur.

VACCINATIES IN SPORTCENTRUM KARDINGE

Ongeveer 1500 kinderen uit Groningen hebben vandaag hun vaccinatieprikjes gehaald in Sportcentrum Kardinge. De kinderen waren allemaal om en nabij de 9 jaar oud(geboortejaar 2000) en ze kwamen allemaal voor 2 prikken met de moeilijke afkortingen BMR en DTP. Bof, Mazelen Rodehond en Difterie, Tetanus, Pollomyellitis. Kinderen snappen de ballen van deze afkortingen, evenmin als van de organisator GGD, en daarom zijn de prikjes opgedeeld in een sinasprik en colaprik. Het zijn de laatste vaccinaties in een langere rij, kinderen worden al vlak na hun geboorte ingeënt tegen allerlei ziektes. De kinderen krijgen de DTP- en BMR-vaccinaties om te voorkomen dat ze difterie, tetanus, polio, bof, mazelen of rode hond krijgen. Dit zijn ziekten die besmettelijk en levensbedreigend kunnen zijn. http://www.ggd.nl/ggdnl/uploaddb/downl_object.asp?atoom=28970&VolgNr=1
De vaccinaties zijn niet verplicht, maar bedenk dat in een land als Afrika elk jaar meer dan 120.000 kinderen sterven door mazelen. Even een zere arm of een rode plek valt daarbij in het niet. Om het nog aangenamer voor de kinderen te maken was er vandaag een ijsjes en snoepkraam in Kardinge, hier konden ouders hun kinderen na afloop belonen voor de getoonde dapperheid.
Voor meer informatie kijkt u op http://www.kinderprik.nl/

ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK BIJ BOERDERIJ(UM)

Gisteren, en ook vandaag, zijn archeologiestudenten van de Rijksuniversiteit Groningen bezig met grondonderzoek bij het voorhuis van de Boerderij(um) en in het tegenoverliggende weilandje. 

De verhalen gaan dat op deze plek vroeger een kapel heeft gestaan, en ook een begraafplaats. En wat is er nou mooier voor archeologen om zoiets te onderzoeken? Bekijk de video van gisterochtend en zie hoe de archeologen in wording letterlijk en figuurlijk in de geschiedenis van Beijum zitten te spitten.

  Bij Archeologie bestudeer je menselijke samenlevingen uit het verleden aan de hand van resten in de bodem. Voorbeelden zijn verkleuringen in de grond, vuursteen, aardewerk, metaalvondsten, plantenresten en skeletten van mensen en dieren. Archeologie is actueel, gezien de snelle aantasting van het archeologisch bodemarchief. Hierdoor is veel onderzoek in het veld vereist in binnen- en buitenland. Archeologie in Groningen is een interdisciplinaire opleiding. Vele vakgebieden, zoals bodemkunde, geografie, biologie en kunstgeschiedenis, dragen bij aan het Archeologisch onderzoek. http://www.rug.nl/let/onderwijs/historischewetenschappen/archeologie/index

woensdag 27 mei 2009

VEEL SPEELPLEZIER VANDAAG IN BEIJUM

Opblaasbare speelatributen doen het goed bij kinderen. Vandaag op 2 verschillende locaties werd er gedanst en gesprongen op veilig opgeblazen plastic.
Vanochtend was er een peuterspeelochtend bij het Trefpunt, op het veldje bij Ambiënte, naast peuterspeelzaal Kermit. Alle peuters uit Beijum waren hier uitgenodigd. Het blijkt druk en gezellig te zijn geweest, aldus een paar betrokkenen en iemand van de organisatie. Op het foldertje met aankondiging staat dat er o.a. een magic show was, ranja en fruit (Be Slim!), een parachute en cowboy.Links ziet u een foto van de peuterspeelochtend, het was 11 uur en de speelochtend was net afgelopen . (er wordt misschien nog en foto nagestuurd)
Rechts ziet u een foto van vanmiddag op Plein West. Zoals in de aankondiging te lezen was, zie gisteren, was hier ook van alles te doen: popcorn, de onvermijdelijke springkussen, minivoetbal en meer. De speelmiddag heeft de jeugd te danken aan Winkelcentrum Beijum.

Beide evenementen, vanochtend en vanmiddag, hadden het weer mee. Ondanks wat omstuimigheid bleef het droog en zonnig.

JONGERENWERK BEIJUM (MJD)


Afgelopen woensdagmiddag raakte ik verzeild in het jongerenwerk van de MJD in het Trefpunt. Ik kom er eigenlijk nooit, meestal ga ik naar de soos links in het gebouw, naar Ambiënte, maar dit keer kwam ik in de tegenovergelegen soos terecht, die van het jeugd- en jongerenwerk. Een prachtige ruimte voor de jongeren van Beijum vindt je hier, compleet met een bar, lekkere zit- en ligbanken, computer, biljart etc. Jeugdhonken hebben wel een de naam een gesloten en wantrouwende sfeer uit te stralen, vooral als je als volwassene naar binnen wandelt, meestal gebeuren er dan dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de ruimte waar de tiener- en jeugdsoos van de MJD in het Trefpunt wordt gehouden is daar geen sprake van. Een open en hartelijke sfeer kwam me te gemoet, wildvreemde jeugdigen die vriendelijk groetten en de beide aanwezige jongerenwerkers, Saman Shenqally en Gerjanne Dorgeloos, die het prima vonden dat er zomaar iemand de soosruimte binnenstiefelde. Of het goed is dat er even een fotootje wordt gemaakt voor Beijumnieuws? En waarom niet? Iedereen wilde meedoen, zie foto.


De soosruimte heet Pl@ce // Bee (place to be). Wanneer de soos precies van start is gegaan in het Trefpunt weet ik niet meer, wel dat sinds augustus 2004 de MJD in de stad Groningen met jeugd- en jongerenwerk bezig is. In Beijum werken verschillende professioneel geschoolde jongerenwerkers. Twan Grommers doet het buurtsportwerk, Hennie Uilhoorn en Marcel Aarts bieden elke dag in de Schatkamer een huiskamerproject aan voor de schoolgroepen 7 en 8, Hedda Wierda concentreert zich op het randgroepjongerenwerk en Anno Jager houdt zich bezig met straathoekwerk. Er zijn drie ‘gewone’ jongerenwerkers, naast Saman Shenqally en Gerjanne Dorgeloos is dat nog Gisèlle van Hees.

Jongeren kunnen vaak wel een steuntje in de rug gebruiken, en niet alleen als ze in de problemen zitten. Wie herinnert zich niet zijn of haar eigen turbulente jeugdjaren met alle onzekerheden en stormachtige ontwikkelingen? Uit de folder van jeugd- en jongerenwerk stichting MJD: Het kan erg opluchten om met iemand te praten over je zorgen, problemen of onzekerheden. Jongerenwerkers zijn een onafhankelijke partij en kunnen goed luisteren naar JOU.
Tienersoos: dinsdag, woensdag en donderdag van 15.00 tot 17.30 uur (10-14 jaar)
Jongerensoos: woensdag van 19.00 tot 22.00 uur en vrijdag van 20.00 tot 23 uur (14-23 jaar)
Kookclub: 15.30 tot 17.30 uur (10- 14 jaar Centrum Jeugd & Gezin, Gezondheidcentrum)
Meidenclub: 15.30 tot 17.30 uur (10-14 jaar)
Voor meer informatie:
www.mjd.nl

dinsdag 26 mei 2009

SPELEN EN FUN BIJ WINKELCENTRUM BEIJUM

Een beetje aan de late kant, maar het beter laat dan nooit-gezegde gaat ook hier op. Morgen-woensdagmiddag van 13 tot 17 uur is er een speelmiddag georganiseerd voor kinderen uit Beijum.( en natuurlijk ook uit de Hunze, Zuidwolde e.o. uiteraard). Het duurde even wat lang voordat ik deze flyer hier plaats omdat ie niet digitaal te krijgen was. Daarom van arren moede zelf maar een foto gemaakt. Dames/heren van Winkelcentrum Beijum, kun je zoiets in het vervolg voor publicatie even digitaal opsturen?

De leeftijdscategorie van de kinderen die morgen mee kunnen doen staat er niet bij, waarschijnlijk is het voor alle kinderen. Er komt een groot springkussen, een voetbalspel, er kan geschminkt worden, muziek, sieradenparty, er is een uitslag van een kleurwedstrijd etc., lees de flyer. Misschien kunnen de weergoden ook een handje meehelpen.

VANDAAG GEEN HETE LUCHTBALLONNENWEER

Deze foto is een paar dagen oud. Een bijna compleet blauwe lucht, op een paar wolkjes na, en praktisch windstil. Een hete luchtballon zeilde over het Kardingepark richting Noorddijk, het kan zijn dat ie nog even een stukje zuidoost Beijum gepakt heeft. Als je niet angstig of suicidaal bent moet het een genot zijn om hoog in de lucht in een korf onder zo'n ballon te bungelen. Hoe zou Beijum en Kardinge er van boven uit zien? Ik zal er eens over nadenken, het wordt wel tijd voor een Beijumflyer, een video-opname van de wijk vanuit de lucht genomen.
Ballonvaarten kunnen ook voor overlast zorgen, zo las ik vandaag in het Dagblad van het Noorden dat boeren balen van noodstops op hun (wei)land.
Er leven meerdere vragen over ballonvaarten. Op een site las ik verrassend genoeg dat hoogtevrees in een hete luchtballon niet bestaat:
Is het koud in een ballon?
Nee het is helemaal niet koud is in een ballon! Omdat een ballon net zo snel vaart als de wind waait voel je in de mand helemaal geen wind. Bovendien hangt er een heerlijk warme kachel boven je hoofd…
Heb je last van hoogtevrees in een ballon?
Nee mensen in een ballon hebben geen last hebben van hoogtevrees! Hoogtevrees krijg je namelijk alleen als je contact met de aarde hebt.
Hoe lang duurt een ballonvaart?
Ballonvaren is een avontuur wat in totaal gemiddeld 3,5 uur duurt. In dit tijdsbestek zit de ontvangst, opbouw, briefing, ballonvaart, inpakken, champagnedoop en terugreis. De vaart zelf duurt gemiddeld ruim één uur.
Wanneer kun je ballon varen?
Ballonvaarten vinden plaats in de vroege ochtend of begin van de avond omdat de lucht dan het meest stabiel is.
http://www.dreamflights.nl/ballonvaart/veelgestelde-vragen-over-ballonvaren.html
Naschrift; de info uit het Dagblad staat op de site en (nog) niet in de papieren versie:
http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/groningen/article4749719.ece/Boeren_klagen_extra_afspraken_ballonvaart_in_de_maak
Met dank aan lezeres Dineke, zie reactie onder, video: ballon stijgt op bij Kardinge.
http://www.youtube.com/watch?v=AAOA42HyGBE

ONDERTUSSEN IN GIETHOORN

In het karakteristieke waterdorpje Giethoorn kunt u nu de mooie stukjes natuur ontdekken! Wij ontvangen u met koffie en een lekkere Giethoornse lekkernij, daarna is er tijd om Giethoorn te verkennen.'s Avonds geniet u van een echt Giethoorns diner. De tweede dag staat er de gehele dag een fluisterpunter tot uw beschikking en een goedgevulde picknickmand gaat mee voor uw ontdekkingstocht door het waterrijke Giethoorn. Varen maakt hongerig.

Deze foto had zo bij bovenstaande tekst gekund. Geen Brit, Duitser of Fransman die argwaan had gekregen. Integendeel: Very beautifull, ganz schön, cést beau. Jammer dat de Zuidwending niet als een soort van wijkring door Beijum loopt. Rondvaartboten, punters, en motorbootjes hadden we hier dan gehad. Horecabedrijven langs de Zuidwending, een camping bij het Zilvermeer, een jeugdherberg op Plein Oost en overal bordjes met bed and breakfast erop in de wijk. Jongens, Beijum is zo ontzettend mooi, hoe lokken we de toeristen deze kant op? Of moeten ze toch maar wegblijven? Lekker rustig, en geen dure hotel-appartementencomplexen lang de zuidrand van Beijum? Een tram- en metrohalte om de aanloop van toeristen te kunnen verwerken?
http://www.recreatief.nl/trips/giethoorn/ontdekkingsreis_door_giethoorn_giethoorn.php

maandag 25 mei 2009

EEN ENQUETE OVER HANGJONGEREN

Deze 3 frisse jonge meiden kwam ik 10 minuten geleden tegen op de Emingaheerd. Ze vroegen(vragen) voorbijgangers of ze een paar vragen willen beantwoorden in het kader van een enquête over hangjongeren in Beijum. Of ik mee wilde doen? Jawel, maar mag ik dan een foto van jullie plaatsen en ook een paar vragen stellen? Deze deal was zo beklonken. U ziet hier 3 studentes van de Hanzehogeschool, studierichting maatschappelijk werk en dienstverlening. Ik moest o.a. een rapportcijfer van 1 tot 10 voor Beijum geven en de vraag beantwoorden of ik wel eens last van hangjongeren heb. Dat laatste heb ik nooit gehad en mijn rapportcijfer lag vrij hoog. Verbazing alom: "Alle mensen die we tot nu toe hebben gesproken zeiden nooit last van hangjongeren te hebben gehad." De inhoud van de enquête is eigenlijk niet relevant, aldus de dames, het is bedoeld als een leersituatie. Hoe leer je een enquête op te stellen en af te nemen? Als je dan naar Beijum gaat om praktijkervaring op te doen op het gebied van enquêtes dan moet je natuurlijk wel een goed onderwerp hebben. Beijum staat voor veel mensen nog synoniem voor overlast, dus de keuze voor dit onderwerp lag voor de hand. Goede vragen werden er gesteld, wiens verantwoording is het dat er hangjongeren zijn? De ouders, de jongeren of de politie? Was de overlast vroeger niet erger dan nu? Dit vond ik de beste vraag, veel beeldvorming over Beijum is gebaseerd op incidenten die een jaar of 5, 6 geleden plaatsvonden. Zo'n beeld over een wijk kan hardnekkig zijn en blijven hangen. Zo erg zelfs dat je er een enquêteonderwerp van kunt maken. Meiden, willen jullie aub zoals beloofd de uitslagen even doormailen?
(Naschrift: Een al te roze bril op over Beijum schiet natuurlijk weer de andere kant op door. Er is nog wel overlast, maar niet meer zo beeldvorming bepalend gewelddadig als 5 jaar geleden. Veel mensen storen zich nu aan vervuilers en over brommers die over Plein Oost en West scheuren)

DE BEIJUMRIJDER (Deel 9)

Weer eens een hedendaagse Beijumrijder, het is al weer even geleden dat deel 8 hier werd geplaatst. De afgelopen weken kwamen de historische Beijumrijdervideo's hier aan bod. Die zijn trouwens goed ontvangen, Beijumers zijn niet alleen blij met hun wijk, ze koesteren ook hun nog jonge geschiedenis. Deze Beijumrijder is in maart opgenomen. De winter was voorbij en de blaadjes kwamen aarzelend en voorzichtig aan de bomen. De Beijumrijder rijdt dit keer door de Onnemaheerd. Een gevarieerde heerd, de Dom Heldercamaraschool, de rode bakstenen begeleide woonhuizen van GGZ-Groningen, Lentis, en verschillende soorten huizen. De heerd grenst aan het Groene Hart van Beijum en staat goed bekend, mensen wonen er graag. Rijdt u even mee door de Onnemaheerd?

IN MEI GAAN KINDEREN OP SCHOOLREISJE

Het einde van het schooljaar is in zicht, nog 5 weken en de scholen in het noorden sluiten de deuren weer voor een lange zomervakantie. Maar eerst gaan alle schoolkinderen nog op schoolreisje. Naar Hellendoorn, het Emmer dierenpark, Drouwenerzand of naar een ander bekende schoolreisjebestemming. Vanochtend stapten kinderen van de Heerdstee in de bus voor een dagje Appelscha. Wat een opwinding en spanning, een hele dag weg! Snoepjes mee, frisdrank en een jas voor het geval het gaat regenen. Dat laatste zal niet gebeuren, het wordt een stralende dag aldus de buienradar. Oudere lezers denken misschien met weemoed terug aan de eigen schoolreisjes tijdens de lagere schoolperiode (toen geen basisschool maar lagere school). Wat mij bij is gebleven, behalve dat zo'n dag voor je gevoel eindeloos duurde, zijn de liedjes die uit volle borst en massaal de bus doorgalmden:

En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet, en we gaan nog niet naar huis, want moeder is niet thuis. En al was m'n moeder thuis, dan gingen we niet, dan gingen we niet, en al was m'n moeder thuis, dan gingen we niet naar huis!
De volgende is van Johnny Hoes, dit schoolreisliedje heeft eigenlijk alleen betrekking op de 2 eerste regels ,maar eenmaal op stoom gekomen werd het hele couplet gezongen:

Och was ik maar bij moeder thuisgebleven, och was ik maar met jou niet meegegaan. Och had ik naar jouw ogen niet gekeken, dan had m'n hart nu niet zo'n pijn gedaan Ik kan niet slapen en niet eten want ik kan je niet vergeten met je rode mond, je blauwe ogen je haar zo blond (als kippestront). Och was ik maar bij moeder thuisgebleven, och was ik maar met jou niet meegegaan.
Nog een uitsmijter, deze werd gezongen om de chauffeur aan te moedigen:
Chauffeur chauffeur en rie een beetje deur en van je hela hola hou er de moed maar in, hou er de moed maar in en van je hela hola....

zondag 24 mei 2009

THE BEIJUM BLACKS


Lijk het nou zo of bloeit er iets moois op rugbygebied in Beijum? Al een half jaar lang werken een stuk of 8 jongens zich aan de voet van de Kardingeberg elke zondagochtend prettig in het zweet. Een naam voor een eventuele Rugbyclub Beijum is ook al bedacht: The Beijum Blacks. Dit heeft niks met een huiskleur te maken maar meer met zwarte shirtjes. Een paar van de jongens die op de foto staan(linksboven staat een meisje) gaan op zaterdagochtend trainen bij Rugbyclub Groningen op de Esserberg in Haren. Maar het entousiasme is zo groot dat de training de volgende dag, zondags, hier nog even dunnetjes wordt overghedaan. http://www.rugbyclubgroningen.nl/
Bekijk de video van de training van vanochtend ter hoogte van de Fossemaheerd.
Een stukje geschiedenis van de Rugbysport is op Wikipedia te vinden:
Het groepsgewijs achter een bal aanlopen waarbij de tegenstander fysiek mag worden afgestopt stamt uit de Middeleeuwen. Met name in Zuid-Frankrijk werden zomerspelen georganiseerd tussen dorpen waarbij een voorwerp, meestal een zak gevuld met hooi, op het marktplein van het andere dorp moest worden gebracht. Hierbij waren vrijwel geen regels behalve dat er geen gewonden mochten vallen. . De regels konden sterk verschillen, bijvoorbeeld of de bal gedragen mocht worden of alleen geschopt. Pas in 1845 werd een aantal regels op papier gezet door leerlingen van Rugby School. http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_het_rugby
Deze hystorische vermeldingen voeden wellicht het beeld al zou de rugbysport een ruige en gemene sport zijn. Maar dit is verre van juist, voetbal roept veel meer emoties en agressie op, en ook komen blessures daar verhoudingsgewijs veel meer voor. Gemeenheid in de rugbysport is een zeldzaam verschijnsel.

GESTOLEN MOMENTEN VAN BEIJUMERS (3)

Foto: Atsje Straatsma (klik op de foto voor groter formaat)
http://www.atsjes.blogspot.com/
Meedoen? Beijumnieuws@online.nl

zaterdag 23 mei 2009

EEN GOEDE MASSAGE NODIG? ANITA MULAK!


Nee, je hoeft de massage niet eens zozeer nodig te hebben, al kan dat ook een uitkomst zijn als je bijvoorbeeld hoofd- of rugpijn hebben of als je erg gestresst bent. Je kunt je ook vanuit preventieve overwegingen laten masseren, of omdat je tijd en aandacht aan jezelf wil besteden. Of als je gewoon een uurtje willen genieten van een ontspannende massage. Waarom bijvoorbeeld meer aandacht aan je auto besteden dan aan je eigen lijf? Drie weken geleden liet ik me weer eens door haar masseren, een gestresste blogger die ook nog eens met veel kunst en vliegwerk privé en werk op elkaar moet afstemmen. Het was een weldaad om me drie kwartier aan de masserende handen van Anita over te geven. Wat een ontspanning en wat een energie kreeg ik er van! Op haar site http://www.shiatsumulak.nl/ , waar ook de rechter foto vanaf is gehaald, staat o.a: Anita Mulak is gediplomeerd Shiatsu-therapeut en Hypnotherapeut. De Shiatsu opleiding heeft zij gevolgd bij de ‘Dutch Bodywork Academy’. Haar studie Hypnotherapie heeft ze gevolgd aan het ‘Instituut voor Mentale Training’. Sinds 2000 heeft ze een eigen praktijk aan huis. Ze is aangesloten bij de ‘NVST’, de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten.

Een massage van Anita Mulak is een aanrader. Als u denkt er teveel geld voor kwijt te zijn, dan is het raadzaam om te onderzoeken of u van uw uw zorgverzekeraar de kosten (deels) terug krijgt. Zeker is dat Menzis de behandelingen vergoed. U kunt altijd bellen voor een proefmassage, Anita Mulak biedt u de eerst massage aan voor 25 euro. Last van bijvoorbeeld migraine, chronische vermoeidheid, Ischias, R.S.I. of van psychische ongemakken? Of gewoon zin in een ontspannende massage? Bel 5423429 voor een afspraak of kijk op Anita's site voor meer informatie.

vrijdag 22 mei 2009

WINKEL TEGENOVER GEZONDHEIDCENTRUM WEER TE HUUR

Olga Wijdeveld heeft het ruim een jaar volgehouden. Vol enthousiasme en motivatie begon ze begin vorig jaar haar winkel Joffie, tegenover het Gezondheidcentrum aan de Emingaheerd. Joffie is Herbreeuws en het woord betekend 'heel leuk.' Maar het hele leuke was geen lang leven beschoren, de sieraden- en accesoireswinkel waar symbolische, eigengemaakte en spirituele snuisterijen werden verkocht is niet meer. Olga:"Vooral de winter was erg, in de zomer liep het nog wel maar in de winter kwam er bijna geen klant meer."
Vindt ze het ook jammer? "Natuurlijk, ik had er meer van verwacht, tevoren had ik het idee dat vooral de verkoop van esotherische artikelen een succes zou worden, maar nee dus."

Olga Wijdeveld, binnen links op de foto, stopt er niet alleen mee, ze vertrekt ook uit Beijum en zelfs helemaal uit Nederland:" Ik ga over een paar maanden verhuizen naar Spanje."
De kringloopwinkel de Volle Tas zat er jarenlang, nog een blauwe maandag een computerzaak en tot sinds kort dus ook Joffie. Het winkelpand is weer te huur. Eigenaresse Els de Jong, links op de bovenste foto:" Het liefst heb ik er een bedrijfje in dat hier een beetje past, een 2e hands tv zaak bijvoorbeeld."
De nieuwe huurder moet er rekening mee houden dat hij of zij tussen twee winkelcentra in komt te zitten, de automatische aanloop zoals op Winkelplein Oost en West heb je hier niet. Aan de andere kant zit je wel vlak bij de Rode Pimpernel, het Gezondheidcentrum en op de doorgaande fietsroute tussen Zuidwolde en Lewenborg. Wie wil? Telefoon 050-8509006/06-25355354

KUNSTLES EN ATELIERBEZOEK BIJ MARJAN SCHAAP

Marjan Schaap uit Beijum is al 30 jaar kunstenaar. Wiershoeckbezoekers kennen haar en haar atelier wel, bij binnenkomst direct links. Vanuit het Centrum Beeldende Kunst (CBK) worden kunstenaars aan schoolklassen gekoppeld, het doel is om kinderen in aanraking met kunst te brengen. Een atelierbezoek in combinatie met een les op school. Op de foto ziet u een schoolklas uit Beijum in de atelier van Marjan. Vorig jaar juli plaatste ik hier een video van haar en en haar atelier, zie de link beneden.

Dit project is opgezet om leerlingen van basis- en het voortgezet onderwijs direct in contact te brengen met de kunstenaar en zijn of haar werkplek. Dit levert een spannende mix op van kennismaken met de (leef)wereld van de kunstenaar, de achtergronden en werkwijze, excursie en zelf doen!
Het hele project beslaat in totaal drie dagdelen, die niet aansluitend behoeven plaats te vinden. Wij bieden dit bijzondere project op maat aan: dat wil zeggen dat wij zoveel mogelijk rekening houden met uw voorkeur voor bepaalde kunstenaars, disciplines en data.
http://www.cbkgroningen.nl/index.cfm?art_id=308&chapter_id=13

Ook voor educatieve activiteiten bent u bij ons aan het juiste adres. Voor leerlingen van de basisschool en het voortgezet onderwijs, maar ook voor het kunstvakonderwijs en andere georganiseerde groepen of medewerkers van bedrijven. In het educatieve aanbod staat het leren over en beoefenen van beeldende kunst centraal, maar zeker ook het genieten ervan.

BIJ AH MEINS NEEM JE EEN MANDJE OF WINKELKAR MEE

Normaal gesproken betaal je voor de boodschappen die je doet. Maar niet iedereen denkt daar hetzelfde over. Bij Albert Heijn in Winkelcentrum Beijum zijn ze een paar weken geleden een soort van campagne begonnen om tassen en buiggy's etc zoveel mogelijk bij de counter in te leveren om vervolgens met een boodschappenmandje of winkelkar de boodschappen te doen. Op de foto ziet u een medewerkster bij de ingang mandjes uitdelen. De verleiding kan er anders zijn om iets in je tas te stoppen of op een andere manier iets langs de kassa te smokkelen. Het gebeurd ook wel, met allerlei consequenties van dien. Het moet toch een vernederende gang zijn vanuit een volle kassarij meegenomen te worden 'naar achteren.' Een tijdje geleden zag ik er een gehandicapte man in een rolstoel. Bij de kassa zat hij niet alléén in de rolstoel, er lag ook wat in wat hij niet wilde afrekenen. Gesnapt. Politie erbij, schaamte, schuld, boete. Is dat het waard? Neem een winkelmandje of wagen.

donderdag 21 mei 2009

NAAR FC GRONINGEN

Af en toe ga ik naar de trots van het noorden, naar Fc Groningen. Vanmiddag was het extra speciaal, een paar jongens uit Beijum liepen mee met de zogenaamde line-up. Wat dat is? 

Dan ga je aan de hand van Marcus Berg, Koen van de Laak of met keeper Luciano richting de middenstip. Aan het begin van de wedstrijd, in een vol stadion, hand in hand en onder donderend gejuich. Links ziet u een foto van het verzamelpunt, bij ingang 4 van de Euroborg, hier kregen de kinderen tekst en uitleg. Wat een spanning, daar ga je met medewerksters van de Euroborg de catacomben in. Met wie ga je hand in hand?


In elk geval vanmiddag niet met Gabril Sankoh, die zat op de tribune. Geschorst om een zware overtreding, gemaakt in de wedstrijd tegen Willem 2 uit Tilburg. Terwijl de Beijumer boys de catacomben ingingen ontwaarde ik Sankoh op de tribune. Of hij even met dit Beijumer meisje op de foto wilde? Dat wilde hij wel, hij kan niet alleen goed verdedigen en pittige overtredingen maken, hij poseert ook gewillig met meisjes die voor het eerst naar een echte wedstrijd van de Fc gaan.
Het was een prachtige middag, wat wil je als de zon schijnt en het 4-0 voor ons wordt? Voetballen is betrekkelijk, maar het haalt wel emoties en herinneringen naar boven.

 Ik herinner me een legendarische wedstrijd in het Oosterparkstadion, ergens in de jaren 70 tegen het toenmalige DOS, de voorloper van Fc Utrecht. GVAV, zo heette Fc Groningen toen nog, verloor die wedstrijd en zakte af naar de eerste divisie. Balen was dat. Een kop in het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden de volgende dag luidde: De Dos om gedaan.Vandaag was er weer een stukje revanche: 4-0. De Utrechtenaren liggen uit de play-offs, de Fc is op weg naar Europa. Een paar Beijumers vierden dat vanmiddag een beetje mee in de Groene Hel van het Noorden.

LEKKER CHILLEN VOOR INNERSDIJK

Het woord chillen hoort eigenlijk bij het hedendaagse jeugdjargon. Lekker relaxen of ontspannen was misschien een beter woord geweest in de kop boven dit artikel. Maar ik laat het staan, een beetje jeugdige invloed kan geen kwaad als je ziek bent of revalideerd. Wat ook geen kwaad kan als je bent opgenomen is dat je lekker buiten in het zonnetje gaat zitten. Ik ben wel eens in Innersdijk geweest, hardwerkende mensen, lange gangen en gezellige huiskamers.
Goed dat het er is, je kunt er natuurlijk beter niet zitten maar als je het nodig hebt is een verpleeghuis als Innersdijk een uitkomst. Maar goed, het is altijd weer een verademing als je naar buiten kunt. Frisse lucht, de zon en leven in de brouwerij om je heen. Uitzicht op Plein Oost met z'n scheurende brommers (binnenkort een video hierover). De mensen van Innersdijk horen bij het straatbeeld van dit plein. Misschien moeten ze een beetje vaker in het zonnetje worden gezet.

woensdag 20 mei 2009

HEIMELIJKE FOTO'S UIT DE BIEB (1)


Het is prettig vertoeven in de familiebibliotheek aan de Ypemaheerd. Een ontspannen sfeer, sympathiek personeel, een boekje, een krantje, een praatje; dat allemaal in een sfeervol ingerichte en kleurrijke ruimte. Het is eigenlijk niet alleen een bibliotheek, het is ook een ontmoetingsplaats, een kinderspeelplaats en een plek om even lekker tot bezinning te komen. Twee maanden geleden plaatste ik hier een mooie foto van een meisje in een zitzak. Ze zat puur te relaxen en ging helemaal op in haar stripboek. Daarna heb ik er nog ongeveer 15 "stiekeme" foto's gemaakt. Foto's vanaf de rug genomen zodat iemand niet pontificaal met zijn of haar hoofd op internet komt. Maar kijk uit in de bibliotheek. U kunt er zomaar gefotografeerd worden!

DE HISTORISCHE BEIJUMRIJDER/LOPER (4)

Nog een filmimpressie van de opbouw van Beijum, begin jaren tachtig. Bewoners van de Fultsema- en Jensemaheerd betrokken hun gloednieuwe uit de klei gestampte huizen en buurtcentrum de Kleihorn stond er nog maar net. Verder was het nog gedeeltelijk een zandvlakte, het grote voetbal- en speelveld aan de Fultsemaheerd lag er nog niet, maar de ruimte is wel herkenbaar op de video. Reis even mee naar het verleden, naar 1982. De jonge wijk Beijum krijgt streeds meer historie.

dinsdag 19 mei 2009

SPEELTOESTELLEN WORDEN GOED ONDERHOUDEN

Gistermiddag reed een rood bestelbusje van de dienst OCSW door de wijk. Twee medewerkers van deze dienst gingen op zoek naar speeltoestellen die wel een likje verf konden gebruiken of op een andere manier een opknapbeurt nodig hadden. Waar gespeeld wordt ontstaat wel eens slijtage en ook gaat er wel eens iets stuk. Verdere aftakeling wordt voorkomen door periodiek alle speelplekken in de stad te controleren op oneffenheden en waar nodig dingen bij te werken of te repareren. Deze heren vertelden dat ze de hele stad afgaan op zoek naar speelveldjes. Speeltoesteldeskundigen, zo zou je ze kunnen noemen. Het doel is om de toestellen kwalitatief op peil te houden, lees hiervoor onderstaande speelruimtebeleid van OCSW.Speelruimtebeleid van de dienst OCSW:We willen speelruimte zoveel mogelijk in de buurt realiseren met uitdrukkelijk naast spelen en sporten ontmoeting als functie. We streven er naar schoolpleinen, speelplekken bij opvangcentra en peuterspeelzalen, parken en sportvelden toegeankelijk te maken voor de jeugd. We willen ook de bestaande speel- en sportvoorzieningen kwalitatief op peil houden. Dit vraagt om periodieke vernieuwing van voorzieningen. De jaarplanning van deze periodiekevernieuwing maakt deel uit van de stadsdeelbeheerplan. Het op peil houden van de speelvoorzieningen wordt gefinanciëerd uit het structurele beheerbudget voor de openbare ruimte.

KRUIDENVROUWTJE SAKIA NIEBOER WAS OP TVZe deed het niet slecht, ons aller kruidenvrouwtje. Live in de uitzending van VPRO's NON, Nog Onbekende Nederlander. Vragen over katers, menstruatiepijnen en meer. Ontspannend, wat wil je ben je kruidenvrouwtje of niet, gaf ze antwoord op vragen van kijkers. Terwijl ze rechtstreeks op tv was probeerden 10.000(!) mensen haar te bellen. Vanmiddag trof ik haar in Albert Heijn:"De video staat al op You Tube." Daar staat ze inderdaad, een relaxte video waarop ze haar vrouwtje staat. Of ze nu wereldberoemd is geworden? Ach, laten we het houden op een BB-er, een Bekende Beijumer. Kruidenvrouwtjes moeten ook met beide voeten op de grond blijven en niet met de kop in de wolken gaan lopen. Saskia Nieboer moet lekker van ons blijven, een heilzaam geheim in de groenste wijk van de stad. Bekijk de video van haar optreden bij de Vrijzinnige Protestante Radio Omroep http://www.youtube.com/watch?v=BPoKG84D0Dk www.degroenezon.nl

VAN DE 1e MONTESSORISCHOOL NAAR DE DIJK (5)

"Wat komt de ingang van de nieuwe Montessorischool ja dicht op de rotonde van de Wibenaheerd." Deze opmerking kwam me een paar keer ter gehore. De mensen die zich daar zorgen om maken kunnen gerust zijn, de rotonde aan de Wibenaheerd zal worden verplaatst richting de wijkring, ongeveer naar de plek waar de eerste filmshot van deze nieuwe video is genomen. Verdere ontwikkelingen over de omgeving, rotonde, busverkeer en speelplein etc. komen hier later aan bod. Intussen is al goed te zien hoe de nieuwe school, de Dijk, zich letterlijk een plek aan het veroveren is tussen het groen en de Zuidwending aan de ene, en de woonhuizen aan de Wibenaheerd aan de andere kant. Het zal nog gevoelig liggen bij direct omwonenden,
maar de nieuwe school is in elk geval in fysiek opzicht een aanwinst voor de wijk. Al heeft het oude en bijna terminale noodgebouw waar de kinderen nu nog les krijgen ook zijn charme en bekoring. Of zoals een der ouders (niet op de video) vertelde: "We zijn toe aan de nieuwe school en we kijken er reikhalzend naar uit. Maar ik zal dit oude, gezellige en vertrouwde gebouw met de vele herinneringen eraan ook zeker gaan missen." Bekijk de video voor een nieuw hoofdstuk in de ontwikkelingen van oud naar nieuw. Neem nog een kijkje in de oude school(ook open dag op de eerste vrijdagochtend van de maand) en zie de eerste filmbeelden van de binnenkant van de Dijk. Na jaren van strijd, vertrouwen blijven houden én doorzettingsvermogen gun je de leerkrachten, de ouders én natuurlijk de kinderen zo langzamerhand een frisse, veilige en bloeiende school. Een school die de naam de Dijk eer aan doet, een dijk van een school.

maandag 18 mei 2009

BUITENVERBLIJVEN BOERDERIJUM IN AANBOUW

Een kinderboerderij(um) is alleen een kinderboerderij als er ook dieren zijn. Pas als die er zijn komen de kinderen. Vanochtend kon je aan de Beijumerweg weer ouderwets via het hek naar binnen, er liepen bij de Boerderijum echter nog geen dieren rond maar wel deze mannen. Medewerkers van bouwbedrijf Tadema staan hier op het punt te beginnen met de bouw van de dierenverblijven. Achteraan komen een paar hokken voor geitjes, vooraan komen kippen, compleet met hok en ren.

Alles kan natuurlijk niet op stel en sprong klaar zijn maar het is jammer dat Beijum halverwege het voorjaar nog niet 100% van de Boerderijum kan genieten. Dan had de Boerderijum bijvoorbeeld mooi mee kunnen doen aan de nationale kinderboerderijweekend:
Wie gaat er mee naar de kinderboerderij? Op zaterdag 23 en zondag 24 mei vindt het 16e Nationale Kinderboerderijenweekend (NKW) plaats. Dit weekend worden er in het hele land talloze activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Het thema dit jaar is ‘Dier in Beweging’. Op woensdag 20 mei klinkt het startschot voor dit speciale weekend. http://www.stkinderboerderijen.nl/
Beijum moet nog even geduld hebben, de kinderboerderij komt er aan.

UITSLAG IDOLS BEIJUM

Het spande erom gistermiddag in de tent bij het Trefpunt. Wie zou zich Idol 2009 mogen noemen?
Op de 3e plaats eindigde een jongeman genaamd Brandon Herschel, hij bracht het nummer love you more van Ragoon.
Nummer 2 werd Djamila Safferie met Rihanna unfaithfull.
De prijswinnar werd Cinthia de Haas met Beautie and the beast van ik meen Celine Dion. Correcties en aanvullende informatie zijn welkom.

WANDELVERENIGING GRONINGEN

Afgelopen zaterdagmiddag liep een stoet van een man/vrouw of 17 vanuit Zuidwolde door Beijum richting het Kardingepark.Frisse koppen, goede stemming, gevatte opmerkingen en veel humor, kort samengevat de hoedanigheid waarin ik dit opgewekte loopspul aantrof. Natuurlijk wilden ze wel even op de foto, of ik hun wandelsite er even bij wilde vermelden? En waarom niet? De wandelvereniging Groningen werd opgericht op 11 september 1934 en zal komend najaar haar 75e verjaardag vieren. Wij stellen ons ten doel zaterdags om de veertien dagen ongeveer 10 km te wandelen in 2 uur tijd. De wandelingen wisselen elkaar af: soms wandelen we in Drente, soms in het noorden van Groningen of in het gebied van de Westerwoldse A.
http://www.wandelvereniging-groningen.nl/ Ik weet niet hoe het de lezer vergaat maar als ik zo'n enthousiaste groep mensen zie lopen komen er altijd oude marsliedjes naar boven. De paden op, de lanen af, is hier enkele weken geleden al benoemd. Maar dan dat oude schoolliedje, ik dreunde hem 45 jaar geleden al met de hele lagere schoolklas op; wat kan zoiets toch levenslang in je hoofd blijven zitten:


Wandel eens met ons mee, als we naar buiten gaan, Wandel eens met ons mee door bos en hei; Kijk maar eens hoe de bloemen weer te bloeien staan En het veulen dartelt in de wei, Wandel eens met ons mee, we gaan naar buiten toe, Wandel eens mee, de hele wereld rond. Zing maar een vrolijk lied, dan voel je je voeten niet, Want als je zingt dan voel je je gezond.
Lopen is goed voor iedereen; Lopen, het geeft dus niet waarheen, Omdat je, als je wandelt, zoveel mooie dingen ziet, Waarvan je in een auto maar gedeeltelijk geniet.Wandel eens met ons mee ...
Wie nooit eens doet aan wandelsport, Komt in z'n leven veel tekort. We hebben immers niet voor niets het lopen eens geleerd! Wie nu niet wandelt, heeft dat zeker nimmer gewaardeerd. Wandel eens met ons mee ...

Voor een mooier tekstuele indeling van dit lied kijkt u op:http://www.liedjeskist.nl/liedjes_a-z/w-liedjes/wandel_eens_mee.htm
Weer een huiskamervraag: van wie is dit lied en hoe oud is het? Klik de foto's groter.

zondag 17 mei 2009

CENTRUM VOOR JEUGD&GEZIN ORGANISEERDE DEUGDENDAG

Afgelopen zaterdag was ik even hapsnap- niet veel tijd- in het centrum voor Jeugd en Gezin in het Gezondheidcentrum aan de Emingaheerd. Er hingen balonnen voor het Gezondheidcentrum, binnen speelde een gitarist(Hans Troubadour) aanstekelijke liedjes, kinderen waren bezig te knutselen en er waren workshops. Er was o.a. een cursus Tekenen vanuit je bron en deugden kaarten maken o.l.v. Evelien Stadt. Ook was er een workshop georganiseerd door Niesje Sonneveld: Met een andere bril kijken naar gezin, familie of vriendenkring.

Ook aanwezig was Annelies Wiersma, auteur van het boek Haal het beste uit je kind én jezelf.
Centraal in de middag stond het Deugdenproject. Dit project geeft onder meer antwoord op vragen als Hoe maak je kinderen weerbaar? Hoe leer je leerlingen zelfvertrouwen te ontwikkelen en hoe stimuleer je hun talenten? Kijk voor meer informatie op http://www.deugdenproject.nl/ en op http://www.tekenevanuitjebron.nl/
Wist u dat er wel meer dan 100 deugden zijn? Laat ik ze noemen van de letters a en z: Aanvaarding, assertiviteit, attendheid, zachtmoedigheid, zelfbeheersing, zelfrespect, zelfvertrouwen, zekerheid, zorgzaamheid en zuiverheid.( bron Virtues Project International&ACT on virtues).
Vanmiddag kreeg ik nog een mail, het centrum voor Jeugd en Gezin blijkt niet zomaar een centrum te zijn, het vervult een voorbeeldfunctie voor de hele stad Groningen:
Sinds 2005 heeft Beijum een centrum voor jeugd en gezin. Het heeft een voorbeeld functie voor de hele stad. Regelmatig komen mensen uit binnen en buitenland het centrum bezoeken om inspiratie op te doen. ouders kunnen er iedere ochtend binnen lopen. Misschien wil je er een keer aandacht aan besteden op je site. Zaterdag was er een deugdendag georganiseerd door act onVirtues foto's staan op http://www.actonvirtues.nl/
Kijk op deze site voor meer informatie en voor foto's van gistermiddag. We staan er niet vaak bij stil, maar het kinderrijke Beijum heeft een Centrum voor Jeugd& Gezin van formaat en met uitstraling.
Wil je andere ouders ontmoeten en ervaringen uitwisselen? Heb je een opvoedvraag?
Zoek je een luisterend oor? Of kom je gewoon een kopje koffie drinken en een tijdschrift lezen?
Alles kan in het Centrum voor jeugd en gezin Beijum.

· Iedere ochtend van 9 tot 12 vrije inloop · Iedere maandagmiddag inloopspreekuur 12.30 tot 13.30 zuigelingen, van 13.30-14.30 opvoed en gezinsvragen.
· Vrijdagochtend ouder en kind kookactiviteit 9.30-10.30. Bij voldoende deelname :
· Cursus Peuter in zicht · Fietsles voor mannen en vrouwen · Zwangerschapsyoga
· Kinderyoga · Vaders over opvoeden · Praten over pubers · babymassage
Voor vragen en opgave:
050-5497131 / 06-13655626
e.verschuren@cop-groningen.nl www.cjgbeijum.hyves.nl

18e EDITIE FUNFESTIVAL BEIJUM


De grote tenten bij het Trefpunt aan de Beijumerweg staan er vandaag niet voor niks. De 18e editie van het Funfestival begon vandaag in een druilerig regentje, het regende niet dramatisch hard maar wel hard genoeg om tenten de muziekinstrumenten of lekkere hapjes tegen nattigheid te beschermen. I.v.m. andere verplichtingen alleen foto's van het eerste uur van het festival. Foto's of andere informatie over het verdere verloop van de dag zijn welkom.
Vanaf omstreeks 14 uur stopte het druilerige regenweer en bleef het droog, toch iets wat sfeerverhogend doorwerkt. Matti Gelati kwam ijsjes verkopen - binnenkort een videofilm over ons ijswagentje op Beijumnieuws- en er stonden kraampjes opgesteld van onder meer de Wiershoeck (Natuurstoffen, zie de links links), speel-o-theek Tjoek-e-Tjoek en zelfs een van een babywinkel uit de Folkingestraat.(Wijsneus, zie http://www.fbg.nl/163994 en de foto links)


Het eerste uur op het hoofdpodium was voor de jonge Groningse rockformatie Garben Hill. Die zijn, aldus de uitgedeelde folder, klaar voor het grotere werk nadat ze de 1e prijs op het feest van Haren hebben gewonnen en de 3e prijs bij de Kunstbende Groningen. Groepen die nog volgen zijn Ssedna met spacerock, Face Off, All Together Reggae, New Attraction Urban Preview Live en de afsluiting van de middag wordt verzorgd door ons eigen Beijumer Idol Sandy Goeree.
Bijna tegelijkertijd wordt ook bekend gemaakt wie zich Idol Beijum 2009 mag noemen. De jeugdige deelnemers hebben wekenlang gerepeteerd o.l.v. Sandy&D-Love, er is een vakkundige jury aanwezig bestaande uit Fokko Kramer, DJ Henry Haan van Oogradio en de finalist van het vorige jaar, Neil Hendriks. Organiserende instanties dit jaar: Music and Fun, Trefpunt, MJD-jeugd- en jongerenwerk, SKSG kinderwerk, Ambiënte en Vensterwijk Beijum.

GESTOLEN MOMENTEN VAN BEIJUMERS (3)

Foto: Atsje Straatsma (klik voor groter formaat)
http://www.atsjes.blogspot.com/
Meedoen? Beijumnieuws@online.nl