maandag 30 september 2013

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Meerdere lezers klagen over een vervelend en ongewenst bestand als ze Beijumnieuws openen. Er wordt onderzocht wat dat is, virus, malware o.i.d. Als u het bestand aantreft, open het dan in elk geval niet. Ik doe m'n uiterste best om spammers en andere indringers van de site te weren. Mail eventuele klachten gerust door naar Beijumnieuws@online.nl

Er zijn al een paar suggesties gemaild i.v.m. de komende verjaardag van Beijumnieuws. Meer reacties zijn welkom. Een keer een andere lay-out? Een nieuwe serie? Tips, commentaar en advies zijn welkom via http://beijumnieuws.blogspot.nl/

LENTEHERFSTKRIEBELS CALVIJNSCHOOL

In combinatie met de strakblauwe lucht en de uitbundig schijnende zon heeft het veel weg van de jaarlijkse lentekriebels-actie. Kinderen in hesjes gehuld en met een grijpstok in de hand die op zoek zijn naar zwerfvuil in de Beijumer heerden. Even uit het klaslokaal in de frisse buitenlucht goed werk verrichten. Deze foto is een kwartier geleden op het schoolplein van de Calvijnschool gemaakt. De kinderen kwamen net terug van hun zoektocht naar zwerfvuil. Zo te zien is er van alles buit gemaakt, getuige de gedeeltelijk gevulde vuilniszakken. Jong geleerd oud gedaan (hoop je maar),je leefomgeving schoonhouden.

WOON- EN WERKRUIMTE IN DE DOEFMAT

Het sinds afgelopen juli leeggekomen schoolpand 'De Doefmat' wordt deze weken omgebouwd naar woon- en werkruimte. Naar verwachting zullen er over ongeveer twee weken twaalf mensen wonen. Een paar ruimtes in het pand zullen gebruikt gaan worden als atelier of bedrijfje. Iemand van Pand49 heeft belangstelling al getoond. En ook liggen er drie opties om een vorm van jongerenwerk in een der ruimtes te beginnen. Aan initiatieven uit de wijk zal voorrang worden verleend. "Van de drie aanvragen voor projecten met jongeren kan er maar 1 gehonoreerd worden en initiatieven uit de buurt krijgen voorrang indien geschikt in combinatie met bewoning."

Afgelopen vrijdagmiddag werd ondergetekende door pandbeheerder van CareX, Jan Oome, in het roodgekleurde pand aan de Isebrandtsheerd rondgeleid. Eerst maar even een foutieve term die in de wijk rondzingt coirrigeren. Oome: "CareX is geen anti-kraak, we zijn geen kraakwacht."
Maar wat is het dan wel? Op http://www.carex.nl/ staat:
CareX lost leegstand op door zinvol maatschappelijk gebruik. Leegstand is nergens goed voor. Tijdelijke bewoning en tijdelijke werkruimte voegen waarde toe aan de samenleving.
Jan Oome: "De mensen die in een door ons beheerd pand komen te wonen hebben zich te houden aan afspraken en regels. Het is niet zo dat alles maar kan, de mensen die we tijdelijke woonruimte bieden hebben rekening te houden met hun omgeving, en ze behoren met respect voor het pand en de hun toegewezen ruimte om te gaan. De geselecteerde bewoners krijgen een bruikleencontract voor onbepaalde tijd met een opzegtermijn van een maand. Je kunt het vergelijken met een huurcontract, er moet gewoon voor de woonruimte worden betaald."

Er wordt nog gewerkt om de oude school leefbaar te maken. Zo wordt een tussendeur tussen het aangrenzende buurtcentrum Heerdenhoes geluiddicht gemaakt en worden extra doucheruimtes gecreëerd. Er is geen sanitair in de van klaslokalen naar woonruimtes omgetoverde ruimtes. Ook hebben mensen geen eigen keuken, er komt een gemeenschappelijke kook- en eetruimte. In verband met veiligheid zijn onlangs gekoppelde brandmelders in elke ruimte aangebracht.
Sinds twee weken wordt het pand reeds bewoond. Oome: "Tijdens het eerste weekend hebben bewoners een inbreker die via het dakraam naar binnen wilde weggejaagd. Het dakraam moest nadien vervangen worden."
De chaos in het pand doet denken aan willekeurige woonruimte waar mensen naar toe verhuizen: lampen op de vloer, dozen, een wasmachine.

Komen er alleen studenten te wonen? Oome: "Nee, wel een paar, zoals een studente uit Oldenburg, maar voor de rest komt er een mix van mensen in het pand. Er komen ook mensen te wonen die na een scheiding woonruimte nodig hebben."
Heeft er nog iemand belang bij een kantoorruimte? Op de bovenste afdeling is nog een ruimte van ongeveer drie bij drie meter beschikbaar (iets groter). Het prachtige uitzicht krijg je er gratis bij.
En de band met de buurt? De buren? Jan Oome: "Als alles en iedereen op z'n plek zit wordt er een inloopmiddag voor de buurt georganiseerd.Bewoners zullen binnenkort door ons via een huis aan huis briefje geïnformeerd worden. " Nadere gegevens, datum en tijd volgen nog.
Verder is het de bedoeling dat het in en rond het gebouw netjes blijft: "Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor hun zwerfvuil. Bij CareX hebben we een groendienst die ook op het e.e.a. zal toezien."

Elke woensdagochtend wordt tussen tien en twaalf uur een inloopspreekuur gehouden. Niet bij de Doefmat, maar bij het CareX-kantoor. Achterweg 45  9725 BM Groningen 050 314 4877
Hebt  u vragen of aanmerkingen? Mail naar Jan@CareX.nl

MAANDAGOCHTEND (172)Het is even wennen bij het vernieuwde kruispunt Beijum Zuid. Ondergetekende wilde afgelopen week een keer richting Korrewegbrug via Kardinge/Ulgersmaweg rijden. Zoals altijd ging hij daarvoor linksaf. Foute boel, via een lus reed hij richting Beijum Noord in plaats van naar het zuiden. Nogmaals, het is even wennen. Maar dan die nieuwe borden, proberen ze ons hier helemaal gek te maken?

Hoe deze slaapdronken blogger erbij komt? Wel, omdat buurtwijk De Hunze sinds een week is opgedeeld in De Hunze-Zuid en 'gewoon' De Hunze. Dat is bij mijn weten nieuw, de oude afslag bij het oude kruispunt Beijum-Zuid gaf altijd gewoon De Hunze aan. En dat is ook nog altijd het geval voor automobilisten die vanuit Beijum-Noord naar De Hunze rijden. Zie het bord op de rechter foto bij Noord.
Om het helemaal ingewikkeld te maken, moet daar dan geen De Hunze-Noord op komen te staan?
Zie ook de foto links, vanaf kruispunt Beijum Zuid moeten automobilisten rechtdoor om De Hunze-Zuid in te kunnen rijden. De Hunze-Zuid?

Even doorsoezen over dit onderwerp op de vroege maandagochtend, het is altijd goed om de hersenen een beetje los te gymnastieken, automobilisten die niet uit De Hunze of Beijum komen worden bij het nieuwe kruispunt compleet gek gemaakt. Of in elk geval in verwarring gebracht. Wat is namelijk het geval als u de afslag Beijum-Zuid neemt? Wel, dan rijdt u Beijum-West binnen. De Berlageweg, waar automobilisten vanaf kruispunt Beijum-Zuid over twee rotondes de Hunze-Zuid inrijden, (volgt u het nog?) ligt in De Hunze Oost. En, beste lezers van buiten Beijum en De Hunze, we hebben hier een Plein Oost en een Plein West. De Wibenaheerd ligt in Beijum-Zuid, maar ook weer in Beijum-Oost. Beijum is een heerdendoolhof. Een plaag voor mensen die er niet bekend zijn. En nu dit er nog een keer bij.

Ja, het is om gek van te worden. En dat De Hunze daar nou in mee moet worden meegetrokken. Want als er een Hunze-Zuid is, is er ook een Hunze-West. Hunze-Oost en Hunze-Noord.
Gelukkig kan niemand Beijum-Oost met de auto vanaf de ring inrijden. Jawel, herstel, dat kan wel, maar dan moet u via de afslag Beijum-Zuid Beijum-West inrijden. En dan gewoon doorrijden. Hoe zei u?

Zo kan die wel weer. Wat is het leven zonder grenzen? Nou ja, grenzen. Waar eindigt Beijum-Zuid en waar begint Beijum-Noord? Waar ligt de grens tussen West en Oost? Ligt het Gezondheidscentrum in Beijum-West of Beijum-Oost? Of misschien in Beijum-Midden?
Arme De Hunze-Noord, Oost, Zuid en West. Het wordt nooit meer zoals het was. Moet je na twee rotondes half duizelig je wijk inrijden staat er De Hunze-Zuid.

Oost west, thuis best.
Een prettige week toegewenst.

zondag 29 september 2013

ELKE LAATSTE ZONDAG KEERKRING WIERSHOECK


Vanmiddag stond het hek van stadsboerderij de Wiershoeck uitnodigend open. Zou er wat te doen zijn? Een beetje een domme Grunninger vraag, er stond een partij fietsen in de rekken en er zaten mensen op het terras. Zie foto rechts. Het straalde vrolijkheid en opgewektheid uit, was het prachtige zomerherfstweer daar debet aan? Binnen in de cursusruimte van kruidenvrouw Saskia Nieboer was de stemming net zo opgewekt. Geen zwaarmoedig gezeur over 'de crisis', nee de centrale vraag was en is hier: hoe kunnen we elkaar versterken. Wat heb jij te bieden en wat kan ik voor jou betekenen?
Nooit geweten, maar naar het schijnt organiseert Keerkring/Groningen elke laatste zondag van de maand tussen 14 en 17 uur een Lets middag in de Wiershoeck. Een wát voor middag? Op genoemde site staat te lezen:

De Keerkring is.. .Een lokale ruilkring voor goederen en diensten. We zijn een LETS: een Lokaal Economisch Transactie Systeem.

Een aanwezige vertelde dat de Keerkring Groningen 116 leden telt. Wie wil een massage? Kun jij dan mijn tuin verzorgen? Kijk, hier heb ik een doos met dvd's, zou iemand als tegenprestatie een klusje in m'n huis kunnen doen? Het lukt me niet om de belastingformulieren goed in te vullen, als iemand dat wil doen dan wil ik z'n auto wel een keer repareren als die stuk is. Ik heb heel veel oude spullen over, wie wil ze hebben? Mijn kozijnen moeten een keer geverfd worden, zou jij dat dan kunnen doen?
Zomaar een paar voorbeelden. Elkaar helpen met gesloten beurzen.
Wat je zoal kunt aanbieden of vragen: computerhulp; klushulp; tuinhulp; kledingreparatie; spullen etaleren door middel van een afbeelding op een persoonlijke GALERIE; oppas voor hond of kat; huishoudelijke hulp voor af en toe; verven; bijles voor je kind; samen eten/wandelen/film; hulp bij belastingaangifte.

Iedereen is welkom om mee te doen. Zie http://www.dekeerkring-groningen.nl/

BEIJUM IS TOPWIJK

Het is altijd een genot om de zaterdageditie van Dagblad van het Noorden door te vlassen. Zoals gistermiddag, in de stralende zon in de tuin van ondergetekende. Wat brengen de columns van J.P. Rawie en Lohues? En verder, valt er nog wat nieuws te melden, of heeft alles al op het www gestaan? Het abonnee-bestand van de krant van het Noorden daalde afgelopen jaar met ruim vier procent terwijl sommige nieuwssites hun lezersaantallen met sprongen zien stijgen.. Tja, geen wonder, lezers interesseert het geen jota of een schrijver van nieuwsberichten een professional is, of dat het een amateur uit de hoofdklasse van de schrijversdivisie is. 

Het wereld wijde web is bezig om alle papieren informatievoorzieningen te verslinden en op te vreten. Geen wonder, op het web kun je veel meer schrijven dan in een krant, de grenzen liggen veel ruimer. Zie ook dit bericht op de NieuweReporter.
Wat is het daarom gezellig om nog even een ouderwetse papieren krant in handen te hebben. Kan dat over tien jaar nog? Het zou wat deze blogger betreft mooi zijn van wel.

Maar goed, ondergetekende zoekt altijd even naar Beijumer nieuws in de papieren versie van de zaterdag-editie van het Dagblad. Zoals gistermiddag.
Je houdt het niet voor mogelijk. Welgeteld één keer kwam ik de naam Beijum tegen. Dat is geen ramp, immers geen nieuws is goed nieuws.
Maarrrr, bij een artikel over zonnepanelen in de stad stond: Beijum is topwijk.
Niet te geloven. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Beijum, achterstandswijk, is een topwijk.
Ondergetekende moet het even verwerken. Klaar, we zijn een topwijk als het op hennepplantages aankomt. Hangproblematiek, overlast, drugsgebruik en leegloop bij Plein Oost.
Maar nu zijn we ook een topwijk als het op zonnepanelen aankomt. Beijum telt 1333 zonnepanelen, en is daarmee koploper van de stad. Om het nieuws te verwerken fietste ondergetekende even naar de Sijgersmaheerd en maakte de foto die u ziet. Hij telt 12 zonnepanelen op één dak.

Zie ze toch eens schitteren in de zon. Mensen toch, Beijum is een topwijk. 'Vroeger' werd gezegd, 'zoiets mag wel in de krant.'
Maar dat hoeft tegenwoordig niet meer.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (162)

Acht paar ogen keken tijdens de gebruikelijke dinsdagochtend-excursie aandachtig naar een drietal kleurige larven van een bladwesp. Ik moest uiteraard ook komen kijken en even later probeerde ik ze te vereeuwigen. Om ze goed voor de lens te krijgen pakte ik het takje beet waarop de larven zaten en daarbij raakte ik iets aan dat vreemd aanvoelde. Het bleek een vrij forse rups te zijn. Deze “vlinder in wording” zat op een afstand van ongeveer 10 centimeter van de larven, maar hij viel niet op.

Rupsen bestaan er in allerlei vormen, maten en kleuren. Ze zijn voor vogels en andere dieren een welkom maaltje vanwege het hoge proteïnegehalte. Slechts enkele soorten zijn giftig en worden met rust gelaten. De meeste soorten leiden een onopvallend bestaan dankzij de uitstekende camouflage. De rupsen van veel spanners richten zich op en lijken op een zijtakje van het takje waar ze op zitten.

Het lange lijf van een rups bestaat uit 13 segmenten. De voorste drie zijn voorbestemd het borststuk van de vlinder te worden en heeft drie paar poten. Dit zijn de “echte” poten die ook het volwassen insect krijgt. Op de middensegmenten van het achterlijf zitten tot vier paar poten en soms komt ook nog een paar poten op het laatste segment van het achterlijf voor, zoals bij rupsen uit de familie van de spanners. Maar bij spanrupsen zijn de buikpoten op de middensegmenten van het achterlijf niet ontwikkeld. Ze bewegen zich heel kenmerkend voort, eerst wordt het achterlichaam tot aan de borst opgetrokken, zodat de rups de vorm van de Griekse letter omega heeft. Daarna wordt het voorlichaam vooruit geschoven, zodat de rups weer recht ligt. Hierna wordt het achterlichaam weer opgetrokken zodat het lichaam weer bol "gespannen" staat. Hieraan ontleent de familie haar Nederlandstalige naam.

Zo’n spanrups is de rups van de peper-en-zoutvlinder (ook wel berkenspanner genoemd). De rups is tot 60 mm lang, het lichaam is purperachtig bruin, bruinachtig groen of groen met een purperen middenstreep over de rug. Op het achtste segment heeft de rups een paar opvallende knobbelachtige uitwassen, de kop is bruin en diep ingesneden (vooraanzicht hartvormig).

De soort dankt zijn naam aan het uiterlijk van de zwart-witte vorm van deze nachtvlinder, maar er komen ook bijna geheel zwarte exemplaren voor en een vrij donkere tussenvorm. De zwarte vorm komt tegenwoordig iets minder voor dan enkele decennia geleden. Het is een vrij gewone soort die verspreid over het hele land voorkomt op diverse struiken en loofbomen in bossen, parken en tuinen, ook in stedelijke omgeving. De vlinder vliegt van begin mei tot half augustus in één generatie. De rups is te zien vanaf juli tot begin oktober.

De soort overwintert als pop in de grond.

(Bron: Vlindernet en Wikipedia)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 28 september 2013

EEN AANGENAME ZATERDAGMIDDAG
Bovenstaande kop behoeft geen nadere uitleg, wat een prachtige toegift van de zomer beleven we vandaag. Maar het is niet anders, er moet(en) zoals altijd ook weekendboodschappen worden gedaan. Verbeeld ik het me nou,  is het niet drukker in Winkelcentrum Beijum als de Lidl ook open is? Je zou denken dat de AH beduidend meer klanten trekt nu de Duitse grootgrutter een tijdje dicht is in Beijum. Ik kan me vergissen maar ik merk er niks van.
Wel is hét winkelcentrum van Beijum- er is eigenlijk ook maar een- zoals altijd op zaterdagmiddag de gezelligste plek van de hele wijk.

Op deze nog lopende middag zat er letterlijk veel muziek in. Zie de linker foto, een jongeman bracht de prachtigste vioolklanken voort bij de ingang op Plein west. Mag ik een foto maken? "Ja hoor, ik ben ook wel eens op tv geweest." Aan de andere kant van de promenade zat een meisje binnen te trommelen. Ook gezellig, maar ze werd tegen 16 uur door een AH-medewerker vriendelijk verzocht om buiten bij de ingang te gaan zitten. Dat zijn namelijk de afspraken. Getrommel en vioolmuziek, de jeugd maakt sfeer in en rond het winkelcentrum.

Wat er ook sfeervol uitzag, was het stel dat op een bankje bij de viskraam van Peggy een broodje vis zat te eten. Zie foto boven. "We wonen niet samen maar we hebben wel een relatie. Ja, zet ons maar op de foto." Is dat genieten of genieten?
Dan de naaldhakken. Zie foto rechts. Genomen op Plein West. Een vrouwending. Een foto maken was goed, maar de dame in kwestie hoefde er niet met haar hoofd bij op. Nee, dat zou ik ook niet doen. Als man kan ik er niet bij (= Grunnings voor 'ik snap het niet') , wat is daar nou leuk aan? Maar goed, ook niet iedereen snapt wat de lol van op klompen lopen is. Toch maar even googelen op naaldhakken en op straatstenen lopen.
Op Naaldhakken/info lees ik een vraag:
Ik kijk altijd met veel respect naar vrouwen die zonder problemen op naaldhakken op straat lopen over van die onmogelijke kleine straatstenen met veel voegen ertussen etc. In Italië lopen ze zelfs zonder problemen over van die zwarte "kinderkopjes": Respect!! Ik beland zelf nog geregeld met mijn hak ertussen Embarassed en vind dit zonde omdat het mijn hakken beschadigd. En om nou continu met mijn neus naar beneden te lopen om te kijken waar ik loop: hihi dat vind ik ook niet wat. Merk wel dat naarmate ik het vaker doe, het wel steeds iets beter gaat... Nou vraag ik me af: hebben jullie nog tips hoe ik dit kan verbeteren? Alvast bedankt! 

Lees vooral de tips. Het valt niet altijd mee om een moderne vrouw te zijn. Wat een strijd om met de hakken omhoog op van die 'spijkers' rond te moeten lopen. Ik weet nooit of de dames zulke fratsen als het dragen van naaldhakken uitdragen omdat ze het zelf leuk vinden, of omdat het zonodig mooi, sexy en geweldig bij de (mannen)buitenwereld over moet komen.

Maar het was in elk geval een aangename zaterdagmiddag. Wat een zon. En wat een goed geluimde mensen in Beijum.

HET IS WEER KASTANJETIJD

De kastanjebomen langs het Heerdenpad beginnen hun 'vruchten' langzamerhand weer los te laten. Herfst, tijd van loslaten en vergankelijkheid. En van bezinning en naar binnen keren. Van inspiratie ook. (Vandaag is het nog even 'zomer', kijk maar naar buiten...)Bovenste foto is gisteren gemaakt. Een moeder en kind waren op zoek naar kastanjes. De exemplaren gingen met stekelige omhulsel en al in een plastic zak.
De bruin/gladde kastanjes kunnen thuis gepoft worden. Je kunt er ook soep, cake of puree van maken.
Poppetjes maken kan ook nog.

GEEN KRAAKWACHT IN DE DOEFMAT


Het zoemt door de wijk: 'Er zit een kraakwacht in het gebouw van de Doefmat.' Laat u niks wijsmaken door geruchten en goedkope propaganda-wijkberichten, er is van een kraakwacht geen sprake. De pakweg twaalf bewoners die in het voormalige schoolgebouw komen te wonen moeten gewoon betalen voor hun onderkomen. En ze hebben zich net zo te houden aan regels en afspraken als iedere willekeurige huurder. 

Gistermiddag liet ondergetekende zich rondleiden door de pandbeheerder van CareX. Deze organisatie is door de gemeente Groningen ingehuurd om het pand een verantwoorde en sociale invulling in Beijum te geven. Er zal rekening worden gehouden met de buurt. En Beijumers die werkruimte of een atelier zoeken die krijgen voorrang. De ruimte die op de rechter foto is te zien is nog vacant. Voor een kantoor- of behandelruimte? Meer informatie volgt.

Binnenkort foto's uit de 'Doefmat' en een interview met pandbeheerder Jan Oome van CareX. (Zie bovenste foto).

vrijdag 27 september 2013

BEIJUMSKAP (138)

Nu we allemaal nog een beetje moeten wennen aan de nieuwe rotondes bij de ring, ben ik naar de oude rotonde gegaan. De Wibenaheerd, het eind- en keerpunt van de bus. Het is een mooie groene rotonde met gras en een paar bomen in het midden, zonder verkeersdrempels of andere flauwekul. Ik vind zo’n onderdoorgang altijd zo fascinerend. Het lijkt me heel apart als je boven een weg woont en al het verkeer onder je door ziet rijden. Horen de fietsenrekken op de voorgrond bij de rechts gelegen school die sinds kort ‘De Expeditie’ heet?

Foto + tekst: Atsje Straatsma

BLINDE BEIJUMSE VROUW VERMIST (Is terecht)

Vermist Groningen (Beijum): vrouw, 50jr, 160cm, blond haar, zij is blind, zonnebril, rieten tas met gele bloemen, loop zeer slecht Tips 0800-0011

Lees https://www.burgernet.nl/burgernet/62928
Update 17.55, ze is al terecht, getuige deze tweet:
 @Burgernet_GR 
Groningen: u heeft met 767 deelnemers uitgekeken naar de vermiste mevr Loos. Zij is in goede gezondheid aangetrof Error

TWEE SIERADEN OP STRAAT

Dinsdagmiddag trof ik de beide dames die u op de foto ziet stralen. Doris Schluch, links, kom ik regelmatig in de wijk tegen. Of in Pand49, waar ze actief met kunst bezig is. De ontmoeting met degene naast haar was min of meer een toevalstreffer. Ineke Hemminga woont meer buiten dan in Nederland. Terwijl de meeste Beijumers de winter trotseren, zit zij in Afrika waar ze woestijnreizen verzorgdt via Sahara art Venture

Binnen een maand gaat ze weer die kant op. "Vanwege de Ethnische Tribal Jewelry fair in Amsterdam ben ik even hier."
Even op de foto's dames? "Leuk, maar wat voor tekst zet je erbij dan?" Ja, wat zullen we doen. Over jullie gemeenschappelijke passie? Dat lijkt me wel wat.
Waarschijnlijk hebben ze de ketting die ze elk om hun hals hebben hangen zelf gemaakt. De dames maken immers zelf sieraden en daar staan ze in Beijum bekend om. Zie o.a. hier.
(www.Sahara-Art-Venture.nl)

PLEIN OOST OP DE SCHOP (11)


Wat is dat nou? Plein Oost alweer op de schop? Ja, blijkbaar. Ondergetekende had het plan opgevat om deze lopende serie stop te zetten, totdat Innersdijk eventueel weer terug gaat keren. Maar ja, er is weer een rij stenen uit het plein gehaald en gisteren eind van de middag stond er ook weer een hek om de fonteinen-waterpartij heen. Zie de bovenste foto, over de hele zuidkant van het plein is een geul gegraven. Wat nou weer?

Deze vraag werd voorgelegd aan twee heren die in de grond bezig waren. "We doen dit omdat er in december een kerstboom moet kopen, die komt daar te staan." Er werd gewezen naar iets verder dan uiterst links op de dezelfde bovenste foto. Het is ondergetekende een raadsel, vorige jaren  stond de kerstboom rechts op het plein maar nu worden kosten nog moeite bespaard om aan de andere kant een aansluiting voor verlichting te realiseren.


Jaja, er wordt het nodige uitgegeven voor Plein Oost. Twee jaar geleden werd er in de Groninger binnenstad nog gesteggeld over al of niet een kerstboom op de Grote Markt neerzetten. Dat was namelijk allemaal te duur. Gelukkig zijn we in Beijum, daarvoor wordt de knip toch wat sneller getrokken. Het heeft zo z'n voordelen om in een 'achterstandswijk' te wonen. Het kan niet anders of de 'huiskamer van Beijum' staat er flonkerend bij met Kerst. Met een beetje mazzel ligt er dan een ijsbaantje, met zacht weer spuiten de fonteintjes en zorgt de verlichte kerstboom voor sfeer. Als dat geen 'most wonderful time of the year' wordt.

Maar hoe zit het nou met Innersdijk? Zie de rechter foto, ik hoor Beijumers over een 'leuke groene plantsoen aanleggen.' Of gewoon een mooi natuurgebied. Dat is het eigenlijk al een beetje. Zie nogmaals de foto (Plein Oost ligt op de achtergrond).
Maar zie helemaal onderaan dit bericht  naar wat voor flyer er in de wijk rondgaat. Niks geen plantsoen of natuurgebied. Als alles voorspoedig verloopt, staat er 'wordt in het voorjaar van 2014 de eerste paal geslagen.' Wat is voorspoedig? En wat als er tegenspoed komt?
Voor de levendigheid van het doodse en ongezellige plein- september t/m maart/april- zal nieuwbouw van het verpleeghuis een uitkomst zijn.
Speelt de Grunninger achterdocht een beetje op als ondergetekende leest dat dit zal gebeuren als 'alles voorspoedig zal gaan verlopen?' Daarboven, zie flyer, staat iets over het 'afstemmen van het pakket van eisen en het budget.'
'Daarnaast zijn we bezig met de financiering.'

Het zal. Ondergetekende mot het nog sain. Nogmaals, voor Plein Oost zal het een zegen zijn. Want levendigheid alleen rondom fonteinen tijdens tropische dagen, en onder een kerstboom eind december, dat schiet niet op over een heel jaar gerekend. Om structurele levendigheid te creëren moet er een goed ondernemersklimaat komen. En er moet aanloop zijn, er moet wat te doen zijn, reuring. Van Innersdijk?

De collega's van www.lijn6.com zijn een poll begonnen over Plein Oost. Wat moet er in het lege pand komen waar de videotheek net uit is vertrokken?
Foto's zijn gisteren gemaakt.

DE BORDJES ZIJN VERHANGEN BIJ KRUISPUNT ZUID

Het spreekwoord 'de bordjes zijn verhangen' betekent dat de omstandigheden ergens zijn veranderd. Bovenste foto brengt het spreekwoord treffend in beeld. Niks is meer zoals het was op kruispunt Beijum Zuid. De borden kunnen het beste snel worden opgeruimd, het zijn gewilde objecten voor op studentenkamers.

donderdag 26 september 2013

WIE WIL EEN SJAAL VOOR DRIE EURO?


De herfst dient zich aan en daarna zal onherroepelijk weer een winterperiode volgen. Tijd om lekker binnen te zitten met de kachel aan, gordijnen dicht, stampot, borrel, etc. En buiten moet je je de komende weken steeds meer en meer inpakken om geen kou te vatten. Op het advertentiebord in de serviceruimte van AH hangt een alleraardigste advertentie: wie wil voor drie euro een nieuw gebreide sjaal?
Het maakte nieuwsgierig, en nadat het telefoonnummer op de advertentie was gebeld volgde een afspraak met Willie. Zie foto boven. Nee, ze hoeft haar achternaam niet op het web, en doe het adres ook maar niet. De tafel in haar woonkamer lag vol kluwen wol, breipennen, sjaals en van die gebreide kragen (vergeten hoe die dingen heten)die je om je nek doet; heet het niet col?
Wat een aardig idee Willie om voor zo'n luttel bedrag sjaals voor mensen te breien. Al breiend: "Ik vind het leuk om te doen en ook is het fijn om iets voor anderen te kunnen betekenen. Wil je trouwens een kopje koffie?"
Waar vind je nog zoiets? De wereld zit vol eigenbelang en winstbejag, de eigen portemonnee staat meestal centraal. Bij de koffie kwam een zelfgebakken lekkernij. Brei je alleen voor volwassenen? "Nee hoor, ik maak ook kindersjaals."
Hoe lang ben je met een exemplaar bezig? "Dat varieert, soms duurt het een dag, soms twee dagen. Ik brei al meer dan een halve eeuw, vanaf m'n zesde jaar. "

Voor het 'arbeidsloon' hoeft u het niet te laten. Wel even zelf wol bezorgen, voor niet al teveel geld te koop in de promenade van Winkelcentrum Beijum. Voor de Beijumers die de komende herfst- en winterperiode een lekkere warme sjaal willen, bel Willie op telefoonnummer 050-2800717 (graag alleen serieuze reacties).

ONDERTUSSEN BIJ HET GEZONDHEIDSCENTRUM

Vorige week kwam ik ze tegen bij het Gezondheidscentrum. Twee dames en een baby. Zo te zien zijn ze van buitenlandse afkomst, maar dat hoeft niet, voor hetzelfde geld zijn ze hier geboren (de baby waarschijnlijk wel). Mag ik een foto maken dames? Dat mocht, zie het resultaat boven. Twee open en vriendelijke gezichten (eigenlijk drie) keken in de camera. Ik meen me te herinneren dat de rechter dame een functie bij het CJG heeft, dit vrouwen(+ kinder)centrum staat op amper tien meter vanwaar de foto is gemaakt. Er zit verder geen verhaal achter, het is zomaar een ontmoeting op straat.

OOK IN BEIJUM EEN WINKELWAGEN-BOETE?

Het zou een beetje flauw (Gronings voor laag, min) zijn geweest om bovenstaande en afgelopen zaterdag gemaakte foto zondag of maandag reeds online te hebben gezet. De Fossemaheerd was immers nog in de running voor de Leukste...van Nederland. Het zou geen reclame zijn geweest. Maar het is niet anders, de Fossemaheerd is ook gewoon een Beijumer straat/heerd. En daarin voelen de meeste winkelkarren zich klaarblijkelijk erg thuis.
In Nieuwegein is een methode bedacht om de winkelkar-dief hard in de portemonnee te treffen. Zou het dé manier zijn om de zwerfkarren hier ook uit het straatbeeld de krijgen?

Supermarkten ergeren zich flink aan klanten die een boodschappenkarretje meepikken om de zware boodschappen naar huis te rijden of naar de auto die net twee straten verderop staat. Gevolg: rondslingerende karretjes.
En die zien er niet alleen slordig uit, maar kosten supermarkten ook flink wat geld: zo'n 150 euro per meegenomen karretje. De gemeente Nieuwegein besloot er wat op te verzinnen: klanten krijgen een boete als ze een supermarktkarretje meenemen.
Wie vanaf 1 oktober op meer dan 100 meter afstand van een supermarkt met een karretje wordt gezien, kan een boete van 90 euro krijgen. Daar komt dan ook nog eens 7 euro aan administratiekosten bij.

KRUISPUNT KARDINGE IS AAN DE BEURT
De chaos bij kruispunt Beijum Zuid is grotendeels voorbij en langzamerhand wordt de focus naar het kruispunt Kardinge verplaatst. Op de bovenste foto is te zien dat de hoge berg zand, een aarden wal, naast het Kardinger-viaduct wordt verwijderd.
Als de lezer de linker foto groter klikt dan is het sportcentrum op de achtergrond te zien. Dagelijkse kost, vooral tijdens spitsuur, is de ellenlange file die op de Kardingerweg, tussen de Ulgersmaweg en het Kardinger kruispunt, staat.
Rechts, op dezelfde foto, is de busbaan, het Oosterhamrik Traject, te zien. Sinds vorige week is een tussenweg tussen genoemde wegen aangelegd (Op de voorgrond van de foto).
Het is niet de bedoeling om een nieuwe serie te beginnen, daarom eenmalig een ingezonden bericht over de naderende werkzaamheden bij kruispunt Kardinge:
Vanaf 30 september starten de werkzaamheden voor de realisatie van de nieuwe aansluiting bij Kardinge/Ulgersmaborg. Het verkeer moet tot half november bij Kardinge rekeninghouden met omleidingen en beperkte rijstroken. De totale werkzaamheden voor de realisatie van dit nieuwe deelproject aan de Oostelijke Ringweg duren tot de zomer van 2014.
Vanaf 30 september starten de heiwerkzaamheden voor het nieuwe viaduct.
Deze werkzaamheden vinden overdag plaats. In verband met deze werkzaamheden zijn beperkte rijstroken op de Oostelijke Ringweg bij Kardinge beschikbaar. De afslagen richting Kardinge en Ulgersmaborg-Noord zijn dan enkele weken afgesloten. 
Het verkeer wordt omgeleid via Lewenborg en de Parkallee. Voor bestemmingsverkeer voor Ulgersmaborg-Noord, wordt de Oosterhamrikbaan (busbaan) opengesteld tot aan Grondzijl. Via een bypass vanaf de Oosterhamrikbaan zijn Ulgersmaborg-Noord en Grondzijl dan bereikbaar. Vanaf 20 oktober is de afslag Ulgersmaborg-Noord weer open. De afslag Kardinge blijft gesloten t/m begin november voor de aanleg van de rotonde aan de Kardinge-zijde. Voor fietsers gelden er incidenteel omleidingen. De verwachting is dat het nieuwe viaduct in de zomer van 2014 klaar is. In de zomer en in het najaar van 2014 vindt dan de aansluiting van de wegen op de rotonden en de nieuwe viaduct en afrondende werkzaamheden plaats. De werkzaamheden maken deel uit van de totale aanpak ombouw Oostelijke Ringweg die in de periode 2010-2015 plaatsvindt.
 Voor meer informatie zie ook www.ringgroningen.nl en via Twitter @ringgroningen.

woensdag 25 september 2013

OVER DE VOLKSWAGEN PASSATOndergetekende heeft geen verstand van auto's. Daar heb je vaklieden voor. Olie controleren is geen probleem. Koelvloeistof bijvullen ook niet. Extra lucht in de banden pompen (bij een tankstation) gaat ook nog net. Maar verder? Wat kan een mens zich soms dom voelen in een garage.

Over domheid gesproken, vol schaamte moet ondergetekende opbiechten dat hij maanden in de veronderstelling was dat hij ruim een half jaar geleden een Volkswagen Passat bij AutobedrijfVisser had aangeschaft (bekijk vooral de foto op de site, je moet er wel heen durven...).
Een Passat? Lees desgewenst nog even dit blogbericht. Koos Visser na het bewuste blogbericht: "Hoe kom je erbij dat het een Passat is, het is een Volkswagen Golf."

Gistermiddag reed ondergetekende weer even naar de autozaak aan de Oosterhamrikkade, ter hoogte van het UMCG. Een voorlamp deed het niet. En er was nog een mankement. Bij de oude Jetta was het vervangen van een kapotte lamp gesneden kost. Geen idee hoe het de huidige auto moet. Het voelt niet eigen zoals vroeger bij de Jetta, dat was een vertrouwde vriendin, maar met deze Passat of Golf is geen band opgebouwd.
Het klikt ergens niet tussen de bestuurder en de auto. Zal dat de reden zijn dat de motor frequent afslaat als er voor een kruispunt geremd en geschakeld moet worden? Is daar wat aan te doen, heren? Zie de bovenste foto, het hele hoofdbestuur van autobedrijf Visser dook bezorgd onder de autoklep. "Breng hem binnenkort maar even langs, het is een kwestie van afstemming", aldus Koos Visser.
Hij had het niet over een betere afstemming tussen de auto en de bestuurder. Het was iets met de motor op zich.

Ook daar heeft ondergetekende de ballen verstand van. Wat kun je je dom voelen in een garage. Maar het leidt geen twijfel dat de heren die u op de foto's ziet de kuren van deze Volkswagen Golf Variant binnenkort helemaal op gaan lossen.
(22.09 uur: Nog niet goed. Visser mailde dat het een Golf 3 Variant is)

VOOR DE ENE BOOM IS HET EERDER HERFST

Bovenstaande foto werd eergisteren in de Holmsterheerd gemaakt. Niet om de schuttingen, de huizen of de lantaarnpaal, maar wel om de in dieprode herfstkleuren getooide boom die in het midden van het beeld is te zien. Er wordt direct even een lezersvraag aan gekoppeld: hoe kan het toch dat alle bomen en struiken in de wijk praktisch nog groen zijn, terwijl deze boom al helemaal rood is? Heeft de herfst voorkeur voor bepaalde bomen? Worden sommige bomen soms voorgetrokken? (Of benadeeld, het is maar hoe je het wil bekijken) Reageer onder of via Beijumnieuws@online.nl

RONDOM KRUISPUNT BEIJUM ZUID (43)


Ondergetekende reed de afgelopen dagen veelvuldig over het kruispunt Beijum Zuid naar de een of andere bestemming. Invoegen, uitvoegen, de rotonde over, wat een feest, het getob over de busbaan naar Kardinge is voorbij. Ook passeerde hij het kruispunt een paar keer per fiets. Kijk kijk, de Heerdenpadpoeswachter is er weer. Zie bovenste foto. Wat was die lang uit beeld, zal ze door de chaos bij het kruispunt de kluts kwijt zijn geweest. Heette ze niet Liesje? Zie o.a. dit blogbericht.

Bekijk bovenste foto eens goed. Te zien is dat er een andere voorrangssituatie op de splitsing van het Heerdenpad is ingesteld. Rechts had hier altijd voorrang op links. Maar nu niet meer, zie de haaientanden. Rechtdoor gaat voor. Dat is even uitkijken geblazen (rechtdoor gaat naar de stad, rechtsaf naar Winkelcentrum Beijum/Bottemaheerd, fotograaf staat met de rug naar de wijk toe).

Niet op de foto, wat apart is is dat de aansluiting via de afslag vanaf de Beneluxweg, vanaf Kardinge bekeken, niet rechtstreeks naar de rotonde gaat, maar dat eerst een stukje busbaan (ongeveer 50 meter) als hobbel moet worden genomen. Dan de rechter foto. Vanaf de oprit en een lange invoegstrook richting noorden komen automobilisten op de Beneluxweg terecht. Niks bijzonders. Alleen, tussen het einde van de invoegstrook (foto) en de afslag naar Beijum Noord zit maar pakweg 75 meter. Na de verdrijvingsstrook die is te zien volgt direct de afslag. Had dat niet doorgetrokken kunnen worden (afslag en invoegstrook ineen)? Maar goed. Beijum in- en uitrijden is een stuk gemakkelijker geworden. Het gedoe is voorbij. Zie de video. Per ongeluk zijn het eerste en laatste fragment dubbel gemonteerd. De Muziek? Naughty Boy zingt het ruim 119.000.000 bekeken melodieuze  La la la..... (Liesje staat ook op de film)

HONDEN IN BEIJUM (22)

Wat een vriendelijke en rustige hond. Dat was de gedachte die door me heen ging toen ik het beestje dat op de foto is te zien ontwaarde. Zou die zo rustig zijn omdat er een Boeddhabeeld in de tuin staat? Rex is een ongeveer acht jaar oude Duitse herder. De eigenaar:" Het eerste jaar dat ik hem had zat hij niet zo lekker in z'n vel, ik heb geen idee wat er het eerste jaar allemaal mee is gebeurd."
Wat een lieve hond. Ik zag iets kwetsbaars in de ogen. Wantrouwen ook. Als een mensenkind de eerste jaren van z'n leven wordt verwaarloosd, mishandeld of anderzijds liefdeloos wordt bejegend, gebeurd vaak hetzelfde. Geen zelfvertrouwen, minderwaardig voelen, hechtingsstoornissen, etc. Ik zeg niet dat deze symptomen allemaal voor Rex opgaan, maar het zou zomaar kunnen. De basis voor elk (dieren, mensen)leven wordt in de eerste levensjaren gelegd.
Rex heeft waarschijnlijk geluk gehad. Hij trof een aardige baas en een lekker huis. Op de grens Bentismaheerd/ Groene Hart. Wat een ruimte, hij kan zo met z'n baas de natuur inlopen.

dinsdag 24 september 2013

UIT DE OUDE DOOS (172)


Dit is tweede afleveringen over de familie Looman,
die een jaar of dertig geleden in de wijk neerstreek. Bekijk desgewenst hier de eerste foto. Wat moest de klei tijdens de beginjaren van Beijum bewerkt worden.

 Zie boven hoe de nieuwe bewoners hun nieuwe tuin in wording aan het aanleggen waren.
De familie Looman woont nog steeds op deze locatie, in de Onnemaheerd. Zo te zien waren de kersverse bewoners met hun even zo nieuwe buren bezig om een mooi gazon en erfscheiding aan te brengen.

De linker foto is ook ongeveer drie decennia oud. Bekijk het resultaat van de bovenste inspanningen. Waarschijnlijk staat een zoon van de familie met driewieler op het aangelegde gazon. Of is het een dochter? Klik de foto groter, op de achtergrond speelt nog een kind. Beide kinderen zullen nu tussen de 35 en 40 jaar oud zijn.
De tijd draait onherroepelijk door.

SLEUTELS GEVONDEN BIJ DE BUSSLUIS

De sleutels die u op de foto ziet zijn vanmiddag bij de bushalte op Beijum West gevonden. De eerlijke vinder bracht ze naar fietsenmaker Postma, waar de rechtmatige eigenaar ze weer op kan halen.

Altijd vervelend als je je huis niet in kunt omdat de huissleutel weg is. Maar gaat de digitale revolutie hier binnenkort uitkomst bieden? Kun je straks met een app op je smartphone je deur ontgrendelen?

Het Fraunhofer Institute for Secure Information Technology (SIT) werkt aan een smartphonetoepassing voor het bedienen van deursloten.
Deuren vergrendelen en ontgrendelen van deuren met behulp van near field communicatieon (NFC) is al vaker vertoond, maar het Fraunhofer-instituut wil de truc nu inbouwen in smartphones, nu deze steeds vaker van een NFC-chip zijn voorzien. Fraunhofer demonstreerde de Key2Share-technologie op de CeBIT-show.
Via een app kan de primaire eigenaar van de ontgrendelingscode derden, al dan niet tijd-gebonden, toegangsrechten verlenen. De toekenning van toegangsrechten verloopt via mail of door het scannen van een QR-code op het scherm van de smartphone van de beheerder. Lees hier.

FOSSEMAHEERD NIET DÉ LEUKSTE STRAAT

Eindelijk maar toch, de uitslag van de lang uitgerekte nationale stratenwedstrijd is bekend. De hoofdprijs gaat aan de Fossemaheerd voorbij. Een straat in Apeldoorn mag zich met de titel leukste tooien. Maar niet getreurd: Helaas niet bij de eerste drie maar wat hebben wij als Fossemaheerd een plezier gehad in alle opdrachten.

HANDBALDAMES VAN KWIEK UIT RAALTE

Afgelopen zaterdagmiddag trof ik een zestiental sportief uitziende dames bij het voetbalveld naast de Jaltadaheerd. Ze waren in gezelschap van een mannelijke coach. "Wilt ons even op de foto zetten mijnheer?" Geen probleem, maar dan wil ik zelf ook een maken om op Beijumnieuws te publiceren. "Dat is goed."
Met vereende krachten werd een der dames op de lat van het voetbaldoel getild. Wat deden ze hier? "We zijn een damesteam van handbalvereniging Kwiek uit Raalte, en we doen mee aan een toernooi in de sporthal."
Er moest ook nog even een foto met het toestel van een der dames zelf worden genomen. Voor de eigen collectie.
Daar staan ze dan. Zie foto. Ze hadden nog nooit van Beijum gehoord en ze wisten niet eens hoe je de naam van de wijk moesten schrijven. Maar wat maakt het uit. Zie foto, wat een sportieve vrolijkheid bij elkaar.

NIET MET DE SMARTPHONE ACHTER 'T STUUR!

Ondergetekende heeft zich er wel eens aan bezondigd, maar hij is er mee gestopt. Maar wat is het verleidelijk om even te kijken als er weer een signaal binnenkomt van een sms of app. Nee, het kan niet, al rijdend op de smartphone kijken. Te gevaarlijk. 
Staat ook op Nos.nl.:Berichtjes lezen op je smartphone tijdens het autorijden is levensgevaarlijk. Daarvoor worden automobilisten en fietsers gewaarschuwd in een nieuwe campagne die vandaag is begonnen.
In de campagne wil het ministerie van Infrastructuur mensen wijzen op de gevaren van het gebruik van een smartphone tijdens het rijden. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid schat dat er in het verkeer jaarlijks tientallen mensen om het leven komen doordat bestuurders tijdens het rijden een berichtje schrijven of lezen.
Slingeren
TNO meldt dat iemand die op de snelweg 3 seconden op zijn smartphone kijkt, ongeveer de lengte van een voetbalveld aflegt. Ook slingeren bestuurders vaker die met hun smartphone bezig zijn.
Ondergetekende doet het niet meer. Appen en surfen tijdens het autorijden. Verkeersveiligheid is een groot goed. Wat wel even kan, zie foto's, internetten, een reactie moderaten, appen of sms-en voor de stoplichten van het Julianaplein. Vooral in de file. Foto's zijn afgelopen vrijdagmiddag gemaakt, tijdens een minuut of acht wachten en langzamerhand opschuiven in de rij auto's.