woensdag 31 mei 2017

BEIJUMBORG (70)


Zwemmen

Nederland is een waterrijk land, en als oprechte Kreeft (geboren op 22 juni) houd ik erg van water, dus wat dat betreft voel ik me wel thuis in ons land. Ook Beijum kent veel open water, maar eigenlijk heb ik nog nooit in dat Beijumse water gezwommen. Ook niet in het Zilvermeer, dat de dichtstbijzijnde zwemgelegenheid biedt (buiten Kardinge natuurlijk). Eerlijk gezegd vertrouw ik dat Zilvermeer voor geen meter. Eén van mijn kinderen zwom er ooit in, en kwam behoorlijk ziek thuis. Blauwalg? Het schijnt er vaak voor te komen.

Maar hoe zit het nou in de maren achter Beijum, in het Kardingerbos? En zou je in het Boterdiep kunnen zwemmen? Hoe schoon is daar het water? Wordt er geen riool op geloosd? Er liggen veel woonboten in, en ik heb geen idee hoe die hun afvalwater kwijt raken.  Nou: voorlopig gebruik ik dat maar als viswater, als mijn a.s. schoonzoon me eens mee wil nemen om een voorntje of zo te vangen.

In de buurt van Groningen zwem ik vaak (en graag) in de Hoornse Plas. Het meer heeft voor- en nadelen. Eén van de voordelen is dat het in het deel met de zogenaamde ‘vrije recreatie’  lekker rustig is: geen blèrende kinderen, geen lawaai van radio’s of andere muziekdragers….alleen maar fluitende vogels en (meestal) gedempt pratende mensen. Lekker, vooral als ik doordeweek eens een middag vrij neem en de zon goed schijnt. Nadeel is dat het water er vol met wier zit: dat groeit daar in complete wouden op de boden, en ook al wordt er vaak gemaaid, toch blijft dat wier het echte zwemmen vaak belemmeren. 

Nee: dan de zee! Als het even kan zwem ik in zee: niet ver (altijd met je voeten op de bodem kunnen komen, heb ik geleerd), maar wel veel. De Waddenzee heb ik zelfs eens in mei bezwommen – tien graden was het water toen! En een week of wat geleden lag ik in de Middellandse Zee, waar het water ook nog niet warmer was dan 15 graden. Een beschermend vetlaagje houdt me warm genoeg…..

Laten we hopen dat we de komende maanden weer veel in en om het water mogen doorbrengen. Dat betekent namelijk dat we een mooie zomer hebben, en omdat ik niet vóór september op vakantie naar het diepe zuiden ga, is dat wel een echte wens van me…..

Han Borg

VAN EEN SCHAFTKEET NAAR EEN PIPOWAGEN



Vlakbij de Heratemaheerd stond een paar weken geleden een schaftkeet die in de verte een beetje aan een Pipo-wagen doet denken.

Zie afbeelding boven. Wat werken nachtelijke graffiti-'kunstenaars' toch hard. Hoe lang zal iemand er mee bezig zijn om zo'n wand te 'beschilderen?'

Je hebt eerlijke harde werkers en stiekemerds.
Zie foto links, de eerlijke werkers moeten de kruiwagens vastketenen om er van verzekerd te kunnen dat als ze 's ochtends aankomen om de werkdag te beginnen de kruiwagens nog aanwezig zijn.

Zie foto rechts, daar begint de Heratemaheerd. Het is waarschijnlijk de heerd in Beijum waar de blogger het minste komt.
De straat van genoemde heerd die aan de uiterste westkant ligt, links achter de Pipo-wagen, daar staan relatief grote en losstaande luxe woningen.

Het is een beetje het 'industrieterrein' van Beijum, er zitten verscheidene bedrijven.

De moraal van het verhaal, je hebt mensen die werken en mensen die graffiti spuiten.

17 JUNI BARBECUE VOOR SENIOREN UIT BEIJUM



Wanneer is iemand senior? Als iemand 65 jaar is geworden? Of ben je al een senior als je 50 bent?

Geen idee.
Hoe het ook zij, senior, op 17 juni tussen 17.00 en 19.00 uur, kun je je tegoed doen aan salades, worstjes, hamburgers en ander lekkers.
Voor maar één tientje!

De Beijumblogger heeft geen idee of de pilsjes en wijntjes, die toch bij een bbq horen, bij de prijs zijn inbegrepen.
Update 12.58; aanvulling: de bbq is onderdeel van de Prokkelweek en cliënten van De Zijlen organiseren de bbq mee.

dinsdag 30 mei 2017

UIT DE OUDE DOOS (331)


Die foto van de koeien, die had overal gemaakt kunnen worden. Hoort de blogger de lezer als het ware denken.
Dat klopt, er is totaal geen link met Beijum zichtbaar. 

Maar toch is het een feit dat op de plek waar de koeien in het gras graasden, met een oer-Hollandse lucht boven hen, dat daar de woonwijk Beijum is gebouwd. Zie foto links.

Zo te zien was het voorjaar of zomer, ondergetekende heeft geen idee of er veel tijdsverschil tussen de bovenste en linker afbeelding zit.

Foto boven, de koeien zijn niet meer in beeld, of ze zijn verdwenen, en de voorbereidingen van de graaf- en bouwwerkzaamheden konden beginnen.

Wat die stapel stenen daar doet is niet duidelijk, het houten hek moest blijkbaar voorkomen dat koeien de oversteek naar een ander weiland-perceel zouden kunnen maken.

Of de boerderij die gedeeltelijk achter het hek zichtbaar is bij het gezondheidscentrum aan de Emingaheerd stond, is ook niet bekend. Zie deze foto, vlakbij de Heerdstee.

Beijumnieuws@ziggo.nl

WAAROM WEL BUITENFITNESS IN LEWENBORG (en niet in Beijum?)



Bovenstaande kop suggereert geen jaloezie, het is gewoon een nieuwsgierige vraag. Sinds een aantal jaren spannen enkele wijkbewoners van Beijum zich in om Buitenfitness gerealiseerd te krijgen.
Is toch eigenlijk ook een 'fraai burgerinitiatief', zie onderstaande tweet.
En zie wat de mensen in Lewenborg voor elkaar hebben gekregen.

Het is er in Beijum (tot nu toe) nooit van gekomen.
Beijumer Jort Kruims verwonderde zich een jaar geleden al: waarom wel in De Hunze en niet in Beijum?

Er was een gedegen draagvlakonderzoek uitgevoerd. Er was gesteggel (schijnt een beetje bij Beijum te horen) over de mogelijke locatie, zich eigenaren van het Groene Hart wanende mensen hebben op alle mogelijke manieren getracht een stokje voor Buitenfitness Beijum in het gemeenschappelijke wijkpark tegen te houden.
De bewonersclub, die zich de wijkkrant qua vorm en inhoud had toegeëigend, lobbyde onbeschaamd tegen Buitenfitness in Beijum. Terwijl je toch zo verwachten dat juist die burgerinitiatieven zou moeten toejuichen.

Initiatiefnemer (een der) Evert Sulman liep een jaar of drie geleden een dagje mee met wijkwethouder Mattias Gijsbertsen. Op het stadhuis was dat. Sulman kreeg naar eigen zeggen binnen een half uur van de wijkwethouder te horen dat die niet zo gecharmeerd was van Buitenfitness in Beijum.

Vanwaar al die tegenwerking? Wat kan wel in Leewnborg wat op de een of andere manier niet in Beijum kan?

De Beijumblogger is voor noch tegen Buitenfitness in Beijum.
Maar de procesgang tot nu is op zijn minst merkwaardig te noemen.

De mensen van Buitenfitness Beijum hadden op meer respect mogen rekenen voor hun burgerinitiatief.
http://buitenfitnessbeijum.nl/

Zie ook Buitenfitness, een kans voor Beijum
Het zij de mensen in Leenborg van harte gegund dat ze hun initiatief hebben weten te concretiseren.

DE BUURTCONCIËRGES RUSTEN EVEN UIT


Ze houden de straten en pleinen in Beijum schoon. Hesjes aan, prikstokken en vuilniszakken in de hand, op zoek naar wat niet in het straatbeeld van de wijk thuishoort.

Beijumse Bianca stuurde gisteren bovenstaande foto op.

De buurtconciërges wonnen de laatste Fakkeltroffee van Beijum, zie nog eens dit bericht
Het was heet in Groningen-Beijum. Mogen ze dan even bijkomen van de werkzaamheden op het speelplein bij voormalig basisschool De Expeditie?

maandag 29 mei 2017

DEZE DUITSERS BALEN VAST VAN GRONINGEN


"Deze Duitse vakantiegangers zullen Groningen waarschijnlijk niet snel vergeten. Kom je terug op de parkeerplaats van Kardinge......, staat je auto op een stapel stoeptegels en zijn de velgen gejat."

Lezer Jans stuurde bovenstaande foto + tekst.

Dat is professioneel gedaan. Zal het op klaarlichte dag zijn gebeurd? Of toch 's avonds of 's nachts.
Arme Duitsers die het wondermooie Groningen bezochten. Hun beeld van de stad zal vanaf vandaag uiterst negatief uitvallen.

Hoe haal je het in je botte kop om mensen die Groningen bezoeken zo te duperen?

COLUMN UIT LEWENBORG (54)


 Ga jij ook op de loop voor een wesp?
Als de dood ben ik voor die geel, zwart gestreepte beestjes met zo’n steekwapen aan hun kont. In mijn tuin heb ik op elke schutting een pepermuntje liggen. Op verschillende plekken heb ik lekkere honing voor ze opgehangen. Op de tuintafel ligt een halve citroen, waar ik kruidnagels heb in geprikt. Later op de avond brand er op diezelfde tuintafel een gezellig vuurtje van gemalen koffie. Zo laten die prikkelbare beestjes mij redelijk met rust. Schijnbaar heb ik lekker bloed of zo, want de neefjes moeten mij ook altijd hebben. Sinds ik mijn kater naar buiten laat, is het ietsje minder. Hij vindt alle beestjes lekker en ik hoop met heel mijn hart dat hij de zwart geel gestreepte wél met rust laat.

Volgens het laatste nieuws kunnen we deze zomer een heuse wespenplaag verwachten. Er zijn veel meer koninginnen actief dan ooit, zo krijgen we wel vier keer meer wespen dan normaal. Dit is niet te hopen zeg. Ik denk dat we allemaal wel weten dat het nuttige beestjes zijn voor de natuur. Zij brengen namelijk het stuifmeel van de planten en fruitbomen over en produceren honing. Hierom mogen wij ze dus niet massaal uitroeien, anders hebben we straks geen fruit en honing meer. 
Het doet mij echter wel gelijk denken aan al die mensen die allergisch voor wespen zijn. Deze mensen die zonder een spuit de deur niet uit kunnen, want als ze geprikt worden moeten ze zichzelf dat goedje toedienen en dan alsnog binnen een half uur bij een dokter of ziekenhuis zijn om zich te laten behandelen. Naar mijn idee ben ik er zelf niet allergisch voor, wel krijg ik er enorme bulten van. Een kennis van mij die dus wel allergisch is heeft ooit eens een sprint over een terras genomen, compleet in paniek door een wesp. Onder het rennen, vielen er verschillende glazen en zelfs tafels omver. De uitbater was niet blij met hem. Alle schade is toen netjes vergoed, ook de mensen op het terras kregen een nieuw drankje. Hij schaamde zich dood. Kun je nagaan wat zo’n wesp te weeg kan brengen.
Hiermee wil ik zeggen, dat als er werkelijk een heftige uitbraak van wespen komt deze zomer dat wij dan met z’n allen in de ban zijn van dat kleine beestje. Absurd toch? Nergens meer veilig en ontspannen kunnen zitten op een terrasje bijvoorbeeld, want voor je het weet vliegen er wespen of hysterische mensen om je heen. Ik zou zeggen gebruik de bovenstaande tips, het enige nadeel van de koffie te branden is dat je zin krijgt in een kopje koffie. Als je dan net hebt gebarbecued is dat geen straf toch? Later op de avond gezellig de vuurkorf aan. We laten ons toch zeker niet kisten door dat zwart-geel gestreepte beestje? 

We geven ze gewoon wat zoetigheid aan één kant van de tuin of terras waar je zelf niet komt, of gewoon rondom zoals ik doe. De wespen zijn dan blij met de zoetigheid om te eten en wij zijn blij met onze rust.
Hoe ga jij dit wespen probleem aanpakken deze zomer?
2017©Vlindertje73

Wil je meer van mij lezen dan alleen deze column? Klik hier!

TWEEHONDERDSTE LEERLING GBS PALET TE BEIJUM



De gereformeerde basisschool Het Palet aan de Froukemaheerd nummer een heeft vanochtend de tweehonderdste leerling begroet. Dat was reden voor een klein feestje in de gymzaal van de school.

Zie foto's, opgestuurd door directrice Eline Heeringa.
Op bovenstaande afbeelding ziet u haar de nieuweling, en direct feestvarken, welkom heten. Dat deed ze niet alleen, zijn klasgenootjes zaten aan de kant in zomers tenue mee te genieten.

Op de linker foto zien we dat bij een kinderfeestje wat lekkers hoort.

De gereformeerde school heeft het afgelopen jaar een ware metamorfose ondergaan, het hoge hek voor het schoolplein is verdwenen en de school kreeg nieuwe speeltoestellen en frisse kleuren.

Een half jaar geleden werd ook de naam veranderd, van Calvijnschool naar Het Palet, zie nog eens hier.

Beijum wordt steeds minder kinderrijk en dat heeft al twee basisscholen de kop gekost, ooit De Doefmat en De Expeditie.

Maar Het Palet is een stabiele school in het scholenlandschap van Beijum.

Sterker nog, de school met de bijbel is nog steeds groeiende, getuige de vandaag bereikte mijlpaal aangaande van tweehonderd leerlingen.

MAANDAGOCHTEND (315)



Je hoeft niet perse in Beijum aanwezig te zijn om de week met een nieuwe 'Maandagochtend' te openen. Internet maakt de wereld klein en via Twitter, Whatsapp, Facebook of e-mail valt van alles binnen te halen wat binnen het kader van deze wijkweblog, Beijum, valt. 

De Beijumblogger bivakkeert een week in Spanje maar hij had qua temperatuur net zo goed in Groningen kunnen blijven.

Het is een raar en eigenlijk onsympathiek trekje, dat als een mens op vakantie naar het zuiden gaat hij het helemaal niet erg vind als Nederland even helemaal koud en regenachtig is tijdens het verblijf. Ondergetekende heeft er niet zo'n last van, wel zou het irritant zijn als het in Groningen beter weer zou zijn dan tijdens een vakantie in Spanje. Wil je naar de zekere zon, had je daarvoor beter thuis kunnen blijven.

De foto's die we zien komen uit de tuin van een Beijumse.
links, dat is misschien het beste wat je tijdens tropische temperaturen het beste kan doen, met een boek op een lange houten stretcher in de schaduw liggen.
Rechts, ideaal als je als kind/jeugdige een tijdelijke eigen hut kunt bouwen.

Vanavond zal het naar alle waarschijnlijkheid gaan onweren en afkoelen. De Beijumblogger blijft down south nog even wat langer in tropische sferen. Het aanbod van  nieuwtjes zal derhalve iets lager liggen dan dat de lezer gewend is.
Stevie Wonder zingt ten slot het prachtige place in the sun...'and there's hope fore everyone.'

Een zonnige week toegewenst. Wat betreft het weer als wel ook wat betreft humeur.
Het humeur van de kinderen die naar de Dom Helder Camaraschool gaan zal vandaag vast niet stuk kunnen. De school hanteert vandaag een tropenrooster, alle kinderen zijn om 13 uur vrij...

zondag 28 mei 2017

OVERSPANNEN MAN IN DE MUNSTERHEERD

Grn Munsterheerd, blanke man in overspannen toestand, 20 jaar, korte blauwe broek,kort haar, bril en zwarte schoenen en blauwe rugtas Tips? Bel nu 112

(Vanavond tegen half negen gepost op Burgernet)

GOED BEZIG, MENSEN VAN HET TREFPUNT! (gefeliciteerd Ricardo)


Activiteitencentrum Trefpunt is niet alleen maar een activiteitencentrum voor bezoekers en clubs die van het gebouw aan de Beijumerweg gebruik maken, ook de aanwezige medewerkers sloven zich er vaak uit. Nee, dat klinkt niet aardig, laten we het erop houden: ze zijn er erg actief bezig.

Altijd leuk om een kopje koffie bij Safia te halen in het Grand Café. Zie nog eens dit bericht. 

Of even bijkletsen met de heer Ricardo Mulder, zie hem links op de foto knoeterhard werken.

Bovenstaande foto is een paar dagen geleden opgestuurd, Met de tekst: "Ricardo geniet nu van zijn wittebroodsweken."

Die jongeman die zich uit de naad werkt voor de BIB (Buurthuizen in Beijum) is afgelopen week getrouwd. Kijkt hij nou gelukkig? Of toch meer van: kan ik dit wel aan? Zie nogmaals foto boven.
De wittebroodsweken in de tropen doormaken, ik geef het u te doen.

Foto rechts, er is lekker ijs te verkrijgen in 't Trefpunt, maar af en toe valt de sokkel met vlag waarop dat staat aangekondigd o,

Foto beneden, nog zo'n actieve medewerker. Wie denkt eraan dat de basketbal-borden op het terrein van het activiteitencentrum ook af en toe een schoonmaakbeurt nodig hebben? Juist, hij...naam is even ontschoten.

Beijum treft het maar met het Trefpunt. Een eigenzinnig buurtcentrum met eigenzinnige medewerkers.
Update 21.22 uur, bij de actievelingen binnen het Trefpunt kan Ralf Minkenberg niet ontbreken..., zie foto links.

ZONSONDERGANG VANUIT BEIJUM BEKEKEN

 De zon maakt deze dagen overuren in West Europa. Tijdens de zonnige lange avonden kunnen Beijumers die aan de noordelijke en westelijke wijkrand wonen genieten van prachtige zonsondergangen.

Alle foto's die zijn te zien zijn vanaf het grondgebied van de wijk gemaakt.

Laten we links beginnen. Op  een donderdagavond fietste de blogger over het uiterste noordelijke wandel/fietspad ter hoogte van de Rensumaheerd.

Wat ging die zon mooi onder. Niet op de foto te zien, maar het uitzicht is vanaf deze plek (nog steeds links) prachtig. Jet kunt over de landerijen uitkijken naar Zuidwolde.

Kinderen denken soms dat ze naar de zon toe kunnen lopen of fietsen. De blogger volgde het kind in hemzelf en koerste richting de westkant. van de wijk, richting Boterdiep.

Daar aangekomen stopte hij ter hoogte van de molen die achter het Boterdiep en achter de Groningerweg ligt.

De ingezoomde foto's, boven en rechts, zijn daar gemaakt.

Het zijn zo van die dagen dat je het gevoel kunt krijgen dat je in Beijum op vakantie bent.

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (33)



Het lijken wel knotwilgen met een kunstheup. Of met een rollator. Een prothese kan ook nog.

Zie foto. Het Groene Hart van Beijum doet z'n naam eer aan. De Groene Long, zoals u wil. Groen, groener, groenst.

De Beijumblogger is geen boom-deskundige. Maar het zal zijn reden hebben om een rij knotwilgen eerst te kortwieken om ze vervolgens te gaan ondersteunen.

zaterdag 27 mei 2017

HET IS OOK TROPISCH IN BEIJUM



De Beijumblogger bivakkeert momenteel ergens aan de Costa Brava te Spanje. Nabij Barcelona. Wat een leven hier, zon, strand, vriendelijke mensen. Cerbeza...koel bier...Mocht het ooit zover komen, dan zal hij als senior CostaBrabavanieuws gaan beginnen.

Overwinteren in Spanje. Maar, mensen uut Grunn, Beijum en omgeving, eind mei begin juni is het hier, daar boven in Bleijum, schijnt het, ook om te jubelen.

Lezer Erwin en zijn verloofde Sandra, beiden uut Beijum,  stuurde(n) de foto's op.
Beijum, Grunn en omgeving klagen het grootste gedeelte van het jaar omdat het weer en de temperatuur te wensen over laat.

Nou eem nait soezen omdat het tropisch is dames en heren.

Afbeeldingen zijn groter te klikken.

VERKOELING ZOEKEN IN WINKELCENTRUM BEIJUM

Lezeres stuurde zojuist bovenstaande 
foto op.
Ze schreef erbij:"Verkoeling zoeken in Winkelcentrum Beijum."
De Beijumblogger bivakkeert op het ogenblik in een plaats en land waar hij het letterlijk en figuurlijk Spaans benauwd heeft.
Maar Beijum schijnt ook een hogedrukpan te zijn.
Meer foto's zijn welkom.

WIJ..., DAT ZIJN WIJ....BEIJUM...


Heeft Beijum een eigen identiteit? En zo ja, wie zijn wij eigenlijk? Is er überhaupt wel een wij?
Is het niet gewoon een geval van goedkope marketing om de grootste en groenste wijk van Groningen te afficheren als 'Beijum dat zijn we zelf?'

Zie afbeelding.
Winkelcentrum Beijum, de genoemde slogan hangt boven in de promenade. Met beneden nog een bijna cynisch aandoende tekst op een bord van de (hoe lang nog?) Blokker-winkel waarop staat: fijn dat we er zijn.
Beijum, dat zijn we zelf. De blogger uit genoemde wijk zit er even hardop op door te kauwen. Wat een vreemde slogan, als je er dieper over nadenkt. Beijum, dat is De Hunze klopt niet. Beijum, dat is Lewenborg ook niet.
Dat klinkt flauw, maar dat is niet zo bedoeld. Hoe, wat en hoezo Beijum dat zijn we zelf?
Waar sláát dat op?
Kardinge, dat is Kardinge zelf?

Wie zijn die wij? Is er ook een zij? Veel mensen uit De Hunze doen boodschappen in Winkelcentrum Beijum. Wat zullen die wel niet denken als ze de slogan lezen?

Het is tropisch warm en de meligheid stijgt bij de blogger omhoog.
Beijumers, dat is een raar volkje.

MORGEN GARAGEVERKOOP RENSUMAHEERD

Een driewieler, een ladenkast, boeken, een paar schoenen, een fluitketel, een schemerlamp.

Een lezer stuurde bovenstaande afbeelding.

Het is morgen schijnbaar koopzondag in de Rensumaheerd. Garageverkoop....
Eventuele foto's zijn welkom.

LENTE AAN DE OOSTKANT VAN HET GROENE HART (13)


Deze serie loopt langzamerhand ten einde. Een irritante serie, aldus de Beijumblogger, want waar bleven en blijven de bloemen nou in dit met duur gemeenschapsgeld 'opgeknapte' deel van het Groene Hart van Beijum?

Zie nog eens hoe de serie in maart begon....
Hoe zag het er een week geleden uit?

Omwonende Piet kon het niet langer aanzien. Wat een fiasco Waar blijft nou die fleurige ingang van het Groene Hart ter hoogte van de Ypemaheerd en de beloofde toegankelijkheid?
Piet stuurde bovenstaande afbeelding op en hij schreef erbij:

Ik kon het niet laten om ons Groene Long even op te peppen want men heeft er wel  1, 3 miljoen ingestoken, maar van de grote verhalen komt helemaal niets terecht!!
Ik kom regelmatig mensen tegen die verontwaardigd lopen te kijken  en sommige maken foto’s van het mooie groene gras en van de kale  perken waar bloemen behoren te bloeien .
Ik denk dat ze het geld nodig zijn voor wat gaten in de begroting .
De burger mag er wel aan mee betalen maar niet van genieten  .
We houden alles goed in de gaten, wat er nog niet is kan misschien nog  komen , al hoewel de hoop steeds kleiner word .

vrijdag 26 mei 2017

RECREATIEPARK KARDINGE (20)


Recreatiepark Kardinge beleeft hoogtijdagen tijdens deze voor Nederland min of meer tropische dagen.
Er is nog geen blauwalg geconstateerd die de zwempret in en bij de Kardingerplas kan verstoren, maar wat niet is kan nog komen (net als in elke voorgaande zomers kan er zomaar weer een zwemverbod komen).

Vlakbij de plas, ter hoogte van de klimtoren, staat een gebouw die het midden houdt tussen een kunstwerk en een elektriciteitsvoorziening.

Zie foto's boven en links.
De lezer moet zelf maar uitmaken of het gebouw als mooi dan wel als lelijk geïnterpreteerd moet worden.

In elk geval heeft er onlangs iemand nachtdienst gehad en is er met spuitbussen naar toe gegaan om de afkorting HSV op aan te brengen.

De Beijumblogger krijgt een wazig beeld bij degene die dit heeft aangebracht, een eenzaam dolend figuur. De afkorting is ook in Beijum te zien.

Het voorjaar heeft momenteel hoog zomerse trekjes. En Recreatiepark Kardinge is voor even een vakantie-oord.

ZELF RAMEN LAPPEN, SPANNEND MAAR VOORDELIG

Een dakgoot leegscheppen, van bladeren ontdoen, is vaak een wiebelende ervaring bovenop een zwiepende trap. Maar ramen schoonmaken die pal onder de dakgoot zitten moet toch ook een hachelijke onderneming zijn.
Zie foto. De mevrouw die we zien is niet kinderachtig, kom op, ladder neerzetten en met een doek of trekker naar boven gaan.

De blogger ziet geen emmertje, waarschijnlijk is mevrouw met louter een nat doekje naar boven geklommen.

Zou ze linkshandig zijn? Het lijkt erop, anders zou je de ladder toch tussen de waterpijp en het raam zetten?
Maar het zou ook kunnen zijn dat de dame het raam (en de kleine) van twee kanten onder handen nam. Want zie nog eens de foto, tot verder dan de helft van het raam kun je niet komen. Maar, om nog even door te emmeren over dit onderwerp, wellicht is het ook mogelijk om een gedeelte van het raam vanaf binnen naar buiten schoon te maken.

Trouwens, ten tijd van fotograferen zag ondergetekende dat het lichtblauwe houtgedeelte boven het raam werd schoongeboend.

Hoe duur kost een glazenwasser voor een half uur inclusief voorrijkosten?

Dat bedrag heeft onze kranige Beijumse dan maar mooi in eigen zak gehouden. Trouwens, behalve de ramen heeft ze ook de witte plank tussen goot en ramen van aanslag ontdaan.

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN


In verband met de hoog zomerse temperaturen gaat Beijumnieuws ook even op een tropenrooster over.

Oftewel even naar slow motion-tempo.

Dit niet alleen in verband met de tropische temperaturen, er komt bij dat de Beijumblogger tijdelijk niet in Beijum, Groningen, Nederland. aanwezig is maar ergens in Zuid Europa zit.

Foto's, berichten, tips, inzendingen, etc. blijven welkom.

donderdag 25 mei 2017

ONDERTUSSEN IN DE HUNZE (38)


Beijum heeft de naam dat het speels en avontuurlijk is opgebouwd, met verschillende architectuur-stijlen, kronkelige heerden waar je in kunt verdwalen. De Hunze zou saai, grijs, en rechttoe rechtaan zijn.

Daar valt wel iets op af te dingen.

Zie foto, de naam van de straat is even ontschoten, maar vlakbij buurtcentrum Hunzeborg staan een paar schilderachtige huizen naast elkaar.

Geen idee of de kleuren die we zien door de bewoners zelf zijn aangebracht of dat dit in het begin van de wijk De Hunze zo al was geregeld.

ONDERTUSSEN IN DE SCHOOLTUIN VAN BEIJUM


Er staan bijzondere attributen op de klei in het Schooltuincomplex aan de Beijumerweg.
Zie foto's links en rechts.
Het lijken wel kleine privé-warmhoudertjes, een soort van mini-kasjes.

En dat zijn ze ook, aldus de NDE-er die afgelopen vrijdagmiddag op het complex rondliep.
De blogger vroeg niet door na het fotograferen, maar stelt zich zo voor dat er kwetsbare gewassen onder zitten die het niet te koud moeten krijgen.

Foto's boven en beneden, er was een klas van basisschool de Heerdstee aanwezig om groene handen te halen.

Ideaal, de school uitlopen en ongeveer achthonderd meter verderop een eigen tuintje verzorgen.



woensdag 24 mei 2017

BEIJUMBORG (69)


Ook de maand mei nadert haar eind, en dat betekent dat de lente zo langzamerhand over gaat in de zomer. De familie Pimpelmees is uitgevlogen uit het nestkastje aan mijn achtermuur (ik hoop dat ze de likkebaardend toekijkende katten hebben overleefd), en de tuin staat ineens weer helemaal in bloei. Als het een beetje mee zit is de appeloogst dit jaar weer rijk: afgelopen jaar had ik welgeteld vier appels, maar dit jaar zitten er weer honderden vruchtbeginsels aan de boom. Een mooie periode, maar sinds vorig jaar voor mij ook een periode van nostalgie, van gedenken.

Men zegt wel eens dat de tijd sneller gaat naarmate je ouder wordt, en ik geloof daar echt in.  Is het al weer een jaar geleden dat ik op een maandagmorgen spontaan bij WIJ Beijum binnen liep, en ze om hulp vroeg in een zo langzamerhand onhoudbare situatie? Dat er binnen twee dagen twee mensen van WIJ hier thuis zaten, voor een zogenaamd ‘keukentafelgesprek’? En dat die WIJ-mensen zich afvroegen hoe we het tot dan toe gered hadden, met een doodzieke partner in huis en geen enkele ondersteuning? Het vreemde is dat ik daar zelf niet eens over nagedacht had: iemand is ziek, je weet dat het einde onontkoombaar nadert, maar ja: we moeten wel door, nietwaar? 

Binnen een week was er een traplift, een rolstoel, een tweetal rollators, een ziekenhuisbed in de woonkamer. Lift en rollators voor eigen rekening, maar toch: de WIJ-mensen hadden me bewust gemaakt van de ernst van de situatie en vooral waardevolle tips gegeven over wat me te doen stond. Dat schept een kader, zogezegd. 

Mijn partner kon vanuit haar ziekbed nog even genieten van de natuur, die zich ook vorig jaar in deze tijd van haar uitbundigste kant liet zien, en mijn dochters en ik hadden een stuk minder kopzorg dankzij het inschakelen van TSN-thuiszorg. De heldinnen van deze organisatie verdienen alsnog allemaal een standbeeld, want met eindeloos geduld en enorme inzet hebben ze datgene mogelijk gemaakt wat mijn vrouw graag wilde, namelijk: thuis het einde van haar leven halen. 

Als –zoals nu – die tuin weer in volle bloei staat kan ik op die periode met nostalgie, maar vooral ook met dankbaarheid terug kijken. Binnenkort herdenken we dat ze er al een jaar niet meer is, maar we vieren ook dat we dat met ons allen en met steun van derden voor elkaar hebben gekregen: haar een levenseinde thuis bereiden. Rouw? Ja. Verdriet? Ja. Maar ook trots. En dankbaarheid. 

Han Borg

DE BEIJUMRIJDER (64) RIJDT DOOR HET LABYRINT IN DE SCHOOLTUIN


"Zullen we een mooi filmpje gaan maken? Dan krui ik je met een kruiwagen door het labyrint en ga jij filmen." 
Afgelopen vrijdag was dat. NDE-er Ger van Dam kreeg de geest en toonde zijn wilskracht. En spierkracht.
Hij kruide een mijnheer met een camera in een kruiwagen door het labyrint. En de mijnheer heeft het filmpje dat daar uit voort is gekomen op YouTube gezet. Zie film beneden. En foto boven.
Rijd desgewenst even mee. Wat een kleuren, wat een planten, bloemen...

Een labyrint is een kruisingsvrij, slingerend pad, dat de loper langs een aantal wendingen naar het centrum voert en weer terug naar buiten. Er is een aantal verschillende modellen van het labyrint. Ze hebben echter één ding gemeen: in tegenstelling tot een doolhof, waarin je keuzes moet maken tussen verschillende paden, heeft een labyrint een enkel pad dat de loper langs een aantal wendingen leidt naar het centrum en weer terug naar buiten. Veel mensen verwarren een labyrint met een doolhof. Dan mis je een belangrijk punt: in een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg!
www.labyrintwerk.nl

"MIJNHEER, ZE DOEN DAAR FUKKIEDUKKIE"


"Kijk mijnheer, daar zijn ze fukkiedukkie aan het doen"
Jeugdjargon, de blogger wist even niet wat het meisje bedoelde die hem bij de brug over de Zuidwending, ter hoogte van de gereformeerde school, aansprak.

Ze wees een plek aan in het gras naast het kanaal en ondergetekende liep die kant op.
Er was niks bijzonders te zien, behalve een eend die zo te zien in het gras aan het wroeten was.

Zie afbeelding links. Maar hallo, ondergetekende keek beter en zag dat de eend een soortgenoot onder zich had liggen. Het zag er niet vechterig uit en opeens begreep de blogger het jeugdjargon-woord. Liggen me daar zomaar twee eenden in het openbaar onbeschaamd de liefde te bedrijven. Alhoewel, zouden eenden kunnen liefhebben? Moet het niet zijn dat ze de lust aan het bedrijven waren?

Zie de bovenste afbeelding en let op de ogen, de oude snoepert van een eend genoot duidelijk van waar hij mee bezig was.

Wat onfatsoenlijk nou weer, een beetje openbare schennis plegen in de normaal gesproken nette wijk Beijum.

Nadat de viespeuken waren betrapt zetten ze het gezamenlijk op een vliegen, zie afbeelding rechts.

Hoe planten eenden zich eigenlijk voort?
Niet te geloven. Ééndén!! Doe even normaal zeg. Een kurkentrekker...
Wat doe je als eendenvrouwtje om bevruchting van ongewenste en agressieve mannetjes af te slaan? Je ontwikkelt een vagina in de vorm van een kurkentrekker die precies de andere kant opdraait als de penis van de eendenman.
 Lees hier.