zaterdag 31 oktober 2009

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Onder het laatste artikel over de vernielingen bij o.a. Winkelcentrum Beijum stonden meer dan 30 reacties. Dit is opvallend. Ik deed daar een oproep aan lezeres Anna om zich even te melden. Nog een keer de vraag: Anna kun je even mailen naar Beijumnieuws@online.nl ?

Omdat er zoveel gereageerd werd vraag ik me af of er misschien een behoefte is om via internet over bepaalde zaken in de wijk te discusseren, meningen uit te wisselen of gewoon om de eigen mening te poneren. Daarom als proef een paar keer De stelling van de Week. Komende week verschijnt hier een stelling die de wijk aangaat en daar kan op gereageerd worden. Geen gescheld en geen onrespectabel gedrag toegestaan, dit ter boordeling van de beheerder. Lezers kunnen stellingen die met Beijum te maken hebben opsturen.

Er zijn mensen die me vragen hoe ik dit allemaal doe qua tijd. Sommigen vragen me hoe het kan dat er een bepaald bericht op een tijdstip is geplaatst terwijl ze me tegen kwamen. "Kan toch niet?' Of, 'je moest toch werken, hoe kan dat nou?'
Het is heel simpel, via Blogger kun je verschillende artikelen al opladen en ze vervolgens op een bepaald tijdstip automatisch het internet op laten gaan. Dit stuk schrijf ik om 17 uur, het ligt nu panklaar en ik plan het voor 20.00 uur. Dan pas gaat het online en is het leesbaar. De foto's uit de School- en Wiershoecktuin plaats ik nu(17 uur) ook en dat gaat exact om 0.00 uur online. De lezer hoeft niet bevreest te zijn, ik ben hier echt niet de hele dag mee bezig.

OPRUIMEN EN BOLLEN POTEN IN HET GROENE HART

Met frisse moed gingen ze er vanochtend weer tegen aan. Gewapend met prikstokken en vuilniszakken stroopten ze de Groene Long, ook wel het Groene Hart genoemd, af. Ze hadden er lekker weer bij en de stemming was opperbest. Twee keer per jaar wordt de groenstrook uitgekamt en ontdaan van al hetgene wat er nou net niet hoort. Theo Smit, Frans Egberink en andere opruimers waren weer volop in de weer. Opvallend veel lege bierblikken waren er dit keer bij, deze werden vooral in de buurt van jongerenontmoetingsplek Pedal Park aangetroffen. Kijk even mee naar een impressie van vanochtend.

WINKELCENTRUM BEIJUM HEEFT SOCIALE FUNCTIE

Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar ik kom graag in het Winkelcentrum Beijum West. Dat West hoeft er eigenlijk niet achter maar is een beetje de macht van de gewoonte, Winkelcentrum West was tot een jaar of zeven geleden de naam van het toen nog onoverdekte centrum. Je had Winkelcentrum Oost en Winkelcentrum West. Door het Winkelcentrum Beijum te noemen zeggen de ondernemers eigenlijk dat het hét winkelcentrum van de wijk is. In feite is dat ook zo, je zou Winkelcentrum Oost het beste kunnen omschrijven als Dienstencentrum Oost. Afgezien van de Aldi, de videotheek en aan de buitenste schil Karouline zijn er geen winkels op Oost.Deze dames trof ik gistermiddag lekker keuvelend(zo kwam het over althans) aan in de promenade van het Winkelcentrum. Ze zitten op nog geen tien meter verwijderd van het koffiehoekje in Albert Heijn, bij de broodafdeling. De gedachte ging door mee heen of dit het nou is wat er nog ontbreekt aan Winkelcentrum Beijum.
Wat? Nou, een paar zitjes in de promenade of een ruimte waar je even lekker kunt teuten, roddelen, kleppen of overleggen over van alles en nog wat. Het koffiehoekje in Albert Heijn is eigenlijk te mager en is het net niet(even functioneel een bakkie doen, maar niet voor de gezelligheid). Het schiet me ineens te binnen dat er winkelcentra zijn waar ze het liefst de hangouderen weren, maar daar kan hier in Beijum geen sprake van zijn. Veel te weinig ouderen hier om opstoppingen in het Winkelcentrum te veroorzaken.

In de oude Albert Heijn, waar nu de Lidl zit, was vroeger een zithoekje. Je kon er een krantje lezen, wat drinken, en tegelijkertijd lekker om je heen kijken. Jammer dat zoiets er niet meer is. Want Winkelcentrum Beijum is meer dan het grootste verkooppunt van Beijum alleen. Het is ook hét ontmoetingcentrum van de wijk.

vrijdag 30 oktober 2009

KALM AAN OP DE WIJKRING SVP!!

Nieuws is vluchtig, ik hoef het u eigenlijk niet te vertellen. Vooral door de nieuwe media, waar deze bescheiden wijkblog ook toe behoort, gaat alles nog sneller dan het voor pakweg drie jaar geleden nog was. De berichten op verschillende nieuwssites tuimelen a.h.w. over elkaar heen. Kijk maar eens op de sites van het Dagblad, het NOS-journaal of CNN. Op lokaal gebied is het ook amper meer bij te benen, veel nieuwsfeiten hebben een flitsende beginstart maar sterven in schoonheid, het einde is letterlijk en figuurlijk vaak zoek. U herinnert zich vast het bijna-ballondrama in het Kardingepark van ongeveer tweeënhalf maand geleden. Het haalde de landelijke media maar....heeft iemand er nog ooit weer van gehoord? Niet meer interessant, niet meer hot en absoluut niet meer nieuwswaardig. Weg, voorbij.
Of, neem de frontale dreun op de Emingaheerd van drie weken geleden. Hoe kwam dat nou? Te hard gereden, of een mislukte inhaalmanoeuvre? Zeg het maar. Het is al weer geschiedenis en voltooid verleden tijd, je hoort of leest er nooit meer wat over. Op naar de volgende dreun, oneerbiedig maar realistisch gezegd. Wat hier in elk geval van over is gebleven zijn de controles op de Emingaheerd. De burgerij is opgeschrikt door de knal, en de angst zit er goed in. Verontruste vragen aan de politiek en een nieuwsitem op TV-Noord. De opgeblazen realiteit versus de concrete realiteit, anders gezegd, de concrete temperatuur versus de gevoelstemperatuur. Want, de wijkring is een van de veiligste wegen van de stad, er gebeuren relatief weinig ongelukken. Gisteren stonden deze twee agenten te laseren op de Emingaheerd, praktisch op de plaats van het voorbije ongeluk. Werd er ook te snel gereden en is er ook iemand bekeurd? Een van de agenten:" Er wordt niet zo hard gereden, als je hier veertig of vijfenveertig kilometer rijdt lijkt dat al heel snel maar het valt heel erg mee. Het feit dat we er alleen al staan maakt al dat er nog beter op de snelheid wordt gelet." Gaan jullie hier vaker staan? "Ja, dat is wel de bedoeling, de komende tijd staan we...." Nee, het lijkt me niet handig om te vertellen wanneer ze hier gaan controleren, automobilisten zouden zich er op in kunnen stellen en dat schiet z'n doel weer voorbij. Het kan zijn dat ze er voor de optische schijn en flauwekul staan, maar de gevoelstemperatuur is in elk geval aangenaam daar vlak bij dat zebrapad ter hoogte van basisschool de Heerdstee. Of het echt veiliger is weet ik niet, maar het voelt in elk geval wel zo. En daar gaat het vanzelfsprekend om. Goed dat er af en toe een half uurtje wordt gecontroleerd, elk kinderleven is hier onmetelijk veel waard. Het zal de notoire hardrijder niet afschrikken, maar toch even tot slot: Kalm aan hier!

ATSJE STRAATSMA EN INGRID ONSTENK IN PAND 49

De een uit zich door middel van beelden, de ander via fotografie. Samen openen ze aanstaande zondag om 16.00 uur een expositie in Pand 49 op Plein Oost.

Atsje Straatsma kent u van de -tijdelijk stilgelegde - fotoserie 'Gestolen Momenten van Beijumers' , kijk hiervoor in het archief rechts (pardon, links natuurlijk) op de zondagen in de maanden juni en juli. Kijk voor meer foto´s op haar blog. http://atsjes.blogspot.com/
en klik de flyer groter voor meer informatie over haar werkwijze en sociaal -geografische invalshoek.
Dan Ingrid Onstenk:
Haar werk is gebaseerd op verstilde eenvoud.
Ze gebruikt verschillende materialen en technieken: meestal een combinatie van steen en staal. "Mijn manier van werken is intiutief, uitgaande van het materiaal en het idee ontstaat de uiteindelijke vorm. Ook kan een bestaande omgeving aanleiding zijn om een object een definitieve vorm te geven".
Zie verder http://www.ingridonstenk.nl/

donderdag 29 oktober 2009

VAN DE MONTESSORISCHOOL NAAR DE DIJK (8)

De nieuwbouw van de 1e Montessorischool/de Dijk vordert gestaag. Maar eerst even dit, ik zou nog terugkomen op de negatieve publicatierel rond de school en de omgevingplannen. Zie de berichtgeving hierover ongeveer 3 weken geleden. De nieuwe publicatie hierover in het eigen propagandablad is voorspelbaar, de bewonersclub zal trachten de schade beperkt te houden en gaan pronken met de uitkomst van het akkoord over de omgevingplannen.(mede dankzij de constructieve bijdrage van... en we zijn zeer verheugd dat mede door inspanning van...Zoiets). Ook zal worden gesteld dat direct na de gewraakte publicatie de alarmbellen zijn gaan rinkelen en dat men direct(..)vond dat dit geen hoofdartikel had mogen zijn. Dit moet natuurlijk zijn: na alle ophef en na alle voor ons onwelkome publicaties etc., het was al minstens de derde keer dat de school in een kwaad daglicht werd gesteld. De eigen propaganda en het eigen belang gaat hier voor het belang van de wijk. Het ronken over de eigen inbreng zal, dit is mijn voorspelling, centraal staan. Apart, dat na alle ophef na twee jaar ineens met volle energie werd geprobeerd om de boel te (s)lijmen en er ineens een sterke motivatie was om een eigen bijdrage te leveren aan het buurtprobleem. Ik denk dat Beijum dit soort opzichtige spelletjes vol eigenbelang wel doorziet. Ik sluit de berichtgeving hier over af, loop even mee door de nieuwe de Dijk. En kijk ook even naar de beginbeelden, dit zijn over een half jaar al weer historische videofragmenten. De hele boel zal buitenom grondig op de schop gaan. De school en ook de omgeving zullen er baat bij hebben dat er eindelijk rust komt om de hele situatie heen. Ondanks al het gesteggel bloeit er iets moois aan de Wibenaheerd. De leerkrachten, directie, ouders en niet te vergeten de kinderen, zullen halsreikend uitkijken naar het moment waarop er een mooie school en een dito plein zal staan.

MAMREHOEVE WORDT HAMERTJE TIK (KDV)

Chaos is op het ogenblik troef binnen het meest karakteristieke pand dat we hier in de wijk hebben. Zoals reeds eerder vermeld is de Mamrehoeve aan de Atensheerd 1, bij de benzinepomp, eindelijk verkocht. Het pand heeft o.a. dienst gedaan als kerk en als Reikicentrum, maar vanaf 1 januari 2010 zullen kleine kinderen hier rond gaan drentelen en spelen. Hamertje Tik, met vestigingen in Zuidwolde en aan de buitenste schil van het Winkelcentrum Oost, langs de wijkring(Emingaheerd), krijgt er in de vorm van de Mamrehoeve een locatie bij. De Mamrehoeve is gebouwd op de plek waar ooit een boerderij afbrande, op de linkerfoto ziet u nog een oude deur uit de Sint Martinuskerk, ook een glas in loodvenster uit deze kerk zijn in de begintijd van de Mamrehoeve overgeplaatst vanuit de Sint Martinuskerk. De verbouwing van woonplek (laatste eigenaar) naar kinderdagverblijf(KDV) is in volle gang, het hele pand ligt binnen overhoop en er wordt hard gewerkt. Hamertje Tik bestaat tien jaar en om kinderen, en ouders natuurlijk, uit de wijken de Hunze, Beijum en van Starkenborgh beter te kunnen bedienen werd de Mamrehoeve aangekocht. Er komen in de Mamrehoeve 2 groepen van elk 16 kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. De VVE groep zorgt Voor Vroegschoolse Educatie(anderhalf tot 4 jaar).
Hamertje Tik is 10 jaar geleden begonnen en wordt geleid door Metta en Wytse Brandsma.
http://home.hetnet.nl/~3010361-

KINDERLIJKE ONSCHULD

Dit Beijumer meisje is nog geen half jaar oud. Haar ouders verhuisden in het afgelopen voorjaar naar Beijum, u houdt hierover nog een videofilmpje te goed.

Met haar blauwe ogen en blonde haartjes kwam dit meisje ter wereld in de multiculturele wijk Beijum. Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar als ik kinderen met een verschillende kleurtje en achtergrond in de wijk zie spelen dan is er altijd niks aan de hand. Ze spelen, maken ruzie, schelden elkaar verrot en spelen vervolgens de volgende dag weer. Pure onschuld. Laat de wereld maar aan de kinderen, daar komt geen of amper kwaad uit. Maar dan de volwassenen, even gegeneraliseerd gezegd. Dáár komen de problemen als onverdraagzaamheid en haat en nijd vandaan. Hebt u eergisteren het hysterische artikel over Verdonk gelezen? Als we zo doorgaan lopen de Nederlandse vrouwen over vijf jaar allemaal met een hoofddoekje. Aldus de mevrouw die op 0 zetels staat in de peiling en via het verspreiden van paranoia, angst en dreiging uit haar achterstandspositie terug denkt te kunnen komen. De onverdraagzame, splijtende politici( u weet wel welke 2 ik bedoel) en hun aanhang: ze gedragen zich als fanatieke Jehova Getuigen die elke twee jaar beweren dat de wereld binnen afzienbare tijd vergaat. Terwijl diezelfde wereld steeds gewoon door draait. Wie angst en haat zaait zal angst en haat oogsten, om maar eens een bijbelse spreuk nieuw te interpreteren. Als dit meisje zestig jaar oud is zijn de meeste lezers die dit(nu) lezen al dood. Alle onheilprofeterie ten spijt, ik zie niet in waarom Beijum in het jaar 2069 geen wijk zou kunnen zijn waarin alle culturen verdraagzaam en in vrede naast elkaar zouden kunnen leven. De onheilpolitici en hun aanhang zullen daarentegen beweren dat dit een kinderlijk en naïef beeld is van de toekomst, en dat zij er veel volwassener tegen aan kijken. En laat ik nou precies hetzelfde denken. Keken ze er maar eens met dezelfde kinderogen naar als die u hier in de wieg ziet liggen.

woensdag 28 oktober 2009

ZATERDAG SCHOONMAAKDAG GROENE HART EN LONG

Het waren vooral lege drankflessen en bierblikjes wat deze medewerkers van DSW gisteren uit de sloot langs de Beijumerweg visten.
Aan het begin van de week, maandag of dinsdag, kun je hier steevast een rituele schoonmaakdans uitvoeren. Wat aan het begin van de week is weggehaald wordt in het weekend weer aangevuld. Zoals een der mannen verwoordde: "Het zijn vast en zeker jongeren die dit doen, we kunnen hier elke maandag wel lopen vissen en vooral ter hoogte van het Trefpunt is het iedere keer raak." Wat moet je er van zeggen verder, de rituele paringdans tussen vervuilers en schoonmakers gaat onvermoeibaar door. Aanstaande zaterdag wordt er weer opgeruimd en schoongemaakt, en daarna wordt er weer vervuild. Dat is niet om 'negatief te doen' maar de praktijk en realiteit van elke dag. De 'strijdende partijen' houden elkaar steeds bezig. De schoonmakers oogsten daarbij meer waardering dan de stiekeme vervuilers, dat wel. Maar zonder vervuilers en vervuiling geen schoonmaakacties. Nog eens uit de reeds geplaatste schoonmaakflyer: Op zaterdagmorgen 31 oktober houden we een nieuwe actie in het wijkpark de ‘Groene Long‘. We beginnen met het schoonmaken en opruimen van spullen die het wijkpark ontsieren en die steeds meer rommel aantrekken. Maar er is ook tijd om te poten of te planten.
Je zou moedeloos kunnen worden van het rituele en tijdelijke karakter van zo'n actie. Maar de schoonmakers hebben altijd een uitstraling van monterheid, levenslust en opgewektheid om zich heen. Niet zeuren, gewoon doen. En het is natuurlijk ook gezellig samen, de broodjes en koffie gaan er na afloop goed in. Misschien kunt u zich nog aanmelden indien u de behoefte voelt: Wij heten u hartelijk welkom op zaterdag 31 oktober a.s. tijdens de ‘Groene Long’ actie. Start lokatie de Boerderijum aan de Beijumerweg aanvang 9.00 uur . En neem gerust uw buurvrouw of buurman mee.Mee doen, maak het kenbaar door te mailen of te bellen. - e-mail aan t.z.smit@home.nl - telefoon 050-5414440 050-5414440 - mobiel 06 138 21 772 /06 138 21 772 Met vriendelijke groeten, namens de werkgroep “de Groene Long”,

HEIMELIJKE FOTO'S UIT DE BIEB (7)

Je hebt van die mensen die helemaal aan het beeld voldoen van het beroep dat ze uitoefenen.
De beheerder van de familiebibliotheek is zo iemand. Je kunt je niet voorstellen dat hij politieman zou kunnen zijn, postbode, verpleegkundige, bakker of slager. Caissière achter een kassa in de winkel kan ook niet, elektricien of loodgieter, uitgesloten. Een kroegbaas? Toch niet, je kunt denk ik met hem goed een pilsje drinken, maar hij kan maar één vak uitoefenen. Menno Fritsma is helemaal bibliotheek. Hij ziet er uit als bibliotheek, hij straalt het uit, hij ruikt er naar en hij ademt het in en uit. Het is de juiste man op de juiste plek. Zoals je je prettig voelt bij een capabele buschauffeur als je de bus in stapt, je je kinderen durft toe te vertrouwen aan een goede oppasser, of je je huis durft te laten verbouwen door een klasse timmerman, zo weet je als je de bieb binnen loopt en Menno ziet: Dit is helemaal goed. Je kunt alles loslaten, en met al je boekproblemen, uitleenvragen, verlengingperikelen en boetes veilig bij hem terecht. En dan heb ik het nog niet eens over 'zijn' vrouwen waar hij in de bieb mee samenwerkt. Het kan zijn dat ik hem te veel ophemel, maar het lijkt me de ideale schoonzoon. Veel mensen kunnen iets stiekems over zich hebben, sommigen zijn achterbaks en anderen hebben een geheime agenda, maar bij Menno Fritsma bespeur ik niks van dit alles. Wat dat betreft is hij voor mij een open boek. Een boek dat helemaal past in de familiebibliotheek aan de Ypemaheerd in Beijum.

dinsdag 27 oktober 2009

BEIJUMER KINDEREN VRIJGEVIG VOOR EDUKANS

Het lijkt op pakjesavond maar dat heeft er niks mee te maken. Alhoewel, toch wel een beetje. Het is echter geen pakjesavond vóór de schoolgaande kinderen in Beijum, maar een soort van 'pakjesavond' georganiseerd dóór de Beijumer kinderen.
Edukans heet het project en voor zover ik het volg haalt het het beste in het kind naar boven. Een schoenendoos vullen voor een ander kind op de wereld die het minder dan jouw getroffen heeft? Het geeft de burger moed om te constateren dat kinderen uit Beijum enorm vrijgevig kunnen zijn als het op helpen van onzichtbare leeftijdsgenootjes aankomt. De linker foto is gemaakt op een basisschool in de wijk waar 'kadodozen' worden gevuld, de rechter foto toont een blij kind op de plek van bestemming, in een land waar ze het veel minder breed hebben.

De foto is gehaald van de site: http://www.edukans.nl/ . Hierop leest u o.a. onderstaande tekst:
Van simpele schoenendoos tot onvergetelijk cadeau: Schoenmaatjes (voorheen Operatie Schoenendoos) is dé kans voor kinderen om iets concreets te doen voor kansarme leeftijdsgenootjes wereldwijd. Als Schoenmaatje vullen zij een schoenendoos met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed. Jaarlijks doen tienduizenden kinderen met deze actie mee. Het is hartverwarmend om te zien hoe blij de kinderen met hun schoenendoos zijn. Zo'n persoonlijk gebaar van een kind uit Nederland maakt diepe indruk!
De schoenendozen worden verzonden naar landen als Oeganda, Malawi en Irak. Schoenmaatjes probeert zoveel mogelijk aan te sluiten bij de onderwijsprojecten in die landen. Voor de uitdelingen werkt Edukans samen met lokale partnerorganisaties. De schoenendozen gaan naar kinderen op scholen, in weeshuizen, vluchtelingenkampen, opvangcentra voor straatkinderen etc.

EEN HALF JAAR BOERDERIJUM

Het is precies een half jaar geleden dat de Boerderijum aan de Beijumerweg de deuren voor het publiek opende. Dezelfde deuren werden daarna niet platgelopen, en eigenlijk is dat een beetje jammer. Eerst was er nog het excuus dat de dieren en de speeltoestellen er nog niet waren. Maar sinds een maand of drie zijn deze ingrediënten, die nu eenmaal bij een kinderboerderij horen, toegevoegd aan de Boerderijum.
Jaren is er voor herbouw geknokt, en nu het er eenmaal staat is de aanloop mondjesmaat.
Vorige week, herfstvakantie, gaf de Boerderijum even de aanblik van hoe het zou moeten zijn. Kinderen speelden in de speeltuin dat het een lieve lust was, en in een dierenverblijf verzorgden Wim en een begeleidster van de Zijlen de aanwezige dieren. De Boerderijum moet nog steeds de harten van de Beijumers veroveren en de vraag is hoe dit het beste aangepakt kan worden. Zou het een idee zijn als elke basisschool er met elke klas een bezoekje af zou leggen? Even spelen, de dierenverblijven bekijken, een ijsje eten etc? Er zijn veel meer kinderen in de wijk die er niét zijn geweest dan wél. Het ziet er allemaal mooi en nieuw( té nieuw?) uit, de speelweide ligt er ook goed bij en het personeel kun je niet beter krijgen. Daar ligt het allemaal niet aan. Zou een bezoekje te duur zijn? Je hoeft natuurlijk niks te drinken, maar dat is wel lekker. Vroeger, tien jaar geleden, kocht je we iets lekkers voor een dubbeltje en je nam zelf een pak jus 'dorange mee. Als je nu met 5 kinderen gaat ben je 10 euro kwijt aan consumpties en zoiets kan drempelverhogend werken. De Boerderijum met alles erop en eraan blijft een té leuke locatie midden in de wijk om het niet op te laten bloeien. Ga er eens kijken dames en heren. En kinderen natuurlijk. De wijk wilde de Boerderij herbouwd hebben en streed ervoor, nu wil de Boerderijum de wijk ook hebben.

MATIG BEZOCHTE TRAMAVOND IN HET TREFPUNT

Het had een avond voor de hele wijk moeten zijn, maar er kwamen uiteindelijk maar een twintig tot vijfentwintig mensen af op de 'tramavond' in de Boerderijum( foutje, moet zijn het Trefpunt). Ik kon gisteravond in verband met andere verplichtingen niet aanwezig zijn maar de fotograaf die deze foto opstuurde mailde nog dat de gemoederen af en toe hoog opliepen. Zoals zovaak op dit soort "wijkavonden" het geval is kwamen gisteravond ook praktisch geen 'gewone' mensen uit Beijum opdraven om hun stem te laten horen.
Een andere aanwezige mailde: Ook gisteravond waren er weer de bekende koppen van vrijwilligers en bewonersorganisatiefiguren. Het zijn geen luisteraars, ze luisteren niet naar de wijk maar ze proberen hun eigen stellingen te poneren en op te leggen. Jammer dat zo'n poll van jouw niet op zo'n avond wordt gebruikt. Wie heeft er nou zin om naar zo'n avond toe te gaan? Ze kunnen dit beter via internet regelen dan heb je dat gekissebis niet en dan hoef je niet te discusseren met die starre en gefrustreerde vrijwilligers om je heen.(naam bekend)
Op de foto ziet u wethouder Karin Dekker de aanwezigen toespreken. Ik weet niet hoe de lezer er over denkt maar je kunt m.i. los van de besproken inhoud niet zeggen dat 'de stem van Beijum' gisteravond gehoord is in het Trefpunt. Hoe kan het dat de tramkwestie op internetfora, zoals bijvoorbeeld op Beijumnieuws, zo leeft en dat 'fysieke' bijeenkomsten door het overgrote deel van de mensen(die wel een mening hebben), zoals gisteravond het geval was, zo worden gemeden?
(bedankt voor de mails met correcties! Locatie was inderdaad verkeerd benoemd.)

maandag 26 oktober 2009

CDA WIL DAT OVERLAST IN BEIJUM STOPT

De CDA-fractie wil dat er op korte termijn een einde komt aan de overlast van jongeren in de wijk Beijum. De raadsfractie pleit voor een brede aanpak door de politie en jongerenwerkers in samenwerking met bewoners. Dat schrijft het CDA in een brief met vragen aan het college. Aanleiding voor de vragen is de reeks van vernielingen en brandstichting in en bij het winkelcentrum in Beijum afgelopen donderdagavond en –nacht. Toen werden de ruiten van zeker 13 auto's kapot geslagen en de ramen van vier scholen ingegooid. Ook was er een molotov-cocktail gegooid tegen een drankzaak in het winkelcentrum Beijum-West. Eerder werden er putdeksels door de ramen van winkels gegooid, brandjes gesticht en0 vuurwerkbommen afgestoken. Bron: http://www.dvhn.nl/ De foto is ook van de site van het Dagblad. Het is een onzorgvuldig gekozen foto van minstens 5 jaar oud. U ziet een bushalte op Plein Oost ten tijde dat de busbaan hier nog was. En laat Plein Oost nou net niks met het hele gebeuren van afgelopen donderdag te maken hebben. Update dinsdagmiddag 13.20 uur: Ik vind het prima dat er gereageerd wordt op dit artikel. Maar let er aub op dat de reacties niet nog erger worden dan de aangerichte schade van afgelopen week! Mick van Wely, lid van de stadsredactie van het Dagblad van het Noorden, stuurde onderstaande reactie op: Waarom zouden we in godsnaam Beijum in een kwaad daglicht willen stellen? Onlangs hebben we nog aandacht gegeven voor deze site en de krant staat vol met leuke items over de wijk. We hebben erg veel telefoontjes gehad van bewoners van Beijum over de vernielingen. Dat we er juist aandacht aan moeten besteden zodat er wat aan gedaan wordt. Wat betreft de foto bij het artikel op internet (!!!, dus niet de krant): we gebruiken hier vaak archieffoto's ter illustratie. Zoals een intelligente lezer heeft opgemerkt, zitten we inderdaad aan budgetten vast. Overigens denk ik dat ongefundeerde en opruiende reacties zoals hierboven van mevr van Dam slechter zijn voor het imago van de wijk, dan een goed onderbouwd politie- en politiek verhaal over vernielingen in de wijk. Mick van Wely (Dagblad vh Noorden) Nachrift Johan Fehrmann: Een uur geleden plaatste ikzelf voor de verandering ook eens een reactie onder dit artikel. Voor deze gelegenheid wil ik de reactie bovengronds nog even herhalen: meningen zijn prima maar ik duld geen (anonieme) reacties die net zo vernielzuchtig zijn t.o.v. de wijk als de gebeurtenissen van driekwart week geleden!

MAANDAGOCHTEND (4)

Het was en het is een miezerige oktobermaandag. Kinderen en ouders liepen en fietsten vanochtend met een paraplu op richting school, de herfstvakantie is dan wel voorbij maar de herfst zeker nog niet.

Het heeft iets als je je op een dag als vandaag nog weer even om kunt draaien. Om vervolgens om een uur of half elf eens op te staan met een kop koffie en een lekker ochtendkrantje.

Maar dat is niet voor iedereen weggelegd, er moet gewerkt worden want er moet brood op de plank. Dat geldt ook voor deze straatmuzikant, uitslapen is er niet bij, hij moet aan de bak want er moeten centjes verdient worden. De meningen zullen verdeelt zijn of je dit al of niet werken moet noemen. Maar ga er maar eens een dag zitten.

In de miezerige regen, iedereen groetend en sporadisch terug gegroet worden. En heel af en toe krijg je een stuiver of dubbeltje in je openliggende pet gegooid. De muziek is conform de stemming, klagende en treurige Oost-Europese klanken zijn te horen in deze uithoek van Plein Oost. Muziek vol weemoed en verlangen.
 De hele dag staan jammeren voor een paar euro's, ga er maar eens aan staan. Er zijn genoeg mensen die neerkijken op straatmuzikanten, maar respect is m.i. op zijn plaats. Ik zou niet willen ruilen, het lijkt me hard werken voor weinig geld.

RITA DE WIT MAAKT SIERADEN EN GEEFT WORKSHOPS

Rita de Wit uit Beijum maakt mooie sieraden en deze kunstvorm wil ze graag met anderen delen. Ze stelt zich op Beijumnieuws even aan u voor en mocht u geïnteresseerd zijn(bezoek ook haar website voor meer informatie) dan kunt u altijd contact met haar opnemen. Rita geeft ook workshops en...., maar wat zal ik het verder allemaal verklappen, lees hieronder haar tekst:
Mijn naam is Rita de Wit. Ik woon sinds 15 jaar met volle tevredenheid in Beijum. Ongeveer 30 jaar geleden ben ik begonnen met het maken van sieraden voor een boutique.
Ik kreeg het toen te druk met allerlei andere zaken (studie, vriendjes, uitgaan, baan, kindjes krijgen etc.)Mijn kraaltjes en andere materialen verdwenen in een kratje en zijn diverse keren verhuisd. Ongeveer twee jaar geleden heb ik mijn spulletjes weer tevoorschijn gehaald en ben voorzichtig aan weer wat gaan maken.
Ik merkte dat ik hier helemaal mijn rust in kon vinden, het werkte voor mij echt therapeutisch. Het maken en ontwerpen van sieraden geeft mij een bepaalde rust.
Intussen heb ik mijzelf veel technieken bijgeleerd en maak ik sieraden in diverse stijlen met veel soorten materialen.Ik ben gespecialiseerd in het maken van zogenaamde cabochon sieraden. Dit is een techniek om platte edelstenen en andere objecten vast te zetten op stof met piepkleine kraaltjes. Het is echt een ontzettend gepriegel maar je hebt dan wel een waar kunstwerk als sieraad. Op de foto draag ik een collier en oorbellen die gemaakt zijn op die manier. Verder werk ik graag met (half)edelstenen en sterling zilver omdat dat heel erg mooi blijft. De meeste sieraden maak ik op bestelling, dus als iemand een idee heeft probeer ik dat te maken. Vorig jaar heb ik op de kerstmarkt bij pand 49 een kraam gehad en kreeg daar veel enthousiaste reacties. Het geeft natuurlijk ook een ontzettende kick als mensen je ontwerpen mooi vinden en dit graag willen dragen. De techniek om een zwevende ketting te maken is geschikt voor iedereen zodat je ook zeker met een mooi afgewerkt sieraad naar huis gaat aan het einde van de workshop.

Heel veel andere technieken kosten veel tijd (het collier wat ik draag op de foto bijvoorbeeld een maand van mijn vrije tijd) dan kun je het dus niet in 1 workshop afmaken.
Voor meer informatie bezoek mijn website:
http://bijouxderita.come2me.nl
Aanmelden voor een workshop kan via
bijouxderita@live.nl

zondag 25 oktober 2009

GESTOLEN MOMENTEN MOETEN NOG EVEN WACHTEN

Er zijn lezers die me vragen wanneer de serie "Gestolen Momenten van Beijumers" op zondag weer op Beijumnieuws is te bewonderen.
De portrettenreeks over Beijumers in hun huiselijke situatie stopte voor de zomervakantie met de toezegging dat dat het na de vakantie weer voortgezet zou worden.
Maar we zitten bijna in november, en sommige mensen vragen zich af: hoe zit dat nou? Onlangs fietste ik naar het huis van Atsje Straatsma met de vraag op zak hoe het nou zit met de voortgang van de serie. Ze zat met haar vriend in de voortuin, zie foto, en ik stal even een moment van haar tijd. "Er liggen nog wat foto's paraat voor de reeks, maar ik heb even niet de puf om verder te gaan. Ik wil eerst een flinke voorraad foto's hebben om weer verder te kunnen." Duidelijke taal, maar wel jammer. Atsje kan goed fotograferen en de serie was een sieraad op Beijumnieuws. Maar lezers moeten nog even geduld hebben, en wees eerlijk, de serie foto's uit de Wiershoeck- en Schooltuin mag er toch ook zijn?
Zie voor een eerder bericht over Atsje van ongeveer een jaar geleden: http://beijumnieuws.blogspot.com/search?q=switch
Kijk ook op haar blog: http://atsjes.blogspot.com/

HOE ZAL HET MET DE VERNIELZUCHTIGEN ZIJN?

Het is zondagochtend en ik vraag me ineens af hoe het met onze lokale helden, oftewel de vernielers van de drankwinkel en de auto's in de wijk,- zie berichtgeving van afgelopen vrijdag, zal zijn.
Zullen ze zich schamen? Schuldig voelen? Bang om betrapt te worden? Of genieten ze nog na van hun heldendaden? Zijn er al weer nieuwe acties gepland? Liggen ze hun roes uit te slapen na weer een nacht doorhalen?
Ik begrijp uit betrouwbare bron dat een 13 jarig meisje i.v.m. de vernielingen is aangehouden. Zou ze doorslaan? Of heeft ze er toch niks mee te maken? Wat een vragen op de vroege zondagmorgen. Maar dat heb je als je nieuwsgierig bent naar de beweegredenen van mensen en motieven van bepaalde gedragingen. Deze foto schoot ik vrijdagmiddag bij de bussluis nabij Winkelcentrum Beijum. Ik vroeg me af of deze afdekactie, met een kinderkledingstuk een verkeersbord onleesbaar en onzichtbaar maken, met de vervelende heisa van doen heeft. Vernielen en molov cocktails gooien kan een daad van verzet zijn tegen een vermeende autoriteit. Fuck You! In het verlengde daarvan gooi je bushokjes kapot en sloop je verkeersborden. Of, en je weet van gekkigheid niet wat je moet doen, je trekt een verkeersbord een kledingstuk aan. Maar, beste lezer, het kan ook zijn dat het er helemaal niks mee te maken heeft en dat het een op zichzelf staand 'geintje' is.

HERFSTVAKANTIE(2)

De herfstvakantie is weer voorbij en morgenvroeg gaan de schooldeuren weer open. Rekenen, taal, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, allemaal vakken waar de kinderen weer een goed rapportcijfer voor proberen te halen. Meedoen aan 'de maatschappij' gaat niet zomaar, daar worden eisen aan gesteld en daar wordt al vroeg mee begonnen. Oudere lezers herinneren zich ongetwijfeld nog andere rapportcijfers die je vroeger kon halen. Een voor gedrag en vlijt en een voor orde en netheid.
Op de foto ziet u drie kinderen, een cavia en een hond. Twee kinderen zitten met elk een nitendo spelcomputer(Ds) te spelen en de derde kijkt met de cavia in de armen toe. Intussen is de hond stinkjaloers op de cavia, die krijgt aandacht en zij(de hond is van het vrouwelijk geslacht) niet. Het vond allemaal plaats midden in de herfstvakantie van 2009. In Beijum.

FOTO'S UIT DE SCHOOL- EN WIERSHOECKTUIN (10)

Een grasuil, maar welke?
Op 20 oktober zag ik deze nachtvlinder op de hedera tegen de zuidmuur van de stadsboerderij De Wiershoeck. De vlinder zat te genieten van het aangename najaarszonnetje en nam daar ook alle tijd voor. Ze zat hier al voor elf uur en toen ik omstreeks half vijf weer naar huis ging, zat ze er nog. Zo’n vlinder kun je met recht een zonaanbidder noemen. Het is een nachtvlinder en duidelijk eentje van de niet-dagactieve soort. Ze zat direct naast het voetpad dat langs de boerderij loopt en stoorde zich niet aan de voorbijgangers en een enkele opdringerige fotograaf.

Het fotograferen van zo’n onbeweeglijke vlinder is niet zo’n kunst, maar om te achterhalen welke vlinder het is, dat is een ander verhaal. Het aantal soorten dagvlinders in onze provincie bedraagt enkele tientallen, het “determineren” daarvan is niet zo moeilijk. Maar het aantal soorten nachtvlinders is vele malen groter en het op naam brengen van een nachtvlinder is evenredig een stuk lastiger. Ik kwam deze nachtvlinder niet tegen in onze vlindergidsen, dus heb ik op het net verder gezocht.
Op de site van “Vlindernet” (http://www.vlindernet.nl/index.php), kwam ik via “Foto-overzicht vlinders” een paar vlinders tegen die als twee druppels water lijken op de door mij gefotografeerde vlinder.

Het is zeer waarschijnlijk een grasuil, maar welke?
Het zou de stompvleugelgrasuil kunnen zijn, maar dan zou er een donkere streep langs de witachtige hoofdader op de voorvleugel zichtbaar moeten zijn. Ik zie die streep niet.
Is het dan de spitsvleugelgrasuil? Waarschijnlijk niet, want ik zie geen bruine streep langs de hoofdader. Bovendien heeft de vlinder geen vleugelpunten die iets uitsteken.
Ik gok daarom maar op de bleke grasuil. Deze vlinder vliegt van half mei tot half oktober in twee generaties; de tweede generatie is talrijker dan de eerste. De vlinders komen zowel op licht als op smeer af en bezoeken bloemen. Het is een vrij gewone soort die verspreid over het hele land kan worden waargenomen, maar vooral voorkomt in de kustprovincies.

Ik zag ook nog een foto van de kleine rietvink. Deze vlinder lijkt sprekend op de grasuilen, maar overdag verbergt de kleine rietvink zich tussen verdord riet. Het ligt dus voor de hand dat onze zonaanbidder geen kleine rietvink is.
Een vlinder op naam brengen is leuk, maar geen noodzaak. Je kunt ook genieten van de natuur zonder alles precies te weten. Dat doe ik dan maar.
Foto+tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 24 oktober 2009

VERHUIZEN NAAR PLEIN OOST IS HEEL NORMAAL

Winkelplein West staat deze dagen negatiever in het nieuws dan Plein Oost. Terwijl laatstgenoemde plein toch de naam heeft. Daar ga je toch niet wonen? Overlast, criminaliteit enz. enz.
Aan het begin van de middag trof ik een nieuwe bewoonster op en bij het Plein. Terwijl de verhuiswagen leeggehaald werd beantwoordde ze een paar vragen, zie de video. Waarom toch verhuizen naar Plein Oost? De antwoorden waren van een verbluffende simpelheid, en een negatief vooroordeel over het plein speelde totaal geen rol in het besluit om hierheen te verhuizen."Ik zocht gewoon een ander huis, het lijkt me hier heel leuk wonen en ik heb nu een groter huis." Daar sta je dan met je vooringenomenheid. Want, waarom kun je niet gewoon naar Plein Oost verhuizen? Kan het zijn dat Beijumers, ondergetekende incluis, vooral ook zélf het negatieve beeld van het Plein vastzetten?

BEIJUM KAN WEL TEGEN EEN STOOTJE

Beijum staat er deze dagen even weer gekleurd op. Maar het is niet de kleur die de meeste Beijumers voor ogen hebben, het is de kleur van zinloze agressie, vandalisme en stompzinnige overlast. Zeg maar vies en vaal grijs. De wijk is bezig een jarenlang heersende hardnekkig negatief beeld van zich af te schudden, en dan heb je dit weer. Een stuk of zes gefrustreerde jongeren die net doen alsof oud en nieuw in de herfstvakantie valt trekken een spoor van vernieling door Beijum. Met wat gevoel voor drama zou je kunnen zeggen dat de aanslag met twee molotovcocktails bij Winkelcentrum Beijum een aanslag was op het sterk verbeterde beeld van Beijum, een prachtwijk waarin de meeste bewoners zich tevreden en gelukkig voelen.Gistervond was het op Noordnieuws, vandaag een artikel in (het) Dagblad van het Noorden en het staat op verschillende wereld wijde sites, waaronder deze. Het gebeurt weer in Beijum. Nu geloof ik niet dat het beeld van de wijk door deze gebeurtenissen weer pijlsnel naar beneden gaat kelderen, daarvoor zijn de opwaartse krachten te sterk. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een klein groepje idioten(ik bedoel de vernielers) het beeld van een 14000 inwoners tellende wijk gaat bepalen.
Op deze foto van gistermiddag ziet u drie mensen( waarschijnlijk schade-experts of verzekeringsmensen) de schade opnemen in en om Winkelcentrum Beijum. Lees ook het E-mail@lert bericht van gistermiddag.

vrijdag 23 oktober 2009

DE POMPOENPEUTERVIDEO

Het pompoenen peuteren in het gebouw op het Schooltuincomplex werd afgelopen woensdagmiddag goed bezocht. De kinderen gingen helemaal op in hun bezigheid en peuterden en schilden dat het een lieve lust was.

Bekijk de video en zie de gezelligheid, de creativiteit en de onschuld van een middagje pompoenen in de herfstvakantie van 2009.

Kinderen, ouders of educatieve medewerkers die hierbij aan wezig waren: de video staat ook op stadjerstv, hier kunt u de beelden op groter scherm bekijken en/of downloaden.

GOLF VAN VERNIELINGEN IN BEIJUM

Van http://www.dvhn.nl/ (foto ook):
In Beijum zijn donderdagavond en –nacht zware vernielingen gepleegd. In een paar uur tijd werden zeker dertien auto's vernield, ruiten ingegooid van een aantal scholen en een woning en brand gesticht bij een drankenwinkel.
Dit gebeurde aan de Stoepemaheerd, Amkemaheerd, Atensheerd en nabij Kardinge. De politie vermoedt dat vijf à zes jongeren verantwoordelijk zijn voor de vernielingen. Ze verplaatsten zich per fiets. De politie vraag gedupeerden om aangifte te doen.
Lees zaterdag meer in de stadseditie van Dagblad van het Noorden
.
Van E-mail @lert:
Bent u getuige of gedupeerde vernielingen?
De politie stelt een onderzoek in naar diverse vernielingen die gisterenavond en –nacht hebben plaatsgevonden in onze wijk. Wat is er gebeurd? Donderdagavond- en nacht zijn in een paar uur tijd zeker dertien auto’s vernield. Ook werden ruiten ingegooid van een woning en een aantal scholen waaronder het Noorderpoortcollege, 'De Doefmat', 'De Beijumkorf' en de 'Dom Helder Camara'. Daarnaast werd er ook brand gesticht bij een drankenwinkel. Dit alles vond ondermeer plaats in de Stoepemaheerd, Amkemaheerd, Atensheerd en nabij Kardinge. SignalementenDe politie heeft het vermoeden dat vijf à zes jongeren verantwoordelijk zijn voor de vernielingen. Ze verplaatsten zich per fiets. Heeft u iets gezien of bent u gedupeerde?De politie vraag allereerst gedupeerden om aangifte te doen. Ook zijn wij op zoek naar getuigen. Heeft u iets gezien of gehoord wat ons mogelijk zou kunnen helpen laat het ons weten. U kunt ons bereiken via 0900-8844 (lokaal tarief) of via onderstaande reageerbutton.Wij danken u wederom voor uw aandacht en wensen u een fijn weekend!Met vriendelijke groet, Klaas van Eeks, Eef Ekkelenkamp en René Hofman, úw buurtagenten

DRANKWINKEL WEER ONDER VUUR

De drankwinkel aan de Stoepemaheerd heeft de laatste tijd wat te verduren. De ruiten werden de laatste tijd wel eens door drankzuchtigen ingeslagen, en vorige week zaterdag ramde een auto de gevel van de winkel. Gisteravond was er weer wat loos:

GRONINGEN - Er heeft donderdagavond korte tijd brand gewoed in een drankwinkel aan de Stoepemaheerd.

Rond 22.30 uur kreeg de Groninger brandweer de melding dat er brand zou woeden in het gebouw. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen bleken de vlammen nog geen grip te hebben gekregen op het gebouw. De brandweer heeft vervolgens de vlammen snel uitgemaakt. De schade aan het gebouw is op wat gesprongen glazen na, beperkt.
De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. Brandstichting wordt niet uitgesloten.
http://www.oogtv.nl/
Update 14.00 uur: er zijn twee molotovcocktails gegooid. Een boven de schuifdeuren en een tegen een raam van de drankwinkel. Zie foto.

LIJN 2 REGIOTRAM: WAT VINDT U VAN DE TRACÉVARIANTEN?

De trampoll die afgelopen zomermaanden op Beijumnieuws stond wees uit dat Beijum verdeeld denkt over de mogelijke komst van een tram naar Kardinge. Een klein groepje bevoogdende mensen in de wijk dacht(denkt) de mening van de hele wijk te kunnen dicteren en tracht(te) de eigen politieke agenda door te voeren. Alsof Beijumers te dom zijn om zélf te denken. Binnenkort, op 26 oktober, hebben Beijumers de kans zich in het Trefpunt uit te spreken over de tram en vragen te stellen. Jorien Bakker van het projectbureau regiotram stuurde onderstaand bericht op:
DENK MEE, PRAAT MEE, DOE MEE
Inleiding
Op 1 oktober zijn de mogelijke tracévarianten van de tweede tramlijn gepresenteerd in het Schetsboek Lijn 2. Vanaf 13 oktober t/m 17 oktober 2009 was de publieksexpositie in de Martinikerk. Bijna 2600 bezoekers hebben van de mogelijkheid gebruik gemaakt om zich te laten informeren over de plannen en mee te denken over de tracévarianten. Nog tot en met 30 oktober 2009 kunt u dat ook doen. Uw reacties, ideeën en adviezen helpen de Stuurgroep RegioTram om een voorkeurstracé voor tramlijn 2 tussen Hoofdstation en Kardinge te bepalen.

Er moet nog veel denk- en ander werk verzet worden voordat de tweede tramlijn daadwerkelijk in de stad rijdt. Daarom nogmaals onze uitnodiging: stap in en denk mee! Dit kan door een e-mail te sturen aan de projectorganisatie, deel te nemen aan wijkinformatieavonden en een reactieformulier in te vullen op http://www.regiotram.nl/. De projectorganisatie zal iedereen die de komende tijd een vraag stelt, een idee levert of een suggestie doet, antwoord geven.

Wijkinformatiebijeenkomsten

Project RegioTram organiseert de komende week nog drie informatiebijeenkomsten in de Groningse wijken in de nabijheid van het mogelijke tracé. Tijdens deze bijeenkomsten presenteren projectmedewerkers de ins en outs van de tracévarianten. Daarnaast is er veel tijd en ruimte voor het stellen van vragen.

26 oktober 2009: Beijum* Wijkcentrum Het Trefpunt 19.30 - 21.30 u.

27 oktober 2009: Ulgersmaborg Noorderpoortcollege 19.30 - 21.30 u.

29 okt: Zilvermeer/Lewenborg/Wijkcentrum Het Dok 19.30 - 21.30 u.

* Het wijkcentrum Het Trefpunt is gelegen aan de Beijumerweg 17.

Wat gebeurt er na de participatieperiode?

Het projectbureau zal alle ideeën en suggesties over de tracévarianten die in oktober 2009 binnen komen bestuderen. Ook worden een aantal onderzoeken gedaan, bijvoorbeeld naar verkeersveiligheid, reizigersaantallen, exploitatie en effecten op stedelijk groen. Op grond van al deze gegevens zal de Stuurgroep RegioTram eind 2009 een voorstel doen voor het Voorkeurstracé. Na besluitvorming hierover zullen Burgemeester en wethouders van de gemeente Groningen dit voorkeurstracé in januari 2010 voor inspraak voorleggen aan de inwoners van stad en regio.
Na verwerking van de inspraak zal de gemeenteraad het tracé van Lijn 2
definitief vaststellen.

Meer lezen?

Tramkrant 3 is op 8 oktober jl. huis-aan-huis verspreid in de Regio Groningen - Assen. Deze krant gaat over Lijn 2, maar ook over de voortgang van Lijn 1 en andere deelprojecten. In het eerder genoemde Schetsboek Lijn 2 worden alle tracévarianten uitgebreid beschreven. U kunt het Schetsboek en de Tramkrant downloaden van http://www.regiotram.nl/ of aanvragen bij Project RegioTram door middel van telefoonnummer 050 - 40 23 550 of per e-mail info@regiotram.groningen.nl.
Bezoekadres: Oosterstraat 56A.

BEIJUM LEEST OEROEG VAN HELLA S. HAASSE

Op het kantoor van de familiebibliotheek aan de Ypemaheerd staan dozen met boeken opgestapeld om vanaf vandaag, vrijdag de 23e oktober, gratis te worden uitgedeeld aan leeslustige bezoekers/leden van de bieb.
De mensen van de bibliotheek stuurden onderstaande tekst op:
Van vrijdag 23 oktober tot en met vrijdag 20 november 2009.
Het begon in Amerika met One Book, One City. Een actie die laat zien dat literatuur wel degelijk een breed publiek aanspreekt en dat het lezen van een goed boek niet alleen veel plezier verschaft, maar ook nog eens de blik verruimt. One Book, One City startte in Chicago in 2001 met de klassieker To Kill A Mockingbird van Harper Lee. Het boek was in de hele stad onderwerp van discussie. Men herkende zichzelf in Harper Lee’s creatie en de roman werd opnieuw een bestseller. De actie sloeg over naar andere steden in Amerika. One Book, One City dient als inspiratie voor Nederland Leest, een actie met een grote rol voor de bibliotheken. Iedereen wordt uitgedaagd tijdens de campagneperiode met elkaar in discussie te gaan over één boek en dit jaar is dat Oeroeg van Hella S. Haasse. Daartoe krijgen de leden van de bibliotheek een speciale pocketeditie van dat boek cadeau. Op één voorwaarde: dat ze het lezen. In 2008 las heel Nederland de roman Twee vrouwen van Harry Mulisch en in 2007 De gelukkige klas van Theo Thijssen. In 2006, het eerste jaar, stond Dubbelspel van Frank Martinus Arion centraal. Oeroeg (Uitgeverij Querido) is het verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur op een theeonderneming in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de jongens uit elkaar. Wanneer de ik-figuur, de Nederlandse jongen, na een studie in Delft terugkeert in het Indië dat nog net geen Indonesië is geworden, blijkt hun verwijdering uitgegroeid tot een kloof. 'Ben ik voorgoed een vreemde in het land van mijn geboorte, op de grond vanwaar ik niet verplant wil zijn? De tijd zal het leren.' In 1948 verscheen Oeroeg als Boekenweekgeschenk en het werd in de loop der jaren in tien talen vertaald. Tijdens Nederland Leest beleeft het de 47e druk. Willem Nijholt gaat na jaren afwezigheid op het toneel eenmalig weer de planken op. Als eerbetoon aan Hella S. Haasse vertolkt hij Oeroeg. De roman werd tot solovoorstelling bewerkt door Yvonne Keuls. De voorstelling is op maandag 2 november te zien in de Centrale Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18. Aanvang 19.30 uur. Toegang €10,-Na de pauze gaat essayist Abdelkader Benali in gesprek met Nederland Leest-ambassadeur Philip Freriks.
Kaartverkoop: http://www.mijneigenbibliotheek.nl/
Leden van de bibliotheek in Beijum: haal allemaal dit mooie boek! Zolang de voorraad strekt.

donderdag 22 oktober 2009

WORDT DAT NOG WAT HIER?

Het ziet er niet uit, en het gaat langzamerhand wat irriteren. Het pand van voormalig slagerij Knot op Plein Oost staat al ongeveer anderhalf jaar leeg en het lijkt maar niet op te schieten hier. Hoe zit dat toch? Aan de ene kant wordt er steeds gepraat over het opwaarderen en leefbaarder maken van het plein, aan de andere kant lukt het maar niet om voor dit pand een goede bestemming te vinden. Een kil rolgordijn en een paar aanplakbiljetten voor het raam, verder maakt het pand een doodse, lege en onmachtige indruk. Ik hoor er regelmatig mensen over klagen: kan daar geen gezellig broodjeshuis komen of een of ander gezellig boetiekje? Mijnheer van der Heide van Patrimonium, wordt dat hier nog een keer wat? De directeur:"We hadden een paar keer bijna een nieuwe huurder maar op het laatst ketste de deal iedere keer net af. De laatste keer was de gegadigde een organisatie die ook gemeentelijke subsidie zou krijgen, maar ook dat ging op het laatste moment net weer niet door." Wat voor organisatie was dat dan? "Nou, dat lijkt me niet kies om te zeggen. Maar wel kan ik u zeggen dat we al weer contact met een gegadigde hebben, daarmee gaan we in overleg en in onderhandeling, dit kost allemaal nog wat tijd." Het blijft wachten hier en dat is jammer. Het lege pand haalt het plein naar beneden door de ongezellige en lege uitstraling." Maar de vraag is ook: wat voor onderneming kan in zo'n klein pand op Plein Oost financieel het hoofd boven water houden? Kan er niet beter een niet commercieel bedrijf inkomen net zoals het succesvolle Pand49 wat 50 meter verder op staat? Nu brengt het pand ook al anderhalf jaar niks op. Alles beter dan leegte, zinloosheid en doodsheid. Het plein moet toch levendiger worden?

HERFST 2009 IN BEIJUM

De herfst is nog niet op zijn hoogtepunt, volgens mij moeten er nog karrenvrachten bladeren naar beneden vallen. 

Maar het ziet er buiten mooi en kleurrijk uit, althans dat is mijn persoonlijke mening. Voor de een is de herfsttijd een inspirerende periode, voor de ander ligt de zwartgalligheid en depressie op de loer. Kijk even mee naar de video en zie hoe het vele groen uit de groenste wijk van de stad overgaat in de kleuren geel en bruin. 
De laatste shot is van de groep kinderen die langs de Zuidwending lopen, zie foto rechts, de opnames zijn vorige week gemaakt. 

De muziek is van Matt Monroe en hij zingt het toepasselijke en iewat melancholische nummer Autumn leaves. Morgen de video over het pompoen peuteren, zie het bericht van gisteren. .

MIJN UITZICHT IN BEIJUM (6)


woensdag 21 oktober 2009

POMPOENEN PEUTEREN BIJ DE SCHOOLTUIN

Veel herfstactiviteiten zijn er bij mijn weten niet georganiseerd deze herfstvakantie in Beijum. Niet dat dit erg is, de jeugd kan zich met dit fraaie herfstweer prima zelf vermaken, om steeds van alles aangeboden te krijgen dat kan ook 'lui' maken. Ik herinner me van vroeger dat verveling ook een functie kan hebben, je gaat zoeken naar andere bezigheden, iets anders ontdekken of kijken wat voor mogelijkheden en initiatieven er nog meer mogelijk zijn. Maar goed, het is natuurlijk wel lekker als er af en toe iets te doen is, bijvoorbeeld de activiteitenladder van de Vensterwijk Beijum, al lijkt het er soms op dat er een overprogrammering van activiteiten geregeld is om angst, baldadigheid of nog erger, criminaliteit, te willen voorkomen. Ik zou willen pleiten voor het ouderwetse gevoel van verveling in bijvoorbeeld een herfstvakantie, zodat je wordt gedwongen om zelf na te denken en om zelf iets te bedenken. Maar nogmaals, dat af en toe iets georganiseerd wordt is ook wel lekker gemakkelijk. Hoe moralistisch wil je zijn? Vanmiddag zag ik deze kinderen in het gebouw op de Schooltuincomplex pompoenen peuteren en mooie figuren uit de pompoenen creëren. Binnenkort hier een video over. Er was dan wel wat georganiseerd maar de kinderen, sommigen met ouders, konden hier zélf bedenken wat ze zouden maken en hoe ze het aan konden pakken.

DE ZUIDWENDING WORDT WEER SCHOONGEMAAKT

Het voorjaar staat er om bekend dat het een periode is waarin huizen, parken en straten worden schoongemaakt. Een grote voorjaarschoonmaak in huis en met rode hesjes aan en met prikstokken naar buiten om daar de boel op te ruimen? 

Maart en april, dat zijn de maanden waarin dit gebeurd. Lentekriebels. Maar de herfstkriebels moet je niet onderschatten, ze spreken minder tot de verbeelding maar toch, de schoonmaak- en opruimwoede heerst ook in de maanden als de blaadjes gaan vallen. Misschien juist daarom wel. De miljoenen bladeren die in een wijk als Beijum vallen moeten natuurlijk ook zoveel mogelijk weer opgeruimd worden. De vorige maand werden sloten in de wijk schoon gedregd, de Zuidwending is deze dagen weer aan de beurt. Bij de aanlegsteiger tegenover de Calvijnschool lagen de verroeste en gedumpte tweewielers(zeg maar eenwielers of geenwielers, wat er van over was gebleven)op de kade. 

De buit van een paar dagen schoonmaken en opdreggen. Op de foto ziet u natuurlijk afval wat wordt opgeruimd, het kwaaie en onverschillige in de mens speelt hier niet in mee. Op 30 oktober is er weer een schoonmaakactie in de Groene Long/Hart. Daar zal de rotzooi van mensen die het niet zo nauw nemen met hun omgeving weer worden opgeruimd. De flyer vindt u hier ongeveer 10 dagen naar beneden gepubliceerd. Als u last van herfstkriebels hebt en u zich daarvan wil verlossen is een handje meehelpen voor de initiatiefnemers zeker welkom.

KAST TE KOOP

Het is hier geen marktplaats.beijum.nl, maar af en toe komt een verzoek tot plaatsing van een foto van een te verkopen object binnen. Zoals deze kast, de Beijumer in kwestie die er van af wil heeft behoefte aan meer ruimte in huis. Of die op Beijumnieuws mag? Er kunnen meer mensen uit de wijk zijn die iets kwijt willen, stuur gerust op, wel is het zo dat ik hier sporadisch iets mee doe op de blog.
Ik heb een prachtige Massief Eiken meubel en die staat behoorlijk in de weg. Zou je misschien de foto op je site kunnen zetten? De kast mag voor 30,- weg en dat is toch echt een koopje. De afmetingen zijn: Rechterkast 53cm breed en de middelste en linkerkast zijn beiden 100cm breed. De opzetkast midden is 35cm hoog de rechteropzetkast is 70cm hoog, De linkerkast heeft ook nog 1 legplank en de onderste 3 kasten zijn 60cm hoog.
Geïnteresseerd?
mailmijop@hotmail.com

dinsdag 20 oktober 2009

SPORTINSTUIF IN BEIJUM

Colin Mooijman maakte deze videofilm over sportinstuifmiddagen in de Sporthal van Beijum. Kinderen hoeven zich hier op woensdagmiddag niet meer te vervelen. De kinderen zijn even achter de pc of playstation vandaag en leren ook andere kinderen kennen. Colin Mooijman is journalist bij OOG-TV en hij woonde tot het afgelopen voorjaar jaren aan de Godekenheerd.

DE BEIJUMRIJDER(Deel 12) DE HIDDEMAHEERD

De Beijumrijder brengt u dit keer in een van de noordelijkste heerden van Beijum. De Hiddemaheerd is niet zovaak in het nieuws en hier geldt ook: geen nieuws is goed nieuws. De Hiddemaheerd is ruim opgezet en er staan prachtige grote huizen. Eigenlijk hoef ik er niet meer over op te schrijven. Rij gewoon even mee door de heerd.
De muziek is van Paulo Conte, hij zingt het sfeervolle Gli Impermeabili. Wat zijn er trouwens veel drempels in de Hiddemaheerd, ik kwam na een rondje bijna geradbraakt terug op de wijkkring. Af en toe ziet u de auto, en dus de beelden, even op en neer dansen als weer een hobbel werd genomen.

maandag 19 oktober 2009

MINDER NIEUWE HUIZEN BIJ 1e MONTESSORISCHOOLVolgens berichtgeving op http://www.dvhn.nl/ is een oplossing voor het Montessoriconflict bereikt. Er is een akkoord bereikt over het omgevingplan. Er komen minder huizen en daardoor minder geplande parkeerplaatsen.
Na twee jaar verzet van omwonenden is er een oplossing gevonden voor de inrichting van de omgeving van de Montessori-school in de Groningse wijk Beijum. Zo gaat de bouw van zes huizen bij de school niet door. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor parkeren en spelende kinderen. Verder zijn ook de problemen met het keren van de bus opgelost.
De gemeente Groningen is door deze consructie 400.000 euro extra kwijt.
http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/stad/article5278774.ece/Oplossing-voor-omgeving-school-Beijum
(morgen komen nog twee nieuwe berichten onder dit artikel te staan)

OP 3 NOVEMBER: HEEL DE BUURT WIJKAVOND

Op 3 november organiseert het Wijkteam Nieuw Lokaal Akkoord een wijkavond voor ALLE bewoners van Beijum. De thema's ouder worden en het belang van kunstenaars in de wijk zal die avond worden besproken en uitgediept.

Op de flyer is het woord ALLE (van alle Beijumers)express groter neergezet. Dit om te accentueren dat de avond echt voor iedereen in de wijk is. Omdat steeds hetzelfde groepje mensen op dit soort avonden afkomt zijn nieuwe en verse gezichten extra welkom. Nogmaals, ALLE Beijumers zijn van harte welkom!

Op de flyer, klik groter, staat te lezen dat de avond om 19.45 uur begint met een kop koffie. Om 21.30 uur wordt de avond in Pand49 afgesloten met een hapje en een drankje.

Minder goed te lezen, maar het staat wel op de flyer: Naast deze thema's is er ook gelegenheid om over andere zaken te praten die de wijk aangaan en u bezighouden.

HERFSTVAKANTIE

De zomervakantie lijkt nog maar kort achter ons te liggen.Het seizoen is nog maar net begonnen of het is al weer herfstvakantie. Als je ouder wordt lijkt de tijd al maar te sneller te gaan, zo bezoek je het Noorderzonfestival, zo train je voor de 4 mijl en loop je de race en zo is het weer herfstvakantie. De tijd vliegt. Van dichtbij ben ik getuige van van een moderne en hedendaagse herfstvakantie. Geen Ganzenbordspel meer en ook geen Mens-erger-je niet. Geen extra televisieprogramma's meer op een door 2 zenders gedomineerde televisiemedium. Playstations, computers, Nitendo-spelcomputers en Wii's beheersen voor een groot deel de belevingwereld van de hedendaagse jeugd. Mobieltjes, niet te vergeten. Deze jongeman speelt een spelletje op de DS terwijl hij zijn cavia op schoot houdt. Het beestje zal geen besef van de situatie hebben, maar met de spelcomputer achter hem en de digitale camera voor hem bevindt hij zich in 2009, in de beginfase van het digitale tijdperk. Vanmiddag hoorde ik twee jongeren op Winkelcentrum West afscheid van elkaar nemen:" Hé tot kijk , ik zie je op Hyves." Het zijn de tijden, dames en heren.