zaterdag 28 februari 2015

GROETEN UIT BEIJUM

In navolging van Atsje Straatsma die drie jaar geleden een ansichtkaart over Beijum maakte, hebben de mensen van Lijn6 nu ook een papieren groet uit de wijk gefabriceerd. Zie boven.
Laat de toeristen maar komen, lees ook het bericht dat via bovenstaande link geopend wordt. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Lijn6.

SUCCESVOLLE START RADIO BEIJUM IN HET TREFPUNT



 De allereerste uitzending van Radio Beijum in de nieuwe locatie (Trefpunt, Grand Café) zit er op. 
Over de sfeer en samenwerking vallen alleen maar positieve dingen te zeggen. Wat een chemie tussen de aanwezigen! De kwaliteit liet soms iets te wensen over, de muziek kwam goed door bij luisteraars, maar de interviews gaven letterlijk ruis op de lijn in verband met een niet goed functionerende microfoon. Tijdens de volgende uitzending, eind maart, en niet iedere week, zoals per ongeluk in het Dagblad is geschreven, zie afbeelding rechts, zal er betere apparatuur ingezet worden. Op beide foto's zien we behalve de drie redactieleden Lammert Doedens, Han Borg en Jan Fré Boven, ook Hans Koopman van Lijn6.com zitten. Hij zal zich de komende uitzendingen bij de redactie voegen en meedenken en praten. In de loop van het weekend zal een video-impressie van de eerste uitzending in 2015 van Radio Beijum op Lijn6 verschijnen.

Thema's die aan de orde kwamen waren aardbevingen en wat betekenen die voor Beijum? Innersdijk werd besproken, alle aanwezigen hadden zo hun bedenkingen tegen het alsmaar verkondigen dat dit verpleeghuis in Beijum terug komt terwijl het maar steeds niet concreet wordt. Het groen in de wijk kwam voorbij en de later aangeschoven Jaap Ekhart vertelde over zijn rondwandelingen.

De uitzendingen zijn zeker voor herhaling vatbaar. Wat een enthousiasme! Beijum is een nieuw wijkmedium rijker. Radio Beijum.

VANAF TIEN UUR, RADIO BEIJUM!!

Vanaf 10 uur tot 13 uur uur vanmiddag live via het www. Radio Beijum.
http://www.radiobeijum.nl/
Live vanuit het Trefpunt en wel vanuit het daar gesitueerde Grand Café.

vrijdag 27 februari 2015

VIDEO START WATERBEHEERPLAN NOORDERZIJLVEST ROND BEIJUM....

Er komen een paar boze mails en apps binnen. Vindt Rtv-Noord het uitzenden van de interview met minister Dijsselbloem soms belangrijker dan het publiceren op tv van de Beijumer kinderen? Wat geeft het. Bij deze de video-impressie van de bijeenkomst vanmiddag op de grens Beijum/ Kardingerpark op BeijumnieuwsTot nu toe zendt Noordnieuws de gemaakte beelden van vanmiddag niet uit. Maar wat niet is kan nog komen. Op bovenstaande foto staan kinderen uit Beijum verwachtingsvol voor de camera van Rtv-Noord. Wie weet komen ze nog op tv. Een Europese  minister van Financiën in Groningen, daar moet je toch ook wel aandacht aan besteden.  Nait soezen dus.
Zie eerdere berichtgeving van vandaag.
Op de video ook twee keer wethouder Joost van Keulen. De laatste keer: "Het valt wel mee met de aardbevingen in Groningen, heb vertrouwen."

BEIJUMSKAP (208)

Ergens halverwege de Zuidwending is deze steiger met boothelling te vinden. Het is erg leuk bedacht, maar ik heb niet de indruk dat het ook gebruikt wordt waar het oorspronkelijk voor bedoeld is. Wat moet je ook met een bootje op de Zuidwending? Voor zover ik weet is het geen doorgaand vaarwater, en voor een klein rubberbootje heb je zo’n helling niet nodig. Misschien dat de steiger wel eens door vissers wordt gebruikt? Het geheel maakt een wat vervallen en triestige indruk. Het is een mooi voorbeeld van het uiteenlopen van een superleuk idee van een ambtenaar achter zijn/haar bureau en het gebruik in de praktijk.

Foto + tekst: Atsje Straatsma

KINDEREN GEVEN STARTSEIN WATERBEHEERSING NOORDERZIJLVEST


Terwijl op de achtergrond een graafmachine bezig was om de oevers van een sloot langs de zuidrand van Beijum te bewerken, werden kinderen door de cameraman van Rtv-Noord ondervraagd wat ze er wel niet van vonden dat er gewerkt gaat worden aan een nieuwe waterstructuurplan in hun speelgebied.
Zie foto boven. Het dure woord waterstructuurplan zal hij vast niet hebben gebruikt, op kinderniveau stel je die vragen anders. Luister vanavond naar het vraag- en antwoordspel tussen de cameraman en de kinderen op Tv-Noord.
Waar gaat dit ook nog maar over? Uit het gistermiddag gepubliceerde persbericht van Noorderzijlvest:
Er komen in 2015 op verschillende plekken in Beijum, Lewenborg, de Hunze en Noorddijk natuurvriendelijke oevers en nieuwe duikers, stuwen en gemalen. Op 27 februari starten deze werkzaamheden met de aanleg van een natuurvriendelijke oever in de buurt van het Koerspad. Waterstructuurplan Noorddijk Met de gemeente Groningen en Natuurmonumenten heeft het waterschap het waterstructuurplan Noorddijk gemaakt. Bij het ontwerp van het water in de wijken zijn op verschillende momenten bewoners betrokken.

Er kwamen tegen half een vanmiddag redelijk wat mensen op de start van het project af. Wethouder Joost van Keulen was aanwezig, u ziet hem op de rechter foto rechts staan. De namen van de heer en dame naast hem zijn even ontschoten, die zullen worden aangevuld als ze bekend zijn.

Maar dan de kinderen, de toekomst van Beijum. Wat deden ze het goed voor de camera's van Tv-Noord! Vanavond even kijken. Op Beijumnieuws verschijnt in de loop van de dag of in het weekend een video-verslag.

POEZEN IN BEIJUM (4)

Ze zaten de fotograaf minutenlang aan te kijken, het werd bijna een wedstrijdje wie het het langst vol kon houden. Wat een relaxte poezen/katers. meestal lopen ze weg als je een camera op ze richt.
De poes binnen keek door een soort van spleetje naar buiten, de blogger kreeg vreemde associaties met een een kijkgaatje in een boerka en verplicht binnen moeten zitten. Het exemplaar buiten zag er meer westers uit, open en bloot leek hij of zij op een tuinstoel een voorschot op het voorjaar te nemen. Locatie Ypemaheerd.

LEKKER IN HET ZONNETJE ZITTEN MET JE SLAPENDE BABY


Je ziet ze minder in het straatbeeld dan moeders, maar ze zijn er wel. Waarom zal een papa niet achter de kinderwagen kunnen lopen? 
Als je dan toch met je kind aan de wandel gaat, dan wil je ook wel even lekker gaan zitten. Kindje slaapt in de kinderwagen, vader gaat even in de zon zitten.
Dat was wat gistermiddag op het voetbalveld tussen de Jaltadaheerd en het Pedelpark gebeurde, Beijumers weten, op deze plek wordt eind april de vrijmarkt gehouden (eerst op Konings- nu op Koninginnedag).
Normaal gesproken neem je als vader wat te lezen mee als zoontje of dochtertje slaapt. Tegenwoordig niet meer, de papa op de foto was met z'n smartphone bezig. Je hebt het hele wereld wijde web bij de hand, en mocht moeder vragen hoe het gaat, dan kun je zo even een foto appen.
De blogger heeft niet gevraagd of de papa wellicht een papadag had. Dat schijnt modern te zijn.
Papadag is een informele benaming waarmee een vrije dag voor mannen wordt aangeduid, waarop deze de zorgen voor hun kind(eren) op zich nemen. Vaak gaat het om een vaste (vrije) dag in de week.
De 'papadag' kan worden gezien als een voortzetting van het ouderschapsverlof en dan met name gericht op mannen. Dit om te stimuleren dat jonge vaders intensiever betrokken zijn bij de opvoeding van hun kind(eren). Bovendien kan de vrouw op deze manier weer deelnemen aan het arbeidsproces, zonder dat er gebruik hoeft worden gemaakt van kinderopvang.
Papadagen kunnen een onderdeel zijn van gelijkwaardig ouderschap waarbij beide ouders a priori verantwoordelijk zijn voor de zorg, maar dat is niet altijd per definitie het geval. WikiPapa.

donderdag 26 februari 2015

RADIO BEIJUM KOMT ZATERDAGS VANUIT GRAND CAFÉ TREFPUNT

Ga hier naar Radio Beijum.nl

Na een paar experimentele uitzendingen vanuit de Boerderijum en Postma Fietsenzaak gaat RadioBeijum.nl vanaf komende zaterdag vanuit een vaste locatie uitzenden.
De door Lammert Doedens, geschiedenisleraar en mede-auteur van het Beijumboek, opgerichte zender heeft eind eind vorig jaar getracht een plek binnen het media-landschap van Beijum te veroveren. Door uiteenlopende problemen, waaronder geen goede internetverbinding en geen vaste studio, haperde de doorstart van Radio Beijum.nl in de maanden januari en februari. Op de laatste dag van februari, aanstaande zaterdag, komt er dan toch een doorstart. Lees nog even de bijna profetisch noemende laatste zin uit het blogbericht n.a.v. de laatste uitzending van Radio Beijum: De blogger heeft aan de rest van de crew voorgesteld om de komende uitzendingen wellicht in het prachtig gesitueerde Grand Café in het Trefpunt te houden. Lees hier.
Lammert Doedens was nog nooit in het Grand Café geweest. Afgelopen vrijdag: "Ik ben n.a.v. je suggestie onlangs even wezen kijken en ik heb gesprekken met bestuursleden van het Trefpunt gevoerd. Ik moet je zeggen, ik liep naar binnen, ik zag de ruimte en voelde de sfeer, ik zag het Beijumboek liggen en ik wist direct: dit is-het -he-le-maal. Het klikt met de mensen van het Trefpunt, er is openhartigheid, transparantie en vertrouwen en Radio Beijum krijgt alle medewerking van het Trefpunt om er een radio-studio te beginnen. Dit is echt een prachtige locatie."

Tijdens het afgelopen vrijdag gevoerde gesprek kwam een enthousiaste bestuurslid binnenlopen. "Lammert kent zijn eigen wijk nog niet", aldus refererend naar de verbazing van de oprichter van Radio Beijum dat de wijk zo'n prachtige locatie bezit.

Op de linker afbeelding zit Doedens te praten met Willy Koolstra, kunstenares en journaliste. Ze zat toevallig ook koffie te drinken in het Grand Café. Blij: "Ik ben afgelopen week geslaagd voor mijn journalistieke opleiding, ik mag me nu gediplomeerd journalist noemen."

Wat een creatief talent in Beijum. En wat een prettig vooruitzicht om veel van deze getalenteerden in de radio-uitzendingen te kunnen ontvangen. Thema's en onderwerpen te over, we hebben goede schrijvers in de wijk, natuurliefhebbers, het wel en wee rond de Korrewegbrug boeit, er komt een Koningsdag aan (met microfoon een live verbinding realiseren met de studio en interviews doen?), Bevrijdingsdag, de jeugd van Beijum kan mee participeren in uitzendingen, senioren, noem maar op.

Het nieuwste wijkmedium Radio Beijum zal er voor de hele wijk zijn en als het goed is een verbindende schakel gaan vormen. Het accent zal komen te liggen op de positieve, talentvolle en potentieel rijke aspecten die de wijk volop rijk is.
De redactie bestaat uit Lammert Doedens, Jan Fre Boven, Han Borg, Marleen Postma en Johan Fehrmann.

NOORDERZIJLVEST BOUWT HIER EERSTE NATUURVRIENDELIJKE OEVER

Op de hoek Froukemaheerd/Koerspad staat morgen wat bijzonders te gebeuren. Noorderzijlvest zal op de genoemde plek, zie afbeelding, een begin maken met het verbeteren van de waterkwaliteit in de wijken Beijum, Hunze, Lewenborg en in Noorddijk. Er zal een kraan op de metalen platen worden gereden die de eerste natuurvriendelijke oever van het project gaat graven. Wethouder Joost van Keulen zal bij de ceremonie aanwezig zijn.

Uit het persbericht van Noorderzijlvest:


Start werk aan het water Beijum, de Hunze, Lewenborg en Noorddijk 

Op vrijdag 27 februari start het waterschap Noorderzijlvest met werkzaamheden om de waterkwaliteit van de wijken Beijum, de Hunze, Lewenborg en Noorddijk te verbeteren. Voor pers en bewoners van de wijken organiseren we een bescheiden startmoment. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Dit jaar voert het waterschap werk uit aan het water in de oostelijke wijken van de stad Groningen.

Er komen in 2015 op verschillende plekken in Beijum, Lewenborg, de Hunze en Noorddijk natuurvriendelijke oevers en nieuwe duikers, stuwen en gemalen. Op 27 februari starten deze werkzaamheden met de aanleg van een natuurvriendelijke oever in de buurt van het Koerspad. Waterstructuurplan Noorddijk Met de gemeente Groningen en Natuurmonumenten heeft het waterschap het waterstructuurplan Noorddijk gemaakt. Bij het ontwerp van het water in de wijken zijn op verschillende momenten bewoners betrokken.

Programma Datum 27 februari. 
Plaats Koerspad langs fietspad. Tijden: 
12.30 uur ontvangst en welkomstwoord van de partners: - Carla Alma, dagelijks bestuurslid Noorderzijlvest - Joost van Keulen, wethouder gemeente Groningen - Wilfred Alblas, regiodirecteur Natuurmonumenten. 
12.40: uur Onthulling bouwbord.
12.45: uur. Kraan bij sloot start met het graven van de eerste natuurvriendelijke oever van het project. 
12.50: uur ruimte voor interviews met de verschillende woordvoerders

ER STAAT WEER EEN MUZIKANT BIJ WINKELCENTRUM BEIJUM

Het is zeker een half jaar geleden dat er jammerende muziekklanken voor de ingang van Winkelcentrum Beijum te horen waren. Of er beleid achter zit is de blogger niet bekend, maar het lijkt erop dat het voorjaar- en zomer-trekharmonicaspelers zijn die Beijum bezoeken, oftewel mooi weer-muzikanten. 
Het zal ook geen pretje zijn om van oktober tot februari buiten te staan blauwbekken. De vingers verkleumen je soms om de toetsen van je instrument.
De winter loopt op z'n einde en de krokussen groeien. Bij Winkelcentrum Beijum stijgen sinds een paar dagen weer zwaarmoedige en melancholieke klanken op.

SOMS WORDT HET INBREKERS GEMAKKELIJK GEMAAKT


De persoon die een boom voor z'n huis inbraak-vriendelijk heeft gemaakt heeft waarschijnlijk nog nooit ongewenst bezoek gehad. Een beetje dief zal zo tegen de gekortwiekte boom op kunnen klimmen om het platdak van het huis aan de Jensemaheerd te kunnen betreden. Met alle gevolgen van dien.
Zie foto boven. Mooi, mensen die nog helemaal ter goede trouw zijn. Ze hebben de neiging om hun fiets niet op slot te zetten en in het goede in de mens te geloven. Is niet verkeerd, het is maar waar je voorkeur naar uit gaat, naar een wantrouwige en tegen paranoia aan zittende levenshouding, of toch meer een attitude waarin vertrouwen en goedgelovigheid de boventoon voeren. De laatste categorie wekt sympathie, is een kwetsbare levenshouding niet veel ontwapender en aardiger dan een geharnaste en dichtgetimmerde levensstijl? Maar ja, als er een keer bij je ingebroken is, of als je een keer een afgesloten fiets kwijt bent geraakt, dan gebeurt er iets met je.

Foto's links en rechts zijn in de Isebrandtsheerd gemaakt. De uitstekende stenen in de gevel doen in de verte denken aan de boom die we boven zien. Maar hier is de achterdocht beduidend groter. Of zullen nare ervaringen de bewoners 'wijs' hebben gemaakt? Bekijk de foto goed, is het wel wijs om van die stekelige metalen anti-inbraak dingen aan de muur te hangen?
De blogger heeft geen inbrekers-ervaring, maar als hij zich verplaatst in zo'n criminele nachtwerker dan denkt hij: Fijn dat ze die dingen hebben opgehangen, daar kan ik me mooi aan omhoog trekken, ze bieden houvast. En omdat ik een junk ben die zich geen zorgen maakt om een scheur meer of minder in m'n van een waslijn gejatte broek, ben ik blij met de uitsteeksels. Als ik vandaag m'n dope maar kan scoren, ik stap er zo overheen.

woensdag 25 februari 2015

HONDEN IN BEIJUM (52)

Mijn hond moet zichtbaar zijn, bedacht de Beijumse die met haar Malthezer vorige week op een avond over Winkelplein West liep, zie foto.  En dus kreeg het hondje een soort van halsketting met rode lichtjes om.
Het zag er sfeervol en gezellig uit. De Beijumse heeft een gezelschapshondje en de Malthezer een gezelschaps-mens. Ze hebben wat aan elkaar.
Maltezers zijn gezelschapshonden. Ze zijn dus zachtaardig en aanhankelijk, bescheiden en uiterst vriendelijk. Maar ze kunnen ook listig zijn, uitbundig en ze zijn zeker intelligent. Een Maltezer hangt sterk aan zijn baasje maar kan vrij lang alleen zijn. Op verdachte geluiden zal hij zeker reageren. De Maltezer is buitengewoon elegant en opvallend. Ook zijn ze vaak eigenwijs. Wiki.

EEN POTJE VOETBALLEN IN DE KROKUSVAKANTIE

Er schijnen deze week weer allerhande programma's te draaien om de jeugd in Stad en Beijum bezig te houden. Hou ze van de straat. Doe even opbouwend. Biedt ze wat aan. Krokusvakantie. Tja.
Deze blogger groeide op in de Veenkoloniën. Op magere veldjes werden jassen, truien en klompen als doelpalen neergelegd. We hadden eindeloos plezier. Voetballen. Na afloop nam je bezweet een duik in 't Knoal. Daar zou tegenwoordig van alles om te doen zijn, als je het verplaatst naar het hier en nu. Oei oei, blauwalg. Waarschuwtje dit, waarschuwtje dat. Regeltje zus en regeltje zo. Man man man, wat een gezeik allemaal tegenwoordig. Jeugdwerkertje hier, jeugdwerkertje daar. Jeugdsoosje dit, jeugdsoosje dat. Verschrikkelijk, je mag tegenwoordig als jongere niet meer gewoon lelijk op je bek gaan, je vervelen, op straat hangen of het even helemaal niet meer weten. Programmaatje dit, programmaatje dat, trajectje zus, trajectje zo.

Bovenstaande foto is gistermiddag in de Wibenaheerd gemaakt. Ondergetekende zag jongens zich in het zweet werken in een soort van voetbalkooi. Het is geen echte kooi, maar er staan gemeentelijke voetbaldoelen met daarachter een hoog hekwerk.

Leuk, mooi, aardig, ....
Of? Bijna alles is geregeld voor de jongeren van tegenwoordig. Maakt het niet een beetje lui? Zijn ze niet een beetje verwend met hun speelveldjes en gesubsidieerde Vensterwijkactiviteiten? Laat ze weer aan straatvoetbal gaan doen. Laat ze zelf iets bedenken. Moet alles voor ze geregeld en georganiseerd worden?

De blogger ziet wel eens documentaires over gehavende gebieden op aarde waar oorlogskinderen opgroeien. Wat een inventiviteit. Wat een creativiteit. Nee, laat het liever nooit meer oorlog worden. Verschrikkelijk, je moet er niet aan denken. Maar ja, hoe moet je het zeggen, alles van 'bovenaf' regelen geeft ook weer bloedarmoede. een beetje struggle for life is niet verkeerd. Initiatiefrijkheid ontstaat niet als alles overgeorganiseerd is. Ook niet op kinder-niveau.

Zal het jaloezie zijn? De blogger en z'n leeftijdsgenootjes maakten  vroeger zelf vliegers (draken, heetten ze destijds). Tegenwoordig koop je die in een speelgoedzaak. Ijsbanen? Ga weg, we gingen op bevroren sloten schaatsen en waaghalzen. Ondergetekende weet nog precies hoe je een katapult maakt. Straatvoetbal. In bomen klimmen. Onderaardse hutten bouwen. Wat een tijden.

DE BEIJUMRIJDER (61) RIJDT LANGS DE NOORDZEEBRUG

Uitzicht vanaf de nieuwe Noordzeebrug richting Walfridusbrug
Afgelopen donderdag reed de blogger vanaf de westelijke ring van stad de noordelijke ring op. Automobilisten weten, via een boog ter hoogte van de Friesestraatweg heb je tussen de opritten Paddepoel en Selwerd aansluiting op de noord-ring. In de verte naderde het nieuwe knooppunt Bedumerweg/Ring. De Noordzeebrug doemde in de verte op. Toch maar even filmen.
Het geheel komt op genoemde kruispunt behoorlijk chaotisch over. Conflicterende bewegwijzering (op de grond, niet via borden) scheppen verwarring. Een wonder dat er nog geen ongelukken zijn gebeurd. Voor de Noordzeebrug vergiste de blogger zich en hij nam per ongeluk de afslag naar de Bedumerweg (vanaf de richting Selwerd bekeken). Keren dan maar. Willem Pauwelussen deed er twee weken geleden reeds verslag van dat je vanaf de Bedumerweg niet richting Eemshavenweg en Oostelijke ring kunt rijden. Zie nog eens dit bericht.

Noodgedwongen eerst maar weer terug richting afslag Selwerd. Het keren kon gelukkig ook een afslag eerder, bij de Hoogte eraf, keren en vervolgens wél rechtdoor over de Noordzeebrug richting Beijum.
Rij desgewenst even mee. De begeleidende muziek is een oudje van de Beatles: Michel.


WIE WEET MEER OVER DEZE FOTO TE VERTELLEN?

In verband met de krokusvakantie slaat de serie 'Uit de oude Doos' een week over, maar ondergetekende heeft de afgelopen weken overwogen om bovenstaande foto in de 'Doos' te publiceren. Dat samen met een oproep: wat heeft deze foto te betekenen?
Hoe de blogger aan deze foto komt? Hij zou het niet weten? Is ie al een keer in de ' Doos' geplaatst? Geen idee. Zo ja, mail dan even svp.
We zien de gang tussen de bussluis bij Winkelcentrum Beijum en  het winkelplein. De schragen om jakkerige brommertjes die het plein op konden scheuren in te dammen stonden er al. Zie achtergrond. De pinautomaat was in gebruik, maar verder naar deze kant, richting de fotograaf, was dat een chipknip?
Wat is dat toch voor raar bord op de voorgrond? Wie heeft die naar neergezet? Wat voor functie had die? Echte mannen besturen geen winkelwagentjes? Wat was dat rechts op de foto voor navul-service? Een raadselachtige afbeelding. Beijumnieuws@ziggo.nl
Update 21.35 uur; het raadsel is opgelost, zie reacties.
Lezer Bert uit de Oosterpoort mailde: Het bord mannen rijden geen winkelwagentjes verwijst naar het moedermerk (auto) Dodge toen het merk Chrysler fuseerde, met Lancia (Fiat) verdween het merk Dodge uit Europa echterer zijn nog garages die de service nog geven van dit merk.
 

dinsdag 24 februari 2015

NIEUW IN BEIJUM, SCHOONHEIDSSALON BEAUTY & XTEND (t.o. gezondheidscentrum)

Het zag er de afgelopen weken zo kaal  uit. Maar gelukkig, er wapperen weer vlaggen aan de gevel en binnen zijn weer volop activiteiten te bespeuren. Sinds precies een week heeft de 42 jarige en 16 jaar in de wijk wonende Diana Maas een bedrijfje in het meest centraal gelegen winkelpand van Beijum. Het heet Beauty  Xtend. Tegenover het Gezondheidscentrum...

Bij binnenkomst valt de openhartige en welkome sfeer op. Diana: "Ik ben gewoon helemaal mezelf, mensen voelen zich in het algemeen vrij gauw op hun gemak bij me."
De praktijkruimte is aangenaam verwarmd, er klinkt muziek en er staat een behandeltafel.

Diana, waarom ben je Beauty & Xtend begonnen? "Ik vind het een uitdaging om vrouwen mooi te maken, ik heb cursussen haarextension en wimperextension gevolgd, evenals een cursus gellak en ik vind het prettig om al datgene wat ik heb geleerd in praktijk te brengen." Haar ogen en hele uitstraling verraden dat ze het leuk vindt wat ze doet. "Behalve dat ik het bezig zijn met klanten leuk vind, is het ook zo dat ik van het contact wat ik tijdens de behandeling met de mensen heb geniet. "

Zie de foto's links en boven. De dames die op de stoel liggen lieten allebei iets met hun wenkbrauwen doen. De blogger zag lange wimpers en lokken haar aan de wand hangen. Op een plank aan de muur stond een brainmachine. "Mensen kunnen ook komen voor brain-stimulatie of neurofeedback. Er zijn verschillende programma's mogelijk, sessies om te ontspannen, om een energie-boost te krijgen, om in diepe meditatie te raken of om de creativiteit te stimuleren." Het laatste kan ook voor mannen goed uitpakken, de blogger zal binnenkort eens een brainmachine-sessie bij Dianna in Beauty &Xtend ondergaan en er verslag van doen.

Vrouwen kunnen bij Diana terecht voor de genoemde gellak en Wimper extension, de haarextension bestaat uit hete wax en cold fushion. Voor vrouwen die wel eens willen weten wat dat allemaal inhoudt en een behandeling willen, kunnen bellen voor een afspraak: 06-55980235. Heb nog even geïnformeerd, als mannen belangstelling hebben voor genoemde aanbod...welkom.

Er is weer leven in de brouwerij in het winkelpand dat tegenover het Gezondheidscentrum aan de Emingaheerd ( officieel Barmaheerd, maar ja, wijkring...) zit. Je moet maar durven tegenwoordig om een nieuwe zaak in de markt te zetten. Diana Maas gaat het met veel motivatie en enthousiasme aan. Een kwestie van je nek durven uitsteken. Beauty Xtend, de jongste zaak van Beijum is open.

Open voor meer informatie het logo linksboven op Beijumnieuws!

VANAVOND IN OPSPORING VERZOCHT, WAPENDIEFSTAL IN DE BARMAHEERD

Het programma Opsporing Verzocht besteedt vanavond, dinsdag 24 februari aandacht aan de inbraak in een woning aan de Barmaheerd in Groningen. Op bewakingsbeelden zijn twee verdachten te zien.

Wat is er gebeurd
Op zaterdag 6 december 2014, tussen 19.00 uur en 23.00 uur, werd ingebroken in een woning aan de Barmaheerd. In de woning werd een vuurwapenkluis opengebroken. Uit de kluis werden twee vuurwapens (pistolen) weggenomen. De koffer, waarin de wapens zaten, werd op maandag 8 december teruggevonden bij de rotonde van de A7 in Joure.

Een bewakingscamera heeft de daders van de inbraak geregistreerd. Het gaat om twee personen, waarvan er één een kous over zijn hoofd heeft. De andere man is herkenbaar in beeld. Het gaat om twee lichtgetinte mannen. Ze wisten de woning binnen te komen door een raam te vernielen aan de achterzijde van de woning. Rond 23.00 uur verlieten de twee het huis. Ze vluchtten in onbekende richting.
Foto's van de twee verdachten en de weggenomen wapens zijn hier te zien. Politie.nl

BEDELAAR BELT BIJ NACHT EN ONTIJ BIJ MENSEN AAN

Een Afrikaanse bedelaar, stevig postuur, bol gezicht, jaagt mensen 's avonds laat en 's nachts (om twee uur!!) de stuipen op het lijf. Hij belt 'doodleuk' 's nachts mensen uit bed om geld te vragen omdat hij krantenbezorger zou zijn. Zie ook het vorige bericht over dit onderwerp. 

Op de Facebook-pagina van een Beijumse werd onlangs dit bericht gepost:
Van deze site

Er wordt net aangebeld 11.00 s' avonds. Mijn man doet toch open. Er staat een donkere man aan de deur die geld vraagt voor het bezorgen van de krant. We lezen helemaal geen krant en de nieuwjaarsfooi is al geweest. We zijn hem gelukkig snel kwijt. Toch wel rare praktijken. 

Gisteren werd vanuit De Hunze gemaild:

Het was exact dezelfde knuppel die afgelopen nacht om 01:55 uur (!) hier doodleuk aanbelde...!!!
Ik licht aan, de keuken in, hallo meneer, van de krant..... WTF? 
Oprotten gek!
Hoe verzin je het.......


Lees ook de reacties onder het genoemde bericht, link boven.
e.o. Bedelen door getinte man met bol gezicht. Verhaal over krantenbezorger. Persoon bekent. Graag melding doen als hij bezig is.

EEN ZWEMPARADIJS IN DE DOORNBOSHEERD

Een lezer uit de Doornbosheerd stuurde bovenstaande foto. De mail had als aanhef 'Zwemparadijs.' Dit met een knipoog naar kindercentrum het Doornbosparadijs dat links is te zien.
Bij de foto stond geschreven: Op de Doornbosheerd kunnen de kinderen ook al zwemmen. Heb ik maanden geleden al bij het Meldpunt Overlast doorgegeven.

EEN DUIDELIJKE BOODSCHAP

Er bestaan redelijk wat mensen die op de een of andere manier de weg kwijt zijn. Daarom viel dit bordje naast een voordeur van een huis aan de Nijensteinheerd de blogger gistermiddag op. Zie foto. Altijd prettig om een zelfbewust iemand te ontmoeten die verkondigt 'De Weg' te weten of te kennen.
Nieuwsgierig belde ondergetekende aan. Zal de een of andere heilig kijkende persoon open doen? Iemand die uit diepe meditatie komt en Het Licht heeft gezien? De deur ging open en een 'gewone vrouw' keek de blogger vorsend aan. Toch maar direct even indekken, mevrouw, ik ben geen collectant, ook geen verkoper en aan geloofsovertuigingen doe ik niet. Maar vindt u het goed als ik voor Beijumnieuws even een foto van uw bordje met opschrift maak? Een lach brak door:"Ja hoor, gaat u gang, geen probleem."

Heerlijk, een gewone vrouw. Gewone mensen in gewone huizen in een gewone straat. In een bijzondere wijk, dat weer wel. Maar dat terzijde. De blogger had haar bijna gevraagd of ze met haar gewoonheid langs de deuren zou willen gaan met als doel gewoonheid in de wijk te verspreiden, maar dat zou weer te ver gaan. Het moet niet té gek worden.

Wat een helder opschrift. Hier woont iemand die zijn of haar grenzen kent, getuige het woord NEE.
Dat 'Ik weet de Weg' intrigeert. De aardige gewone vrouw liet de blogger vertwijfeld achter. Want hij weet niet wat de weg is. Laat staan wat dé weg is.

maandag 23 februari 2015

EEN NATTE BEDOENING IN HET KARDINGERPARK

Afgelopen zondag even weer in ons mooie natuurpark gewandeld, maar ligt het aan mij of is het waterpeil verhoogd en krijgen we een natter park?

Foto + tekst: Harry Stok

VERKIEZINGSBORDEN MET SPROOKJES- SLOGANS BIJ BEIJUM NOORD

Er staan weer borden met de wonderlijkste verkiezings-flyers erop geplakt bij de ingang Beijum-Noord. Op 18 maart worden Provinciale Statenverkiezingen gehouden, en het gehalte aan gehuichel, gebakken lucht, flauwe kul en teksten voor de bühne stijgt weer tot grote hoogte. 

Verkiezingen. Veel beloven, stemmen vergaren en mensen paaien, en daarna de kiezers afknijpen en beduvelen. Mag het zo worden samengevat? Is dat te negatief? Of toch realistisch?
Laten we een paar verkiezingsposters bij langs lopen. Zie foto boven. Op het linkerbord hangen de regeringspartijen PvdA en VVD gebroederlijk naast elkaar. Heel verstandig dat juist die partijen geen ronkende teksten op hun flyers hebben gezet, je kunt moeilijk kiezers twee jaar achtereen in de maag stompen om vervolgens opbeurende dingen te gaan lopen roepen.
Daarnaast hangt een poster van de SP. 'Reken Af', staat er heel geheimzinnig. Wat zal dat toch betekenen? Is het anti- regeringsbeleid, of gaat het over de eigen zogenaamde 100% sociaal-heid? Iedereen weet toch dat 100% sociaal niet bestaat? Je kunt toch geen 100% totalitaire Sociale Staat nastreven? Je moet toch altijd water bij de wijn doen als je gaat regeren?
Daarnaast zien we een simpele CDA-hoofd met de even simpele tekst: Stem CDA. Om simpel van te worden.

Twee jaar geleden had D'66 het over 'Nu Vooruit.' Verhip, dat willen ze nu nog steeds. Wanneer is Nu dan? Straks? Zal het toevallig zijn dat uiterst rechts een poster van de PVV hangt? Er staat een Messias-achtig hoofd op met de tekst: 'Genoeg is Genoeg.' Wat zal toch in vredesnaam Genoeg zijn? Het schreeuwen en schelden vanaf de zijlijn zonder regeringsverantwoording te willen of durven dragen? Jammer dat we in het noorden geen overvloed aan moskeeën hebben, maar gelukkig zijn er nog aardbevingen?

De ChristenUnie wil geloof een stem geven, en de Partij voor het Noorden heeft een Grijze Junco op z'n poster gezet. Tja. Zie ook de ronkende slogan van de Partij voor de Dieren. Hoezo 'Hou vast aan je Idealen?' Gaan we een beetje star lopen doen? Mag je ook loslaten in het leven en verouderde versleten idealen laten waaien? Dank u. Er hangen ook flauwekul-posters van Groninger Partijen op de borden. Wat betekent 'Groningen Verdient Het?' Gaat dat over geld, dan past 'Groningen geeft het Uit' toch  ook? Wat verdienen we hier in vredesnaam, wees eens concreet. Dan heb je ook nog 'Groningen Centraal.' Wat betekent 'Groningers doen het Nu zelf?' Mogen we soms geen zaken meer doen met Duitsland, Friesland of Drenthe? De slogan is toch zo autistisch en naar binnen gericht als het maar zijn kan?

De meest komische poster hangt ontegenzeggelijk op het rechter bord. 'Betaalbaar Water' staat er, lijst 4.Waar blijft 'Betaalbaar Bier?' of 'Gratis Koffie?' Toe toch even jongens.

Nog een mysterieuze poster: 'Red het Noorden 88% of 4,5.' Er staat onder 'Uw Keuze.' Het is toch om raar van te worden, wat betekent dat in vredesnaam?

De blogger is blij in een land te wonen waarin de periodieke 'Democratische Dans' op deze manier mag worden opgevoerd. Mooi dat we een politiek systeem hebben en geen dictatuur. Maar wat de politieke partijen allemaal voor de verkiezingen beloven, dat kun je het beste met een paar dikke korrels zout nemen.
Op z'n Grunnings gezegd, je wordt verneukt waar je bij staat.

MIJN (ONZE) TUIN IN BEIJUM (2)

Het leek in de verte een beetje op het Peerd van Ome Loeks. Wel een stuk kleiner en veel sierlijker, maar ook wit. Zie de foto, het Peerd voor het hoofdstation is wat glad en hoekig, dit beestje komt sierlijker over, en het heeft ook meer structuur.
Toch maar even aanbellen, je kunt het paard vanaf de weg fotograferen, maar even weten waarom het in de tuin staat is ook wel zo leuk. "Het staat gewoon mooi, we hebben hem al ongeveer 14 jaar in de tuin staan", aldus de bewoonster van het huis aan de Jensemaheerd.
De tuin ziet er verzorgd en opgeruimd uit, ongeveer de helft bestaat uit een terrasje en de andere helft uit gras en planten. De heg zal over een aantal weken weer dichtgroeien, het groen zal hier nog meer gaan domineren als het voorjaar wordt.

HUISHOUDELIJKE MEDEDELING

In verband met de Krokusvakantie slaan de series 'Maandagochtend' en 'Uit de Oude Doos' een week over. Voor zover bekend verschijnt 'Beijumskap' aanstaande vrijdag wel.

zondag 22 februari 2015

HET BRUGBORGBOEK VAN WILLEM PAUWELUSSEN

De blogger liep vanmiddag de plaatselijke boekhandel in Winkelcentrum Beijum binnen. Hij liep pontificaal tegen het 'Brugborgboek' van Beijumer Willem Pauwelussen aan. Zie foto links.

Die woonde tot anderhalf jaar geleden in Ulgersmaborg. Het Brugborgboek? Ja.

Het Brugborgboek: geschiedenis van de Groninger wijken Oosterhoogebrug Ulgersmaborg
Als je het alleen over Oosterhoogebrug hebt, met een historie die teruggaat tot begin 15e eeuw, dan kun je het met recht hebben over een dorp in de stad. Daar is in de jaren ’80 de wijk Ulgersmaborg tegenaan gebouwd.
Je zou je kunnen afvragen wat Oosterhoogebrug verbindt met Ulgersmaborg en waar de namen Oosterhoogebrug en Ulgersmaborg vandaan komen.

Die vraag en nog veel meer vragen worden in het boek beantwoord. U leest over oorlogen, strijd, burchten en landleven door de eeuwen heen. Maar ook over (nieuw)bouwplannen, de wijkraad die voor veilige straten ijverde, de ontwikkeling van het onderwijs, de kinderboerderij, het bedrijfsleven en zelfs over een kermis die er ooit stond. Het is een boek dat laat zien welke problemen de mensen tegenkwamen en hoe ze daar telkens weer oplossingen voor vonden.
Het resultaat van drie jaar archiefonderzoek door de schrijver, Willem Pauwelussen, was in eerste instantie een manuscript van 250 pagina’s,  zonder dat er nog maar een foto bijstond. 

Willem Pauwelussen
Om het leesbaar en overzichtelijk te houden is het onder redactie door Rinus Woesthuis en Marleen van Leeuwen uiteindelijk teruggebracht tot 160 pagina’s met veel foto’s.
Voor liefhebbers van Groningen en omstreken is dit boek, uitgegeven door  Uitgeverij Leander, een minstens zo grote must als het Beijumboek.

U kunt het boek bestellen via info@brugborgvizier.nl en sinds  14 februari kopen bij Primera in winkelcentrum Beijum-West. Ook ligt het te loop bij Albert Heijn Oosterhoogebrug Rijksweg 16 en CIGO in het Winkelcentrum Lewenborg. De prijs is € 10.

Vraag aan Willem Pauwelussen, hoe vindt je het dat je boek in de plaatselijke boekhandel ligt?

Als je mijn eerste boek, dat een samenvatting was van een aantal cursussen over healing en meditatie, niet meetelt, is dit mijn tweede boek.
Het eerste is ‘wisseling van de wacht’ en gaat over een generatieconflict in een lassersgezin in Utrecht, rondom 1965, tegen de achtergrond van de eerste grote bedrijfssluitingen (Werkspoor en Demka) en de cultuur van freaks en underground (wat tegenwoordig hippiecultuur wordt genoemd).
En ik vind het natuurlijk mooi dat het nu ook in Beijum te koop ligt. Ten eerste omdat elke auteur graag gelezen wil worden. Ten tweede omdat het boek een historische beschrijving is van een twee verbonden stadswijken en de daaraan gekoppelde op- en ondergang én wederopstanding van de wijkraad aldaar, en het onderwerp wijkraad in Beijum ook altijd sterk in de belangstelling heeft gestaan, dus ik hoop dat de ene wijk zijn voordeel kan doen met de ervaringen van en in de andere wijken.

LEUK, DIE PLANTENBAKKEN AAN DE BALKONS BIJ PLEIN OOST

Archieffoto 2013, aanleg fonteintjes, zie witte balkons
Toen Plein Oost een jaar of negen werd opgeknapt werden de balkons van de hoogbouwflats die om het plein staan ook verfraaid. De blogger kan zich niet meer herinneren hoe de balkons er voor de 'omwenteling' uitzagen, hij heeft er zo geen foto van bij de hand.
Opknappen en verfraaien. De meningen zullen verdeeld zijn, want wat is er nou de afgelopen decennium concreet opgeknapt en verfraaid aan onze wijk-huiskamer? De blogger doelt niet op de waterfonteintjes die anderhalf jaar geleden op het plein zijn neergezet (en die drie of vier maanden per jaar in gebruik zijn) maar op de balkons. Het staat ondergetekende bij dat de balkons destijds bruin van kleur waren. Die zijn toen wit geverfd, staat toch wat frisser en fleuriger, moet je toegeven.
Er zijn redelijk wat bewoners die aan de balkons rond het plein en langs de aangrenzende Claremaheerd bloembakken hebben gehangen. Leuk voor in het voorjaar en de zomer, het fleurt het geheel op.
De blogger denkt niet dat de bewoners er wat aan kunnen doen, want wie gaat er nou een half meter buiten z'n balkon naar beneden kijken, maar wat een vieze roestige strepen zie je onder sommige bloembakken naar beneden lopen. Zullen het metalen bakken zijn die roestsporen met zich meebrengen als ze met teveel vocht in aanraking komen?. Ze zien er plastiek uit op de foto, de strepen zullen wel van iets anders komen.

Het kan een idee zijn om alle balkons weer eens van een nieuw verflaagje te voorzien.

MAAK ZELF HET VERHAAL ERBIJ

De blogger komt regelmatig situatie's in de wijk tegen waar hij klaarblijkelijk zelf het verhaal bij mag bedenken. Neem bovenstaande foto, wat moet je daar nou van maken?
Afbeelding is afgelopen donderdag gemaakt. We zien een emmer waar waarschijnlijk witte verf in heeft gezeten, witte (verf?)vlekken, het onderstel van een bureaustoel en een of andere ijzeren ding (zie achteraan).
Locatie, de achterkant van De Wegwijzer, Ypemaheerd. Op deze plek gebeuren vaker vreemde dingen, zie ook nog eens dit bericht.
De blogger moet z'n meerdere in deze situatie, foto, erkennen. Hier kan geen fantasie tegen op, het is onbegrijpelijk wat er gebeurd moge zijn.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (219)

Een aantal weken heb ik tevergeefs staan kijken bij de boom met sierappeltjes, maar als er al een vogel in zat dan liet hij/zij zich niet naar tevredenheid fotograferen. Afgelopen dinsdag leek het eerst ook weer niets te worden, het was vochtig en grijs. Maar in de loop van de middag klaarde het op en zag het er allemaal veel vriendelijker uit. Tot mijn grote vreugde kwamen er een paar vogels snoepen van de sierappeltjes, een mannetje en vrouwtje merel en een kramsvogel. Ik had geluk, er stond een forse personenauto geparkeerd naast de boom met sierappeltjes en daar ging ik voor een groot deel achter schuil. De vogels voelden zich schijnbaar niet bedreigd en ik kon een paar leuke foto’s maken van de kramsvogel.

De kramsvogel is in Nederland vooral in de winter te zien. Hoewel de soort wel broedt in het zuiden en oosten van het land zijn de aantallen in het voorjaar erg laag. Kramsvogels die in Nederland broeden trekken weg in zuidelijke tot zuidwestelijke richting, naar België en Frankrijk. Het zijn niet bepaald lange afstandstrekkers. De kramsvogels die in Nederland overwinteren zijn vooral afkomstig uit Rusland en overwegend het zuiden van Scandinavië. De kramsvogel broedt in kolonies waarbij de vogels grote nesten in een boom bouwen. Ook in Nederland zijn enkele broedkolonies geweest, in de jaren 80 waren er bijna 1.000 broedparen. De laatste jaren is het aantal broedparen gedaald tot minder dan 100, het is nog onduidelijk waarom het aantal broedparen zo sterk wisselt. In de winter is de vogel vaak te zien in de buurt van bessenstruiken. In de zomer eten kramsvogels wormen en insecten, 's winters bessen en afgevallen fruit.

Kramsvogels worden door hun roep “tsjaktsjaktsjak” ook wel “tjakkers” genoemd. Als je dat geluid eenmaal kent, hoor je het overal. Kramsvogels zijn familie van merels en lijsters. Ze zijn ongeveer even groot, maar veel kleuriger. Hun grijze kop en stuit steken mooi af tegen de kastanjebruine rug, op buik en borst hebben ze talrijke zwarte streepjes.

Voor een mooi filmpje met daarbij het bekende “getjakker” van de kramsvogel klik op:

Er zijn enkele tientallen soorten sierappelbomen. De verschillende soorten sierappel geven verschillende kleuren bloesem. De sierappeltjes kunnen geel, oranje of rood zijn. Ze blijven mooi tot de vorst invalt. Helemaal geweldig voor de vogels, de bomen hebben appeltjes op het moment dat er weinig voedsel voor de vogels te vinden is en ze bevatten veel vitaminen.

Info: vogelvisie.nl, vogelbescherming.nl en ecomare.nl

Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 21 februari 2015

DE 'OUDE MEDIA' ZIJN IN NOOD

Als kleine representant van het digitale nieuws volgt deze blogger de ontwikkelingen van de 'oude media' op de voet. Het is verbazingwekkend te moeten constateren dat je tegenwoordig als eenling een bloeiende (wijk) nieuwsmedium  kunt lanceren en draaiende kunt houden, om tegelijkertijd te moeten aanschouwen hoe een groot mediaconcern als NDC in z'n voegen kraakt en de gekste capriolen moet uithalen om het hoofd boven water te kunnen houden.

Salaris inleveren om het personeelsbestand op peil te houden. Ontslagrondes. Toestanden. Het is geen leuke tijd voor de journalistieke beroepsgroep, laten we dat even voorop stellen. Het moet buitengewoon onprettig zijn te moeten realiseren dat je baan in het gedrang komt en je misschien de laan uit vliegt.


Vorige week schreef meester (voormalig leraar) Jaap Kiers een emotionele column in de zaterdagkrant van Dagblad van het Noorden. De frustratie, ergernis en wanhoop spatte er van af. Want, hoe hebben nieuwsmedia het toch in hun hoofd kunnen halen om nieuws gratis op internet te zetten? Dat hadden ze nooit moeten doen, aldus boze Jaap. Tja. Wat een huilverhaal. Jaap had ook nooit e-mails moeten versturen, als je een beetje solidair bent gun je de postbodes meer salaris door uitsluitend nog brieven en kaarten met porto er op rond te sturen. Onbegrijpelijk dat je dan wel een Twitter-account op aartsvijand Internet neemt om je boodschappen en meninkjes te kunnen verspreiden. De column vertelde het geluid van een verliezer.


Dit weekend breekt columniste Sheila Sitalsing in de Volkskrant een lans voor subsidieverstrekking aan de lokale journalistiek. Want o jee, als de lokale politiek niet meer kan worden gecontroleerd, dan is het einde toch echt zoek. Het zit tegen zielig aan. Alsof de politie een inzameling houdt onder veelplegers om salaris- en baangarantie te houden. Bedelen bij de Controleur (overheid) om de controleur te kunnen controleren. Mag je dat raar noemen?

Zie bovenstaande afbeelding, dit weekend in Dagblad van het Noorden. Mag er even 100.000 euro op tafel komen om te kunnen onderzoeken of het Dagblad wellicht een samenwerkingsverband aan kan gaan met de gesubsidieerde zenders Rtv-Noord en Rtv-Drenthe?

Het zijn de tijden, internetlezers van Beijumnieuws. De grote nieuwsconcerns in Noord Nederland willen de hand ophouden richting de overheid om te kunnen onderzoeken of ze dezelfde overheid kunnen controleren als ze gaan samenwerken. De waakhond van de democratie ligt hulpeloos te janken in z'n mand.
Mogen we constateren dat de voormalige ivoren machtstorens van het lokale nieuws definitief op de knieën zijn gaan liggen?
Afbeeldingen van deze site.

 Lees vooral de laatste zin in het Dagblad-artikel. De provincies hebben nog geen toezeggingen gedaan. De te controleren instantie heeft het momenteel voor het zeggen over de controleurs van de pers.
Wat een zwaktebod. Het zijn de (digitale) tijden.

"ZAG JE HIER NET EEN DONKERE MAN VOORBIJ RENNEN?"

Voor het advertentiebord in de promenade van Winkelcentrum Beijum staat een tafeltje waar je even lekker op kunt zitten om de voorbij komende mensen te bekijken, een praatje met die of gene te maken. Er rent ook wel eens een dief voorbij. Zoals vanmiddag het geval was.
Eerst even, zie het logo linksboven, het winkeltje tegenover het Gezondheidscentrum is weer in gebruik, er is een frisse nieuwe schoonheidssalon in gekomen, binnenkort een bericht over deze nieuwste zaak in Beijum. Klik desgewenst vast op het logo voor meer informatie.
Na het bezoekje aan Beauty &Xtend koerste de blogger naar het winkelcentrum voor een boodschapje en om, zoals gezegd, even de boel te bekijken. Genieten van het contact in het dorp Beijum, elke minuut iemand groeten en even vragen hoe het is.
Wat zoeft daar opeens voorbij? Vast iemand die haast heeft. Een halve minuut later vraagt een AH-medewerker: "Was je soms aan het filmen? We hebben net een dief achtervolgd, een donkere man, die rende de winkel uit en haastte zich er op z'n fiets vandoor." Nee, de blogger was niet aan het filmen, maar stel je voor dat je net een foto maakt en de winkeldief staat pontificaal op beeld. Het zou wat zijn.
Een donkere man.

De blogger kijkt af en toe naar Opsporing Verzocht en het valt hem op hoe vaak het om 'getinte daders' gaat die opgespoord moeten worden. Of Oost-Europeanen. Niet best. Koren op de molen van extreem rechts, die buitenlanders weer....
Daar komt een vriendelijke buurman voorbij gelopen. Een wederzijdse groet. Hij is een donkere man. Een aardige Beijumse groet: "Hoe is het?" Best. Een donkere vrouw....

Daar kwam een bekende Beijumer aangelopen. Een wit exemplaar. Even praten. De man heeft beroepshalve inzicht in de sociale achtergrond van veel mensen in Beijum Oost. "Weet je dat er in Beijum-Oost heel veel eenzame witte mannen wonen die aan de alcohol zijn?" Hij meende het, en er is geen reden om aan z'n woorden te twijfelen.

Witte mensen en donkere mensen. Wat moet je er van zeggen. Met z'n allen vormen ze de grootste wijk van de stad. Beijum.

HEKWERK AANGELEGD BIJ DE RING TER HOOGTE VAN KARDINGE

Goed kijken, op de foto is te zien hoe twee mannetjes een soort van erfafscheiding tussen het Alfa-college en de Beneluxweg maken. Ze waren afgelopen woensdagmiddag met palen en gaaswerk in de weer.
Waarom de afscheiding wordt aangebracht is de blogger niet bekend. Het is niet aannemelijk dat hier, foto, kleine kinderen de weg op gaan stiefelen. Aan de andere kant, er staat rechts wel een auto geparkeerd, wellicht zijn er parkeerplaatsen op de dunne strook tussen de ringweg en het sportgebouw. Wie weet is het hekwerk bedoeld om dieren niet de weg over te laten steken, daar zijn immers wildtunnels voor aangelegd.
Trouwens als je van hieruit, oprit vanaf kruispunt Kardinge, naar Beijum gaat (zie het viaduct op de achtergrond) dan moet de invoegen op de ring en iets later weer uitvoegen richting Beijum Zuid. Tussen Zuid en Noord zijn de in- en uitvoegstroken één geworden. Waarom dat hier, nogmaals de foto,  niet het geval is, is de blogger een raadsel. Het kan zijn dat de afslag tussen kruispunt Kardinge en Beijum Zuid net te lang is om er één strook van te maken.