dinsdag 31 mei 2011

EEN HANDIGE SERVICERUIMTE IN AH

Ik kan niet ontkennen dat de reacties op het een na laatste artikel over onze AH me erg verbaasd hebben. Zie het blogbericht van afgelopen zaterdag. Een onschuldig berichtje over een gestalde step en een fietsje was het. Bedoeld om aan te geven dat het aardig is dat dit bij onze AH kan. Ik kan alleen voor mezelf spreken, ik vind het personeel in onze grootste supermarkt bijzonder aardig, attent en behulpzaam. En volgens mij is er geen cassière die het prettig vindt om bij iemand in de tas te koekeloeren. Natuurlijk zit er een spanning op, aan de ene kant je autonomie, en aan de andere kant de controledrang vanuit de winkel. Natuurlijk laat je je als ondernemer de boel niet afjatten. En natuurlijk kunnen de blikken in je tas onwelkom overkomen. Maar dat er zo gereageerd werd verrast me. Een jaar geleden publiceerde ik ook een blogbericht over tassencontrole bij onze AH. Niet een reactie. Vreemd dat dit nu wel gebeurde, nota bene bij een blogbericht dat tassencontrole niet eens als onderwerp had. Maar goed, ieder zijn of haar mening.
Op de foto ziet u de serviceruimte van AH, gesitueerd aan de andere kant van de servicebalie. Een bord voor een gratis advertentie, gratis pakpapier en een kopieerapparaat. De automaat waaruit je een colablikje kunt krijgen snap ik weer niet. Je kunt toch beter een goedkoper flesje of blikje in de winkel kopen? Zo heeft iedereen wat te soezen. Ondergetekende incluis.

UIT DE OUDE DOOS (76)

Deze door een lezer opgestuurde winterfoto dateerd van ongeveer 15 jaar voordat Beijum werd gebouwd. 1963. De oude Boerderij rechtsachter op de foto deed nog echt dienst als boerderij, zoals u weet staat daar nu het huidige Trefpunt. Achter de Boerderij was destijds uiteraard nog geen Jaltadaheerd gesitueerd. Het ziet er erg dorps uit, vindt u niet?
Op de voorgrond stond de toegangspoort naar wat nu de Boerderijum is. De witte palen zijn twee jaar geleden gerestaureerd en ze staan nog steeds op dezelfde plek.

BEIJUMNIEUWS (TIJDELIJK?) OP TWITTER

Vanmiddag heeft ondergetekende een Twitter account geopend. Hoe kan het ook anders, het heet Beijumnieuws.
Eerst even dit, iemand schijnt in 2009 reeds een Twitteraccount genaamd Beijum Nieuws te hebben aangemaakt, maar die is nooit geactiveerd. Een lezer heeft belangstelling voor deze account. http://twitter.com/#!/beijum Als iemand het wachtwoord van Beijum Nieuws weet mail die dan naar Beijumnieuws@online.nl
De Twitter Beijumnieuws probeer ik een maand op proef uit en links bovenaan kan de twitter in de loop van de week geactiveert worden. Het is een experiment, als het niet bevalt stop ik er weer mee. Snelle vooraankondigingen kunnen er op gezet worden, bijzondere kleinigheidjes of verwijzingen.
http://twitter.com/#!/Beijumnieuws

Nb. Vanavond kan ik in verband met andere verplichtingen niet aanwezig zijn bij de praatsessies over het geld van het Lokaal Akkoord. Ik begrijp dat een lezeres een foto op gaat sturen. Meer foto's zijn welkom op Beijumnieuws@online.nl

VEILIGE OVERSTEEK BIJ DE HEERDSTEE

De regen kon de pret een kwartier geleden niet verpesten, de stemming zat er goed in, er werd gezongen en gitaargespeeld. En er waren toespraken. Van verkeersregelaar Straatsma o.a. Erg bekend is die niet in de wijk want hij noemde de volgende spreker steevast Van Terp. U snapt het, dit moet Ruud van Erp van de Vensterwijk Beijum zijn. Die onthulde met de winnares van de verkeersbordenwedstrijd het winnende waarschuwingsbord bij de veiliger geworden oversteek voor basisschool De Heerdstee. Veiliger? Ja, helemaal tevreden is nog niet iedereen. De verkeersdrempel had wel wat hoger gemogen, het verkeer dendert er nog steeds ouderwets over heen. En bij de hoofdingang had ook wel een drempel gemogen. Maar goed, waarom nu het kritische de overhand laten hebben? De oversteekplaats is net feestelijk geopend en dat telt nu even. Hier ziet u reeds een foto, de video wordt in de loop van de dag gemonteerd en gepubliceerd.
De naam van de winnares houdt u nog even tegoed. (Is Lisa) En kijk in de loop van de dag ook naar door Philippine Koopman gemaakte foto's op http://www.lijn6.com/.
Update 13:50 uur: De video staat er op. Luister en kijk ook even naar Ruud van (T)erp, directrice Inge Kuiper, naar winnares Lisanne en naar enkele ouders.

WORDT DE KORREWEGBRUG VERVANGEN?

De komende jaren wordt de Paddepoelsterbrug vervangen door een nieuwe brug. Ook de Gerrit Krolbrug wordt mogelijk vervangen. De provincies Groningen en Fryslân gaan de komende jaren de vaarweg tussen Lemmer en Delfzijl op grote schaal verbeteren.
De Paddepoelsterbrug bij het Zernike Sciencepark wordt vervangen door een grotere, langere en beweegbare brug. Tegelijkertijd laat de provincie onderzoeken wat er met de Gerrit Krolbrug moet gebeuren. Mogelijk moeten zowel het auto- als het fietsgedeelte vervangen worden om grotere schepen door het Van Starkenborgkanaal te laten varen.
Naast deze twee bruggen wordt in het Van Starkenborgkanaal de spoorbrug bij Zuidhorn vervangen en in Fryslân zullen een groot aantal bruggen in het Prinses Margrietkanaal vervangen, dan wel verbeterd worden. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft groen licht voor de operatie gegeven. Er is 1,45 miljoen beschikbaar voor het maken van planstudies.

GASLUCHT IN ALBRONDAHEERD

De Albrondaheerd in de wijk Beijum is maandagmiddag enige tijd afgesloten geweest voor het verkeer. Reden voor de wegafsluiting was een gaslek.
Dat gaslek was ontstaan bij grondwerkzaamheden. Bewoners van een woning aan de Albrondaheerd zijn bezig met verbouwwerkzaamheden, waarbij onder andere grondwerk wordt verricht. Hierbij is per ongeluk een gasleiding geraakt.
De Groninger brandweer is ter plaatse gekomen en heeft het lek provisorisch gedicht. Medewerkers van energiebedrijf Enexis hebben uiteindelijk de klus afgemaakt. Aan het eind van de middag was het gevaar geweken.
http://www.oogtv.nl/

maandag 30 mei 2011

HET LEUKSTE DORP VAN GRONINGEN IS..BEIJUM (2)

De kikkers kwaken in de sloten. De oude boerderijen staan nog in bijna oorspronkelijke staat in Beijum. En wat een prachtig kanaal hebben we hier: De Zuidwending. Ruim 35 jaar geleden was hier nog uitsluitend platteland en vanaf 1978 is begonnen met de bouw van het dorp Beijum. Veel mensen groeten elkaar op straat en zeggen:moi. Redelijk wat Beijumers ervaren hun wijk als een soort van dorp. Zo ook ik. De organisatoren van Leukste dorp van Groningen denken daar anders over. Vandaag kreeg ik deze mail:
Beijum is geen dorp en mag om deze reden helaas niet deelnemen aan de verkiezing van "Het Leukste Dorp van Groningen". Wij hebben het profiel daarom verwijderd.
Met vriendelijke groet,
Organisatie Het Leukste Dorp van Groningen

Wat moet je daar nou van zeggen? Het leukste en groenste dorp van Groningen mag niet meedoen aan de verkiezing van leukste dorp van Groningen. Mijn boerenkiel zakt er van af, en m'n rechterklomp is erdoor gebroken.
Van http://www.rtvnoord.nl/
RTV Noord en Dagblad van het Noorden organiseren samen de wedstrijd, waaraan alle plaatsen uit de provincie mee mogen doen, behalve de stad Groningen en haar wijken. Dat betekent dat bijvoorbeeld het aangemelde dorp Eelderwolde en de stad-Groninger wijk Beijum buiten de verkiezing vallen.
Aan organisator Hans Heijnen van soapbox.nl, en die bovenstaande mail stuurde, vroeg ik per e-mail net dit:
Beste Hans, ik vind dat eigenlijk niet kunnen. Als Schiermonnikoog als Friese dorp wel mee mag doen, en Appingedam met z'n stadsrechten ook, dan is het foute boel dat het prachtige groene dorp Beijum niet mee mag doen. Wat is dat nou voor kinderachtig gedoe? Ik vind dat je deze beslissing terug moet draaien. Het is toch niet bedreigend als Eelderwolde en Beijum wél meedoen? Je kunt zo'n leuk bedachte verkiezing ook té serieus nemen!
Vriendelijke groet, Johan Fehrmann
Update 9.27 uur: Het was mooie reclame geweest voor Beijum als we wél hadden mogen meedoen. Door het intrekken van het startbewijs voor Beijum gaat vandaag een promo-interview voor in het DvhN niet door. Het dorp Beijum zou even mooi op de kaart worden gezet. Van de organisatie ontving ik net deze mail: Beste Johan, Schiermonnikoog mag ook niet deelnemen en zal ook verwijderd worden. Daarnaast mogen alle plaatsen in Groningen behalve de stad Groningen en haar wijken meedoen. We moeten nu eenmaal regels hebben.... Hopelijk heeft u begrip voor de situatie.
Met vriendelijke groet,
Hans Heijnen
Organisatie Het Leukste Dorp van Groningen
Het maakt verder niet uit beste lezers. Tot aan in elk geval de zomervakantie laat ik op Beijumnieuws in een korte wekelijkse serie zien waarom Beijum zo'n leuk dorp is om in te wonen. De vriendelijke vraag aan Hajé Bussink om zich even te melden voor een portretje.

EEN WANDELING LANGS DE HOLMSTERHEERD

Met de camera in de hand liep uw blogger afgelopen week op een avond over een mooi groot grasveld naast de Holmsterheerd. De wandeling begon op de driesprong Froukemaheerd, Kardingerpark en Holmsterheerd, ter hoogte van het basketbalveldje. Paardenbloemen zijn vervangen door boterbloemen en vogels floten hun hoogste lied. Na een wandeling van ongeveer zes minuten hoorde ik kikkergekwaak in de sloot langs de Holmsterheerd. Moet je die geluiden nou wegdrukken en de video laten begeleiden door een muziekje? Nee, ik koos er voor omdat toch maar niet te doen. Loop, kijk en luister even mee. Is Beijum mooi of mooi?

VENSTERWIJKACTIVITEIT: KOKEN

Het is niet te doen om alle activiteiten van de Vensterwijkladder te volgen en er verslag van te doen. Maar je hebt er mooie en boeiende activiteiten bij. Wat te denken van 'Boy's Only-Techno Boys, voor jongens om aan techniek te snuffelen?' Of, 'Vuurvogel, drie middagen voor kinderen om een mooie vuurvogel van klei, verf en kippengaas te maken?' Of een middagje 'Maak je eigen zeepketting van stukjes zeep en kralen zodat je huis lekker ruikt.' Of ' Versier je eigen kussensloop en wie weet heb je nu prachtige dromen.' Citaten uit de activiteitenladder van Vensterwijk Beijum. Deze foto moet u even groter klikken om goed te kunnen bekijken. Een achttal kinderen komt op de dinsdagmiddag samen in het Heerdenhoes onder het motto: 'Leer koken als een superchef. Samen heerlijke maaltijden maken en daarna gezellig eten.' Zie ze daar staan, samen met superchef Yvonne van de BIB (Buurthuizen in Beijum. Ik had geen tijd om er bij te blijven, het was even binnenwippen, foto maken en weer weg wezen. Maar wat hadden ze er zin in. Niet alleen in een lekkere maaltijd, maar vooral ook om die gemeenschappelijk te bereiden. Yvonne zou nog een klein verslagje opsturen. Maar ik kan het niet laten de jonge koks in spé alvast op het w.w.w. te zetten. Kijk voor meer info en activiteitenaanbod op de website http://www.vensterwijkbeijum.nl/

HUISHOUDELIJKE MEDEDELING

Af en toe werk ik met een nieuw opmaakprogramma op Beijumnieuws. Op een bepaalde manier, zoals het voorgaande bericht, verspringen de eerste woorden van nieuwe regels af en toe. Dit geeft een iewat chaotisch beeld. Met het nieuwe opmaakprogramma's zijn foto's ook groot op te laden, zie de foto bij het blogbericht over de nieuwe oversteekplaats voor de Heerdstee.

LINGERIE TE KOOP OP DE MARKT

Sinds een paar weken hebben we er op de donderdagochtendmarkt een kraampje bij. Alhoewel, kraampje, er staan gewoon een paar tafels tegen elkaar aan. Wie bent u, en mag ik u wel op de foto zetten? "Ja hoor, doe maar. Ik kom uit Muntendam en ik verkoop lingerie en spullen van FC Groningen." Wat een aparte combinatie ja, hoe komt dat zo? "Och zo maar, daar zit niks achter." En, kopen de dames uit Beijum een beetje lingerie bij u? Trouwens, is het ontdeugende lingerie? "Nee hoor mijnheer, het is gewone lingerie en de zaken gaan prima. Zet mijn naam er trouwens maar niet bij. En, doe mijn hond er ook maar bij op de foto, leuk. Dag mijnheer."

MAANDAGOCHTEND (75)

Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar het is voor m'n gevoel wel 700 jaar geleden dat ik voor het laatst vanuit een telefooncel heb gebeld. Internet en mobiele telefonie zijn zo verankerd geraakt in m'n leven dat het lijkt alsof het altijd zo is geweest. Maar ze bestaan nog: telefooncellen. Zoals deze, op de hoek Emingaheerd, oprit Wibenaheerd, richting De Dijk. Ik heb geen idee hoe lang deze telefooncel, wat er nog voor door gaat, er al zo gehavend bij staat. Een ruit er uit en het hele belapparaat er uit gescheurd en - waarschijnlijk- meegenomen. Vast niet omdat het een collectors item is voor de vandaal maar meer om de kwartjes  die in het apparaat hebben gezeten. Hoe hoog moet de nood zijn als je zo'n apparaat mold voor een paar luttele eurootjes? De telefooncel staat er  een beetje lullig bij op deze maandagochtend. Honderd meter verderop wordt in De Dijk weer les gegeven aan leerlingen. Les geven is ook opvoeden. Wat zal er mis zijn gegaan met lieden die winkelkarren in de Zuidwending smijten en een telefooncel als deze mollen? Aandacht tekort gekomen?
De nieuwe week is weer begonnen. En eigenlijk moet ik deze negatieve aandachttrekkerij niet belonen met het allereerste blogbericht van deze nieuwe (werk)week.

zondag 29 mei 2011

MOOI BEIJUM (14)

WINKELDIEFSTAL SLS-SHOP

Winkeldfst geweest bij SLS shop in Beijum. Dader was gevlogen, maar staat goed op beeld. Vast bekend bij de buurtagent!
Inge_Warringa Jeugdagent Inge
Jongen van 19 jr. onwel, is mee naar ziekenhuis #Beijum
1 hour ago
http://twitter.com/#!/inge_warringa

HET WAS EEN HEERLIJKE POT

Wat een regelrechte thriller vanmiddag in de Euroborg. Bloedstollend en hartverzakkingenveroorzakend. Zo dicht erbij, en dan toch nog schlemielig via penalties er uit. Het geld dat misgelopen wordt door het niet spelen van de Europese wedstrijden is voor een profclub als de FC een hard gelag.
Gisterochtend in alle vroegte was ik aanwezig bij een wedstrijd tussen C-elftallen te Winschoten. Twee roemruchte clubs, WVV en Gvav-Rapiditas kruisten de degens. Gvav was de voorloper van onze huidige FC, met Tonny van Leeuwen, Piet Fransen, Martin Koeman en meer illustere namen. WVV kennen we van Jan Mulder, Arie Haan, met z'n afstandspegels tijdens de WK van '78, en Klaas Nuninga. Wat een onschuldige voetbaltijd was dat. Het grote geld domineerde nog niet. Dezelfde onschuld straalt wat mij betreft van deze foto af. Onze jongens van Gvav prepareerden zich gisterochtend voor de wedstrijd terwijl de jongens uit Winschoten op de achtergrond nog overleg voerden. Het was een heerlijke pot, de vlammen fonkten er af. En wat een einduitslag: 5-5.
Het was ook een heerlijke pot in de Euroborg vanmiddag. Maar hier domineerde het grote geld. Want, je koopt er niks voor dat het een heerlijke pot was.

BUITENKUNST BEIJUM

Wegens groot succes verleden jaar organiseren wij dit jaar weer een nieuwe BuitenKunstBeijum met veel leuke workshops speciaal voor de inwoners van Beijum (maar natuurlijk ook voor alle andere mensen die willen genieten van de landelijke sfeer zo dicht bij de stad)
maandag 13 juni:
Marijke Langius: schilderen met acrylverf
Rachel van Balen: stenen beschilderen

dindag 14 juni:
Ingrid Onstenk: werken met speksteen
Koosje Zijlstra: schilderen met aquarel

woensdag 15 juni:
Ingrid Onstenk: kleien met mensen van de zorgboerderij.
assistentie: Koosje Zijlstra, Alvani Haverman

donderdag 16 juni:
Atsje Straatsma: fotografie (als in bezit: behalve eigen fototoestel ook laptop meenemen)
Marga Bakker: gemengde technieken op doek

vrijdag 17 juni:
Evelien Stadt: mandala's maken ( waarschijnlijk met materialen die ter plekke gevonden zijn)
Alvani Haverman: schilderen met rietpen en notenbolster

zaterdag 18 juni open dag zorgboerderij. (Eventuele workshops nog niet bekend)
Aanmelden via Pand49 of via mail: info@atelierpand49nl
Adres zorgboerderij
Profila Zorgboerderij Kardinge
Noorddijkerweg 1
9734 AS Groningen
(Met iets vertraging gepubliceerd ivm oplaadproblemen. Klik de voor- en achterkant van de flyer groter)

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (84)

De doodskopzweefvlieg (doodshoofdzweefvlieg) is een grote, vrij bolle zweefvlieg met gele vlekken op achterlijf en een opvallende witgele doodshoofdtekening van korte beharing op de rugkant van het borststuk. Het achterlijf is geel met zwarte dwarsstrepen. Veel zweefvliegen hebben deze “bij-achtige” tekening, het moet eventuele belagers afschrikken.
De doodskopzweefvlieg op de foto is een vrouwtje, dat is te zien aan de stand van de ogen. Bij de mannetjes raken de ogen elkaar boven op de kop. Kenmerkend voor deze zweefvlieg zijn de (in rust) enigszins naar buiten gerichte vleugels en de geel tot oranje behaarde randen van het borststuk. Deze mooie zweefvlieg is 10 tot 14 millimeter groot en komt voor in heel Europa en Noord-Afrika tot in Centraal-Azië en Oost-Siberië. In Europa is deze vlieg algemeen, behalve in noordelijk Scandinavië. In ons land is de doodskopzweefvlieg zeer algemeen in Zuid-Limburg, het binnenland en de duinen, maar komt minder voor in het kustgebied.

Het voedsel bestaat uit nectar en stuifmeel van diverse bloemsoorten. In hun zoektocht naar voedsel vliegen mannetjes en vrouwtjes tot op grote afstand van geschikte voortplantingsplaatsen. De mannetjes bezetten territoria in bosranden en op zonbeschenen plekken in loofbossen. Ze zitten veelvuldig maar kortstondig op bladeren in de zon. Alle insecten die in de buurt komen worden direct verjaagd, waarna ze weer naar hun plekje terugkeren. Ze patrouilleren ook rusteloos en luid zoemend langs de bosrand of zweven op één tot enkele meters hoogte.
De doodskopzweefvlieg overwintert als larve. Eieren die vroeg in het jaar of op voedselrijke plaatsen zijn gelegd, kunnen zich in hetzelfde jaar nog tot vlieg ontwikkelen. De meeste larven zullen het echter pas na de winter tot imago (volwassen insect) brengen.
De doodskopzweefvlieg vliegt in één tot twee generaties per jaar. De tijd die een larve nodig heeft om zich tot volwassen insect te ontwikkelen varieert sterk. Vermoedelijk ontwikkelen niet alle nakomelingen van de voorjaarsvliegen zich in hetzelfde jaar tot imago, maar verpoppen sommige pas het volgende voorjaar.
(Bronnen: Wikipedia en nederlandsesoorten.nl )

Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 28 mei 2011

NIEUW BORD BIJ OVERSTEEK DE HEERDSTEE


Dat voor de Heerdstee een nieuwe en veiliger oversteek is gecreëerd hebt u twee weken geleden op de video over het open podium op de Heerdstee al kunnen zien. Kijk eventueel nog even hier. Wellicht bent u al met de auto over de oversteek gereden, of hebt u het nieuwe zebrapad bewandeld. Een mooie aanwinst voor de Heerstee, en voor overstekende kinderen richting Johannes Calvijnschool of Dom Heldercamara. 

Maar er gaat meer gebeuren. Vanuit de Heerdstee ontving ik deze uitnodiging: Onze school, CBS De Heerdstee, heeft meegedaan aan een prijsvraag van de gemeente Groningen met als onderwerp: werken aan een veilige schoolomgeving. De bedoeling was dat kinderen een verkeersbord zouden ontwerpen. Op dit verkeersbord wordt aangegeven dat hier een oversteekplaats is voor de kinderen van onze school. Een van onze kinderen uit groep 6 heeft deze prijsvraag gewonnen. Dinsdag 31 mei wordt dit bord om 11.30 uur bij onze school onthuld door Ruud van Erp van de Vensterwijk. Wij zouden het leuk vinden als u hierbij aanwezig kan zijn om er verslag van te doen. Ijs en weder dienende komt dat in orde;JF.

MATI GELATTIE VERKOOPT OOK IJS IN LEWENBORG

 Ik zou de lezers elke pakweg zes weken de voortgang van de werkzaamheden langs de Oostelijke ringweg beschrijven. Aldus een belofte die ik ongeveer drie maanden geleden deed. Het is er nog niet van gekomen, zo heel veel opzienbarende veranderingen heb ik nog niet geconstateerd bij afslag Lewenborg. Dat houdt u nog te goed. Ruim een week geleden schoot ik deze foto. Twee vliegen in één klap. Klik groter. Je ziet de veranderende contouren rond de afslag Lewenborg. Maar ook ons aller ijspronkkarretje Mati Gelattie. De ijswagen reed voor me maar deed op een gegeven moment de knipperlichten aan om  onze zuidelijke buurtwijk met een bezoek te vereren. Niks bijzonders verder. Maar ik vond het een leuk gezicht. Ons ijskarretje op de weg, de wolken in de lucht en de veranderende omgeving. Nu de afslag Beijum nog.

DRIE AAPJES IN DE AH

We blijven nog even in de lokale AH.  Ik las net een zeer negatieve reactie onder het voorgaande artikel en het blijkt: iedereen heeft zijn of haar eigen beleving. Ik deel de mening van de anonieme reageerder niet, maar de persoon zal zijn of haar redenen hebben zo te denken.Vanaf de achterkant bekeken leek het in eerste instantie alsof ze met z'n drieën waren. Drie bruinharigen zag ik in de winkelkar zitten. Aan de vader vroeg ik of ik een foto mocht maken. Die zuchtte quasi moedeloos: "Ja hoor, doe maar." Ogenschijnlijk had ie de nodige moeite om zijn wilde meiden te begeleiden. Maar qua toonhoogte en lichaamstaal liet ie blijken gek met z'n dochters te zijn. De twee meiden gingen achter de winkelkar staan poseren voor een foto. Zie ze daar, drie aapjes bij elkaar. Plaats van handeling: in de rij voor de kassa bij AH. Ik ben vergeten te vragen waarom ze de échte aap in de kar meenamen. Maar wat geeft het, ze hebben dezelfde kleur haar. En ze hadden de grootste lol. Met z'n drieëen. De voorste aap gedroeg zich het rustigst. De twee achter hem waren beduidend rumoeriger.Een lekker stel met z'n drieën. Arme vader, hij had het er zichtbaar moeilijk mee.

JE MAG JE STEP EN FIETSJE STALLEN BIJ AH

Volle boodschappentassen kun je bij de counter van AH in bewaring geven. Niet zo handig om hier met een tas vol Lidl-produkten te gaan winkelen, je kunt zomaar de verdenking op je laden dat je wat gaat jatten. Maar er is meer wat je bij de counter in bewaring kunt geven. Op de foto ziet een kinderfietsje en een step geparkeerd. Ze staan veilig te wachten totdat de jeugdige eigenaars van het winkelen teruggekeerd zijn. Ze staan er veilig, omdat er steeds iemand achter de balie staat die ze in de gaten kunnen houden.  Ik weet niet of er toch wel eens iets mis gaat bij de counter, sinds een aantal weken krijg je een bonnetje met een nummer erop mee als je je tas er stalt. Tot nu toe is alles gratis, je hoeft ook geen stallingskosten betalen.

vrijdag 27 mei 2011

HET LEUKSTE DORP VAN GRONINGEN IS....BEIJUM!!

Jongens, hou maar op. Heel leuk, zo'n verkiezing van het leukste dorp van Groningen. Maar wees eerlijk, Beijum kan deze eretitel niet ontgaan. Het ligt in de stad, maar ook in de Ommelanden. Hier wonen de meest bijzondere mensen van Groningen en verre omstreken. Twee interactieve digitale dorpsomroepers hebben we: Lijn6 en Beijumnieuws. Welk dorp kan dat navertellen? Beijum is het groenste dorp van Noord Nederland. Er wonen giga veel kunstenaars. We hebben de uitzonderlijke Kees Huizenga in onze gelederen, schrijver Wil Schackman, Ronald Koeman heeft hier gewoond, we hebben een stadsboerderij, een buitengewoon Plein Oost, een Schooltuincomplex, een (kunstenaars)Pand 49 en nog veel en veel meer.
Ondergetekende heeft zich net met het ons prachtige dorp Beijum aangemeld. Iedereen mag weten wat voor uitzonderlijk en prachtig groen dorp Beijum is!! Weet u dat er binnenkort een Boek over het plattelandsdorp Beijum uitkomt?? Luchtfoto van oud Beijum van http://www.beijum.nl/.
Dagblad van het Noorden en RTV Noord gaan deze zomer samen op zoek naar Het Leukste Dorp Van Groningen (HLDVG). Van Lauwerszee tot Dollard tou, van Drenthe tot aan 't Wad: in een unieke samenwerking stellen dé krant van Groningen en dé regionale omroep ú in staat om úw dorp voor eens en altijd op de kaart te zetten als HLDVG! Met behulp van krant, radio, televisie, internet en sociale media kan wie het maar wil, waar dan ook op het mooiste dorp van Groningen stemmen.
Onderweg
De hoofdredacteuren van DvhN (Pieter Sijpersma) en RTV Noord (Mischa van den Berg) luiden vanmorgen om acht uur onder het genot van een glaasje Fladderak en een plak Grunneger kouk het carillon van de Martinitoren. Lees hier verder!!!!
Hallo Beijum, het groenste dorp van Stad &Ommelanden,
Bedankt voor je aanmelding als kandidaat voor de verkiezing van Leukste dorp van Groningen.
Je kunt je profiel aantrekkelijker maken voor stemmers door een leuk verhaal, filmpje of enkele foto's te plaatsen. Hiervoor dien je in te loggen op de hoofdpagina van de verkiezing met je e-mail adres en wachtwoord.
Veel succes en plezier tijdens de verkiezing!
Met vriendelijke groet,
Team SoapBox
http://www.soapbox.nl/

BEIJUMSKAP (35)

Eigenlijk wilde ik een foto maken van een geel veld boterbloemen. Nadat de paardenbloemen allang zijn uitgebloeid, kleuren de weilanden weer geel door de boterbloemen. Ze lijken al over hun hoogtepunt heen te zijn. Maar deze pony sprong in mijn beeld en wilde mij graag zijn tandvlees laten zien. De boterbloempjes komen op de achtergrond ook wel uit, toch?

Foto + tekst: Atsje Straatsma
http://www.atsjestraatsma.nl/

MATIG BEZOCHTE BRADERIE

Nee, ze hebben het weer ook niet mee, en dat scheelt ook direct een hoop bezoekers en klanten. Maar wat opviel was dat in de promenade van Winkelcentrum Beijum geen kraam stond. De braderie die vandaag werd (en wordt, u kunt er nog heen) gehouden werd niet door het hele winkelcentrum gedragen, dat mag je wel concluderen. Op marktplein West stonden en staan wel de nodige kramen. Maar om nou te zeggen dat het storm liep, nou nee.  Maar wat niet is kan nog komen. Ik zou zeggen: ga een kijkje nemen en krik het toeschouwersaantal wat op.

OP 1 JUNI SPELEN OP PLEIN OOST

DE SCHOOLTUINTJES BLOEIEN

Maandagmiddag kwam ik al fietsend bij het Schooltuincomplex in het Groene Hart aan. Het was verheugend te constateren dat de weinige neerslag van de toen afgelopen effectief is geweest. Het droogste van het droogste was er af, de gewassen staan lekker in bloei. Radijsjes, uien, peterselie etc., ze staan allemaal fier in de klei en ze schieten naar boven. Niet dat alle dorst gelest was, op de rechter foto ziet u 'educatief medewerkster' Karin met meer dan tien vergieten tegelijkertijd over het cpmplex zeulen. Er moest toch nog een beetje bijgegoten worden.Karin oogt altijd tevreden, ze geniet er zichtbaar van het feit dat ze in de buitenlucht kan werken.

Een eindje verderop lag een vogelverschrikker plat op de grond. Ik kan me vergissen, maar volgens mij stond het hier een jaar of vijf geleden vol met vogelverschrikkers. Iemand een idee waarom de lieve engerds hier van het toneel zijn verdwenen? Beijumnieuws@online.nl Over het hoe en waarom van vogelverschrikkers lees: hier.
Een vogelverschrikker is een voorwerp dat bedoeld is om vogels af te schrikken. Kraaien en andere kleine en middelgrote vogels zijn vaak ongenode gasten in moestuinen, boomgaarden en op akkerland, omdat zij de geteelde vruchten en pasgezaaide zaden opeten en voor geluidsoverlast zorgen indien zij grote groepen vormen. Oorspronkelijk werden voor vogelverschrikkers vooral poppen gebruikt, met gespreide armen en vaak gevuld met stro, om de vogels te laten denken dat de vogelverschrikker een mens was. Er zijn echter ook andere methoden in gebruik, zoals het ophangen van reflecterende slierten van aluminium in fruitbomen. Ook worden geluiden gebruikt om vogels te weren.
De dorst van de natuur in Beijum is afgelopen nacht na een paar beste hoosbuien eerst volledig gelest. Het heeft behoorlijk geregend. De wijk is weer volledig topgroen.

donderdag 26 mei 2011

BRAND WIBENAHEERD


Bij een woningbrand aan de Wiebenaheerd in Beijum is donderdasgmiddag een persoon licht gewond geraakt. Hij moest behandeld worden door ambulancepersoneel. Een aantal bewoners van het huis waren naar het balkon gevlucht. Ze zijn door een hoogwerker naar de begane grond gebracht.
De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Het vuur is mogelijk in een wasdroger ontstaan.OOG
(Wiebena moet Wibena zijn-JF) 

PLEK VOOR IEDEREEN (Wij zijn er ook!)

Klik de voor- en achterkant van de flyer groter om beter te kunnen lezen.
Grappige noot wat mij betreft: Er staat op de flyer dat er plek voor iedereen is, maar tegelijkertijd ook dat op de feestavond er 'maar' plek is voor 100 mensen. Debora(toch zonder h begrijp ik) den Haring van Stichting Stiel showde een paar weken geleden het feestelijk te presenteren boek reeds hier.

WADDENMARKT DOM HELDERCAMARA

Het is wat aan de late kant, maar u kunt er nog heen. Dit werd net opgestuurd. Foto's zijn welkom:
Vanmiddag is er bij de Dom Helder Camaraschool een waddenmarkt, van 15.00 - 16.15 uur.
afgelopen 1,5 week hebben de kinderen aan het thema wadden gewerkt.
De gemaakte kunstwerken worden verkocht en er is van alles te doen voor de kinderen van de DHC.
Met het opgebrachte geld word een stukje wad gekocht, kijk maar eens op http://www.wadoptie.nl/
misschien leuk om een kijkje te komen nemen.
Er kan alleen iets gekocht worden met een speciale munt, een "wadje".

(Helaas heb ik geen tijd om er heen te gaan;JF)

EXPERTISE BEHANDELCENTRUM GEOPEND

De 'tralies' die jarenlang voor het pand op Plein Oost zaten waar slagerij Knot ooit was gehuisvest zijn uit het straatbeeld verdwenen. Gele afdrukken van voetstappen 'lopen' al weer een paar weken van verpleeghuis Innersdijk naar het tot informatiepunt omgetoverde hoekpand. Hier kunt u bijvoorbeeld terecht voor al uw vragen over de verhuizing van Innersdijk en de consequenties hiervan. Direct naast het informatiepand is nog een pand geopend en wel een expertise behandelcentrum. De namen van allerhande therapiën zijn hier op de ramen geplakt, klik de foto groter. Logopedie, psychologie, ergotherapie, fysiotherapie, diëtetiek, ParkinsonNet, etc. Het expertise-behandelcentrum is onderdeel van Zorggroep Groningen.
Corpus Max is een eerstelijns praktijk waarin we de cliënt centraal stellen en we de mogelijkheid hebben om samen te werken met verschillende disciplines. De praktijk omvat de disciplines diëtetiek, ergotherapie, fysiotherapie, logopedie en psychologie, om u nog beter van dienst te zijn. We zijn laagdrempelig en werken zorgvuldig zodat u samen met ons aan uw genezingsproces kunt werken.
Lees verder op www.corpusmax.nl

JUNI INSPRAAKAVOND RING/BEIJUM-ZUID

Bericht van de projectgroep Ring Oost:
Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de voortgang van de werkzaamheden aan de Oostelijke Ringweg in Groningen. Dat gaat van het papierwerk(planuitwerking) tot concrete uitvoeringswerkzaamheden. Voor Beijum-Zuid / De Hunze start begin juni de inspraakperiode. Deze zal gepaard gaan met een inloopavond over de voorgenomen plannen. Een definitieve datum volgt nog.De werkzaamheden zijn op dit moment het meest zichtbaar bij het eerste deelproject Ulgersmaborg/Lewenborg. Daar wordt druk af en aan gereden met zandauto's, nodig voor het ophogen van zogenaamde landhoofden. Het zand wordt aangevoerd per schip en vanaf de locatie aan de Pop Dijkemaweg naar het kruispunt aan de Ring gereden. Het aanbrengen van zand is nodig voor de ongelijkvloerse kruising met de toekomstige aansluitingen op de Ring. Over enkele maanden vinden er ook heiwerkzaamheden plaats gevolgd door betonwerk voor de landhoofden die ter plaatse worden gestort. Een ander gedeelte van het nieuwe viaduct zal als prefab (kant - en klare elementen die elders worden gemaakt) aangevoerd worden. Wat de planuitwerking betreft zijn de ontwerpen van de volgende deelprojecten definitief zoals Kardinge en Beijum-Zuid.
www.ringgroningen.nl/oost

woensdag 25 mei 2011

VIERDAAGSE-FOTO VAN LEZERES

Lezeres Marleen keek gisteravond uit haar raam en maakte deze foto. Ze stuurde de foto op en mailde erbij:
In het kader van “uitzicht” waar jij wel eens foto’s van op je weblog hebt: dit was gisteren mijn uitzicht tijdens de avondvierdaagse! Er kwam geen eind aan de stoet en het geheel werd begeleid door bekende liedjes als het potje met vet.

INBREKER BETRAPT: VAN DE TRAP GEVALLEN

Een 50-jarige Stadjer is dinsdagnacht van de trap gevallen toen hij een inbreker overliep. Die kwam op hem af, niet om hem te helpen, maar om geld van hem te eisen.

De man werd in zijn woning aan de Nijensteinheerd wakker omdat hij gestommel hoorde. Toen hij van de bovenverdieping naar beneden liep, verloor hij zijn evenwicht en viel naar beneden. De inbreker maakte meteen van de situatie gebruik door geld van hem te eisen. Nadat de bewoner had gezegd dat er niets was ging hij er vandoor.De bewoner is door ambulancepersoneel onderzocht, maar heeft niets ernstigs aan de val overgehouden.
Pardon voor de wat late bronvermelding: www.oogtv.nl

MEEPRATEN EN BESLISSEN OVER GELDBESTEDING

Aanstaande dinsdagavond wordt in de Boerderijum tekst en uitleg gegeven over de 'miljoenendans' van het Nieuw Lokaal Akkoord in Beijum. Of, zoals de achterkant van de flyer die u links ziet afgebeeld verwoord: 'Het wijkteam wil op deze avond samen met u, bewoners, de stand van zaken opmaken. Dat betekent dat u inzicht krijgt hoe de bijna 3 miljoen in de afgelopen 4 jaar besteed is (en nog dit jaar besteed gaat worden) en hoe we het de komende 4 jaar willen gaan doen.' Een miljoenendans wordt het de komende vier jaar niet meer, aldus de uitnodigingsflyer: 'Het gaat wel om flink minder geld voor de komende jaren. Om precies te zijn om €900.000 voor de periode van 4 jaar (2011-2014)'  Bovenaan de uitnodigingsflyer staat: Voor alle bewoners van Beijum. Er is ook muziek en poëzie. En ook koffie/thee. Wij stellen uw komst en inbreng zeer op prijs! De flyers worden huis aan huis verspreid in Beijum. Door ongeveer 6000 brievenbussen vallen ze naar binnen. De realiteit zegt dat avonden als deze worden bezocht door een 25 tot 40 mensen, meestal dezelfden en belanghebbenden. Terwijl het om duur gemeenschapsgeld gaat. Achteraf kan niemand gaan lopen zeuren, het staat nadrukkelijk op de flyer: Dus als u wilt wat er gebeurt, zef ideeën hebt en invloed wilt uitoefenen op de besteding van deze gelden in de komende periode, kom dan op 31 mei langs. Voor Beijumers die graag willen dat er een frisse nieuwe wind gaat waaien door financieel Beijum is er goed nieuws: Er zijn op dit moment 2 vacatures voor bewoners in dit wijkteam. Info: f.nijdam@stiel.nl

ZONNECOLLECTOR AAN GRUZELEMENTEN

Het is een mooi verhaal daar aan de Froukemaheerd. Energiezuinige woningen met zonnecollectoren op het dak. De zonne-energie wordt verzameld in een transformatorhuisje op de bult midden in de heerd en de electriciteitsrekening valt gunstig uit voor de bewoners. Alleen maar voordelen. Zou je zeggen. Echter, afgelopen maandagmiddag gooiden of trapten spelende kinderen een bal op het dak en...met donderend geraas vielen vele kleine stukjes glas naar beneden richting de kinderen. Alles is goed afgelopen, maar de schrik zat er goed in. Froukemaheerders blijven ongetwijfeld genieten van hun zonnecollecoren. Maar ze weten nu ook, een bal of een steen op het dak en het kan glas regenen. Een medewerker van de Technische Dienst van Patrimonium vertelde desgevraagd dat het een samenloop van omstandigheden kan zijn geweest. "Een steen moet natuurlijk sowiso niet, maar als een bal een paneel op een ongelukkige plek raakt kan het ook gebeuren dat ie stuk gaat." Maar is het niet gevaarlijk? Kinderen gooien wat op het dak, ze kijken naar boven en tegelijkertijd komt er een lawine aan fijn glas naar beneden. "Je kunt beter niks op het dak gooien. Maar de kans dat een paneel stuk gaat door een bal is erg klein."
Update: 15:45 uur: Vanmiddag sprak ik twee buurvrouwen die vertelden dat de bal niet eens het paneel geraakt heeft, de bal werd tegen de muur gegooid waarna het glaswerk viel, aldus de dames. De huizen zijn van De Huismeesters, en dhr. Hoving van de Technische Dienst vertelde niet te zitten springen op nieuwtjes die mensen op slechte ideeën kunnen zetten: "Je kunt op het glaswerk staan, zo sterk is het. Dit kan nooit een bal zijn geweest die de schade heeft aangericht. Zet u aub geen mensen op het idee om vernielzuchtig in deze richting te willen zijn. Het paneel wordt zsm vervangen."
Nee, ondergetekende zal nooit propaganderen om de boel zinloos te vernielen. Het is wel eigenaardig dat er verschillende versies over het kapot gaan van het paneel zijn. Tip aan iedereen: blijf met de tengels van de zonnecollectoren af!

GROEN, WOLKEN EN GRAAFWERK

Ik word waarschijnlijk geacht te weten wat hier gebeurd. Maar ik weet het niet. Gisterochtend fietste ik in vliegende vaart richting Lewenborg voor een afspraak, en zoals bijna altijd was ik aan de late kant. Geen tijd om de heren werkers te vragen waarom ze een geul aan het graven waren vanaf het Sportpark richting Beijum. Een kabel? Uitbreiding van het voetpad? Zoals gezegd, ik weet het niet maar ik kon het niet laten even een foto te maken. Wat ligt Beijum er mooi groen verpakt bij, vindt u ook niet? En kijk eens naar die oerhollandse wolken. Wat een gevoel van ruimte, zo'n recreatiepark vlakbij je woonwijk.
Het vuur ontbreekt hier eigenlijk, zou je dat er bij hebben dan had je de vier oerelementen bij elkaar: water, aarde, lucht en vuur. Aan de opggraven aarde is trouwens goed te zien dat we op de klei wonen, wat een hompen kleigrond liggen hier.

Mocht iemand weten wat ze hier aan het doen zijn, mail dan even naar Beijumnieuws@online.nl

dinsdag 24 mei 2011

KINDEREN IN BEIJUM (11)

Ik kan me niet herinneren dat er vroeger kinderboerderijen bestonden. Ik herinner me uit m'n eigen jeugd eigenlijk helemaal geen voorzieningen voor kinderen. Speelveldjes of Vensterwijkactiviteiten? Nee, je moest jezelf met je vriendjes vermaken. Een bal, een tol, een oelahoep (rond ding dat je om je middel deed en ronddanste) een vlieger of een houten boemerang, daar moest je het mee doen. Spreekt daar wat jaloezie uit bovenstaande? Ja en nee. De 'goede oude tijd' had zeker ook z'n charme, je leerde jezelf te vermaken zonder Nitendo DS, computerspelletjes of playstation. Heel mooi die Vensterwijkactiviteiten, maar ze sporen je niet aan tot eigen initiatief. Alsof je je tegenwoordig niet mag vervelen als kind. Saaiheid is uit den boze. Terwijl verveling toch tot briljante ingevingen kan leiden. Maar goed. Een van de leukste uitvinding op kindergebied is wat mij betreft de kinderboerderij. Buiten spelen en met dieren in aanraking komen, wat een onschuld komt er dan samen. Zo ook hier, bij het hek van de kinderboerderij aan de Beijumerweg. Deze kinderen zullen later vast ook weer terug denken aan die goeie ouwe tijd.
Naschrift: In de Veenkoloniën noemden we het speelding vroeger oelahoep. Een Stadjer mailde me: het moet Hoelaoep zijn.

UIT DE OUDE DOOS (75)

Voor het boek over Beijum dat komend najaar gaat verschijnen ben ik op zoek naar alles wat met de geschiedenis van allochtonen in de wijk te maken heeft. Mocht u suggesties of tips hebben over allochtonen en hoe 'ze' hier ruim dertig jaar geleden verzeild zijn geraakt, mail dan naar Beijumnieuws@online.nl

Een van de te behandelen onderwerpen in Het Boek is het kerkasiel dat tussen 7 oktober 1986 en 16 januari 1987 in de Mamrehoeve aan vluchtelingen werd aangeboden. Het was destijds landelijk nieuws, kranten schreven erover en het was meermaals op televisie. Het knipsel dat u hierboven ziet laat een voorpagina-artikel uit het Nieuwsblad van het Noorden zien. Klik groter om het beter te kunnen lezen.

Internet zit nog steeds vol verrassingen, de medewerker van DvhN die me het artikel toestuurde haalde dit van de site http://www.dekrantvantoen.nl/. Nooit geweten dat er zo'n rijk archief aan nieuwsberichten uit stad, en dus ook Beijum, bestond. Grasduin maar eens op de site, je komt er de leukste dingen en herinneringen op tegen.
Nog historisch materiaal uit Beijum en omgeving op foto of film? info@uitgeverijleander.nl
(Naschrift: De Mamrehoeve is het gebouw dat staat tussen Shoetime en de benzinepomp. Het doet tegenwoordig dienst als kinderdagverblijf)

PUTJESSCHEPPERS DOEN NUTTIG WERK

Deze man, zie foto, was gisterochtend bezig een put leeg te scheppen en schoon te maken. Plaats van handeling was de Albrondaheerd, tegenover de tandarts. 

Nadat de foto was gemaakt bevestigde de putjesschepper dat het riool hier schoongemaakt werd. Op internet ging ik op zoek naar het achterliggende verhaal over putjesscheppers, de beeldvorming er om heen etc., en op nrc.nl vond ik dit:
Waarom heeft de putjesschepper zo'n negatief imago in onze taal? Sinds wanneer is dat? En: klopt het wel dat de troonrede tot 1987 niet werd gecorrigeerd?
Door Ewoud Sanders
Onlangs hoorde ik mezelf tegen iemand zeggen: ,,Ja, en dan maakt het niet uit of je putjesschepper of professor bent.'' De context doet er hier niet toe, het gaat mij om het woord putjesschepper. Dat had ik in geen járen, misschien zelfs in geen decennia gebruikt. Zou het op z'n retour zijn? vroeg ik mij af. En komt dat dan omdat er helemaal geen putjes meer worden geschept, omdat het vak van putjesschepper is uitgestorven? Of ís dat helemaal niet uitgestorven? Ik bedoel: we hebben toch nog putten in de straten, dus die zullen toch af en toe moeten worden schoongemaakt. En was dat altijd al een klus voor de gemeentereiniging of bestonden er werkelijk ooit aparte putjesscheppers?
Lees verder op nrc.nl.

MEIMAAND SCHOOLREISJESMAAND

Het is weer zover. Het schooljaar 2010/2011 dendert naat de eindstreep, maar eerst traditioneel nog even allemaal op schoolreisje. Ik heb het uiteraard over basisschoolleerlingen. Vanochtend stonden de touringcarbussen voor basisschool De Heerdstee. Een schoolreis (vaak: schoolreisje) is een buitenschoolse activiteit van een basisschool of secundair onderwijs en wordt meestal eenmaal per jaar georganiseerd.

Het doel van schoolreizen kan verschillen. Over het algemeen wil men de leerlingen leren om van huis te zijn om zodoende de zelfstandigheid, weerbaarheid en het wereldbeeld te vergroten. Een ander doel is het elkaar leren kennen in een andere omgeving dan de school, zodat men meer en beter begrip voor elkaar kan opbrengen. Bovendien is het een goede gelegenheid voor de kinderen van de financieel wat minder bedeelde ouders om er ten minste een keer per jaar ook eens 'lekker uit' te zijn.
Lees hier verder.
Op de foto ziet u het jaarlijkse zwaaimoment van ouders die hun kroost een dag moeten missen.

maandag 23 mei 2011

VRIJDAG BRADERIE WINKELCENTRUM BEIJUM

Aanstaande vrijdag (bedankt voor de correctie A'niem) is het weer zover, een..nou ja, leest u het aankondigingsbord maar. Wat een beetje verbaast is de aankondiging dat de braderie bij Winkelcentrum West zal worden gehouden. Bij mijn weten bestaat dat winkelcentrum al tien jaar niet meer, het heet vanaf het begin van deze eeuw Winkelcentrum Beijum. Winkelcentrum Oost bestaat niet, dat is een zogenaamde 'zorg-' of 'steuncentrum.' Nee, dat heb ik zelf niet bedacht, twee ondernemers op Steuncentrum Oost vertrouwden me dat toe. Hoe het ook zij, aanstaande vrijdag wordt een braderie gehouden in en bij Winkelcentrum Beijum.

AANGIFTE SCHIETPARTIJ WIBENAHEERD

De 24-jarige man die afgelopen zaterdagnacht gewond raakte bij een schietpartij op de Wibenaheerd heeft inmiddels aangifte gedaan.
Het slachtoffer vertelde politieagenten dat hij rond middernacht iets uit zijn auto wilde pakken. Terwijl hij dat deed werd hij in zijn been geschoten. Een vriend bracht de gewonde naar het ziekenhuis. Inmiddels is het slachtoffer aan de beterende hand.

Verschillende buurtbewoners alarmeerden de agenten nadat ze schoten hadden gehoord. Terwijl de politie ter plaatse kwam, was het slachtoffer al weggebracht naar het ziekenhuis. Agenten hebben tot diep in de nacht onderzoek gedaan op de Wibenaheerd. Daarbij was de straat afgesloten voor al het verkeer. Het slachtoffer is kort verhoord in het ziekenhuis.

De schietpartij in Beijum is de tweede in vier dagen. Donderdagavond raakte een 34-jarige man uit de stad gewond bij een schietincident in Hoogkerk.

www.oogtv.nl (ook video)

LIVE VANUIT DE ACHTERTUIN

Ik moet niet teveel over m'n konijn blijven zeuren, dat is niet goed, anderzijds weet ik dat er de nodige columnisten bestaan die oeverloos de relatie met hun poes of hond uitmelken. Het mag hier daarom ook wel weer even.
Regelmatig zit ik met dit mooie weer achter in de tuin met een noordelijke ochtendkrant of met de laptop bij de hand. Bij het lezen van het Dagblad gaan m'n herinneringen vaak terug naar de zestiger jaren in de Veenkoloniën, m'n vader verschool zich regelmatig in het drukke gezin achter het Neisblad. Wat dat betreft heeft het huidige formaat Dagblad van het Noorden maar één nadeel, het is te klein om je er goed achter te kunnen verbergen. Ook met een laptop kun je je enigszins afsluiten, maar het houdt niet over. In de tuin heb ik geen zin om steeds met m'n chagrijnig konijn te worden geconfronteerd, ik kan het ding zo neerzetten dat ik het beestje niet zie.

Lekker even achter in de tuin in een meizonnetje bloggen en grasduinen op het wereldwijde web. Je leest soms de raarste dingen, zoals nu op een of andere nieuwssite: Iemand wil een Beneluxleger oprichten. Ik weet, het is een intikkertje, maar volgens mij kan dat alleen maar een Belgisch plan zijn. M'n fantasie gaat uit naar een Beijums wijkleger. Stel dat Lewenborg, of de Oosterparkwijk,  ons wil bedreigen? Het leven is goed achter in de tuin in een winderig meizonnetje, valt er wat te chagrijnen? Nee natuurlijk niet. Of? Jawel hoor, m'n konijn moet weer roet in het eten gooien.Vanachter m'n laptop opkijkend hoor ik Snuffie weer blazen en stampvoeten. Direct maar de fotocamera erop gezet, het resultaat ziet u hier rechts. Een eend waagde het om contact met m'n konijn te zoeken. En maar weer lelijk en afstotend doen. Kwakend vloog het beestje hierna weg. Die komt vast nooit meer terug. Daar zit je dan met een konijn die geen relaties kan of durft aan te gaan.

Mooi zo'n laptop, om het te verwerken zet ik het direct online zodat 'de wereld' deelgenoot kan worden van dit kleine drama achter in een tuin te Beijum.

Goed, beste lezers, de meligheid straalt eraf. De laptop gaat even dicht en met een nog niet gelezen katerne van Dagblad van het Noorden van afgelopen zaterdag( groot formaat!) sluit ik me even van de wereld af. En vooral ook van m'n konijn. Tips zijn welkom op Beijumnieuws@online.nl

KORREWEGBRUG GESTREMD

Vanochtend is een staalkabel van de Korrewegbrug geknapt en het zal naar verwachting een paar dagen duren voordat het euvel is hersteld.
Een medewerker van de provincie Groningen legde net uit: "De brug wordt open en dicht gedraaid met behulp van twee staalkabels die een grote betonnen blok verplaatsen. We kunnen hem wel dichtdraaien maar het zou inhouden dat de brug aan de ene kant hoger komt te liggen dan aan de andere kant." Maar kan dat niet even rap verholpen worden? "Nee, daar zijn we wel even mee bezig."

Fietsers van en naar Beijum hebben een voor- en een nadeel. Ze kunnen wel van de overgang gebruik maken, maar ze zullen toch even met hun tweewieler aan de hand naar boven en weer naar beneden moeten lopen.
Update:18:48 uur: Het ging klaarblijkelijk toch sneller dan dat de medewerker verkondigde. Volgens lezeres Monique, zie reactie, is de stremming reeds verholpen.

MOOI BEIJUM (13)

MAANDAGOCHTEND (74)

Deze foto is gisterochtend gemaakt, ik ging even een oriënterend fietstochtje door de Wibenaheerd maken en kwam dit tegen op de hoek Wibena-Froukemaheerd. U weet, de Wibanaheerd was dit weekend negatief in het nieuws i.v.m. een schietpartij. M'n eerste gedachte op zondagochtend bij het aanschouwen van deze rommel was: jongens, doe dat nou niet. Wordt deze heerd in de platte volksmond af en toe al Dealemaheerd genoemd, ga je de boel ook nog eens lopen vervuilen. Het zijn geen reële gedachten, het is een heerd over één -negatieve- kam scheren en bij het minste of geringste denk je dan: zie je wel weer, het gebeurt daar al weer. Geen twijfel mogelijk, ook in de Wibenaheerd wonen 98 tot 99% mensen die prettig willen wonen, geen overlast willen veroorzaken en hun omgeving niet wensen te vervuilen. Zoals een schietpartij in elke stad Groninger wijk kan plaatsvinden, zo had deze rommel ook in elke heerd in Beijum kunnen liggen. Maar goed, negatieve optelsommen, beeldvorming en vooroordelen, het zit in elk mens en zo ook in mij. Vanochtend ging ik even weer kijken om een fotootje te schieten. Moesten net de batterijen van de camera vervangen worden en daarom maar de foto van gisterochtend gebruikt. De rommel lag er zo straks bijna nog net zo bij, alleen de grote doos waar een grote breedbeeldtv in heeft gezeten zag ik niet meer. Wat een mentaliteit, op zaterdag een grootbeeldtelevisie kopen en 's avonds de doos langs de weg kwakken. Dat het de beeldvorming van de straat nog meer naar beneden haalt zal de persoon niks kunnen schelen, als het beeld van z'n nieuwe tv het maar goed doet.
De nieuwe week is weer begonnen. Ik wens u een week zonder teveel negatieve beeldvorming, optelsommen, zie je wel, en vooroordelen toe.

zondag 22 mei 2011

EEN KANARIE WIL OOK WEL EENS NAAR BUITEN

Gisteren was de laatste dag van de Week van de Huisdier. Eerst even dit, het lijkt wel alsof alles wat bestaat een dag van of een week van heeft, of wil hebben. Google er maar eens op, je komt de wonderlijkste wensdagen en wensweken tegen. De week van de ondernemer, de week van de smaak, de week van het restaurant, de week van de klassieken, de week van de psychiatrie, enz. Of, de dag van de zorg, de dag van de filosofie, de dag van de literatuur, de dag van de woede, moeder- en vaderdag, enz. Het wachten is op de dag van de Bloggers. De week van het weekdier. Of de dag waarop je eindelijk gewoon moet gaat doen. Gekte en aandachttrekkerij alom. Maar goed.
Gisteren ontwaarde ik dit tafereeltje in een voortuin aan de Emingaheerd, schuin tegenover de voetbalkooi naast de Sporthal. Zie foto. Mijnheer, wat leuk dat u uw kanaries buiten laat luchten, mag ik er wel een foto van maken? De bereidheid van Beijumers om foto's door ondergetekende gemaakt op het w.w.w. te laten zetten blijft me verbazen. "Ja, natuurlijk, leuk. Komt u maar even in de tuin staan dan kunt u een betere foto maken. Nee, ik hoef er niet persé bij op, maar gaat uw gang verder." Een (of twee, ik zie het niet goed, klik groter) kanarie mag op de laatste dag van de week van het huisdier even met kooi en al buiten staan. Een aardige geste van de eigenaar, gewoon even je kanarie uitlaten op een mooie zonnige lentedag. Leefbaarheid in de wijk houdt niet op met mensen alleen.
Tijdens de Week van het Huisdier 2011, die op zaterdag 14 mei van start ging, wordt extra aandacht gevraagd voor de verzorging van huisdieren. Want door een gebrek aan kennis over wat een dier nodig heeft, ondervinden talloze dieren ernstige welzijnsproblemen. Zo hebben veel eigenaren geen idee hoe konijnen of cavia’s moeten worden gehouden. Dat blijkt uit een enquête die de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren liet uitvoeren onder 19.000 huisdiereigenaren (bron: persbericht).

(Week het huisdier)

DE BEIJUMRIJDER (36) FIETST DOOR DE HUNZE

De wijken Beijum en De Hunze staan erg met elkaar in contrast. Waar levendigheid meestal domineert in de groenste wijk van de stad, daar is het in De Hunze vaak rustig.

Beijum heeft winkels, kroegen en scholen, in De Hunze vindt je die niet. De heerden in Beijum lijken op doolhoven, in de Hunze is alles overzichtelijk en recht toe recht aan. In Beijum staan naast koopwoningen ook huurwoningen, in De Hunze alleen koop. In bijna elke heerd staan speelveldjes, in De Hunze staat een grote joekel van speelveld midden in de wijk.Verschillen te over.

Zijn er dan geen overeenkomsten? Jawel, beide wijken liggen lekker ver van de binnenstad vandaan en binnen tien minuten fietsen zit je op het platteland. Beide wijken zijn ook lekker ruim opgezet. De bewoners van Beijum zijn over het algemeen tevreden met hun leefomgeving, de Hunzenaren die ik ken zijn even zo in hun nopjes met de wijk waarin ze wonen. De verschillen zijn mooi meegenomen, er valt wat te kiezen qua woonomgeving. Het contact tussen Beijumnieuws en de 'bewonersorganisatie Hunze/Van Starkenborgh' is goed. Als er iets is gebeurd op bijvoorbeeld het Heerdenpad wordt even contact opgenomen en getipt, zodat lezers van Beijumnieuws ook op de hoogte blijven van het e.e.a. Ondergetekende vroeg aan de mensen van de Hunze/Starkenborgh of ze als bijschrift bij de video iets over hun wijk zouden willen vertellen. Jazeker wel.

Een bewoonster, ze is van het Hunze Oranje Comité, windt geen doekjes om het feit dat ze van haar woonwijk geniet:
"Het is heerlijk wonen in De Hunze en Van Starkenborgh! Omdat de wijken worden ingesloten door het Van Starkenborghkanaal aan de ene kant en de Ring van Groningen aan de andere kant, vormt 't een eilandje tussen de buitenwijken en het centrum. Je bent op de fiets dus zo de stad uit, maar ook zo in het centrum! Per auto is de wijk vanuit de stad moeilijker bereikbaar, maar dat heeft weer als voordeel dat er weinig verkeer door de wijk rijdt. Alleen tijdens de ochtend- en avondspits is het even druk: dan zie je slierten auto's en fietsers de wijk uit komen. Je ziet in onze wijken dus veel spelende kinderen op straat! Dat maakt dat De Hunze soms aanvoelt als een dorp in de stad. Zeker op 30 april krijg je dat gevoel, als het hele middenterrein aan de Berlageweg in het teken staat van het Kinderoranjefeest dat elk jaar vol enthousiasme wordt gevierd. Achter de drumband door de straten van Van Starkenborgh en De Hunze, langs versierde huizen en groene grasvelden: je vergeet haast dat je in de stad woont en toch is die makkelijk dichtbij!"

Het was niet te doen om alle straten uit de Hunze door te fietsen en te filmen, dat zou een video van een half uur opleveren. Fiets even zes minuten mee door onze meest bijzijnde buurtwijk. Het was rustig op straat op het moment van filmen. (ongeveer drie uur afgelopen donderdagmiddag) Daar had een klassiek muziekje bij gekund om het nog rustiger te maken. Maar waarom zou De Hunze niet kunnen swingen? Daarom een fietsvideo door de westelijk van Beijum gelegen wijk begeleidt door Radar Love van de Golden Earring. Op de site Dehunzevanstarkenborgh gaan de buren ook aandacht aan deze video + blogbericht besteden.

SCHIETINCIDENT WIBENAHEERD

Opnieuw een schietincident met een gewonde. Dit keer op de Wibenaheerd rond middernacht.

De Politie deed tot diep in de nacht sporenonderzoek op straat. Er werden diverse sporen gevonden op de weg. Over de toestand van het slachtoffer is niks bekend. Ook niets van de dader nog.
Zie ook de video op 112groningen
Foto ook van deze site
En zie ook  De Telegraaf.
Op http://www.dvhn.nl/ staat dit:
Bij een schietincident aan de Wibenaheerd is rond middernacht een 24-jarige Stadjer in het been geschoten.
Bij de politie kwamen meldingen binnen van omwonenden die schoten hadden gehoord. Toen de politie aan de Wibenaheerd arriveerde, was het slachtoffer al vertrokken. De man bleek door een vriend naar het ziekenhuis te zijn gebracht.
Daar werd het slachtoffer in de loop van de nacht ontslagen. De politie was tot diep in de nacht bezig met sporenonderzoek in de straat. De politie heeft het slachtoffer nog maar globaal kunnen horen. De man overweegt nog of hij aangifte zal doen.
De politie sluit niet uit dat het incident verband houdt met de drugswereld.
Het is het tweede schietincident binnen een week. Donderdagavond raakte een 34-jarige Stadjer gewond bij een schietpartij in Hoogkerk.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (83)

Het is een in ons land vrij algemeen voorkomende plant, behalve op de zandgronden en in het noordoosten. Ik ben dan ook steeds weer verrast als ik ergens in de provincie “in het wild” een morgenster ontdek. De gele morgenster komt voor langs wegen en in het weiland, op matig voedselrijke, grazige grond. Naast de gele morgenster komt in ons land ook de (eveneens gele) oosterse morgenster voor en de paarse (blauwe) morgenster. Maar de gele morgenster zie je toch het vaakst.
De morgensterren behoren, net als de paardenbloemen, tot de composietenfamilie. Het belangrijkste kenmerk van deze familie vormen de sterk gereduceerde bloemen: de lintbloemen. Deze staan bijeen in zogenaamde bloemhoofdjes, die vaak voor bloemen worden aangezien. “Met één zo’n bloem haal je dus in feite een hele “bos” bloemen in huis.”

De plant dankt haar naam aan het feit dat ze 's morgens bloeit en zich in het begin van de middag weer sluit, ook als het prachtig weer is. In Engeland wordt de morgenster daarom ook wel “Jack-go-to-bed-at-noon” genoemd.

De gele morgenster kan tot 90 cm hoog worden en het is een vaste plant (twee- of meerjarig), die bloeit in de maanden mei t/m juli. Een uitgebloeide morgenster lijkt op een grote uitgebloeide paardenbloem. De zaadjes hangen aan pluisjes die door de wind worden verspreid.

De gele morgenster komt van nature voor in Midden-Azië en het grootste deel van Europa. Intussen is de plant ook ingeburgerd in Amerika en Nieuw-Zeeland.

Foto + tekst: Luit Staghouwer
(Bronnen: nl.wikipedia.org en wilde-planten.nl)

zaterdag 21 mei 2011

OPEN DAG CW DE HEERD


Traditioneel werd de open dag van het Centraal Wonen-project onder zonnige weersomstandigheden gehouden. Ik kan me geen druilerige open dag herinneren. 

Terwijl de bloeimaand mei zich aan alle kanten liet gelden vertelden tevreden bewoners van het CW-project over hun bloeiende woonplek. Er is genoeg te doen in dit paradijsje midden in de wijk, maar je bent niet verplicht om overal aan mee te doen. Samen wonen en toch je eigen autonomie behouden, dat is in een notendop het succes van de woongemeenschap. Als de video-opnames van vanmiddag de moeite waard zijn dan worden die in de loop van de dag ook gepubliceerd. Op de foto ziet u belangstellenden die een rondleiding krijgen van enkele bewoners.

Bekijk al vast de video van de open dag uit 2011.