dinsdag 30 april 2013

HOE IS 'T IN BEIJUM? VRIJMARKT DOORGEGAAN?

Ook dit bericht is voorgeprogrammeerd, zoals alle berichten die deze week op dit wijkmedium verschijnen. Ondergetekende is even uit de wijk verdwenen, even loslaten en opladen. Maar toch, nieuwsgierigheid vooraf, zou de vrijmarkt op Kninginnedag, de dag waarop dit bericht online gaat, door zijn gegaan? In Beijum, bedoel ik natuurlijk. En zo ja, zouden de mensen van www.lijn6.com er dan opnames van hebben gemaakt? Een eigen inschatting: ja, de rommelmarkt is doorgegaan, Beijumers weten zelf wel hoe ze moeten aanpakken. En ja, Lijn6 heeft er een verslag van gemaakt. Denk ik. Maar weet ik niet zeker op dit moment van schrijven. Onderzoek het zelf. Als alles door is gegaan zal het nu zo langzamerand op het web moeten staan op www.lijn6.com

ONTWIKKELING WINKELPLEIN WEST (14)

Op de foto ziet u de baas van de computershop op een trap staan. Hij deed afgelopen zaterdagmiddag iets met licht aan het plafond en met nieuwe stellingen tegen de muur achter hem. Tijdelijke stellingen. In de aanloop naar de verbouwing van de naast hem gelegen Lidl is hij begonnen om de nodige  voorzorgsmaatregelen te nemen. Zoals al eens eerder werd vermeld krijgt de Duitse prijsbreker een tijdelijke ingang door de pc-winkel. Voor Beijumers die de winkel kennen, die ingang komt aan de rechterkant, zie nog even de informatie in dit blogbericht. De consequentie van de tijdelijke in- en uitgang aan de rechterkant van de winkel is dat alle producten naar rechts moeten. Juist, in de hoek waar de baas bezig is.
Het is dat er een deal is afgesproken tussen de Lidl en de eigenaar van de pc-hop, anders zou de verbouwing/uitbreiding voor laatstgenoemde erg negatief hebben uitgepakt. Hoeveel geld ter compensatie voor gederfde inkomsten  wordt geschoven blijft geheim. Net als het bedrag dat de Vietnamese loempiaverkoper heeft gekregen opdat hij naar de andere kant van het plein zou verkassen.

Volgens planning zullen de werkzaamheden op Plein West rond september zijn afgerond. De Lidl heeft dan enkele tientallen vierkante meter aan grondoppervlakte gewonnen. Stel dat de hele operatie een driekwart miljoen gaat kosten. Het zou interessant zijn te weten hoeveel jaren omzet er moet worden gedraaid voordat dat bedrag terugverdient is.

maandag 29 april 2013

DE SCHOOLTUIN VAN BEIJUM, APRIL 2013

Wat moet je er nog over zeggen of schrijven? Dat het feest is in het Groene Hart van de wijk. Daar in de Schooltuinen genieten kinderen en leren ze met de natuur en de aarde omgaan.  Bekijk de video en zie kinderen met hun nieuw verworven schooltuintjes bezig. Nestor Ger van Dam geeft les aan een schoolklas van de Beijumkorf. Hoe sproei je je tuin?

EVEN KALM AAN: MEIVAKANTIE

Vandaag geen 'Maandagochtend.' En ook volgende week niet. Meivakantie. De serie 'De Oude Doos' slaat ook in elk geval deze week een beurt over.
Er staan zo kris kras door de week nog wat berichten geprogrammeerd.  Praktisch elke dag wordt nog een item 'uitgezonden.' Alleen geen actuele berichten, daarvoor gaat u deze week naar www.lijn6.com Op deze Beijumer internetcourant zal ook eventuele informatie of  foto's van de Vrijmarkt worden gepubliceerd (er loopt ook nog steeds een poll met de vraag of de Vrijmarkt al of niet door moet gaan).


De Beijumskap van Atsje straatsma staat zoals altijd geprogrammeerd voor vrijdag, en ook komt er nog een 'Honden in Beijum' en 'Ontwikkeling Plein West' voorbij. En ook nog een over een wasmachinerapareerbedrijf. Niet vergeten, nog een video uit de Schooltuin, afgelopen week gemaakt. Een prettige week toegewenst.

zondag 28 april 2013

SCOUTS VAN DE VOERMAN NAAR DE VRIJMARKT

Afgelopen zaterdag stond een overzicht in Dagblad van het Noorden van alle Oranjeactiviteiten in de stad tijdens 30 april. Beijum stond er niet bij. Wel Lewenborg, de Hoogte, etc. Het blijft apart dat hier niks is georganiseerd.Maar goed, ik val in herhaling. En dat ook wat betreft de mededeling dat  veel mensen hebben aangegeven om toch naar het grasveld naast het Pedalpark te gaan. Op de foto ziet u scouts van de Voerman naast 't Trefpunt bezig. "Wij gaan er wel staan. Muziek, broodjes verkopen en meer activiteiten." Enerzijds laten Beijumers hun tradities niet zomaar afpakken. Anderzijds, het is zeker de laatste 30 april waarop een rommelmarkt wordt gehouden. Volgend jaar gebeurt dat drie dagen eerder, op de 27e. Ergens wel jammer, persoonlijke mededeling, het was altijd zo'n mooi rijtje binnen zes dagen: Koninginnedag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Het is niet anders.
Foto afgelopen zaterdagmiddag gemaakt.

DE TUIN VAN DE WIERSHOECK

  

Ondergetekende mag tijdens deze periode graag even op een bankje in de Wiershoecktuin plaatsnemen. Wat een rust! En wat een genot om de omgeving zo'n beetje bij de dag groener en groener te zien worden. De noordkant van de Wiershoecktuin is bij de meeste mensen minder bekend dan het gedeelte dat tegen de Schooltuin aan ligt, zoals op de linker foto is te zien. Terwijl aan de andere kant van de stadsboerderij toch ook het nodige valt te beleven. Zoals het hoofd dat op bovenste foto is te zien, geen idee hoelang het daar al op een gedeelte van een boomstam zit of staat te kijken. Op de rechter foto is ook nog een kas te zien, ik vraag me af of hier dingen in staan te bloeien en te groeien die voor de biologische winkel zijn bedoeld (wordt een keer uitgezocht). Naast de Wiershoeck staat nog een boerderij, zie nogmaals de rechter foto. Wat een ruimte hebben ze daar. Zo te zien werd er een kinderfeestje gehouden.
Foto's afgelopen weekend gemaakt.

EEND TEGEN HET RAAM

Gisteravond tegen kwart voor negen bij het transferium bij Kardinge. Wat een klap ineens! Met volle vaart vloog een eend tegen een glazen bushokje aan. U ziet de vlek op het glaswerk, op die plek kwakte het beest er tegen aan. Het duurde een minuut voordat de eend groggy opstond en weg waggelde. Het leven van een eend kan hard zijn. Zoals afgelopen nacht, toch weer nachtvorst. Is toch niet lekker voor als je tot de eendachtigen behoort. En dan kun je ook nog tegen het glaswerk vliegen. Even naar vriend Google. Op internet staat een eigenaardig verhaal over een eend die tegen het glas vliegt en vervolgens door een ander eend sexueel wordt misbruikt:
Op een mooie zomerdag zit Kees Moeliker, conversator van het Natuurhistorisch Museum van Rotterdam, van achter het raam naar de schone natuur te kijken.Plots vliegt er een eend tegen het raam en stort dood neer. Voor een conservator is dit natuurlijk een bijzonder interessante gebeurtenis. Geïnteresseerd ziet hij toe hoe een andere eend aan komt vliegen, die de dode eend bruut begint te verkrachten. Op een holletje neemt Kees pen en papier en spoed zich naar buiten om naast het copulerende eenden-stel plaats te nemen. Zorgvuldig pent hij in klad zijn ooggetuigenverslag neer onderwijl hij geboeid blijft waarnemen. Lees hier. verder

ACTIVITEITEN IN DE MEIVAKANTIE


FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (145)


In het labyrint op de Schoolwerktuin zag ik deze mooie hommel. Het was lekker zonnig weer, maar er stond een stevige bries. Misschien zocht de hommel een beetje beschutting tegen de wind. Opvallend is de (volgens de boekjes) helderrode achterlijfspunt. Ik vind het meer bruinrood, maar dat is verder niet belangrijk. Deze hommel is duidelijk een vrouwtje steenhommel, het is een koningin. Mannetjes van de steenhommel hebben een brede kraag, een lichtgele snuit en vaak een lichtgele band over het borststuk. Maar mannetjes zien we pas eind mei, begin juni. Ze moeten nog worden geboren, net als de werksters, de vrouwelijke “onderdanen” van de koningin.

Grashommels lijken op de steenhommel, maar ze zijn iets kleiner en vrouwtjes hebben rode in plaats van zwarte haren op de achterpoten. Bovendien is de grashommel veel zeldzamer dan de steenhommel.

De steenhommel komt vrij algemeen voor in open landschappen, tuinen, graslanden en langs bermen en bosranden, aan de kust lijkt ze iets meer vertegenwoordigd te zijn dan in het binnenland. De koningin bouwt haar nest onder stenen of wortels, in muizennesten maar ook bovengronds in vogelnestjes. Een volgroeide kolonie van de steenhommel bestaat uit zo'n 100 tot 300 werksters. De koningin is 22-26, de werkster 12-16 en het mannetje 14-16 mm lang. De nestzoekende koninginnen zijn te zien van midden maart tot eind mei, de werksters van eind april tot eind september en de jonge koninginnen en mannetjes van eind juli tot begin oktober.

(info: Wikipedia en www.wildebijen.nl)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 27 april 2013

EXPOSITIE INA WALVIS IN PAND49 (28 april)


(Ingezonden)
Opening expositie Ina Walvis
Op zondag 28 april opent in Atelier Pand 49 een expositie van Ina Walvis. De opening is vanaf 16.00 uur. De expositie duurt tot 30 mei en is dinsdag tot en met zaterdag te bezoeken van 13.30 – 17.00 uur.
Ina Walvis maakt conceptionele kunst. Ze geeft haar kunstwerken geen titel, omdat ze wil dat de toeschouwer blanco naar haar werk kijkt.  In het werk zoekt ze naar sterke vormen en licht. Ze maakt  gebruik van de kracht van het materiaal.
Ina was altijd al creatief, maar de laatste jaren is ze zich meer en meer op haar kunst gaan toeleggen. Ze heeft verschillende cursussen gevolgd en zo haar weg gevonden. De ene keer speelt ze met haar materiaal, de andere keer heeft ze een beeld in haar hoofd en werkt dat uit.
Een foto is eigenlijk maar een plat plaatje van haar werk en doet geen recht aan het origineel. De spanning zit juist in verandering van kleur als het materiaal het licht vangt of de kijkrichting van de toeschouwer.  Wilt u toch een impressie van het werk van Ina? Dit is te vinden op inawalvis.exto.nl

I LOVE DANCE O.B.S. DE BEIJUMKORF


Ingezonden door een ouderraadlid van de Beijumkorf, locatie Honingraad.
Uitvoering dansproject I love dance O.B.S. De Beijumkorf
De leerlingen van Openbare Basisschool De Beijumkorf, locatie de Honingraat hebben woensdag 24 april en donderdag 25 april hun dansproject  I love dance afgesloten met een spetterend optreden in de -  in koninklijke kleuren versierde - hal van de school. Alle leerlingen hebben tijdens het optreden  aan hun ouders en/of opa’s en oma’s laten zien wat zij in maart en april tijdens de gymlessen hebben geleerd. De afgelopen twee maanden stonden de gymlessen van de school in het teken van dans. De kinderen leerden onder andere over de verschillende danssoorten en over de achtergrond van de dansstijl waar zij in de gymles voor oefenden. Voor elke groep sloot de dans aan bij de leeftijd en de belevingswereld van het kind. Bij de kleutergroepen was dit het vooral kunnen bewegen op muziek. In de middenbouwgroepen werd dit uitgebreid naar basisdanspassen en voor de groepen 8 naar hiphop en streetdance. Tijdens het optreden – met een koninklijk tintje - hebben de kinderen laten zien wat zij hebben geleerd tijdens deze danslessen. Het was een groot feest!

FLASHMOB DOEFMAT "BEWEGEN IS GEZOND"


Met dank aan de ouder van de Doefmat die deze video inzond. Samen dansen in Winkelcentrum Beijum. Allemaal gekleed in oranje. Flashmob. Op de foto boven verzamelen de flashmobbers zich. Een flashmob (Nederlands: "flitsmeute") is een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. Flashmobs worden veelal georganiseerd via moderne communicatiemiddelen zoals het internet. Het aantal deelnemers staat niet van tevoren vast; hoe meer deelnemers, hoe succesvoller de flashmob. http://nl.wikipedia.org/wiki/Flashmob

vrijdag 26 april 2013

BEIJUMSKAP (127)

Ik vond dat de Beijumskap van deze week een oranje tintje moest hebben, al is het misschien niet zo’n feestelijk beeld. Het kan aan mij liggen, maar ik heb het gevoel dat er dit jaar veel meer bomen gekortwiekt worden dan andere jaren. Al maanden zijn de mannen in oranje pakken met de motorzagen in de weer. Het is op veel plekken een kale boel. Nu maar hopen dat het allemaal snel weer een beetje groen wordt.

Foto + tekst: Atsje Straatsma

HOOG BEZOEK IN WINKELCENTRUM BEIJUM


Winkelcentrum Beijum kreeg even na een uur vanmiddag hoog bezoek te verwerken. Jawel, Maxima en Alexander hadden zoveel positieve berichten over Beijum gehoord, dat ze besloten vandaag een kort bliksembezoek in te lassen. Ze hadden eigenlijk ook nog naar Plein Oost en naar de bomenkap in het Groene Hart willen kijken, maar de regen stak daar een stokje voor. De Doefmat had lucht gekregen van het hoge bezoek en de school trok met tientallen in oranje getooide kinderen naar het winkelcentrum om een flashmob te dansen. Helaas helaas begaven de batterijen van ondergetekende het op dat moment. Wil lezeres Marjolijn zo vriendelijk zijn om de door haar gemaakte filmbeelden te sturen of de link van een You Tube filmpje? Beijumnieuws@online.nl

Ik weet niet of de lezer het ook opvalt, maar aan de lichaamstaal van het echtelijk paar is goed af te lezen wie de baas is. Maxima staat kordaat op de grond, haar echtgenoot stevig vasthoudend. Die houdt z'n Argentijnse vrouw bijna onderdanig en verlegen vast. Hij staat er 'een beetje dom' bij, zogezegd. De toekomstige koning van Nederland zal z'n temperamentvolle vrouw de komende jaren hard nodig hebben. Verder zal ondergetekende zich niet te kritisch uitlaten, dat het Koninklijk paar Beijum bezocht is toch een grote eer. Daar kunnen andere wijken in de stad een puntje aan zuigen.

ONTWIKKELING WINKELPLEIN WEST (13)


Door de werkzaamheden op Plein West kwam gisterochtend de wekelijkse markt enigszins in de verdrukking. Zo goed en zo kwaad als het ging posteerden de markthandelaren hun wagens en kramen rond het hekwerk. Op de grond staan her en der tekens en codes geschreven, zie ook de linker foto. Het zal met bekabeling te maken hebben, is m'n indruk. Het moet allemaal wat opleveren, een nieuwe noordzijde voor Winkelplein West. In elk geval komt er een pakweg vijftien meter naar voren staande voorgevel van de Lidl te staan, gerekend vanaf de situatie zoals die nu nog is.

NIEUWE INRICHTING DOORNBOS- BARMAHEERD

Ingezonden door: Gemeente Groningen dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken afdeling. Projectmanagement



donderdag 25 april 2013

DE BUURTCONCIËRGES VAN BEIJUM

Op onderstaande foto's ontbreekt eigenlijk Michel Bechaouch. Zie daarom rechts. Ook hij is tegenwoordig druk in de weer om z'n eigen leefomgeving schoon te houden. De man is tegenwoordig actief als buurtconciërge  Op de site van Nijestee staat onderstaande tekst over dé conciërges van Beijum: De opdracht van Nijestee: De buurtconciërges zijn een onderdeel van de dienstverlening van Nijestee. De dienstverlening richt zich op het: schoon, heel en veilig zijn van brandgangen, binnenterreinen, speelplekken, tuinen en wooncomplexen. 
Om dit te bereiken, voeren de buurtconciërges de volgende taken uit: Toezicht houden: het signaleren en melden van onrechtmatigheden naar de afdeling Wonen en Technische dienst. 
Voorbeelden hiervan zijn: kapotte brandgangdeuren, vervuilde tuinen, graffiti enzovoort.
Wooncomplexbeheer in Beijum en Lewenborg.Vroegsignalering en melden bij de juiste sociale instanties.
Bewoners aanspreken op onrechtmatig woongedrag. Zwerfvuil ruimen.
Kapotte lampen vervangen.

HET ORANJEGEVOEL WAKKERT AAN


 De Oranjegekte bouwt zich langzamerhand op. Niet alleen in het land, maar ook in Beijum. Nou ja, gekte? Noem het Oranjelol. De Heerdstee nam vanmiddag een voorschot op de komende Oranjeactiviteiten en het organiseerde de eerste rommelmarkt van de wijk.

Zie foto's. Ondergetekende trok de stoute schoenen aan en beklom het dak van de school. Boeken, spelletjes, allerhande frutseltjes, afgedankte computers....,het was er allemaal te koop. 30 april is in aantocht. Bekijk de foto's. Oranje Boven.


BOEKEN EN ROMMELMARKT BUNNEMASTEE (30/4)

Wat er allemaal op 30 april gaat gebeuren in de wijk is me niet helemaal duidelijk. In elk geval wordt er die dag een 'Boeken en Rommelmarkt' in de Bunnemastee georganiseerd. Een jarenlange traditie op 30/4 laat zich niet zomaar verwijderen. Zie ook de flyer die de mevrouw op de foto tegen het middaguur in en rond Winkelcentrum Beijum aanplakte. De bewonerscommissie van de Bunnemastee belooft dat de opbrengst van de markt naar een goed doel zal gaan.
Vanuit nog meer 'hoeken' in de wijk krijgt ondergetekende door dat de Vrijmarkt aan de Jaltadaheerd door zal gaan. Maar wat als je die dag ook op de hoogte wil worden gehouden van de ontwikkelingen in Amsterdam? Vanochtend kwam onder dit blogbericht deze reactie nog binnen van lezeres Sabine:
Zoals ook al in het bericht staat, zullen wij er met scoutinggroep de Voerman ook weer zijn dit jaar.
We proberen het zo te regelen dat we via de radio live het gebeuren rondom de troonswisseling kunnen volgen. Zijn er dus Beijumers die niet kunnen kiezen? Dat hoeft niet, je kunt én de troonswisseling meemaken én de vrijmarkt bezoeken.

DE DEFINITIEVE FUSIE VAN DE DIJK EN DOEFMAT


Fusie De Dijk en Doefmat definitief

Archieffoto
Door Han van der Vlist, directeur de Dijk

In juni 2012 zijn de ouders van De Dijk en de Doefmat op de hoogte gebracht van de intentie van o2g2 om de beide basisscholen samen te voegen. In januari heeft het college van bestuur van o2g2 aan beide medezeggenschapsraden de fusie effectrapportage aangeboden. Beide MR’en hebben de afgelopen maand instemming verleend, waarmee de fusie definitief is geworden.
Per 1 augustus 2013 worden De Dijk en de Doefmat opgeheven en komt er een nieuwe school , met een uitdagend schoolconcept,  in het gebouw aan de Wibenaheerd.

Zo makkelijk als het hierboven beschreven staat is het hele proces niet verlopen. Met name ouders en MR van de Dijk hebben zich verzet tegen de fusie.  Op een doordachte en weloverwogen wijze is er actie gevoerd tegen het voorgenomen besluit van het college van bestuur.
Uiteindelijk heeft de MR van De Dijk ingestemd om dat er bij iedereen ook het inzicht was dat de school financieel geen gezonde basis heeft en ook niet zal krijgen. Daarnaast hebben ouders en team ook behoefte aan duidelijkheid.

De nieuwe school wordt een kindcentrum (opvang en onderwijs in een gebouw)  met een zeer uitdagend en vernieuwend concept. De school wordt een veilige en vertrouwde omgeving voor kinderen, ouders en team.
Eén van de uitgangspunten bij het ontwerpen van het schoolconcept voor de nieuwe school is: Hoge kwaliteit van onderwijs in de basisvaardigheden. Om een hoge kwaliteit van onderwijs te kunnen realiseren is bij het opstellen van het schoolconcept getracht wetenschap en onderwijspraktijk te koppelen. In het schoolconcept treft u veel onderdelen aan waarvan onderzoek heeft bewezen dat ze een positief effect hebben op de leerprestaties van kinderen.

De komende maanden zal er hard worden gewerkt om in augustus te kunnen starten. Via Beijumnieuws wordt u op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen.

Update 15.19 uur: Bij nader inzien had dit bericht morgenvroeg pas geplaatst moeten worden. Na het vanavond te houden overleg tussen de schoolleiding en ouders van de Dijk. In overleg is afgesproken het bericht nu het er toch eenmaal op staat te laten staan.

HONDEN IN BEIJUM (11)

Ongeveer een week geleden zat een bazinnetje met haar hond op de rand van de verhoging op Plein Oost. Even een fotootje van haar hond maken voor de serie 'Honden in Beijum?' Geen probleem. Maar wat wel een probleem was, het beestje wilde niet even gaan zitten voor de fotograaf. Wat kwam hij of zij verlegen over. Zoals je een kind wel eens de hand van z'n moeder ziet vasthouden als er iets spannends gebeurd, zo bleef deze hond angstvallig in de buurt van het baasje. Of er echt verlegen honden bestaan zou ik zo niet weten. Wel heb je dominante en onderdanige exemplaren. De hond op bovenstaande foto komt verlegen en angstig over, maar ik kan me vergissen. Over de psychologie van honden lees ik dit op vriend Google:
Angst of onzekerheid bij honden kan zich ook uiten door het tegenovergestelde gedrag (actieve verdedigende reflexen). In dat geval toont de hond zich, wanneer hij zich bedreigd voelt, juist heel stoer. Hij gromt en/of blaft, de haren op zijn rug komen overeind, zijn staart staat hoog en de hond maakt zich zo groot mogelijk. U kunt dit vergelijken met sommige mensen, die zich heel stoer voordoen om hun eigen verlegenheid te "overschreeuwen". Bij honden is er bij dit gedrag vaak sprake van "geconditioneerde (=aangeleerde) dominantie". De hond toont zich dus heel dominant, terwijl hij eigenlijk heel onzeker of zelfs angstig is. Dit kan het gevolg zijn van een leerproces; de hond heeft dan meermalen ervaren dat de "bedreiger" afdruipt wanneer de hond zich dominant voordoet, dreigt aan te vallen of zelfs daadwerkelijk aanvalt. Vaak zien we bij een hond die geconditioneerd dominant gedrag vertoont, tegenstrijdige signalen. Bijvoorbeeld: zijn nekharen komen overeind (groot maken = dominant/actief verdedigend), maar zijn staart wijst naar beneden (klein maken = onderdanig/passief verdedigend). http://www.dogweb.nl/gedrag/angst.html

woensdag 24 april 2013

EEN POTLOODVENTER IN BEIJUM?


Lezer Jort twitterde vanavond onderstaande tweet rond.

LET OP in #beijum is een #potloodventer actief. Vandaag in #beijum zuid gesignaleerd. #groningen#politie @Beijumnieuws @klaas_vaneeks

BEIJUMSE VERKOOPT AFRIKAANSE SISLINE THEE

Op de foto ziet u Ingeborg Koorn uit Beijum midden in haar woonkamer bezig om plastic zakjes met theebladeren te vullen. Op de voorgrond ziet u reeds gevulde exemplaren liggen. Waarom doet ze dat in vredesnaam? Om een heel verhaal zo kort mogelijk te houden, Ingeborg ging in 2003 op vakantie naar West Afrika, ze werd verliefd op het land, de mensen en op de thee die daar werd gedronken. Het resulteerde in wat ze een 'eenvrouwsbedrijfje' noemt. Op haar site Sisline-thee.nl staat dit:
Mijn liefde voor de thee in combinatie met mijn liefde voor Afrika en zijn mensen hebben geleid tot een droom. Stel je voor dat er zoveel mensen van de thee gaan houden dat het door heel Nederland verspreid wordt. Stel je voor dat het zoveel wordt dat mensen in Afrika extra thee kunnen gaan verbouwen.
Zou dat niet geweldig zijn?

Tot nu toe zijn er vele vrouwen die er extra inkomsten uit halen omdat er veel meer bij ze afgenomen wordt.
Inmiddels is er een Return To Sender bedrijfje ontstaan met de Afrikaanse familie waar ik de directe contacten mee onderhoud.
De naam hiervan is Kassenko Produkten.
Een samenvoeging van mijn achternaam en die van hen.
Ik heb en ben een éénvrouwsbedrijf, maar dit doe ik niet alleen.
Het is mijn passie en mijn missie om deze thee op de markt te brengen, en iedereen helpt mij daarbij.
Lees vooral ook haar verdere verhaal hier. Ondergetekende ging bij haar op bezoek, hij kreeg een heerlijke kop thee aangeboden en maakte daarbij onderstaande video. Kijk ook hoe ze in de tuin er voor zorgt dat de thee goed geselecteerd wordt. De thee is lekker, de kwaliteit is geweldig en er zijn vrouwen in Afrika die extra inkomsten hebben omdat de Beijumse hier de thee aan de man/vrouw brengt. Uit de folder: De thee is een bush-tea; het is een in het wild groeiende plant die voorkomt in West Afrika. De naam Sisline is afgeleid van de Madinkanaam Sisline Nyamo. De Madinka stam is de grootste in West-Afrika. De Afrikanen noemen hun thee ook wel Healer Herb omdat het zo'n gezonde werking heeft.


DE BLOGGER WERD ACHTERVOLGD...

Gisteravond reed ondergetekende tegen acht uur de wijk uit. Even daarvoor ontwaarde hij een politieauto waar net twee agenten instapten om weg te rijden. Even al rijdend een foto maken, je weet maar nooit wat voor verhaal er achter steekt. Locatie, wijkring ter hoogte van de Fossemaheerd. 

De foto die u gepubliceerd ziet is gelukt, de volgende, ter hoogte van de politieauto, niet. Maar hmmm, wat nou? De politieauto werd in een hoog tempo gekeerd en het leek erop alsof ze de achtervolging richting de Beijumnieuwsfotograaf gingen inzetten. Toch maar even wat gas er bij, zijn de agenten af te schudden? De nieuwe bij Koos Visser gekochte bolide zoefde er over. Bij kruispunt Beijum Zuid aangekomen reed ondergetekende dik door oranje richting Julianaplein. Zo, dat zal ze leren.

 Maar wat is dat? De politieauto kwam toch een meter of vijftig achter uw blogger aangereden. Het kan niet anders, of ze zijn dik door rood gereden, en dat zonder zwaailicht. Met een noodgang reden ze de grijze Vw-station voorbij, vervolgens gingen ze er voor rijden en werd het rode licht aangezet: Politie.
Wat nou weer? De gedachten buitelden door het hoofd van ondergetekende. Te snel gereden? Nee. Bier op? Ook niet. Autopapieren meegenomen? Verrek, nee. Zal het met het fotograferen vanuit de auto te maken hebben? Dat bleek. Ondergetekende werd naar de eerste afslag richting Ulgersmaweg gedirigeerd  de politieauto reed een naast de weg liggende parkeerplaats op, er zat niks anders op dan dat voorbeeld te volgen.

Twee agenten stapten uit, een man en een vrouw, beiden een jaar of dertig. Ondergetekende stapte intuïtief ook uit, altijd beter om buiten te staan en elkaar recht in de ogen te kunnen kijken, beter dan dat ze op de betrapte chauffeur kunnen neerkijken. De regie nemen is in zo'n situatie ook niet verkeerd, met een kop groter dan de twee gaf ondergetekende een hand en stelde zich voor.

Of het bekend was dat je niet met een telefoon in de hand mag autorijden? Nee, dat was niet bekend, wél dat je niet al rijdend mag telefoneren. De mannelijke agent: "Ik kijk wel eens op de site, er staan ook filmpjes vanuit de auto op en dat mag eigenlijk niet."
De toon was vriendelijk, de ogen stonden sympathiek en het woord 'eigenlijk' gaf aan dat het wel snor zat. Geen bekeuring. De agent nog even: "Ik wil je wel waarschuwen, er staat echt een beste boete op het al rijdend in de hand hebben van een telefoon of smartphone."
Ok. Maar nog even een vraag, willen jullie nog even voor de politieauto staan zodat ik een foto kan maken? Nee, dat wilden ze liever niet, er zijn grenzen.
Dan maar de foto waar het allemaal mee begon.
En, vriend Google, hoe duur zijn de bekeuringen tegenwoordig? Nou, ga maar niet met een gewone auto op de invalidenparkeerplaats bij Winkelcentrum Beijum staan. Drieënhalf honderd euro..
 Alle betrokkenen gingen huns weegs. Schrijver dezes was blij dat hij geen autopapieren hoefde te laten zien.

Hoogte verkeersboetes 2012

Enkele voorbeelden van de verhoging van de verkeersboetes zijn de volgende:
  • Associale overtredingen: de boete stijgt met € 140. Het gaat vooral om overtredingen waarbij er sprake is van opzet.
  • Boete door rood licht rijden: € 220 (was € 180)
  • Boete geen gordel dragen: € 120 (was € 100)
  • Voetganger op zebrapad niet voor laten gaan € 340 (was € 100)
  • Boete voor het met lichtsignalen waarschuwen van tegenliggers voor snelheidscontroles: € 85 (was €60 in 2011)
  • Boete ten onrechte parkeren op een invalidenparkeerplaats: € 340 (was € 180)
  • Boete bellen in de auto: € 220 (was € 180)
  • Boete onnodig claxonneren: € 80 (was € 70)
  • Boete onnodig geluid maken als bestuurder van een motorvoertuig: € 340         Lees hier.

BEZOEK JEUGDJOURNAAL AAN DE HEERDSTEE

De vijf kinderen die u voor de interviewster en cameraman van het Jeugdjournaal ziet staan komen vanavond op de kindereditie van het NOS-journaal. En niet pas vrijdagavond zoals gisteren abusievelijk werd gemeld. Links ziet u de bus van het Jeugdjournaal, de oranje kroon geeft het thema aan waarvoor ze naar de Heerdstee kwamen. Zie het blogbericht van gisteren.
Met een knipoog naar de mediahype van twee jaar geleden, er zijn genoeg plezierige en feestelijke onderwerpen te filmen in en rond deze meest centraal in Beijum liggende basisschool. De cameraploeg die vanochtend voor de school stond past naadloos binnen de onschuld van de kinderwereld. Vanavond kijken, kwart voor zeven op Nederland 3.

DE MAKEOVER VAN HET GROENE HART

Dat er van alles gaande  is in het Groene Hart van Beijum, Groene Long zoals u wil, kunt u met eigen ogen aanschouwen als u ter hoogte van de Grevingaheerd ons aller groenstrook inloopt. Wat zijn ze toch allemaal aan het doen? Veel tijd om overal in te duiken heeft ondergetekende niet, daarom maar even leentjebuur gespeeld bij Jaap van Leeuwen van Uitgeverij Leander. Zoals bekend mag worden verondersteld geeft Leander om de drie weken een krant voor de regio waartoe Beijum behoort uit, de Regiokrant genaamd. In het laatste nummer, editie 15 april, staat onderstaand stuk over de ontwikkelingen in het Groene Hart. Het is geschreven door Willy Koolstra. 
(Ondergetekende heeft een voorkeur voor het woord hart i.p.v. long)

dinsdag 23 april 2013

DE HEERDSTEE IN ORANJESTEMMING (Jeugdjournaal!)

JEUGDJOURNAAL KOMT NAAR BEIJUM
Het is Oranjeweek op de Heerdstee. Dat houdt in dat in de aanloop naar Kroningsdag bepaalde muren in de school helemaal wit zijn geverfd om er vervolgens koningshuis-attributen op te schilderen. Een kroon, een koets, een koningin, paleis en andere dingen die met de komende oranje-heisa van doen hebben. Het Jeugdjournaal heeft lucht gekregen van de kunstzinnige oranje-activiteiten op de Heerdstee. Morgenvroeg komen ze filmen....Aanstaande vrijdag wordt het uitgezonden.

KUNSTKAMER WICLA BESTAAT VIJF JAAR

Ingezonden. Binnenkort volgt nog een persbericht.

EEN KIKKERVIJVER IN HET GROENE HART



Lezer Koos mailde gisterochtend: Ze zijn hier bezig om een kikkervijver te maken op het weiland naast de crossbaan aan de Bunnemaheerd. Toch maar even kijken, een kikkervijver is weer eens wat nieuws in de wijk. Niet dat er geen kikkers kwaken, let over een week of twee maar eens op de kikkerconcerten die vanuit de Beijumer sloten te horen zullen zijn. Ter hoogte van de Bunnemaheerd was niks te zien. Wel voorbij het pedalpark, ter hoogte van de Grevingaheerd.
 Daar wordt zo te zien inderdaad een soort van kikkervijver aangelegd. En dat allemaal in het kader van het plan om van de groenstrook door Beijum een 'ecologische zone' te maken. Op de linker foto is een graafmachine te zien. De berijder er van bevestigde dat hij een kikkervijver aan het uitgraven was. De rechter foto is iets verderop gemaakt, ter hoogte van de Beijumerweg wordt ook gewerkt aan het 'ecologisch' maken van het Groene Hart.

maandag 22 april 2013

EVEN PROOSTEN IN EN BIJ DE SPORTHAL


(Dit bericht van afgelopen zondag lag nog op de denkbeeldige plank)
Het was een lastige keuze, welke foto hier groot te publiceren en welke een slag kleiner? Ze zijn allemaal op ware grote groter te klikken, maar de bovenste afbeelding leende zich m.i. voor een grote publicatie. Bier en een gipspoot op tafel, en een feestelijke stemming. De linker foto had ook iets, even genieten van een liter-kan bier. Of de rechter, er heerst een alcoholverbod buiten, maar sporters zijn geen hangjongeren, dus proost allemaal. Foto's zijn gisteravond (zaterdagavond) omstreeks half negen gemaakt. De sporthal op Beijum Oost was zoals gisteren reeds werd vermeld het decor van een volleybaltoernooi. Leve de lol. Ondergetekende weet niks van uitslagen  van het gespeelde toernooi af, wel dat de zweetlucht gisteravond penetrant door de hele sporthal en de kantine was te ruiken. Altijd goed om verloren lichaamsvocht weer op te vullen. Maar is het wel handig om dat met een sloot bier te doen? Daarom toch even wat stichtelijks gevonden op Alcoholinfo.

Er zijn een aantal redenen te noemen om het gebruik van alcohol tijdens of vlak na het sporten af te raden.
  • Na een grote fysieke inspanning moet je lichaam hiervan herstellen. Alcohol verhindert dit herstellingsproces.
  • Bij een fysieke inspanning wordt er melkzuur in de spieren gevormd. Melkzuur kan op den duur spierpijn veroorzaken. De afbraak van melkzuur wordt gehinderd op het moment dat er alcohol gedronken wordt. De lever geeft voorrang aan de afbraak van alcohol. Dit veroorzaakt een afname van conditie en (extra) spierpijn
  • Bij het gebruik van alcohol in combinatie met het intensief beoefenen van sport is er spraken van extra vochtverlies. Te veel vochtverlies levert een tekort op van allerlei belangrijke mineralen.
  • Voor het afbreken van alcohol heeft het lichaam extra suiker nodig. Dit kan na een fysieke inspanning een tekort opleveren.
  • Na het sporten is de maag leeg. Als je dan alcohol drinkt wordt dit extra snel in je bloed opgenomen en zijn de merkbare effecten van alcohol extra hevig.
  • Er is grotere kans op blessures (je reageert wat trager, je neemt wat meer risico's etc)

ONTWIKKELING WINKELPLEIN WEST (12)


 De informatie die ondergetekende vorige week kreeg blijkt achteraf gezien niet te kloppen. Tijdens de eerste week van mei zouden de werkzaamheden beginnen, aldus de eigenaar van de computershop. Maar bekijk de foto's, vanmiddag gemaakt. Het halve (parkeer)Plein West is sinds vanochtend door middel van een hekwerk afgesloten. Er staat een schaftkeet binnen het hekwerk en de eerste kuilen zijn gegraven, te zien aan de bergen zand op de bovenste foto. De doorgang van Winkelcentrum Beijum naar de Lidl (en kapper de Boer, de bakker en de pc-shop) is opeens drie keer zo lang geworden. Ronduit ongemakkelijk is de situatie rond de pinautomaat die aan de gevel van de Primera hangt, je kunt je kont er niet keren door het hekwerk. Terwijl het toch wel prettig is als je bij een pinautomaat de ruimte krijgt. Een rondje door de wijk leerde vandaag dat Plein Oost wordt aangepakt, een gedeelte van het Groene Hart, hierover vandaag of morgen meer, én Winkelplein West. En dan hebben we het nog niet over kruispunt Beijum Zuid.
Het voorjaar gloeit en bloeit. En Beijum ligt op de schop.

RONDOM KRUISPUNT BEIJUM ZUID (39)


Deze foto's van de situatie rond ons aller kruispunt Beijum Zuid geven treffend aan hoe het hele gebied op de schop ligt. Als je via het Heerdenpad Beijum binnen fietst lijkt het net alsof je een heuvelachtig gebied binnen trekt. Foto's zijn een paar dagen geleden gemaakt. Via de site van Ring Oost, zie hier, kwam deze informatie binnen:
Van 1 tot 8 mei afslag Beijum-Zuid afgesloten

In de meivakantie (periode 1-8 mei)  is het niet mogelijk om komende vanaf de Oostelijke Ringweg Beijum-Zuid (de Emingaheerd) in en uit te rijden. Er vinden werkzaamheden plaats aan het nieuwe viaduct en het riool bij de Emingaheerd. Het verkeer wordt dan omgeleid via Beijum-Noord.

Voor fietsers geldt er een minimale (kleine) omleiding. Het doorgaande verkeer op de Oostelijke Ringweg kan  blijven doorrijden, maar dient rekening te houden met een beperkt aantal rijstroken en beperkte snelheid.

Klusmaanden mei en juni
Deze werkzaamheden maken deel uit van de voltooiing van de bouw van het nieuwe viaduct bij Beijum-Zuid. In de maanden mei en juni vinden er diverse werkzaamheden plaats aan het nieuwe viaduct bij Beijum-Zuid en de aansluitende wegen, waarvoor ‘de zijarmen’ van de Oostelijke Ringweg tijdelijk worden afgesloten.

Van 20 mei tot 28 juni afsluiting De Hunze
De Hunze  In de periode 20 mei- 28 juni is de andere zijde afgesloten  en is het niet mogelijk om vanaf de Oostelijke Ringweg de Hunze (Berlageweg) in of uit te rijden. Ook hier gaat de omleiding via Beijum-Noord. Het fietsverkeer wordt omgeleid via de Bakemastraat. Ook hier geldt dat het doorgaande verkeer op de Oostelijke Ringweg kan blijven doorrijden, maar ekening dient te houden met een beperkt aantal rijstroken en beperkte snelheid.
Nieuwe viaduct 
De verwachting is dat eind begin juli het nieuwe viaduct, dat nu naast de Oostelijke Ringweg in aanbouw is, op haar definitieve plek (over de Oostelijke Ringweg) in wordt gereden.

DRUKTE BIJ BOERDERIJUM (Steenmarters)

NDE-er Jothea Brouwer stuurde onderstaande verslagje over de gistermiddag gehouden 'steenmarter-bijeenkomst' op:
Op Stap met de Steenmarter op zondag 21 april was een succes! De hele dag door druppelden bezoekers de Boerderijum binnen om een steenmarterspeurtocht te doen, een natuurexcursie o.l.v. wijknatuurgidsen van Natuurmonumenten te volgen en/of de presentatie van ecoloog Jan Doevendans te bezoeken. Het mooie weer zorgde voor een vol terras van Theehuis de Zijlen. In totaal zijn er zo'n 100 bezoekers geweest. Vele Beijumers gaven aan een steenmarter op zolder of in de buurt te hebben. Het diertje is aan een heuse opmars bezig en het is dus de moeite waard om er iets over te leren. Bij het bezoekerscentrum zijn boekjes te krijgen van de Nationale Zoogdiervereniging. Hierin staat wat je moet doen als je overlast ondervindt van de steenmarter. Doden of weghalen is verboden en heeft vaak ook geen zin. Wat dan wel te doen? In het boekje kunt u er alles over lezen. Dit hele jaar is 'Jaar van de Steenmarter'. De komende tijd zal het diertje dan ook af en toe weer zijn kop opsteken in het Bezoekerscentrum.