zondag 29 juli 2012

PRETTIGE VAKANTIE!!!

Het is weer zover, geachte lezers(essen). Na zo'n 1200 blogberichten, tussen de twee zomervakanties in, nu en vorig jaar, verdwijnt ondergetekende even uit Beijum. U weet het wel, loslaten, opladen, afkicken (van het bloggen) en de zinnen verzetten. Mooi, deze groenste, gekste, mooiste en merkwaardigste wijk van de stad Groningen. Maar nu even helemaal niet. Dit blogbericht staat na een foto van Luit Staghouwer geprogrammeerd. Als het goed is zit ondergetekende tijdens het 'ter perse gaan' er van ergens in den vreemde. De moderatorstand blijft ingeschakeld, het kan even duren voordat een eventuele reactie online gaat. Rest me om de vele Beijumnieuws-lezers een goede vakantie toe te wensen. Waar dan ook, uit of thuis. Bij leven en welzijn zal dit digitale wijktheater over een week of drie, vier, weer de gordijnen openen. Uw bijdrage blijft zoals altijd welkom via Beijumnieuws@online.nl. Er zijn ook lezers die mailen naar het in mijn profiel aangegeven mailadres j_fehrmann@orange.nl Dit mailadres is vanaf 1 augustus 2012 NIET meer operationeel, het wordt: j_fehrmann@online.nl (Provider ondersteunt vorige merknamen als Wanadoo en Orange niet meer)
Afbeelding van http://www.animatieplaatjes.nl/fijnevakantie.html

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (120)


In veel publicaties lees je dat veel zweefvliegen lijken op wespen. Dat kun je toch moeilijk zeggen van de ivoorzweefvlieg, ook wel witte reus genoemd. Het is één van de opvallend groot en breed gebouwde hommelzweefvliegen. Het lichaam is overwegend zwart, met een roestbruin borstschildje en een crèmewit tweede achterlijfssegment. De vleugels hebben een gelige basis en een opvallende zwarte middenvlek. De lichaamslengte is tussen 13 en 18 millimeter. De soort vliegt van mei tot augustus en komt vooral voor op open plekken in bossen en bij bloemrijke hagen, soms ook in tuinen. De ivoorzweefvlieg bezoekt vooral de bloesem van braamstruiken, maar komt ook op andere bloemen voor stuifmeel en nectar en op bomen voor de sapstromen.

Het mannetje blijft vaak hangen op een hoogte van ongeveer 2 meter boven de grond ter verdediging van het territorium. De larven leven van afval in de grondnesten van sociale wespen. Ze eten ook de dode wespenlarven in de nesten op.

(info: Wikipedia en natuurlexicon.be) 

Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 28 juli 2012

"EEN DROEVIG PLUKBOS"

Hier een foto van een wel wat droevig plukbos (voor bloemen).
Vorig jaar stonden de 2 veldjes nog aardig te pronken met een verscheidenheid aan bloemen. .
Ik heb daar toen ook vaak een bosje vrolijks zomerspul gehaald voor in huis. Zeven, acht soorten telde ik toen, voldoende voor een leuk boeket.
Dit voorjaar echter zag ik de bui al hangen. Alleen maar koolzaad te zien ipv jonge aanwas. Ook al een begin van zuring o. i.d.
Nu, volop zomer, is het echt niet iets om erg blij van te worden. Ik krijg het idee dat het alleen maar opschot is van vorig jaar en dat er niets bijgezaaid is. Alles woekert over elkaar heen. Ook sjouwen de "plukkers" dwars door het veldje heen.  Een soort paadje erdoorheen zou ook niet verkeerd zijn. Misschien zijn er  wel vrijwilligers die dit paradepaardje volgend jaar weer meer aanzien geven?.Het is echt zonde hoe het nu staat te verkommeren.

Foto + tekst: Hilda Hofstra

VAN WIE IS DEZE FIETS?

Gistermiddag sprak een medewerkster van de bieb aan de Ypemaheerd me aan: "Kun je vanmiddag even langs komen voor een foto? Er staat al twee weken een fiets bij ons, die is gevonden achter de bieb, op de binnenplaats." Zo gezegd, zo gedaan. Altijd goed. Boven ziet u de betreffende fiets. Verloren? Gestolen? Wie zal het zeggen. Mocht iemand deze fiets missen, meld je dan bij de medewerksters van de openbare bibliotheek. Achter op de tweewieler zit een plaatje van een bekende ex- fietsenhandelaar, hoek Schuitendiep/ Steentilstraat. Wie is de eigenaresse van deze fiets? Haal uw, ik denk meer je, kinderfietsje, eigendom op!

vrijdag 27 juli 2012

EEN BEETJE MINDER GROEN MOET KUNNEN

Ondergetekende is op het ogenblik slecht geïnformeerd over allerhande Beijumer zaken, zie het maar als een kwestie van tegen de vakantie aanhangen, en daarom ook hier: wel een bnericht, maar geen achterliggend verhaal. Het leek vanochtend, langs de wijkring, ter hoogte van de Isebrandtsheerd, alsof het gestormd heeft. Wat een partij takken en bladeren lagen er. Het zal z'n redenen hebben. Mogen bomen ook af en toe even naar de kapper? Ja, je bedenkt maar iets.
Beste lezers, het ontgaat me totaal wat hier gebeurd is. Laat ik het er maar op houden dat de groenste wijk van de stad Groningen groen genoeg is. Een beetje minder van deze prachtige kleur in Beijum kan echt geen kwaad.

BEIJUMSKAP (92)

Dit prille gezinsgeluk kwam ik van de week tegen toen ik naar Zuidwolde fietste. De trotse ouders en de brave kinderen, die mooi in een rij achterelkaar aan zwemmen. Maar wie is nu de vader en wie de moeder? Zwemt papa voorop of toch mama? Is het voorste jong de fanatiekste of heeft die juist wat extra aandacht nodig? Ik hoop dat we dit gezin nog lang tegen zullen komen in de Beijumer sloten.

Foto + tekst: Atsje Straatsma

NIEUW ZEBRAPAD NAAR CLAREMAHEERD

Een week geleden berichtte ik reeds dat er een nieuwe overgang van de Emingaheerd naar de Claremaheerd, Plein Oost, gerealiseerd werd. Kijk nog even hier. Een nieuw zebrapad en een fietsoversteekpunt. Op bovenstaande foto ziet u de nieuwe situatie. Het bestaande zebrapad is een meter of vier naar beneden verplaatst, gezien vanaf deze kant, zie foto. Het zebrapad liep eerst voor de brievenbus langs. Wat het voordeel is van de verplaatsing over vier meter ontgaat me eerlijk gezegd. De situatie op Plein Oost en op de Claremaheerd blijft verder onveranderd onoverzichtelijk. Chaotisch mag je het ook wel noemen.  Fietsers, wandelaars en scooterrijders, ze mogen rijden, fietsen en wandelen waar ze willen.

EEN ZWERM VLIEGJES IN DE LUCHT

De lezer heeft het verschijnsel wellicht ook wel eens gezien tijdens mooie warme zomeravonden. Honderden vliegjes die bij elkaar hangen te hangen, en te vliegen, in de lucht. Als je niet uitkijkt loop je zo tegen zo'n zwerm vliegen aan. Bovenstaande foto is gisteravond gemaakt. U ziet de vliegen links van het midden hangen.
Je kent ze misschien wel, loop je ineens door een grote groep kleine vliegjes heen. Heeft het een reden dat deze vliegjes hier "rondhangen" ? GoeieVraag.nl Het antwoord luidt: 
Mannetjes muggen zwermen. Vrouwtjes muggen zijn solitair.Door te zwermen maken mannetjes muggen de meeste kans een vrouwtjes mug tegen te komen, in te sluiten en te kunnen bevruchten.
Het is voor een vrouwtjes mug vrijwel onmogelijk om " ongeschonden" door zo’n zwerm heen te vliegen. Het vergroot de "pakkans" dus.
Daarnaast biedt zwermen voor zowel vliegjes als muggen bescherming tegen natuurlijke vijanden.
Het kan de vijand verwarren en desorienteren als je en mass van hot naar her schiet.
De totaal som als groep is vele malen groter dan als kleine solitaire vlieg of mug.
De kans dat je " gepakt wordt" door je vijand is hierdoor dus kleiner.

donderdag 26 juli 2012

BLAUWALG IN HET ZILVERMEER?

Het lag vandaag weer vol bij het Zilvermeer of zoals u wil, de Kardinger Plas. Vandaag reageerde een lezeres onder een gisteren geplaatst blogbericht:  Oppassen maar weer, in het Zilvermeer is sinds gisteren blauwalg geconstateerd, onze buurjongen is er flink ziek van geworden!
Ik weet dat het een geloofwaardige lezeres is, en dat ze niet zomaar reageert. En het is natuurlijk ook niet de bedoeling om onrust onder Zilvermeer-zon-aanbidders te bewerkstelligen. Maar er staat dat er gisteren blauwalg is geconstateerd. De vriendelijke vraag derhalve of de lezeres even wat nadere informatie kan mailen.

STREETDANCE

Ruim twee weken geleden trof ik deze dames in het Heerdenhoes, waar ze op het punt stonden een les Streetdance te volgen van de dame geheel links in beeld. De eerlijkheid gebiedt ze zeggen dat ik het verband even kwijt ben, het had niks met een Vensterwijk-activiteit van doen, maar wel wezen de dames me even op een website. En het streetdancen had wel weer een link met de Doefmat. Nadere gegevens kunnen altijd even worden gemaild naar IBeijumnieuws@online.nl. Het ziet er sportief uit en de meiden zitten zo te zien allemaal lekker in hun vel. Zie foto. Bewegen en sporten is belangrijk, dat hoef ik u niet te vertellen. Meer kinderen in de stad zouden moeten doen wat deze meiden doen: In beweging blijven.
Kinderen van tegenwoordig zijn dikker dan ooit.
Sommige ouders valt het niet meer op, anderen zullen juist extra op het gewicht van hun kind letten omdat ze zelf ook overgewicht hebben. Ook zijn er ouders die denken dat het later wel goed komt met het gewicht van hun kind.
Kinderen met overgewicht worden vaak geplaagd. Ze zijn ook minder in staat zich goed te bewegen. Het kind kan zich onzeker gaan voelen en compenseert dat weer door meer te gaan eten. Door het kind te leren wat gezonde voeding is en wat het nodig heeft om te groeien zal het zijn/haar gewicht onder controle houden en is de kans op overgewicht kleiner. 

OLYMPISCHE GEDACHTE OF EGELPRINCIPE?

Voor een internationale wijk dat Beijum is hadden de drie cirkels die u op de Wibana-flat ziet wel een beetje professioneler gekund. Een beetje bonter en meer kleur. En twee ringen erbij graag. Nu lijkt het zo oenig en knullig. Kan de olympische gedachte vanuit Beijum een beetje waardiger worden uitgedragen? Het slaat natuurlijk nergens op wat ik hier boven schrijf, maar goed, de drie cirkels roepen deze dagen een beetje de associatie op met de vijf circels die zo nauw verbonden zijn met de Olympische Spelen. Waarvoor dienen die cirkels eigenlijk? De Olympische Beweging gebruikt verscheidene symbolen, waarvan de meeste de ideeën en idealen van Pierre de Coubertin weergeven. Het bekendst is waarschijnlijk de olympische vlag met vijf geschakelde ringen van verschillende kleur op een witte achtergrond. De zes kleuren (wit, rood, blauw, groen, geel en zwart) werden gekozen omdat de vlag van elk land in de wereld minstens één van deze kleuren bevat. De vijf ringen staan voor de vijf werelddelen (volgens de klassieke telling). Ze zijn geschakeld om de eenheid van de continenten bij de sportieve bijeenkomst te benadrukken. De vlag werd als symbool aangenomen in 1914, maar pas bij de zomerspelen van 1920 in Antwerpen voor het eerst gevoerd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_Spelen
Via vriend Google trachtte ik te achterhalen of drie cirkels die u op de muur gekalkt ziet ook een bepaalde diepere bedoeling kunnen hebben. Via via kwam ik bij Gelukmanagement. Nog nooit van gehoord, maar er schijnt een egelprincipe te bestaan: Het Egelprincipe is gebaseerd op de volgende parabel: “ De vos ligt op de egel te wachten bij de kruising van het pad. De egel komt eraan en waggelt precies richting de vos. ‘Ah, nu heb ik je!’, denkt de vos. Hij springt bliksemsnel tevoorschijn. De kleine egel voelt gevaar, kijkt op en denkt: ‘Daar gaan we weer. Leert hij het dan nooit?’ Hij rolt zich op en wordt een bol met scherpe stekels. De vos bespringt zijn prooi, ziet het gevaar, stopt de aanval en trekt zich terug in het bos om een nieuwe strategie te bedenken. Elke dag vindt een variant op dit gevecht plaats en ook al is de vos veel slimmer, de egel wint altijd.”

Het egelprincipe

De vos is slim en bedenkt allemaal strategieën, de egel weet maar één ding heel erg zeker. Maar daardoor wint de egel altijd. De vos is slimmer maar de egel wint. De vos is continu bezig met het ontwikkelen van diverse strategieën. De egel vereenvoudigt de complexe wereld tot een centraal idee, een basisprincipe dat alles verenigt en stuurt. De egel weet dat een diepgaand inzicht simpel zou moeten zijn. De egel ziet de essentie en negeert de rest.
Het egelprincipe wordt in Good to Great vertaald in de drie cirkels. En bedrijven die onder andere het principe van de drie cirkels hanteren bleken te excelleren ten opzichte van de andere onderzochte bedrijven. Het egelprincipe ( Hedgehog concept) gaat uit van drie cirkels.
Nu weet ik niet of in deze flat aan de Wibenaheerd het egelprincipe wordt gehanteerd. Dat zou niet verkeerd zijn, een beetje simpelheid in de tegenwoordige complexe wereld kunnen we wel gebruiken. En dat ook in Beijum. Maar ik ben bang dat iemand zich gewoon met een krijtje op zak heeft lopen vervelen. 

woensdag 25 juli 2012

EEN ZOMERDAG BIJ 'T ZILVERMEER

Het is echt een soort van vakantieplekje tijdens deze hoog zomerse temperaturen. Wat er aan ontbreekt is een camping vlakbij, een jeugdherberg en een vliegveld om de duizenden toeristen te kunnen verwerken. 

Misschien is het ook maar goed zo, het moet niet te bekend worden dat Beijum een prachtige wijk is om in te wonen, dat er een groot recreatiepark vlakbij ligt en een lekkere zwemplas met strandje. Sssst, niet verder vertellen. Maar het moet toch  nog beter, vinden de groenige linksen van de stad: GroenLinks in Groningen wil dat de Kardingerplas een betere recreatieplek wordt. Blauwalg moet worden voorkomen, en er moeten meer activiteiten komen bij de kiosk.
Toen de kiosk op het strandje bij de Kardingerplas in 2004 geopend werd, waren er grote plannen: terrassen, ligstoelen, feesten, muziek etc. Daarvan is niets terechtgekomen, constateert GroenLinks. De partij wil ook weten wat de gemeente en het waterschap doen om blauwalg te voorkomen en waarom dat tot nu toe geen resultaat heeft gehad. De fractie heeft schriftelijke vragen over deze twee onderwerpen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. GroningenDichtbij.nl.
Woensdagmiddag ging ondergetekende er even een duik nemen. En hij legde zich even lekker in de zon neer. Toch maar weer even de camera trekken om het een en ander vast te leggen en toe te vertrouwen aan vriend Internet. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Vanaf de bunker van het Voorzieningenpaviljoen richtte hij de camera een paar minuten. De muziek is van Cliff Richard, Summer Holiday.

RONDOM HET HEERDENPAD

De situatie rond het kruispunt Beijum-Zuid is niet alleen voor automobilisten ingrijpend veranderd. Ook voor fietsers die via het Heerdenpad van of naar de stad gaan, is het niet meer zoals het was. Wie nu het fietspad dat Beijum met de Korrewegbrug verbindt overgaat wordt bij het kruispunt geconfronteerd met een verhoogde zandvlakte aan weerskanten van de Beneluxweg. Het is dat het lang licht is, de 'zandvlakten' met opgehoogde bergen zand kunnen als het donker is gevoelens van onveiligheid oproepen. Maar dat niet alleen,  door het afbreken van het oude kruispunt zijn een paar lichtpunten weggehaald. Dit maakte het extra donker voor fietsers. Maar dankzij Beijumer Kees Huizenga is daar vorige week verandering in gekomen.
Twee extra lichtmasten bij de afslag naar Beijum-Zuid. De openbare veiligheid wordt verbeterd voor met name fietsers.
Vorige week donderdag 12 juli 2012 stuurde wijkgenoot Kees Huizenga dit bericht naar Ring Groningen:
Beste medewerkers van Ring Groningen / geachte mevrouw Gregoire, 
Afgelopen dinsdagavond/-nacht reed ik langs het Heerdenpad (heen en terug). De openbare verlichting bij de grondwerkzaamheden bij het halve klaverblad in wording bij de afslag naar Beijum-Zuid ontbreekt. Dat feit gaf mij een onveilig en beklemmend gevoel. De openbare verlichting langs het Heerdenpad is wel redelijk, maar de Umwelt (de werkomgeving) is erg verduisterd.
Mijn vraag is of u wellicht noodverlichting kunt laten aanbrengen. Schijnwerpers of iets dergelijks. Met het oog op de veiligheid voor met name de fietsers in het donker.
Toezichthouder John Caspers van de provincie Groningen inzake onder meer de Oostelijke Ringweg reageerde aldus op de mail van Huizenga:
Hallo heer Huizenga,
Ben gisteravond even wezen kijken en er zijn twee locaties waarvan ik vind dat die extra aanlichting nodig is.
T.w. naast het bord van Enexis aan de Beijum-zijde en daar waar de "open ruimte" wordt opgevolgd door bomen en bosschages aan de Hunze-zijde.
Wij gaan hier extra lichtmasten aanbrengen (2 stuks totaal).
Tevens gaan wij proberen te regelen dat deze laatst genoemde bosschages opgesnoeid worden.
We doen ons best dat nog voor de vakantie te organiseren, maar het is wel kort dag en vragen hier begrip voor van uw zijde.
Tevens ga ik er vanuit dat ik uw vraag zo afdoende heb beantwoord.

Kees Huizenga toont zich tevreden met de snelle actie: "Toezichthouden is mede: goed luisteren naar de beleidsomgeving.
Het gaat om het WRR-credo 'Vertrouwen in de buurt'.  Ik zie dat 's avonds en 's nachts deugdelijke openbare verlichting aanwezig is langs de nieuwe op- en afritten voor autoverkeer. Heel goed."
Een der door de interventie van Huizenga nieuw aangebrachte lichtmasten ziet u op de bovenste foto. Aan de Hunze-kant staat nog een lichtmast.
Ondertussen zijn er onderhoudswerkzaamheden aan het Heerdenpad bezig. Zie de onderste twee foto's, dinsdagmiddag gemaakt. Een nieuwe teerlaag en opspringende steentjes, dat was gistermiddag het meest in het oog springend tijdens het fietsen over hét fietspad van en naar de stad.

Er gebeurt weer van alles rond het Heerdenpad. Gistermiddag kwamen me verhalen ten gehore over een groepje 14 tot 16 jarige jongens die de avond er voor voorbijgangers lastig vielen. Fietsers werden afgesneden en geïntimideerd. Tenminste een vrouw voelde zich vervelend belaagd en zette het op een gillen. Van andere betrokkenen weet ik dat een en ander zeer onplezierig overkwam. Er is melding van gedaan bij de politie.

RONDOM EEN ZOMERS ZILVERMEER

We blijven nog even in Kardinge, zie ook het voorgaande blogbericht. Wat een daalders plekje is het Zilvermeer toch in onze achtertuin, genaamd Kardinge. Zwemmen, zonnen, luieren, er valt voor ieder wat wils te halen. Heb je het even gehad met de zon, ga je toch even lekker in de schaduw van een boom langs het fietspad zitten? Ja, zo willen we een zomer zien. Lekker zwemmen vlakbij. De vraag is: houden we dit zo?
Nu het eindelijk warm weer is, wordt het zwemwater weer bedreigd door de blauwalg. In ten minste 34 recreatieplassen is de schadelijke alg opgedoken. http://nos.nl/artikel/398536-blauwalg-duikt-weer-op-in-plassen.html

dinsdag 24 juli 2012

NATUURBRAND KARDINGE

Bij het recreatiepark Kardinge in Groningen heeft dinsdagavond een flinke natuurbrand gewoed. Rond een uur of zeven vatte een perceel gemaaid grasland tussen de wijk Beijum en Kardinge vlam. Het vuur ging gepaard met veel rook. De brandweer had ongeveer een uur nodig om het vuur onder controle te krijgen. Daarna smeulde het nog enige tijd na. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=112034 


Bij Kardinge heeft dinsdagavond om 19:00 uur een flinke natuurbrand gewoed achter de voetbalvelden.Tussen de wijk Beijum en Kardinge vayye een goot deel(half voetbalveld) vlam. Er was veel rook.Na een uur was het onder controle. 112groningen. (Foto ook van deze site). Er staat ook een video op 112 Groningen-site.

SKSG BEACHSOCCERTOERNOOI KARDINGE


Op www.oogtv.nl staat bovenstaande video. Het was strandweer vandaag, er was een strand aanwezig en er waren kinderen van SKSG die wel zin hadden in een strandvoetbaltoernooi. Bekijk de video.

MAYA-CURSUS IN BEIJUM

Je moet maar durven. Vlak voordat de wereld vergaat een cursus geven over degenen die dat voorspellen. Dat kan er nog wel even bij. Nou ja, ok, niet te negatief doen, de voorspellingen zijn al weer bijgesteld, en de wereld vergaat niet meer eind december. Interessant waarschijnlijk om een cursus over de Maya-cultuur te volgen. Maar internet staat ook bol van gegevens:
Zet je maar schrap want hier komen een aantal  voorspellingen van effecten die door o.a Nostradamus , de Maya`s zelf , en vele anderen  die de materie nader hebben onderzocht worden voorspeld : Aardbevingen , hevige klimaatverandering , orkanen , duisternis tot en met het einde van de wereld of het einde van de wereld zoals wij mensen die kennen. Maar er zijn ook scenario`s die ons gerust stellen want wat er letterlijk gebeurt op 21 december 2012 is het begin van een nieuw tijdperk dat echt niet per definitie slecht is. 2012 is wel aantoonbaar een jaar dat zorgen baart nadat Nasa onder druk van de pers heeft bevestigd dat onze zon in 2012 een zonnestorm gecombineerd met een verzwakt magnetisch veld om de aarde een ravage kan aanrichten in de infrastructuur van energiecentrales/stroomvoorziening. Als zoiets gebeurt zal de westerse samenleving het hardst worden getroffen omdat die het meest afhankelijk zijn van energie en reparatie kan in het ergste geval meer dan een jaar duren. In de historie van onze planeet is het vaker gebeurd dat een zonnestorm de aarde trof alleen waren er toen nog geen computers en electrische netwerken . http://plazilla.com/2012-maya-voorspelling-en-de-feiten

De Maya's hebben helemaal niet voorspeld dat de wereld in 2012 vergaat. Het is complete onzin en marketingbedrog, zeggen experts."Er is geen voorspelling voor 2012", aldus Erik Velasquez van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico, op een bijeenkomst van Maya-experts donderdag in Mexico.
Kalender
Volgens de Mayakalender valt het einde van een 5126 jaar oude cyclus rond 12 december 2012. Maar dat betekent niet dat volgens hen dan de wereld vergaat, maar dat er een nieuw kalenderjaar wordt ingeluid, zegt Sven Gronemeyer, onderzoeker van Maya-codes van de La Trobe Universiteit in Australië.
Er zijn in de loop der tijd ongeveer 15.000 Maya-teksten gevonden in het gebied dat vroeger tot het Maya-rijk behoorde. Daarvan wijzen er volgens de experts niet meer dan twee naar het jaar 2012.
Projectie
De Maya’s dachten nooit na over de mensheid, de opwarming van de aarde of de voorspelling dat de polen van de aarde zouden smelten, stelde een professor van de Complutense University van Madrid. "We projecteren onze zorgen op hen.’’

SUMMER IN THE CITY

De kop boven dit blogbericht is niet helemaal passend, een city impliceert immers drukte en hectiek, maar het kwam toch associatief in het hoofd van ondergetekende naar boven bij het aanschouwen van bovenstaand tafereeltje. Helemaal fout is het natuurlijk ook niet, het is zomer en dat ook in de stad-Groninger buitenwijk Beijum. We hebben een Zilvermeer en een Papiermolen, maar waarom niet lekker vlak bij huis in het verkoelende water poedelen? Allemaal blij, moeder, niet zichtbaar op de foto, zit lekker in de schaduw een tijdschrift te lezen. En de kinderen vermaken zich prima in een opblaasbadje. Leve de zomer van 2012. (Foto om 12.30 uur gemaakt)
http://www.youtube.com/watch?v=t7o8HWOk88c&feature=fvst (Lovin' Spoonful, Summer in the city)

IK REM VOOR BEIJUMNIEUWS-LEZERS

Ondergetekende weet nooit zo goed of teksten op stickers die op auto's zitten geplakt, zoals op de foto, ergens in de wijk genomen, serieus bedoeld zijn, of toch wat geinig of melig. Baby aan boord, ik rem voor bejaarden, ik rem voor dieren, etc;  waarom zou een mens dat toch op z'n auto plakken? Gaan mensen voorzichter rijden als ze weten dat andere automobilisten een baby aan boord hebben? Het is toch om simpel van te worden, er vanuit gaande dat het serieus bedoeld is. Gaat het in dit geval, zie foto, nou om het IK? Of toch om dat ge-rem? En waarom moeten die uitroeptekens erbij?
Ja, een baby is veel belangrijker dan een jongetje van 10 jaar. Voor laatstgenoemde kun je toch echt een beetje minder gaan remmen. En dat je voor dieren remt geeft toch wel extra aan dat je een zeer goed mens bent. Ok, beste lezers, uw blogger schiet weer in de ironie-cynisme-stand. Hoeft ook weer niet. En wat heb je er aan dat ondergetekende quasi-lollig nadenkt over een Beijum-gerelateerde sticker met als tekst: Ik rem voor Beijumnieuws-lezers.?
We leven in een relatief ongeremde samenleving. Met de nodige korte lontjes die daar in verblijven.
Het is zo maar een tip: Rem voor andere mensen. Voor andere weggebruikers. Vooral als de verkeersregels dat gebieden. Een bumpersticker waarop aangegeven staat waar je niét voor wenst te remmen, zou veel doeltreffender zijn.

maandag 23 juli 2012

NOG EVEN TERUG NAAR 23 MEI

Zo maar een foto die in het archief is blijven liggen en niet is gepubliceerd. Maar m.i. toch nog de moeite waard is om op Beijumnieuws te zetten. We gaan even terug naar 23 mei van dit jaar. Burgemeester Peter Rehwinkel zit in afwachting van het eerste exemplaar van Boeren, Burgers, Beijumers lekker in het zonnetje op Plein Oost te keuvelen met Janny Weender, cultuurcoördinator van de Vensterwijk Beijum en verbonden aan de Heerdstee. Rechts ziet u kruidenvrouw(tje) Saskia Nieboer in gesprek met de chauffeur, of zoals u wil, de 'begeleider' van de burgemeester. Waar spraken ze toch over? De rest is al weer in alle opzichten geschiedenis. Op een klein geïsoleerd groepje Beijumers na, die niet voor financiering van het boek was, maar wel met het succes er van wilde koketteren, is de grote stadswijk Beijum een boek over de eigen geschiedenis en opbouw rijker. Wat zou je verder aandacht besteden aan mensen die hun eigen belang en marginale wijkclubje, dat niet door de wijk wordt gedragen, zo belangrijk vinden en opposanten -wijkbewoners!- de/hun minderwaardige les willen lezen? Niet doen.
De samenwerking van schrijvers, Beijumer uitgeverij Leander, wijkgenoten en geïnterviewden die mee hebben gewerkt aan het tot stand komen van Boeren, Burgers, Beijumers, laat zien dat Beijum tot grote prestaties in staat is. Samenwerken, vertrouwen, motivatie en doorzettingsvermogen hebben tot een mooi en verbindend boek voor de grootste wijk van de stad Groningen geleid.

VAKANTIEACTIVITEITEN BEIJUM (MjdJongerenwerk)

ROND HET KRUISPUNT BEIJUM-ZUID (13)


De voorbereidende werkzaamheden rond kruispunt Beijum Zuid gaan onverminderd door, maar veel opzienbarende veranderingen hebben zich de afgelopen week niet voltrokken. De lezer zal wel weten wat met 'voorbereidende werkzaamheden' wordt bedoeld, er komen rotondes aan de kant van de Hunze en Beijum en er wordt een nieuw fietspad-aansluiting naar het Heerdenpad gerealiseerd. Beide foto's zijn gisteravond omstreeks 21.15 gemaakt. Ik weet niet hoe het de auto rijdende lezer vergaat, maar het tijdelijke kruispunt begint te wennen. Als je de wijk uit rijdt moet je goed uitkijken voor het smalle weggedeelte in de bocht, rijd je de wijk weer in, dan goed rechts kijken want de stadsbus heeft voorrang. Zie foto boven. Voor de rest komt het kruispunt veilig over. Er staan zelfs dikke zakken zand rond de palen van de verkeerslichten opgesteld om in geval van botsingen de klappen op te vangen (Denkbeeldig). Klik desgewenst de linker foto groter.  Er staat hier van alles te gebeuren.
Terzijde, je kon al goed merken dat de avonden weer minder lang worden.

MAANDAGOCHTEND (124)

De Beijumnieuws-accu is na een jaar intensief bloggen, naast gezinsleven, werkzaamheden, etc., een beetje leeg geraakt. En moet weer opgeladen worden. Ondergetekende gaat er tot het eind van deze week nog even voor de volle 50% tegenaan en daarna gaat het licht een paar weken uit. De collega's van Lijn6 zijn al aan de vakantieperiode begonnen, de dagbladen worden dunner en de televisiezenders staan op herhalingstand. Om het Beijumnieuws-vliegwiel dan in een hoge versnelling te laten staan terwijl de Komkommertijd is aangebroken, heeft weinig zin en schiet z'n doel- de wijk informeren en plezierig bloggen- voorbij. Het kan zijn dat er nog een Beijumskap-foto en een foto uit de Wiershoeck- en Schooltuin wordt opgestuurd. Voor de rest sluit dit wijknieuws-theater gedurende de week langzaam aan de gordijnen. Mochten er belangrijke dingen in Beijum gebeuren, dan zullen die deze week nog gepubliceerd worden. De Oude Doos, elke dinsdagavond, is reeds op vakantie en zal na de schoolvakantie weer opstarten. Een nadere vakantie-aankondiging volgt nog.
Een prettige week allemaal, en tracht voor 100% lekker kalm aan te doen.

zondag 22 juli 2012

NIEUWSGIERIGE DAMES IN KARDINGE


Tijdens de Pasar Malam, dit weekend in Kardinge, zijn traditioneel ook waarzegsters en kaartleggers aanwezig. 
De 65-jarige Maaike de Brock komt net bij van de informatie die ze van de waarzegster ontving. Intussen verkneukelt haar vriendin zich op wat nog komen gaat.
"Ja, we zijn vrouwen, hè?"
"Nieuwsgierig!"
"Ze heeft net gezegd dat het niet zo goed gaat met mijn ex."
"Weet je dat ook weer."
"Ik heb al 20 jaar geen contact meer. Met mijn dochter gaat het ook niet zo goed. Daar heb ik ook geen contact meer mee."
"Och... als mijn zoon een dag niet belt, ben ik al van slag." "Met mijn gezondheid moet ik een beetje oppassen. Veel vitamine B heb ik nodig."
"Ze voorspelt maar een jaar vooruit toch? "Ja." "Dat vind ik dan wel een klein beetje jammer."
"Ik kom ook nog een nieuwe liefde tegen. En dat vertel ik allemaal aan een vreemde man!" "Komt omdat hij er zo netjes uitziet."
Foto + tekst: www.dvhn.nl

DE SCHOOLTUIN IN JULI

De vakantie is zoals gezegd begonnen, en daarom nog even een video van het afgelopen seizoen. Beter gezegd, van de afgelopen maand. Wat een bloei en wat een groei. Kijk desgewenst even mee en zie schoolkinderen genieten van het tuinieren in het Groene Hart van Beijum.

BUURTFEEST ALBRONDAHEERDGisteravond omstreeks kwart over negen zag ondergetekende dat een ingang van de Albrondaheerd was afgezet. En vanaf de parkeerplaats voor Winkelcentrum Beijum klonk muziek door: zou er wat te doen zijn? Toch maar even kijken. Wat een ontspanning, plezier en gezellig samenzijn kwam me tegemoet. En wat een hartelijkheid en openheid: weest welkom, en maak gerust foto's als je wil.

 De bewoners van de aan het Winkelcentrum grenzende heerd hadden een buurtfeest georganiseerd, dat was gauw duidelijk. Nee, uw blogger had geen tijd om er even bij te gaan zitten om een pilsje te drinken, maar de gemoedelijkheid in de Albrondaheerd voelde als een warm bad. De kleine foto's zijn zoals altijd groter te klikken.


De pleinbarbecue wordt dit jaar gehouden op 21 juli 2012.
Hou de brievenbus in de gaten voor de uitnodiging.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (119)


Libellen en juffers. Het zijn allemaal libellen, maar “de ene libel is meer libel dan de andere.” Juffers hebben een lang, dun achterlijf. Ze hebben vier gelijkvormige vleugels die in rust (meestal) langs of boven het lichaam zijn samengeklapt. De ogen lijken op halve bollen en zitten aan de zijkant van de kop. Het zijn “zwakke” vliegers en ze zitten vaak en langdurig op de planten.
“Echte libellen” zijn groter en forser, het achterlijf is breder. Ze rusten meestal met gespreide vleugels of met de vleugels schuin naar beneden. Voor- en achtervleugels zijn aan de basis niet gelijke breed. Ze hebben grote ogen die elkaar boven op de kop (bijna) raken. Het zijn goede vliegers en ze vliegen vaak lang zonder te rusten. 

Juffers kom ik regelmatig tegen op De Wiershoeck en de Schoolwerktuin, maar echte libellen niet vaak en meestal vliegen ze gehaast voorbij. Jammer, want vooral de grote “jongens” zou ik graag eens fotograferen. Voorlopig moet ik tevreden zijn met een foto van een gewone oeverlibel.
De gewone oeverlibel behoort tot de groep “echte libellen”. Het is een middelgrote, vrij veel voorkomende libel uit de familie van de korenbouten. Ze houden van stilstaand en zwak stromend water, ze vliegen in de periode mei-september. Jonge mannetjes lijken nog sterk op vrouwtjes, maar later krijgen ze een “blauwberijpt” achterlijf. Vrouwtjes (foto) zijn geel van kleur met bovenop het achterlijf twee dikke zwarte lengtestrepen.

Jonge oeverlibellen kunnen ver van het water wegvliegen en zijn op allerlei plaatsen te vinden, vaak zittend op kale grond of in korte vegetatie. Hier jagen ze tot ze geslachtsrijp zijn en naar het water terugkeren. Geslachtsrijpe mannetjes houden de wacht vanaf warme zitplaatsen langs de waterkant. Vanaf deze zitplaatsen maken ze vluchten laag over het water, waarbij andere mannetjes worden verjaagd en vrouwtjes worden gegrepen voor de paring. Het vrouwtje zet haar eitjes af door vliegend met de achterlijfspunt op het wateroppervlak te tikken. Het mannetje vliegt meestal dicht bij haar in de buurt, om concurrenten te verjagen.
De larven overwinteren twee of drie keer. Uitsluipen gebeurt van begin mei tot half augustus.

(Info: libellennet.nl)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 21 juli 2012

APOTHEEK STAAT TOCH TE KOOP

Het gerucht al zou de apotheek, onderdeel van het Gezondheidscentrum, te koop staan, blijkt een feit te zijn. Lezer Dick, en dank daarvoor, stuurde onderstaande mail:

Hoi Johan,  bij deze stuur ik jou  de link met foto's en de prijs van de  apotheek Beijum
 
Groetjes Dick

"HET BOEK VERBINDT MENSEN MET ELKAAR"

Zaterdagmiddag in de Primera. Minutenlang ging hij helemaal op in het lezen van een boek, even sneaky een foto maken was derhalve geen probleem. Zomaar een boek? Nee, Lammert Doedens geniet als een der auteurs van het succes van Boeren, Burgers, Beijumers, dusdanig dat hij er midden in de winkel nog even uitgebreid in ging staan snuffelen. Dat de verkoopster vertelde dat de verkoop van het boek prima loopt doet goed. En dat het boek tussen andere (sportzomer)boeken te koop staat geeft een voldaan gevoel. Maar hij wilde graag even meer positief nieuws over het boek kwijt: "Ik heb prachtige kritieken gehoord, ook van mensen die jij wel kent. Henk Scholte bijvoorbeeld, van het Huis voor Groninger Cultuur, vindt het een fantastisch boek. Je oude plaatsgenoot Eddie de Jonge, directeur van de Groninger Archieven, vindt Boeren, Burgers, Beijumers een voorbeeld voor andere wijken in de stad. En een oud collega van me van de Rijksuniversiteit Groningen, een socioloog, is van mening dat het boek verbindt, dat het een wijk bij elkaar kan brengen." Het deed en het doet Lammert Doedens zichtbaar genoegen dat het boek zo'n positieve uitwerking heeft: "Prachtig om in een blogbericht van je te lezen dat iemand als stadsarcheoloog Gert Kortekaas zo anders tegen de wijk aan is gaan kijken, en wat heb ik prachtige kritieken gehoord van mensen uit Zuidwolde."
Doedens heeft zichtbaar niet alleen voor de lol aan het boek meegewerkt. Deze Beijumer leraar geschiedenis weet als geen ander, dat als je je gezamenlijk bewust wordt van de geschiedenis van de wijk waarin je woont, je je dan meer verbonden voelt met de mensen en dingen om je heen.

JOEKELS VAN BELLEN BLAZEN

Ja, wat een vrijheid en plezier, zie ook het vorige blogbericht: vakantie. Doen waar je zin in hebt, uitslapen, later naar bed, op vakantie gaan, thuisblijven, het kan allemaal.  Dit meisje weet wel raad met de vakantie, bij de plaatselijke speelgoedwinkel kun je een apparaat kopen die je in een wasmiddel kunt dopen en waarmee je vervolgens zeer grote bellen kunt blazen. Een klein handbaar potje wasmiddel met een plastiek stokje met een rond gat bovenin, volstaat klaarblijkelijk niet meer. Groot, groter grootst. Maar wat een prachtige bellen. En wat een kleuren.

ZES WEKEN SCHOOLVAKANTIE

Gistermiddag tegen twaalf uur liepen tientallen leerlingen van de Heerdstee het schoolplein op om een plastiek zakje kapot te slaan. Het knalde er over. Daarna steeg er gejuich op: Vakantie! Van het moment suprême, het gejuich, heb ik geen foto, wel bedacht ik dat er nog afbeeldingen waren van de voorstelling die de leerlingen van groep 8 afgelopen week  ter afscheid aan de rest van de school en de ouders hebben voorgeschoteld. Op de bovenste foto ziet u enkele groep 8-acteurs voor een volle zaal met medeleerlingen in actie. Op de linker foto, klik groter, ziet u (hoofdzakelijk) ouders in de zaal in afwachting van wat tijdens de avondvoorstelling komen gaat.
De leerlingen van groep 8, uiteraard niet alleen van de Heerdstee maar van alle Beijumer basisscholen, hebben in middels afscheid genomen van de hun bekende en veilige school. Op naar het middelbaar onderwijs. Over ruim 6 weken gaan de schooldeuren weer open en zullen kersverse leerlingen hun eerste schreden in de school zetten. Zo gaat dat, komen en gaan. De net begonnen vakantie zal onherroepelijk ook weer eindigen. Maar geen gezeur verder, zes weken vakantie hebben de scholieren voor de boeg. Wat een feest en wat een vrijheid.

vrijdag 20 juli 2012

APOTHEEK BEIJUM (TIJDELIJK?) KORTER OPEN

Twee weken geleden kwam een mail binnen: 'Ik wilde vanochtend naar de apotheek om medicijnen te halen, was die gesloten in verband met ziekte.'
Eergisteren fluisterde iemand me in: 'Heb je het al gehoord? De Apotheek staat te koop.' Een heel verhaal, al zou de geneesmiddelenverstrekker van Beijum van het Gezondheidscentrum naar het nieuwe Innersdijk verhuizen. Een gerucht dat al langer rond gaat, maar waar volgens mij geen grond voor is.
Er hangt sinds kort een plakkaat voor het raam van de apotheek  waarop te lezen valt dat die tussen de middag gesloten is i.v.m. langdurige ziekte van medewerkers. In 'normale' gevallen worden zieke medewerkers in een bedrijf (tijdelijk) vervangen door gezonde invallers, maar op de een of andere manier schijnt dit hier niet op te gaan. Mensen uit Beijum en omgeving die medicijnen op willen halen, hou rekening met het feit dat de apotheek tussen de middag dicht is.

Openingstijden
Wij zijn maandag t/m vrijdag geopend van 8.00u tot 18.00u. Vanwege ziekte zijn we tijdelijk echter van 12.30-13.30 uur gesloten.
Buiten deze openingstijden kunt u voor spoedrecepten terecht bij Apotheek Hanzeplein. 
Op officiele feestdagen (2e Paasdag, koninginnedag (30 april), 2e Pinksterdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede kerstdag en Nieuwjaarsdag) zijn wij gesloten. De dag voor kerst (24 dec.) en op Oudjaarsdag sluiten we om 16.00u. 
Met het Groningens Ontzet (28 augustus) zijn wij in principe gesloten.
https://www.kring-apotheekbeijum.nl/pages/default.asp?articleid=104502&HTTPSHASH=

BEIJUMSKAP (91)

De vakanties zijn begonnen. Ons Kardinger strand ligt er verlaten bij. Velen zullen de komende weken Beijum verlaten. Laten we hopen dat het ook voor de achterblijvers strandweer wordt.

Foto+ tekst: Atsje Straatsma

NIEUWE OVERGANG NAAR ONS PLEIN OOST

Dezer foto is woensdagmiddag gemaakt. In de stromende regen. Gisterochtend werd nog een soortgelijke foto geschoten, de bordjes die u rechts ziet opgesteld stonden toen aan de kant van de Claremaheerd. En aan de andere kant van de weg werd toen ook gegraven en er lagen losse stoepranden
Het kan niet anders, of de oversteek vanaf de Emingaheerd naar Plein Oost, via de Claremaheerd, wordt aangepast.
Het moet gezegd, de oversteek sloeg tot nu toe nergens op. Onoverzichtelijk, levensgevaarlijk voor kinderen, en een vreemde oversteek van een fietspad, zie rechts, over een drukke weg naar een wandelgebied op de Claremaheerd.
Wie weet komt er een fietsroute over de Claremaheerd en Plein Oost. Tot nu toe is het zeer onoverzichtelijk, voetgangers, fietsers en wandelaars krioelen kriskras door elkaar heen. Wordt er eindelijk orde in de chaos geschapen?

INNERSDIJK: VERLEDEN EN TOEKOMST

Bovenstaande afbeeldingen werden door een wijkgenoot opgestuurd. Boven ziet u een luchtfoto van het oude en reeds afgebroken verpleeghuis Innersdijk. Waarschijnlijk halverwege de jaren tachtig gemaakt. Beneden ziet u een concept-schets van hoe het kan worden, gemaakt door architectenbureau de Zwarte Hond.

donderdag 19 juli 2012

VUILNIS IN BEIJUM (10)

Eens kon je er op zitten. Maar das war einmail. Drie witte tuinstoelen, goed kijken, op de achtergrond, en een damesfiets liggen op een afstand van nog geen tien meter in en langs de sloot langs de Beijumerweg. Vlakbij de Grevingaheerd, u ziet verderop op de foto de fiets-onderdoor. Niet best. Maar het brengt mooi Beijum en lelijk Beijum wel weer mooi bij elkaar, wat mij betreft. Zoals altijd, de geachte lezer(es) kan daar heel anders over denken. Morele noot toegevoegd: De natuur is nooit destructief. Waarschijnlijk heeft de mens daar het monopoly op.

GERJANNE VERTREKT UIT BEIJUM

Vanaf 2005 kwam ik haar regelmatig in de wijk tegen. Meestal in het Trefpunt, bij binnenkomst in dit multifunctioneel centrum direct rechts. Tienersoos, Place//Be. Altijd hartelijk en vriendelijk met jongeren in de weer. Jongerenwerker Gerjanne Dorgeloos heeft een prachtige tijd in Beijum gehad: “Ik vind Beijum een prachtige wijk. Steeds als ik er kwam had ik het gevoel thuis te komen. Wat een bruisende wijk.” Wat ga je zoal missen? “Alle eigenlijk. Het team waarin ik werkte, de bewoners van Beijum, de jongeren waar ik mee werkte. De samenwerking met vrijwilligers, organisaties en bewoners was echt geweldig te noemen." Noemde ik haar jongerenwerker?  Dat was ze tussen 2005 en 2009 helemaal, maar vanaf het laatst genoemde jaar, nadat ze haar studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening had afgerond, bekleedde ze meerdere functies in Beijum, zoals jeugdhulpverlener en (buurt) maatschappelijk werker.
Vanaf 1 augustus zal ze via MJD volledig werkzaam zijn als buurtwerker in Groningen Zuid. Gerjanne Dorgeloos nogmaals, en ze meent het: "Ik ga Beijum en de Beijumers missen. Bedankt voor de fijne periode in jullie prachtige wijk."

GOED GEÏNTEGREERD MICHEL!!

Jawel, Michel Beacouch is al ruim zes weken gepensioneerd. En mijnheer is aan het uitrusten. Want ohohoh, wat is is ie moe. Bekijk ook nog even  dit bericht. Bijna z'n hele leven was hij een workaholic. Geen rust in de kont, en maar doorgaan en maar doorgaan. Buurthuizen, festitiviteiten, rommelmarkten, etc. Er is goed nieuws, of niet, het ligt er maar aan hoe je het bekijkt,  Michel wil zich na een periode van uitrusten weer voor de wijk in gaan spannen. Ter zijner tijd kunt u op Beijumnieuws daarover vast meer te lezen (weten) komen. Ik hou m'n hart vast, eerlijk gezegd. Maar goed.
Het blijft een apart figuur in de wijk. En hij heeft eigenaardige gewoontes. Eerst maar even z'n achternaam. Die klopt van geen meter, hij heet geen Beacouch maar Bechaouch. Waarom hij me een verkeerde achternaam heeft opgegeven tijdens het interviewen, is me een raadsel. Nu staat er Beachouch i.p.v. Bechaouch in o.a. Boeren, Burgers, Beijumers. Het kan wel eens te maken hebben met z'n strategie van ongrijpbaar willen blijven. Zo zag ik onlangs op een verjaardagskalender in het Heerdenhoes dat zijn naam bij een bepaalde datum in mei staat, een datum die bij nader inzien echter niet blijkt te  kloppen. De lol ervan ontgaat me, erg amused was ik er ook niet over, een schrijver maakt nu eenmaal liever geen fouten in een boek waar hij aan mee heeft geschreven. Maar hij komt er mee weg, het is niet voor niets dat z'n ex-collega's van de BIB, Buurthuizen in Beijum, hem ondanks alles een goed hart toedragen. Bekijk desgewenst nog even naar de video van zijn afschiedsvideo. (pardon, afscheidsvideo). En zie ook foto links, klik groter.
Uw blogger heeft ook een zwak voor de man, het heeft te maken met het feit dat hij een ontwikkeling heeft doorgemaakt van mislukte Tunesiër (ok, zo kan die wel weer) naar een succesvolle achterdochtige Oost-Groninger. Bekijk die ogen toch eens op de bovenste foto, gemaakt bij de viskraam van Peggy op de eerste dag van dit jaar dat de Hollandse Nieuwe in Beijum te koop werd aangeboden. Van de visdame in kwestie kreeg elke klant een borreltje bij de haring aangeboden. Die bood ik Michel dan ook aan. Zie die achterdocht in z'n ogen. Die zeggen a.h.w. "Wat most miejong?" Wat mij betreft een geslaagde inburgeringstest: haring, jenever en achterdocht.
Op de rechter foto laat Michel zich van z'n goeie kant zien, die heeft hij gelukkig ook, hij gaf z'n poes, die hij vaak uitlaat op Plein West een stukje haring.
Beijum is een mooie bonte wijk en dat zeker ook wat bewoners betreft. Een figuur als Michel Bechaouch, door een ex-collega een dorpsgek genoemd, is toch wel een beetje het slagroom op de bewoners-taart. We kunnen nog wat van hem verwachten de komend jaren...