woensdag 28 februari 2018

BEIJUMBORG (103)


Koud he? Een snijdende wind uit het oosten, af en toe een licht sneeuwbuitje over het Groningerland. Op de Wadden schijnt echt een pak sneeuw te liggen. 

En in Beijum lopen of fietsen mensen diep weggedoken in de kraag van hun jassen.....zelden kwam een winter pas zo laat op gang. 

Toch herinner ik me nog goed, hoe er ergens begin jaren ‘80 van de vorige eeuw een ijzelstorm over Groningen raasde. Ik woonde toen in een bovenwoning aan het spoor, in de Oranjewijk. Aan de andere kant van het spoor zag ik vanuit onze woonkamer hoe tak na tak afbrak onder het gewicht van het ijs, wat zich erop afzette. Een puinhoop resteerde, en mensen schaatsten letterlijk op straat. 

Mijn collega uit Rome stuurde me foto’s van het instituut waar ik werk, voor de verandering nu eens in de sneeuw. Prachtig, zo’n witbepoederde palmboom. Toch hoop ik er volgende week ander weer aan te treffen. En de week daarop, als ik een toeristisch uitje maak naar Lissabon, mag het ook wat warmer wezen. 

Laat het voorjaar daarna maar losbreken. De specht in onze ‘hof’ achter onze heerd is er duidelijk al klaar voor. En de merels kijken me ook wat treurig aan vanuit mijn nu nog kale appelboom. 

Zelfs de kat heeft helemaal genoeg van de winter, en ligt bijna permanent op de door de cv verwarmde vensterbank. Maar toch: het had van mij best wat meer mogen winteren......volgend jaar beter!

Han Borg

WAAGHALZEN OP DE ZUIDWENDING


Je hebt ze er altijd bij, de mensen die het ijs opgaan terwijl je dit beter nog niet kunt doen. Vanmiddag tegen twee uur spotte de Beijumblogger twee heren op het kanaal dat dwars door Beijum loopt, de Zuidwending.
Zie foto. Vanaf de brug die op de achtergrond is te zien maakt ondergetekende al ruim twee maanden foto's voor de serie 'Winter langs de Zuidwending.'
Met een beetje mazzel krijgen we zaterdag eindelijk een echte winterfoto te zien, compleet met mensen op het ijs.
Trouwens, heren waaghalzen, een erg goed voorbeeld voor kinderen geven jullie niet, vooral ter hoogte van de bruggen is het levensgevaarlijk om het ijs op te gaan. Meer water dan ijs daar...

MUURTJE WORDT PAS MET MOOI WEER.GEREPAREERD


Het ligt er al maanden gehavend bij en het geeft het smoelwerk van het Heerdenpad-viaduct wat lelijks.
Begin oktober stond het muurtje op instorten en waren er begin december kortstondige werkzaamheden, zie nog eens hier.

Het wachten duurde vervolgens lang

Naar aanleiding van het laatste blogbericht over het muurtje, twee weken geleden, reageerde Provincie Groningen. Zie ook het vorige bericht over bikkels (8.35 uur) die met dit weer buiten werken.
Het lijkt in deze op slappe hap, het weer moet eerst beter worden...

DAMIAN IS VOOR HET LAATST IN BEIJUM GEZIEN....

(Even 10 seconden geduld, het onderstaande Twitterbericht laadt zich op...)

De schrik van elke vader en moeder, broer en zus, beste vrienden. Je kind, broer of vriend is spoorloos verdwenen.
De 17 jarige Damian is voor het laatst in Beijum gezien, daarna is hij spoorloos verdwenen.
Help zoeken, waar is deze jongen? 


WERKZAAMHEDEN BUITEN GAAN MET VORST GEWOON DOOR



Er zijn tijdens deze winterse omstandigheden ook bikkels die niet zeuren en gewoon met hun werkzaamheden buiten doorgaan.

Zie foto's.

Eerst boven, het fiets-wandelpad vanaf de Kremersheerd naar het Boterdiep, daar waar je via ijzeren bruggetjes naar de Duitse Bouwmarkt langs de Groningerweg kunnen lopen of fietsen, wordt aangepakt. Zie het linker gele bord, het is het Pedaalpad.
Krijgt het pad een nieuwe laag? Als de blogger de reden van de werkzaamheden weet, komt hij er op terug.

Foto links, de bomen achter het Trefpunt zijn gekapt en weggevoerd.
Op de achtergrond lopen in het oranje geklede mannetjes om de laatste restjes op te ruimen.

Denk er even aan deze dagen, de postbodes, de folderbezorgers, krantenlopers, de mensen op het Innersdijk-terrein etc., de werken gewoon door terwijl het overdag vriest.

dinsdag 27 februari 2018

COLUMNIST UIT LEWENBORG SCHRIJFT THRILLER


Ze schrijft elke week trouw een column uit Lewenborg, de column uit Lewenborg verschijnt elke maandag om 18 uur op Beijumnieuws.
Engelina Jonk is haar naam. En ze heeft een boek geschreven, een waargebeurde thriller over haar bewogen leven.

Vier maanden geleden werd ze hier geportretteerd. De titel van het boek waar ze toen nog aan werkte is veranderd, zie nog eens dit bericht

Ik ben Engelina Jonk. Mijn verleden was zo heftig dat zelfs de psychiater mij niet verder kon helpen om het te verwerken. Daarom heb ik besloten om mijn belevenissen naar buiten te brengen in de waargebeurde thriller ‘Ontsnapt aan de dood’. Bloedstollende levensfictie die je meesleept en regelmatig op het puntje van je stoel laat zitten. Kortom, het verhaal blijft je nog lang bij, dat beloof ik je. En dat geldt ook voor mezelf, want zo kijk ik nog steeds over mijn schouder en blijf altijd ‘op mijn hoede voor mijn verleden’.

Drugshandel, afpersing en afrekeningen in het criminele circuit… Het is bijna wekelijks in het nieuws en ook mijn boek laat die rauwe kant van onze samenleving zien. Dat maakt ‘Ontsnapt aan de dood’ gezien de ernst van het verhaal zeer urgent.

Waar gaat het boek over?
“Onverwachts raakte ik de grip op mijn leven kwijt en kwam verstrikt te zitten in een wereld vol drugs, macht en stinkend geld. Het was een achtbaan van emoties, liefde, bedrog en onzekerheid. Hoe overleef ik dit? Dat heb ik mij vaak afgevraagd in die ‘zwarte periode’ van mijn leven, tijdens het slapen in de meest luxe hotels, tot slapen op een bankje van het station.”

IJSPRET IN DE VOORJAARSVAKANTIE


Bij een krokusvakantie stel je je voorzichtig behaaglijk voorjaarsweer voor. Misschien zonder jas naar buiten? Een kwartiertje in de tuin wat zonnestralen oppikken?

Terzijde, de serie Oude Doos slaat een week over in verband met de krokusvakantie.  Krokus? De realiteit is dat het winter is in Nederland, Groningen-Beijum. Winterweer dat we het hele jaar nog niet gehad hebben.

De jongeren van Beijum beschouwen de invallende winter wellicht als een prettig lente-cadeautje. Want op sommige plekken kun je het ijs op. En dat is toch kicken?

Foto's boven en links beneden, het ijs op de ecologische kanalen in Kardinge. is veilig voor mens en hond.
Op de linker afbeelding tweede van boven, en ook rechts op de bovenste afbeelding zichtbaar, zien we twee jongens een ijsbaantje maken (vegen).

Foto linksboven, houdt het ijs al? Beter er eerst even een paar takken op gooien om dat te onderzoeken. Kinderen.

Afbeelding rechtsboven, een sloot tussen de Wibenaheerd en Nijensteinheerd wordt voorzichtig betreden.
Foto rechts beneden, de Zuidwending is nog geen meter betrouwbaar om op te gaan staan. Behalve voor eenden.

Foto helemaal beneden, in februari vorig jaar konden kinderen schaatsen op een ijsbaantje op het terrein van het Trefpunt, zie nog eens dit bericht

De afgelopen twee avonden/nachten is er wederom water op het terrein gespoten, maar het ijs wil nog niet zo vlotten.
Vanavond laat of begin van de nacht staat er weer iemand met een slang water op het nog ontoereikende ijs te spuiten.

Het vriest en het gaat de hele nacht vriezen. Gaan we morgen schaatsen op de sloten van Beijum en op het baantje bij het Trefpunt?
Stel dat ouders en/of kinderen daar morgen toe besluiten, er zijn gratis kinderschaatsen bij het multifunctionele centrum aan de Beijumerweg te leen.


WIJKKRANT DE BEIJUMER IS UIT


De bezorgers zullen ouderwets door weer en wind over straat moeten. Handschoenen aan is lastig als ze een krant in de hand moeten nemen om door een brievenbus te gooien. Maar het is koud, en je moet wat. Het is de moeite waard wat ze doen, en ook de moeite waard wat ze naar binnen gooien, een lezenswaardige wijkkrant.

Terzijde, berichtgeving via internet, zoals wat u nu leest, gaat sneller, zonder drukpers en zonder bezorgers. Daar kan geen trage krant aan tippen.
Des te knap en dapper dat er toch al weer bijna twee jaar probleemloos wijknieuws via papier wordt verspreid.

Over het uiteenvallen van wijkbeweging Sociale Long (van Ontmoetend Verbindend naar ieder voor zich, ego's en eigenbelang).
Kruidenvrouw Saskia Nieboer over de bomenkap, het gedoe over vuilnis in de wijk, ondernemer Jento Pinkster met zijn Vervoers en Klussenbedrijf.
Het te bouwen Derdengebouw op het Innersdijkterrein heeft al een betere naam, en die wordt ter zijner tijd bekend gemaakt.

En nog veel meer.

maandag 26 februari 2018

NU ECHT SNEEUW EN IJS (toch nog een beetje winter)



Eind van de middag dwarrelde er sneeuw naar beneden. Binnen no time waren de woonheerden in Beijum wit gekleurd. De wijkring had geen centje last, auto's reden de gevallen sneeuw rap naar een een beetje vocht op de weg. Zie foto helemaal beneden.

Terzijde, de blogger reed gisteravond terug vanuit Friesland terug naar het Beijumse en hij werd gewaarschuwd door code geel.
Hemeltergend, die codes, aantelleritus van de bovenste plank.

Ondergetekende maakte winters mee met 20 graden onder nul. Nou en?
Reeds 11 jaar geleden schreef de Beijumblogger over de Winter van 2062.

Hij fietste eind van de middag over het Koerspad en keek de Holmsterheerd in.
Daar zag hij een sloot met daarop op het einde twee mensen. Zie afbeelding rechts.

Even rondfietsen, de genoemde heerd in. Van de andere kant (van afbeelding rechts) naar het duo dat we helemaal boven op de sloot zien.

De mislukte winter van 2017/2018 wordt bij deze een beetje gered.

Foto beneden, deze fiets staat al sinds de jaarwisseling aan een lantaarnpaal tegenover het Gezondheidscentrum, Emingaheerd. Zie foto linksonder in dit bericht


COLUMN UIT LEWENBORG (86)


Hoe ongrijpbaar is het begrip vriendschap?

Dat blijkt wel als je mensen vraagt naar hun definitie van vriendschap. Vraag het tien mensen en je zult tien verschillende antwoorden krijgen. Het is namelijk een gevoel, iedereen ervaart het anders. Bovendien is de ene vriendschap de andere niet.
Vriendschap staat letterlijk voor: 
“De relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht geen rol speelt”. Als je iemand beschouwt als een vriend, wens je hem of haar altijd het beste toe. Je wil dat je vriend of vriendin gelukkig is en dat het goed met ze gaat. Hoewel vriendschap draait om zowel geven als nemen en je er zelf ook dingen uithaalt, is “geven” het belangrijkste element. Je kijkt wat je vrienden nodig hebben en plaatst je eigen belangen even op de achtergrond.

Bij echte vriendschap maakt het niet uit hoe vaak je elkaar ziet, als je van elkaar maar weet dat het goed zit. In de hectiek van ons drukke leventje, schiet ‘real life’ contact er nog al eens bij in. Ach, we hebben zoveel andere manieren om contact te onderhouden tegenwoordig. Denk aan Facebook, een berichtje sturen naar de ander is zo gepiept. WhatsApp is ook een mooie manier, je hoeft het niet eens in te typen. Nee, je spreekt gewoon een berichtje in. Handig hoor, je kan het zelfs doen terwijl je op de wc zit. Multitasking noemen wij dat… ;)

Vriendschap in het algemeen is gebaseerd op eerlijkheid en vertrouwen. Als je de ander regelmatig betrapt op het verzwijgen van de waarheid, kan dat hard bij je binnen komen. Je gaat aan jezelf twijfelen. Zie je niet teveel beren op de weg? Haal je je niet van alles in je hoofd? Dat soort dingen… je onderbewustzijn laat je niet vaak in de steek, geloof mij. Toch blijf je je uiterste best doen, om alle vriendschappen die je gesloten hebt met een ander te behouden. Hoe ver ga je hier dan in mee? vraag ik mezelf wel eens af.
Met iedere vriendschap is de onderlinge verbinding anders. De één ken je al je hele leven. Dat is vaak ook de persoon die je als eerste belt als er iets heftigs in je leven gebeurt is. Je hebt ook vrienden, waarmee je kan lachen en huilen, ver weg of niet, een telefoon is gewillig. De vrienden in je nabije omgeving niet te vergeten, dat zijn de personen waar je het meeste mee omgaat in het échte leven.
Zelf heb ik vele vrienden, de meesten mannelijk. Mijn vrouwelijke vriendinnen wil ik natuurlijk ook even benoemen. Zij zijn kortom geweldig! Toch is er een groot verschil tussen mannelijke- of vrouwelijke vriendschap. Wist je dat? Is dat gezien de verschillende opvattingen m.b.t. vriendschap mogelijk? Daar zijn de meningen over verdeeld, omdat er volgens veel mensen altijd seksuele gevoelens in de weg zitten, ook al wordt daar misschien nooit iets mee gedaan.
Hoe ver zou jij gaan voor een vriendschap?
2018©Vlindertje73

WAS NOU MAAR NAAR AUTOBEDRIJF VISSER GEGAAN



De titel boven dit blogbericht is een geleende variant van de spreuk die een brillenzaak hanteert om klanten te werven. Door het huidige koude winterweer komen veel automobilisten aan de kant te staan in verband met accu-problemen. Mooi dat er dan ANWB is. Maar was nou maar naar de door Beijumers beheerde Autobedrijf Visser gegaan.

Waarom even langsrijden, heren Visser? "Er komt een koude periode aan. Laat tijdig je accu gratis doormeten zo dat je niet voor een verassing komt te staan. Wij hebben accu’s op voorraad."

Foto boven, een automobilist met accu-pech wordt geholpen op de parkeerplaats voor Winkelcentrum Beijum.


Foto's links en rechts, de blogger werd afgelopen zomer midden in Duitsland aan een nieuwe accu en later dynamo geholpen. Hij had beter eerst even naar Visser kunnen gaan om het zaakje te laten doormeten en er een nieuwe accu in kunnen laten zetten...


Uit ervaring weet ondergetekende dat de ANWB-hulp erg snel kan zijn met het aanprijzen van een nieuwe accu in geval van oplaad- en startproblemen. Tel uit je winst (het kan ook echt nodig zijn natuurlijk om de accu te laten vervangen).


Rij even naar de Oosterhamrikkade voor een gratis controle. Over vijf weken kan dat ook vlakbij, onder de rook van Beijum, in bedrijvenpark Witte Lam, waar de zaak naar toe gaat verhuizen.

Vandaag al(6000 pechgevallen, een piek, aldus NOS.nl)

Nogmaals, als u stil langs de weg komt te staan: was nou maar naar Autobedrijf Visser gegaan. Alleen de prijs (van een accu) is Anders. Goeie actie van Autobedrijf Visser...

Oosterhamrikkade 6-3. Tel. 050 5770643

KROKUSVAKANTIE BEGINT WINTERS


De scholieren van basisscholen en middelbare scholen hoeven vanochtend niet naar school. Dat scheelt.

Mensen die werken zullen toch op moeten en de fiets, bromfiets of auto moeten pakken.
Wees voorzichtig voor als u de weg op moet, het is koud maar vooral ook: het kan glad zijn.

Gisteravond reed ondergetekende tegen 23.00 uur na gedane werkzaamheden Beijum weer binnen.

Er lag een laagje wit langs de kant, op de stoepen en de fietspaden langs de wijkring.
Zie foto's.

Donderdag is het 1 maart, het begin van de meteorologische lente. Maar de natuur heeft maling aan dat soort menselijke uitvindingen en tijdsvlakken.

Pak je goed in als je de straat op gaat. Kijk uit voor gladheid.

(In verband met de voorjaarsvakantie slaat de serie Maandagochtend een week over)



zondag 25 februari 2018

BEIJUM BESTAAT 40 JAAR (6)


Over drie vier maanden zit Beijum als het goed is meer in de festiviteiten in het kader van het veertig jarig bestaan van de wijk dan nu het geval is.
Op de laatste zaterdag van juni zal er weer een braderie op Plein Oost worden georganiseerd.
Misschien kunnen de weergoden die dag een beetje helpen om het festijn te laten slagen?
En, beste Beijumers, jong en oud, en van welke nationaliteit dan ook, zin om leuke dingen of lekker eten vanuit het land van herkomst aan de man/vrouw te brengen?


Braderij, 30 juni:

Hét Beijumse antwoord op een braderie en eterij. Naast kraampjes met verkoop van uiteenlopende spulletjes voor en door buurtbewoners, worden bezoekers getrakteerd op kleurrijke hapjes.

Heb je een kleine onderneming en wil je ook een kraampje..?
Iedereen met een “commerciële” insteek betaalt €15,- voor stageld/ vergunning. Afhankelijk van de wensen staat eventueel een kraam ter beschikking.
Non-profit organisaties/ activiteiten kunnen kosteloos aansluiten.


Let op: Indien je met eten op de markt wilt staan, geef dit voor 15 maart door i.v.m. de vergunningaanvraag!

Kinderrommelmarkt;

Kinderen kunnen naar hartenlust “handelen” met hun tweedehands spullen. Hierdoor leren ze met geld om te gaan en kunnen ze een zakcentje verdienen. Verkoop uitsluitend door kinderen!

Kinderen kunnen met tweedehands spullen terecht op de kinderrommelmarkt (GRATIS). Zij dienen zelf wel voor een kleedje te zorgen!

Optredens;
Zit jij bij een leuk dansgroep, kun jij muziek maken of wil je een nummer zingen..?? Laat het ons weten!

Contact:
Neem contact op met Ricardo Mulder 06-16 811 279

Let op! Het aantal kramen is beperkt een eigen kraam/ tafel meenemen heeft de voorkeur!

HAPPY SATURDAY IN CAFE BILJART BEIJUM



'Adio Amore adio, jij moet niet huilen, adio amore ik kom terug.

Ik moet je hier met pijn achterlaten, maar ik ben zo blij dat ik jou heb ontmoet.
Wat ik nu van jou heb dat zijn duizend dromen, al moet ik nu afscheid  nemen, het ga je goed.'

Bovenstaande tekst met bijbehorende klanken kwamen de Beijumblogger gisteravond ten gehore nadat hij het Café Biljart aan de Claremaheerd had betreden.

Tegen 23.00 uur was dat. Ondergetekende komt in verband met drukte en veel werken minder in het uitgaansleven van Beijum. Maar hij dacht direct na binnenkomst: dit, het Café Biljart Beijum, zou toch echt een der muziekpodia moeten zijn voor Beijum40.

Wat een sfeer, wat een gezelligheid en wat een meezingende en dansende mensen.

Het was volle bak en iedereen was opgetogen. Het bier en andere versnaperingen gingen van glas naar mond.

De avond was vanuit het café aangekondigd als 'Happy Saturday Party met Koos Jansen.'
Zie helemaal beneden.

Het kan niet anders zijn dan dat Koos de zanger is die we op de rechter en benedenste afbeelding met een blonde schone zien zingen. Op de benedenste foto staat de zanger een beetje wazig, maar het geluid dat hij voortbracht was helder.

Er zou meer live-muziek in het uitgaansleven van Beijum te horen moeten zijn. Het genre doet er eigenlijk niet toe, als het maar feestelijkheid en gezelligheid met zich meebrengt.

Beijum bestaat 40 jaar. En het van oudsher bekende Cafe Biljart geeft het goede voorbeeld wat betreft sfeer maken in de wijk.

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (64)


Een weggegooide kerstboom en sneeuwklokjes. 
Oftewel, kerstmis en de overgang van winter naar voorjaar in beeld gebracht.

Er liggen nog verscheidene afgedankte kerstbomen op verschillende plekken in de wijk.

Nou niet weer beginnen over dingen die langs de weg gegooid worden in Beijum Beijumblogger, nu weten we het wel een keer (....).

Bovenste afbeelding is gisteren in het Groene Hart van Beijum gemaakt.
We zien een kerstboom en rond de voet van de vier meter verderop liggende boom groeien sneeuwklokjes.

Omdat dit op de groot afgebeelde foto een beetje moeilijk is te zien, is er van de witte voorjaarsbloemetjes een screenshot gemaakt, zie afbeelding links met op de voorgrond de kerstboom ook nog zichtbaar.

De grond is momenteel te hard bevroren om er een gat in te maken. Maar het zou toch een idee zijn om een stuk grond van 100m2 in Beijum te regelen waarin begin januari van elk jaar honderden afgedankte kerstbomen te kunnen laten verder groeien. Kerstboom-recycling. Kunnen ze half december weer voor een prikkie aan de man/vrouw worden gebracht.

zaterdag 24 februari 2018

EENDEN GAAN LIEVER AAN DE DRANK IPV TE GAAN VOETBALLEN


Ze leken op weg naar de bal. Alsof ze zin hadden in een potje eenden-voetbal. Maar schijn bedroog.

Het gebeurde gistermiddag allemaal op de sloot ter hoogte van de Tine Marcusschool en multifunctioneel centrum 't Trefpunt.  De sloot aan de westzijde van de Beijumerweg.
Maar zie de linker afbeelding. Ja, Beijumers gooien wat op straat en in de sloten, de voorste eend lurkt aan een fles waar alcohol in heeft gezeten. De fles is ook op bovenstaande foto te zien, halverwege tussen eenden en bal.

Terzijde, veel mensen vinden eenden deze dagen zielige dieren, toch schijnt het niet goed te zijn om ze brood te voeren. Willen we zieke eenden? Via Vogelbescherming.nl, en de letter-opmaak gaat in deze niet helemaal naar behoren:

Veel brood eten is niet gezond voor eenden. Het is geen natuurlijk voedsel; het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen, en er zit zout in, wat echt ongezond voor ze is.
  • Het is niet nodig. Eenden eten ‘s winters vooral gras en waterplanten en dat kunnen ze prima vinden: veel gezonder!
  • Grote hoeveelheden brood blijven vaak liggen en dat trekt ook ratten en muizen aan. Of het wordt gegeten door meeuwen en kauwen die soms overlast in de wijk veroorzaken.
  • Brood dat in het water blijft liggen vervuilt het water en is een voedingsbodem voor ziekteverwekkers.

OOK LIEVE DINGEN LANGS DE WEG IN BEIJUM


"Nou weer een paar positieve blogs hoor, je doet net alsof Beijum één grote vuilnisbelt is. Daardoor stonden we er het afgelopen week gekleurd op in de media. Ik ben de negatieve reacties over onze wijk daarop volgend, waarin we ook als aso's werden uitgemaakt, meer dan zat."

Zomaar een reactie van een lezer over de berichtgeving over vuilnis van afgelopen week.

Het was inderdaad allemaal een beetje erg veel. Ondergetekende heeft er weinig moeite mee als hij als boodschapper bekritiseerd wordt, maar feit is dat hij niet verantwoordelijk is voor een afval-dump avond die door Beijumers in combinatie met 100%Groningen wordt georganiseerd, en ook bepaalt hij niet wat de buurtconcierges op Radio Noord verkondigen ("Om moedeloos van te worden"), quotes die even later op de website van Noord verschenen.

Zo gaat dat met hypes en elkaar na-papagaaien in de media. DvhN begon er donderdag mee, Rtv-Noord wilde niet achterblijven en ging er maandag ronkend overheen.

Weest gerust, de berichtgeving op Beijumnieuws gaat niet de zure en donkere kant op. Het is goed dat de troep die door Beijum ligt verspreid op de politieke agenda is gezet, maar het is niet zo dat de wijk een grote smeerboel is.

Er gebeuren ook mooie dingen langs de straten in de grootste wijk van Groningen. Zie foto, gistermiddag gemaakt. Bentismaheerd.
Waarom het plantenbakje met bollen en groen in de container gooien?

Neemt u maar mee, een cadeautje van een gulle gever.

WINTER LANGS DE ZUIDWENDING (11)


Ja, het is nu inderdaad winter langs de Zuidwending, alleen zie je er niet zoveel van.
De Beijumblogger had tijdens het begin van deze serie andere verwachtingen, pakken sneeuw, schaatsende kinderen, al of niet achter een stoel, en mensen die zich anderzijds dik ingepakt met handschoenen en mutsen over het ijs zouden begeven.

Maar laten we eerlijk zijn, momenteel is het wel écht winter. Over een paar nachten zou het om en nabij de tien graden gaan vriezen.

Het zou een aardige toegift van Koning Winter zijn, zien we hier over een week mensen op het ijs?
Het zou kunnen, maar dan moet het wel stevig door vriezen.

Volgende week zaterdag is het 3 maart. De beginnende lente-maand is dan begonnen.

vrijdag 23 februari 2018

HUISHOUDELIJKE MEDEDELING


SNELHEID BEIJUMNIEUWS HERSTELD

Beijumnieuws laadde de afgelopen slecht tot zeer slecht op, het duurde soms tegen de halve minuut aan voordat het weblog op de computer of laptop in beeld kwam.
Als het goed is zijn de problemen nu verholpen.
De vertraging deed zich voor tot ergernis van sommige lezers, internet moet nou eenmaal snel gaan, daar past geen traagheid bij.

Als het goed is is het euvel opgelost, voor de geïnteresseerde lezer, het had te maken met het toevoegen van cache files.

Zie https://urtrickworld.blogspot.nl/2016/03/how-to-add-cache-in-blogger.html

RECREATIEPARK KARDINGE (49)

De klimtoren van Kardinge staat fier en gracieus overeind. Misschien wel een keer de hogedrukspuit erop zetten zodat ie weer mooi helder geel wordt.

De reiger die ondergetekende vanmiddag tegen 15.10 uur op een sloot op de hoek Koerspad met het Meedenpad aantrof stond ook fier en gracieus, maar dan op het ijs.

Zoals paarden edele dieren onder de viervoeters zijn, ze hebben benen en geen poten, zo behoren de reigers tot de chique dieren onder de gevleugelden.

BOUWEN AAN EEN NIEUW INNERSDIJK (28)


De bouwvakkers op het Innersdijkterrein werken onder een stralende blauwe lucht. Maar ze hebben zich uiteraard wel dik ingepakt. Een helm is verplicht maar de handschoenen en schoenen met stalen punten doen het vast ook goed (en warm) op de steigers..

Zie afbeelding boven, op de eerste etage van het Derdengebouw is een man aan het werk, op de achtergrond staan huizen aan de Bentismaheerd.

Afbeelding links, het tijdelijke uitzicht vanaf Plein Oost.

Op het grote plakkaat is het gebouw te zien dat uiteindelijk na een jaar bouwen op deze plek zal staan.

OOK VERBAND LANGS DE WEG IN BEIJUM


Het was een beetje de week waarin het nieuws (afval) uit Beijum op straat lag.
Zie nog eens de berichtgeving van het begin van de week over grofvuil langs de Beijumer wegen (afgelopen maandag).

Gisteren postte de Beijumblogger een bericht over brood dat op straat was gegooid.

Aan het begin van de avond had ondergetekende even het gevoel een soort van déjà vu te beleven.
Wat lag daar toch voor wit spul verspreid op de weg in de wijkring-bocht ter hoogte van de Isebrandtsheerd?

Even de auto aan de kant, gelukkig de bus reed net weg van de bushalte, even parkeren zonder het verkeer te belemmeren.

Tot zijn verbazing zag de blogger allemaal verband op de weg liggen, deels los, deels nog ingepakt.
Na het maken van de foto's, zie boven en links, raapte ondergetekende een in plastiek (Duitse tekst op de verpakking) verpakte rol (wikkel) verband op en nam het mee naar huis.
Uitpakken en in de verbanddoos leggen, zie foto rechts.

Er wonen hele vreemde maniakale mensen in Beijum. Ze gooien sociaal vuilnis langs de weg, goed eetbaar brood, en ook nog eens verband waarmee je wonden kunt verzorgen.

donderdag 22 februari 2018

ONDERTUSSEN IN DE HUNZE (69)




Sinds dat de nieuwe aansluitingen op de oostelijke ringweg zijn gerealiseerd, bestaat De Hunze uit De Hunze Noord en De Hunze Zuid.

Dat klinkt heel wat, alsof je er ook een treinstation Noord en een station Zuid hebt. Zal het in De Hunze Noord ook kouder zijn in vergelijking met het meer zonnige Zuiden?

Beijum kent ook een kruispunt Beijum Noord en Beijum Zuid, maar wat we in de grootste en in april weer groenste wijk van Groningen ook hebben is een Beijum Oost en een Beijum West.

Even doorbordurend op de windstreken, apart dat beide wijken wel een noord en een zuid hebben maar geen centrum.

Als je op de plattegrond van Beijum twee diagonale strepen trekt, kom je in de Grevingaheerd terecht als je het middelpunt zoekt.

Waar zou het middelpunt van The Hunze liggen?
Foto boven is in de wijk Starkenborgh gemaakt. Zoals eerder is beschreven, de straatnamen in deze wijk zijn naar voetballers genoemd. De Klaas Schipperlaan, foto, naar een bekende Groninger oud- scheidsrechter.
Is het niet een beetje aanstellerig om deze paar straten een eigen wijknaam te geven Hunzetjes? Waarom dit niet gewoon De Hunze West noemen?

Foto's links en rechts, de grensovergangen bij Noord, links, en rechts, zuid.

Het voorjaar komt er langzamerhand aan, tijd voor verandering. Laten we De Hunze gaan annexeren en het Beijum West gaan noemen. Al het andere gaat dan Beijum Oost heten.
De naam Starkenborgh gaat dan verdwijnen, we geven de Wibenaheerd, aan de hele andere kant, toch ook geen eigen wijk-naam? De Wibenaborgh....