maandag 30 november 2009

OP SCHEUVELS EEN PAK MELK HALEN

Alle bladeren zijn zo'n beetje gevallen en langzamerhand kruipen we naar de winter toe. Voor veel mensen is dit een periode die ze het liefst over zouden willen slaan. Koud, donker, gladde wegen, eventuele winterdepressies, etc. Niks aan voor deze categorie mensen, laat het maar z.s.m. voorjaar worden. Maar als u links in het archief spit( januari, februari van dit jaar) komt u toch werkelijk prachtige beelden tegen van schaatsdagen op de Kardingerplas en de ijsbaan van Zuidwolde. Ijspret op de Zuidwending niet te vergeten. De winter heeft zo zijn charme. De man die u op de foto ziet behoort vast ook tot de ijs- en sneeuwaanbidders. Met een pak melk in de hand zwierde hij op scheuvels over het fietspad langs de Emingaheerd. Ik had geen tijd om hem te vragen wat voor scheuvels hij onder had, het waren geen rolschaatsen, ze waren net als echte scheuvels plat van onderen, klik de foto groter. Kan iemand vertellen hoe je op platte scheuvels over verharde wegen kan zwieren? Of is het een naïeve vraag en zitten er toch onzichtbare rolletjes onder?

VAN DE 1e MONTESSORISCHOOL NAAR DE DIJK

De ouders, kleerkrachten en natuurlijk de kinderen van de 1e Montessorischool leven in meerdere opzichten naar Oud en Nieuw toe. Het oude jaar zal worden ingewisseld voor een nieuwe. Maar wat nog veel belangrijker is, de oude school zal plaats gaan maken voor de fonkelnieuwe De Dijk. De kindervoetjes zullen nog een week of drie door de oude school drentelen, op 11 januari zal worden begonnen met de sloop ervan. De betrokkenen, ouders en leerkrachten, zullen vast geen kwaad woord over de terminale school willen horen, maar naast de nieuwe De Dijk komt het huidig onderkomen over als een scharminkelige en uit de tijdse noodbarak. De crisis van een paar jaar geleden is al lang bezworen en achter de rug, met de nieuwe De Dijk gaan we een bladzijde omslaan. Een nieuw en fris hoofdstuk uit het Montessoriboek Beijum is aanstaande.Kijk even mee naar de laatste ontwikkelingen. De video bestrijkt de periode van de laatste drie weken.

MAANDAGOCHTEND (8)

De wekker gaat na het weekend onherroepelijk weer af op de maandagochtend. Je moet weer na twee vrije dagen, de plicht roept. Dat is niet altijd prettig maar aan de andere kant wel lekker gemakkelijk. Niet nadenken, gewoon opstaan en de dag en de nieuwe week beginnen. Voor Beijumers met kinderen is het weer het geijkte patroon: in de kleren met die handel, brood voor zetten, schone snoet, tanden poetsen, jas aan, fiets pakken en naar school. En liever geen getreuzel met brood eten, en ook geen tien minuten bezig zijn om de schoenen dicht te veteren! Opschieten, we moeten weer. De foto is vanochtend genomen bij de Johan Calvijnschool. Kind naar school en vervolgens gaan werken. Of, een kleiner broertje of zusje vervolgens nog even bij de peuterspeelzaal afleveren. Sommigen ouders vinden nog even een minuutje om wat bij te kletsen, zie achter het verkeersbord. Het is vast de categorie ouders die lekker naar huis kunnen om koffie te gaan drinken. Wat zijn er eigenlijk veel verschillende scholen in Beijum. De Calvijnschool staat op een afstand van ongeveer 400 meter van zowel de Heerdstee en de Doefmat als wel ook van de Montessorischool vandaan. Voor elk wat wils. Van laatstgenoemde school, de 1e Montessorischool verschijnt hier in de loop van de dag een video met de laatste ontwikkelingen. De week is weer begonnen.

zondag 29 november 2009

KOM MEEPRATEN OVER PLEIN OOST

Beste bewoner,

In juli 2007 is het Plein Oost feestelijk geopend. We zijn nu ruim 2 jaar verder. Wat vindt u van:

- De inrichting
- De verlichting
- Het verkeer
- Overlast

Uw mening en uw ideeën over het Plein Oost zijn belangrijk!
De gemeente Groningen organiseert dinsdag 1 december om 20.00 uur een evaluatie van Plein Oost in Innersdijk. Het opbouwwerk van Stiel wil alle bewoners de gelegenheid geven om zijn of haar stem te laten horen.
U bent van harte welkom op deze avond. Mocht u niet kunnen of willen, dan organiseert Stiel een inloop op:

Maandag 30 november tussen 16.30 uur en 19.30 uur in de Wegwijzer (Ypemaheerd 42).

Mocht u op beide data niet kunnen, maar u wilt wel uw mening, suggesties en ideeën kwijt? Dan kunt u ons altijd mailen of bellen op
joyce@stiel.nl / francis@stiel.nl
tel. 050-5490303

SINTERKLAAS MAAKT OVERUREN IN BEIJUM(2 dec. intocht)

Sinterklaas krijgt het de komende week druk in Beijum. In elk geval moeten de vele tientallen nog lege schoenen gevuld worden, zie foto rechts. Tot en met a.s. dinsdag kunnen kinderen uit Beijum hun schoentje nog inleveren bij de servicebalie van Albert Heijn. Op de verjaardag van de Sint kunnen ze hun schoentje gevuld weer ophalen. De goedheiligman zal dan vanaf de wijkring via Winkelcentrum Oost naar Winkelcentrum Beijum West rijden en daar omstreeks 13 uur aankomen. En natuurlijk komt hij niet zonder cadeautjes...Muziekkorps Wilhelmina zal de stoet zaterdag begeleiden. Aanstaande woensdag komt Sinterklaas ook al in de wijk, hij zal dan Plein Oost gaan bezoeken, klik de linker flyer hiervoor groter. Tegelijkertijd kunnen kinderen vanaf 14 tot 17 jaar ook een speculaaspop versieren in Winkelcentrum Beijum. Je moet je hiervoor tevoren opgeven, de versierde taaitaaipoppen kunnen na afloop op de woensdagmiddag mee naar huis worden genomen. Kinderen hebben die dag wat te kiezen, de intocht van de Sint op Plein Oost meemaken of taaitaaipoppen versieren in AH. Op donderdag en vrijdag, 4 en 5 december is er koopavond in Winkelcentrum Beijum en worden er poffertjes aangeboden door de verschillende winkeliers. Naar verwachting zal Sinterklaas op zondag 6 december doodmoe maar voldaan met de boot terugkeren naar Spanje.

SWINGENDE AFRIKA-AVOND IN AMBIËNTE

Er valt niet echt een verslag van te maken, in verband met andere verplichtingen kwam ik gisteravond pas om tien voor 11 in het Trefpunt om nog even een staartje van de Afrika-avond mee te pikken. Het werd een erg klein staartje want om 23 uur was het festijn afgelopen. De ongeveer 45 mensen die ik er nog aantrof waren in opperbeste stemming, dit mede door de opzwiepende geluiden van een Afrikaanse band. De naam is me niet bekend maar die zou nog opgestuurd worden, evenals een paar scherpere foto's. Perla Lourens van de Kadushiclub vertelde nog dat het veel drukker was geweest en dat de hele avond succesvol was verlopen. Zoals gezegd, waarschijnlijk komen er nog aanvullingen en/of foto's. Aanvullende sfeerimpressies zijn ook welkom op Beijumnieuws@online.nl

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (15)

Rups kooluil Tijdens mijn zwerftocht door de tuin van De Wiershoeck op dinsdag 10 november zag ik op een afgevallen blad van de boerenkool een nogal donkere rups zonder duidelijke kenmerken. Even later ontdekte ik op een ander blad nog een tweede exemplaar. Aan meerdere koolplanten was duidelijk te zien dat ze bezoek hebben gehad van een rups.
Ik had geen idee welke rups het was. In mijn vlindergidsen kwam ik de rups niet tegen en ook een zoektocht op internet bracht geen uitkomst. Ik heb daarom een paar foto’s naar de Vlinderstichting gestuurd en zo kwam ik te weten dat het de rups van de kooluil is. Een gewone soort die verspreid over het hele land voorkomt en die behoort tot de familie Noctuidae (Nachtuiltjes). Tot deze familie behoren wereldwijd minstens 25.000 en mogelijk zelfs 100.000 soorten. De meeste nachtuiltjes hebben grauwe voorvleugels, sommige hebben echter felgekleurde achtervleugels. Op de voorvleugels van veel nachtuiltjes zijn vaak twee “uilvlekken” te herkennen (afhankelijk van de vorm van de vlek: ringvlek, niervlek of tapvlek genoemd). De meeste nachtuiltjes vliegen ’s nachts en worden aangetrokken door licht. Veel nachtvlinders worden ook aangetrokken door suiker en bloemen die nectar bevatten.

De kooluil heeft een spanwijdte die varieert van 34 tot 50 millimeter. Per jaar (van midden april tot oktober) vliegen er twee tot drie generaties. Het vrouwtje zet 20 tot 30 eitjes af aan de onderkant van een blad. Na 10 tot 15 dagen komen de larven uit de eitjes. De kooluil overwintert als pop of rups in “diapauze”, een rusttoestand voor de verpopping.

De 40 tot 45 mm lange rupsen zijn groen of bruin van kleur met donkere vlekken en ze zijn het hele jaar door aan te treffen, maar vooral van augustus tot oktober. De rups foerageert ´s nachts en verbergt zich overdag dicht bij of in de grond. De soort overwintert meestal als pop in een cocon in de grond en soms als rups. Een rups loopt niet snel weg, dus je hebt meestal wel de tijd om een paar foto’s te maken. Voor het maken van een close-up moet ik de rups wel tot op enkele centimeters benaderen. De rups kan zich daardoor bedreigd voelen en rolt zich dan op. Maar als je voorzichtig met hem omgaat dan ontspant hij wel weer en gaat hij verder met wat hij graag doet: eten. En dat heeft weer tot gevolg dat de rups ook af en toe moet poepen. Als je ergens een rups van een blad ziet eten, heb je een grote kans dat je op dat blad ook een of meerdere rupsenpoepjes vindt. (Gebaseerd op informatie op Wikipedia en Vlindernet)

Tekst + foto: Luit Staghouwer

zaterdag 28 november 2009

HEBT U EEN BONUSKAART?

Ik weet niet hoe het de lezer(es) vergaat maar ik vind het contact met de meeste caissières bij Albert Heijn niet alleen functioneel maar ook vaak nog eens erg gezellig. Vooral ook op zaterdagmiddag, wat een drukte en wat een levendigheid. Ik betrap me er op dat ik wel eens een extra lange rij uitzoek om toch vooral even te kunnen kletsen met een caissière waar ik in de loop der jaren een band mee heb opgebouwd. Met de een heb je nu eenmaal meer dan met de ander, dat is met collega's zo, met vrienden en familie maar ook met functionele contacten. De onverklaarbare klik die je met sommigen wel hebt, en met anderen weer niet. De caissières hebben gedurende een dienst wel een paar honderd klanten die de kassa passeren. Het lijkt me iets om helemaal raar van te worden, je bliebt allerhande producten over de scanner heen en je zit daar eigenlijk als levende automaat. Het voordeel lijkt me de afwisseling wat betreft de klant die steeds voor je neus opduikt. Geen mens gelijk aan de ander.De caissières van Albert Heijn komen bijna allemaal monter en opgewekt over. Bij een paar merk je het -m.i. begrijpelijke- chagrijn, met daarbovenop toch het gespeelde fatsoenlijke en beschaafde laagje. In deze rol kun je je zo sikkeneurig voelen als het maar kan, maar je zult en moet vriendelijk, behulpzaam en attent blijven. Eerst de groet: Goedemiddag. Daarna: Hebt u een bonuskaart? Vervolgens: Wilt u koopzegels? Terwijl je afrekent: Wilt u de bon ook mee? Dan wens ik u nog een fijne dag verder. U wordt gezegd door de caissières waar ik niks mee heb, de rest tutoyeert me. Ik geniet altijd als mijn favoriete caissière, nee ik noem geen naam, me uitzwaait met doei doei.

ECOLOGISCHE KERSTSTUKJES MAKEN IN KINDERWERKTUIN

(Ingezonden) Op woensdagmiddag 16 december vanaf 13.30 kun je in het leslokaal van de kinderwerktuin Beijum aan de Beijumerweg 20c ecologische kerststukjes maken.

De te maken kerststukjes zijn niet alleen mooi om te zien ter verhoging van de kerstsfeer in huis. Als de feestdagen voorbij zijn, dan zijn de vogels in de tuin aan de beurt om te genieten van de kerststukjes, want de creaties worden zo gemaakt dat er veel van gegeten kan worden door de vogels in eigen woonomgeving.

Kosten voor deze activiteit zijn euro 2,== per deelnemer. Er kunnen maximaal 25 (kinderen en volwassenen samen) mensen aan deelnemen. Opgave bij de afdeling NDE, telefoon 3676321 of op de kinderwerktuin tel 5422226. Of bij: nde@ocsw.groningen.nl De activiteit duurt ongeveer 2 uur.

DE ETENSLESSEN VAN GER VAN DAM

Er zijn van die momenten waarop je het jammer kunt vinden dat je geen kind meer bent. Zoals de afgelopen week een keer, het gebeurde in het gebouwtje op het Schooltuincomplex. Het was net alsof je een stripverhaal binnenliep. Buiten joelde de wind en de regen kletterde op het dak. Maar binnen was tovenaar Ger van Dam druk in de weer om een kookles voor kinderen van een of andere basisschool voor te bereiden. De kinderen gaan de etiketten van de verschillende produkten bestuderen en gaan kijken wat er allemaal inzit. Hoeveel vetten en hoeveel eiwitten? Dikke en vetzuchtige kinderen, daar zitten we niet op te wachten, als ze zich bewust worden van de vele calorieën die in sommige produkten zitten dan kunnen ze hun eigen eetgedrag bijsturen. Tenminste, dat hopen we dan maar. Vaak is de realiteit weerbarstiger dan wishfull thinking alleen. Kinderen worden pubers, en die hebben vaak weer maling aan dit soort opvoedingsregeltjes. Patat, fricadellen en kroketten. Vooruit, ook een bamischijf erbij. Niet alleen pubers trouwens, dé eet- en zuipmaand van het jaar staat weer voor de deur. Of niet volwassenen? Maar waarom negatief en cynisch doen? Wie zegt dat er niks van de wijze lessen van educatief medewerker NDE Ger blijft hangen?

vrijdag 27 november 2009

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Er zijn lezers die aangeven dat ze voordat ze Beijumnieuws op gaan een waarschuwing krijgen al zouden ze een onveilige site betreden. Als er meer lezers zijn die dit ondervinden dan verneem ik dat graag via Beijumnieuws@online.nl Ongeveer driekwart jaar geleden is er een keer 'ingebroken' op deze wijkblog, iemand had zomaar enkele berichten kunnen plaatsen. De meeste mensen genieten van Beijumnieuws, maar zoals overal heb je hier ook enkelingen die het voor mij en de lezers wel zouden willen verpesten.

De berichtgeving in de Regiokrant over Vrouwengroep Orchidee loopt ten einde. Na tweeënhalf jaar is de groep genoeg in het zonnetje gezet. De komende weken plaats ik hier nog een paar achterstallige verslagen over deze multiculturele groep. Het was een aparte ervaring om als minderheid(man) in een vrouwelijke 'minderhedengroep' te komen. Daarover later meer.

Zondag a.s. kan ik niet aanwezig zijn in Pand49 als de Lichtkunstenaars daar een gezamenlijke expositie openen. Een foto of eventueel een film is welkom.

De aanvullingen, mails en reacties van lezers als er iets gebeurd is waar ik niet bij heb kunnen zijn vind ik geweldig. Dat maakt dat Beijumnieuws steeds meer van en door Beijumers wordt. Sommige mensen geven aan het prettig te vinden dat als ze gillende sirenes horen ze binnen een half uur kunnen lezen wat er is gebeurd. Alle nieuwtjes, foto's en tips blijven welkom!

Vergeet morgen de Afrika-avond in Ambiënte niet. Zie flyer van gisteren.

WEER ONGELUK OP WIJKRING

Ter hoogte van de Fossema- en Framaheerd is een half uur geleden een ongeluk gebeurd. Uit de eerste, nog onbevestigde, berichten valt op te maken dat een fietser of wandelaar door een auto is aangereden. Informatie is welkom op Beijumnieuws@online.nl
Zie reacties hieronder.

GAAN MET DIE BANAAN

Het verhaal, zeg maar de vraag, over de houten banaan aan het begin van het Heerdenpad, nabij de Korrewegbrug, blijft gezien de reacties de gemoederen nogal wat bezighouden. Zie ook het artikel over de banaan van afgelopen zondag de 22e november. En lees ook de reacties.

Een paar dagen geleden trof ik dit 45 km-wagentje naast de banaan(op de foto net niet zichtbaar) aan. Het zag er mysterieus en verdacht uit. Want, had en heeft dit wagentje iets met de banaan uit te staan? Waarom stond het karretje zo lang naast de banaan? (Tien meter afstand). Toen ik er langs fietste zag ik een tros bananen op de bestuurderstoel liggen. Wat was en is hier aan de hand? Zitten er schrijftalenten onder de lezers(essen)? Maak dan zelf uw verhaal en neem ons mee in uw fantasiewereld. Achter de fotograaf ligt de Korrewegbrug, en naast de brug stond een viskar. Links, niet zichtbaar op de foto, staat het Wessel Gansfortcollege, rechts de banaan... Wie komt daar aanfietsen?
Beijumnieuws@online.nl, of reageer hieronder.

HENNEPKWEKERIJ AAN DE SCHELTEMAHEERD


GRONINGEN - In een woning aan de Scheltemaheerd is donderdag een hennepkwekerij opgerold. De politie kreeg een anonieme tip over de kwekerij. Agenten roken bij het huis een sterke hennepgeur, en troffen daar op twee zolderkamers ruim 800 hennepplantjes aan. De stroom werd illegaal afgetapt.

De bewoner is aangehouden en de hennep en kweekapparatuur zijn vernietigd.

Bron: www.oogtv.nl

ZONNEN OP PLEIN WEST

Guur, regenachtig en koud is het buiten. De zon lijkt wel uit het heelal verdwenen, wat een grijze dag vandaag. Huilen met de pet op en knudde met een rietje. Op Plein West lijkt echter een straaltje zonneschijn de troosteloosheid te doorbreken, zie foto. Of is dit een handeltje in illusies? Ik ben niet zo'n zonnebanktype maar vraag me af: zou het lekker zijn om speciaal op een dag als vandaag onder een MegaZon te gaan liggen? Dat kwartiertje zal wel lekker zijn, maar je moet daarna toch ook weer naar buiten? Als er lezers zijn die wel eens gebruik maken van een zonnebank dan kunnen ze hun ervaring(en) hier kwijt. Deze ontklede dame ligt trouwens te genieten tegenover de drankwinkel op Plein West. Als dat maar goed gaat. De drankwinkel is intussen voorzien van rolluiken. Maar wie beschermt deze dame?

donderdag 26 november 2009

A.S. ZATERDAG AFRIKAANSE AVOND IN AMBIËNTE

Hoeveel nationaliteiten er precies in Beijum wonen weet ik niet. Het zijn er naar schatting tussen de 120 en 140. Wat wél bekent is is het feit dat je hier in Beijum geen interculturele conflicten of spanningen hebt. In Groningen wordt geïnvesteerd in goede en verdraagzame betrekkingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. In Beijum laat Ambiënte zich aanstaande zaterdag van z'n beste kant zien. Hoezo is dit alleen een soos voor Antillianen en Arubanen? Er is plek voor iedereen in Ambiënte! En in heel Beijum natuurlijk. Er is op deze laatste zaterdag van de maand een Afrikaanse avond georganiseerd in de soosruimte in het Trefpunt aan de Beijumweg. Niet alleen Afrikanen, Nederlanders en Antillianen zijn welkom. Er is plek voor iedereen.
Deze Afrikaanse culturele avond wordt georganiseerd door de Stichting UMHA, de Kadushi Club en de overige leden van de werkgroep “Plek voor Iedereen”. De werkgroep organiseert, in samenwerking met de partners van het wijkteam NLA en andere instellingen in de wijk, meerdere culturele avonden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joyce van der Waal, Stichting Stiel, tel. 06-3882 4951 of joyce@stiel.nl

STELLING VAN DE WEEK (4)

Beijumnieuws drijft teveel op één persoon. Als de beheerder ervan zou stoppen, ziek worden of zou gaan verhuizen is het afgelopen. Daarmee zouden veel kijkers gedupeerd worden. Daarom ben ik van mening dat er een wijkinternetredactie moet komen om de beste en leukste site van Beijum langdurig in de lucht te houden!
Naschrift JF: Inzendster is bekend. Stoppen, ziek worden of verhuizen is wat mij betreft(hopelijk) niet im frage.

GROEPSEXPOSITIE IN PAND49 MET ALS THEMA LICHT


De exposities in Pand49 volgen elkaar om de maand op. Voor de december heeft het pand een expositie in petto die goed past in de tijd van 't jaar.
De donkerste dagen van het jaar komen er aan en wat is er dan mooier dan het houden van een Licht-expositie? De expositie is dit keer niet gebaseerd op het werk van één of twee personen, een twintigtal professionele- en amateurkunstenaars zorgen voor een complete groepsexpositie. Er doen teveel kunstenaars mee om ze hier allemaal op te noemen. Ga aanstaande zondagmiddag een kijkje nemen in Pand49!
Zondagmiddag 29 november wordt in galerie Pand49 een bijzondere expositie geopend. Een groeps-expositie van amateur- en proffesionele kunstenaars uit Beijum met het thema "Licht". Aanvang 16.00 uur. Ypemaheerd 49.
Wilt u genieten van een bijzondere expositie? Kom dan het werk bekijken in Galerie Pand49.
Open van di-zamiddag van 13.30 tot 17.00 uur. De expositie loopt van zo 29 november tot wo 6 januari 2010.

TRANSITIONTOWN GRONINGEN HEEFT ERKENDE STATUSNieuwsbrief Transition Town Groningen
november 2009

Groningen officieel Transition Town!
Heet van de naald: we kregen vanmorgen van het Transition Network in Engeland het bericht dat we de ‘official’ status krijgen! Daarmee is Groningen de tweede officiële Transition Town in Nederland, na Deventer. Eveline Rodenburg: “Om aangemerkt te worden als Transition Town moet je aan een aantal eisen voldoen. Er moet bijvoorbeeld een stevige kerngroep zijn, een aantal leden moet de training hebben gevolgd en je moet laten zien dat de uitgangspunten van TT je ernst zijn. Aan die eis hebben volgens het Network ruimschoots voldaan. Reden voor feest!”
Aanmelden voor de nieuwsbrief? info@transitiontowngroningen.nl.
Voor meer informatie kijkt u op: http://www.transitiontowngroningen.nl/
Kijk ook op de weblog van Eveline Rodenburg, de Groene Gedachte. De bovenste link links.

woensdag 25 november 2009

RENÉ, KLAAS EN EEF ZIJN @LERT

Politie alert op wrakken
In de aanloop naar de jaarwisseling zijn wij extra alert op autowrakken, aanhangers, caravans etc. die al langere tijd op de openbare weg geparkeerd staan. Wij willen hiermee voorkomen dat dergelijke voertuigen kort voor, of tijdens de jaarwisseling aan de vlammen ten prooi vallen. Voertuigen die onder de zogenaamde wrakkenregeling vallen, worden verwijderd.
Voorkom afvoer
Heeft u een aanhanger, caravan of auto zonder kenteken op of aan de openbare weg geplaatst? Zet het voertuig dan veilig weg, dus op eigen terrein of ergens onder dak. Zo kunnen wij samen voorkomen dat uw ‘heilige koe’ naar de sloop wordt afgevoerd.
Extra toezicht op overlast
De politie ziet in Beijum opvallend en onopvallend extra toe op overlast door jongeren. Het gaat hierbij vooral om jongeren die overlast veroorzaken door te veel lawaai te maken, rommel achter te laten of alcohol te nuttigen op straat. Ook controleren wij gericht op afwijkend verkeersgedrag. Hiervoor is inmiddels een aantal mensen beboet.

Ervaart u overlast van jongeren? Dan kunt u contact opnemen met de politie via 0900-8844 (lokaal tarief) en/of het Meldpunt Overlast ( 050-5875885 050-5875885 ).
Met vriendelijke groet,
Rene Hofman, Klaas van Eeks en Eef Ekkelenkamp,
uw buurtagenten.
http://politiegroningen.m7.mailplus.nl/genericservice/code/servlet/React?encId=7SQLeRH2&actId=397971&command=openhtml

VAN DE MAMREHOEVE NAAR KDV HAMERTJE-TIK

Chaos is nog steeds troef in de voormalige Mamrehoeve. Zoals reeds eerder vermeldt wordt het karakteristieke pand aan de Atensheerd nummer 1 vanaf januari in gebruik genomen als kinderdagverblijf. Maar daar moet eerst iets voor gebeuren, bouwvakkers zijn deze weken bezig om het pand aan te passen aan de eisen van de nieuwe eigenaar. Deze eigenaar, Wietse Brandsma, liet vanochtend het pand van binnen zien. De sfeer binnen doet denken aan de chaotische bouwfase waar de Boerderijum en de 1e Montessorischool/De Dijk ook in hebben gezeten. Een lekkere puinhoop zeg maar. Maar wel een puinhoop met een belofte. In januari zal hier een glimmende en gloednieuwe dependance van kinderdagverblijf Hamertje-Tik staan.
Vanmiddag om 5 uur wordt er een brandweeroefening gehouden in het pand. U hoeft niet te schrikken als er rook uit het gebouw komt en als er een brandweerauto heengiert. Weinig Beijumers zullen de Mamrehoeve van binnen hebben gezien, kijk even mee naar de video.

http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/10/mamrehoeve-wordt-hamertje-tik-kdv.html

PARTICULIERE BORDEN IN HET STRAATBEELD (2)

(zie ook het artikel van 8 november) Er hangen meer zelfgemaakte borden in het straatbeeld van de wijk. Deze hangt in de Galkemaheerd. Verboden voor hondendrollen. Een rij bomen tref je hier aan, met een soort van zandbakje beneden om de boom heen, zie ook de achterste boom in de rij op de foto. De zandbakken zijn natuurlijk een ideale plek voor honden om een drol in te deponeren, maar niet iedereen is daar van gediend.

Nou wil de ironie dat de rij bomen, het zijn er geloof ik zes, beneden praktisch allemaal hondenkeutel vrij zijn. Behalve in de zandbak waar deze antipoepsticker boven hangt. Die ligt vol keutels. Ik wilde de lezer de aanblik van de hondendrollen onder dit plakkaat besparen, maar het is wel opvallend dat hier zoveel liggen of lagen. Het zal vast niet aan de honden uit de Galkemaheerd liggen, waarschijnlijk is er een bewoner geweest die zich heeft geërgerd aan het 'bordje' en daar op deze wijze tegen protesteerd. Toch wel weer netjes dat de persoon dan het 'stickerbordje' heeft laten hangen.

dinsdag 24 november 2009

NIEUWE RUITEN (EN EEN ROLLUIK)

De "aanslag" op Winkelcentrum Beijum ligt al weer een paar weken achter ons. Een echte aanslag was het natuurlijk niet maar twee molotovcocktails gooien is ook geen doorsneevandalisme.
De zaak heeft veel stof doen opwaaien, zo zelfs dat de burgemeester een noodverordening afkondigde. Hij wil zelfs zover gaan dat er een gebiedsverbod voor overlastplegers in de wijk ingesteld wordt. Zie het bericht hierover op 19 november. Dinsdagochtend werd een raam vervangen bij de drankenwinkel van Gall&Gall. Nee, weest gerust, er is niet weer een raam ingegooid. De schade van een paar weken geleden wordt nu nog hersteld.

Het ziet er ook niet uit, die houten beschermplaten voor/achter de ramen. Dat is iets voor oudjaarsavond, het past niet in het straatbeeld van half november. Het maakt dat er een beeld onstaat van een soort van vesting. Gewoon een winkel met ramen blijkt hier niet meer te kunnen, de vernielingen zijn frequent en structureel. De man op de foto vertelde dat er rolluiken voor de drankwinkel zullen worden aangebracht. De consequentie van het gedrag van een paar drank- en vernielzuchtigen. Mede dankzij hen wordt Plein West en Winkelcentrum Beijum in het bijzonder weer een beetje meer gepantserd.

WAPENDREIGING AAN DE CLAREMAHEERD

Een 31-jarige man uit Groningen is maandag aan de Claremaheerd in Groningen met een vuurwapen bedreigd en met pepperspray in het gezicht gespoten. De beide daders zijn ontkomen. De aanleiding van de confrontatie zou liggen in een geschil wat het slachtoffer met beide mannen heeft gehad.
Bron: http://www.dvhn.nl/

DE BEIJUMRIJDER(14) RIJDT DOOR DE BENTISMAHEERD

De Bentismaheerd is vooral ook bekend om het Centraal Wonenproject(CW). En door de Heerdstee, de basisschool op nummer 1. De Bron, weer achter de school, niet te vergeten.
Het klinkt allemaal behagelijk, vindt u niet? Lekker samen wonen in een woongroep(CW), vlakbij de open haard(Heerdstee) en je kunt naar de Bron(terug gaan). Wie wil daar nou niet wonen?
Wat het extra kneuterig maakt, vind ik, is deze bus(foto) in het straatbeeld. De bus met gordijntjes stond vorig jaar lange tijd op de parkeerplek bij de Aldi. Tegenwoordig tref je hem aan in de Bentismaheerd. Het is me nog niet helemaal duidelijk waar de bus voor wordt gebruikt, als iemand het weet hou ik me aanbevolen. Fiets even mee door de Bentismaheerd. De kneuterige en behagelijke muziek is van Paolo Conte, en hij zingt over Sparring Partners.

MIJN UITZICHT IN BEIJUM (7)

maandag 23 november 2009

KIN'N JOE GOUD GRUNNINGS VERSTOAN?

Deze Groninger taalraadsel werd door een lezeres opgestuurd. Ik kan het zelf goed vertalen maar laat lezers er graag even mee stoeien. Wat staat hier in ABN?
Een klein tipje van de sluier: het gaat over een ladder, en over stampot boerenkool.
Als men Grunnigs ken, ken men………

Hey you door
Well white wore the leather is
I is picked off lined
Wise tooth?
Quite oak night do
Oh, quite all
Hy is indicate
O, door!
Lake me all roar tow

What hest to door young?
Mouse met sea pals
Leaked me oak well what do
Now ate met than……

MAANDAGOCHTEND (7)

Op weg naar een afspraak kwam ik vanochtend de burgemeester van de Froukemaheerd tegen. Hij liet zijn hond uit. Misschien liet de hond hem wel uit. Als ik Germen Weessies tegen kom nemen we altijd even de laatste wijkroddels door, hoe staat het met de wijk en de hele 'politieke' heisa daar omheen? Hij is oud vakbondsman en bivakkeerde een blauwe maandag bij de bewonersclub. Maar daar is hij, zoals zovelen, op afgeknapt. Van politieke spelletjes en achterkamertjesgesmoezel houdt hij niet zo. Zoals zoveel capabele mensen in de wijk hield hij ook de eer aan zichzelf. "Het huft veur mie nie meer miejong," aldus Germen. Je moet op maandagochtend niet teveel energie in hopeloze dingen stoppen, maar het blijft jammer: wat in de wijk een verbindende schakel zou moeten zijn breekt af, verdeelt mensen in groepen en doet aan verdeel en heers.
Gelukkig heeft de burgemeester zijn hond nog. En bovenal zijn vrouw. Zie hem daar staan, een brok ervaring en een flinke dosis capaciteit. Hij ging naar huis. Lekker rustig. Aan de koffie.

MONTESSORIKINDEREN OP 6 JANUARI NAAR DE DIJK

De bouwvakkers, elektriciens, loodgieters, schilders en andere werklieden hebben anderhalve week geleden de nieuwe Montessorischool de Dijk vaarwel gezegd. De klus is hier geklaard, de Dijk is opgeleverd. Kijk voor foto's van dit gebeuren op de site van de school, activeer de keuzemogelijkheid nieuwbouw en klik vervolgens op november. http://www.montessorigroningen.nl/

Intussen wordt er gewerkt aan de infrastructuur rond de nieuwe school. Kinderen en ouders die straks op de fiets naar school komen moeten natuurlijk veilig door het verkeer kunnen, reden waarom er wordt gewerkt aan een fiets- en wandelroute vanaf de Emingaheerd richting Wibena-rotonde. Over ruim zes weken, op 6 januari om precies te zijn, zullen voor het eerst kinderen over dit nieuwe pad richting De Dijk fietsen. Het zal een heugelijke dag worden voor de leerlingen, leerkrachten en ouders. Na jaren knokken, doorzetten en vertrouwen blijven houden zal het dan eindelijk zover zijn: hun vurig gewenste nieuwe school is ein-de-lijk een feit. Een paar dagen later, op maandag 11 januari, zal een sloopbedrijf beginnen met het neerhalen en opruimen van de oude en nu nog bestaande school. Het speelplein zal later worden gerealiseerd. Binnenkort een video over de laatste ontwikkelingen.

zondag 22 november 2009

KLEINE, AANTREKKELIJKE EN STABIELE WINKELS

Ik ben blij met de Aldi, de Lidl en met Albert Heijn in de wijk, deze grootgrutters zorgen voor diversiteit, goedkope producten, bedrijvigheid en werkgelegenheid. Ze zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en ook niet meer uit de hoofden van mensen. Vooral boodschappen doen bij AH is een begrip. De Duitse prijsvechters staan weer garant voor goedkope (basis)producten zodat er ook nog wat te kiezen en te concurreren valt.

Wat opvalt is dat een paar kleine winkels in Beijum zo goed het hoofd boven water houden.

De bakkerij van Meindertsma op Plein West is al jarenlang een stabiele factor op Plein West. En op Oost doet Karouline het al bijna een jaar boven verwachting.

Op de foto linksboven ziet u de bakkerij, met daarnaast het puin en de bouwafval van het naastgelegen pand. Zoals reeds eerder vermeldt zal dit een zonnebankbedrijf worden. Niet op de foto maar toch vermeldenswaard: de computerzaak op Plein West doet het ook al jaren goed en is een begrip in Beijum. En vergeet schoenen- en lederzaak Shoetime niet. Persoonlijk heb ik een zwak voor de kleinere middenstanders, het zal er mee te maken hebben dat vroeger in mijn geboortedorp de middenstand werd gedomineerd door alleen maar kleine winkels. Dat wat nog voor de tijd van de prijsvechters en andere grote supermarktketens. Vanaf het moment dat die opkwamen ging de ene winkel na de ander kopje onder. Het dorp waar ik nu al zo'n 15 jaar in woon, Beijum, heeft grote supermarkten maar ook kleine en stabiele winkels. Ik weet niet hoe de lezer het ervaart, maar het bepaalt mede het aangename dorpse karakter van de wijk. Zie ook:
http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/11/24/241109_jeroen_boetiekjes.html

WAT DOET DEZE BANAAN HIER?

Gistermiddag fietste ik vanaf de stad richting Beijum en direct over de Korrewegbrug, naast het Heerdenpad, zag ik deze houten banaan op een stok in het gras. De foto was zo gemaakt. Maar het beanwoorden van de vraag waarom de banaan daar was aangebracht niet.Weet een van de lezers wat deze banaan hier heeft te zoeken? Is het een of andere vorm van buitenkunst? Is het een vorm van humor? Zit Pand49 hier achter? U mag het zeggen.Zijn er meer kunstwerken in en rond de wijk? Stuur u foto op naar Beijumnieuws@online.nl

FOTO'S UIT DE SCHOOL- EN WIERSHOECKTUIN (14)

Dinsdag 10 november. Het was een grijze, grauwe dag. Even na de middag keek ik al op mijn horloge om te zien of ik al naar huis moest voor het avondeten. Maar dat was niet het geval, het was gewoon bewolkt en er zat een buitje aan te komen.
Voorlopig was het even droog en dus keek ik rond in het labyrint bij de schooltuinen. Ik kom daar graag, er staat een grote verscheidenheid aan planten en dat is interessant, zeker als je van insecten houdt, want die komen er ook graag.
Maar op een dag als vandaag zijn de insecten zeldzaam. Hier en daar zit nog een blauwe muntgoudhaan (munthaantje) en een lieveheersbeestje. Gelukkig staan er nog wat planten in bloei. Dat verbaast me altijd weer zo laat in het jaar.
Mijn oog valt op een zo goed als uitgebloeide verbena, het is schermbloemige. De meeste bloemetjes zijn uitgebloeid, eentje staat nog mooi te zijn en een opgevangen regendruppel maakt het plaatje nog leuker.

Verbena’s zijn er in soorten, dit is de verbena bonariensis. Deze plant is afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt ook nog wel eens met z’n oude naam aangeduid: verbena patagonica. Deze verbena werd bijna twee eeuwen geleden in Europa geïntroduceerd.
Het is een plant die veel bijen en vlinders aantrekt en ruim een meter hoog wordt. Daardoor zijn de bezoekers van deze bloem goed te fotograferen (als ze blijven zitten), je hoeft er niet voor op de knieën.
De stengels van Verbena zijn vierkant en ruw behaard, evenals de lancetvormige bladeren. Stengels en bladeren zijn grijsgroen. De stengels met bloemen schieten vanaf de hoofdstengel alle kanten op. Het geeft een onregelmatig en bijzonder uiterlijk aan de plant. Verbena bonariensis bloeit van begin juli tot aan de eerste nachtvorst. De bloem bestaat uit een rozet van vijf kelkblaadjes, die zijn samengegroeid tot een buisvormig lichaam. Dit buisje staat op een lange steel. Alle bloemen vormen een scherm en ontspruiten vanaf hetzelfde punt op de bloemstengel. (Bron o.a. http://www.neerlandstuin.nl/planten/verbena.html)
Tekst + Foto: Luit Staghouwer

zaterdag 21 november 2009

SPULLETJESMARKT IN DE BRON


Bij Winkelcentrum Beijum wordt gefoldert en er hangen kriskras aankondigingen door de wijk verspreid. En voor basisschool de Heerdstee hangt een groot spanbord: Een spetterende spulletjesmarkt in de Bron, achter de school aan de Bentismaheerd nummer 1.

De spulletjesmarkt komt levendig, gezellig en opgewekt over, je merkt aan alles: hier zetten mensen zich in voor het goede doel.
De gehele opbrengst gaat naar 3 goede doelen: Stichting People2People, Stichting Obra en de stichting Both Sides (K)now. Het project van de People2People, (waarin de Beijumer Henk Rutgers actief is) bestaat uit ondersteuning van een school voor speciaal onderwijs voor kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking in Polen. De stichting zamelt schoolmeubilair in samen met 2 basisscholen uit Beijum en zamelt geld in voor schoolspullen zoals krijt, potloden enz. Stichting Obra (opgericht door de Beijumse Jacqueline Gomashi en haar partner) steunt een sanitair project in Togo. De Stichting Both Sides (K)now is een project van het Maartenscollege waar onze wijkgenoot Koos Meisner docent is. De leerlingen zamelen geld in om kinderen in een sloppenwijk in Manilla te ondersteunen die naar school willen maar dat zelf niet kunnen betalen.

Ga nog even kijken en vindt misschien net dat ene dingetje waar u al jaren naar op zoek bent. Voor een habbekrats. Tot 16.00 uur kunt u er terecht.

WELKOM THUIS SCHATJE

We zijn geen uitbundig volkje, met oud en nieuw kunnen we nog wel eens uit ons dak gaan, en de stoppen zullen doorslaan als Nederland op voetbalgebied weer een grote prijs gaat winnen. Maar daarmee heb je het wel gehad. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. En hou je kop onder het maaiveld.

Op individueel gebied zie je nog wel eens een vreugdeuiting in het straatbeeld. Een opgeblazen Adam of Eva, of een ooievaar. Dit spandoek hing vrijdag aan een balkon langs de Emingaheerd. De tekst was wat moeilijk te lezen omdat de wind het laken deed wapperen. Maar er stond in elk geval op: welkom thuis schatje. Er hing een rode feestballon naast. Wat is er mooier dan thuis komen? Vanuit het ziekenhuis, het buitenland, de bajes, of waar dan ook maar vandaan. Het schatje dat hier weer thuis kwam is vast en zeker lang van huis geweest, je hangt niet na één dag zo'n doek voor je gevel. Het voordeel van lang weg te zijn geweest is dat je thuis zijn weer zo gaat waarderen. Een dag zonder electriciteit of stromend water? Wat waardeer je het als je er weer de beschikking over hebt! Welkom thuis in Beijum schatje. Wat heb jij een geweldig huis in een geweldige wijk!

vrijdag 20 november 2009

WE BLIJVEN BEZIG

Zou er een wedstrijd gaande zijn tussen grafityspuiters en schoonspuiters? Het kan toevallig zijn, maar ik zie op het ogenblik elke week wel een natte spuitgast de creaties van een gekleurde spuitgast schoonmaken. De gast(en) die de bruggen inkleurt(en) zie je niet maar deze schoonmakers des te meer. Een dikke natte 'wolk' hing boven deze brug bij de Calvijnschool.

Je zou er wat achterdochtig van kunnen worden, want waarom moet dit steeds schoongemaakt worden? Het wordt toch steeds weer volgekalkt. Je hebt brandweerlieden die pyromaan zijn en politieagenten die een duik in de criminele wereld nemen. Zouden er ook schoonmakers zijn die zelf 's nachts de boel weer volspuiten met allerhande teksten? Of hebben we echt een originele gek en dwaas in de wijk die schrijft op muren en bruggen en..

BEWONERS FOSSEMAHEERD ZETTEN ZICH IN VOOR HET PLAATSEN VAN EEN NIEUW SPEELTOESTEL

(Klik vooral de rechter foto groter voor een optimaal resultaat;JF)
Een aantal bewoners uit de Fossemaheerd zet zich momenteel in om een nieuwe speelvoorziening te krijgen. Via een Goed Idee van de gemeente Groningen is het eerste contact hiervoor gelegd in mei 2009.

Doormiddel van een schriftelijke uitnodiging die huis aan huis is verspreid in de Fossemaheerd zijn er inmiddels twee voorlichtingsbijeenkomsten geweest in het Heerdenhoes.
Beide keren waren er zo’n twaalf bewoners aanwezig. Op deze manier erg leuk om samen met andere buurtbewoners in actie te komen.

Een medewerker van de gemeente heeft een aantal voorbeelden van speeltoestellen laten zien en locaties waar deze eventueel geplaatst kunnen worden. Inmiddels is unaniem gekozen voor een locatie en soort speeltoestel.

Zodra er groen licht komt betreft de financiële middelen zal er hopelijk in het voorjaar van 2010 worden begonnen met de aanleg hiervan.
Tekst (inclusief kop) + foto's : Jort Kruims
Fossemaheerd.
Ook eigen buurtberichten schrijven en insturen voor plaatsing op Beijumnieuws?

donderdag 19 november 2009

ZONDER EEN KAST ALS DEZE KON U DIT NIET LEZEN

Ik vind ze er eerlijk gezegd niet uitzien. Her en der in de wijk staan grijze grote kasten, zoals je er een van op deze foto kunt zien. Je snapt eigenlijk niet waarom de kasten, als ze er dan toch moeten zijn, niet van een mooi kleurtje worden voorzien. Zoals ze er nou bijstaan, lomp en grijs, trekken ze alleen maar grafityspuiters aan, enkele zijn al onder handen genomen.

Deze man zat vorige week in een van de kasten langs de weg te prutsen. Wat was hij aan het doen? "Ik ben even met een verbinding van iemand bezig, die was wat gestoord." Waar dient deze kast dan voor? "Voor de internetverbinding." Zo zit dat dus. Zoals kranten afhankelijk zijn van een drukkerij en van bezorgers, zo kunt u dit bericht tot u nemen omdat er van die lelijke kasten langs de kant van de weg staan.
(Aanvulling: Kasten als deze worden ook gebruikt als billboard.)

BALLONORGANISATIE MAAKTE FOUTEN IN KARDINGE

Het is er dan toch van gekomen. De uitkomsten van het onderzoek naar het bijna ballondrama van afgelopen maand augustus in recreatiegebied Kardinge zijn vernietigend voor de organisatie van het festijn:
De organisatie van het ballonfeest in augustus op Kardinge heeft flink wat steken laten vallen. Zo werden aanwijzingen van de hulpdiensten onvoldoende en niet snel genoeg opgevolgd. Bij het feest kwam een ballon in het publiek terecht en raakte meerdere toeschouwers gewond.

De harde conclusies staan in een onderzoek dat in opdracht van burgemeester en wethouders van Groningen naar het ongeluk is uitgevoerd. De organisatie heeft ten onrechte verzuimd om het publiek op grotere afstand van de opstijgende ballonnen te plaatsen. Ook kregen te veel ballonnen toestemming om tegelijk de lucht in te gaan.

Bron: http://www.dvhn.nl/

REHWINKEL WIL OVERLAST IN BEIJUM AANPAKKEN

Dagblad van het Noorden bericht (eigen archieffoto):
Burgemeester Peter Rehwinkel gaat overlastgevers in Beijum indien nodig verbieden zich in een bepaald gebied op te houden. Zo moeten de overlast en vernielingen in de wijk worden teruggedrongen. B en W antwoorden dat op vragen van de CDA-raadsleden Joop Vogel en Jan Seton. Zij vroegen het college een eind te maken aan de overlast, vernielingen en het vandalisme waaraan jongeren in Beijum zich schuldig maken. B en W beloven er alles aan te doen om ’op de kortst mogelijke termijn’ Beijum weer veillig te maken. Zo wordt een gedeelte van Beijum-west aangewezen als gebied, waarbinnen de burgemeester overlastgevers kan verbieden zich op te houden. Dat kan voor de duur van 8 uur of 14 dagen. Degene, die zich niet aan het verblijfsverbod houdt, wordt door de politie opgepakt.
Verder is de politie meer en nadrukkelijker bij het winkelplein Beijum-west aanwezig om de veroorzakers van overlast aan te pakken. Om de pakkans te verhogen gebeurt dat ook door politieagenten in burger. Ook zijn er twee projecten begonnen die op jongeren zijn gericht. Zo worden 80 bij de politie en het jongerenwerk bekende overlastgevers geholpen om (weer) naar school te gaan of werk te vinden. Ook wordt schoolgaande jeugd in een ’huiskamer’ naschoolse opvang geboden. De politie surveilleert gericht op de plekken waar de overlast plaatsvindt en doet dat dan met name in de avonduren.

woensdag 18 november 2009

PLEIN OOST HEEFT NU AL FEESTVERLICHTING

Deze foto is van vanmiddag, het was een uur of half vijf. Gierende wind, buien en leeg en verlaten. Plein Oost. Het riep bij mij de herinnering op aan de vroegere DDR. Eind jaren tachtig verbleef ik anderhalf jaar in West Berlijn en een dagtochtje naar Arbeiter-und Bauernstaat DDR voor 5 Mark was een geliefde dagvulling. In Ost Berlin had je ook veel van die desolate pleinen, je ging de U Bahn (metro) uit en alles wat je aanschouwde was grijs, doods en saai. Geen gezellige westerse winkels, alles zag er heel Aldi en Lidl-achtig uit. Ik schrijf dit niet om Plein Oost naar beneden te trekken. De herinnering en associatie kwamen ook omhoog door de guurheid, de hoospartijen en het lege plein. En door de aanblik van de Aldi, links op de foto. De kerstlichten veroorzaakten de herinnering ook enigszins. Mit Weinachten werd in Ost Deutschland ook geprobeerd iets van levendigheid en sfeer te creëren. Maar door die lampen werd het juist helemaal treurig. Het was een momentopname vanmiddag, in de zomer kun je vaak lekker op het plein zitten en kan er zowaar een zuidelijke sfeer hangen als het heet is. Vanmiddag keek ik ook even bij Pand49 naar binnen. Dát zag er wel gemütlich aus. En natuurlijk de bibliotheek, wat een paradijsje in Ost Beijum!

DE STELLING VAN DE WEEK (3)

A. Inleiding
De laatste tijd zijn er enkele aanslagen op Beijum gepleegd. Op schoolgebouwen, Gall & Gall (2x), Aldi, auto’s in Kardinge, enz. Regelmatig is er sprake van vernieling van bushokjes. Volgens mij is het noodzakelijk om te komen tot een Veiligheidsberaad van Beijum. In het kader van voorkoming van criminaliteit. Om Beijum veiliger te maken. "Heel de Buurt!" (STIEL) en "Vertrouwen in de buurt" (de lijfspreuk van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid uit 2005).
Het gaat over een verantwoordelijke samenleving (een wij-gevoel). Geen knokploegen, geen eigenrichting, maar actief burgerschap. In overleg met overheidsinstanties. Publiek-Private-Samenwerking (PPS) op een kleinschalig en beheersbaar niveau.

Het Veiligheidsberaad van Beijum kan spreken over o.a.:
1; meer cameratoezicht in de winkelcentra van Beijum-West en Beijum-Oost;
2; overleg over meer - en betere openbare wijkverlichting;
3; de oprichting van civiele heerdwachten, die kunnen samenwerken met de regiopolitie, de Vensterscholen in Beijum, de St. Buurtcentra in Beijum (BIB), de Stadsdeelcoördinatie Noorddijk, het wijkopbouwwerk van STIEL, de heerdcomités, de Sporthal Beijum, de Boerderijum, Het Trefpunt, De Wiershoeck, Innersdijk, de winkelcentra van Beijum, het Gezondheidscentrum Beijum, enz.;
4; de invoering van 30 km-zônes in bepaalde straten; bv. de Froukemaheerd.

B. De stelling

Het is goed dat er een Veiligheidsberaad van Beijum komt. Veiligheid is een ondergeschoven onderwerp. Het tij moet gekeerd worden! In goed overleg met de Beijumers.
(Kees Huizenga)

(JF): Er zijn mensen die wijzen op een artikel op de site van de Gezinsbode. De link hiervan is: http://www.groningergezinsbode.nl/profile/redactiegroningergezinsbode/article76017.ece/stok_en_wortel_voor_overlastveroorzakers_in_beijum-west

ZE MAKEN EEN VEILIGER OVERSTEEK NAAR PLEIN OOST


Het was altijd een onoverzichtelijke en dus onveilige oversteek. Komend vanaf de westkant over de Emingaheerd, richting de Claremaheerd en Plein Oost moest je tot vandaag altijd midden in een gevaarlijke bocht oversteken. Dagelijks fietsen hier kinderen op weg naar de Bieb of Sporthal en het oversteken met naderende auto´s die je niet kon zien zag er altijd kwetsbaar en link uit.
Deze oranje mannen verplaatsen op het ogenblik de oude oversteek een paar meter naar ´beneden.´(vanaf de positie van de fotograaf gezien)De oversteek komt nu precies ter hoogte van de inrijmogelijkheid naar de parkeerplaats aan de Claremaheerd. Persoonlijk blijf ik het een complexe verkeersituatie vinden, de hele infrastructuur rond Plein Oost is erg verwarrend en vaag. De fietsers die hier altijd overstaken kwamen altijd op de stoep terecht, voor de videotheek en het Biljartcafé langs. Vanaf morgen rijden ze de parkeerplaats op. De oversteekbocht is dan weliswaar wat overzichtelijker geworden maar de parkeerplaats is ook vaak druk en chaotisch. Nergens staat dat je niet op de stoep mag fietsen of brommen, ´zwakke´ en ´sterke´ verkeersdeelnemers kriskrassen gewoon door elkaar heen. Voetpad is hier fietspad en omgekeerd. En parkeerplaats is ook weer voet- en fietspad.
Trouwens, ik zie her en der door de wijk oranje mannetjes aan het werk. In de stromende regen en met een gure wind doen ze wat ze moeten doen. Waardering voor dit oranje leger in de wijk is m.i. op z´n plaats!

DE BEIJUMRIJDER(14) RIJDT DOOR DE MUDAHEERD

Als je googled op Mudaheerd dan valt op dat er heel veel huizen te koop staan. Waarom dit is weet ik niet, het lijkt me geen heerd waar je uit weg wil vluchten en het ziet er verder gezellig en bewoonbaar uit.

De Mudaheerd is weer zo'n heerd waarover eigenlijk weinig te vertellen valt. Volgens mijn weten, maar ik kan het mis hebben, is er geen heerdcomité, komt het niet in het nieuws i.v.m. vernielingen of overlast, kortom: je kunt er gewoon prettig wonen. Rij even mee door middel van deze video, de muziek is van poplegende Bob Dylan en hij zingt Evrybody must get stoned. Deze keuze is min of meer toevallig, Beijum en ook de Mudaheerd hoeven voor mij niet door een stonede bril bekeken te worden. Trouwens, wat kunnen die Mudaheerders lekker de groenstrook in fietsen en lopen die tussen hun woonheerd en het Boterdiep in ligt.


http://mudaheerd-groningen.toeto.com/

dinsdag 17 november 2009

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Morgen komt deel 3 van de proefserie Stelling van de Week. Kees Huizenga is de derde inzender van een uitdagende en prikkelende mening. Bekritiseer het, hak er eventueel op los of stem er mee in. Maar altijd met respect. Lezers kunnen bij die stelling ook eventueel hun mening geven over het al of niet continueren van De stelling van de Week.

Er zijn een paar reacties geweest en ik heb ook drie mails ontvangen van mensen die een donatie voor deze gratis nieuwssite willen overmaken. Niks moet, maar bijdragen zijn uiteraard welkom, zie rekeningnummer boven in de lichtoranje balk.

Morgen een Beijumrijder die door de Mudaheerd rijdt.

SPETTERENDE SPULLETJESMARKT IN DE BRON (21/11)


In kerkelijk centrum de Bron is op zaterdag 21 november van 10 tot 4 een markt om spullen te kopen of te verkopen. Dit allemaal weer voor het goede doel. Een grote en zogezegde spetterende spulletjesmarkt. De gehele opbrengst gaat naar 3 goede doelen: Stichting People2People, Stichting Obra en de stichting Both Sides (K)now. Het project van de People2People, (waarin de Beijumer Henk Rutgers actief is) bestaat uit ondersteuning van een school voor speciaal onderwijs voor kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking in Polen. De stichting zamelt schoolmeubilair in samen met 2 basisscholen uit Beijum en zamelt geld in voor schoolspullen zoals krijt, potloden enz. Stichting Obra (opgericht door de Beijumse Jacqueline Gomashi en haar partner) steunt een sanitair project in Togo. De Stichting Both Sides (K)now is een project van het Maartenscollege waar onze wijkgenoot Koos Meisner docent is. De leerlingen zamelen geld in om kinderen in een sloppenwijk in Manilla te ondersteunen die naar school willen maar dat zelf niet kunnen betalen.

Op 21 november opent de Bron om 10 uur haar deuren voor deze spetterend e spulletjesmarkt met o.a. sieraden, kunst, bloemensierkunst, boekenmarkt, luxe artikelen, kinderkleding en speelgoed, fun for kids, rad van avontuur met vele mooie prijzen en natuurlijk veel lekker eten en drinken! Alle organisaties hebben ook een infostand ingericht.

Als u nog waardevolle spulletjes hebt die u wel kwijt wilt voor het goede doel dan kan dat op woensdag middag van 2 tot 5 en woensdag en donderdag ’s avonds van 7 tot 8.

De spulletjesmarkt is open van 10 uur tot 4 uur. Het adres is Bentismaheerd 1, opzij van basisschool de Heerdstee hoek Beijumerweg/Emingaheerd.