woensdag 31 maart 2021

BEIJUMBORG (191; slot)

 Na vier jaar en 191 columns is dan hier het laatste schrijfsel van jullie Beijumborg. Hoor ik daar zuchten van verlichting, zie ik gezichten vol opluchting? 

Er is een grap over een eindexamen, lang geleden. Het betrof de zogenaamde ‘stelopdracht Nederlands’. Leerlingen kregen dan een stuk of tien titels, aan de hand waarvan ze een opstel moesten schrijven. Eén van de opdrachten van dat jaar was: “wat is lef?” en het verhaal gaat dat er een leerling was, die na twee minuten een leeg vel inleverde bij de surveillant, en daarna de zaal waar het examen plaats vond verliet. De surveillant was hoogst verbaasd, maar toen hij het lege blaadje papier openvouwde zag hij dat onderaan de volgende korte zin stond: “dit is lef”.


Ik moest daar wel eens aan denken als de inspiratie voor het schrijven van een column een beetje zoek was. Dat laatste gebeurde dan meestal in tijden van ziekte, van zorg en van rouw. Zou ik het doen? Gewoon een leeg vel papier naar de Beijumblogger sturen, met als enige zin: “ik weet niks”? Maar goed: altijd kwam er wel weer wat voorbij waar commentaar bij te geven was. Commentaar dat me soms niet in dank werd afgenomen. Als de reactie op mijn column al te gortig was wilde ik zelf ook wel eens wat terugschrijven, maar meestal hield ik me in. Want: net als de krant van gisteren vandaag in de kattenbak ligt, zo verdwijnen een column en de eventuele reacties daarop vanzelf weer van het scherm, na verloop van enkele dagen. 

 

Hoe dan ook hoop ik dat de meeste lezers het allemaal enigszins geboeid gevolgd hebben. De wereld zal er niet door veranderd zijn, zoveel is wel zeker. 

 

Ik wil besluiten met een woord van dank aan mijn lezers, maar vooral ook aan Johan Fehrmann, de schijnbaar onvermoeibare Beijumblogger, die als een razende reporter zo vol liefde voor de wijk Beijum verslag doet van de wederwaardigheden van de leukste, meest diverse en boeiendste wijk van Groningen. Zijn taalvoutjes zijn hem vergeven: zijn enthousiasme maakt alles goed. Johan: ga nog lang zo door. 

 

En Beijumers: wees trots op jullie wijk, waar ikzelf ook 32 jaar mocht wonen. Laat al die anderen maar kletsen: Beijum is ge-wel-dig! 


Han Borg

'SOMMIGE SCHOLEN DURVEN HET WEER AAN' (schooltuintjes!)




 "Ik ben blij dat we weer naar buiten kunnen om in de tuin te werken, sommige scholen durven het weer aan om te komen, die realiseren zich dat het gezonder is om buiten in de open lucht te zijn dan de hele dag in een klaslokaal te zitten."

Beheerder Pieter van de schooltuintjes.

Vanmiddag iets voor twee uur, de blogger maakte een zeer prettige wandeling, met stappenteller, door de wijk. Overal bloesems, pbloeiende natuur, kwetterende vogels in de lucht. Ondergetekende hoeft niemand te vertellen wat voor schitterende voorjaarsdag dit is. Zomerse temperaturen.

Wat is dat nou, kinderen op het schooltuincomplex? Toch weer open?

Zie foto links, gemaakt vanaf het wandelpad naast de schooltuintjes. Even naar binnen lopen.
Foto rechts, yes, kinderbezoek, dat moet een schoolklas zijn, allemaal fietsen.

Een schoolklas uit de Korrewegwijk was aanwezig. Geen wonder al die fietsjes, kinderen van basisscholen uit de wijk gaan meestal te voet naar hun tuintje.

Even overleggen met Pieter en de juf van de betreffende schoolklas over foto's. Een paar kinderen mogen niet gefotografeerd worden, doe maar van een afstandje.

Zie het resultaat.
Beijum jubelt er wat betreft de lente over. Wat een schitterende voorjaarsdag. Wat was corona ook nog maar? Nee, niet onderschatten, de blogger weet van een jonge Beijumse dat die de afgelopen nacht in een Groningse ziekenhuis aan de beademing heeft gelegen in verband met....Nait best 'griepje roeptoeters.'.

Maar toch, even hier en nu, af en toe mag je er even verantwoord aan ontsnappen, kinderen in de buitenlucht, vitamine d door de zon oppikken, groene handjes in de klei.

Het feest dat voorjaar heet domineert vandaag in de wijk, en daar horen de schooltuintjes helemaal bij....


RUIM VIJF JAAR BEIJUMBORG LOOPT TEN EINDE

 Hij begon in het najaar van 2015 met zijn eerste column op Beijumnieuws.

Daarvoor stelde de toen nieuwbakken columnist zich voor

Normaal gesproken is de herfst het jaargetijde van vergankelijkheid en loslaten, maar op deze laatste dag van de lentemaand maart, in de eerste week van de zomertijd, vliegt hij hier definitief het Beijumborg-nest uit.

 Loslaten. In Paddepoel wonen. Dag Beijum. 

Han Borg is zijn naam, na zijn laatste inbreng, vanavond om 18.00 uur, stopt hij na 191 afleveringen Beijumborg. Onderaan column nummer 190 legt hij uit waarom hij stopt.

Han, wat vond je het leukst aan ruim vijf jaar Beijumborg schrijven?
Misschien wel het pure schrijven zelf. Ooit had ik het plan om een roman te schrijven, maar na een paar halfslachtige pogingen kwam ik er achter dat zo'n 'mega-klus' niets voor mij is. Ik ben meer iemand voor het kleine verhaal, voor de kortebaan, zogezegd. Als lid van een schrijfclub met vijf anderen zit ik iedere zes weken achter mijn laptop om over een van tevoren opgegeven thema een verhaal van maximaal één A4 te schrijven, vaak ook nog met een technische opdracht erbij. We lezen die verhalen aan elkaar voor (nu gaat dat per 'zoom-meeting', maar normaal gesproken doen we dat bij iemand thuis) en we leveren elkaar ongezouten kritiek. Heel erg leuk om te doen, en in afgeleide vorm is het dus ook een genot geweest om de Beijumborg week-in-week-uit te hebben mogen vullen. 

Wat ga je na je laatste column op woensdag het meeste missen?

 Als ik een narcist zou zijn (en ik geef toe: ik heb best wel narcistische trekjes), dan zou ik moeten zeggen: een podium om mijn mening te verkondigen. Maar er zijn zoveel podia waar je dat kunt doen: denk alleen al aan Facebook. En als je wilt dat je mening er echt toe doet, dan schrijf je een ingezonden stukje in een kwaliteitskrant. Of een 'ikje' (een ultrakort verhaaltje over een persoonlijke belevenis) in de NRC. Laat me besluiten met een ooit gepubliceerd 'ikje', waar ik nog steeds trots op ben. Het gaat nota bene ook nog over Beijum, en wel over de bushalte bij de Jensemaheerd. 

Bij de bushalte in de wijk waar ik woon, wacht ik op de stadsbus naar het station. Telkens hoor ik dat bliepje dat afgaat wanneer je incheckt met je ov-kaart. Maar in geen velden of wegen een bus te zien. "Bliep!", en even later weer '"bliep!" - zeker twintig keer.
Ik draai me om en zie een vogelkooi op het balkon van het lage flatgebouwtje achter me. Daarin zit een grote grijze papegaai. "Bliep!" Het beest heeft precies de goede toonhoogte te pakken, zo blijkt als ik enkele minuten later de bus instap en mijn ov-kaart bij de automaat presenteer. <Han Borg> 

Deze blogger dankt de maestro hartelijk. Wellicht, hopelijk,  levert hij nog een keer een losse bijdrage.

dinsdag 30 maart 2021

UIT DE OUDE DOOS (507)


De bieb van Beijum, aan Plein oost, in de Wegwijzer, heeft onlangs een restyling gehad. Foto's zijn gemaakt en er moet nog een bericht over gemaakt worden.

Alvast, de jeugdafdeling en de volwassenafdeling hebben gewisseld, niet vergeten, bericht moet nog.

Maar de Beijumer bieb heeft vaker een renovatie gehad.

Foto boven zal omstreeks de twintig jaar oud zijn, stamt wellicht nog uit de vorige eeuw. De bibliotheek bestreek nog de hele ruimte van de Wegwijzer. 

In 2007 werd de bieb gehalveerd en in het huidige jasje gestoken.

De ooit eerste bieb in Beijum. Qua grootte, het heeft altijd op dezelfde plek gezeten.

Zie nog eens de crew van de bieb uit 1983.

Foto links komt uit Oude Doos (5)

PENSIONADO KOR GENIET IN EIGEN VOORTUIN


 Een voortuin op het zuiden, een relax-zitbankje, een soort van voetenstoof om de pootjes op te leggen, lux biertje met een mooi glas erbij.

En dat allemaal onder een strak voorjaarszonnetje. Kor!

Gisteren, einde middag.

Eev'n teut'n. Kor baalt natuurlijk ook van de hele corona-handel, maar hij maakt er het beste van, hij is geen klager, zeg maar een optimistische nait soezen-Beijumer.

Niet zo vreemd, Kor komt uit de horeca, en hij luisterde vroeger feestjes op met zijn DansenMetJansen. Dat kan niet met een chagrijnige persoonlijkheid.

De jongeman zit er ook wel eens met zijn jongedame.

Hij poetst zien auto ook wel ains veur op stroade. Kijk ook door zijn ruit heen...

Laat Kor maar schuiven, die vermaakt zich wel met zijn pensionado-biertje aan de Costa del Beijum.

DREUNEND HEIEN IN KARDINGE (Loopcentrum)






 Ja Beijumers, daar komt het gedreun vandaan.

Of kwam?

Geen idee of ze er vandaag mee doorgaan, wanneer het afgerond is, maar afgelopen vrijdag en gisteren kwam er luide muziek uit Recreatiepark Kardinge.

Afgelopen zondag reeds over het heien in het park bericht.
Reeds half januari over bericht, Kardinge krijgt er een nieuw sportcomplex bij.

Gistermiddag ging deze blogger even poolshoogte nemen.

Het dreunde gezellig in het park, al zal niet iedereen deze observatie onderschrijven.

Wat een idee, een 'Loopcentrum' in Kardinge.
Niet verkeerd, doorbouwen in crisistijd corona.

Beneden, een minuutje video.

maandag 29 maart 2021

VERHALEN VAN SASSEFRAS (30)

Van de week bladerde ik door mijn poesiealbum, jeugd herinneringen ploppen dan omhoog. Ook word ik dan nieuwsgierig waar dat gebruik dan vandaan is gekomen.
Een rondje internet levert de volgende informatie.

Volgens diversen bronnen ligt de oorsprong - ongeveer 400 jaar geleden - bij de Duitse universiteiten, toen nog niet in de vorm van een los boekje, maar blanco bladzijden in de bijbel.

 De heren destijds (toen was studeren nog alleen toegestaan door mannen) lieten dan hun medestudenten en professoren een stukje schrijven, of een tekening maken als herinnering maar ook beslist als cv. Je bijbel had je immers op elke reis bij je, en zo kon je makkelijk laten zien met wie je in contact was geweest. Later namen ook kunstenaars en de adel dit gebruik over. Omdat niet iedereen meer met de bijbel op reis ging werd het vervangen, eerst door een doosje met losse blaadjes, wat destijds als fraudegevoelig werd bestempeld, later door een boekje waar het gebruikelijk was om eerst je eigen gegevens in te zetten. 

Steeds meer dames konden toentertijd ook leren lezen en schrijven, en het gebruik van het boekje kwam bij de adellijke dames in gebruik. Later, toen iedereen leerde lezen en schrijven werd het een boekje van jonge meisjes die familie, vrienden en bekenden er een verhaaltje in lieten schrijven.

Als ik bekijk met hoeveel plezier ik nu terugblader, dan moet ik bekennen dat ik het jammer vind dat het laten rondgaan van een Poesiealbum niet meer tot een hedendaags gebruik hoort.


Bladerend door mijn Poesiealbum is deze toch wel mijn favoriet:

Lieve Saskia,
"De Wolken"
Kijk je weleens naar de wolken?
Doe het beslist een keer
Dan zie je Olleke Bolleke
of een trein, of een hond, of een beer.
Kijk daar, dat lijken twee dwergen
Daar een bootje, het vaart heel vlug.
En tussen die twee hoge bergen
loopt een man met een zak op z'n rug
Wolken zijn altijd anders.

Juffrouw Heemskerk
 
Saskia Smid

CORONABEIJUM (35)

 "Weet je niet dat die mondkapjesplicht één grote gedragsexperiment is?"

"Dat pedonetwerk bestaat echt, en het wordt gefinancieerd door de regering en door het Koninklijk Huis. Dat je dat niet weet."

"We worden echt in de gaten gehouden, kijk maar eens wat er allemaal op de daken in Beijum is aangebracht."

"Dat Rutte is herkozen klopt gewoon niet, we worden beheerst door een klein groepje mensen dat de baas wil spelen en daarom hebben ze corona bedacht."

Het zijn roerige tijden. Bovenstaande beweringen tekende deze blogger de afgelopen week op, door verschillende Beijumers uitgesproken. Gemeenschappelijke deler: het is zo, ik ben realist en ik spreek de waarheid. Geen twijfel.

Corona splijt gezinnen, vriendschappen, straten, buurten.

Niks in deze tijd dat zoveel heftige en emotionele reacties oproept als corona, naast de afgelopen verkiezingen.

Twee weken geleden publiceerde ondergetekende een opzichtig flauwekul-bericht over een complot-spionage kast aan de rand van Beijum. Aangezwengeld via Facebook. De rapen waren gaar.  De goedgelovigen en geëmotineerde korte lontjes vlogen in hun eigen gordijnen. Zonder schelden lukt bijna niet.

Vandaag postte iemand op Facebookpagina Sociale Long, Ontmoetend Verbindend een bericht over dat je je in Kardinge kunt laten vaccineren. De eerste (schreeuw)-reactie luidt: "Ik neem dat gif niet."

Iemand die zeker weet, want hoogst deskundig, dat er vergif in een vaccin zit.

Corona loopt in Brazilie helemaal uit de hand met duizenden doden per dag, Duitsland overweegt een nieuwe lockdown om het virus terug te dringen.

Maar sommige Facebook-virologen, deskundigen...vrijheidsstrijders in o.a. Beijum weten het zeker....er zit vergif in vaccins, het is een gedragsexperiment en één groot complot.

Het is de tijd van de wappies. Die niet willen dat je zo noemt. Onderwijl noemen ze mensen die zich keurig aan de corona-regels wensen te houden, en graag een vaccin willen, schapen.

Deze blogger kent verhalen van mensen uit de wijk, die niet met naam genoemd willen worden, die echt wekenlang doodziek in het ziekenhuis hebben gelegen. Met 'maar een griepje.'....

Bizarre tijden. Ieder weldenkend mens zou een chemokuur gaan nemen in geval van kanker. Een vaccin om corona eronder te krijgen niet, want ikke en mijn vrijheid.....

Foto linksboven, een Covid = complot-sticker langs het Heerdenpad.

Rechts en links, vanmiddag, vaccinatie-plek Kardinge.

Foto rechts, handig om in huis te hebben, over de grens gehaals, een zelftest...corona of geen corona?

WEES VRIJ EN LEES DIT NIET

Het is een mooie vorm van communicatie, de paradox, een tegenstrijdigheid in wat er geschreven wordt.

Wat zien we in het klein aangeplakt op een elektra-kastje ter hoogte van de Doornbosheerd, langs de wijkring?
Dat het verboden is om er iets aan te plakken.

Rond de blauwe aangeplakte niet aanplakken-sticker zitten nog een paar mini-stickers aangeplakt.

'Doe eens wat spontaans vanuit jezelf.'

'Onmogelijk behoort niet tot mijn vocabulaire.'

Zomaar twee paradoxale voorbeelden.

En wat als een leugenaar beweert dat hij liegt?  Dan spreekt hij dus eerlijk de waarheid....en is het een leugenachtige opmerking.

'Deze zin is onwaar.' Klopt dat?

Beste mensen, normaal gesproken word je hier gek van, lees dit bericht beter niet. Bovenal, wees daar vrij in!

MAANDAGOCHTEND (525)



Het hangt er nog steeds, anderhalve week na de verkiezingen. Even maandagochtend-filosoferen...en daar moet een sterke bak koffie bij. 
Waar-om-moet-je-kleur-be-ken-nen?
Poster hangt ergens in Beijum West. Zie foto boven.

Mag je je politieke stem ook voor je houden?

Als je niet voor BIJ1 bent en/of stemt...Beken je dan geen kleur? Spreek je je dan niet uit?
Zeker, racisme is een gruwel, en terecht lullig en onacceptabel dat als je soliciteert op een functie, waar dan ook, je op je achternaam afgewezen wordt. Not done.

Maar beken je alleen kleur, en spreek je je alleen uit, als je op BIJ1 stemt?
Komt een beetje drammerig en 'zo is het en niet anders' over. Zou mooi zijn als je in veelkleurig Beijum echt je eigen kleur zo mogen bekennen. Van politiek links tot rechts....een vrije eigen politieke kleur.

Maar goed, felicitatie voor Sylvana Simons en haar beweging.  Zetel in de Kamer. Al denkt de zelfverklaarde en eigen kleur bekennende trotse neger van Beijum het zijne over haar.

Foto links, ergens in de wijk, zin in vakantie hebben....zet je caravan op slot. 
Is ook een vorm van kleur bekennen, vertrouw op God, maar zet je caravan op slot.

Foto rechts, is willen sporten en fitnessen ook een vorm van kleur bekennen?  Wie zal het zeggen, het ziet er wat grijs en kil uit. Een fitness-apparaat. Wordt vanochtend weer door de Milieudienst opgehaald. 

De  laatste maandag van maart 2021 is begonnen. De wijk bekent meer en meer kleur, voorjaarsbloemen, knoppen aan bomen en struiken.
Laat deze blogger zich maar eens uitspreken, de natuur maakt geen onderscheidt tussen welke kleur mensen dan ook, het doet niet aan gelijkwaardig of niet gelijkwaardig. Het IS.

Nait soezen is misschien wel een der beste Grunninger opdrachten om de boel bijeen te houden.

Kop ter veur mensen, blijf voor zover mogelijk gezond en een prettige week toegewenst. En spreek je vooral niet teveel uit, dat is nog altijd zilver, terwijl zwijgen nog altijd goud is.

Enneh....kort nachtje gehad n.a.v. het ingaan van de zomertijd? Koalm aan.

zondag 28 maart 2021

DE VOGEL VAN DE WEEK IN BEIJUM (5)

De Boomklever is een bijzonder vogeltje. 

Hij kan als een van de weinige (misschien zelfs wel de enigste) zowel omhoog als naar beneden lopen langs een boomstam. De Boomkruiper en spechten kunnen dit niet.

Je ziet ook dat de Boomklever een flinke snavel heeft. Ook daarmee wijkt deze flink af van de andere vogeltjes. 

Met deze snavel kan de Boomklever flink hakken in de schors (net als een specht). Dit is ook vaak goed hoorbaar.

Dus hoor je wat tikken, kijk goed of je de Boomklever dan kunt ontdekken.

Als je wilt weten wat er nog meer in de wijk vliegt, meld je dan aan bij Facebookpagina Vogels in en rond Beijum.

Foto + tekst: Gert-Jan Veen

JF, zie ook de jongste wijkkrant.

En...aanvulling over de Boomklever:

DIFTAR, VAN AFSTEL NAAR UITSTEL (5)



 Zullen mensen minder geneigd zijn om eigen (grof)vuil te dumpen als de avondklok loopt?'

Dacht deze blogger de afgelopen weken.

Hij kan zich vergissen, en hij ziet natuurlijk ook niet alles, maar het is net alsof er minder overbodig geraakt spul langs de kant van de weg gezet wordt.

Alhoewel, foto boven is gistermiddag gemaakt, Claremaheerd, naast Plein Oost.

Ziet er toch weer ouderwets uit.

Nog even terug naar de avondklok en na 21 uur 's avonds niet meer op straat mogen komen. Het kan natuurlijk twee kanten op, je hebt tijdens nachtelijke dumpungen, of laat in de avond, een veel geringere pakkans. Wie ziet je als je tegen middernacht een bankstel op straat zet?

In elk geval dateert de voorlaatste afelevering uit deze serie al weer van tien weken geleden.

Foto boven, het ligt er wellicht nog. Tweezits bankje, een bedmet tattenbodem, witte kastjes.

Linksboven, een computer in het Groene Hart van de wijk. Op de achtergrond zien we het Innersdijk-terrein en het Melsemagebouw.

Rechts, de Jaltadaheerd, nieuwkomer in deze serie. Of zal het met een ander doel buiten zijn gezet dan dumpen? We zien een kast en een bureautje.
Foto daaronder, de Ypemaheerd is een vaste waarde in deze serie.

Wat zien we allemaal? In elk geval een soort van stellingkast.

Foto daarnaast, onder de pc, de Doornbosheerd doet ook in elke aflevering mee.

Kindersteltje, tafeltje erbij.

Daaronder, wie het kleine niet eert....neem maar mee, een stoel.
Daarnaast, het lijkt wel een accu van een auto, het kan ook wat anders zijn.

Links onder de stoel, alleen buiten zetten als het droog is svp, zou die het nog doen? Neemt u maar mee, een magntron, voor de snelle warme hap.

Daarnaast, onder de accu, een eenpersoons matras. Mag ook beter niet nat regenen.

Wat dat betreft heeft de gulle gever links, onder de magnetron, het beter geregeld.

Onder een van boven afgesloten steeg niet ver van Plein Oost, een netjes amengebonden tapijt.

Daarnaast, ligt er een mondkapje op de voorgrond? In elk geval wat houtwerk onder de groene containers.

Afbeelding links tweedevan beneden, ook bij Plein Oost. Een zak die een zak op de openbare weg dumpt.

Daarnaast, ook de Claremaheerd, onlangs.

In elk geval lief, een draagbaar geval waar je een konijn, een cavia of een poes in kunt vervoeren.

Helemaal links beneden, Doornbosheerd.

Wel een grote aankoop kunnen doen, zie de doos, maar geen mogelijkheden om het karton fatsoenlijk naar een papiercontainer te kunnen brengen.
 
Foto helemaal rechtsonder ten slotte, men zette een zak met aardappels bij een container en legge er een kledingstuk bij.

Zoals reeds eerder opgemerkt, in verband met corona is de zwerf- en grofvuilproblematiek in Stad, en dus ook in Beijum, op de achtergrond geraakt.

De gunst van het kiezerspubliek moest daarvoor gewonnen worden, en dus werd Diftar in de koelkast gezet.

In 2018 was het nog een der hoofdthema's voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Han Borg had en heeft zijn bedenkingen tegen de invoer van Diftar (afvalscheiding).

Marjet Woldhuis van 100% Groningen ageerde er een aantal jaren geleden tijdens een bewonersbijeenkomst in het Trefpunt (filmpje)  ook al tegen.

Nee, het vuilnisprobleem is momenteel niet het belangrijkste sociale vraagstuk dat aangepakt moet worden.

Corona, de economische consequenties ervan, noodlijdende ondernemers, horeca-gelegenheden die kapot gaan, middenstanders in het nauw.

Het stadsbestuur heeft deze periode wel andere dingen aan het hoofd.

Het is corona dat de klok slaat.

Logisch, eerst Umoet het vuur gedoofd worden, voordat je de inboedel gaat redden.

Crisisbeheersing heeft de hoogste prioriteit, logisch. 

Anderzijds, er blijft het nodige op de politieke kalender van Stad hangen.

Het vuilnisprobleem in Stad en dus ook in Beijum suddert en ettert door.
Update 16 uur...dit ligt momenteel midden in de Wibenaheerd...



HEIEN IN KARDINGE VOOR LOOPCENTRUM NOORD


 Het leek wel alsof er afgelopen vrijdag getrommeld werd in Recreatirpark Kardinge. Of dat er djembé gespeeld werd, of iets in die geest.

Wat een kabaal. En ga er maar vanuit dat dit morgen en de komende dagen nog even  doorgaat. Heien, palen de grond in.

Reeds half januari over bericht, Kardinge krijgt er een nieuw sportcomplex bij.

Open de link, Loopcentrum Noord.

Recreatiepark wordt steeds meer ook een Sportpark. Er zal een hindernisbaan komen, een survival-traject, omkleedruimtes, een kantine. Je kunt al hardlopen in Kardinge, maar dat krijgt een extra dimensie.

Zie foto, links de Klimtoren, rechts de hei-'toren.' Foto vanaf de zuidkant van Beijum gemaakt.

De eerste palen zijn de grond ingegaan, Recreatiepark Kardinge wordt steeds meer the place to be. Welke sport kun je er niet bedrijven?

ZOMERTIJD 2021 IS INGEGAAN

 

Het is klokslag twee uur in deze nacht.

Nee toch niet, het is een uur later. Twee uur bestaat deze nacht niet, half drie ook niet, laat staan kwart voor drie.

Een meevallertje voor degenen die een nachtdienst draaien, wellicht een hard gelag voor het personeel in de zorg of bij de politie, uurtje minder slaap vannacht.

De lezer begrijpt het al lang, de zomertijd is ingegaan. Die zal tot 31 oktober gaan duren. Het bekende ezelsbruggetje zegt: in het VOORjaar een uur VOORuit.

Vanaf vanavond, zondagavond, is het opeens tot ca 20.30 uur licht.

Video beneden, yes...it's sum sum summertime....

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (200)


 Plant groen, rieten pot wit.

De kleuren van Fc-Groningen.

Zie foto, een tuin voor een woning in de Wilkemaheerd.
Laat ons weer eens juichen. Natuur en voetballen kan samen gaan, zo kun je twee bomen als doelpalen gebruiken. Groen gras als ondergrond.

Het kan niet anders zijn, hier woont een voetballiefhebber. Liefhebster misschien wel. Je hangt niet voor niks een Fc-vaantje boven je plant.

zaterdag 27 maart 2021

BEIJUM MIST EEN OPENBAAR URINOIR (twee?)



"Sorry mijnheer, sorry mijnheer, sorry mijnheer."

Vanmiddag tegen drie uur, de blogger liep niks vermoedends door een steegje die de Isebrandtsheerd met de wijkring verbindt. Bijna bij de wijkring aangekomen stond ondergetekende plotsklaps oog en oog met een jonge man die met een forse straal zijn blaas op de straatstenen aan het legen was.

Blogger nuchter, in allerlei opzichten: ga je gang, ik wacht wel even.

Jongeman: "Dank u wel." Uitdruppelen, schudden, gulp weer dicht en verder lopen. Vast met een zeker gevoel van opluchting.

Zie het resultaat boven, kritiekpuntje van de blogger, had het niet even helemaal in de bosjes gekund?

Een mens kan gemakkelijk oordelen, bah, vies, hoort niet, schaam je. Maar wat nou als je hoognodig moet? Waar in Beijum kun je even plat gezegd gaan pissen? Kroegen dicht, geen openbare urinoirs.

Terzijde, de heren hebben het op dit gebied nog redelijk gemakkelijk, in het Groene Hart van de wijk, in Recreatiepark Kardinge, even om je heenkijken....en gaan met die banaan. Maar er zijn vast ook dames die wel eens met een volle blaas in en rond Beijum rondlopen of fietsen.

Kardinge? Enige tijd geleden stond daar een Familiediner-auto. Mensen, wat een bak. Mannetje stapt uit en leegde ongegeneerd zijn urinereservoir, zie afbeelding links. Ruim vijf jaar geleden reed de echte lange verwachtingsvolle wagen (zitten ze erin?) de Froukemaheerd te Beijum in, zie nog eens dit bericht

Foto rechts is sterk bijgesneden en geanonimiseerd. Op Beijumnieuws geen naming and shaming, ook niet op wildplas-gebied. Om de hoek bij de Lidl op West, als er van boven het nodige ingaat, dan moet er vanonder het nodige weer uit. Is gewoon een natuurwet mensen. Foto beneden, stukje fietspad ter hoogte van de benzinepomp. Valt niet echt op, maar zie de kruin van de wildplasser. Is in feite een verantwoorde plek, beter dan foto boven-mijnheer. Hier ziet niemand je, en je urine daalt direct naar beneden de klei in. Al zit rechts wel weer een kinderdagverblijf....

We bevinden ons in goed gezelschap, ook in De Hunze wordt wel eens wild geplast.

De kop van dit bericht luidt dat Beijum een openbare urinoir mist. eigenlijk twee, doe maar een op West...maar ook een op Oost.

STUKJE GROENE HART BEIJUM BEHEREN


 "Kijk, dat zijn viooltjes, en hier vergeetmenietjes. Paar euro bij de Lidl."

Ze is lekker bezig. Handschoenen aan. Wroeten in de Beijumer klei, met plantjes en bloemetjes bezig.

Ginie, bewoonster uit de Galkemaheerd

Afgelopen woensdagmiddag.

Zie foto, links, niet in beeld, staat haar huis alwaar ze met haar mede geliefde zestigplusser woont.

Even het fietspad en het wandelpad oversteken en je/ze zit in het Groene Hart van Beijum.

In overleg met de gemeente Groningen adopteerde Ginie als het ware, wat heet adopteren, twee stukjes groen.

Achter haar zien we tussen het groen van het gras en de achterliggende bomen ook door haar neergezette plantjes.

En natuurlijk ook rondom de boom waar ze bij zit. 

Beijum kleurt langzamerhand weer groener dan groen. En Ginie helpt op haar eigen manier mee om de wijk nog een tikkeltje groener en fleuriger te maken.

Plezierig tuinieren in de openbare ruimte van Beijum. Mooi bezig Ginie. 


LENTE IN DE FROUKEMAHEERD (3)




Over een paar dagen begint april, en die doet nogal wat ie wil, net als dat we afscheid gaan nemen van de zijn staart roerende maart.

Jaja, het blijft boeiend in deze meest reurige serie op Beijumnieuws. Even een paar cliché's er tegenaan gooien.

Foto boven, de omgeving rond de energieheuvel midden in de Froukemaheerd is een stukje groener geworden in vergelijking met de vorige week.

Heul melig, er staat namelijk een groene biobak in beeld.

Zie ook foto links, we zitten in de periode dat het nog even niet opschiet wat betreft de ontwikkelingen binnen een jaargetijde. 

Komt april wat betreft de aanstormende lente in een stroomversnelling?

Volgende week zaterdag, de eerste in april, weten we meer....

Dat heb je met trage serie's die in slakkengang gepubliceerd worden.