donderdag 18 maart 2021

'IK BEN TROTS OP GRONINGEN' (Verkiezingsuitslagen)

 

Han Borg aanschouwde de uitslagen van de gisteren gehouden verkiezingen, dit toegespitst op de stad Groningen, waar Haren en Ten Boer tegenwoordig ook toe gerekend worden.

Wat blijkt? Groningen is qua links-rechts verhoudingen overwegend links gebleven. Er vanuit gaande dat de grote winnaar, D66, aan het linker gedeelte van het politieke spectrum zit.

Afbeelding komt van www.verkiezingensite.nl groningen

Ja , en dan is hier de uitslag van de gemeente Groningen (officieus, maar veel afwijkingen zijn niet te verwachten): (zie link boven, JF)

Wat zien we? D66 heeft ook in Stad een geweldige opmars gemaakt, GroenLinks daarentegen is behoorlijk gekelderd, de VVD verloor licht, de SP verloor iets meer, de PvdA won heel licht, CDA en PVV boerden ook wat achteruit, net als de ChristenUnie. Er was een mooie winst voor de Partij voor de Dieren en Bij1, en een dik verlies voor 50Plus. 

En dan hebben ook nog eens zo'n 7.500 Stadjers (+ Ten Boersters en Harenaren) voor Forum voor Democratie en die andere, op punten racistische partij (Ja21) gestemd. Gelukkig staan daar ook 8000 verstandige VOLT-kiezers tegenover, die geloven in Europa. Al met al (als we D66 gemakshalve tot de linkerkant van de politiek rekenen) stemde Groningen-Stad voor circa 60% links. Bij de vorige TK-verkiezingen in 2017 was dat percentage 61%...ik ben trots op Groningen! 

Zodra de uitslagen van Beijum zijn gepubliceerd kom ik daar nog op te terug.

3 opmerkingen:

Henk Kamminga zei

Waaruit blijkt dat genoemde partijen racistisch zijn, Han. Overigens, ik word een beetje moe van dat linkse geleuter over racisme enzo. En daar rekent u BIJ1 dus niet bij, de partij van Sylvana Simons? Wat zij in talkshows uitkraamt, dat noem ik ook grensoverschrijdend. Dat Groningen overwegend links stemt, verbaast me niks. Dat is altijd al zo geweest, met name de communisten waren hier 100 jaar geleden al populair! Toch zien we in de landelijke uitslag dat GroenLinks en SP veel zetels kwijt zijn geraak,tevens PvdA ging er niet op vooruit. Bovendien, ook voorgaande jaren raakten de socialisten veel aanhang kwijt. Het linkse geluid zal op den duur verdwijnen in Nederland, denk ik. Daar zijn veel oorzaken voor aan te wijzen, zoals bv. het individualisme. Ook zijn veel kiezers die rampzalige miljarden-verslindende milieuplannen meer dan beu. Peperdure winmdmolens en biomassa (ook milieuvervuilend) bieden niet voldoende energie, en verpesten het uitzicht.

Anoniem zei

"minder marrokanen", "als je zus maar niet met een neger thuiskomt" Nee joh, totaal niet racistisch. :')

Anoniem zei

Ja 21 en Forum willen meer nationalisme en blanke mensen in het land en Europa. Dat heet racisme. Oogkleppen af Kamminga.