maandag 15 maart 2021

MAANDAGOCHTEND (523)
De week van de landelijke verkiezingen is aangebroken, vandaag of morgen volgt nog een bericht over grote politieke uitingen in het straatbeeld van Beijum.

Je hebt ook kleine uitingen, op lantaarnpalen, op vuilnisbakken.

Of dat laatste, op een vuilnisbak, een sterk nummer is, waagt deze blogger te betwijfelen.

Ongeacht uit welke hoek dit komt.

Zie afbeelding links, BIJ1 op een grijze bak bij Winkelcentrum Beijum.
Het is de vraag of welke ergens aangeplakte uiting dan ook ook maar een enkele stem oplevert, maar zo'n miezerig stickertje zal dat zeker niet bewerkstelligen.
Foto boven heeft niet zozeer met een politieke partij te maken, maar het heeft wel een politieke boodschap in zich. Emingaheerd.

Black live matters. Kort door de bocht vertaald: een zwart leven doet er toe.

De strekking is helder, tegen racisme, maar het is eigenlijk een  hele vreemde tekst, alsof er ook mensenlevens bestaan die er niet toe doen. Ten tijde van pagina's vol contactadvertenties in landelijke dagbladen, zaterdag-edities, kon je jaren geleden wel eens lezen dat er in een oproep bij Vrouw Gezocht in een mini-advertentie stond: huidskleur niet belangrijk.

Gek eigenlijk, want wáárom zet je het er dan bij....het is toch niet belangrijk?

Racisme is vanzelfsprekend een ingrijpend, verwerpelijk en pijnlijk gegeven in de maatschappij, maar het zal vast niet verdwijnen door dit soort stickertjes te plakken, of door Zwarte Piet te verbieden.

Hoe dan wel? Hoe krijg je de mensen BIJ1? Deze blogger zou het niet weten. Ideaal zou zijn als huiskleur geen issue zou zijn onder mensen. Maar ja, idealen versus de realiteit van alle dag.

Foto rechts, ergens in Beijum. Waarom moet nou in vredesnaam de afkomst, de nationaliteit, van de hond waar je bij weg moet blijven erbij gehaald worden? Rhodesië ligt in Afrika.

Maakt het wat uit of het een Duitse herder is die er woont, een Hollandse hond of een Belgische viervoeter?

De nieuwe week is begonnen. Tip, ga zw(st)emmen, maak gebruik van je democratisch recht. En anders, nait soezen.

Blijf voor zover mogelijk gezond en in beweging, en over een week is de zomertijd ingegaan.....Of weekje later...

1 opmerking:

Han Borg zei

Blijf zwemmen?? Gezondheidsadviezen zijn altijd welkom! En volgens mij gaat de zomertijd pas over een kleine twee weken in....maar ik kan me natuurlijk vergissen.