maandag 29 maart 2021

VERHALEN VAN SASSEFRAS (30)

Van de week bladerde ik door mijn poesiealbum, jeugd herinneringen ploppen dan omhoog. Ook word ik dan nieuwsgierig waar dat gebruik dan vandaan is gekomen.
Een rondje internet levert de volgende informatie.

Volgens diversen bronnen ligt de oorsprong - ongeveer 400 jaar geleden - bij de Duitse universiteiten, toen nog niet in de vorm van een los boekje, maar blanco bladzijden in de bijbel.

 De heren destijds (toen was studeren nog alleen toegestaan door mannen) lieten dan hun medestudenten en professoren een stukje schrijven, of een tekening maken als herinnering maar ook beslist als cv. Je bijbel had je immers op elke reis bij je, en zo kon je makkelijk laten zien met wie je in contact was geweest. Later namen ook kunstenaars en de adel dit gebruik over. Omdat niet iedereen meer met de bijbel op reis ging werd het vervangen, eerst door een doosje met losse blaadjes, wat destijds als fraudegevoelig werd bestempeld, later door een boekje waar het gebruikelijk was om eerst je eigen gegevens in te zetten. 

Steeds meer dames konden toentertijd ook leren lezen en schrijven, en het gebruik van het boekje kwam bij de adellijke dames in gebruik. Later, toen iedereen leerde lezen en schrijven werd het een boekje van jonge meisjes die familie, vrienden en bekenden er een verhaaltje in lieten schrijven.

Als ik bekijk met hoeveel plezier ik nu terugblader, dan moet ik bekennen dat ik het jammer vind dat het laten rondgaan van een Poesiealbum niet meer tot een hedendaags gebruik hoort.


Bladerend door mijn Poesiealbum is deze toch wel mijn favoriet:

Lieve Saskia,
"De Wolken"
Kijk je weleens naar de wolken?
Doe het beslist een keer
Dan zie je Olleke Bolleke
of een trein, of een hond, of een beer.
Kijk daar, dat lijken twee dwergen
Daar een bootje, het vaart heel vlug.
En tussen die twee hoge bergen
loopt een man met een zak op z'n rug
Wolken zijn altijd anders.

Juffrouw Heemskerk
 
Saskia Smid

Geen opmerkingen: