maandag 30 november 2020

VERHALEN VAN SASSEFRAS (14)

 1001 manieren om te reageren

 
Vaak vraag ik me af waarom doen we wat we doen en reageren we zoals we reageren.

Een aantal jaren terug zat ik met een bevriend echtpaar in de auto, hij reed, ik zat ernaast en zijn vrouw zat achterin.
Wachtend bij het stoplicht dwaalden de gedachten van onze chauffeur even af, en daardoor reageerde hij niet direct toen het stoplicht op groen sprong.
Het geluid van een claxon uit de auto achter ons was het resultaat. Onze  chauffeur reageerde wat geïrriteerd met woorden als ja sorry hoor, maar mag ik even afdwalen? Ikzelf daarentegen dacht: "Wat gebeurt hier?" Zijn vrouw achterin draaide zich om, zwaaide liefdevol naar de bestuurder van de auto achter ons en zei: "Dank je wel voor het waarschuwen".

Eén actie, drie totaal andere reacties.

Waarom vertel ik dit vertel? We leven in een verwarrende tijd en ik hoor steeds vaker de kreten wakker worden en bewustzijn. Volgens de Dikke van Dalen betekent bewustwording het inzicht krijgen in een situatie. Wat nou als het de bedoeling is dat we onze interne belevingswereld eens gaan onderzoeken?  Vorige week gaf ik een waarschuwing voor mijn korte lontje, wetend dat deze mijn reactie zou kunnen beïnvloeden. Ik zie mensen reageren vanuit angst, vanuit oude pijnpunten. Er zijn vele redenen te bedenken  waarom mensen reageren zoals ze reageren. Is het aangeleerd? Opvoeding?

Waarom vertel ik dit verhaal? Omdat ik me besef dat elke reactie weer een actie is die dan weer een reactie op.....enzovoort enzovoort.
 Persoonlijk vind ik de donkere dagen voor kerst een mooi moment voor zelfonderzoek, en ik wil jullie dan ook uitdagen om een antwoord te vinden op de volgende vraag.

Hoe en waarom reageer ik zoals ik reageer?
 
Namasté  (Ik groet het Goddelijke in u)

Saskia Smid

BEIJUM IS DE GEZONDSTE WIJK VAN NEDERLAND


(Foto boven uit 2012)

Geen idee hoeveel alcoholisten er in Beijum wonen, hoeveel drugsverslaafden, hoeveel mensen hier kampen met een depressie of een andere lichamelijke of geestelijke ziekte.

Bovenstaande heeft natuurlijk allemaal met al of niet gezond zijn te maken, maar de focus in dit bericht ligt even op de gemeenschappelijke buitenruimte.

Vandaag kwam naar buiten dat Groningen is uitgeroepen tot de gezondste stad van Nederland.

Wat een gezonde ingerichte publieke ruimte overal. Wat mooi, een groene fietsenplan

Ook Duitsers verkennen de gezondste stad van Nederland graag met de fiets

Er loopt een lang fietspad naar de groenste (gezond!) wijk van Groningen. Heerdenpad.

Beijum heeft een Groen Hart, een echte natuurpark. Recreatiepark Kardinge vlakbij, alwaar je kunt zwemmen, hardlopen, fietsen, enzovoort.

Foto links, wat een kinderfietsjes (gezond!),

Foto rechts, jawel, in de stad...(Beijum...gezond).

We hebben een gezondheidscentrum midden in Beijum

Daar werd ook wel eens bewogen op muziek (gezond!). We hebben een kruidenvrouw (zeer gezond).

We hebben veel dansgroepen, gezond. Normaal gesproken, zonder corona, loopt de Avond4Daagse door Beijum...erg gezond.

Is het bekend dat de basisschool-leerlingen normaal gesproken (los van corona) een eigen schooltuintje onderhouden? Gezond!

Video beneden, op de fiets vanaf de Ebbingestraat via de Korreweg naar het Heerdenpad....naar Beijum. 

Heul gezond.

Nee, het kan allemaal niet missen, Beijum is de gezondste wijk binnen de gezondste stad van Nederland. Wat een fietspaden overal....wandelpaden....bewegen.,,,hoe gezond.

MAANDAGOCHTEND (510)En opeens moeten we (autobezitters die op deze ochtend de weg op gaan) krabben. Een paar graden nachtvorst ligt achter ons. Zie foto boven. 

'Brrr wat is het koud', zullen veel jongeren uitroepen. Senioren misschien ook wel. Maar die hebben in hun jeugd wel weer winters met twintig graden vorst meegemaakt. Dit, deze ochtend, stelt niks voor op wintergebied.

Foto links, de kerstsfeer breidt zich steeds meer uit in Beijum.

Wat er een beetje bij in schiet is Sinterklaas, de Goedheiligman is toch echt al over vijf dagen jarig. In voorgaande jaren kon je op deze datum al tien dagen je schoentje zetten bij de Duitse supers in de wijk Vorig jaar kwam Sint al op 23 november in Beijum aan Dit jaar lijkt het erop dat hij stilletjes ons wijkje voorbij rijdt.

Foto links, een snoepletter S in de AH. Dat is alles. Dat ligt niet aan genoemde winkel, de Duitse supers in de wijk geven ook geen Sinterklaas-sjoege. Doen scholen er wel aan?

Foto rechts, ook weer in genoemde winkel, maar je ziet het ook in andere supermarkten. Deze blogger bedoelt het aanbod wat bovenaan staat. Wat een rare term, bewuste voeding. Zullen een patatje pinda, een frikandel en een broodje loempia tot onbewuste voeding behoren? Kan iemand zich ook bewust een stuk in de kraag zuipen, of ben je alleen bewust als je geheelonthouder en vegetarier bent?

Foto beneden, de drogist in het winkelcentrum. Geef aandacht en geef liefde. Tja. Moet dat ook bewust? Nee, geen cynisme, welk mens kan zonder aandacht en liefde? Maar ja, commercie. Er zou moeten staan betaalde aandacht en betaalde liefde. Vooral dat laatste roept toch al weer hele andere associaties op.

De nieuwe week is begonnen. Morgen is het 1 december, mondkapjes op in openbare gebouwen. En dat geldt ook voor ontkenners, want een boete krijgen is niet fijn.

Blijf voor zover mogelijk gezond en een mooie week toegewenst.

zondag 29 november 2020

CORONABEIJUM (27)


 Wie had dit een jaar geleden kunnen bevroeden?
Naar de kapper in Beijum gaan en door Gerrie de Boer met zijn masker voor geknipt worden.

Een doorzichtig masker, dat wel, en dat ziet er nog niet eens zo angstaanjagend uit (vanuit het perspectief van begin januari bekeken), zie foto boven.
Corona zal in deze kapperzaak iets nalaten. De Boer: "Het bevalt ons prima om op afspraak te werken, het geeft rust en structuur gedurende een werkdag, we blijven dit ook doen als corona voorbij is."

Vlakbij genoemde zaak zit in de promenade van Winkelcentrum Beijum Primera. Daar binnen staat soms een rij en er staat dan iemand bij de deur die in de gaten houdt hoeveel mensen er binnen zijn. Zie foto links. Het gemakswinkeltje doet het goede, is de indruk van deze blogger. Het kan er mee te maken hebben dat een boek aanschaffen in corona-tijden is toegenomen.

Foto rechts, sinds donderdag zijn ook tussen sommige zelfscan-kassa's schermen geplaatst. Commercieel handig gedacht, de middelste kassa's waren de afgelopen tijd afgesloten om de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen. 

Iets wat wellicht niet of minder hoeft door de beschermende schermen. Vanaf dinsdag moet iedereen hier een mondkapje op, wellicht gaan dan alle zelfscan-kassa's open, wordt vervolgd.

Foto rechts beneden, bij de Lidl op Winkelplein West doen ze hun best, maar met de smalle loopgangen daar is anderhalf meter afstand gewoon niet te doen.

Dan zien we nog het breedste pad die achterin deze winkel loopt. Er is geen eenrichtingsverkeer, tegemoet komende klanten met karretjes kan hier ook.

Zie nogmaals de foto, dat is eigenlijk niet te doen.

Afbeelding links beneden, sinds enige tijd staat er een beveiliger (met mondkapje) in de AH van Beijum.

Voor corona was dit voor zover de blogger bekend niet het geval.

Geen idee of het met corona-stress of met corona-agressie te doen heeft.

Deze blogger zal het eens navragen. Foto is niet tegen 20.00 uur in de avond gemaakt, ten tijde dat de gangen waar alcohol staat worden afgesloten.

Foto beneden, en de lezer vraagt zich wellicht af: wat heeft dit nou met corona te maken?

Op het eerste gezicht inderdaad niks. Maar een paar dagen geleden maakte deze blogger een foto van deze brug omdat hij absusievelijk had vermeld dat Beijum nog maar een houten brug had. Op 10 november in de Oude Doos

Lezers wezen hem er op: klopt niet, midden in Beijum ligt nog een houten brug. Attent.

Even een foto maken. En wat ligt daar links op de brug? Twee mondkapjes.

In Coronabeijum gedraagt de overgrote meerderheid zich verantwoord. Afstand houden, handen desinfecteren, je niet inlaten met mensen die via You-tube en Facebook via 'eigen onderzoek' tot 'eigen'  theoriën komen.

Die twee mondkapjes waren voor hetzelfde geld in het water terecht gekomen. Belachelijk.
Gelukkig, de buurthuizen en de bieb zijn weer op corona-basis geopend. Toch met iets positiefs eindigen.

EEN LEK DAK REPAREREN

 
"Het dak  lekt, dat repareren we. Ja, maak maar een foto."

Het is het meest vreemde trappenhuis van Beijum.
Plein Oost.

Het staat een meter of vier van de woningen af en met een loopbruggetje kom je bij de balustrade.

Terzijde, zal het trappenhuis al vanaf het begin van de wijk bestaan?
En waarom is dit zo gemaakt? 
 Beijumnieuws@hotmail.com

In elk geval staat het ding er al een jaar of vijfentwintig, zie nog eens deze Oude Doos (met busbaan).

Maar goed, op vrijdag27 november werd het dak gerepareerd.
Foto links, een mannetje was bezig en stond de blogger kort te woord. Een pakketbezorgher was het trapportaal binnen gegaan en liep met zijn pakketje naar een der woningen.

Foto rechts is vijf minuten daarna gemaakt. Andere perspectief, vanaf de bieb.
Mannetje links en een nog net zichtbaar liggend mannetje rechts.

En weer liep een pakketbezorger richting het trappenhuis om ergens boven een pakketje af te leveren.

Het regende zachtjes.

Bewoners, bezoekers en pakketbezorgers kunnen in het vervolg gewoon naar binnen en naar boven lopen, zonder regendruppels op het hoofd te krijgen.

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (184)

Deze blogger trof de afgelopen week een in Beijum gemaakte foto van een vogel op Twitter.
Zie afbeelding, degene die de foto postte en de fotograaf staan er keurig bij.

Een Bruine Boszanger in november? In Beijum? En wel met hoofdletters geschreven?

Deze blogger heeft geen verstand van de natuur, laat staan van vogels.
Maar het roept herinneringen op naar dat Beijum twee keer landelijk nieuws werd door de aanwezigheid van een zeldzame vogel.

In 2013 werd ook eind november een Blauwstaart in Beijum aangetroffen.
Een jaar daarvoor, ook weer in november, Bruine Lijster Foto + video. Lijster werd vermoord

Het jaar daarvoor was het helemaal bal in Beijum. Zie ook de video, er werd een Grijze Junco in de wijk gesignaleerd.

Wat een drukte bij de volkstuintjes

zaterdag 28 november 2020

BEDANKT LIEVE IRMA (Rust zacht) "Ik heb er zo mijn best voor gedaan om dit op Plein Oost te realiseren. Niet omdat ik nou zo belangrijk ben, maar het is zo mooi voor Beijum." Haar ogen en houding spraken boekdelen: ze meent het. "Er komen ook nog mooie groene bomen om het plein heen."

Bovenstaande quote komt uit dit bericht uit 2013 De grote foto helemaal beneden hoort daarbij. Deze blogger herinnert zich uit het gesprek: "Ja, maak je een mooie foto? Laat me eens gek doen, ik kan er zo van genieten dat dit voor de kinderen uit Beijum is aangelegd."

Irma Zijlstra was niet 'zomaar' een paar jaar achtereen stadsdeel-secretaris in o.a. Beijum, ze was niet alleen maar een professional, in alles was te merken dat ze zich met hart en ziel voor de wijk heeft ingezet. Bovenstaande citaten geven haar treffend weer.

Irma overleed afgelopen 4 november op 58 jarige leeftijd.

Wat deze Beijumblogger van haar is bijgebleven, en hij heeft haar vele jaren meegemaakt, was haar nooit aflatende inzet en enthousiasme voor Beijum. De mens Irma scheen altijd door de functionaris heen. Een open onderzoekende blik, vaak een lach op het gezicht. Oog voor mensen, voor kinderen in het bijzonder. Altijd integer, wars van spelletjes of achterbaksheid.

Praktisch overal in de wijk waar initiatieven werden ontplooid, waar Beijum leuker, mooier en leefbaarder gemaakt kon worden, was Irma aanwezig.

Het is me even een opsomming dames en heren, wat een staat van dient:

Ze was bijvoorbeeld lid van het wijkteam
Natuurlijk was ze in mei 2012 aanwezig bij de presentatie van het Beijum-boek (video).
In hetzelfde jaar bij het visie-plan voor Kardinge, video

Prettig eigenwijs dat ze was regelde ze in 2015 eigenhandig een bruggetje naar het terrein van de Boerderijum, foto links hoort daarbij).
Wat was ze in 2015 enthousiast door de opkomst van wijkbeweging Sociale Long op een bewoners-avond, foto...."Zo mooi wat hier gebeurd",pitches, foto
In 2009 gaf 'fee Irma' haar Kijk op de Wijk Beijum Samen met Ruud van Erp verkleed op een kerstmarkt

Foto rechts, Irma opende in 2011 het Doornbosparadijs Ook een video van die plek
Betrokken bij de ontwikkeling van Plein Oost, foto. Meepraten met bewoners, foto + video
Hart voor multicultureel Beijum Op de video in 2009 tijdens 
een lentemarkt

Bij een workshop van Goed Idee Beijum in 2008, foto
Actief binnen Heel de Buurt, foto

In 2009 bezocht Irma 
samen met het college van B&W de Boerderijum. Quote uithet bericht met video: "Irma vond het leuk dat het bezoekerscentrum een beetje 'vreemd' is geworden."
In 2016 werd een bruggetje naar haar vernoemd, foto rechtsonder
Tot zover de opsomming. Het kan zijn dat er berichten zijn vergeten, vul eventueel de zoekterm Irma op via de zoekbalk linksboven. Of google op 'Irma Zijlstra Beijumnieuws.' 

Terzijde, even over de video's, die zijn allemaal te activeren, maar bij schrijver dezes lukt dat niet steeds de eerste keer. Gewoon weer proberen. En, alle video's zijn op groot scherm groter te klikken.

Tot zover de opsomming? Nee, nog een. En misschien wel de mooiste. Tijdens de 75 jarige verjaardag van vrijwilligers-icoon Frans Egberink organiseerde Irma een verrassingsbezoek aan Frans. Bekijk de onderstaande You tube-video. Het enthousiasme spat van Irma af. Mooie beelden.

Frans desgevraagd:"Irma heeft altijd hart voor Beijum gehad, ze was altijd een grote steun en toeverlaat voor mij en de andere vrijwilligers in de wijk. Ze heeft veel voor de wijk gedaan, ze durfde haar nek voor ons uit te steken."

Ruud van Erp werkte als stadsdeelcoördinator lange tijd met Irma samen. Hoe herinnert hij zich haar?
 "Irma was een echte wijkambtenaar, een sprankelende vrouw met een groot sociaal hart die opkwam voor de belangen van de bewoners en daar alle tijd voor nam. Ze was sterk betrokken en werkte als een soort Maria voor bewoners en vooral ook voor kinderen. Irma heeft een grote rol gespeeld in de start van de heerdenaanpak in de Doornbosheerd en in in de aanleg van de grote speelplek Hunzebrink."

Beijum is Irma Zijlstra veel dank verschuldigd voor haar tomeloze inzet om de wijk prettiger en leefbaarder te maken. 

(Dit bericht is tot stand gekomen na goed overleg met de naaste familie van Irma)
Met toenmalig burgemeester Peter Rehwinkel in 2009ZE STAAN ER WEER...(Kerstpakketten-actie)


 "Mag ik u een boodschappen-lijstje meegeven voor de kerstpakketten-actie van Beijum?"

Ja  ze staan er weer de inzamelaars die een deel van hun vrije tijd opofferen voor een goed doel.

Winkelcentrum Beijum, tot 16.00 uur vanmiddag.

Net als vorige week zaterdag, open de link voor meer achtergrond- informatie.

Gelukkig, mannen doen ook mee. Dacht deze blogger tegen half drie toen hij de manspersoon zag flyeren die op bovenstaande foto is te zien.

Kan een verkeerd oordeel zijn, de actie is een mensen-dingetje en geen man-vrouw aangelegenheid.

Maar deze blogger ziet meeztal dames staan. Zet em op Danny!

Vijf minuten later, een vertrouwd beeld. Danny met Saskia en Liesbeth. Zie ook de jongste wijkkrant.

Voor  de goede zaak.

Mooi bezig dames! En heren....

HERFST T.H.V.KOERSPAD-MEEDENPAD (10; slot)


 
Komende dinsdag begint de meteorologische winter, want december.

De jaargetijden-cirkel is rond, lezers vroegen deze blogger eerder in het jaar om eens alle jaargetijden vanaf een vast punt te belichten.

Het begon allemaal op 7 juni 2019

Vanaf volgende week zaterdag een nieuwe winterserie vanaf een andere plek in of vlakbij Beijum.

Terzijde, een paar lezers hebben reeds een suggestie voorgedragen voor een nieuwe plek. Beijumnieuws@hotmail.com

Foto boven en links, het is vlees nog vis. Wat een saaie bedoening.

Maar goed, dit is dan ook de meest saaie serie op Beijumnieuws.

Zullen we wel een winter krijgen? Of zet de saaiheid zich op de zaterdagochtend om 10.15 onverminderd door?

vrijdag 27 november 2020

RECREATIEPARK KARDINGE (167) In deze als maar kouder wordende periode krijgt een mens extra zin om behaaglijk ergens onder de zon op een strand te gaan liggen en om af en toe het lekkere verkoelende water van een zee of plas in te duiken.

Het is eind november, en een mens zoekt momenteel eerder warmte dan een verkoelende duik.

Maar het zal toch ooit weer maart en april worden. Het blijft een prachtig gegeven dat de wijk Beijum een gezamenlijke achtertuin heeft daty recreatiepark Kardinge heet.

Na maart en april zal het weer mei tot en met augustus gaan worden, Tijd om dan met mooi weer (+25 graden) het strand en het water van de Kardingerplas in te duiken, ook wel het Zilvermeer genoemd.

Deze blogger fietste er gistermiddag langs, op weegnaar een uurtje fitnessen in DijkmanSport, zie logo links.

Wat nou, fietsers afstappen? Zie foto links. Even doorfietsen naar genoemde plas, zie afbeelding rechts, er lagen metalen rijplaten vanaf het fietspad richting plas.

Aha, zie foto boven, de pier waarop tijdens zwemweer vaak jongeren zitten, en er vanaf duiken, wordt aangepakt.

Niet verkeerd, er ontbraken de afgelopen zomer planken op de pier, vervelend als je met je blote voeten al lopend in een gat terecht komt.
Zal alleen de pier worden aangepakt? Het lijkt wel alsof ze op het strand ook iets van plan zijn, daar staat een ijzeren hekwerk.

Deze blogger zal het in de gaten blijven houden. Wordt hier medio november al gewerkt aan een comfortabele zomer-ontspanning voor in het te komen jaar 2021?

PAAR BOMEN LANGS DE GREVINGAHEERD VERVANGEN


 Er fietst nooit iemand, laat staan dat er auto's zouden rijden. Er loopt immers maar een zand-wandelpaadje.

Toch liggen er al een tijdje grote rijplaten.
Locatie, tussen de Grevingaheerd en het Groene Hart van Beijum in, vlak naast de Beijumerweg.

En dat allemaal voor drie populieren die inmiddels zijn verwijderd, en voor het terugplaatsen van vier jonge boompjes.

Nou ja, de rijplaten zullen er meer liggen voor de auto's die de bomen afvoeren en voor het transporteren van de nieuwe boompjes.

Nog even uit het bericht 15 november

Achter Grevingaheerd 169 t/m 207 worden drie populieren vervangen door twee Lindes en twee Valse Christusdoorns. Voor de werkzaamheden maakt de aannemer gebruik van kranen. Op het pad achter de woningen komen stalen rijplaten te liggen, die beschermen het pad. Huizen blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar.

AANPAK GODEKENHEERD NADERT VOLTOOING


 
Ze zijn er al een tijd bezig.

Heerdenaanpak in de Godekenheerd.

Zie ook nog het bericht van zes weken geleden

Beide foto's zijn woensdagmiddag gemaakt.

Foto boven, er worden zo te zien nog steeds parkeervakken aangelegd.

Foto links, dit stuk Godekenheerd lijkt al gerenoveerde te zijn.
Zo te zien nieuwe bestrating.


Naar verwachting is de (fysieke) aanpak in deze langs de Zuidwending gesitueerde woonheerd binnenkort afgerond.

Als alles achter de rug is zal ondergetekende een nieuw bericht met foto's gaan publiceren.

donderdag 26 november 2020

ONDERTUSSEN IN DE HUNZE (198) De school staat toch echt op de wijk-grond van De Hunze. Niet zomaar een schooltje, nee, ca 900 leerlingen zitten erop.

Alle leerlingen van deze Wessel Gansfort College en hun ouders kregen onlangs een brief van de schoolleiding waarin stond dat de school een week dichtgaat in verband met hoogoplopende corona-besmettingen in vooral de bovenbouw.

Zie afbeelding boven.

Beijumers en Hunzenaren die vanaf genoemde wijken naar Stad, in elk geval de Korrewegbrug voorbij, vice versa fietsen weten, de school is ook zichtbaar vanaf het Heerdenpad.

Het zou toch niet zo zijn dat De Hunze meer een besmettingshaard is dan Beijum?

Nee, maar geen grapjes over het coronavirus waar niemand op heeft zitten wachten. Maar dat jongeren niet gevrijwaard zijn van besmetting, en dus ouders en eventuele grootouders kunnen aansteken, leidt geen twijfel.

Foto links, een politie-auto verlaat via kruispunt Beijum-Hunze Noord de wijk.
Deze blogger spotte de auto onlangs op de Granpré Molièreweg. Via fietspaf Beijumerweg, foto, reed de diender-auto weg. Aan het einde van de straat ligt de van Eickstraat, zie nog eens twee afleveringen 

Daarachter ligt weer het Boterdiep, de Groningerweg en daar weer achter Noorderhoogebrug.
Vanaf dat 'daar achter' is de rechter foto gemaakt. Noorderhoogebrug, op- en afritten naar Ring Noord, bedrijvenpark Witte Lam, er ligt dan wel een kanaal tussen, maar denk je die even weg, dan kun je vanuit De Hunze alle kanten op.

Zie ook de richtingaanwijzingen.

VERKEERSBORDEN MOETEN DUIDELIJK ZICHTBAAR ZIJNHet gebeurt wel eens dat bepaalde borden in Beijum door aangekleefde viezigheid minder goed tot niet zichtbaar zijn.

Wat te doen?

Wel, we (gemeente Groningen) sturen een mannetje met een hesje aan, en met een lange zwabber en emmer met sop langs de borden.

Zie foto's, gistermiddag gemaakt. Vlakbij de bocht in de Emingaheerd, ter hoogte van de Sibrandaheerd.

Dat allemaal niet zonder resultaat, de borden zien er weer spic en span uit.
Voor de jonge lezers die niet weten wat dat betekent, dat was in de zevetiger jaren een Engelse schoonmaakmiddel die ook in Nederland werd verkocht.

Niet alleen in Beijum staan vieze borden, ook nabij Recreatiepark Kardinge

Het is al weer bijna zeven jaar geleden dat verkeersborden in Beijum onzichtbaar werden door sneeuwval

Er worden wel eens borden in Beijum gemold

DECEMBER-LICHTPUNTJES IN DE BRON

De Bron open voor lichtpuntjes

In de weken voor kerst, de Adventstijd, is de Bron, op de donderdagochtend open.
Je kan dan een kaarsje aansteken voor iemand of iets in je gedachten.

Ook is er de mogelijkheid in gesprek te gaan met een van de aanwezigen vanuit de Bron. 
Wanneer? Op  3,10,17 en 24 december van 10.00 tot 12.00

Waar? De Bron, Bentismaheerd 1A

(Ingezonden door Ruud van Erp)

woensdag 25 november 2020

BEIJUMBORG (175)

Nog een week of vier woon ik in Beijum, en daarna zoek ik het elders én hogerop (deel 3 van een melancholieke serie). Deze keer: verhuizen!

De jaren aan de Bottemaheerd verstreken zonder al te veel bijzonderheden, en vastgesteld kon worden dat we het erg naar onze zin hadden in ons huurhuis. Leuke buren, die ook voor elkaars kinderen zorgden als dat even nodig was. Relatief dicht bij de stad: binnen een paar minuten zat je op de fiets al op de brug over het Van Starkenborghkanaal. Winkelcentrum West zo’n beetje om de hoek: ook erg praktisch voor een gezin met kleine kinderen.

Maar er begon wat te knagen. De woonkamer in ons huis vonden we zo langzamerhand wel wat ‘hokkerig’ worden, en te klein voor een tot vijf leden uitgegroeid gezin. De huur werd ieder jaar flink verhoogd, zonder dat er kwaliteitsverbetering van de woning tegenover stond: die was – zo vonden we - nogal ‘basic’ ingericht. En ja: we konden het ons best veroorloven om uit te gaan kijken naar een koopwoning.

Na een gesprek met de bank over de hoogte van een mogelijke hypotheek (het in onze ogen grote bedrag wat we konden lenen liet ons eerst duizelen, maar de meneer van de bank zei dat het natuurlijk verstandig was om minder te lenen dan het maximaal toelaatbare, om ook nog een prettig leven te hebben) besloten we uit te gaan kijken naar een huis in …. Beijum. De wijk beviel ons prima, het was er steeds groener aan het worden, de school van onze kinderen sloot prima aan bij onze eigen idealen en ach: zouden we het elders beter treffen voor relatief weinig geld? Huizen in Beijum waren niet superduur: je had er ‘veel huis voor weinig geld’.

Een partijgenote, tevens columniste van de wijkkrant en goed bekend met Beijum-Oost, maakt ons attent op een koopwoning die naast de hunne vrij zou komen. We hadden inmiddels al wel een zoekopdracht bij een makelaar neergelegd, maar die wilde best met ons meekijken en ons helpen met het bepalen van de prijs. Op een zondag wilden we eens kijken bij dat huis, en we maakten een afspraak voor een bezichtiging met de toenmalige eigenaren.

Oef: dat viel tegen! Weliswaar was de woonkamer al veel ruimer dan die aan de Bottemaheerd en had het huis ook een slaapkamer meer, maar wat was het er donker binnen! En wat was de tuin klein…! Mijn echtgenote zag het beslist niet zitten, maar ik probeerde door de donkerbruine inrichting van de woonkamer heen te kijken, de coniferen in de tuin weg te denken en meer in het algemeen het huis min of meer opnieuw in te richten. Het kostte even wat overtuigingskracht, maar toen we de prijs hoorden die we ervoor zouden moeten betalen (in toenmalige guldens: nu zou dat zo’n € 85.000 zijn) waren we overtuigd. Met een flinke verbouwing, de aanleg van een rookkanaal voor een houtkachel, een vergroting van de woonkamer door er een deel van de gang bij te trekken, en nog een extra kamer op zolder erbij te bouwen zou het toch wel een aantrekkelijk huis kunnen zijn. 

De koop werd gesloten, en in juli 1994 zou de verbouwing starten. Maar de zomer verliep anders dan we gedacht hadden…

Han Borg

(Zie ook deel 1 en 2 uit deze zesluik)

EEN SNEAKY PLEK VOOR EEN FLITS-AUTO?

"Ze maken er een plek voor een flitsauto, doen ze bij kruispunt Lewenborg ook."

Verschillende lezers reageerden eenduidig op het bericht van gistermiddag. Wat waren ze aan het doen bij kruispunt Beijum Noord?

Nou, dit dus, zie foto. Een parkeerplaats aanleggen.

Nou vindt deze blogger zichzelf bepaalt geen complotdenker. Maar er is maar een enkele reden te bedenken voor de vraag waarom deze plek is aangelegd. Niet voor welke hulpdienst dan ook.
Kan alleen maar voor een sneaky (want niet zichtbaar) opgestelde flitsauto zijn. Als een lezer een andere reden weet aan te dragen, welkom. Een nood-parkeerplek in geval van ongelukken?

Vooral ter hoogte van van Driebond wordt op de oostelijke ringweg nog wel eens een flitser 
gesignaleerd.

Wat was de voormalige flitser bij het oude kruispunt Beijum, Zuid een enorme melkkoe. Tonnen aan flits-geld incasseerde het Centraal Justitioneel Incasso Bureau (CJIB).

Wat een aderlating, geen flitsplek meer op de oostelijke ring om Stad. Kom, laten we daar ergens even voor een paar duizend euro een mooi plekje creëren, dat geld hebben we er zo weer uit. Doen we net alsof we voor de verkeersveiligheid gaan, maar kunnen we ondertussen even flink cashen.

De Beijumblogger zal deze plek de komende tijd een beetje extra in de gaten blijven houden. Wanneer gaat daar een auto staan? Wordt ter zijner tijd vervolgd.

LICHT AAN IN HET DONKER JOGGERS, HONDENHet is met de steeds vroeger invallende duisternis belangrijk dat fietsers zien en gezien worden.

Licht aan dus.

Maar wat je ook steeds meer in het straatbeeld ziet, sommige honden hebben in het donker ook de lampen aan.

Joggers ook trouwens, je ziet steeds meer op en neer wapperende lampjes van hardlopers die verlichting aan de arm dragen.
Zie afbeeldingen links en rechts.

Links, een jogger heeft een rood licht om zijn middel tijdens zijn tocht langs de Emingaheerd.

Rechts, het Koerspad richting Koerspad. Een scooter met licht aan komt aangereden.

De jogger die hem of haar tegemoet komt heeft ook licht aan.

Foto's boven en beneden hadden ook in een aflevering van 'Honden in Beijum' gepast.

Boven, ook ter hoogte van het Koerspad, een Beijumse laat haar donker gekleurde hond uit. En die heeft zijn halsband-licht aan.

Foto beneden, Beijumerweg. Je zou toch zo over het mormel (pardon bazinnetje) heenfietsen als ie geen licht aan zou hebben? Hij bewoog zo snel tijdens het fotograferen dat zijn koppie een beetje wazig in beeld komt.

BRAND-TROEP CAFETARIA HOF VAN BEIJUM WORDT AFGEVOERD


De hele keuken van de op 14 oktober in de brand staande
 cafetaria Hof van Beijum moet vervangen worden.

Dat heeft deze blogger niet van de uitbater zelf vernomen, wel van sommige Beijumers, maar het het feit dat er een grote volgegooide container voor het pand staat wijst die kant uit.

Zie afbeeldingen,

De planken zitten nog steeds voor de ramen.

Maar er wordt binnen gewerkt, valt af te leiden aan de foto's.
Voordat de renovatie begint moet eerst het kapotte en afgebrande afgevoerd worden.

Daarbij wordt van alles afgevoerd, zien we op de linker foto. Het ziet er grappig uit, ziw voorgrond, maar de aanleiding voor de gevulde container is natuurlijk verre van grappig.

De dagen worden kouder en kouder, en behalve een hete loempia valt er deze dagen niks warms op Winkelplein Beijum te eten.

Dat het Hof van Beijum zo spoedig mogelijk gerenoveerd moge zijn en weer patat en snacks kunnen verkopen. En, last but not least, dat het personeel de werkzaamheden weer kan oppakken.