woensdag 30 juni 2010

DE BEIJUMER DROOM EN DE FAKKELTROFEE

Nee, je kunt als zelfverklaard Beijumwatcher niet overal zijn. Je moet je beperkingen kennen.
Maar er gebeurt van alles in de wijk. Zo hoorde ik vanmiddag dat vandaag de zoveelste Falkkeltrofee is uitgereikt. Een trofee welke jaren geleden in het leven is geroepen om "de leefbaarheid" in de wijk te bevorderen. Het schijnt nog steeds te bestaan, de Fakkel. Goed of slecht, ik laat me er niet over uit. Eén kritische noot dan: leefbaarheid zit aan onleefbaarheid vast. Zo lang als Beijum "leefbaarder" (wat is dat?) gemaakt moet worden, zo lang blijft het imago van achterstandswijk ook aan ons kleven. Kunnen we eindelijk een keer een 'normale' wijk in de stad Groningen worden? Zonder achterstandspoeha?

Ik begreep, nader bericht volgt, dat in het Heerdenhoes vanmiddag de Fakkel is uitgereikt aan een kindertheatergroep, waarschijnlijk aan de groep: "Wie is anders"? De aanmoedigingsprijs, de 2e plaats, zou zijn uitgereikt aan het project "Welkom in de Buurt."

Gisteravond, hoorde ik vandaag van kruidenvrouw Saskia Nieboer die er was geweest, was er een Beijumer droomavond georganiseerd in de Boerderijum. Georganiseerd door mensen van ROEZ. Het thema was: hoe stelt u zich de wijk voor over zoveel jaar? (tien, twintig jaar) Allerhande organisaties zouden hun droomzegje hebben gedaan. Nadere informatie volgt nog. Het blijkt een reuzegezellige avond te zijn geweest, heb ik me laten vertellen. Met mooie droombeelden over de groenste wijk van stad. Wie ben ik om het sprookje met de mooie beelden en verhalen over de toekomst van Beijum te verstoren? Of er cynisch over te doen? Goed, de realiteit is vaak weerbarstig. Haal ondergetekende of Beijum desgewent gerust uit de droom. Beijumnieuws@online.nl

MOOI BEIJUM (3)

(afzender bij beheerder bekend)

BRANDWEER NAAR WC-BRAND GODEKENHEERD

(Foto + Tekst: 112 Groningen, zie onderstaande link))
Groningen - Een brandje op de wc in een woning aan de Godekenheerd in Groningen heeft dinsdagavond forse schade veroorzaakt.

De bewoners hadden een brandend kaarsje bovenop de wc staan en ontdekten rond 21:30 dat er rookontwikkeling was. Toen ze gingen kijken stond de wc in brand en belde men direct de brandweer, ondertussen was een buurtbewoner met brandblussers toegesneld, maar op advies van de centralist van de alarmcentrale heeft men de deur van de wc dicht gelaten tot de brandweer zelf ter plaatse was.
De brandweer was na ongeveer 10 minuten ter plaatse en had de brand, die al enigszins verstikt was, binnen een paar minuten onder controle. De brandweer constateerde dat het niet nodig was om de woning te ventileren en keerde na ongeveer 20 minuten weer terug naar de kazerne in Vinkhuizen. De schade in de woning was enorm. Het waterreservoir en de wc-bril van de wc brandde volledig uit en in de gang bij de woning is rook- en waterschade ontstaan.
Video bekijken?
http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/9757/brand-op-wc-in-godekenheerd-video.html

DE BEIJUMRIJDER(28) RIJDT OVER HET HEERDENPAD

fietspoort naar de grootste wijk van de stad, zo mag je het fietspad toch wel omschrijven. En als je zegt dat het een van de drukste fietspaden van Europa is, dan zit je er niet ver naast. Het Heerdenpad, fietsroute tussen de Korrewegbrug en Beijum. In de zeventiger jaren fietste ik voor het eerst dit pad over om op bezoek te gaan bij een scharrel in Beijum. Ik verdwaalde er en vond het een vreselijke bedoening met al die vreselijke straatjes waar je in verzeilt kon raken. Nu is het een genot om in het voorjaar de stad uit te fietsen richting het dorp Beijum. Persoonlijk vind ik het Heerdenpad een prachtige route. In de winter valt het altijd op dat het erg koud is op hét fietspad naar de stad, maar eenmaal de Korrewegbrug over voelt het direct een stuk behagelijker, de warmte van de huizen langs de Korreweg straalt je hier tegemoet. De foto is van begin juni, de video is een paar weken daarvoor, in april, opgenomen. Fiets even mee naar Beijum. Vanaf de Korrewegbrug. De muziek is van Tom Jones, en hij bejubelt toepasselijk de green green gras of home.
http://www.youtube.com/watch?v=a5IABqwVO2U&feature=related

dinsdag 29 juni 2010

LEVE DE MAN DIE HET BIER UITVOND

De oproep om de finale van het WK te voorspellen om kans te maken op een kratje bier van het Café Biljart zorgde er voor dat maar 37 mensen per mail of als reactie reageerden. In een wijk als Beijum is dat niet veel, maar dat doet er verder niet toe. Er zijn al de nodige kanshebbers afgevallen, zo kan een finale met Italie als een van de spelende landen al niet meer. Een finale Duitsland- Argentinie wordt hem ook niet, dat is een komende kwart finale wedstrijd.

Vrijdag zal blijken of een finale met Nederland als vertegenwoordiger een mogelijkheid is. Ik verwacht het eerlijk gezegt niet. Engeland er uit. Portugal. Deze motorfiets met laadbak, foto, trof ik aan in de Bentismaheerd. Werd hier ook even lekker bier gehaald voor een mooie zomeravondvoetbalwedstrijd? Hoe ging dat lied uit de jaren zestig ook nog maar: Leve de man die het bier uitvond, van je hieperdepiep hoera!
http://www.youtube.com/watch?v=_7uV7vIDIA4

HUISHOUDELIJKE MEDEDELING

Er zijn lezers die mailen met de vraag waarom ik het artikel in Dagblad van het Noorden vandaag over de nieuwste wijkrel niet plaats. Beste lezers, koop even een krant van vandaag en lees wat een onafhankelijke journalist schrijft over het onderwerp waar ik afgelopen zaterdag over schreef. Zie artikel ' Een tragische actie.' Nogmaals, leen of koop Dagblad van het Noorden van vandaag. Of loop morgen even naar de nog altijd prachtige familiebibliotheek voor een gratis leesexemplaar.

UIT DE OUDE DOOS (26)

Een raadselachtige foto is dit. Opgestuurd met de mededeling dat het om een dansles gaat welke ooit heeft plaatsgevonden in de Kleihorn. Als iemand meer weet over de achtergronden van deze danspasjes, mail dan naar Beijumnieuws@online.nl

ZIN OM TE KLAVERJASSEN?

Elke dinsdagavond wordt er in het Café Biljart geklaverjast door een club met de toepasselijke naam Klavertje Vier. Uit het klaverjasjargon: roem, doormars, nat gaan, maatslag niet overtroeven, Amsterdams, Rotterdams, seinen, pit. Leuk onderhoudend gezelschapspel. Onlangs liep ik op een dinsdagavond met draaiende camera dé kroeg van Beijum binnen om poolshoogte te nemen.

Kijk even mee naar hoe het er aan toe gaat op een kaartavond van Klavertje Vier. O ja, nieuwe leden zijn welkom. Aanmelden aan de bar van het café.

BOTENRACE SKSG BIJ KARDINGERPLAS

(ingezonden persbericht)
Botenrace bij actieve BSO’s van SKSG

Op woensdag 30 juni organiseren de actieve BSO’s van Boegbeeld, Paddeltje en Engelbert de botenrace van SKSG Kinderopvang. De kinderen van de buitenschoolse opvang varen in -van gerecycled materiaal- zelfgemaakte boten over de Kardingerplas.
De actieve BSO-locaties strijden om de wisselbekers voor origineelste en snelste BSO Boot.
Van 14.15-14.45 uur zijn de boten te bewonderen. Vervolgens lost Kees Piraat het startschot.
Daarna kijken we vol spanning welke BSO de snelste boot heeft.
Om 16.00 uur zal de prijsuitreiking plaatsvinden op het terras van de Zijlen naast BSO Boegbeeld, BSO-groep Buitengewoon, Koerspad 3, Groningen.
Wij nodigen u van harte uit om bij de botenrace bij de Kardingerplas te komen kijken.

SKSG Kinderopvang - Uw kind in vertrouwde handen
Kijk voor informatie op
www.sksg.nl .

maandag 28 juni 2010

WE ZIJN DOOR


Het was weer niet hoogstaand, "we" deden het op zijn Duits maar we zijn naar de kwartfinale. En dat telt, wat heb je aan uitschakeling met sprankelend voetbal zoals twee jaar geleden?
Aan de Froukemaheerd, pardon, de Oranjeheerd, gingen de remmen eraf en er werd uitbundig feest gevierd.
Kijk voor de aardigheid ook even naar TV-Noord, op de foto ziet u de mensen van deze zender actief in de Froukemaheerd. Wat een feest daar. Want ze zijn weer "we." En wij, en dus niet zij, gaan door naar de kwartfinale. Brazilie?

WIE WON(NEN) DE MINI-MISSVEKIEZINGEN?

(Maandagochtend slaat een weekje over)
Afgelopen zaterdag nam ik een kijkje in een overvolle Ambiente. Er was een feestavond aan de gang en er zouden mini-Missverkiezingen worden gehouden. Of er misschien een of meerdere foto's opgestuurd konden worden? En of dan ook de uitslag even vermeld kon worden. Geen punt.
Gisteravond werd deze foto opgestuurd. Met deze tekst:
Hallo Beijumnieuws team,
Wij van latinnet zijn Zaterdagmiddag bij de Mini miss verkiezing
geweest en hebben daar een aantal foto's gemaakt van het evenement.
http://salsa2.latinnet.nl/salsafotos-v/verzamel-noordnederland/Nos-Cultura-mMni-Miss-Verkiezing-Ambiente-Beijum-26-06-2010/#gallery_pagetop.
Helaas kan ik je niet de winnaar vertellen daar ik voor een prive avondje op tijd weg moest en ze op Antilliaanse tijd waren begonnen.
Hartelijk dank voor de foto en de link, hier staan meerdere foto's op. Geïnteresseerden kunnen foto's naar wens downloaden.
Maar wie kan nou vertellen wie er gewonnen heeft? Beijumnieuws@online.nl

BOEK OVER BEIJUM IN AUGUSTUS 2011 KLAAR

Drie jaar geleden werden de eerste gesprekken gevoerd, en vorig jaar augustus werden de koppen al weer bij elkaar gestoken. Het moest toch lukken? Om een boek te maken over dertig jaar Beijum en over de eeuwenoude geschiedenis van het stuk grond waar we met z'n allen op wonen? Het afgelopen jaar was het rustig op boekgebied, wel waren er de nodige lobby's maar het groene licht bleef nog uit. Dat groene licht moest van het NLA-team komen, niet iedereen bleek van het nut voor Beijum overtuigd. Maar er zitten klaarblijkelijk ook verstandige mensen in het team van het Nieuw Lokaal Akkoord in Beijum, mensen die verder kijken dan hun neus lang is en die een geschenk voor de wijk, in de vorm van een boek, wél de moeite waard vinden. Het plan gaat door en Uitgeverij Leander van Jaap van Leeuwen (Regiokrant)gaat de regie voeren. Hij stuurde afgelopen week onderstaande informatie onder embargo op met het verzoek het pas vandaag, maandag, te publiceren. Dit i.v.m. het uitkomen van zijn nieuwste Regiokrant. (klik de flyer links groter)
Historie van Beijum wordt vastgelegd
Beijum is een wijk met een zeer kleurrijke geschiedenis. Het mooie van Beijum is dat de wijk is gebouwd in en om dat historische landschap. Op zich is dat vrij uniek, want het is gebruikelijk dat een stuk braak land wordt opgespoten met zand en vervolgens wordt daar een woonwijk op gezet (zoals Lewenborg). Door in Beijum de bestaande structuur niet aan te tasten, en de wijk in te passen, kun je overal in het landschap de geschiedenis nog lezen. Maar dan moet je er wel oog voor hebben.
Verleden
De Beijumerweg kronkelt nog net zoals het eeuwen geleden door boeren en kooplieden op weg naar de stad werd gebruikt. De sloten in het Groene Hart lopen nog identiek zoals het op oude boerderijkaarten van twee eeuwen geleden ingetekend staan. Wie goed kijkt ziet dat Boerderijum (de kinderboerderij) veel hoger in het landschap ligt, op een wierde. Het verhaal wil dat er ooit een kapel heeft gestaan. Toen deze werd gesloopt konden de arbeiders op het land de klok niet meer zien. Daarom zijn de stenen van deze kapel gebruikt om de toren van Zuidwolde op te hogen. Inderdaad zijn de laatste meters van die toren van een heel andere kleur baksteen. Kijk goed in Beijum en je herkent de lindelanen waar vroeger de oprit naar de boerderij was. De Zuidwending – het water tussen pizzeria La Scala en de buslus van de Wibenaheerd – was vroeger de scheidslijn tussen het bisdom van Münster en het bisdom Utrecht. De dijk stamt uit de Middeleeuwen. Op Beijumerweg 15 stond vroeger een steenhuis. De duizenden fietsers die dagelijks over de ringweg de wijk inkomen rijden zo tegen de oude appelhof van boer Barkema aan. Ga zo maar door. Als je het maar ziet. Of, als je het maar weet!
Recent
Maar ook de recente geschiedenis van Beijum als woonwijk is roemrijk. De eerste Vietnamese bootvluchtelingen die in Nederland aankwamen kregen een woning in het toen nog kale kille Beijum, het trieste asielverhaal van de Syriërs die hun toevlucht zochten in de Mamrehoeve, de Antillianen die bewust niet over de hele stad werden verspreid maar bij elkaar werden ‘geplaatst’ zodat ze hun eigen cultuur konden behouden. Ooit de kinderrijkste wijk van heel Nederland en natuurlijk multicultissimo met honderdveertig(!) nationaliteiten. Een wijk met zeven scholen en vijf buurtcentra waar altijd iets te doen is. De strijd tegen achterstandswijk Beijum-Oost, de drugsdealers en de overlast. Maar ook de groenste wijk van de stad, waar onnoemelijk veel mensen zich inzetten als vrijwilliger. Mooiste wijk van Groningen, wijk waar alles kan. Als je het maar ziet.
Leesbaar boek
Die complete geschiedenis wordt nu op schrift vastgelegd. Vanaf de allereerste bewoners (600 v. Chr.) tot nu. Het wordt het standaardwerk over de geschiedenis van Beijum. Het boek is onderwijsgericht dus de indeling is zo gekozen dat het parallel loopt met de geschiedenislessen op de bovenbouw. Het is de bedoeling dat het boek voornamelijk wordt geschreven voor en door wijkbewoners. Hun verhalen worden opgetekend door historici, journalisten en onderwijskrachten. Dit moet leiden tot een historisch verantwoord en makkelijk leesbaar boek met veel foto’s en twintig illustraties (180 pagina’s).
Financiën
Het boek wordt mogelijk gemaakt door een subsidie uit het Nieuw Lokaal Akkoord. Achterliggende gedachte is dat het belangrijk is voor de wijk als ze haar eigen interessante geschiedenis kent. Het verbindt de mensen en kan er toe bijdragen dat ze bewuster met hun omgeving en met anderen omgaan. Eventuele baten (winst) uit het boek worden aangewend om de website uit te breiden en om aanvullend archiefonderzoek te bekostigen
Realisatie
Diverse auteurs hebben hun medewerking al toegezegd, waaronder stadsarcheoloog Gert Kortekaas, Jaap Ekhart (historische wandelingen), Gerben de Vries (historisch onderzoeker), Egbert van de Werf (historicus), Jouke Nijdam (illustrator en historicus), Janny Weender (cultuurcoördinator Vensterschool) en Lammert Doedens (onderwijskenner en historicus). Uitgeverij Leander verzorgt de organisatie en de uitvoering.

zondag 27 juni 2010

SCHILDPAD VERMIST

Van lezeres Agnes uit de Boelemaheerd ontving ik net deze foto. Ze stuurde een oproep mee:

Misschien omdat het toch bijna komkommertijd is heb je ruimte om een oproepje te plaatsen? Vanavond is met rasse schreden de schildpad van mijn dochter een loopje met ons gaan nemen. Pff...je weet het kinderen en hun huisdier.... Het is een landschildpad, te herkennen aan...zijn schild? Toch wel vrij serieuze oproep.
Vermist zondagavond in de Boelemaheerd. Liever geen emailadres op de site, maar naar Beijumnieuws.
Beijumnieuws@online.nl

NAGESTUURDE FOTO'S VERS VAN HET LAND
Nannie Messchendorp was afgelopen vrijdagavond aanwezig op de poëzieavond "Vers van het Land."
Ze stuurde een paar foto's op waarvan u er hier twee gepubliceert ziet. Er werd niks bij de foto's geschreven zodat u het moet doen met een sfeer-impressie.
(als het goed is worden er ook nog foto's opgestuurd van de mini-Miss verkiezing die gisteravond in Ambiënte plaatsvond)

KIJK OP DE WIJK (27)

De hoeveelheid berichten die klaar liggen voor publicatie is af en toe dusdanig groot dat sommige conceptartikelen helemaal in de vergetelheid raken. Neem deze Kijk op de Wijk, 15 maanden geleden opgenomen en tot nu toe steeds vergeten. De hoofdpersoon is dit keer Lammert Doedens, geschiedenisleraar uit Beijum en actief binnen o.a. het 4 mei comité. Ik moest aan hem denken omdat er binnenkort nieuws is over het boek dat over de geschiedenis van Beijum gaat. Activeer voor achtergrondinformatie hierover onderstaande link. Aanstaande maandag kunt u op Beijumnieuws nieuwe ontwikkelingen lezen over het al of niet doorgaan van het boek.

Maat eerst: hoe kwam je in Beijum verzeild Lammert Doedens? En, bevalt de wijk je?
http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/08/ontwikkelingen-over-boek-30-jaar-beijum.html

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (45)

Vorig jaar zagen we op de buitenmuur van de boerderij regelmatig een nachtvlinder. De vlinders worden ’s nachts aangetrokken door de lampen op de muur en ze blijven daar de volgende dag dan rustig zitten. Tenminste als het niet-dagactieve nachtvlinders zijn. Dit jaar zagen we nog maar zelden een nachtvlinder op de muur.
Maar dinsdag 1 juni had Harry Westerhuis (IVN-natuurgids) voor de excursie al een leuke vlinder ontdekt. Gelukkig bleek het een niet-dagactief exemplaar te zijn. Een klein half uur na ontdekking stonden de deelnemers aan de excursie deze opvallende vlinder aandachtig door hun kijkers te bewonderen. Het leek wel of de vlinder een snuit had. Natuurlijk heb ik de vlinder gefotografeerd en met behulp van enkele vlindergidsen heb ik later thuis kunnen achterhalen welke vlinder we zagen. Het bleek een Snuitvlinder te zijn.

Het is een vlinder uit de familie van de tandvlinders. Deze familie telt wereldwijd zo’n 3500 leden. Bij sommige soorten steekt in de rusthouding een uitstulping (tand) boven de vleugels uit, hieraan dankt deze familie zijn naam. De vlinder overwintert als pop in een cocon in de strooisellaag onder de waardplant (wilg en populier).
Deze opvallende vlinder blijkt een in ons land algemeen voorkomende soort te zijn en hij vliegt van april tot begin september in twee generaties. In rust lijkt de snuitvlinder een beetje op een stukje hout.
Het meest opvallend aan de deze vlinder zijn de borstelig behaarde, naar voren gestrekte “palpen” (kaaktasters). Vandaar dus de naam Snuitvlinder. Het lange achterlijf van het mannetje eindigt in twee haarbosjes. De antennen van het mannetje zijn sterk geveerd, die van het vrouwtje veel minder. Het mannetje wordt ook sterker door licht aangetrokken dan het vrouwtje. De gefotografeerde vlinder werd aangetrokken door de buitenlamp, heeft haarbosjes aan het achterlijf en sterk geveerde antennes. Het is duidelijk een mannetje.


Foto+ tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 26 juni 2010

EEN TRAGISCHE ACTIE

Afgelopen vrijdag kregen ondergetekende, Hans Koopman en Anna Riemersma deze brief, zie links, in de brievenbus gegooid. Twee uur later was de brief met persoonlijke uitnodigingen ook te lezen in de net nieuw uitgekomen wijkkrant. Een brief vol beschuldigingen, verwijten, verdachtmakingen en hele onwaarheden. Met daarop volgend een "uitnodiging" om alles te komen uitpraten. Ja, u leest het echt goed. De lezer moet zelf maar uitmaken of hij het een komische dan wel een tragisch actie vindt, bij mij zit het er tussen in.

De feiten: niemand van de genoemde drie, ondergetekende incluis, heeft contact gezocht met de mensen van de Gezinsbode of Dagblad van het Noorden. Toch worden we "belangrijke drijvende krachten" achter "de felle aanvallen" genoemd. Twaalf redacteuren zijn in tweeënhalf jaar opgestapt. U kent de achtergronden, ze zijn breed uitgemeten op deze blog. Enkelen van hen zaten een tijdje kapot thuis. Geen woord daarover, nee de daders blijken zelf vreemd genoeg erg beschadigd. Geen zelfkritiek, geen zelfrefleksie en geen zelfreinigend vermogen, nee "de schuld van alles" ligt zoals altijd buiten de eigen club zelf. In het Dagblad van het Noorden werden de vele opgestapte mensen "troebelwatervissers" genoemd, nu heten ze "wegduikers." Zou het tot de mogelijkheden behoren dat deze classificaties het "samen werken aan een leefbaar Beijum geen goed doen?" Beste lezers, er vinden allerhande gesprekken plaats achter gesloten deuren. U moet deze pr- stunt maar interpreteren zoals u dat zelf wil. Eén tipje van de sluier, ik sprak vandaag een Beijumer over deze actie: "Dit wist ik al een week. Ik wil niet dat je mijn naam noemt, maar het doel van deze publicatie was om jouw en de andere twee publiekelijk voor het blok te zetten en om jullie aan te pakken."

En zo gaat het tragisch -komische (met nadruk op tragisch) wijkverhaal na dit dieptepunt weer een nieuwe fase in. Want, de weigering om te gaan praten zal worden uitgelegd als onwilligheid. De eigen "goedheid" staat weer centraal, "ze willen onze uitgestoken hand niet aannemen." De lezer beoordeelt zelf maar of deze actie, zie epistel linksboven, de cohesie en leefbaarheid in de wijk op een hoger plan trekt. En wie er verantwoordelijk zijn voor de tragische teloorgang van wat eens een gezonde bewonersorganisatie Beijum was. Er vinden zoals gezegd de nodige gesprekken plaats op gemeentelijk niveau. Een paniekactie als dit, zie nogmaals het epistel, levert vanzelfsprekend geen constructieve bijdrage aan het oplossen van problemen.
Hierna weer zoveel mogelijk fris en fruitig nieuws uit de mooiste wijk van de stad: Beijum.

DE VOERMAN SLUIT SEIZOEN AF MET ZESKAMP


Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar ik mag altijd graag naar scoutingactiviteiten kijken. Vroeger werden deze actieve jongeren padvinders genoemd, tegenwoordig heten ze scouts. Het graag kijken naar scouts heeft denk ik met een gevoel van vertrouwen en veiligheid te maken. Je weet bij scouts, ze jatten je portemonnee of fiets niet, ze zijn vriendelijk in contact en als je iets overkomt dan helpen ze je. Scouts leren alle wezenlijke vaardigheden die mensen nodig hebben: elkaar steunen, samenwerken, samen oplossingen bedenken, verbindingen leggen, overleggen etc. Het kan zijn dat ik het teveel idealiseer maar ik zie scouts geen vandalisme plegen, geen criminele dingen doen en geen overlast veroorzaken. Het zijn ook weer geen EO-jongeren, dat is de hemelse variant, nee scouts zijn m.i. met nuchtere aardse dingen bezig. Maar goed, genoeg complimenten voor de mensen van onze scoutinggroep de Voerman. Afgelopen vrijdagavond waren ze bezig met een soort van zeskamp op het terrein naast Ambiënte, bij 't Trefpunt. Wat staat er op de site van de Voerman?
Beste welp, scout, explorer, stamlid of bestuurslid
Zoals dit jaar al wel vaker is voorgekomen hebben wij weer een gezamenlijke opkomst voor de boeg. Dit keer is deze gezamenlijke opkomst tevens de jaarafsluiting, wat dus betekent dat het de laatste officiële opkomst voor zomerkamp is. En jij bent uitgenodigd hierbij te zijn.
Wanneer: vrijdagavond 25 juni
Waar: Trefpunt Groningen
Tijd: 19.00 tot 21.30 uur
Bijzonderheden: Uniform aan. Zorg dat je vies mag worden, mocht het nodig zijn......
We gaan een groot en gaaf zeskamp doen, dus zorg dat je er bent. Als je onverhoopt niet kunt komen, dan graag afmelden bij je eigen leiding.
Tot 25 juni!
http://www.devoerman.nl/

VERS VAN HET LAND OP MOOIE ZOMERAVOND

Het zag er vredig en ontspannen uit daar in de tuin van de Wiershoeck. Poëzieliefhebbers uit Beijum en omstreken kwamen hier vrijdagavond samen om zich te laven aan uiteenlopende gedichten. Het decor zag er op deze prachtige zomeravond al poëtisch uit, het kan niet anders of de avond was een groot succes. Ondergetekende was alleen even aanwezig tijdens het begin en de opening. (foto)
Op 25 juni 2010 zal voor de vierde maal in de tuin van de Wiershoeck de poëzieavond Vers Van Het Land worden gehouden.
De dichters Marja van der Veen, Andrë Degen, Akke Brouwer, Rik Andreae, Suze Sanders en Matty de Vries lezen voor uit eigen werk. Verder: een dichterlijke hommage aan Driek van Wissen en veel muziek door Trio Rakefet.
Aanvang programma 20.00 u. Kaartverkoop v.a. 19.30 u. Prijs €7 inclusief consumptie.
http://www.wiershoeck.nl/

vrijdag 25 juni 2010

WAT EEN FEEST: ZOMERS ÉN MATI GELATTIE

Een prachtige aangename dag was het vandaag. Het strand van het Zilvermeer lag vol en in de wijk voerde de zomerse vrolijkheid de boventoon. Tragisch -komische aangelegenheden (meer tragisch dan komisch) die in de wijk spelen krijgen op een dag als vandaag geen poot aan de grond. Beijum is op z'n mooist en ligt er in alle opzichten prachtig bij. Ik roep alle Beijumers op om met volle teugen van de pracht en praal die de wijk biedt te genieten.

Vanmiddag zag ik verscheidene Beijumers met een lekker kratje bier richting huis verdwijnen. Maar dan, vanuit de achteruitgang van het winkelcentrum, daar trof ik dit aandoenlijk tafereeltje. Ons aller pronkijswagentje Mati Gelattie stond hier in de blakende zon ijsjes te verkopen. Geen Erik of Garmt in de wagen, maar wel deze jonge dame, zie foto. Ik mis onze ijscomannetjes Erik en Garmt. Maar dit is natuurlijk ook niet verkeerd. Zit je vaker op de wagen? Ik zie Erik en Garmt bijna nooit meer rijden en ik zag laatst ook een andere vrouw aan het stuur. "Dat kan kloppen, er rijden meer vrouwen op de wagen." Wat een vondst van de beide heren, leuke vlotte dames op de ijswagen zetten. Beijum schittert in al zijn zomerse pracht en praal. Mati Gelattie en deze jongedame hebben daar zeker ook een aandeel in.

FOTO'S VAN FLIP KLATTER (26)

Als het meezit ga ik zaterdagavond a.s. met een luchtballon vanaf Stadspark. Wanneer de wind gunstig is hoop ik leuke luchtfoto's van Beijum te maken.
Foto Sulawesi: Een jongetje op de fiets probeert langs de weg in Sulawesi vis aan de man te brengen.


Foto + tekst: Flip Klatter

GROEPSEXPOSITE BUITENKUNST BEIJUM IN PAND49

Komende zondag begint in Pand49 een nieuwe expositie.
Geen doorsnee expositie, maar een met kunstwerken die gemaakt zijn in en rond Kardinge.

Klik de flyer links groter en krijg een indruk van wat er de afgelopen weken allemaal op kunstgebied is gebeurd in de achtertuin van Beijum.

Atelier Pand49 nodigt u uit voor de opening van de expositie van Beijum Buitenkunst.
De mensen die deelgenomen hebben aan de workshops presenteren dan hun gemaakte
werk. U bent van harte welkom zo 27 juni a.s. om 16.00 uur voor de feestelijke opening.
Daarna open t/m 7 juli op di-za 13.30-17.00 uur

ZONDAG KLETSCAFÉ IN DE WIERSHOECK

Komende zondag 27 juni wordt er weer gekletst in het kletscafé van de Keerkring Groningen in en om de Stadsboerderij de Wiershoeck. Het thema is deze keer Bijen en de Imker. Bart van Egteren (Imker van de Wiershoeck) geeft zondag uitleg en hij verzorgt een wandeling. De uitleg en wandeling is vanaf kwart over 2 en zal ongeveer een half uur duren.
Het kletsen gebeurt in principe in de Wiershoeck, maar bij mooi weer wordt de tuin van de stadsboerderij hiervoor gebruikt. Er is een 'weggeeftafel' en thee en koffie zijn beschibaar.
Iedereen is welkom.

DE 2E MIJL VAN DE 4 MIJL VAN KARDINGE

Een stuk hardlopen in het Kardingepark is voor ondergetekende de eerste weken niet weg gelegd. Een blessure aan de achillespees in combinatie met rugklachten zorgt er voor dat ik de komende tijd rustig aan moet doen. Gisterochtend kwam dit bericht binnen van de organisatie die de 4 mijl van Groningen organiseert: Beste Johan Fehrmann,
Leuk dat je zondag 10-10-'10 meeloopt bij de 24e editie van de 4 Mijl van Groningen! Dit is een definitieve bevestiging van je deelname aan de 4 Mijl van Groningen 2010. Dit is je startnummer: 17076
Het gaat toch weer kriebelen. Maar geduld heet nog altijd een schone zaak te zijn.

Een week of wat geleden fietste ik met de camera in de hand de eerste mijl van de 4 mijl van Kardinge, gisteren fietste ik de 2e mijl. Ik heb geen hardloper gezien, daar was het ook wat te warm voor. Fietsers daarentegen waren er volop, langzaam fietsen koelde zowaar een beetje af. Wat mis je nou het meest als hardloopverslaafde als je een periode niet de wei in mag of kan? Ik twijfel tussen een nat bezweet en voldaan lichaam, of die heerlijke lege kop die je van het rennen krijgt. Geen spinsels of tobberige, drukke gedachten meer. Eigenlijk mis ik alles, de runnershigh, het opzoeken van de conditiegrens, het bonkende hart, stuk zitten, en heerlijk douchen na een prettige afmatpartij met mezelf. Kijk even mee naar een fietstochtje over de 2e mijl van Kardinge.
De muziek? Blood sweat and tears, Blade Icewood, met het nummer All to you.

ZATERDAG MISS VERKIEZINGEN IN BEIJUM

De mini-miss van Beijum wordt zaterdag verkozen. De winnares mag zich Mini-Miss Nos Cultura noemen en krijgt een centrale plaats in de kinderparade op 4 juli.

Ruim 400 kinderen en 15 praalwagens trekken dan door de wijk. De multiculturele kinderparade wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden en krijgt het thema 'Samen sterk in de kinderwereld'. Het project is een initiatief van de Antillliaanse en Arubaanse gemeenschap in de stad. Burgemeester Rehwinkel geeft op 4 juli om half drie het startschot.
Bron: www.oogtv.nl

donderdag 24 juni 2010

DE LOTUSHEERD SLOOT SEIZOEN AF MET BEURS

Vanavond om 20 uur begon in buurtcentrum het Heerdenhoes een paranormale beurs die werd georganiseerd door Stichting de Lotusheerd. Tal van helderzienden waren aanwezig, er kon een kaart worden getrokken, rozen werden gelezen en persoonlijke levensvragen gesteld. Of het met voetballen te maken heeft is me niet helemaal duidelijk, maar van de aanwezige bezoekers was ongeveer 80% van het vrouwelijk geslacht. Voor de organiserende stichting was het een aparte avond. Vanochtend sprak ik voorzitter Saskia Smid van de Lotusheerd, ze vertelde dat haar maatje bij de Lotusheerd, medeoprichter Richard van Eeden, afgelopen maandagochtend op 47 jarige leeftijd dood in zijn huis aan de Atensheerd was gevonden als gevolg van een hartstilstand. Als het goed is stuurt de voorzitter de komende dagen een persoonlijk verhaaltje met een foto van van Eeden naar Beijumnieuws. Stichting De Lotusheerd heeft als doel het bevorderen van paranormale- en intuïtieve bewustwording en ontwikkeling en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords. Stichting De Lotusheerd tracht haar doel te verwezenlijken door het organiseren van zogenaamde paranormale avonden, het geven van cursussen en workshops en het ontwikkelen van voorlichting- en lesmateriaal, alsmede het (doen) uitgeven van voorlichting- en lesmateriaal en van literatuur met betrekking tot paranormale- en intuïtieve bewustwording en ontwikkeling. http://www.lotusheerd.nl/

DE OOSTELIJKE RINGWEG BIJ BEIJUM

Op de foto hier onder ziet u dé in- en uitgang voor gemotoriseerd verkeer in de wijk. Beijum- Zuid. Bij Beijum-Noord gaan ook redelijk wat auto's de wijk in en uit, maar beduidend minder dan hier. De verwachting is dat het beeld dat u hier op de foto ziet binnen twee jaar drastisch veranderd zal zijn. De buren van de Hunze hebben ook een actieve website, hier staat de nodige informatie op over nabije en verdere ontwikkelingen wat betreft onze gemeenschappelijke ringweg.(De Bewonersorganisatie De Hunze / Van Starkenborgh (BHS) is de vereniging die de belangen van de Groninger wijken De Hunze en Van Starkenborgh behartigt) Eerst het actuele nieuws over de ring:
De aanpassingen aan de Oostelijke Ringweg beginnen eind 2011. De schade die het wegdek de afgelopen winter heeft opgelopen is echter dusdanig dat de beheerder niet tot dat moment kan wachten met herstel. In de periode 28 juni - 12 juli vinden herstelwerkzaamheden plaats. Dat gebeurt 's avonds en 's nachts. Een aantal keren is de weg dan volledig gestremd.

Dan de lange termijn ontwikkelingen bij de Ring. Op de site van de Hunze zijn enkele schetsen, zoals hierboven een van te te zien is, geplaatst. De schetsen zijn voorstellen, uiteindelijke beslissingen over het definitieve plan van aanpak moeten nog genomen worden. Onderstaande tekst staat ook op de Hunze-site:

De aanpassingen aan de oostelijke Ringweg va Groningen zijn bij de aansluiting Ulgersmaborg / Lewenborg in gang gezet. Zij volgen uit het streven de doorstroming op de Ringweg te verbeteren. Dat gebeurt door de middenberm te versmallen, aan beide zijden een rijstrook toe te voegen, waarvan twee doorlopend en de meest rechtse een reeks in elkaar overlopende in- en uitvoegstroken, en door toepassing van ongelijkvloerse kruisingen. Spoedig is 'onze' kruising Beijum-Zuid / De Hunze aan de beurt. De projectgroep Ring Groningen, waarin de Provincie en Gemeente Groningen en Rijkswaterstaat samenwerken, is bezig diverse varianten tegen elkaar af te wegen. En dat in een heel vroeg stadium al met de direct aanwonenden om de tafel.

En even verder:

Tegenstrijdige belangen
Er zijn tal van complicerende factoren: de aansluiting van de busbaan, die niet zomaar kan vervallen omdat daar ook het landbouwverkeer langs wordt geleid, de mast van de hoogspanningskabels die niet verplaatst kan worden, het drukke Heerdenpad waarvan het viaduct eigenlijk aan vervanging toe is maar dat te allen tijde in gebruik moet blijven. De hellingen naar dat viaduct die aan grenzen zitten van wat nog comfortabel is en niet te vergeten het geluid dat binnen de wettelijke marges moet blijven. De opzet is dat het zelfs beter wordt dan dat: de Ringweg zelf krijgt nieuw stil asfalt en de overlast mag in ieder geval niet toenemen. Wat in het belang van de één is kan voor een ander wel eens nadelig uitpakken. Rotondes zijn veiliger (lagere snelheid) maar de verkeersstromen kunnen niet op afstand beïnvloed worden (bus, brandweer) zoals bij verkeerslichten. Een half klaverblad is misschien comfortabeler maar neemt veel meer ruimte in beslag dan een T-kruising en komt erg dicht bij de huizen aan de Fossemaheerd. Het vervallen van de mogelijkheid linksaf te slaan leidt echter weer tot enig extra verkeer door de Granpré Molièrestraat en de Cuypersweg.
(Hans van Leeuwen, bestuurslid-communicatie van de BHS deelde per e-mail mee dat er volgende week een update verschijnt op de site van de Hunze/Starkenborgh met verdere ontwikkelingen rond de Oostelijke Ringweg)

BRUISEND BEIJUM OP 12 SEPTEMBER

Rechts ziet u een foto van vorig jaar september. Bruisend Beijum. Het komt er heel langzaam weer aan, september. Liever niet te snel, eerst nog graag een lange warme zomer. De activiteitencommissie van de Buurthuizen in Beijum stuurde onderstaand bericht.
Opening sociaal cultureel jaar.
De opening van het sociaal cultureel jaar van alle buurthuizen van Beijum vindt dit jaar plaats in de sporthal aan de Amkemaheerd Op zondag 12 september van 13.00-17.00 wordt het jaarlijkse buurtfeest BRUISEND BEIJUM voor jong en oud weer gevierd.Dit jaar treden er vele artiesten op. Ook worden er verschillende workshops gegeven, koken dansen, percussie, schilderen. Kunstenaars en bedrijven uit de wijk Beijum verlenen hun medewerking aan dit grote spektakel. Als afsluiting van dit grote feest treden op: rockgroep HAIL GEWOON pure klaai rock out LOPPERSUM. Dit mag u niet missen.
De activiteitencommissie buurthuizen Beijum.

woensdag 23 juni 2010

'T DIJKRIJK VOORZIET IN EEN BEHOEFTE

Sinds afgelopen zaterdag heeft de Beijumer jeugd een nieuwe trekpleister. Dat is de gemakkelijke maar realistische conclusie na een paar dagen Dijkrijk. Het afgelopen weekend speelden er 's avonds ongeveer vijftig kinderen, afgelopen maandag en dinsdag avond zag ik op één moment meer dan dertig kinderen op het plein bezig. Het voetbalveldje was constant bezet, evenals de ligschommel; er waren kinderen die meer dan een half uur moesten wachten om ook aan de beurt te kunnen komen. Geen gedoe, geen gescheld en geen geklier, wie zegt dat kinderen niet vredig samen kunnen spelen?
Speelplein 't DijkRijk is niet hufterproof gemaakt en dat het kon wel eens een goede zet zijn geweest, de kwetsbaarheid maakt juist dat er nog niks kapot gemaakt is. Tenminste, tot nu toe. Al te heilig moet de jeugd natuurlijk ook niet worden, er staan al een paar fraaie teksten op de schommelpalen gekalkd. Té onfris om ze hier te beschrijven.
Het zijn de langste dagen van het jaar, het weer is hoogzomers. De jeugd van Beijum-Oost geniet van een prachtige nieuwe speelplek midden in de wijk. Bekijk de video en zie hoe er ineens vier pony's door het beeld heenlopen. Ponyclub Noorddijk deed even een rondje Beijum. Het kan allemaal. In Beijum.

DRIE MEIDEN EN EEN WINKELKAR

Tijdens een wandelingetje trof ik gisteren dit tafereeltje aan in de Holmsterheerd. Het leek alsof ik zo een toneelstukje of sprookje binnenkwam zeilen. Drie punthoedjes, stralende jonge meidengezichten en een winkelkar. Wat is dit nou dames? Linksachter op de foto:" Ik ben vandaag 16 jaar geworden." (Sorry! moet rechtsachter zijn, zie reactie)Gefeliciteert, maar he, heb je nu een feestje? "Nee, ik vier mijn verjaardag zaterdag." Ok, maar die winkelkar, hebben jullie die gejat? "Nee hoor, we hebben net boodschappen gedaan, de winkelwagen brengen we zo weer terug." Ik geloofde ze op hun woord, kijk naar deze frisse, jonge meiden, de eerlijkheid spat van ze af. De vogels zongen boven in de bomen hun hoogste lied, de kikkers kwaakten in de vijver en Beijum is weer de groenste wijk van de stad. Een beetje met lichamelijke sportklachten rondwandelen is geen ramp. Vooral niet als je prachtige sprookjesfeeën met punthoedjes tegen komt zoals op de foto is te zien. Klik de foto groter voor een optimaal resultaat.

NIEUW SPEELTOESTEL FOSSEMAHEERD IN WORDING

Bewoner Jort uit de Fossemaheerd stuurde deze foto met tekst:

Zie hier nog een foto van het veranderen van de speelplaats aan de Fossemaheerd. Afgelopen week is de schommel verplaatst en een nieuwe kunstgrasmat aangebracht.
Volgens nieuwe regels moet deze vrij groot zijn i.v.m. valbeveiliging. Verder is er een klein bruggetje geplaatst met een rietkraag eromheen. Kinderen die van de bergjes afrijden met een fiets o.i.d. kunnen niet zomaar meer in de sloot belanden want er is ook een hek van natuurlijk materiaal geplaatst.

Nu is het afwachten op het plaatsen van het nieuwe speeltoestel. Zo als ik nu begrepen heb gaat dat na de bouwvak plaatsvinden.

dinsdag 22 juni 2010

OVERDAG WAS ER GEEN TELEVISIE

Ondergetekende is een beetje door een sportblessure en rugklachten aan huis gekluisterd. Leuk is anders, als hardloop- en sportverslaafde kan ik me niet even lekker kapotzweten. Dan maar op de bank liggen, lekker krantje lezen en televisie kijken. Je moet wat. Maar wat is dat? Tv kapot? Beneden geen beeld en boven ook niet. Gloeiende gloeiende, wat een ergernis. Maar eens kijken op de site van Ziggo. Bij Storingen en Overlast staat dit:
Lopende Werkzaamheden van donderdag 10 juni 08:00 uur tot maandag 12 juli 16:00 uur.
Tot en met 12 juli 2010 vinden in verschillende wijken in Groningen werkzaamheden plaats ter verbetering van het netwerksignaal. Hierdoor kan in deze periode uw televisiesignaal en internet- en telefoonverbinding enig moment onderbroken worden. Deze onderbrekingen vinden alleen overdag plaats tussen 8:00 en 15:00 uur. Onze excuses voor de overlast.


Om half twee voetballen kijken? Vergeet het maar, geen beeld. Even naar buiten lopen voor een ommetje dan maar. Vlakbij mijn huis trof ik deze mijnheer, foto, hij was met een telefoon- en internetkastje bezig. Zijn er werkzaamheden zodat er geen televisie is? "Ja, we zijn bezig om nieuwe verbindingen te leggen, daarom is er hier in de buurt geen tv kijken mogelijk."

En als het Nederlands elftal nou moest spelen, waren de werkzaamheden dan ook door gegaan? "Dat weet ik niet, al sla je mijn kop er af". Na een rondje fietsen was er omstreeks 15 uur weer beeld op m'n tv. Achteraf bleek er om half twee helemaal geen wedstrijd gespeeld te zijn. Soms kun je je om niks ergeren.

KENNISMAKING NIEUWE BRUGKLASGENOTEN SUCCESVOL


Het was feest vandaag bij het Zilvermeer. Afscheid nemen van de basisschoolperiode en overgaan naar de middelbare school, dan is het tijd voor een feestje. Philippine Koopman maakte foto's, ze schreef de tekst en bedacht bovenstaande kop.

Alle groepen 8 van de basisscholen in Beijum hadden vandaag van 10.30 uur - 14.00 uur een eindfeest in Kardinge. In 2006 was dit initiatief opgezet door Gerjanne Dorgeloos en Joyce van der Waal. Inmiddels wordt dit evenement alweer voor de 4e keer georganiseerd door MJD en B-slim. Ook mensen van klimcentrum "de Bjoeks" waren betrokken bij het festival: zij zorgden voor koffie en alle mensen van de organisatie konden daar gebruik maken van het toilet. Ook een team van vrijwilligers van de EHBO waren ingezet om de kinderen te helpen. Dit jaar was anders dan vorige jaren omdat alleen met opblaasattributen was gewerkt, terwijl men andere jaren ook vlotten en kano's op het Zilvermeer gebruikte. Varen op het Zilvermeer ging dit jaar niet door vanwege mogelijke aanwezigheid van blauwalg en fonteinkruid. Maar gelukkig werkte het weer goed mee, het was zonnig genoeg om in bikini of short door de waterbaan te glijden. De kinderen beleefden hier veel lol aan en de hilariteit daaromheen was groot. Door deze funspelen leerden de groepen 8 van de basisscholen in Beijum op een speelse en laagdrempelige wijze hun toekomstige klasgenoten van de middelbare school kennen. Vooral kinderen met oudere broers en zussen, die dit eindfeest al eerder hadden meegemaakt, konden zich door hun enthousiaste verhalen extra op dit feest verheugen.

DE LOTUSHEERD SLUIT SEIZOEN AF MET EEN BEURS

Aankondiging:

Donderdag 24 Juni 2010

Betaalbare Paranormale Beurs

(Als afsluiter van dit seizoen)

Met diverse helderzienden, magnetiseurs, handlezer en verkoop tafels (Consult prijs max € 7,50)

Ook de "doehetzelf" tafel is er weer om onder het gemak van een kopje koffie/thee gezellig met elkaar bij te kletsen.

We zijn erg blij dat er dit jaar een betaalbare aurafotograaf aanwezig is (€ 10,--)

Entree € 7,-- incl 1 kopje koffie/thee
Waar? Buurtcentrum het Heerdenhoes

Aanvang: 19.00 uur

maandag 21 juni 2010

EVEN TEUTEN MET MARJO VAN DIJKEN IN DE LIDL


De afgelopen weken liep ik haar drie keer tegen het lijf. Tijdens de dodenherdenking in de stad, op het bevrijdingfeest in het Stadspark en vorige week in de Lidl in Beijum.

Ze zag er goed uit, wat wil je, er is geen werkdruk meer voor deze rasechte Groningse politica. Een jaar of zeven diende ze op haar manier als Tweede Kamerlid het landsbelang. Haar hart lag en ligt bij de gehandicapte medemens, ze beheerde de portefeuille voor de GGZ en elke week reisde ze op en neer naar haar flatje in de Hofstad. 

Ik ken haar uit goede Beijumer tijden. Marjo van Dijken, PvdA-er in hart en nieren. Hoe gaat het mienwicht? "Best jong, over twee weken ga ik mijn flat ontruimen in Den Haag en dan zit het er op." En, was je blij met de verkiezingsuitslag? "Nee, helemaal niet, het is toch wat, een op de vier mensen hebben PVV gestemd." Wat volgde was een conversatie over de landelijke politiek. Iedereen heeft een huis, een magnetron, kleurentelevisie, auto en van alles meer. Maar toch die onvrede, en dan op een populistische partij gaan stemmen. Ze kan er niet bij waarom mensen dat doen en haar ogen spraken boekdelen. Maar wat ga je in de nabije toekomst doen? Is je al een burgermeesterspost aangeboden? 

Glimlach. "Nee, maar ik heb wel contact met twee organisaties, dat kon nog wel eens wat worden. Maar weet je wat me nou ontzettend leuk zou lijken? Bijzondere ambtenaar van de burgelijke stand worden. Huwelijken inzegenen, geweldig lijkt me dat." 
Ook homohuwelijken Marjo? Schalkse blik. "Ja wat dacht je, dat ik een weigerambtenaar zou zijn? Trouwens, als bijzondere ambtenaar zou ik niet alleen de zonnige kant van het leven willen belichten, zoals bij huwelijken het geval is. Ik zou ook wel rouwspeeches willen houden op begrafenissen en crematies." 
 Toe maar weer, wat een plannen ja, maar kan ik nog een keer langs komen om je uitgebreider te interviewen? "Natuurlijk miejong, je weet waar ik woon toch?" Ze heeft veel tijd op het ogenblik, en ik beloofde binnenkort langs te komen. En verder ging ze met haar winkelkar, groenten, ham en eieren kopen. Een Tweede Kamerlid is ook maar een mens. Dat is vooral goed te zien als je er een in de Lidl tegenkomt.

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

De prijsvraag vanuit Café Biljart Beijum is gesloten. Over twee weken is bekend of iemand de finale goed heeft voorspeld.

De vraag welke heerd het meest oranje kleurt zal onbeantwoord blijven. Er hadden zich drie juryleden aangemeld, maar alle drie verkondigden ze dat hun eigen heerd zou gaan winnen. Binnenkort gewoon een algemene oranje Beijumrijder.

Af en toe komt het verzoek binnen of een link bij de links links bij geplaatst kan worden. Dat kan, dien uw verzoek in bij Beijumnieuws@online.nl. Omgekeerd kan ook, op verzoek van een Beijumse heb ik onlangs een link (plus een tiental berichten waar haar naam in voorkwam) verwijderd. Aanmelding of verwijdering kan via het genoemde mailadres.

Er ligt nog een video klaar over het Heerdenpad, een kunstproject van de Dijk i.s.m. met Pand49, diplomazwemmen en een Kijk op de Wijk. Verder staan er nog de nodige artikelen voor publicatie te dringen. Er zijn nog 15 Oude Dozen op voorraad. Oostelijke Ringweg-perikelen, Waterhuishouding in en rond de wijk, en veel meer. Aanmelding voor een Kijk op de Wijk? Tips, kopij en persberichten blijven welkom op Beijumnieuws@online.nl

Morgen een verslag van de afsluiting van leerlingen die de basisschool gaan verlaten. Alle groepen acht gaan feestvieren bij het Zilvermeer.

DE BOERDERIJUM ZOEKT VRIJWILLIGERS

(foto uit het archief)
PERSBERICHT
d.d. 17 juni 2010

Houdt u van dieren of werkt u graag in een theeschenkerij?
Word dan vrijwilliger bij Boerderijum!

Boerderijum is op zoek naar vrijwilligers die in het weekend een handje willen meehelpen. Bijvoorbeeld in de verzorging van de dieren of in de bediening in de theeschenkerij.
Boerderijum heeft de vrijwilligers hard nodig. Zonder vrijwilligers kan Boerderijum niet het gehele weekend geopend zijn. Tijdelijk is Boerderijum daarom op de zaterdagen gesloten.

Als vrijwilliger ontvang je gasten en help je mee met het reilen en zeilen op de locatie. In een gezellige en gemoedelijke sfeer kunt u allerlei klusjes doen. Bijvoorbeeld de dieren voeren of broodjes en drankjes verzorgen in de theeschenkerij. Ook de bediening op het terras is een onderdeel van de werkzaamheden. Iets voor u misschien?

Draagt u Boerderijum een warm hart toe en wilt u zo nu en dan meehelpen? Meld u dan aan als vrijwilliger! Dit kan door contact op te nemen met Sita Mik, tel. 06 - 533 24 134.
De dierenweide aan de Beijumerweg 19a in Beijum is alle dagen geopend. In het weekend van 13:00 tot 17:00 uur.

MAANDAGOCHTEND (35)

Op deze foto is de situatie nog redelijk overzichtelijk, maar het staat hier 's ochtends regelmatig muurvast en het krioelt allemaal chaotisch door elkaar heen. Fietsers, auto's, busjes, wandelaars, rennende kinderen. Bij de Tine Marcusschool, de Doefmat, de Johannes Calvijnschool en bij de Heerdstee (foto) is de sitiuatie naar eigen inschatting vaak het drukst. Richting de Dijk ook wel, maar daar hebben ze sinds een half jaar een alternatieve route, op de fiets of te voet langs de Zuidwending. Op 22 juni organiseert de Johannes Calvijnschool een avond (20-22 uur) met als thema 'Veilige Schoolomgeving." Het halen en brengen van kinderen zorgt er voor dat ook hier, aan de Froukemaheerd, regelmatig de boel dichtslibt.
Wat is een Duurzaam Veilige schoolomgeving? In een Duurzaam Veilige schoolomgeving is het kind het uitgangspunt voor de inrichting. Kijk eens door de bril van een kind naar het verkeer! Er gaat een hele andere wereld voor u open. Gemeenten spelen hierop in door de infrastructuur zodanig vorm te geven dat kinderen zich veilig en zelfstandig kunnen bewegen. Maar infrastructuur is slechts een element om de schoolomgeving veilig te maken. Minstens zo belangrijk zijn educatie (de verkeersopvoeding van kinderen), communicatie en handhaving.
http://www.veiligeschoolomgeving.nl/

zondag 20 juni 2010

"IEDEREEN KAN HIER VUILNIS DUMPEN"

Een verontwaardigd telefoontje vanuit ouderenflat de Munsterheerd: "kun je een keer een foto komen maken van de afvalbak achter het Munsterhoes? Iedereen kan daar zo maar z'n rommel in kwakken." U vraagt en ik draai, de foto links is daarvan het gevolg. Twee boze bewoners erbij. Wat is er aan de hand? De bewoners: "nou, omdat iedereen z'n afval daar kan dumpen zijn de bakken gauw vol. Twee andere bewoners van het Munsterhoes hebben onlangs een boete van elk 80 euro gekregen omdat ze hun vuilniszak naast de bakken hadden gezet. Wat moet je dan als die vol zitten?"

Nee, dat verhoogt het woongenot niet voor de bewoners van de ouderenflat, vooral niet als je een krappe beurs hebt en onschuldig 80 euro moet dokken. Is het verder wel prettig wonen hier? "Ach, schei uit man, de een of andere gek heeft hier net het slot van de fietsenschuur dichtgelijmd. Het is vreselijk."

DE OFFICIËLE OPENING VAN HET DIJKRIJK (de video)

Deze panoramafoto werd opgestuurd door Hans Koopman. Bekijk de video van de officiële opening van school- en buurtspeelplein het DijkRijk. Wat een ge-wel-di-ge plek.

En dat in Beijum-Oost.....

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (44)

Een keverfamilie met een slechte naam is de familie Boktor. De kleine wespenbok behoort tot deze familie, maar met de schadelijkheid lijkt het wel mee te vallen.

De kleine wespenbok (tot 15 millimeter) is ook in ons land een vrij algemene soort die vooral leeft in loofbossen en voornamelijk op boomschors en bladeren wordt aangetroffen. Hij heeft een langwerpig lijf, vrij lange antennes en sprietige poten. De kleur is zwart met gele dwarsstrepen, hoewel er ook andere kleurpatronen voorkomen zoals geel met zwarte strepen en vlekken.

Deze boktor lijkt sprekend op een wesp, en dat is niet toevallig. De reden is dat veel vogels en andere predatoren de onschuldige kever met rust laten omdat de meeste dieren, net als mensen, een hekel hebben aan wespen. Dit imiteren van gevaarlijke of giftige soorten door niet-gevaarlijke soorten heet mimicry en komt veel voor in de natuur, hoewel zelden zo gespecialiseerd. Dit dier lijkt zo sterk op een wesp dat zelfs een kenner twee keer moet kijken. De kleine wespenboktor heeft de wesp namelijk op diverse gebieden geïmiteerd. Zo zijn bijvoorbeeld de antennes minder lang dan bij de meeste boktorren en heeft de achterzijde van het lichaam een punt (echter geen angel) en is het kopborststuk groot en rond.
Ook wat betreft de kleuren lijkt de kleine wespenbok op een wesp: zwarte basiskleur met gele dwarsstrepen die zelfs doorlopen op de buik, roodbruine poten en antennes in dezelfde kleur maar met een zwart uiteinde. De vlucht is ook al afgekeken, deze boktor vliegt niet recht op het doel af maar zigzagt een beetje. De kleine wespenbok is zeer beweeglijk en druk. Hij is altijd in beweging, loopt net zoals wespen een beetje zijwaarts en zwaait onrustig met de antennes.

De kleine wespenbok leeft voornamelijk van stuifmeel. Een vrouwtje eet zo af en toe een ander insect omdat de eitjes extra voedingsstoffen nodig hebben, net zoals de vrouwelijke muggen bij zoogdieren bloed zuigen om dezelfde reden. Volwassen kevers leven slechts enkele weken, en zijn voornamelijk van mei tot juli te zien.
De larven leven veel langer, ongeveer anderhalf jaar, en eten rottend loofhout, liefst van de beuk, en enkel van exemplaren die door een bepaalde schimmel zijn aangetast.

(Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie)

Tekst + foto: Luit Staghouwer

zaterdag 19 juni 2010

MAN SCHOPT DRONKEN OM ZICH HEEN

www.dvhn.nl bericht:

Mishandeling, belediging en vernieling: de vrijdagavond verliep niet zonder incidenten. Een knokpartij in de Peperstraat leidde tot de aanhouding van een 27-jarige man, het slachtoffer moest met verwondingen naar het ziekenhuis. Op de Grote Markt stak een 27-jarige man zijn middelvinger op naar surveillerende agenten. Hij is aangehouden en na verhoor vrijgelaten. In Beijum was een dronken man bezig om tegen reclameborden en geparkeerde auto's aan te schoppen. Aan de Wibenaheerd vluchtte hij voor de politie maar werd na een korte achtervolging gepakt.

BEIJUM KLEURT ORANJE

Over een half uur begint de wedstrijd van "onze" jongens tegen de Japanners. Het hele land zal aan de beeldbuis gekluistert zitten. Puntje van de stoel. Wat wil je, het landsbelang staat op het spel. Kun je straks met goed fatsoen een camping in Italie, Frankrijk op Spanje op gaan als "we" er al in de eerste ronde uitvliegen?
Beroepsmatig beschouw ik me als "gekkenspecialist," zie het gebruikersprofiel, het is een zeer boeiend verschijnsel om de complete Nederlandse maatschappij in één grote gekkenhuis te zien veranderen.
Het diepste verlangen in de mens is normaal gesproken geluk, welzijn, heelheid, liefde, waardering etc. etc. Deze weken gaat dit verhaal niet op, het diepste verlangen is dat onze nationale voetbalploeg wereldkampioen zal worden. De farmaceutische industrie heeft nog geen antwoord gevonden op deze vorm van massakrankzinnigheid. Waar moet dat heen? Uitgeschakeld worden zal veel stress en traumagevoelens met zich meebrengen. Wereldkampioen worden brengt het hele land aan de rand van totale krankzinnigheid. Kijk even mee naar video-opnames uit de Wibenaheerd, Plein Oost, Hylkemaheerd en Clarema-Froukema- en Godekenheerd. De muziek: wij houden van Oranje: Een oudje, want er worden voetballers in bezongen die er in Afrika al niet meer bij zijn. Een prettige wedstrijd allemaal.

WIE HELPT MEE MET DE BONTE BEIJUM EXPRESS?

(Ingezonden door Bianca Rekker van St. Stiel)

Van 16 t/m 20 augustus vindt de Bonte Beijum Express weer plaats in en rond het Trefpunt. Een supergezellige spelweek voor kinderen, georganiseerd door het SKSG, de MJD en andere organisaties in Beijum.

Zonder vrijwilligers zou deze spelweek echter niet kunnen bestaan. Vind je het leuk om met kinderen te werken, ben je van 16 t/m 20 augustus beschikbaar en houd je van gezelligheid, help dan mee!

Er valt van alles te doen: decorbouw, culinaire werkzaamheden, begeleiden van de groepjes en helpen bij de spelonderdelen.

Rechts ziet u een archieffoto van de BBX uit 2009. Kijk ook even naar video-impressies uit 2009
http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/08/bonte-beijumexpress-dag-1-het-verleden.html
http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/08/de-bonte-beijumexpress-dag2-het-heden.html
http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/08/de-bonte-beijumexpress-dag-3-de.html

Aanmelden? B.Rekker@Stiel.nl

vrijdag 18 juni 2010

FOTO'S VAN FLIP KLATTER (25)

Bij deze een foto betreffende rijstvelden in Midden Sulawesi.


Foto + tekst: Flip Klatter

HUISHOUDELIJKE MEDEDELING

De reactieteller onder de berichten werkt op de een of andere manier niet. Bij sommige artikelen staat de teller op nul terwijl er wél reacties zijn. De laatste dagen zijn weer een paar anonieme reacties verwijderd.

HET DIJKRIJK OFFICIEEL GEOPEND

Op geen enkele manier kon vanmiddag dit gebied rond de Wibenaheerd geassocieerd worden met problemen, overlast, armoede of verloedering. Nee, het gebied straalde, de vreugde en onschuld overheersten. 

En het gaf een rijk gevoel om er rond te lopen. De nieuwe speelplek rond Montessorischool de Dijk is een kwartier geleden officieel geopend door wethouder Frank de Vries. U kunt in de loop van dit weekend nog een videoverslag op Beijumnieuws zien, compleet met foto's van deze heugelijke mijlpaal voor Beijum-Oost. De beroepsbroeders van OOG-TV zag ik ook rondlopen en wellicht kun u vanavond op ons aller stadzender al een impressie van de feestelijke opening bekijken.
De naam is bedacht door een Beijumer: Dijkrijk werd gekozen uit vijf genomineerde namen. Dit heet nou met recht een plus-plus-situatie: de buurt blij, de schoolleiding blij, heel Beijum blij, en last but not least: de kinderen blij. Wat wil je nog meer?

JOEPIE, IK BEN GESLAAAAAGD!!!!!!!!!!!

Wat is het een opluchting om je na de examenweken van de middelbare school zo te kunnen uiten, zie foto. Geen herexamen meer, geen jaar over doen, nee, feest, vakantie en leve de lol. De oudere lezer herinnert zich de eigen periode wellicht nog wat dit betreft. Inderdaad: leve de lol, feesten en op naar de Spaanse stranden.
Maar het ironische van geslaagd zijn is dat dit heugelijke feit je dichter bij een periode in je leven brengt waarin dat 'leve de lol' nou juist minder centraal gaat staan. Volwassen worden, een baan krijgen, kinderen, allemaal leuk en wel, maar wat een verantwoording. Maar goed, laat me dit feestje niet bederven door ouwelullenpraat. Hier sluit iemand een periode af en hopelijk gaat de persoon een paar prachtige onbezorgde vakantieweken tegemoet. En lonkt er een mooie toekomst. Gefeliciteerd!