woensdag 31 december 2008

CONTAINERS SLUITEN PLEIN WEST AF
Toch nog even een laatste bericht: Links ziet u de container die het winkelplein van Winkelcentrum Beijum afsluit aan de kant van de busbaan. Rechts staat de blokkade opgesteld op de grens Atensheerd/ winkelplein. De andere 2 in- en uitgangen zijn gewoon open, eventuele raddraaiers zijn zodoende in te sluiten, klem te zetten en op te pakken.

EEN GOED UITEINDE GEWENST!(31/12, de middag)

Het laatste bericht van dit jaar, de flessen worden ontkurkt, de glühwein staat op het vuur en de oliebollen dansen en wentelen zich in de gloeiende olie. Het was een goed Beijumnieuwsjaar, alle mensen die stukjes hebben geleverd en mee hebben geholpen hartelijk bedankt! En een spetterend nieuw begin van het jaar 2009!!!!!!!!!!!

Op de video de laatste impressies uit een winters Beijum.

En blijf met de poten van de Boerderij af! Hier is hondenbewaking, aldus de bordjes rondom het project. Ook zijn er mensen aanwezig die de boel in de gaten houden! Plein West is met containers afgesloten, zie ook reactie hieronder.

OUDJAARSOCHTEND IN BEIJUM

De ramen van Winkelcentrum Beijum zijn vanochtend al dichtgespijkerd. De vuurwerkverkoop in de videotheek op Oost bereikte een piek en Sandy Goeree, Beijumer van het jaar, (3e stadjer) en ex-Idol, deed mee aan de verkoop. Willem Hagting van Albert Heijn houdt zijn hart vast voor vanacht en Bronno Schut heeft een nieuwe kar. Bekijk de video voor een impressie van de ochtend en zie ook hoe Beijum zich klaar maakt voor de jaarwisseling. Ik heb nog een filmpje gemaakt in de nieuwe klerenwinkel naast de snackbar, in het pand van de vertrokken rijwielhandelaar Kooistra. Die houdt u nog te goed. Evenals de video van de laatste ontwikkelingen in en rond de Boerderij.

DE WAAGHALZEN

Dinsdagochtend kwam ik drie meiden tegen die op het ijs van de Zuidwending stonden. Of ik een foto mocht maken? Natuurlijk mijnheer, we gaan er zelfs wel even mooi voor in de houding staan. Zo gezegd zo gedaan. Maar terwijl de meiden van het ijs de kade op klauterden kwam bij één van hen twijfel omhoog: Als mijn moeder me op de foto op het ijs ziet dan zwaait er wat. De oplossing diende zich spontaan aan, neem nog een foto maar dan van ons tweeëen. En daar staan ze dan, de waaghalzen. En ook nog niet bang voor straf van vader of moeder. Overal wordt gewaarschuwd om nog niet het natuurijs op te gaan, op even zoveel plaatsen heb je weer mensen die deze waarschuwingen in de lucht slaan. Op het ogenblik vriest het zeven graden en dat veranderd de zaak voor morgen weer.

dinsdag 30 december 2008

PLEIN WEST, THE DAY BEFORE
Het ziet er allemaal nog vredig uit op Winkelplein Beijum West. Maar vanaf morgenmiddag zullen de ramen worden dichtgespijkerd en zal de ME paraat zijn. Nederland leeft in vrede maar her en der in het land zullen Gaza-gebieden worden gecreëerd. Bombadementen komen hier niet vanuit de lucht maar vanaf grondtroepen, dronken en opgefokte jongeren die tekeer zullen gaan. Het gaat wat te ver om hier allerlei psychologische bespiegelingen op het fenomeen "oud en nieuw-rotzooi trappen" los te laten. Gaza en Athene zijn ook buitenproportionele vergelijkingen, maar toch. De behoefte aan geweld in de mens komt niet alleen voor op genoemde buitenlandse plaatsen of in Zimbabwe. Ook in het nuchtere Beijum hebben sommige mensen zin om zich gewelddadig te uiten. Feestjes, projectjes en het openstellen van buurthuizen, het kan allemaal wat helpen tijdens oud en nieuw. Maar het geweld wordt er niet structureel door ingedamt. Morgen overdag een sfeerimpressie vanaf Plein- West. Komt u de nieuwe kar van visboer Schut er ook even bewonderen?

EENDEN IN DE WINTER(hoe overleef ik in Beijum?)


Het valt deze dagen niet mee om eend te zijn. Bijna geen water meer om in te zwemmen en er wordt minder, zoals in de zomer en voorjaar wel het geval is, door aardige mensen broodkruimels gestrooid.
Nee, je kunt "leukige' stripjes over ze proberen te maken, maar je zult deze dagen maar als eend zijnde in de buitenlucht moeten overleven. Als je ze dan toch een stuk brood geeft, zie video, dan zijn er direct kapers op de kust. Sociaal zijn bestaat niet met dit weer, survival of the fittest, de wet van de jungle geldt. Jij brood of ik. Je zult maar eend zijn.

maandag 29 december 2008

SCHAATSLES IN KARDINGE


Buiten vriest het maar je kunt er nog niet schaatsen. Dan maar binnen, zo'n 150 kinderen namen vanochtend schaatsles op het ijs in Sporthal Kardinge. Met een beetje mazzel kunnen ze de lessen over een paar dagen buiten vervolgen. Gratis. Kijk naar een impressie van vanochtend.

zondag 28 december 2008

WINKELCENTRUM BELEEFDE TOPDRUKTE

Vrachtauto's die komen laden en lossen, tien minuten wachten op een vrije parkeerplaats, het hele parkeerplein van Winkelcentrum Beijum zat op de dag voor Kerst dichtgeslibt. Niet alleen afgelopen woensdag was topdrukte, ook gisteren zat de boel weer muurvast. "Een beetje droek," aldus een Poolse man die al meer dan 25 jaar in Beijum woont. Hij mist zijn rustige gang naar de Golff, het vertrek van deze winkel op Plein Oost maakt dat het op West bij Albert Heijn nog drukker is geworden. De vrouw op de video woont in de Hunze. Daar is geen kroeg, videotheek laat staan een winkel te bekennen. En dus is ze zeer tevreden over het aanbod van uit Beijum. Maar wat ze ook vertelde, en wat niet op de video staat, is dat het parkeren de nodige moeite kan kosten.

Er is een brief verstuurd naar de dienst ROEZ met vragen over de busbaan/sluis in Beijum. Want, wat zou het verkeer toch gemakkelijker doorstromen als die open zou zijn. Beijum autoluw door de bussluis? Bekijk de realiteit! Op deze video of in het echt op een zaterdagmiddag. Binnenkort spreekt André Hoogenberg zich uit over de busbaan.

zaterdag 27 december 2008

KOUD BUITEN? BRONNO SCHUT HEEFT WARME VISEerlijk is eerlijk, zijn buurman verkoopt ook warmte en dit past nog beter bij de tijd van het jaar: oliebollen. Bronno heeft zijn kraam schuin op het plein neergezet, hiermee houdt hij veel koude wind tegen. Bekijk de video waarop 2 TNT-ers zich na een dag werken tegoed doen aan warme kibbeling. Jaja, in de zomer is het toch leuker om postbode te zijn...Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar het begint te kriebelen. Drie keer vandaag keek ik al of mijn hoge Noren nog goed in het vet zitten. Krijgen we toch een keer weer een echte winter? Zal ik een voorspelling wagen? Op 23 januari wordt een Elfstedentocht gereden.

IJSPRET
Het gaat gebeuren de komende dagen, er zal weer buiten geschaatst worden dus haal de scheuvels maar van zolder.De pret zal niet lang gaan duren want vanaf begin januari zal het weer gaan kwakkelen, tenminste als we de weersvoorspellers moeten geloven. Poezen en katten hebben het niet zo op water. Maar wel op ijs, zo te zien.

WAAR IS ONS HOK NOU?

Het "broedhok" stond tot een week voor Kerst nog gewoon in de vijver van de Holmsterheerd. Als leek snap je zoiets niet helemaal, wordt het koud pak je de eenden hun nachtverblijf af. Die lijken een beetje beteuterd rond te dwalen en te koekeloeren: waar is ons hok nou gebleven?
Van een omwonende begrijp ik dat er redelijk wat vandalisme is in de Holmsterheerd en dat het hok zou zijn verwijderd voordat er ijs kwam te liggen. Een koud kunstje om het broedhok te slopen als je er naar toe kunt lopen."Maar nu hebben ze dat hok uit het water verwijderd en het eerst 48 uur aan de kant van het water op de kade gelegd, het had zo gesloopt kunnen worden. Maar dat niet alleen, er lagen ook nog 4 broedeieren in."

vrijdag 26 december 2008

OUDEJAARSOEFENING (2)

Nog 5 dagen en het is weer oudjaarsdag. In verschillende wijken houden mensen hun hart vast: zal het weer oorlog worden tijdens de jaarwisseling? Een dag of 10 geleden was een bushokje vernield ter hoogte van de Fossemaheerd. Vandaag ligt de stoep bij de bushalte aan de Stoepemaheerd bezaaid met glas. Je zou kunnen zeggen dat de "oefeningen" zich aan het verplaatsen zijn naar het echte oud en nieuw-oorlogsgebied, naar de plek waar de laatste jaren de Mobiele Eenheid in actie moest komen om de boel "schoon te vegen". Hopelijk blijven de Montessorischool, de Boerderij en de Wiershoeck gevrijwaard van vandalistische of pyromane acties. Zal er begin januari weer worden verkondigd dat er nu écht iets aan het oud en nieuw-geweld wordt gedaan? Dat nu de maat vol is? Tip, herstel dit bushokje pas begin januari...
Naschrift: het plein zal tijdens oud en nieuw met containers worden afgesloten. Niet dat dit de ondernemers geruststelt:" zo wordt het nog meer een uitdaging," aldus een van hen.

KERSTVAKANTIE 2008

Een soortgelijke foto plaatste ik hier ook al in de paasvakantie of krokusvakantie. Samen op de Nitendo-DS met en tegen elkaar spelen. Wat wil je ook, echte winters bestaan niet meer. Kijken of het ijs het al houdt, metershoge sneeuw, wie maakt de mooiste sneeuwpop? Das war einmal, het gaat nu meer om de playstation, DS, Wii, computer, tv etc.

Tip voor de kerstvakantie, als er nog plaats is: er worden schaatslessen voor kinderen georganiseerd op het ijs van Sportcentrum Kardinge, vanaf aanstaande maandag 29 december. Kijk ook eens op de site van Bslim:
http://bslim.nl/beijum.html

donderdag 25 december 2008

VROUWENGROEP ORCHIDEE GING OP WERELDREIS
Deze decemberversie van Vrouwengroep Orchidee ligt al weer drie weken op de plank en hij staat ook al in de Regiokrant. Ik werk aan een filmpje van deze geweldige vrouwengroep (ik ken de groep bijna 2 jaar en neutraal, laat staan objectief, er over schrijven lukt me niet helemaal) die naar verwachting binnen 2 weken op Beijumnieuws komt te staan.
Nederlanders moeten aan nieuwkomers wennen maar omgekeerd is dit ook vaak het geval. Integratie houdt in dat je de normen, waarden, gebruiken en gewoontes van anderen leert kennen, vandaar uit kun je bezig gaan elkaar te leren begrijpen en samen te leven. Onbekend maakt nu eenmaal onbemind. Als je niks van iemand snapt ontstaat er verwijdering, irritatie en wantrouwen, en dit is natuurlijk geen basis om gezond en opbouwend met elkaar om te gaan. Integratie vereist niet alleen inzet van “de Nederlanders” maar ook van “de buitenlanders.”

Vrouwengroep Orchidee is een schoolvoorbeeld van een groep nieuwkomers die zich inspant om “de Nederlanders” beter te leren begrijpen. Hier weten ze: als je Nederlanders wilt begrijpen moet je je in hun cultuur verdiepen. Behalve ontspanning en plezier wordt er elke maandagochtend veel geleerd over de Nederlandse cultuur in de Kleihorn.
Project wereldreis
Dit gaat zeker op voor de afgelopen vier maandagochtenden, die in het teken van het project Wereldreis stonden. Magda Bootsma, begeleidster van de vrouwengroep, over de Wereldreis: “Dit wordt uitgevoerd in samenwerking met het Alfa College en het behelst een aantal ontmoetingen van vrouwen uit vooralsnog 'witte' organisaties met allochtone vrouwen in diverse wijken in Groningen. De witte organisaties zijn bv. Vrouwen van Nu, Passage (de vroegere Nederlandse Huisvrouwen en Plattelandsvrouwen,JF). In Orchidee loopt dit nu, in februari zijn weer andere vrouwen te gast in De Boei in Lewenborg, en weer later worden er vrouwen ontvangen in vrouwengroep Ster in Corpus den Hoorn.”
Koffie en een koekje
Wat waren de onderwerpen zoal? “We hebben veel gepraat over grappige voorbeelden uit het boekje van Hans Kaldenbach, Doe maar gewoon; 99 tips voor het omgaan met Nederlanders.Daarin wordt Nederlanders een spiegel voorgehouden over onze gewoonten en gebruiken. Een voorbeeld: Als je bij een Nederlander op bezoek gaat, dan krijg je vaak meteen een kopje koffie of thee. Dat betekent niet dat je snel weer weg moet, maar juist dat je van harte welkom bent. Je krijgt bij ieder kopje één koekje en daarna gaat de koektrommel dicht. Nederlanders vinden dat helemaal niet onhartelijk van zichzelf. Meestal krijgt je na je eerste kopje nog een tweede kopje, ook weer met één koekje. Dit is maar een voorbeeld van een mogelijk misverstand in de communicatie. Over buitenlanders gaat het verhaal dat als ze hard praten ze dan waarschijnlijk ruzie hebben, terwijl dit meer een kwestie van temperament is.”

De vier ochtenden in Beijum werden bezocht door “witte vrouwen” van drie ouderenbonden van het SOOG, het Stedelijk Overleg Ouderenbonden Groningen). Magda Bootsma: Er werd tijdens de bijeenkomsten levendig gesproken, soms van de hak op de tak, zoveel wilden de dames van elkaar weten, de tijd werd als veel te kort ervaren! Misschien komt er dus nog een vervolg in 2009. En ook los van het project Wereldreis: Orchidee is voor ALLE vrouwen, buitenlands EN Nederlands! Van harte welkom!!”

PRETTIGE KERSTDAGENBeijumnieuws wenst alle lezers en kijkers goede en gezonde Kerstdagen toe!

woensdag 24 december 2008

PLEIN OOST IS WEER LEEG


Vanochtend is de schaatstent op Plein-Oost weer ingepakt en afgevoerd. Het liep de afgelopen dagen niet echt storm en het zag niet zwart van de kinderen op en rond het "ijs" maar er was wel steeds bedrijvigheid en gezelligheid. Tientallen kinderen hebben hun eerste ervaring met op schaatsen staan op Plein-Oost opgedaan. Pure winst en positief, voor herhaling vatbaar.
Maar de Kerstmarkt en de 5 dagen schaatstent bezorgen het plein geen structurele injectie, het zijn positieve incidenten. In januari en februari zal het er weer uitgestorven en troosteloos bij liggen. Het is het bekende verhaal, als er allemaal eettentjes zijn die pas om 4 uur in de middag open gaan dan schiet het gewoon niet op. Leuk en goedkoop zo'n Aldi, maar het is straks kopen en gaan. Plein West ziet er veel beroerder uit dan dit gerenoveerde plein op Oost. Maar de wekelijkse donderdagochtendmarkten, de braderieën, Bronno's viskar en de oliebollenkraam doen samen veel.Economische activiteiten overdag. En dan lekker overdekt en warm winkelen in de winkelpromenade, tel maar op allemaal redenen waarom het op West veel beter loopt. Het is koud op Plein Oost, gelukkig is er een warme bibliotheek en een gezellige Pand 49. En in de videotheek kun je mooi een paar dvd's en video's huren voor de kerstdagen of je drinkt een borrel in het biljartcafé. Maar verder heb je er niks te zoeken. Om het plein écht tot leven te wekken is een structurele oplossing nodig.

ACTIVITEITENLADDER VENSTERWIJK (januari-maart)

Wil je gitaar leren spelen, bewegen op muziek, in een popkoor, turnen, judo of lekkere gezonde hapjes maken? Nee, niet in de herfstvakantie maar in de maanden januari, februari en maart. De activiteitenladder voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar uit Beijum en omgeving is weer uit. Alle buurthuizen in de wijk, samen met de familiebibliotheek zetten hun deuren weer open voor allerhande speelmiddagen. De bieb organiseert tijdens de voorleesdagen (van 21 tot 31 januari)een voorleesmiddag en een theatervorstelling van Marikesj op 30 januari. De inschrijvingsdatum is al voorbij en de meest populaire activiteiten zullen al "uitverkocht" zijn. Ouders of verzorgers, voor vragen kunt u mailen naar nsabeijum@sksg.nl
Vergroot de ladder door er op te klikken.

dinsdag 23 december 2008

DE BOERDERIJ LIJKT VAN BUITEN KLAAR


Het hek bij de Boerderij is dicht en zo te zien wordt er dit jaar niet echt meer gewerkt, het verdiende kerstreces lijkt voor de noeste arbeiders die de Boerderij herbouwen te zijn begonnen. Zo gaat de Boerderij er van buiten uit zien, zie foto. Het is even wennen, de oude afgebrande Boerderij had sfeer, romantiek en geheimzinnigheid. Flip Klatter had de vrije hand met zijn Bezoekerscentrum, bijna alles was mogelijk. Wat een prachtige eenvoud werd hier al die jaren tentoon gespreid. Maar dat zal allemaal anders worden, het zal er vanaf volgend jaar, als alles klaar is, "professioneler" aan toe gaan. Dat kan zijn voordelen hebben, maar ik ben er niet helemaal gerust op. Jaren geleden had je het oude pannekoekenhuisje aan de rand van het Zilvermeer. Een oud schamel gebouwtje, krakende en deinende ouwe vloer en een lekker oud en chaotisch terrasje erbij. Maar gezellig en gelieft! Nu heb je het moderne "voorzieningenpaviljoentje." Dat loopt van geen meter, ongezellig en niet in de harten van Beijumers gesloten. Als dit maar niet ook gebeurt met het miljoenenproject aan de Beijumerweg. Modern, zakelijk en "professioneel" ok, maar het gaat erom dat Beijum de nieuwe Boerderij in het hart sluit, dat het een geliefde plek wordt om heen te gaan. Liefde is niet te koop, het gaat om gevoel. Kan het peperdure project de eenvoud van de jaren negentig doen vergeten?
Tussen nu en oud en nieuw verschijnt hier nog een video over de werkzaamheden van de afgelopen weken.

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

- I.v.m. de kerstvakantie ga ik minder "op pad" in de wijk voor nieuwtjes, wetenswaardigheden en verslagen. De consequentie is dat hier minder vers nieuws staat de komende week dan dat u gewend bent. Inzenden kan natuurlijk altijd.
- Ik heb aan een paar bij mij bekende bekende lezers een soort van marktonderzoekje gestuurd en terug gekregen. De vragen gingen over de frequentie van bezoek, de persoonlijke voorkeuren (filmpjes of niet, de lay-out, de hoeveelheid berichten etc.). Ook de vraag of ze het Dagblad benadert hebben hoorde erbij, ik ben nieuwsgierig naar de motieven en beweegredenen van lezers die dit doen. Als meer lezers en kijkers op bovenstaande vragen willen reageren kan dat. Welkom! Antwoorden zullen vertrouwelijk worden behandeld en niet gepubliceerd.De eerste verandering in het nieuwe jaar zal zijn dat de lay-out van Beijumnieuws gaat veranderen, dit n.a.v. het marktonderzoekje. Beijumnieuws@online.nl
- Binnengekomen foto's van afgelopen vrijdag plaats ik niet meer, te laat.
- Via de sitemeter zie ik dat elke werkdag vanuit de Rijksuniversiteit Groningen naar Beijumnieuws wordt gekeken. Dit wekt ook mijn nieuwsgierigheid. De vriendelijke vraag of de personen of persoon die dit doen zich willen melden. Dit geldt ook, herhaalde oproep, voor de lezers uit Indonesie en uit andere Europese landen.

maandag 22 december 2008

IN DE PRIJZEN BIJ ALBERT HEIJN BEIJUM

In Albert Heijn vond vanmiddag een prijsuitreiking plaats. Beter gezegd: meerdere prijsuitreikingen, er was een wensboomactie en een paar weken geleden was er een
klantvriendelijkheidprijsvraag georganiseerd. Wie is de klantvriendelijkste medewerker? Weet iemand ook een Goed Idee voor de winkel van Alice Meins? Alice staat links op de foto, met bril.
Atsje Straatsma maakte onderstaand verslag en ze is ook verantwoordelijk voor de foto's.

Wensboom
Vorige week stond er twee kartonnen kerstbomen in de Albert Heijn, de wensbomen. Klanten konden een persoon een kerstpakket geven door een sticker in te vullen met wensen en in de boom te hangen. Op de sticker was ruimte om een motivatie te geven. Beijumers hebben dit massaal gedaan. Ruim 400 inzendingen waren er. Een aantal personeelsleden zijn een hele middag bezig geweest om alle lieve wensen te lezen. Dat viel niet mee, hartverscheurende berichten waren er. Toch moest men een keuze maken. En de gelukkige winnaars konden vanmiddag hun pakket in ontvangst nemen uitgereikt door degene die hen in het zonnetje wilde zetten.

Er werden nogal wat pakketten uitgedeeld: Annet aan Marianne Terpstra, Rachida aan Mirana Gonzalez, Annemarie gaf de familie Postema een pakket, Monique Meijer gaf haar zoontje een, mevrouw M. Schuiten verrastte B. Lopez en Mevrouw van der Tuuk gaf een kerstpakket aan haar dochter.
Anneke Kooystra won de AH klantvriendelijkheidprijsvraag, op de foto neemt zij de prijs in ontvangst van Willem Hagting. Ze heeft hem genomineerd als vriendelijkste medewerker.

Een mooie actie van AH.
Iedereen fijne kerstdagen en alle winnaars veel plezier met het pakket.
Atsje Straatsma

BSO "HET TREFPUNT"
De scholen zijn dicht en de Beijumer kinderen vieren een welverdiende vakantie. Kerstvakantie wil niet zeggen dat alle ouders dan ook vrij zijn, er zijn kinderen die ook deze dagen een leuk opvangplekje nodig hebben. Over leuk opvangplekje gesproken, ik liep vanochtend multifinctioneel centrum Het Trefpunt binnen en zag daar drie frisse vrouwen kinderen begeleiden in het kader van de buitenschoolse opvang, BSO het Trefpunt. Op de foto ziet u van links naar rechts: Annetta, Marjan en Suleika. BSO het Trefpunt is onderdeel van SKSG en dependance van de Rode Pimpernel.(Ik was even "verdwaald," de Schatkamer is weer iets heel anders binnen het Trefpunt). Bekijk de video voor een kleine impressie. Begeleiding én kinderen maken er samen wat moois van. De haardvuur brand en het is gezellig. Op het einde van de video ziet u een telefoonnummer van de huiswerkbegeleiding.

zondag 21 december 2008

DE PARTICIPATIEMETER(de video)

Foto: Peter Verschuren snijdt een zelfgemaakte taart aan. De taart heeft de vorm van een (participatie)boek.


Eergisteren maakte ik melding van de uitrijking van een participatiemeter in vrouwencentrum Jasmijn aan de wethouder van Sociale Zaken Peter Verschuren. De overhandiging van de "meter" werd gedaan door Saida Belahrache uit Beijum. Op de video ontbreekt een h in haar achternaam, en hét belangrijkste woord op de video door Verschuren uitgesproken is MAATWERK, dit belangrijkste woord in zijn speech is een beetje slecht te horen. Veel vrouwen van Vrouwengroep Orchidee waren vrijdagochtend bij de plechtigheid anwezig. Na de toespraken was er chocolademelk en zelfgemaakte taart. Er wonen veel allochtone vrouwen in Beijum, een participatiemeter kan inspelen op hun behoeftes, fase van ontwikkeling én op wat ze aankunnen wat betreft participatie in de Nederlandse samenleving.

BEIJUM-HOME

21 DECEMBER 13.04 UUR: DE WINTER IS BEGONNEN

Hoe ze het bedenken is me een raadsel, maar het blijkt dat nu, om 13.04 uur de winter officieel is begonnen. De langste nacht en de kortste dag qua daglicht. Op de site van het KNMI vindt u over deze tijdsbepaling meer achtergrondinformatie. Volgens andere berekeningen begint het pas omstreeks 8 januari per dag ietsjes langer licht te worden. Wat opvalt is dat verschillende dagbladen in Nederland verschillende zon op en zon onder-tijden in hun weershoekje vermelden. Het Dagblad andere tijden als de Volkskrant, en de NRC en de Telegraaf verschillen ook qua tijd. Het zal de burger worst zijn, de winter is begonnen. De archieffoto laat een stukje winters Beijum zien. Kinderen hoefden 2 jaar geleden niet naar een kunstschaatsbaan, de sloten en kanalen waren veilig genoeg om op te stappen. Wordt het weer een echte winter?
http://www.knmi.nl/VinkCMS/explained_subject_detail.jsp?id=2585
Op zondag 21 december 2008 om 13.04 uur begint officieel de winter van 2008/2009. Meestal begint de winter op de 21e december en ook in 2009 is dat weer het geval. Soms is 20 december de begindatum, zoals in de 21e eeuw in 2080, 2084, 2088, 2092 en 2096.

zaterdag 20 december 2008

EEN MOOI KERSTGEBAAR TEN OPZICHTE VAN RAMONA LAKATUS

Een paar dagen voor Pasen dit jaar stond hier een artikel over Ramona Lakatus, de Riepeverkoopster die al meer dan vijf jaar bij de ingang van Albert Heijn haar daklozenkranten tracht te slijten. Het was een beetje een triest verhaal want Ramona wilde graag naar haar vaderland Roemenie met de paasdagen, dat lukte niet in verband met haar financiële situatie en ze bleef in Groningen. Marie Joseé Thsiabu trok zich haar situatie persoonlijk aan en wilde haar een plezierige Kerst bezorgen. Ze volgt lessen bij Agens, zie enveloppe, en besloot voor de goede zaak te collecteren bij haar docenten en medecursisten. http://www.reintegratiekiezen.nl/reintegratiebedrijven-item.php?regio=Groningen&spec=inburgering Dit leverde een mooi gevulde envelop met inhoud op en Marie Josée verraste Ramona daar vanmiddag mee die hierdoor helemaal overdonderd en geroerd reageerde. De blijdschap spatte van haar gezicht en de vraag of ze blij was was eigenlijk een overbodige. Beijumers kennen Marie Josée vooral van Kleurrijk Koken( zie link links) en van Vrouwengroep Orchidee. Het kan gebeuren in 2008, in Beijum, dat een Congolese die het zelf ook niet zo breed heeft een Roemeense Riepeverkoopster een welkom financiëel kado geeft. Het brengt me tot een stichtelijke Kerstgedachte: kijk eens wat positiever naar de multiculturele samenleving.

SCHAATSEN OP PLEIN-OOST

Het ijs is natuurlijk zo nep als wat. En een bibliotheekbezoeker klaagde:" jammer dat het een afgesloten tent is, het was mooier geweest als het open was geweest net als op de Grote Markt, nu zit je tegen een tent aan te kijken." Je kunt natuurlijk over alles klagen, maar ga eens binnen kijken: plezier, lol en enthousiasme voeren de boventoon. Voor het eerst op de schaats op Plein-Oost, wat zal ik er verder over vertellen, bekijk de video. Gisteravond moet prachtig zijn geweest als ik de verhalen moet geloven. In Pand 49 werden behoorlijk wat flessen wijn soldaat gemaakt en de stemming was fantastisch, aldus ingewijden. Gloort er hoop voor Plein-Oost?

vrijdag 19 december 2008

PARTICIPATIEMETER VOOR PETER VERSCHUREN

De wethouder van Sociale Zaken heeft vrijdagochtend in vrouwencentrum Jasmijn een participatiemeter in ontvangst genomen. Saida Belahrache uit Beijum overhandigde de door Magda Bootsma geschreven exemplaar tijdens een feestelijke bijeenkomst. Veel vrouwen uit Beijum waren hierbij aanwezig. Dit weekend komt een video-impressie van de bijeenkomst op Beijumnieuws. Wat is een participatiemeter?Voor belangstellenden hieronder wat achtergrondinformatie uit twee verschillende bronnen:De IPM (Individuele Participatiemeter) is in eerste instantie bedoeld voor de individuele vrouw zelf. Hiermee kan zij inzicht verwerven in haar eigen positie en weet op welke velden acties nodig kunnen zijn om beter te kunnen functioneren in de Nederlandse samenleving. Daarnaast kan de IPM gebruikt worden door professionals die een opdracht hebben om deze vrouwen te ondersteunen bij hun integratieproces zoals: trajectbegeleiders inburgering, cursussenbegeleiders, consulenten,oudkomers, welzijnswerkers, klantmanagers sociale dienst, enz. Uiteraard gebruiken zij dit instrument altijd in overleg en in samenspel met de betrokkenen persoon.De IPM kan door de betrokken vrouw zelf ingevuld worden of middels een (vertrouwelijk)interview door een professional. Daarnaast kan het ingevuld worden door een vrouw uit etnische minderheidsgroep en een autochtone vrouw. Gezamenlijk kunnen ze de scores bespreken. Daarmee krijgen de vrouwen gesprek over participatie en integratie. De IPM is een hulpmiddel en heeft geen formele status. http://www.toolkitparticipatie.nl/content/3._bepalen/individuele_par-_ticipatiemeter.aspx

De gemeente Groningen krijgt 150.000 euro van minister Plasterk voor de emancipatie van allochtone vrouwen. Met het geld wil het college van B&W nieuw emancipatiebeleid ontwikkelen voor de stad Groningen. Dit beleid zich vooral op vrouwen en meisjes uit etnische minderheden.
Duizend één kracht
Het gaat om de financiële middelen die het Rijk beschikbaar heeft gesteld met het project ‘Duizend één kracht’. B&W willen het geld investeren in taal, deelname aan de maatschappij en arbeidsmarkt, en de instroom van migrantenvrouwen bij vrijwilligersorganisaties.
Daarvoor willen ze een ‘participatiemeter’ ontwikkelen, die de competenties mensen in kaart brengt. Verder is er in de plannen aandacht voor twee kwetsbare groepen: oudere en vrouwen met een lichamelijke beperking. Op 5 juni hebben de gemeente en minister Plasterk van emancipatiebeleid hiervoor een overeenkomst getekend. De 150.000 euro is voor een periode van drie jaar.
Bron: Gemeente Groningen, 3 juni 2008Nota: Koploperovereenkomst emancipatie allochtone vrouwen.
http://www.multicultureelgroningen.nl/nl/nieuws/anderhalve-ton-voor-emancipatie-allochtone-vrouwen
Op de foto Magda Bootsma en Peter Verschuren met enige allochtone vrouwen waarvoor de participatiemeter ontwikkeld wordt.

BEGIN KERSTMARKT OP PLEIN-OOST

Omdat ik vanmiddag en vanavond arbeidsverplichtingen heb voor de verandering eens een video gemaakt van de voorbereidingen van een evenement. De weergoden zijn Beijum en Plein-Oost gunstig gezind, de zon schijnt voor een prachtige Kerstmarkt-middag en avond. Kijk naar de opbouw, luister naar Irma Zijlstra van de stadsdeel Noorddijk, dienst Roez. Natuurlijk is Theo Smit ook van de partij, waar opgebouwd, georganiseerd en opgeruimd wordt is hij altijd aanwezig. Veel plezier allemaal en een foto is welkom. Een ijsbaan op de Grote Markt? De Beijumers stappen er niet voor op de fiets. De wijk heeft sinds vandaag een eigen ijsbaan op Winkelplein Oost. Van kunststof weliswaar, maar dat doet niets af aan het schaatsplezier. Gemeenteraadslid Jan Seton – die Beijum in portefeuille heeft – verrichtte vanmiddag de officiële opening.
Op dat moment was de kerstmarkt rondom de baan al in volle gang. Tot vanavond 21 uur kunnen bezoekers pony rijden en zich daarbij op de foto laten zetten, draaien in een carrousel, slenteren langs de vele kraampjes met kersthapjes en –drankjes en deels zelfgemaakte spullen en luisteren naar live-muziek. Op de schaatsbaan begint om 19 uur een schaatsdisco die duurt tot 22 uur.
De kerstmarkt is morgen weer opgeruimd, maar de ijsvloer blijft nog tot en met 23 december liggen. De baan is dagelijks geopend van 10 tot 18 uur. Je kunt er vrij schaatsen, maar ook schaatslessen nemen of meedoen aan een van de andere ijsactiviteiten die de komende dagen gehouden worden. Wie geen eigen schaatsen heeft, kan ze voor 2 euro voor onbeperkte tijd
huren.Bron: http://www.dvhn.nl/

BEIJUM:VERLOEDERING EN VEEL EIGEN RECLAME

Het is een beetje een stokpaardje van me, maar ik kom het dagelijks tegen in de wijk. Aan de ene kant, verdwaalde winkelkarren, troep, veel zwerfvuil en andere oneffenheden. Aan de andere kant, zie toch eens hoe goed we in Beijum bezig zijn, wie wil daar nou niet wonen? De eerste catergorie loopt a.h.w. met een opgeheven middelvinger door de wijk, een spoor van vernieling en verloedering achter zich latend. De tweede categorie wil graag breed uitmeten hoe fantastisch ze wel niet bezig zijn met wijkopbouw. Glossy-achtige foto's en collage's moeten dat beeld bevestigen: wij zijn heel goed bezig in de wijk, zie ons. Ik heb er wel eens mensen over aangesproken: moet dat nou allemaal zo ijdel en zo pronkerig? Steevast luidde het antwoord: ik/we doe(n) het voor de wijk. Vorige week trof ik wederom een partij in plastic verpakte kranten in het Groene Hart. Een gerenommeerd schildersbedrijf gebruikt al ruim een half jaar een dure winkelkar als verfmobiel, en als je goed rondkijkt zie je meer dingen die niet helemaal kloppen. Bekijk de wijkverloedering op foto en de wijkpropaganda, bij de ingang van de Wegwijzer, op video.

donderdag 18 december 2008

OP WEG NAAR BEIJUM

Bovenstaande kop heeft niks met de voorgaande Beijumrijder te maken; driving home for Christmas. Een attente lezeres stuurde deze foto vandaag op. Ze stond gistermiddag ergens bij de Hornbach toen de gierende ambulances zich richting Winkelcentrum Beijum spoedden. Foto's van gebeurtenissen die met Beijum te maken hebben zijn welkom!

Zie voor de context van het ambulanceverhaal het artikel van gistermiddag.

DE BEIJ(UM)RIJDER, deel 7: DE WILKEMAHEERD

Gisteren een kerstboom gekocht. Het had bij Aroen's plantenhandel gekunt maar daar waren ze iets te klein. Dus naar Eldorado getogen, in Zuidwolde. Maar daar waren de bomen uitverkocht(!). In Bedum had ik meer geluk, met een grote kerstboom die tot aan het plafond kan rijken achter in de auto reed ik weer huiswaarts. Ter hoogte van de Wilkemaheerd herinnerde ik me ineens een afspraak met een Beijumrijder-fan: kom je binnenkort een keer in mijn heerd rondrijden? Jazeker. Met driving home for Christmas van Chris Rea door de Wilkemaheerd, met een kerstboom achter in. Get my feet on holy ground. Ik liep een keer met de auto dood in de Wilkemaheerd en dus zit er een knipje in. Maar wat een prachtig uitzicht op Zuidwolde en het platteland..! Rijdt u even mee?

woensdag 17 december 2008

KERSTVIERING DE HEERDSTEE( in de Bron)

Vanmiddag vierden alle groepen van de Christelijke basisschool de Heerdstee het Kerstfeest in de aan de school vast gebouwde kerk De Bron. Op de video staat Heerstee, de letter r ontbreekt per ongeluk. Het kan een zogenaamde Freudiaanse fout zijn, de kinderen van de Heerdstee bezongen de Heer en Heerstee is daarom voor deze keer onbedoeld toepasselijk. Kijk naar een optreden van het kinderkoor in de schoolhal en een korte impressie van de viering in de Bron.

VRIJDAG WINTERPRET OP PLEIN-OOST

Vergroot de flyer door er op te klikken. Vergeet Pand 49 niet vrijdag. Loop eens binnen!

AMBULANCES EN POLITIEAUTO'S BIJ WINKELCENTRUM

Ik kreeg net de tip dat omstreeks 16 uur vanmiddag enkele politieauto's en ambulances bij Winkelcentrum Beijum(West) stonden. Als iemand meer weet kan hij of zij zich melden.
Twee mensen tipten me dat een omwonende van het Winkelcentrum een hartinfarct heeft gehad en dat daarom ambulances en politie waren uitgerukt.

OPROEP PAND 49

Pand 49 heeft nog plek voor kunstenaars/creativelingen voor verkoop van klein werk op de kerstmarkt op 19 december a.s. De markt is van 14.00 tot 21.00 uur. Het werk mag van alles zijn: schilderwerk, sieraden, keramiek , maar niet al te groot. Je krijgt een tafel of kraam om je waren te presenteren. Deelname is gratis.
Bel om je op te geven of meer info met Francesca : 06 49937672

OPROEP AAN VERRE BEZOEKERS

Ik zie via de bezoekersteller dat er redelijk wat mensen buiten de wijk en ook buiten de stad Groningen naar Beijumnieuws kijken. Zoals vandaag, Amsterdam, Harlingen, Hoorn, Maastricht, Almere, Geldermalsen, Leek, gisteren Woerden, Staphorst, Amersfoort, Duiven, Utrecht, Maastricht en Schiedam. Eergisteren ook bezoek op de site vanuit Jakarta, Jawa Barat. Vriendelijke vraag aan al deze bezoekers: kunt u eens mailen en aangeven wat u verbindt met Beijum? Hebt u er gewoond, wonen er bekenden, vrienden of familieleden etc.? Kortom, ik ben nieuwsgierig naar verre bezoekers. Mail als u wil naar Beijumnieuws@online.nl

PRETTIG WONEN IN DE BUNNEMASTEE

Theo Roupé (met één p, i.t.t. met wat er op de video staat) woont al vele jaren prettig en zelfstandig in de Bubbenastee. Hij is lid van de activiteitencommissie en het plan ligt er om binnenkort eens op een gezellige avond te komen filmen. Beijum-Oost heeft de Munsterheerd, de Amkemaflat en de Amkemakoepel. West heeft de Bunnemastee en volgens sommige mensen die daar wonen, en die ik wel eens spreek, is het goed wonen aan de Bunnemaheerd. Beijum heeft de naam een kinderrijke wijk te zijn. Dat is nog steeds zo. Maar de oudere generatie wijkbewoners heeft het prima naar de zin, een enkeling daar gelaten.dinsdag 16 december 2008

GEFELICITEERD, EEN FIETSCERTIFICAAT!
Op 11 december overhandigde SP-raadslid Ria Rademaker, die de plaats in nam van de verhinderde Peter Verschuren, fietscertificaten uit aan vier allochtone vrouwen uit Beijum.
Er waren bloemen en felicitaties. Wat voor de meeste Nederlanders vanzelfsprekend is, op de fiets stappen, hebben deze vrouwen op volwassen leeftijd zich eigen gemaakt.Als u in het archief terugbladert kunt u een video aantreffen waarop u de vrouwen met veel doorzettingsvermogen op Plein-Oost ziet oefenen.Ik was de 11e december verhinderd maar er was iemand zo vriendelijk om deze foto's op te sturen. De uitreiking vond plaats in het centrum voor Jeugd en Gezin in het Gezondheidscentrum aan de Emingaheerd.


De geslaagde vrouwen namen de certificaten als kinderen zo blij in ontvangst. Wat stelt inburgeren in Nederland voor als je niet kunt fietsen? Nu nog schaatsles?STOP AIDS

Deze billboard staat aan de rand van Beijum richting Zuidwolde, langs de Beijumerweg. De oproep om aids te stoppen, en wel onmiddelijk, staat in vette zwarte letters binnen rode kaders. Als je de ziekte hebt of als dierbaren er aan lijden, dan is het een schreeuw uit het hart. Begrijpelijk. Ik betwijfel wel of geschreeuw langs de weg iets uithaalt. Er zijn legio goed gevulde billboards te bedenken: Stop kanker nu! Stop de kredietcrisis nu! Stop incest nu! Stop hersenbloedingen nu! Stop graaien nu! In Afrika sterven duizenden mensen per dag aan aids. In het rijke Nederland worden dure billboards langs de weg geplaatst met de oproep dat dit nu allemaal moet stoppen. Het is gemakkelijk bloggen vanaf de zijlijn, ik geef het toe. Maar zo'n bord haalt, op zijn grunnings gezegd, natuurlijk geen reet uit. Relativeren is not done, de fanatieke stop aids now-mensen willen hun probleem in het middelpunt van de aandacht. Maar onderschat de grunninger humor niet. Er circuleert een liedje in het grunnings van René Klein, u weet wel van Paul de Leeuw, die een jaar of vijftien geleden aan aids overleed: I am mister Blue, ik heb aids en wat est doe? Tja, zo'n schreeuwende billboard in Groningen, op de Beijumer klei. Wel lief en toepasselijk dat er een roze fiets om de paal vastgeklonken zit. www.stopaidsnow.nl

maandag 15 december 2008

KERSTGROETEN VAN DE 1e MONTESSORISCHOOL BEIJUM
BUITEN WERKEN: TEMPERATUREN OM HET VRIESPUNT

De winter nadert en de temperaturen dalen. Geen pretje om buiten te werken zou je denken. Maar bij de Boerderij zitten ze op het dak, de vuilnis wordt opgehaald en de post wordt bezorgd. Ook worden er stukken straat gelegd of herlegd en je zou toch denken dat straatleggers het moeilijk hebben. Maar niks ervan, wat een gelul. Handschoenen doen ze aan om hun handen niet vies te maken. En een ondergrens qua temperatuur? Wat een zeurvraag, kom op het zijn geen watjes, vorstverlet bestaat niet meer. Bekijk deze video van een paar zelfverklaarde bikkels in actie. De stemming zit er goed in. Lekkere buitentemperatuur, een warme kop koffie lusten ze wel.

BIEB GESLOTEN TIJDENS FEESTDAGEN


De kerstbomen worden weer massaal aangesleept en veel lichtjes in het straatbeeld maken deze donkerste dagen van het jaar enigszins dragelijk. De kersttijd komt er aan, dat moge duidelijk zijn. Aan het eind van deze week sluiten de schooldeuren voor 2 weken en trainingen van voetballende kids uit de wijk liggen stil. De bibliotheek heeft de komende kerstdagen gewijzigde openingstijden, klik de foto hiervoor groter. Alhoewel, de tijden blijven hetzelfde maar de familiebibliotheek is gesloten tijdens de feestdagen. Spreekt eigenlijk voor zich.

zondag 14 december 2008

OUDJAARSOEFENING IN BEIJUM

Bij de bushalte, ter hoogte van de Fossemaheerd, is afgelopen nacht een generale repetitie ge-houden voor de komende oud en nieuw-viering in Beijum.


Cynisch? Beetje. Het kan zijn dat de
dronkenlappen van afgelopen nacht niks te maken hebben met de komende oud en nieuw rellen in de groenste wijk van de stad Groningen, maar ze hebben de schijn tegen. Gek op te kort gekomen aandacht zijn ze, en nu gaat Beijumnieuws hier dat tekort een beetje proberen op te vullen. Is dat wel verstandig? Nee, dat is het niet. Straks wordt dit weer door gemaild naar andere media: het is weer raak in Beijum. De remedie? Negeren die hap. Ook hier! Hallo? Allerlei projecten in de wijk ten spijt: het gaat weer knallen met oud en nieuw. Geef de boodschapper maar de schuld. Busje komt zo... Uit een uitgebreider artikel op de site van het Dagblad de volgende zinsnede:
Op enkele plekken in Vinkhuizen, Paddepoel en Beijum wachten bewoners met angst en beven de jaarwisseling af, omdat er al jaren branden, vechtpartijen en vernielingen in hun straten zijn. http://www.dvhn.nl/ , 15 december

19 DECEMBER VAN 14 TOT 21 UUR: PAND 49!

Een korte oproep van Fransisca Jansen vanuit de deur van Pand 49: kom aanstaande vrijdag 19 december allemaal naar Pand 49 naast de (voormalige) Golff! Zet u volumeknop iets hoger als u naar haar luistert. U kunt die dag tussen 2 en 9 uur ook kunstwerken kopen! Welkom allemaal. Zie You Tube voor een iets sfeervollere versie: http://www.youtube.com/watch?v=FrzEOHKfkdQ

VERHUIZING VAN INNERSDIJK NAAR MAARTENSHOF(3/12)

Iedereen is liever gezond, dat spreekt voor zich. Maar als je in de situatie beland waarin je het nodig hebt, is het een uitkomst: verpleeghuis Innersdijk, gelegen aan de westzijde van Plein-Oost. De meeste Beijumers zijn er nog nooit naar binnen geweest maar via een tv-reportage van RTV-Noord krijgt u hier een klein inkijkje in verpleeghuis Innersdijk. Op 3 december werden acht chronische patiënten verhuist naar Maartenshof omdat hun afdeling wordt omgebouwd tot revalidatieafdeling.

zaterdag 13 december 2008

WINTER DOE- MARKT IN DE KLEIHORN

Er waren attracties op het schoolplein, lekkere hapjes binnen en creatieve workshops waren er ook. En je kon er met de Kerstman op de foto, actieve Beijumer Frans Egberink zat klaar om je in de Kleihorn met de opvolger van Sinterklaas te vereeuwigen.

Bekijk de video en zie het niveau van de video's beetje bij beetje omhoog gaan. Met dank aan Hilda Hofstra. De impressies binnen zijn een beetje aan de donkere kant. Morgen hier een oproep vanuit Pand 49.

DE BEIJ(UM)RIJDER. Deel 7

De Beijumrijder brengt u vandaag naar de Atensheerd. Het is niet echt een doorsneeheerd in de wijk, weinig speelveldjes en amper groen. Wat zal ik er meer over vertellen? Kijk gewoon even mee. Het kan zijn dat deze video over 50 jaar nog eens bekeken wordt. Beijum bestaat dan 80 jaar en veel lezers, en ook deze blogger, zullen er dan niet meer zijn. Wellicht kijken in 2058 nog Beijumers naar de Beijumrijderreeks, Beijumers die nu nog kinderen zijn. Weemoedig bekijken ze dan de Beijumrijders en denken: those were the days.Video not available?Bekijk http://nl.youtube.com/watch?v=4LznFOHkzCA

vrijdag 12 december 2008

RELAX

Met oud en nieuw gaat er weer voor miljoenen euro's aan vuurwerk de lucht in. En dan hebben we het nog niet over de miljoenen euro's die de gemeenschap kwijt is aan oud en nieuw-vandalisme. Over het afsteken van vuurwerk is sinds een paar weken een discussie los gebarsten, ongeveer de helft van de Nederlanders zou het vrij afsteken van vuurwerk wel willen verbieden. Honden en katten weten vaak op oudejaarsavond niet wat hun overkomt, door het geknal, gesis en geknetter weten ze vaak niet waar ze het zoeken moeten. Bij dierenspeciaalzaak Hoogenberg hangt deze poster aan de ramen: kalmeringspillen voor honden en katten om vuurwerkschrik en angst te dempen. Een middel om nerveuze honden en katten te kalmeren. De farmaceutische industrie, afdeling honden en katten, heeft geen baat bij een vuurwerkverbod. Graag allemaal pillen voor de huisdieren inkopen en omstreeks 8 uur oudjaarsavond aan je hond of kat toedienen.

Het is een voor de hand liggende suggestie en een beetje een deels flauwe open deur-vraag: kunnen de vandalisten op oudjaarsavond ook niet een kalmeringspilletje toegedient krijgen? Want op nog geen twintig meter vandaan van de plek waar dit middel verkocht wordt is het tijdens de jaarwisseling weer oorlog. De ramen moeten het weer ontgelden, de ME wordt opgetrommeld en de schade zal groot zijn. Relax, kalmeert de nerveuze en agressieve vandalist.

DE 4 MIJL VAN BEIJUM/KARDINGE

Met toestemming van Hilda Hofstra plaats ik hier nog een door haar gemaakte video op Beijumnieuws. Echtgenoot Herman speelt hierin de hoofdrol en hij droomt zich een 4mile overwinning. Voor hardloopliefhebbers uit de regio: er is een prachtige 4 mijlparcour aangelegd in het Kardingepark. Kijk naar Herman, hij loopt zijn huis uit en is zo op de 4 mile-baan aangeland. Hoeveel mogelijkheden tot recreatie zijn er wel niet in de groenste wijk van de stad, in Beijum?

donderdag 11 december 2008

NOG EEN WIJKSITE: IK HOU VAN BEIJUM

Het wordt dringen op de digitale snelweg van Beijum. De site http://beijum.ihvn.nl/, eigenlijk ihvb, Ik Hou Van Beijum, probeert ook een graantje mee te pikken uit de digitale wijkruif. Wat mij betreft, des te meer wijksite/blogs des te meer vreugd. Mirreile Vermeer van ivhn.nl over de site: "De website is nog volop in ontwikkeling. Onze doelstelling is om mensen de mogelijkheid te bieden om de cultuur van Beijum op het internet te kunnen vereeuwigen en om als inwoners of als toeristen/liefhebbers dichter bij elkaar te kunnen komen staan via het internet. Op korte termijn zal er o.a. een Wikipedia speciaal voor Beijum komen waar gebruikers bijvoorbeeld juist ook kunnen berichten over lokale bekende schrijvers die niet bekend genoeg zijn voor een vermelding op Wikipedia.org. Daarnaast bieden we voor bedrijven enkele betaalde diensten zoals het publiceren van een persbericht of sponsoring omdat de bedrijven op hun beurt vaak ook financiele baten hebben bij de betreffende diensten. Maar het uitgangspunt is niet een puur commerciele maar bovenal om waardevolle diensten te bieden voor inwoners en liefhebbers van Beijum."
Er is niet een echte duidelijke wijksite voor Beijum. Is het wel handig dat een grote landelijke organisatie, waar www.beijum.ihvn.nl een afgeleide van is, zoveel "macht" naar zich toetrekt waar het gaat om digitale wijknieuwsvoorziening? Via verschillende kanalen weet ik dat er vanuit de gemeente Groningen wordt gewerkt aan wijksites via www.groningerwijken.nl. Hoe gaat het verder met de digitale wijknieuws-wildgroei?

HUISHOUDELIJKE MEDEDELING

N.a.v. de publicatie over de weedplantage gisteren kwamen er weer wat mails met de suggestie en de vraag aan mij om het artikel naar ander (papieren) media door te mailen. Ik heb zo langzamerhand een administratieve medewerker nodig voor deze rompslomp, iemand die de verzoeken richting "grotere media" behartigt. Herhaalde oproep en vraag: graag geen andere media meer bestoken met verzoeken om Beijumnieuws te promoten. Voor mij hoeft dat niet en het kan irritatie opleveren bij beroepscollega's. Ik ben niet de regelaar achter dit soort lobby's! Ondanks dat het een plek op het wereld wijde web heeft mag deze wijklog voor mij kleinschalig blijven. Graag ophouden met ongevraagd drukken, pushen en lobby-en! Het is een eenvoudige wijklog en geen stadslog. Verspreidt de link maar naar wijkgenoten, buren, vrienden en bekenden. Mensen die met alle geweld wél de krant(en) willen mailen, gelieve dat cc naar mij te sturen. Mag ik weten wie er allemaal zitten te lobby-en? Ik twijfel niet aan de goeie bedoelingen, maar mij wordt niet gevraagd of ik dat gepromoot wel wil!

KIJK OP DE WIJK (deel 6)

Wat vinden Beijumers van hun wijk? Wat loopt goed en wat schort er aan? Zie hier deel 6 van Kijk op de Wijk. Wilt u ook uw zegje op Beijumnieuws over Beijum kwijt? Beijumnieuws@online.nl

woensdag 10 december 2008

NIEUW INITIATIEF:STITCH'N BITCH BEIJUM(ingezonden)

Stitch’n Bitch Beijum:

Elke donderdagmiddag breien in De Groene Zon! In november is er in De Groene Zon in de Wiershoeck een Stitch’n Bitch-groep gestart. Breien is hot! En samen breien is leuk en inspirerend. Overal ontstaan Stitch’n Bitch-groepen, in Nederland zijn er onderhand al 78. Het idee: gezellig samen handwerken en ondertussen kletsen. Bitching betekent namelijk kletsen of roddelen... Het is erg inspirerend om samen te breien: je komt op leuke ideeën en kunt elkaar helpen. Er liggen breiboeken op tafel van http://www.wolhemel.nl/ , ook uit Beijum. Afgelopen week breiden er al vijf vrouwen mee: de één sokken, de ander een vest en een derde een babytruitje als kraamcadeau. Er zijn ervaren breisters bij, maar ook beginners. Iedereen is welkom, ook mensen die ander handwerk willen doen. Er is geen toegangsprijs, je betaalt alleen de consumpties die je neemt. Er staat altijd een lekkere kruidenthee klaar, maar ook gewone thee, biologische koffie, cappuccino of café au lait en een biologische muffin of chocoladetaart. Dus: elke donderdagmiddag in De Groene Zon in stadsboerderij De Wiershoeck van 15.00 tot 17.00 uur Op http://www.stitchnbitch.nl/ vind je meer informatie, net als op onze hyves, http://www.breieninbeijum.hyves.nl/ . De site van De Groene Zon is http://www.degroenezon.com/ . Tot binnenkort!Eveline Rodenburg en Saskia Nieboer.


DE ONTMANTELING VAN EEN WEEDPLANTAGE

Een politiebusje, een auto van Essent en nog een busje van de Huismeesters. Eigenlijk weet je dan al hoe laat het is, vooral als ze ook nog voor een pand staan waar alle gordijnen van dicht zijn. Als je erbij staat en er mankeert niks aan je neus dan weet je ook: het is hier bingo. Als je het dan nog niet weet haalt de opgetrommelde vuilnisauto je wel uit de droom: hier is een weedplantage, beter gezegd, hier was een weedplantage. Vorige week aan de Wibenaheerd en vandaag aan de Froukemaheerd. Niet leuk voor de buurt( "ik schaam me ervoor", aldus een buurtbewoonster), maar de opbouwende en opwaartse krachten in een straat als de Froukemaheerd zijn vele malen sterker dan die ene ontdekte en ontmantelde weedplantage. Lachkicks en weedgeld verdienen gaan eerst aan deze eigenaar(s) voorbij. Liefst 308 planten gingen de vuilniswagen in.

dinsdag 9 december 2008

DE LAATSTE WEEK VAN GOLFF BEIJUM


In januari opent een Aldi filiaal op de plek waar de Golff van Thijs Gorter nu nog gehuisvest is. Het zijn de laatste dagen van Golff Gorter, de zaak sluit aanstaande zaterdag. Er hangt een bedrukte stemming in de winkel. Collega's gaan elkaar vanaf zaterdag missen en veel Beijumers zullen ook de Golff vanaf zaterdag evenzo gaan missen. Een vers broodje en verse vleeswaren halen is er in Beijum-Oost dan niet meer bij. Een gemotiveerde en enthousiaste ondernemer, Thijs Gorter, is danig teleurgesteld in de gang van zaken, zie ook de video. De Aldi zal het wel redden. Maar is het een aanwinst voor Plein-Oost? Het imago van gesloten bolwerk pleit niet voor de Duitse prijsvechter. De tijd zal het leren.
Op You Tube staat een iets andere gemonteerde versie:http://www.youtube.com/watch?v=j_lPsyIQIl0