woensdag 31 augustus 2011

VIDEO BB-EXPRESS OP STADJERSTV

Op groter niveau nu te zien op http://www.stadjerstv.nl/,  de video van de Bonte Beijumexpress.
Kijk hier.

BONTE BEIJUMEXPRESS IN WOORD EN BEELD

De aanmelding
Indianen maken vuur 
Het was feest vandaag bij het Trefpunt en ondergetekende liet zich in de tien minuten dat hij er was helemaal meeslepen. Dikke lol. Kijk toch eens hoe een lief spontaan meisje hem op sleeptouw nam en hem haar zelfgemaakte indianentent liet zien. Kijk ook op het laatst naar enkele begeleidende dames die hem bijna dwongen om iets op de foto en film te zetten. Uw blogger liet het allemaal over zich heen komen en hij genoot er van. Het ging op een gegeven moment regenen maar de sfeer kon niet meer stuk. Een mooi stel samen, de deelnemende kinderen, de begeleiding en de vergaderende crew op de achtergrond. Dat beloofd nog veel goeds voor de komende dagen. Het is niet zeker of ondergetekende de komende dagen verslag kan doen, hij doet z'n best om nog iets te brengen. En, als hij niet kan dan zijn er altijd nog bereidwillige lezers.
Zoals lezeres Karin, ze is een van de begeleidende dames van de Bonte Beijumexpress. Ze stuurde deze foto's op en schreef er dit bij:
Een vreugdedans
De 1e dag Beijumexpress zit erop, vandaag stondt in het teken van cowboy Billy en zijn indianenvrouw Bonny. S'ochtends kregen de kinderen allemaal een wit t-shirt deze mochten ze naar eigen inzicht kleuren en tekenen met textiel stiften, daarna was hun tipi (wigwam) aan de beurt, iedereen moest een naam verzinnen voor hun groep/tipi en vervolgens de tipi beschilderen met verf.
Na de lunch lieten de weergoden het even afweten maar Buienradar bracht goed nieuws,  na 13:30 zou het droog blijven en kon de speurtocht door het park toch doorgang vinden. De kinderen moesten allemaal opdrachten vervullen om Cowboy Billy en Indianenvrouw Bonny weer te herenigen, zo maakten ze blaaspijpjes, dansden de zonnedans, bakten eigen brood, gingen boogschieten en moesten ze een stier temmen !!!

Het was voor iedereen weer een leuke en geslaagde dag, morgen gaan we met alle kinderen naar het Veenpark.
(De video is het duidelijkst te zien in kleinbeeld)
Update 18:49 uur: omdat de kwaliteit van de video op groter formaat te wensen overlaat wordt hij vanavond of morgenvroeg ook opgeladen op www.stadjerstv.nl voor een beter resultaat.
Update 19:04 uur: bekijk ook de zonnedans op Youtube.


BONTE BEIJUMEXPRESS 2011 OP STOOM

Vanochtend is de Bonte Beijumexpress editie 2011 bruisend van start gegaan. Het Trefpunt is tot en met vrijdag het Trefpunt niet meer. Het is een soort van ruimtestation geworden, een treinstation of een soort van tijdmachine waarmee je naar vroegere tijden af kunt reizen. Bijvoorbeeld naar de tijd dat de Indianen in Noord Amerika nog grond, bezit en hun cultuur hadden. De kinderen van de Bonte Beijumexpress reisden vanochten richting Indianentijdperk, te zien aan de prachtige indianententen die ze gefabriceerd hebben. Ok, het is ook gewoon 2011 in Beijum, en af en toe kwam er een -zoveelste- regenbui in deze zomer naar beneden, maar dat mocht de pret niet drukken. Op twee foto's ziet u kinderen hun zelfbenoemde Indianennamen op hun t-shirt showen. Geronimo en Sitting Bull lees ik onder anderen.
Net als tijdens vorige edities van de BBX zie ik dat de begeleiding in feite net zo geniet als de deelnemende kinderen. Dat maakt de pret nog groter, niks aan natuurlijk als je chagrijnige volwassenen om je heen hebt als je op vakantiereis bent. In de loop van de dag wordt hier een video gepubliceerd, ondergetekende liep omstreeks een uur vanmiddag even het staion Trefpunt op om te kijken hoe de zaken er voor stonden. Bekijk dat vanavond of vanmiddag! Foto's zijn groter te klikken! Bekijk vooral ook de enthousiaste begeleiding in een zelf gemaakte Indianentent.

MIJN UITZICHT IN BEIJUM (13)

dinsdag 30 augustus 2011

BONTE BEIJUMEXPRESS 2011 IN AANTOCHT

Volwassen mensen in Beijum kunnen nogal eens jeuzelen over of er al of niet een tram moet komen. Of dat de bus moet blijven. Gelukkig hebben we hier ook nog kinderen, die pakken dat anders aan. Vanaf morgenvroeg nemen ze gewoon de trein vanuit Beijum.  Het treinstation Trefpunt aan de Beijumerweg doet de komende drie dagen dienst als opstapplaats. Waar ze heen gaan? Dat blijft nog even afwachten. In elk geval reizen ze goedkoper met de Bonte Beijum-trein dan dat ze zouden kunnen doen met een bus of tram. Drie dagen reizen voor maar 7.50 euro, waar vind je dat nog? Op de twee groter te klikken foto's ziet u de feestslingers klaar liggen voor de reis. Op de foto links zaten achter de feestslingerdoos vier conductrices te vergaderen over de aanstaande reizen. Locatie 't Trefpunt, foto's vanmiddag genomen. Hoe gaan ze het aanpakken? Hoe laten we elke dag de reis zo gesmeerd mogelijk verlopen? Het zag er goed uit, al zeg ik het zelf. U kunt uw kind met een gerust hart aan de reisleiders en conductrices toevertrouwen. Op de rechterfoto ziet u een aankomende reizigster reeds in de weer met de slingers. Het heet niet voor niks de Bonte Beijumexpress, alle kleuren van de regenboog delen in de aanstaande feestvreugde.
De wagons zitten de komende dagen vol, de deelnemerslijst is helemaal vol. Dus kunt u uw kind niet meer in laten schrijven via onderstaande bericht op http://www.bontebeijumexpress.nl/
Moving around the world

Ook deze zomervakantie kun je weer de wereld rond reizen met de Bonte Beijum Express.
Van woensdag 31 augustus tot en met vrijdag 2 september ben je tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom in het Trefpunt. De reis is bedoeld voor kinderen tussen de 2 en 14 jaar uit Beijum.
Het programma past bij je leeftijd (niet te kinderachtig of juist te moeilijk). Voor peuters van (2-4 jaar) is er een aangepast programma (van 10.00 tot 14.00 uur) in en om PSZ Kermit. Geef je op via 'aanmelden' in het linkermenu of klik hier!
De volgende organisaties zorgen er voor dat je mee kunt doen:
SKSG NSA Beijum, Stichting Trefpunt, Stichting MJD, Stichting Buurtcentra in Beijum, COP-Groep, WerkPro en vrijwilligers uit de wijk.
Zonder vrijwilligers zouden deze super leuke dagen echter niet kunnen bestaan. Vind je het leuk om met kinderen te werken, ben je deze dagen beschikbaar en houd je van gezelligheid, help dan mee en geef je op !!!!!
De drie dagen durende wereldreis kost € 7.50 per kind. Wees er snel bij. Want vol = vol. Fijne dagen gewenst.

(Ondergetekende kan waarschijnlijk niet elke dag komen. Houdt de bericht- en verslaggeving op Beijumnieuws én http://www.lijn6.com/ in de gaten voor actueel reisnieuws!)

DE BEIJUMRIJDER (39) RIJDT OVER DE WIJKRING

Jawel, de oude Jetta tuft weer door de straten van Beijum. Met een hand aan het stuur en een hand aan de camera gleed ik zondagmiddag over de wijkring van noord en zuid Beijum. Het regende behoorlijk en daarom de toepasselijke  hit ' When the rain begins to fall' aan de beelden toegevoegd. Ik weet niet of er een wet bestaat die het verbied om te filmen tijdens het rijden, mobiel telefoneren achter het stuur mag in elk geval niet. Tenzij het handsfree is natuurlijk. Maar goed. Behalve de wijkring werd ook het oversteekstukje van de Beneluxweg tussen noord en zuid aangedaan. Rij even mee door de regen.
Jackson & Zadora op Youtube bekijken?
Of deze, met bewegende beelden.

maandag 29 augustus 2011

COLLECTANTEN KANKERBESTRIJDING GEZOCHT

(Ingezonden)
Zijn er mensen die volgende week willen collecteren in Beijum voor de KWF kankerbestrijding?

Eén uurtje is al heel mooi, meer zou fantastisch zijn.
U kunt een mail sturen naar: zonnebloem567@gmail.com  
Of bellen naar: 06-15140056.

Alvast hartelijk dank!
 
Foto van VrijwilligersKankerbestrijding; JF

KLAAR VOOR DE VLEERMUIZENTOCHT

In de nacht van zaterdag of zondag werd een vleermuisexcursie georganiseerd vanuit de Schooltuin aan de Beijumerweg. Ondergetekende kon daarbij niet aanwezig zijn. Hij vroeg in eerste instantie Jothea Brouwer van NDE om een foto. Ze antwoordde: Ik was er zelf helaas niet bij. Zelf hebben we geen foto's gemaakt! Heb je ze nog nodig? Het schijnt trouwens een succesvolle avond te zijn geweest; Jurian heeft -tig mensen teleur moeten stellen, omdat het maximum aantal deelnemers 30 was. Op 18 september doen we nóg een excursie!
Dat klinkt goed, teveel deelnemers. Gelukkig heeft http://www.lijn6.com/ wel een fotograaf op de excursie afgestuurd. Op de foto ziet u de nachtelijke vleermuiszoekers klaar staan voor de tocht. De foto is van Arend Beukema. Bekijk hier meer foto's op Lijn6.

WAAR IS DEZE SCOOTER?

Tijdens m'n vakantie kwam o.a. deze tekst + foto binnen. Ik heb nog geen bericht gehad dat de scooter weer gevonden is, dus daarom wat verlaat alsnog een publicatie:
Goede middag,

Ik las net de site met mededelingen en nieuwtjes, is het een mogelijkheid om ook een bericht te kunnen plaatsen?
In de nacht van woensdag op donderdag (3 op 4; JF) tijdstip onbekend, is onze scooter gestolen uit de portiek aan de Bentismaheerd door nog onbekende personen.
Ik stuur een foto mee van de scooter het gaat om een Merk: Peugeot Viva city sportline bouwjaar 2005 kleur zwart en grijs lichte beschadiging aan de rechter stuur kant.
Heb je informatie neem dan contact op met dhr Bolhuis tel 06-23552722 bvd.

zondag 28 augustus 2011

HUISHOUDELIJKE MEDEDELING

De Maandagochtend-serie herstart morgen over een week weer. Ook de Oude Doos slaat nog een week over.

HAALT DE VW- JETTA DE KERST?

Het Beijumer autobedrijf van Koos Visser heeft in juni z'n stinkende best gedaan om m'n bejaarde Jetta weer door de APK-keuring te slepen. Ik ben te gehecht aan het beestje om hem zomaar op de sloop te dumpen, door Visser en Co kon de basis van vele Beijumrijders weer een jaar mee. Dacht ik. Op vakantie geen centje pijn, m'n rode vriend bracht me overal waar ik heen wilde. Maar afgelopen woensdagochtend vanaf het Julianaplein naar Beijum begon het rode lampje van de koelsvloeistof ineens te branden. Gloeiende gloeiende, direct met alarmlichten aan de kant met die handel. Motor kap open gemaakt en nog een keer een gloeiende gloeiende-moment, maar dan een letterlijke: de koelvloeistof spoot kokend ergens in de buurt van het motoblok naar buiten. Zou het de koppakking zijn? Zo ja, dan was dit het laatste ritje met de Jetta, een koppakking laten maken kost honderden euro's, je kunt niet oeverloos aan de gang blijven met reparaties voor zo'n oude bak.
De volgende dag werd de zieke Jetta bij Beijumnieuws-sponsor en autodokter Koos Visser afgeleverd. Dat waren spannende momenten, zou m'n vriendje een dodelijke injectie krijgen, of zou Visser hem kunnen reanimeren?
Het laatste geschiedde, de auto is vakkundig gemaakt. Een pak van m'n hart. Het was geen lekke koppaking, wel moesten een paar toeters en bellen vervangen worden die vlak bij het motorblok kapot waren gegaan en de koelvloeistof de vrije doorgang hadden verleend. Daar zit je weer met een - vriendelijk berekende- rekening voor gemaakte kosten. Hoeveel blijf je investeren in een bejaarde vriend? Moet ik hem een keer inruilen voor een jongere die er beter, sterker en vitaler uitziet? Wat is het volgende mankement?
Ik moet natuurlijk niet te sentimenteel gaan doen, maar voor het geval dat heb ik vanmiddag nog een auto-Beijumrijder opgenomen. Voor autobedrijf Visser, zie logo links, die kunt u activeren.

PEERD ZOCHT LOEKS

Het was een geweldige zaterdagavond op het Noorderzonfestival. Lekker weer, prima sfeer en leuke mensen ontmoet. Om een uur of half tien, gisteravond, liep ik de Beijumse kunstenares Astrid Warntjes en televisiepresentator en stadshistoricus Beno Hofman tegen het lijf. Jawel, ze wilden wel even op de foto. Het resultaat ziet u hiernaast. 

Rechts naast Beno en Astrid ziet u hun theaterzaaltje in de vorm van een container. Wat hadden ze hun bezoekers te bieden tijdens de twintig minuten durende voorstelling Peerd zoekt Loeks?
Onderzoek naar oer-Gronings personage
 Ome Loeks. De meeste Groningers kennen zijn naam wel uit het liedje Peerd van Ome Loeks of van het standbeeld voor het Centraal Station. Maar wie is hij eigenlijk? Gronings stadshistoricus en televisiepresentator Beno Hofman en actrice Astrid Warntjes zoeken in Peerd zoekt Loeks een antwoord op deze vraag. In een eigentijdse spelshow komen ze meer te weten over dit oer-Groningse personage.
- Wat is er heerlijker dan op een middag of avond even lekker door het plantsoen te wandelen? Op de Leliesingel onze verbindingsader tussen het noordelijk en zuidelijk deel van het Plantsoen – vindt je een spannende potpourri van kleine, korte en intieme voorstellingen in een container of gewoon zo op straat. Performances van oude bekenden, zoals Meindert Talma, Beno Hofman, Frank den Hollander en Floris Maathuis heel wat nieuwe gezichten. Maar er is nog veel meer te doen en te zien. Haal eens een kopje aandacht en blijf in verwondering staan kijken naar de Aqua Luma. Kortom: er valt van alles te beleven! Natuurlijk zijn veel voorstellingen ook leuk voor kinderen, dan staat er ‘voor jong en oud’ bij de omschrijving. -
Met Beno Hofman en Astrid Warntjes
Lees hier.

Astrid werd een jaar geleden op Beijumnieuws voorgesteld.
(De voorstelling Peerd zoekt Loeks wordt vandaag niet meer op Noorderzon gespeeld)

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (93)

Boktorren hebben als volwassen kever een langwerpig lichaam, sprieterige poten en extreem lange tasters, die vaak minstens zo lang zijn als het lichaam maar meestal langer. De larven van vrijwel alle soorten leven van planten en vooral in al dan niet dood hout. Er zijn meer dan 20.000 soorten boktorren, die een grote variatie kennen aan kleuren en patronen, de basisvorm is meestal wel hetzelfde. De meeste boktorren eten als kever alleen nectar en stuifmeel, geen enkele soort jaagt actief op andere prooien. Sommige soorten eten zelfs helemaal niets meer en richten zich volledig op de voortplanting.

De distelbok (linksboven) is een meestal donkere boktor met een gelige beharing. De voelsprieten zijn grijs-zwart geringd en ongeveer even lang als het lichaam. De volwassen kevers (mei-september) eten plantaardig voedsel en leven vooral op distels en schermbloemigen. De larve ontwikkelt zich in de stengels van distels en zeeasters.

De kleine wespenbok (mei-juli) leeft vooral in loofbossen en wordt voornamelijk op boomschors en bladeren aangetroffen. Deze boktor lijkt op een wesp, en dat is niet toevallig. De reden is dat veel vogels en andere predatoren de onschuldige kever met rust laten omdat de meeste dieren, net als mensen, een hekel hebben aan wespen. Dit imiteren van gevaarlijke of giftige soorten door niet-gevaarlijke soorten heet mimicry en komt veel voor in de natuur.

De rode smalbok, (mei-september) is te vinden op boomstammen en op bloemen op open plekken in het bos, vooral op schermbloemigen. Het mannetje (linksonder) is slank, gelig bruin met een zwart halsschild. Het vrouwtje is groter en plomper. Zij is roodbruin en ook haar halsschild heeft die kleur. De eitjes worden bij voorkeur gelegd op schors en stronken van oude naaldbomen (dennen en sparren). De larven vreten zich in hun meerjarige ontwikkeling diep in het afstervend hout en verpoppen zich daar aan het einde van een vraatgang.

Vroeger was de rode smalbok zeer schadelijk, de larven zorgden voor veel schade aan de houten telefoonpalen.

Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 27 augustus 2011

DE VROLIJKHEID (2)

Op vrijdagmiddag 19 augustus werd een feestelijke kinderbijeenkomst op Plein Oost georganiseerd. De preciese achtergrond hiervan is me niet helemaal duidelijk, wel dat het aansloot bij een week eerder door Stichting de Vrolijkheid georganiseerde kinderfeest in de Froukemaheerd. Zie nog even het blogbericht 'De Vrolijkheid' van een paar dagen geleden. Van de bijeenkomst op Plein Oost werden een paar foto's opgestuurd die u hieronder gepubliceerd ziet. De kleine foto's zijn groter te klikken. Bij de foto's werd onderstaande teskt meegestuurd, een vooraankondiging voor morgen, Bommen Berend.

Golem in Groningen
Op 28 augustus is Golem op het Noorderzon Festival van 14:00 – 18:00 uur om wensen en dromen van de kinderen in ontvangst te nemen! Vindt uw kind het leuk om met leeftijdsgenoten uit asielzoekerscentra te tekenen, schilderen, of met muziek bezig te zijn? Dan zijn zij en hun ouders welkom!

Ter voorbereiding op Golem heeft Stichting de Vrolijkheid in de periode ervoor workshops van kunstenaars (van zelforganisaties) met vluchtelingenachtergrond in verschillende wijken van de stad en op de AZC’s georganiseerd. De creaties, gemaakt tijdens de workshops, zijn te bewonderen op 28 augustus het Noorderzon festival.
Wie is Golem?
Golem is een gigantische figuur van maar liefst 4 meter hoog en 2,5 meter breed. Golem is de grote vriend en beschermer voor en van alle kinderen in de wereld. Een vriend die er altijd is voor alle kinderen die vergeten, alleen, bang of verdrietig zijn. Hij heeft grote voeten, want hij moet ver kunnen reizen naar de plekken in de wereld waar hij nodig is, plekken waar hij hoop en liefde troost en moed kan brengen voor wie dat nodig heeft. En hele grote handen om te beschermen en omarmen. Een open hoofd zodat alle gedachten en dromen van kinderen in zijn hoofd passen en hij alle dromen en wensen ook weg kan geven. Hij praat niet met zijn mond. Hij ziet in hoofden en harten waar kinderen echt van dromen en dan praat hij zonder woorden terug. Golem is er ook voor de kinderen in Nederlandse asielzoekerscentra. Vergeten kinderen, die vaak al veel hebben moeten meemaken en hier in Nederland vaak jaren in onzekerheid leven over hun toekomst. Golem is hun vriend en hij helpt ze om hun ideeën, hartenkreten,vragen en wensen te uiten. Hij heeft daarvoor een deurtje naar zijn hart en ontvangt de kinderen met open armen. Golem heeft al heel wat af gereisd! Zo was hij al eens in China, Namibië, Nicaragua, Pakistan en India. En nu is hij dus in Nederland!
Wat doet Stichting de Vrolijkheid?
Stichting de Vrolijkheid organiseert creatieve activiteiten voor kinderen en jongeren in zo'n 35 asielzoekerscentra, verspreid door heel Nederland. Dans, theater, muziek en beeldende kunst zijn middelen om gebeurtenissen die de kinderen hebben meegemaakt vorm te geven en om zelfvertrouwen en talenten te ontwikkelen. Om even kind te kunnen zijn. De Vrolijkheid doet dit samen met vrijwilligers, theatermakers, kunstenaars en vele vrijwilligers.
Samenwerkingspartners: vereniging Ariana Afghanistan Groningen, Koerdische Nederlandse Samenwerking, Guinese vereniging en Vrienden, en Stichting Sencerite, SKSG, Stiel en een team jongerenwerkers van de MJD.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Afsaneh Moghadam, kwartiermaker van de stichting de Vrolijkheid: afsaneh_ nl@yahoo.com

KINDEREN IN BEIJUM (13)

Nee, nog even geen uitgebreide tekst bij de eerste foto na de herstart van deze serie. Maar is het nodig om hier wat bij te schrijven? Het beeld spreekt toch voor zich? Wellicht laat ik de serie verder lopen met gepubliceerde foto's zonder tekst. De strekking is toch voortdurend dat kinderen het fijn hebben in de groenste wijk...., oeps, ik bedoel natuurlijk Beijum. Zoals hier, in een sloot langs de rand van de wijk.
Het enige wat ik hier bij wil schrijven is dat ik het wel prettig vind dat de sloten nog niet overal gemaaid en gedregd zijn. Lekker pure natuur. Deze kinderen beleven dat anders,  door het overvloedige riet komen ze amper vooruit.

vrijdag 26 augustus 2011

DE ERRRRR KOMT WEER IN DE MAAND

Nog een dag of vijf en de R komt weer in de maand. Tijd van hutspot, worst, griepspuiten en de kachel weer aan. Dit zomerse plaatje schoot ik onlangs langs de Boelemaheerd. Het is tot nu toe een van de slechtste zomers ooit, het afgelopen voorjaar was meer zomer dan dat de eigenlijke zomer dat was. In de zeventiger jaren had je nog echte zomers, wekenlang stralend weer, het voelde tijdloos. Het is weer voorbij die mooie zomer, zong Gerard Cox in 1973. Dat is nu nog een beetje prematuur want het kan nog weken zomeren. Tis weer voorbij... En de dagen worden onherroepelijk weer korten.

BEIJUMSKAP (44)


Boeboe, blabla…. Hopjes, vanille en chocola…. Mmmmm….

Foto + tekst: Atsje Straatsma
http://www.atsjestraatsma.nl/

VERRUIGING ALS BEZUINIGINGSMAATREGEL

Afgelopen woensdag trof ik visdame Peggy met een oranje gemeentelijk mannetje achter haar viskar. Beiden de veger in de hand, zie foto. Even terzijde, ik noem Peggy visdame omdat ze m'n eerdere betiteling van visvrouw niet 'helemaal jofel' vond. Het zou teveel op viswijf lijken. Zit iets in, echter voor mij is Peggy eerder een stijlvolle visfreule dan een viswijf. Een viskoningin zou ook nog kunnen. Maar goed, want ben je aan het doen Peggy? "Ik vind het geen gezicht dat hoge gras achter m'n kar en ik heb deze mijnheer gevraagd of daar ook iets aan gedaan kon worden." Het doet me wat denken aan de klacht die haar voorganger, visboer(..) Bronno Schut, twee maanden geleden op Beijumnieuws uitte over het maaibeleid van de gemeente Groningen. Lees hier nog even. Toch maar even met Peter Homan van ROEZ gebeld van Stadsdeelbeheer Noorddijk. Hoe zit dat Peter? " Een deel van de vijver is aangewezen als verruigingsgebied, dit in het kader van een bezuinigingsactie van de gemeente Groningen." Verruiging? Dat is een nieuw woord voor mij. Leg uit als je wil? "Verruiging betekent dat we er niks meer aan doen, aan de kant van zo'n gebied maaien we vaak een half meter en verder niets." Maar beste kerel, het ziet er niet uit achter de viskraam bij de vijver op west. "Dat kan ik zo niet zien, maar ik stuur de wijkbeheerder er wel even langs en misschien dat er wat aan gedaan kan worden."
(Binnenkort ook een blogbericht over kapotgemaakte bomen langs het Spakenpad, ter hoogte van de Hylkemaheerd. Ook hier heeft Homan mee van doen)
Hier vindt u het bezuinigingen/Groningen_bezuinigingspakket_. Daar staat ook iets bij over verruiging.

RONDJE TWITTER BEIJUM

jose3483 jose een of andere onverlaat heeft het stuur van mn fiets gestolen!!! ongelovelijk! jatten van een fiets met kinderzitje....zo boos nu!!!!!!
klaas_vaneeks Buurtagent Klaas @Beijum050 isebrandtsheerd inbraak in twee auto's afgelopen. Inslaan ruit en buit eruit. Iets gezien misschien? Afgelopen nacht.

21 Aug Favorite Retweet Reply »
klaas_vaneeks Buurtagent Klaas
Amkemaheerd. Flat. Bewoonster op leeftijd lag naast bed. Had al lange tijd om hulp geroepen. Last van arm. #Beijum. ambulance komt langs.

21 Aug Favorite Retweet Reply » klaas_vaneeks Buurtagent Klaas
Zondag. Noodhulpdienst begonnen om 06.30 uur. Eerste melding vernieling ruit met bierfles. Framaheerd #Beijum. Iets gezien?

 klaas_vaneeks Buurtagent Klaas
@Beijum050 isebrandtsheerd inbraak in twee auto's afgelopen. Inslaan ruit en buit eruit. Iets gezien misschien? Afgelopen nacht.

Wibenaheerd wibenaheerd-online
Burgernetactie: ontvreemd in de stoepemaheerd blauwe Gilera scooter knt DR453V door blanke man, zwarte jas met petje. Iets gezien?0900 8844

Naschrift Johan Fehrmann: wellicht binnenkort een serie over actuele tweets uit de wijk.

donderdag 25 augustus 2011

SITE DAGBLAD VAN HET NOORDEN GERENOVEERD

Het is de meest actuele nieuwssite van het Noorden en ik mag er graag uit putten als het om Beijum(er)nieuws gaat. Daarom even een vermelding. De site is gerenoveerd en in een nieuw jasje gestoken. http://www.dvhn.nl/
Dagblad van het Noord(+en; JF, gelukkig maakt 'Grote Broer' ook vouttjess) heeft de nieuwssite vernieuwd. Donderdagmiddag is de website live gegaan. Het grootste verschil zit hem in de presentatie van het nieuws. Op de voorpagina stonden alleen koppen van artikelen. De nieuwe versie laat ook de eerste regels van het artikel zien, zodat de lezer op de voorpagina van de site meer informatie krijgt.

Bezoekers die willen reageren, moeten eerst inloggen. Dat geeft nu nog problemen. Technici zijn op zoek naar de oorzaak. Het is nog niet te zeggen wanneer de problemen zijn opgelost.
Bezoekers van de vorige site hebben zich lange tijd niet kunnen registreren. Het was de bedoeling dat registreren bij de nieuwe site weer mogelijk zou zijn, maar vooralsnog is dat niet het geval.

DE VROLIJKHEID

Het zag er vrolijk uit. Knutselende kinderen, muzikanten, ouders die met elkaar in gesprek gingen, gratis ijsjes.. En dat allemaal onder een prachtig augustuszonnetje. Ondergetekende was net terug van vakantie en hij is vergeten op welke dag deze vrolijkheid plaatsvond. Ergens halverwege de vorige week. Plaats van handeling: de energieheuvel in de Froukemaheerd. Met draaiende camera liep hij de bult op en hij vroeg wat er gaande was.
Stichting de Vrolijkheid is een divers netwerk van kunstenaars, theatermakers en creatief organisatoren die met kunstprojecten vrolijkheid brengen in het leven van kinderen en jongeren in de Nederlandse asielzoekerscentra. Bij de Vrolijkheid werken zo’n zestig mensen, verdeeld over het hoofdkantoor en vijf regio’s. Allemaal enthousiaste, betrokken, professionele en bovenal vrolijke mensen. We doen ons werk in de overtuiging dat we er iets goeds mee bereiken. En we geloven erin dat een professionele, veelal zakelijke aanpak ons daarbij het beste helpt. Dit zorgt voor een stimulerende werkomgeving waarin veel ruimte is voor eigen initiatief en persoonlijke ontwikkeling. http://www.vrolijkheid.nl/

MATTIE GELATI BOERT GOED OP NOORDERZON

Ondergetekende mag deze dagen graag even over het Noorderzon kuieren. Pilsje drinken, (oude) bekenden ontmoeten, etc. Er staat ook wat bekends uit Beijum. Jawel, Mattie Gelati 1 en 2 staan gebroederlijk midden op het terrein naast elkaar bezoekers van lekker koel ijs te voorzien. Wat een lange rijen!
Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is de zeldzame combinatie van een internationaal kunstenfestival op het scherpst van de snede met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld... én een groots zomerfeest in een vrij toegankelijk plantsoen. Een jaarlijks elfdaags festival voor zo’n 135.000 bezoekers uit Groningen, de rest van het land en de rest van de wereld. De 21e editie van het festival vindt plaats van donderdag 18 tot en met zondag 28 augustus 2011 in het Noorderplantsoen en op vele locaties DownTown Groningen.

Dat Noorderzon de afgelopen jaren gegroeid is binnen het internationale festival- en theatercircuit mag blijken uit het ambitieuze programma dat wij in 2011 kunnen presenteren. Wij presenteren nieuw werk van grootheden, oude bekenden en van jonge makers uit landen als Canada, Australië, Argentinië, Rusland, Tunesië, Duitsland, Verenigde Staten, Ierland, Italië, België, Spanje en Japan.
http://www.noorderzon.nl/


woensdag 24 augustus 2011

EEN PLUIM VOOR ZIJN TUIN

Op de terugweg van het Noorderzonfestival, morgen nog een foto, passeerde ik vanavond op weg naar Albert Heijn deze tuin. Het ligt gesitueerd tegenover het laad en losstation van de winkel. De heer des huizes herkende me als lokale blogger en gaf me de tip om zijn tuin op de foto te zetten: "Kijk maar, er zijn veel mooie dingen in Beijum." Het moet gezegd, zijn tuin lag er fris en ordelijk bij. Ok, ik wil wel even een foto maken maar dan moet je er zelf ook met je vrouw bij gaan staan. Dat had nog even wat voeten in de tuinaarde, ja, nee, geen zin en uiteindelijk doe toch maar. Jaren geleden bestond er een actie in Beijum genaamd `Pluim voor je tuin.` Daar doet het me wat aan denken. Voordat de fotograaf toesloeg moest de parasol nog even opengedraaid door de heer des huizes. Waarom deed hij dat? `Dat maakt het extra mooier. Schrijf maar dat in Beijum altijd de zon schijnt.´ U vraagt en ik draai.

WIETKWEKERIJ ONNEMAHEERD

 De politie heeft woensdagmiddag een hennepkwekerij opgerold aan de Onnemaheerd in de Groningse wijk Beijum.

Agenten troffen bij de inval 388 wietplanten aan in de portiekwoning. Deze werden evenals de apparatuur, waaronder de 18 lampen, in beslag genomen voor vernietiging. De stroom voor de kwekerij werd illegaal verkregen.
Tijdens de ruiming ontdekte de politie bij de buurvrouw ook nog eens 5 wietplanten van 1,5 meter hoog die in de tuin stonden. Ook die werden in beslag genomen.
http://www.112groningen.nl/  

NACHT VAN DE VLEERMUIS OP 26/8

(Ingezonden door Jothea Brouwer van Natuur en Duurzaamheidseducatie)
Op zoek naar vleermuizen in de schemering

In de nacht van 26 op 27 augustus is het de Nationale ‘Nacht van de Vleermuis’. Het centrum voor Natuur en Duurzaamheideducatie (NDE) organiseert op 27 augustus in Beijum een Vleermuisexcursie voor jong en oud. Leer deze ‘meesters van de nachtelijke hemel’ kennen in een leuke en spannende tocht!
Vleermuizen en mensen leven dicht bij elkaar. Toch is het leven van dit vliegende zoogdiertje voor velen nog een schimmig gebied: veel mensen geloven nog dat vleermuizen in je haren verstrikt kunnen raken, ziektes overbrengen en zelfs bloed zuigen. In werkelijkheid zijn deze dieren zachtaardig en zorgzaam voor hun jongen en de mens: als natuurlijke insectenverdelger spelen ze een unieke rol in het ecosysteem.
Batdetector
Foto van Rob Koelman
Tijdens de excursie zal Jan van Muijlwijk, lid van de Vleermuiswerkgroep Groningen, de meeste vooroordelen over vleermuizen wegnemen. Aan de hand van dia’s vertelt hij over verschillende Nederlandse soorten, hun leven en verblijfplaatsen. Daarna gaat hij met de deelnemers in het donker naar de Kardingerplas om vleermuizen te ‘spotten’ met een batdetector: een apparaat dat de sonar van vleermuizen omzet in voor mensen hoorbare tonen. Een spannende belevenis, al was het maar vanwege het late tijdstip!
Jaar van de Vleermuis
Elk jaar vraagt de Zoogdiervereniging aandacht voor een in Nederland in het wild levende zoogdiersoort. Dit jaar is het Nationale en zelfs Europese Jaar van de Vleermuizen, met als hoogtepunt de ‘Nacht van de Vleermuis’. In het hele land zullen activiteiten en excursies worden gehouden. Deze aandacht is helaas nog nodig. Door renovaties, isolatie, sloop en het betegelen van tuinen verdwijnen veel verblijfplaatsen en jachtgebieden van vleermuizen in de stad. Ook op het platteland worden ze in hun bestaansrecht bedreigd door o.a. het kappen van bomen. Gelukkig wordt er in beleid en uitvoering van ruimtelijke ontwikkeling steeds meer rekening gehouden met deze beschermde diersoort.
Kinderwerktuin Beijum
De excursie begint zaterdag 27 augustus om 20.00 uur. Het vertrekpunt is het lokaal van de Kinderwerktuin in Beijum, waar Jan van Muijlwijk eerst een presentatie zal houden. De Kinderwerktuin ligt aan Beijumerweg 19c, naast stadsboerderij de Wiershoeck. Deelnemers kunnen zich opgeven bij NDE: 050-367 63 21, of nde@groningen.nl . De excursie is gratis, maar: vol is vol!

dinsdag 23 augustus 2011

EVEN EEN LEKKER VROUWTJE BESPRINGEN

Nee, weest gerust beste lezers, het is me niet in de bol geschoten. De kop boven dit blogbericht slaat niet op vrouwen, althans niet op mensenvrouwen. En is het is geen onderdeel van mijn dagelijke gedachtenwereld. Het slaat wel op de twee hitsige mannetjeshonden op de foto en op het vrouwtje dat onderdanig met de achterpoten open op haar jagers ligt te wachten. Vrouwtje? Ja, veel mensenvrouwen zullen deze titel als denigrerend ervaren maar om een hond van het vrouwelijk geslacht zo te noemen, dat is weer vrij normaal. Teefje ook wel, schijnt het. Dat zit zo, ondergetekende past een paar dagen op de zwarte vrouwtjeshond die u op straat ziet liggen, van een paar Beijumer vrienden die een weekje op vakantie zijn. Zodoende komt hij een beetje in de hondencultuur. Of zeg maar: de hondenbezitterscultuur. Toch altijd apart dat vreemde honden als ze elkaar ontmoeten eerst de anus afsnuffelen? Of dat een andere eigenaar me vraagt of het een vrouwtje is? Of een teefje? Ik sta van het jargon te kijken, maar het schijnt normaal te zijn. Dat zouden mensen eens moeten doen. Elkaar op straat aan de anus snuffelen, het hebben over vrouwtjes en teefjes, en stel dat twee hitsige mannen een vrouw(tje) gaan bespringen op Plein Oost en dat die met de benen open 'klaar gaat liggen.' Het zou de onbeschoftheid ten top zijn, en je zou worden opgepakt. Maar mijn punt is, deze drie honden op de foto zijn allesbehalve onbeschoft. Ze zijn ontzettend lief, betrouwbaar en integer. Het zou toch een idee zijn als mensen dit gedrag, zie foto, ook op straat mogen vertonen en voor de rest ook gewoon lief, betrouwbaar en integer zijn. Maar mensen zijn beschaafd..

DAG AXEL

Ondergetekende was amper terug van vakantie toen hij bij de winkel van Aroen werd aangesproken:" Heb je het al gehoord? Axel is overleden." Axel, de man die altijd met twee hondjes door Beijum liep, is hij dood? Uw blogger moest meelopen en hem werd deze foto, zie boven, getoond die op het raam van Aroens winkel geplakt hing. Hij dood? Zo'n jonge kerel? Ondergetekende kreeg zijn zus aan de lijn. Na de condoleances overgebracht te hebben vroeg hij of er een blogbericht aan het overlijden van haar broer gewijd mocht worden. Dat was helemaal in orde. "Ja hoor, dan komen nog meer mensen het te weten."
Het gezegde 'over de doden niks dan goed' hoeft voor mij niet altijd op te gaan. Maar het geldt wel voor Axel. Een altijd vriendelijke en aardige jonge Antilliaanse man, een bekende in het straatbeeld van de groenste wijk van de stad.
Axel Leodegario Martis is aan kanker overleden. Volgens vrienden bleef hij tot op het laatst optimistisch en vertelde hij dat hem niks mankeerde. De ter aardebestelling heeft inmiddels in Rotterdam plaatsgevonden. De familie wilde nog een foto opsturen voor publicatie. Die is nog niet aangekomen, maar ik kan me voorstellen dat ze andere dingen aan het hoofd hebben. Als u wil: Beijumnieuws@online.nl
Axel staat ook nog op een video die ooit over de bussluis is gemaakt. U ziet hem de eerste twintig seconden met hondjes naast Aroen staan. Video

maandag 22 augustus 2011

GEZELLIG TERUG TE ZIJN IN HOLLANDS BEIJUM

Ondergetekende landt langzamerhand weer in Beijum. Met een half oog bespiedt hij de groenste wijk van de stad in zomerslaapstand. Jawel, om misverstanden te voorkomen, de wijk in slaapstand en ondergetekende idem dito. Op nieuwsgebied heeft hij in zijn vakantie alles aan zich voorbij laten gaan. Twee keer zag hij een verdwaalde krant van Wakker Nederland in. Het sloot niet aan, zelf in vakantieslaapstand en een Wakkere Krant. Nee, dank je. Wat hij las stelde hem gerust en het voelde ouderwets vertrouwd: Ene Wilders, van een bekende zondebokpartij, voelde zich voor de 750e keer in zijn schreeuwlelijke carrière gedemoniseerd, en Rutte hallucineerde dat er een deal met een Grieks eiland was. Hollandse politiek. Gezellig. Op wereldniveau blijkt een dictator ingesloten te zitten, het einde van zijn brute overheersingsperiode is in zicht. Tja, macht en onmacht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, je ziet het op wereldniveau en als je je ogen goed de kost geeft ook op lokaal gebied. Maar goed ook, wat moet een mens nou met macht?
Afgelopen zaterdagmiddag maakte ondergetekende deze foto van een stand van de SP op Plein West. Natuurlijk is het een aociaal kabinet waar we mee zitten, rijk wil rijker worden en daarvoor moet het gepeupel uitgeperst worden. Maar jongens, dat aftandse tomatenverhaal, daar kun je toch niet meer mee aan komen zetten? Het volk wil rechts. Laat ze. De politieke slinger gaat om de zoveel jaar gewoon van links naar rechts. En omgekeerd.

RUSTIGE SFEER OP NOORDERZON

Het moest zo zijn. Bij aankomst in het Noorderplantsoen stonden deze twee Beijumers bij de toegangshekken. Het lijkt alsof ze de in- en uitgang in de gaten hielden, maar dat was niet zo. Manusjes-van- alles zijn het: vraagbakens, aanspreekpunten, signaleerders, ordehandhavers. Ik haal ze altijd door elkaar heen, buurtagenten, wijkagenten en stadswachten. Volgens mij horen deze exemplaren tot de laatste categorie. De foto is gistermiddag genomen. Benauwd weer was het, het bier vloeide rijkelijk. Maar voor zover bekend leidde dit niet tot gedonder. Er hing een lekkere landerige sfeer op hét stad Groninger festival. Deze Beijumer heren hadden een werkdag die naar nauw bij aansloot.

DE BEIJUMWATCHERS BY NIGHT (3)

Beijum Oost

Als je mensen vraagt wat ze de hipste stad van Europa vinden zal je vaak Berlijn als antwoord krijgen. De stad is net als Beijum een een mooie plek met veel groen waar mensen van verschillende culturen wonen. Maar dat zijn niet de enige overeenkomsten. Berlijn is net als Beijum verdeeld in oost en west. In deze strekking vinden de Beijumwatchers By Night de brede straten en het lege plein van Beijum oost ontzettend toepasselijk. Het ziet er naar uit alsof er elk moment een leger doorheen kan paraderen.

Het lijkt ons wel leuk: Rehwinkel op een podiumpje mensen toezwaaien met Prummmel ernaast die zeurt dat het een te geldverslindend project is en aan de andere kant de VVD-delegatie die alleen instemde met het houden van de parade als er ook een kabelbaal overheen gaat. We twijfelen sinds roze zaterdag wel of er in Groningen indrukwekkende parades gegeven kunnen worden.

De Groningse Karl-Marx-Allee blijft 's nachts echter ijzig leeg. Zelfs de speeltoestellen worden door de paar hangjongeren als zitplek genegeerd. Ze hangen liever rond bij de parkeerplaatsen en bij de geldautomaat alsof ze hopen dat er wat geld uit valt. Er wordt wat gedeald op de hoek van de straat naast de Lidl (de vroegere Nieuwe Weme later de Super de boer, Konmar en Edah) waar vroeger nog een bushalte stond. De mooie Gado-bussen die er langs reden zijn nu verkocht aan onder andere Volksrepubliek Cuba. Zo is er in ieder geval nog iets echt communistisch geworden.=

zondag 21 augustus 2011

LIJN6 BESTAAT EEN JAAR

De wijkwebsite http://www.lijn6.com/ bestond gisteren op de kop af een jaar. Op de archieffoto ziet u de feestende redactieleden juichen net nadat ze officieel online zijn gegaan. Het achterliggende verhaal is bekend, ze kozen voor de vrijheid in plaats van beknotting. De redactie is praktisch nog compleet, alleen Willie Koolstra heeft haar journalistieke koers verlegd.
Ik moet zeggen, ik vind het gezellig en leuk dat er nog een actieve wijksite in Beijum is. Hoe meer webzielen in Beijum hoe meer vreugd, wat mij betreft. Lijn6 voegt wat toe aan de nieuwsvoorziening van de groenste wijk van de stad. Cartoons, columns van Harm Vorsteveld, videoreportages, foto's, etc.
Als beheerder van Beijumnieuws feliciteer ik bij deze de mensen van Lijn6 met hun eerste verjaardag.
(Komende nacht een bijdrage van The Beijumwatchers by night)

zaterdag 20 augustus 2011

WEER TERUG

Het was een heerlijke vakantie, geachte lezers. Helemaal weg uit Beijum en even alles loslaten. Natuurlijk was het zoals altijd afkicken, het digitale infuus werd node gemist. Maar zonnen, fietsen, varen, bier drinken, uitslapen etc., het voelde allemaal als tijdloos en eeuwig, het zorgde voor een redelijk methadongevoel. Zoals vakantie moet zijn, even helemaal de boel de boel laten. Even geen gepleinoost, geen Groene Hart-gezeur, geen club van verdeel en heers, en geen winkelkarren die kriskras als kunstobjecten door de groenste en gekste wijk van Groningen verspreid liggen. Even he-le-maal weg. Klinkt dat negatief? Geloof me, het is ook een feest om terug te komen in de meest bijzondere wijk van de stad. Van de thuisblijvers begrijp ik dat hier alvast een voorschot op de herfstvakantie is genomen. Het weer is nu redelijk, maar twee weken geleden schijnt het hier zuurkool met worst-weer te zijn geweest. Storm en hoospartijen. Veertien graden overdag...

De accu is weer vol, maar ik ga niet direct weer los met Beijumnieuws. Niet omdat ik dat niet wil, er zijn al weer de nodige foto's en video's gemaakt, maar het heeft een praktische reden. Ik lig iets achter wat betreft mijn bijdrage voor het in november te verschijnen boek over de geschiedenis van Beijum. Zoals eerder vermeld, ik neem het hoofdstuk 'allochtonen', pardon voor het rotwoord, voor mijn rekening. Er moet nog het nodige geschreven en geinterviewd worden. Zoals u wellicht weet, het boek krijgt de titel Boeren, Burgers en Beijumers.

By the way, ondergetekende heeft de afgelopen dagen de of het blog nog even nagevlast. Regelmatig krijgt hij terechte kritiek: wat een taalvoutten staan er in de tekst!! De kritische lezer heeft helemaal gelijk! Wat zal ik me verontschuldigen, het gebeurt allemaal in de vliegende vaart. De lezers worden het komende seizoen uitgenodigd om correcties aan me door te mailen.

Is er inspiratie genoeg voor het komende seizoen? Jawel. Ok, voor de zoveelste keer de Bonte Beijumexpress verslaan, de eerste herfstbladeren, Sint Maarten, de intocht van Sinterklaas, etc., val ik niet teveel in herhaling? Mwaah, het kan zijn. Wellicht wordt de samenwerking met http://www.lijn6.com/ nog hechter. Want, waarom in een weekend drie evenementen verslaan terwijl de collega's van Lijn6 dat ook doen? Kunnen we als de twee enige en echte wijksites van Beijum geen kruisbestuiving regelen? Daar wordt binnenkort over gepraat, beste lezers.

De berichtgeving start mondjesmaat op, het vliegwiel van Beijumnieuws zal langzaam op stoom raken. Nog even geen foto uit de Wiershoeck- en Schooltuin, geen Oude Doos en geen Beijumskap van de gewaardeerde Atsje Straatsma  U houdt het allemaal tegoed.
De foto die u bij dit blogbericht ziet is de eerste die ik nam na terugkomst. Het geeft een vertrouwd gevoel. Een winkelkar midden tussen het groen van Beijum. Het voelde als thuiskomen. Ja, dat is Beijum ook. En wat zou het, moeten we hier heilig zijn?

Afgelopen weken werden de nodige reacties door de moderatorstand tegengehouden. Enkele heb ik doorgelaten.
Beste lezers, nogmaals, ik begin i.v.m. het Beijumer Boek mondjesmaat. Uw vakantiefoto's of vakantieverhalen (herfstvakantie?) zijn welkom. Beijumnieuws@online.nl
Weest welkom, lezers.