maandag 22 augustus 2011

DE BEIJUMWATCHERS BY NIGHT (3)

Beijum Oost

Als je mensen vraagt wat ze de hipste stad van Europa vinden zal je vaak Berlijn als antwoord krijgen. De stad is net als Beijum een een mooie plek met veel groen waar mensen van verschillende culturen wonen. Maar dat zijn niet de enige overeenkomsten. Berlijn is net als Beijum verdeeld in oost en west. In deze strekking vinden de Beijumwatchers By Night de brede straten en het lege plein van Beijum oost ontzettend toepasselijk. Het ziet er naar uit alsof er elk moment een leger doorheen kan paraderen.

Het lijkt ons wel leuk: Rehwinkel op een podiumpje mensen toezwaaien met Prummmel ernaast die zeurt dat het een te geldverslindend project is en aan de andere kant de VVD-delegatie die alleen instemde met het houden van de parade als er ook een kabelbaal overheen gaat. We twijfelen sinds roze zaterdag wel of er in Groningen indrukwekkende parades gegeven kunnen worden.

De Groningse Karl-Marx-Allee blijft 's nachts echter ijzig leeg. Zelfs de speeltoestellen worden door de paar hangjongeren als zitplek genegeerd. Ze hangen liever rond bij de parkeerplaatsen en bij de geldautomaat alsof ze hopen dat er wat geld uit valt. Er wordt wat gedeald op de hoek van de straat naast de Lidl (de vroegere Nieuwe Weme later de Super de boer, Konmar en Edah) waar vroeger nog een bushalte stond. De mooie Gado-bussen die er langs reden zijn nu verkocht aan onder andere Volksrepubliek Cuba. Zo is er in ieder geval nog iets echt communistisch geworden.=

9 opmerkingen:

Tonnie Fokkema zei

lidl?, aldi, darf das auch

Anoniem zei

Super de Boer is het volgens mij nooit geweest. En de Gado heeft er ook nooit gereden.

Bianca... zei

en het heeft ook nog dreize geheten...en gado bussen ja hoor maar dat is al nogstalgie hahahaha dat was VROEGER.....in de vorige eeuw (wordt ook al oud)

Anoniem zei

Er heeft geen Gado gereden op Beijum zie dit krantenartikelvan van het N v/h N.

Heeft er wel ooit een bus gereden in het oude Beijum (beijumerweg) voordat het bij Groningen kwam, kan me eigenlijk alleen herinneren dat de bussen naar het noorden (Marnedienst) via de Winsumerweg gingen en naar het oosten (DAM) via het Damsterdiep.

Alie zei

Moet idd Aldi zijn ipv Lidl. Toen wij kwamen wonen aan de Claremaheerd (nu zo'n 10 jaar geleden) was het Nieuwe Weme. Daarna werd de winkel Konmar en daarna Edah. Super de Boer is het volgens mij niet geweest, voor NW weet ik natuurlijk niet..
Over de bussen kwestie kan ik niks zeggen, voor mijn tijd. Voor de rest niks nieuws onder de zon op plein oost..

Anoniem zei

Edah en Super de Boer waren van het supermarktketen Laurens, die tijdens de supermarktoorlog de winkels ging omdopen tot Konmar maar dit was geen succes en al tijdens de ombouw van de winkels ging het fout met het einde van het Konmar formule in 2006.

anirnith zei

voor de Nieuwe Weme zat er een Dreize en daarvoor volgens mij een Spar maar dat weet ik niet zeker!

(ps krijg steeds vreemde aanmelding bij Blogger als ik onder m'n ingelogde naam in wil voeren dus dan maar zo ;))

Albert zei

Jee kunt er wel al jaren Gado Gado kopen en eten

Kees K. zei

Wat me nou opvalt is dat er zoals vaak gesproken wordt over beijum oost en west. Mij best hoor. Maar de anwb denkt daar toch anders over, die verdeelt onze wijk in noord en zuid (zie de ringborden). Waarbij het dan weer grappig is dat beijum noord helemaal niet ten noorden van beijum zuid ligt, maar beter beijum west genoemd kan worden. En beijum west ligt blijkbaar ten noorden van beijum oost. Mijn conclusie is dat de wijk gewoon ooit op de kaart gesmeten is, zonder kompas en zonder logische opbouw, zoals bijvoorbeeld de heerden langs de ring alfabetisch ordenen. Niet hip, wel hippie.