donderdag 31 mei 2012

VACATURE (KAP) SALON DE BOER

Vacature
Wij komen graag in contact met talentvolle, ambitieuze haarstylisten.
Wij zijn Salon Gerrie de Boer, een moderne en professionele kapsalon die een combinatie van rust, ruimte en gezelligheid biedt. Onze goed opgeleide haarstylisten zijn altijd op de hoogte van de laatste trends op het gebied van haarmode en styling.
Beginnende haarstylistes krijgen de kans om opleiding en praktijk te combineren. We zijn dan ook een erkend leerbedrijf. Op dit moment hebben wij ruimte voor beginnende haarstylisten. Zit jij op de kappersschool en wil jij jezelf verbeteren, verder ontwikkelen en in een gezellig en professioneel team aan de slag? Neem dan contact op met Salon Gerrie de Boer. Via de mail: vacature@gerriedeboer.nl  

WAT MOET DAT WORDEN, ORANJE?

Om maar met de deur in huis te vallen: ik geef geen cent voor de kansen van Oranje op het komende EK. Het wordt echt he-le-maal niks. Waar ik die negativiteit vandaan haal? Eerst even, hoezo negatief? Waren we met z'n allen gelukkiger geweest als 'we' twee jaar geleden de wereldtitel hadden veroverd? Ja, het zal.  Nee, het Grunnings heeft zo z'n voordelen: 'k mot nog sain.' De eerste voorteken van het mislukken van een gooi naar de Europese titel zag ik vorige week. Ja, het was prachtig weer. Maar dat zegt niks. Welke kleur domineerde in de container voor de Johannes Calvijnschool? Zie foto links en klikgroter. Juist. En vanmiddag dan, in de niet ophoudende scheiss holländische Regen? Zie rechts, en klik groter. Nee, een oranje plu biedt geen soelaas. Het wordt huilen met de pet op. Of met de plu boven je.

NEERGESTOKEN IN EIGEN WONING

Een 48-jarige Groninger is woensdagnacht in zijn woning door een gemaskerde man neergestoken. Dat gebeurde rond 01.30 uur aan de Holmsterheerd. Het slachtoffer is met een steekwond naar het ziekenhuis gebracht. Van de dader ontbreekt nog ieder spoor. Het is onbekend of de man iets heeft meegenomen. De politie vermoedt dat er ruzie was over drugs. De forensische recherche is een sporenonderzoek in en rondom de woning begonnen. De politie roept getuigen op zich te melden.
http://www.rtvnoord.nl/

ROND HET KRUISPUNT BEIJUM ZUID (3)

Nee, geen video dit keer, het is te nat buiten. Wellicht later in de week nog. De veranderingen/ontwikkelingen rondom ons aller (Hunze en Beijum) gaan snel. Zowel aan Hunze-kant als wel ook in Beijum is begonnen om een noodweg te asfalteren. Beide wijken zullen tussen 11 juni en 1 juli niet zoals gebruikelijk het geval is bereikbaar zijn. Voor het geval iemand het niet weet,  i.v.m. de bouw van een viaduct en op- en afritten wordt een tijdelijk kruispunt aangelegd. Als de planning goed verloopt zal vanaf 2 juli de tijdelijke weg, compleet met stoplichten, in gebruik worden genomen. Het tijdelijk kruispunt zal zo'n anderhalf jaar worden gebruikt en verkeer zal gebruik gaan maken van de busbaan naar Kardinge. Automobilisten die als bestemming de Hunze hebben zullen via de aansluiting Beijum-Noord via de Cuypersweg in moeten rijden.  

ORANJEGEKTE 2012 TE BEIJUM (2)

Eergisteren trapte deze miniserie af met deze aflevering. De foto werd heimelijk door ondergetekende gemaakt. Prompt reageerde de eigenaar van het huis en hij stuurde deze foto's op. Hij mailde erbij: En hij is nog niet klaar. Zelf achter in zijn tuin. Groetjes. Het was me in eerste instantie niet duidelijk of een of andere buurman de foto's had ingezonden, of de bewoner zelf. Op die vraag kwam deze retourmail: Je kan dat gewoon online zetten. Ik woon er namelijk zelf, haha.Ik ben zelf oranjegek, zegt mijn vrouw altijd. Bij mijn moet alles oranje zijn met wk en ek. Groetjes.
Het is niet meer te houden in Nederland, Stad en Beijum, we worden weer massaal gek. Oranjegekte in uw heerd gefotografeerd? Stuur uw oranjekoorts-foto naar Beijumniews@online.nl
Update 31/5, 11.21: Lowie mailde nog een paar foto's teveel om allemaal te publiceren. Maar het kan niet anders of zijn huis is het meest oranje georiënteerde huis in Beijum. Hij stuurde ook de rechter foto op, klik groter, met de tekst:
Hoi, Gisteren heb ik foto's gestuurd toen alles nog heel was. Moet je nu eens kijken.
En dit hebben ze met mijn bus gedaan, zit gelijk zonder werk.

woensdag 30 mei 2012

HONDVRIENDELIJK GRONINGEN

Flyer links op hondenopruim-paal geplakt
Er sluimert al jaren een conflict tussen hondenbezitters in Beijum - en waarschijnlijk ook daarbuiten- en natuurliefhebbers. Volgens mij kunnen natuur en honden goed samengaan en zullen er ook hondenbezitters en natuurliefhebbers in één of meerdere personen samenkomen. Maar dat terzijde. Er komen me de laatse jaren meerdere ergernissen ter hore tussen enerzijds hondenbezitters, en anderzijds mensen die zich aan de viervoeters, uitwerpselen en eigenaren ergeren. Gistermiddag kreeg ik de flyer die u links ziet in de handen gedrukt: "Wil je daar een keer aandacht aan besteden?" Uit onvrede met het nieuwe hondenbeleid is de Vereniging "Hondvriendelijk Groningen" opgericht. De vereniging zet zich in voor: Meer inloop- en wandelgebied voor hond en baas; Opruimen voor hondenpoep, waar deze voor overlast zorgt; Niet aangelijnde honden alleen bekeuren bij daadwerkelijke overlast; positieve benadering van hond en baas door de gemeente. www.hondvriendelijkgroningen.nl. Op verschillende plekken in en rond de wijk heb ik de flyer(tjes) reeds aangetroffen. Een hondenbezitter vanmiddag: "Het wordt oorlog." Een andere wijkbewoner een paar dagen geleden: "Als ik hondenbelasting betaal ben ik niet van plan om de stront van mijn hond op te ruimen, en zeker niet in uitrengebieden." Ik proefde woede: "Op de foto die je met de pinksterdagen plaatste willen ze een ecologisch gebied maken. Daar zou ik dan niet meer met m'n hond mogen wandelen. Ze kunnen me de boom in, dat ga ik toch doen." Via hondenbezitters, de meesten reageren geladen, emotioneel, kwam me ten gehore:  er  is er vanavond (30/5; JF) een raadsvergadering over de kwestie.

Hondenpoep is een veelbesproken onderwerp. De burger heeft er overlast van, althans, het is een van de meest voorkomende ergenissen binnen de openbare ruimte. Maar de hondenbezitters stellen: waar betalen we dan belasting voor?
Wordt vast en zeker vervolgd. Binnenkort hier een hondenvideo. En op http://www.lijn6.com/ draait nog steeds een hondenfoto-wedstrijd.
Update 31 mei, 16.31 uur. Op www.dvhn.nl staat:
Aan een hondenpark in Groningen kleven ook nadelen. Dat zegt de Vereniging Hondvriendelijk Groningen in reactie op de woensdag in de gemeenteraad aangenomen motie om te onderzoeken of een park voor honden haalbaar is. "Het is een heel, heel leuk plan", zegt Will Driessen van de vereniging, "maar je moet uitkijken dat je niet krijgt dat mensen in andere delen van de stad zeggen: 'ga jij maar naar het hondenpark' als ze een loslopende hond zien."

Vrijdag meer in de stadseditie van Dagblad van het Noorden over honden, baasjes en ergernissen.

BRUGKUNSTWERK AANGEPAST


Ik heb even getwijfeld of ik bovenstaande foto al of niet zou publiceren. Maar het staat, of loopt, zo pontificaal in het straatbeeld dat besmuikt verstoppen er van ook geen zin heeft. Een kunstenares die ik om advies vroeg zei:" Ik hoop niet dat het een wedstrijdje wordt, weghalen, weer iets aanbrengen, etc."

De kunstwerken op de brug over de Zuidwending zijn een week of zes geleden aangebracht. Kijk nog even hier. Het zijn de enige kunstwerken die in het kader van Kleurwijk Beijum zijn geplaatst die fysiek aan te raken zijn door voorbijgangers, ik had al een donkerbruin vermoeden dat er een keer iets mee zou gebeuren. Kapotmaken zal moeilijk gaan, ze zijn dusdanig hufterproof gemaakt dat ze niet te mollen zijn. Ik heb wel even moeten denken over een kop boven dit blogbericht, al met al vond ik 'kunstwerk verkracht' te ver gaan. Is het gewone baldadigheid? Een vorm van humor? Wordt er een gefrustreerde behoefte in uitgedrukt? Wie het weet mag het zeggen, het blijft met dit soort stiekeme fratsen altijd gissen naar beweegredenen. Op de foto ziet u Kees. De andere figuren, Auke en Truus zijn nog in oorspronkelijke staat. Alle drie zijn ze nog wit. Ik weet niet of dit zo zal blijven als Nederland Europees kampioen wordt...

KUNST IN DE WIJK DE HUNZE

Vanuit buurwijk de Hunze kwam onderstaand persbericht binnen. Kunst in de Wijk is niet alleen des Beijums, in de Hunze/van Starkenborgh kunnen ze er ook wat van. De rechter flyer is van http://www.dehunzevanstarkenborgh.nl/ geplukt. Even een voorproefje en alvast wat kunstwerken bekijken? Zie hier.
Kunst in de Wijk
Op 2 en 3 juni start de eerste editie van het Kunst in de Wijk in de Hunze/van Starkenborgh. Op deze middagen kan iedereen bij verschillende “aan huis” locaties in deze wijken binnenlopen en genieten van beeldende kunst. Met 22 professionele en semiprofessionele deelnemers mag dit een unieke presentatie genoemd worden. De kunstenaars laten hun werk op 17 locaties zien, verspreid over de beide wijken. De Kunst in de wijk route is georganiseerd door bewoners uit de wijken en leunt met de organisatie stevig op de wijkwebsite: www.dehunzevanstarkenborgh.nl . Door deze geslaagde samenwerking zijn de kosten van de organisatie beperkt gebleven.
Voor meer informatie en overzichten kan op de website gekeken worden! Daar zijn de adressen, de deelnemers en een foto van een van hun werken te vinden. Op alle locaties zal ook een overzichtskaart van de deelnemersroute liggen.
Muziek
Het programma wordt her en der opgevrolijkt met muzikale intermezzo’s. Vast staan de volgende optredens: het Jasmijnkoor zingt op zondag om 15.00 uur aan de Rietveldlaan 47 en Jules Steneker zal op zaterdag om 14.30 uur een pianorecital geven aan de Rietveldlaan 49. Eventuele aanvullingen op dit programma zijn ter plekke bij de deelnemers in te zien.
Stap gerust over de drempel!
Alle woningen waar kunst te zien is zijn te herkennen aan de blauwe posters en de oranje en witte ballonnen. De organisatie hoopt op een grote opkomst, neem vrienden en bekenden mee en: Stap gerust over de drempel!

HUIZEN MONTESSORIGEBIED GROEIEN

De bewoners van de Wibenaheerd aan de wandel- en fietsdoorgang tussen de Froukemaheerd en de rotonde, zijn hun uitzicht op het Dijkrijk definitief kwijt. Ze hebben daarvoor in de plaats een nieuw rijtje woningen in wording voor hun neus gekregen. Niet iedereen is daar even blij mee, weet ik uit informele contacten in de straat.

Huizen bouwen gaat tegenwoordig niet meer zoals het vroeger ging, toen werden binnen- en buitenmuren steen voor steen gemetseld. Hier zullen ook nog wel buitenmuren omheen komen, maar de binnenkant staat reeds als een huis  door opgestapelde betonblokken.
Over een aantal maanden is het Montessorigebied definitief voltooid. Dan staat er een prachtige school, een idem dito plein en gloednieuwe huizen. Het zou me verbazen dat als het allemaal voltooid is, deze gloednieuwe school-locatie zou verdwijnen.

dinsdag 29 mei 2012

WAT IS ER TEGEN LUIHEID?

Deze hangmat fotografeerde ik de afgelopen dagen ergens in de wijk. Het schijnt te kunnen, geen bomen in de tuin en toch een hangmat ophangen. Wat moet het heerlijk zijn om er een middagje lui in te hangen. Maar wat roept het woord luiheid toch negatieve associaties op bij sommigen:
In de Dikke Van Dale staat bij 'lui': afkerig van werk of inspanning, arbeidsschuw, gemakzucht, hij gelooft het wel. Luiheid wordt dus niet alleen geassocieerd met werkschuw, maar ook met onverschilligheid. Maar is luiheid enkel en alleen verwerpelijk? Allereerst moeten we ons beseffen dat luiheid een natuurlijk gedrag is. En dat moet ons mensen niet vreemd zijn. De mate van luiheid is wel voor ieder persoon wel weer anders. Er zijn volgens psychologen verschillende vormen van luiheid te onderscheiden. Maar doordat er weinig over het onderwerp bekend is, wordt er jarenlang gespeculeerd: is luiheid aangeboren of aangeleerd?
Blijf niet stilzitten!
Allereerst is het handig te weten dat luiheid een relatief begrip is. Hoe lui je iemand vindt, is afhankelijk van je eigen gewoonten, regels en normen. Zo voelen Nederlanders zich misschien ijveriger dan Portugezen. Maar in de ogen van Japanners, die jarenlang gemiddeld 16 uur per dag werken, zijn wij weer lui. In onze maatschappij kan het niet vaak worden benadrukt: meer en sneller is beter, niet stil blijven zitten, maar bewegen. Want beweging is de drijvende kracht achter de economie.
Afkeuring
In onze westerse samenleving wordt passiviteit en luiheid afgekeurd. Het gedrag van de luiaard wordt niet gewaardeerd, omdat hij niet handelt volgens de gestelde normen binnen de samenleving. Hij toont weinig passie en interesse, is weinig ambitieus en in de ogen van de toeschouwer doet de luiaard dit met opzet. Hij is een profiteur, die als het ware levensgeluk steelt van die mensen die zich wel een slag in de rondte werken. (Bron: Kwerk) http://www.dtddesign.be/showcase/luiheid/lieverlui.html  Rechter foto ook van deze site)
En op een andere site staat:


Hier.
Luiheid is de grootste vijand van de mensheid. Door luiheid zijn veel mensen niet in staat de hoge niveaus te bereiken in het leven die ze anders wel hadden kunnen bereiken. Ik ken veel mensen die veel potentiëel hebben, maar door hun luiheid blijven ze mislukkelingen in het leven. Ze willen alles bereiken in minuten of zonder inspanningen. Ze willen rijk zijn door alleen te dromen en niet door er concrete inspanningen voor te doen. Hun leven is niet onder hun controle, het leven heeft eerder hun onder controle. Ze wachten alleen tot er wonderen gebeuren. Meestal gebeurt er niets en voelen ze zich bedrogen door het leven. Het grootste probleem is dat ze hun talent verliezen met de tijd. Wat ze hadden kunnen berieken met hun talent is voor hun verloren. Ze worden een last voor anderen en soms zeggen anderen ook nee tegen ze. Het is beter om deze situatie in het leven niet te bereiken. http://nl.shvoong.com/humanities/73723-luiheid/
Source: http://nl.shvoong.com/humanities/73723-luiheid/#ixzz1wCHtHFip
Op  webbijbel.nl   staat:
De luie persoon word veracht door anderen en is niet in staat tot verbetering, hij is blijvend gehandicapt door zijn luiheid. Hij is levend, maar hij leeft niet. "De begeerte des luiaards zal hem doden, want zijn handen weigeren te werken, " Spreuken 21: 25. We zien ook dat de persoon die lui is niet alleen zijn eigen leven kapot maakt maar ook dat van anderen. Hij beinvloed anderen. "Ook die zich slap aanstelt in zijn werk, die is een broeder van een doorbrenger," Spreuken 18: 9 Aan de andere kant is het zo dat een mens die ijverig is succesvol zal zijn. Hij is een bouwer en een schepper, een man waardig van eer, ook al is zijn werk van nederige aard. "Hebt gij een man gezien, die vaardig in zijn werk is? Hij zal voor het aangezicht der koningen gesteld worden; voor het aangezicht der ongeachte lieden zal hij niet gesteld worden," Spreuken 22: 29.
Maar hebben mensen dan geen recht op luiheid?
Het recht op luiheid (oorspronkelijk in het Frans Le droit à la paresse) is een pamflettistisch werkje van de Franse socialist Paul Lafargue uit de jaren '80 van de 19e eeuw ter weerlegging van het recht op werk zoals dat was opgeëist in de revolutie van 1848. Het is Lafargues bekendste werk. Eerst verscheen het in 1880/'81 het tijdschrift L’Égalité en in 1883 als brochure. http://nl.wikipedia.org/wiki/Het_recht_op_luiheid

UIT DE OUDE DOOS (119)Klik groter
Deze twee foto's komen weer uit het plakboek van lezeres Tanja. Ze zijn ongeveer dertig jaar oud en ze laten een oude woonplek van Tanja aan de Emingaheerd zien (en graafwerkzaamheden ervoor). Ik weet er niks van, het was voor mijn Beijumer tijd, maar er schijnt een bezorgcentrale te hebben gezeten op de plek waar nu kinderdagverblijf Hamertje Tik, aan de buitenste zuidelijke schil van Dienstencentrum Oost, zit. Dit mailde Tanja bij de foto's: Het heeft even geduurd maar hier zijn de eerste foto's die ik kon vinden van het pand Emingaheerd 108 waar ik als klein meisje van 10 jaar ongeveer een jaar heb gewoond. Wij hadden ons huis aan de Menkemaheerd verkocht en ons huis in de Hunze was nog niet opgeleverd. Nu, 22 jaar later, zit mijn jongste zoon hier op de creche/ BSO.
De Oude Doos mag wel weer een beetje bijgevuld worden. Hebt u oude foto's van Beijum? Beijumnieuws@online.nl

ORANJEGEKTE 2012 TE BEIJUM (1)

Zelf oranjefoto insturen? Beijumnieuws@online.nl 

PINKSTERDRUKTE BIJ BOUWMARKT

Deze foto werd gistermiddag opgestuurd. De verzender was kort en bondig qua meegestuurde tekst:
Hornbach vanmiddag. Parkeerplaats propvol

'T WAS EEN PRACHTIGE 2e PINKSTERDAG

Na afloop van gedane werkzaamheden, in de zorgsector wordt tijdens feestdagen gewoon doorgewerkt, besloot ik om 2e pinksterdag omstreeks half vijf  's middags even een rondje Kardingerpark te gaan hardlopen. Om halverwege een duik in het Zilvermeer te nemen. Even tussendoor, Zilvermeer? Ik heb nooit geweten hoe deze naam is ontstaan. Totdat, jawel, daar is die weer even, ik me in Boeren, Burgers, Beijumers verdiepte. Lees vooral ook de bijdragen van Jaap Eckhart. Heeft de oorsprong van de naam Zilvermeer misschien iets te maken met Karl May, Old Shatterhand en Winnetou? Ik zou, voor de zoveelste keer willen zeggen: lees dat boek.(Ik hou nu eerst op, in het Gonings heet het: overdrijven is ook een vak. Of is dat gewoon ABN?)
Goed, het is nooit handig om hardlopend een camera mee te zeulen, maar je bent blogverslaafd of je bent het niet. In eerste instantie zag ik een opgezette tent in de verte met daarbij in de buurt chillende mensen. Even kort een foto maken en weer doorrennen. Gekkenwerk, maar toe maar. Zie foto links. Amper honderd meter verder kwam de volgende stop. Twee gesluierde dames liepen voorbij en ik herinnerde me in een split second dat ze reeds een keer door Philippine Koopman van http://www.lijn6.com/ al wandelend op de foto waren gezet (Ik kan zo het item niet vinden, de link komt nog wel). Hijgend en puffend: 'dames, even een foto?' Vriendelijke ogen keken me aan: "Doet dat niet zeer?" Een van hen wees naar m'n blote voeten. Ja, bij voorkeur ren ik ik op blote pootjes, heerlijk.Nee, een pontificale foto mocht niet. Had het te maken met m'n blote voeten, ontblote onderbenen en ha;f ontbloot bovenlijf? En met het feit dat ik een man ben? Wie zal het zeggen. Het was een ontmoeting tussen twee culturen, tussen een half blote man uit Groningen en tussen twee gesluierde dames uit Turkije en verder weg. Mag ik dan wel een foto van achteren nemen als jullie weglopen? "Ja, hoor, is prima." Vriendelijkheid alom, de dames hadden een glimlach om hun mond. Een boerenzoon uut Grunn versus twee Islamitische dames. Wel schoot door m'n kop: 'Doe even normaal zeg, doe een bikini of een badpak an, neem even een duik zeg,  doe die malle sluiers even af met dit warme weer.' Zie foto rechts. Na een verkwikkende duik in ons aller Zilvermeer rende ik weer richting mooiste, groenste, gekste, kunstigste en 'meest onderschatte wijk van de stad,' met dank aan Gerben de Vries, een der auteurs van Boeren, Burgers, Beijmers.
Maar, wat kwam me daar nu weer tegemoet? Het leek wel een non, zwarte cape en wit hoofddoekje daaronder. En nog een paar dames uit als ware het een oosters sprookje van 1001 nacht. Maar weer even stoppen. Zwetend en half naakt. Hé, dames, waar gaat dat hene, en is een fotootje maken ok? "Jawel, dat mag wel mijnheer, maar vindt u het goed dat wij er niet bij opkomen?" De twee mooiste exemplaren, ze waren van middelbare leeftijd en ouder,  trokken zich even terug, de rest van het spul stond stil voor de fotograaf. Zie foto onder. De dames die niet wilden waren van dezelfde generatie als de beide eerder geschoten dames, zie foto rechts. Was het teveel om zich door een half blote hijgende westerse man te laten fotograferen? Verder rennend bedacht ik me dat een half blote lichaam meer last van de hitte heeft dan ingepakte en gesluierde lichamen/hoofden. Tenminste, dat schijnt zo te zijn.
De onderste foto nog even bekijkend concludeer ik dat de allerjongste generatie ongesluierd door het park liep. Ik zie zelfs blote beentjes. Die liggen, als het goed is, over pakweg 20 jaar met bikini aan op het strand van het Zilvermeer.
Het hardlopen schoot er een beetje bij in. Maar ik had er geen spijt van dat ik de camera mee had genomen.

maandag 28 mei 2012

BETER HARDLOPEN IN DE AVONDUREN

Ondergetekende ging op 1e pinksterdag omstreeks drie uur in de middag een paar kilomer hardlopen. Even het luie zweet eruit werken. Het gutste er over, ook na een koude douche na afloop liep het transpiratievocht nog wel een kwartier door. De hardlopers op de rechter foto zag ik onlangs in de avonduren in het Kardingepark langs de oostwestelijke wijkrand rennen. Vanaf ongeveer half negen 's avonds is het goed te doen om een paar kilomers te joggen. Hoe zit het met overdag onder de hete zon rennen? Is dat wel goed?

In het algemeen wordt aangeraden om minstens anderhalve liter per dag te drinken. Sporters moeten meer drinken. Tijdens een zware training of op een warme dag kan het vochtverlies oplopen tot een liter per uur. Bij een vochtverlies van 2% van het lichaamsgewicht (dat is 1,5 liter voor iemand van 75 kg) gaat het prestatievermogen duidelijke achteruit. Drink daarom voor, tijdens (per kwartier 150-250 ml) en na het sporten voldoende. Meer drinken dan een liter per uur heeft geen zin omdat je lichaam niet meer vocht kan verwerken. Voor meer info: Vochtverlies bepalen.
Wanneer is er voldoende gedronken?

Als je minstens een liter lichtgele urine (dus niet donkergeel) per dag produceert en geen moeite hebt met de stoelgang mag je aannemen dat je voldoende gedronken hebt. Dorst tijdens wedstrijden is een slechte raadgever. Het dorstgevoel ontstaat pas wanneer er al een vochttekort in de weefsels optreedt. Aanvulling tijdens de prestatie komt te laat.
Kleding
Draag bij warme omstandigheden dunnere en luchtigere sportkleding (bijvoorbeeld een singlet). Deze ventileert goed, zodat je lichaam de warmte gemakkelijk kwijt kan. Gebruik geen katoenen t-shirt, omdat deze te veel vocht opneemt. Bij niet al te warm weer kan je ook gebruik maken van dun thermoshirt. Draag geen zwarte kleding, omdat deze warmte absorbeert. Gebruik dus zo veel mogelijk witte kleding. Bij veel zon is het handig om een zonnebril te gebruiken.
http://www.runinfo.nl/zomer.htm

OP EEN MOOIE PINKSTERDAG (in Beijum)

Gistermiddag, 1e pinksterdag,  maakte ondergetekende een fietstochtje door een gedeelte van Beijum en ook fietste hij richting Zilvermeer. Het was een mooie pinksterdag. Leen Jongewaard zong er decennia geleden al over. Nee, niet over de pinksterdagen van 2012. Maar de muziek past er zo mooi bij. De bovenste foto werd aan het eind van het fietstochtje gemaakt.
Kijk en luister even mee naar een mooie pinksterdag in en rond Beijum. 

TEN ZUIDEN VAN BEIJUM

Een paar weken op een zondag werd een foto van het gebied ten noorden van Beijum gepubliceerd. Maar ten zuiden van de wijk ziet het er ook niet verkeerd uit. Wat ziet het er ongerept uit langs de zuidrand, het lijkt wel een ecologisch gebied. De linker foto is ongeveer zes weken geleden gemaakt, de huizen aan de rand van de Froukemaheerd waren toen nog goed te zien. Op de bovenste foto, 1e Pinksterdag gemaakt, is te zien dat de bladeren aan de vele bomen het zicht op de huizen grotendeels ontnemen. Wat een ongerepte natuur rond Beijum. Mooi houden zo, zou je zo denken. Beijum, een wijk tussen boerenland of weiland, noord, oost en zuid, en de Hunze ingeklemd.

zondag 27 mei 2012

WARM WEER, MEER DODE VISSEN

Het huidige prachtige warme en zonnige voorjaarsweer heeft ook zo z'n nadelen. Ik heb nog geen gemopper van boeren gehoord of gelezen die bang zijn dat gewassen op het land te weinig water krijgen, wel zag ik reeds enkele dode vissen in het water drijven. Foto links, een dode vis in de sloot langs het fietspad van Beijum richting klimtoren. De keerzijde van een mooie en zonnige 1e Pinksterdag 2012 (foto vanmiddag genomen).
Warm weer veroorzaakt zuurstoftekort
 Bij warm weer stijgt de temperatuur van het water, waardoor minder zuurstof in het water oplost. Als gevolg van een hogere verdamping zakt de waterspiegel met name in geïsoleerde waterpartijen, waardoor het overige water nog sneller opwarmt. Dit heeft negatieve gevolgen voor het leven in het water.
Wanneer krijgen vissen het benauwd?
De ideale zuurstofconcentratie is per soort organisme verschillend, maar over het algemeen kan gezegd worden dat de ideale concentratie voor vissen rond de 9 mg/l ligt. Zuurstofconcentraties beneden de 4 a 5 mg/l veroorzaken veel stress bij vissen. Bij concentraties van een paar uur beneden de 1,5 mg/l sterven de meeste vissoorten. Vissen zijn koudbloedige beesten die bij hogere temperaturen juist meer zuurstof nodig hebben. Vissen hebben bij warm weer dus eigenlijk dubbel pech. Lees hier.

HET WAS DE WEEK VAN HÉT BOEK

De afgelopen week gaat de wijkgeschiedenis in als de week waarin het lang verwachte geschiedenisboek van Beijum eindelijk uitkwam. Het was me wat. Wat kunnen Beijumers tot goede resultaten komen als er vertrouwen is, binding en goede communicatie. En vanzelfsprekend ook passie, wilskracht en inzet. Daar ligt het dan, in Primera Beijum, zie links. Gistermiddag belde ondergetekende, na contact te hebben gehad met de bedrijfsleider van AH-Beijum, uitgever Jaap van Leeuwen: 'Jaap, de boeken zijn op.' Dat kan natuurlijk niet, de eerste pakweg honderd boeken zijn hier in no time verkocht, en dus moesten er nieuwe komen. Binnen een kwartier kruide de uitgever nieuwe voorraad dé supermarkt van Beijum binnen, zie bovenste foto. The show must go on, de wijkbewoners mogen weten waar hun wijk-roots liggen. Uitverkocht kan niet. Voor een tientje kunnen ze honderden jaren geschiedenis over de plek waar ze nu wonen te weten komen. Komt er een 2e druk? Ondertussen kunt u de actuele 'geschiedenis' op Beijumnieuws blijven volgen. Het is een allemachtigprachtig Boek geworden, maar het is gestold vanaf het moment dat het uitkwam. Hier dendert de digitale geschiedenis van de wijk door. Wordt er over honderd jaar, als we met z'n allen begraven of verbrand zijn, ja, wij stervelingen die nu leven gaan allemaal een keer, een nieuw boek gemaakt, en zal er dan geput worden uit de blogberichten van Beijumnieuws en de berichten op Lijn6? De vogelvlucht door 2000 jaar geschiedenis, beschreven in Hét Boek, leert dat we er maar even zijn. Eens zal er een boek verschijnen, denk ik, maar weet ik niet zeker, waarin de huidige periode waarin we leven door onze nazaten zal worden verhaald.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (112)

Het voorjaar was vooral nat en koud. Zulk weer heeft bij veel mensen invloed op het humeur. Dat is niet verwonderlijk, het weer heeft invloed op (bijna?) alles wat er in de natuur gebeurt. Neem bijvoorbeeld het oranjetipje, een vlinder die we gewoonlijk in april volop kunnen zien vliegen, dit jaar verscheen de vlinder later. In principe was de vlinder er wel, maar hij verkeerde nog in het popstadium. Gelukkig is het oranjetipje intussen al weer op veel plaatsen gesignaleerd. De vlinder houdt van beschutte plaatsen in vochtige hooilanden en zonnige ruigten in bosranden. Het oranjetipje bezoekt vooral pinksterbloemen, look-zonder-look en in mindere mate andere kruisbloemigen. Het vrouwtje zet op deze planten haar eitjes af, meestal maar één eitje per plant. Bovendien laat het vrouwtje een geur achter die moet voorkomen dat andere vrouwtjes ook een ei afzetten op de plant. Met meerdere rupsen op dezelfde plant wordt het “oorlog”, de oudste rups eet vaak de jongere op. Zo wordt voorkomen dat het voedsel moet worden gedeeld. De rups eet eerst de bloemen en daarna de zaaddoosjes (de hauwtjes) van de waardplant. De soort overwintert als pop.

Het mannetje is duidelijk te herkennen aan de oranje vlek op de voorvleugels. Het vrouwtje heeft dit kenmerk niet en is daardoor moeilijker te herkennen. De onderkant van de achtervleugel is zowel bij het mannetje als het vrouwtje geelgroen gemarmerd. De gebruikelijke vliegperiode van het oranjetipje is half april-eind mei. Er is slechts één generatie per jaar. Het vrouwtje besteedt veel tijd aan het drinken van nectar, het mannetje wordt vaak patrouillerend waargenomen.

Dit paartje zag ik op de tuin van De Wiershoeck. Ze waren druk bezig met de balts. Het vrouwtje zat op het blad van een pinksterbloem en het mannetje fladderde enkele minuten druk om haar heen. Af en toe schoot hij op haar af, maar of ze hebben gepaard? Het vrouwtje richtte regelmatig haar achterlijf op en er was af en toe even contact. Maar of dat voldoende was voor de bevruchting? Ik weet het niet. Als je goed kijkt kun je op de waardplanten soms een ei van het oranjetipje ontdekken. Ze zijn ongeveer 1 mm groot, langwerpig, eerst licht van kleur en later oranje.

(info: Wikipedia en Vlindernet)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 26 mei 2012

'N LENTEFIETSTOCHT OVER 'T HEERDENPAD

Uitzicht vanaf het Heerdenpad, tegenover zusterwijk de Hunze
Ja, ik  ben  vaker met de camera in de aanslag over over het Heerdenpad gefietst. Maar ik kan me niet herinneren dat te hebben gedaan op zo'n mooie lentedag als op deze zaterdag de 26e mei het geval was. Op bezoek gaand ergens in de stad, zag ik de pracht en praal rond het fietspad en besloot te gaan filmen. Dit gebeurde overigens reeds op een paar honderd meter voor het oprijden van ons aller fietspoort van en naar de stad. Wat een groen. Wat moet ik verder van zeggen? Lees vooral ook het prachtig hoofdstuk van Beijumer Erik Knollema in Boeren, Burgers, Beijumers. 'Beijum buigt voor bomen' heet het hoofdstuk. Uit de aanhef: Wie Beijum zegt, zegt groen. De groenste wijk van Groningen, waar vanaf het begin rekening is gehouden met de natuur. Gesymboliseerd door de oude bomen die her en der nog te vinden zijn in de wijk. Het Beijumer Bos, de Groene Long, de Boterdiepstrook, de Zuidwending: nog voordat de eerste woningen er waren, werd al begonnen met de aanleg van groengebieden.   
De begeleidende muziek op de video? Het prachtige Guantanamera. Ik ben even kwijt wie de uitvoerende artiest is.

LEKKER BIER BIJ ZOMERSE TEMPERATUREN

De frisdrank en alcohol vliegen deze dagen bij AH-Meins de deur uit. De pinksterdagen staan voor de deur en het blijft zomers. Wat is er lekkerder dan 's avonds in de tuin of op het balkon te genieten van een lekker flesje bier? Of wijntje, glaasje fris? Deze heren liepen vanmiddag omstreeks van AH richting de busbaan, op weg naar het huis van een van hen. Dit ging in eerste instantie niet goed, de rechter jongeman had twee kratjes achter op de fiets en al lopend kieperde de hele boel achterover op straat toen de fiets van het rode wegdek de klinkers opreed waar u ze op ziet staan. Mazzeltje, al het bier bleef heel. Misschien moeten ze even een half uurtje wachten met het openen van een biertje, het zal door de val goed op en naar buiten schuimen. Mag ik een foto maken heren? "Ja, is goed hoor." Hebben jullie een feestje vanavond? "Ja, ik ben jarig," aldus de jongeman op de foto. Gefeliciteerd. "Dank u." En verder gingen ze. Met een flinke voorraad bier zomers Beijum in.

TEVREDEN BEIJUMERS

Deze foto schoot ik halverwege de afgelopen week. De bewoonster van een huis in de Froukemaheerd kreeg een nieuw dakraam en de Beijumer aannemer die dit uitvoerde staat naast haar op de foto. De Beijumer aannemer? Ja, ik heb hem aangeboden om even de naam van zijn bedrijf in dit blogbericht te schrijven, maar dat hoefde niet: "Doe maar niet, ik heb het druk zat. Ik hoef er eerst geen nieuwe klanten bij." Tja, zo kan het ook, de economische crisis lijkt niet voor iedereen op te gaan. Hij zet dakkapellen op je huis, kleine verbouwingen, aanbouwen, maar hij hoeft even geen gratis reclame. Het moet gezegd, de timmerman/aannemer kijkt heel tevreden voor zich uit vanuit het dakraam, de zaken gaan waarschijnlijk goed. De bewoonster kijkt ook heel tevreden. Blij met haar nieuwe raam? Of hadden ze het gezellig daar boven?

OOK KRITIEKPUNT(EN?) OP BEIJUMER BOEK

Wees eerlijk, een weblog als Beijumnieuws waar geen kritiek op geleverd kan worden stelt niet veel voor. Op een krant moet gescholden en gekankerd kunnen worden, anders is het niet serieus te nemen. En op Hét Beijumer Boek? Alleen maar jubeljubel-halleluja-verhalen?  Wat mij betreft wel. Maar ja, ik ben dan ook meer van het geschreven woord dan van de foto's of video's. Vanuit de Beijumer topfotografe Atsje-Beijumskap-Straatsma komt een pittig kritiekpunt over sommige foto's in Boeren, Burgers, Beijumers. Wat lees ik op haar site http://www.atsjestraatsma.nl/? In Beijum wordt er al maanden (zo niet jaren) over gesproken, Hèt boek. Mensen van buiten de wijk hebben geen idee waar ik het over heb. Gister is het eerste exemplaar van het boek 'Boeren, burgers, Beijumers' aangeboden aan onze burgemeester Peter Rehwinkel. Het boek vertelt de geschiedenis van Beijum van eeuwen geleden tot nu. In het hoofdstuk kunst staat een verhaaltje over mijn werk als fotograaf en 2 Beijumskap-foto's. Het is een mooi en informatief boek, alleen zonde van de portretfoto's met een hoog 'kiekjes'-gehalte. Jammer toch dat de fotografie vaak weer een ondergeschikt kindje blijkt. Wat mij betreft een gemiste kans.
Zo had ik het nog niet bekeken. Maar goed, als je passie fotograferen is, dan is het denkbeeldig dat je bij sommige foto's het idee of het gevoel krijgt: waarom moeten die het ondergeschoven kindje zijn? Ieder zijn of haar invalshoek. Een Beijumer Boek met alleen maar hijgende enthousiaste-aanhangers komt over als eens soort van intolerante kerk. Lees dat boek. Adoreer het, kraak het af of lever kritiek. 
Foto ook van Atsje's site.

vrijdag 25 mei 2012

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

In goed overleg met de directeur van de Dijk is afgesproken om even mediastilte rond de mogelijke scholenfusie in Beijum te houden. De scholen willen even geen media-aandacht maar rust rondom deze zaak en willen graag terughoudendheid (En zeker geen eigengereide tromgeroffel en meningen). Dat is te respecteren, zo gauw er ontwikkelingen zijn vanuit de scholen wordt dit- uiteraard met hoor en wederhoor-op Beijumnieuws gepubliceerd.

Luit Staghouwer heeft weer een bijdrage voor zijn serie Foto's uit......

Tijdens het Pinksterweekend verschijnen er wat minder berichten. Wel is het zo dat nog een paar mensen geportretteerd worden die afgelopen woensdagmiddag tijdens de uitreiking van Boeren, Burgers, Beijumers aanwezig waren.

Ook binnenkort een flyer over Tiener Disco in het Trefpunt vanuit de Buurthuizen in Beijum.

Nog even, 22.50 uur, ik was abusievelijk in de veronderstelling dat de aankondiging van de nieuw te komen expositie in Pand49 juist was en dat het aanstaande zondag zou zijn. De kop boven het eerder (vanochtend) gepubliceerde bericht klopt echter niet. De expositie begint een week later, op zondag 3 juni!

BEIJUMSKAP (83)

De caravans komen weer uit de stalling, Beijum maakt zich klaar voor het nieuwe kampeerseizoen.

Foto + tekst: Atsje Straatsma
http://www.atsjestraatsma.nl/

WOONWAGENKAMP KLEURT ORANJE

Langzamerhand is er geen houden meer aan in Beijum. En vanzelfsprekend houdt het gelijke tred met de rest van de stad, provincie, het land. De oranjekoorts stijgt per dag een paar graden hoger, heerden en losse woonhuizen tooien zich met oranje wimpels, vlaggetjes of enorme vlaggen. Op het woonwagenkamp in de Froukemaheerd maakte ik afgelopen donderdagavond (gisteren) deze foto. Vader en zoon, ik ben de naam even kwijt,  poseren voor een vaderlandse vlag waarop een brullende leeuw staat afgebeeld. "Kom over een paar dagen maar even weer, dan is het hier helemaal oranje." Dat zal ik doen. Er zijn niet alleen oranje versierde huizen en straten in de stad, vergeet de oranje woonwagens niet.

VANAF ZONDAG IN PAND49

Op zondag 3 juni om 16.00 uur is de opening van de expositie van Jan Schoffelmeijer in atelier Pand49. De expositie wordt geopend door Floor Haanstra, hoofd Stichting Beeldende Kunst in Veendam en filiaalmanager van de Artotheek Veendam.
Veendammer kunstenaar Jan Schoffelmeijer is niet voor één creatief gat te vangen. Decorbouw, wandschilderingen, interieurontwerpen en daarnaast nog schilderen en ruimtelijk werken; Schoffelmeijer is van vele markten thuis.

Het werk van Jan Schoffelmeijer kenmerkt zich vooral door de grote verscheidenheid in materialen en technieken. Bij de expositie in Pand 49 zullen onder meer de meest recente gipsreliëfs te zien zijn en een aantal van zijn 'boxes', kistjes die hij vult met allerlei voorwerpen en materialen die in deze setting een eigen leven gaan leiden.
De rest is ook voor de kunstenaar zelf nog een verrassing.
U bent van harte welkom. De expositie duurt van 3 juni t/m 5 jul. Atelier Pand49 is geopend van 13.30 tot 17.00 uur.

OP 7 JUNI HIER EEN SCHUTTING VERVEN?

Door de overvloed aan Boek-berichten is dit blogbericht even in de vergetelheid geraakt, maar zoals altijd: beter laat dan nooit. Deze foto is afgelopen maandagmiddag omstreeks het middaguur gemaakt. Activiteitenbegeleidster Lisa ten Hoff staat voor waar ooit Innersdijk stond. Nog nieuws Lisa? "Ja, op 7 juni gaat hier van alles gebeuren. Wist je dat er een schutting rond Innersdijk komt en dat ik die met o.a wethouder Janny Visscher en anderen op 7 juni ga beschilderen? Het is dan ook prokkeldag, en ook wordt het Stip-informatiepunt dan geopend."
Dat is ook zo, ook daar ligt al een week een flyer van op de plank, wachtend op publicatie. Een dezer dagen meer over STIP.
Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar ik moet er even aan wennen: een schutting voor wat ooit Innersdijk was?
Even googelen:
Op http://twitter.com/Prokkel/status/187830081715060737 staat:
Samen in de wijk 7 juni ‪#Beijum‬ ‪#Groningen‬. Feestelijke opening wijkcentrum door wethouder, met mensen met vb en wijkbewoners ‪#Prokkel
En op http://www.beijumvoorelkaar.nl/ staat o.a. dit.
We starten met een lunch in de Boerderijum waar we met elkaar kunnen kennismaking en koppels gevormd gaan worden. Elk koppel vertrekt naar een andere locatie in de wijk waar een wijkkeuken ter beschikking staat. De koppels maken in twee uur allerlei heerlijke hapjes klaar. Alle koppels worden dan weer opgehaald om naar de Wegwijzer te gaan. Hier is een feestje aan de gang want het Stip (Steun en informatiepunt) wordt geopend.
De hapjes komen weer ten goede aan de officiële opening van Stip Beijum.
Tijdens dit feest vinden ook allerlei activiteiten plaats waarbij de ‘kookkoppels’ samen andere taken kunnen verrichten. Denkt u bijvoorbeeld aan gasten ontvangen, hapjes ronddelen, drankjes inschenken en gasten begeleiden bij een schildersessie.Alvast een gedeelte uit de STIP-flyer.

donderdag 24 mei 2012

IN STILTE GENIETEN IN DE TUIN

DIT JAAR GEEN NEW ATTRACTION

Het urban festival New Attraction dat jaarlijks bij de Kardingerplas wordt gehouden gaat niet door. Volgens de organisatie is er onvoldoende budget voor een goed programma.

New Attraction kreeg subsidie van de gemeente en de provincie Groningen, maar het aantal overige sponsoren viel tegen. New Attraction gaat de komende maanden wel een aantal kleinere evenementen organiseren. http://www.oogtv.nl/;

ZWEMMEN IN ONGEZOND(?) WATER

Het warme weer trekt weer veel bezwete en op verkoeling beluste Beijumers naar het Zilvermeer. Of het gezond is om in het zwemwater te gaan zwemmen is de vraag.
De kwaliteit van open zwemwater in Nederland is slechter dan in andere Europese landen. Vooral binnenwateren als rivieren en vennen voldoen geregeld niet aan de normen van de Europese Commissie.

De commissie deed op 22.000 plekken in Europa onderzoek naar de kwaliteit van open zwemwater.
In Nederland voldeed een op de tien onderzochte plekken niet aan de minimale eisen op het gebied van waterhygiëne.
Vergeleken met 2010 is de kwaliteit van het Nederlandse zwemwater licht verbeterd, maar samen met Bulgarije, Letland, Luxemburg en België doet Nederland het Europees gezien het slechtst. Nos.nl.

HÉT BEIJUMER BOEK (Video, deel 3) De presentatie van Hét Beijumer Boek op Plein Oost, deel 3 video. Op de bovenste foto ziet u een gedeelte van de aanwezigen staan luisteren naar de speech van burgemeester Rehwinkel. En dan de video, wat vindt good old Flip Klatter van het boek? Op het einde doet ook stadsdeelsecretaris Irma Zijlstra en duit in het zakje: "Geweldig."

Er volgen de komende dagen nog twee video's, die zijn meer toegesneden op een paar bijzondere bezoekers/deelnemers van het feest op Plein Oost.  Op 23 mei 2012 heeft Beijum geschiedenis geschreven. Waarom? Omdat het een geschiedenisboek over de eigen wijk heeft voortgebracht. En omdat het het imago van 'probleemwijk' definitief heeft afgeworpen. Geen slachtofferrol meer. Beijumers kunnen en mogen trots zijn op hum eigen wijkgeschiedenis. En op de mensen die dat in woord en beeld in het Beijumer Boek hebben neergezet.

woensdag 23 mei 2012

HÉT BEIJUMER BOEK (video, deel 2)

Het Beijumer Boek wordt door ondergetekende gretig doorgekeken en gelezen. Tussendoor knutselt hij even aan het filmmateriaal dat vanmiddag op Plein Oost werd geschoten. De middag wordt in elk geval verdeeld over drie video-delen, te zonde om het niet zoveel mogelijk uit te zenden, en dat ook met in het achterhoofd: moet je historisch materiaal over de uitgave van een historisch boek weggooien? Het is niet anders, het boek domineert deze dagen even op Beijumnieuws.
Kijk en luister even naar deel 2. Jammer dat de microfoon haperde en krakende geluiden voortbracht. Maar nogmaals, ik heb even zo weinig mogelijk geknipt in het filmmateriaal. Morgen deel 3. De foto is gemaakt door Willie Koolstra.

DE DOOP VAN BOEREN, BURGERS, BEIJUMERS

Deel 1 van de video over de doop van Boeren, Burgers, Buitenlui. Ondergetekende is even kort van stof, het is gewoon té lekker om met een koud pilsje achter in de tuin in het prachtige boek te bladeren. Bekijk deel 1 van de video. Zie en hoor in het begin van de middag Janny Weender en Jaap van Leeuwen. En daarna ook Peter Rehwinkel op de parkeerplaats. Geef maar toe burgemeester, is Beijum de mooiste wijk van de stad, ja, of nee. Hij kon er uiteindelijk niet omheen... Luister ook naar Erik Bulthuis, haardloper Huzengoa, staat ook geportretteerd met z'n Schakelklas in het boek. Naar Jaap Eckhart. En wat vindt Kees Huizenga er van? Zeg het maar La Marjo van Dijken. Henk Oostinga. En de dames van de bieb, en..., nou ja, kijk en luister zelf. Wat een boek. Internet, en ook Beijumnieuws, kan /kunnen even niet op tegen de concrete papieren realiteit van Boeren, Burgers, Beijumers. Later deel 2. En ook nog twee interviews met bijzondere mensen die op de een of andere manier met Beijum en het boek te maken hebben.
(Foto opgestuurd door lezeres)
Update 21.17 uur, het begint wat te waaien en het rommelt in de verte....

BOEREN, BURGERS, BEIJUMERS

Op een zonovergoten Plein Oost ontving burgemeester Peter Rehwinkel vanmiddag het eerste exemplaar van Hét Beijumer Boek uit handen van Theo Smit. Nee, eerst even een foto + een kort tekstje, ondergetekende heeft wel even wat anders aan z'n hoofd, hij gaat eerst uitgebreid in het boek neuzen.
In de loop van de avond volgt een eerste videoverslag van het feest. Daarna volgen zeker nog twee video's, bijvoorbeeld over het echtpaar De Vries die historische foto's over de Boerderij aan de Beijumerweg in de bieb had hangen. En wat te denken van een 97 jarige krasse dame die 50(!) jaar geleden reeds in Beijum woonde? Binnenkort allemaal in dit wijktheater. Te beginnen vanavond. Wat vindt Peter Rehwinkel van Beijum? Lammert Doedens, tevreden met de middag? En hé, wat doe jij hier, Flip Klatter?

DAAR ZIJN ZE DAN: DÉ BOEKEN

Omstreeks kwart voor drie vanmiddag waren de voorbereidingen voor het feest op Plein Oost in volle gang. Op de foto ziet u uitgever Jaap van Leeuwen datgene uit de auto halen waar het vanmiddag allemaal om draait. Dé Boeken zijn in de huiskamer van Beijum, Plein Oost,  gearriveerd. In de loop van de dag volgt een videoverslag over de festiviteiten. Of het druk wordt? Geen idee. In elk geval zorgt het stralende zonnige weer ervoor dat het Zilvermeer vanmiddag mee gaat concurreren om de aandacht, daar ligt het reeds behoorlijk vol. Over vier uur is het zover. Nog 1 uur tot Hét Boek...

BEIJUM IN BEELD

Omstreeks een uur vanmiddag zag ik Lammert Doedens met nog een heerschap de Wegwijzer binnenlopen. Even voorstellen, aldus Lammert, Hein Schaeffer, ook leerkracht. De heren begonnen attributen vanuit een auto naar binnen te dragen en vroegen of er even een handje geholpen kon worden. Aldus geschiedde, ondergetekende en een andere Hein, te weten Hein Folkers, waar hij mee in gesprek was, liepen een paar keer op en neer van de auto naar binnen. Meehelpen prima, maar als dank graag even een foto heren. Het resultaat ziet u boven. Wat doet die bloemkool daar Lammert? "We gaan vanmiddag Beijum in beeld brengen, maak er maar even een apart itempje van." Het wordt feest op Plein Oost. Medewerkster Boukje van de bieb reageerde onder een eerder bericht over Hét Boek waar iemand vroeg waar het boek vanaf morgen te koop is. Die kunt u de komende tijd aanschaffen in de bieb in de Wegwijzer. Maar de kortste klap is om vanmiddag even naar Plein Oost te lopen.
Op de bovenste foto van links naar rechts: Hein Schaeffer, Lammert Doedens en Hein Folkers.