vrijdag 31 augustus 2012

FEESTELIJK SLOT BONTE BEIJUMEXPRESS



Zoals eerder gemeld, het lukte de regenachtig ingestelde weergoden niet om de slotdag van de Bonte BeijumExpress 2012 te verpesten. De stemming bleef er optimaal inzitten. Bekijk de video. De opnames van vandaag begonnen omstreeks half twee vanmiddag. Een kwartier later was ondergetekende in de sporthal waar een deel van de kinderen zich prima vermaakten. De feestelijkheden ter afronding van het driedaagse kinderfeest begonnen omstreeks half vier vanmiddag. Er werd muziek gemaakt, er was kinderdisco, er waren speeches en er werden lekkere dingen en natuurlijk ook welverdiende medailles uitgereikt. Op de bovenste foto ziet u de coördinatoren van de BB-E. in het zonnetje gezet worden. Het is toch elk jaar weer een prestatie wat door de altijd enthousiaste begeleiding wordt neergezet. En het laat zien wat vrijwilligers in Beijum samen kunnen bewerkstelligen als er onderlinge respect is, er een goede afstemming is, en eventuele ego-belangetjes opzij worden gezet voor het ene hoofddoel: er voor de kinderen zijn, en die een paar onvergetelijke vakantiedagen verzorgen.
Ondergetekende vond het een genot om het festijn mee te maken. Wat een prima en hartelijke sfeer! Hulde voor de geweldige inspanningen van de crew van deze zeer geslaagde editie van de Bonte BeijumExpress.

BEIJUMSKAP (93)

Dit is niet een plaatje waarvan je meteen denkt: ‘typisch Beijum’. Het lijkt wel een jungle ergens in een ver oord. Nu de vakantie voor de meeste mensen weer voorbij is, zullen we het avontuur wat dichter bij huis moeten zoeken: in het Groene Hart bijvoorbeeld. Ik denk dat de meeste Beijumers hier veel te weinig komen. Daarom neem ik jullie de komende weken mee in het Groene Hart.

Foto + tekst: Atsje Straatsma

REGENACHTIGE SLOTDAG B. BEIJUMEXPRESS

De gebouwde hutten staan een beetje troosteloos op het terrein van het Olympisch Dorp bij het Trefpunt. Regen en wind voorkwamen dat de Beijumer kids vandaag hun met zorg, aandacht en doorzettingsvermogen in elkaar getimmerde hutten hadden kunnen beschilderen. Jammer. Maar of er gebaald werd? In elk geval niet door de jonge vakantievierders zelf. En ook kwam het over alsof de begeiding er een extra gemotiveerd schepje bovenop deed: Hoezo een dag van de Bonte BeijumExpress laten vergallen  door wat regen?
Nee, het schilderen werd hem niet door de weersomstandigheden. Maar de jongste kinderen vermaakten zich prima in het Trefpunt, terwijl de wat oudere deelnemers lekker gingen sporten in de Sporthal op oost.
Op de foto ziet u een paar creatieve kinderen hun kunstwerk, gemaakt uit afval, showen. Een paar meter verderop werden de lekkerste zelfgemaakte pizza's in de oven gestopt. Nee, de stemming was optimaal. Regen of geen regen.
In de loop van de dag of morgen volgt nog een video.

PAND49 OPENT SEIZOEN MET 'VROUWEN'

(Ingezonden)

Atelier Pand49 is weer terug van vakantie. Op zondag 9 september om 16.00 uur openen wij de deuren met de expostie 'Vrouwen' van Alvani Haverman. Een expositie over vrouwen in vele diversiteiten; realistisch, onrealistisch en vreemd. Het zijn herinneringen of visioenen. De fantasievrouwen hebben bijna allemaal geen gezicht, letterlijk. Er zijn slangen, zwanen en vele andere symbolen die door de tijd heen geassocieerd worden met het fenomeen 'vrouw'. Ook is er een thangka van een groene Tara, geheel volgens de Tibetaanse traditie, maar toch op eigen wijze vormgegeven door Alvani.


De expositie duurt van 9 september t/m 11 oktober. Atelier Pand49 is geopend van 13.30 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom!

donderdag 30 augustus 2012

DE BB-EXPRESS IN HET STADSPARK (Dag 2)

Zoals eerder gemeld, de tweede dag van de Bonte BeijumExpress, editie 2012, was een groot succes. Althans, dat begreep ik bij terugkeer van de aanwezige crew. En van een paar ouders die hun moeë maar tevreden en voldane kinderen weer bij het Trefpunt hebben opgehaald. Een begeleidster mailde deze foto's en ze schreef erbij:
Vandaag zijn alle groepen met 3 bussen naar het Stadspark vertrokken. In het Stadspark gingen de groepen een survival baan langs, een gps en speurtocht volgen en boogschieten waar we een aantal talenten hebben gespot voor de Olympische Spelen 2028 in Nederland. Uiteraard kon er tussendoor ook vrij gespeeld worden in de speeltuin en rond 14:00 gingen we met de bussen weer terug en hebben de kinderen verder gewerkt aan hun hut. Morgen al weer de laatste dag voor alle vrijwilligers en de kinderen het beloofd een spectaculaire dag te worden!!!
Vandaag ook een jarige in groep rood hij werd toegezongen kreeg een cadeautje en de kids mochten een slagroomsoesje pic.twitter.com/DrPscZKC. De jarige is Sjoerd uit groep rood en hij is 9 jaar geworden.. (Zie foto boven; JF)

OVER DE ZAAK MOHAMMED SHERIFF

Hij woonde jaren achtereen in de Bentismaheerd, samen met z'n vrouw en drie kinderen. Twee zoons van hem voetballen bij GVAV-Rapiditas, u weet wel, op het sportterrein op een steenworp afstand van Beijum. Mohammed Sheriff voetbalde er zelf ook. Sheriff moest echter het land uit. Dat hij drie kinderen en een vrouw zou moeten achterlaten, dat maakte minister Leers van het C(?)DA niet veel uit. GVAV-Rapiditas kwam hiertegen in het geweer. Deze oer-Groninger voetbalclub heeft niet alleen het voetbalspel hoog in het vaandel staan, de club heeft ook een sociale functie:
Mohamed Sheriff moet niet teruggestuurd worden naar Liberia maar een verblijfsvergunning krijgen. Daarom vraagt de brandbrief die zijn vrouw en Groninger voetbalvereniging GVAV Rapiditas vandaag stuurden aan minister Gerd Leers (Immigratie & Asiel). Eerder klom ook burgemeester Rehwinkel in de pen voor Sherrif, die doet dat alleen in schrijnende gevallen.
Sheriff wacht nu vijftien jaar in Nederland op een verblijfsvergunning. Hij ontvluchtte zijn geboorteland vanwege een burgeroorlog. Met zijn geestelijke gezondheid is het slecht gesteld.
Woensdag wordt hij uitgezet. "Onterecht", denkt de club bij wie twee van Sheriff's kinderen voetballen. Ze doen daarom een beroep op de minister om gebruik te maken van zijn discretionaire.
Vanavond belde ik met voorzitter Ulfert Molenhuis van GVAV-Rapiditas. Ik vroeg hem hoe het ging met Beijumer Mohammed Sheriff. Tja, niet best natuurlijk. Wat een commotie. En wat een gesol met een kwetsbare man. Je zult maar losgescheurd moeten worden van je gezin. Molenhuis wees me op de laatse ontwikkelingen.
Asielzoeker Mohamed Sheriff (40), die deze woensdagochtend is uitgezet naar Liberia, is weer terug in Nederland. Hij is tot aan Brussel gekomen waar hij op het vliegtuig zou stappen, daar is besloten rechtsomkeert te maken.
Hij belde aan het eind van de middag zelf vanuit het uitzetcentrum in Rotterdam om het zijn vrouw en drie kinderen in Groningen te vertellen: toch te ziek om te reizen. Volgens de woordvoerder van Gerd Leers (Immigratie & Asiel) heeft zijn medische toestand niets met de terugkeer te maken.
"De foto op zijn tijdelijke reisdocument om Liberia in te komen is niet actueel genoeg meer. Daardoor zouden er in Liberia problemen met zijn toelating kunnen ontstaan. Het risico om hem eerst heen en dan weer terug te moeten laten reizen, wilde de marechaussee niet nemen. De bedoeling blijft om hem uit te zetten." Sheriff belde later terug om te zeggen dat hem dat nu ook was verteld.

De heer Molenhuis, voorzitter van GVAV-Rapiditas, beloofde z.sm. meer informatie op te sturen. Hoe gaat het met onze Beijumer? Hoe beleeft z'n gezin deze vreselijke periode? Wat kan GVAV-Rapiditas nog doen?
De Liberiaan woont al vijftien jaar in Nederland zonder verblijfstatus. Hij is er slecht aan toe: heeft suikerziekte, hepatitis B. en is suïcidaal. Zijn advocaat probeerde de uitzetting vanmorgen nog via de rechter tegen te houden. Die oordeelde dat hij met medische begeleiding wel in staat was om te reizen. www.dvhn.nl 2 x

PRIMA 2e DAG BONTEBEIJUM -EXPRESS

Het schijnt een prima dagje in het Stadspark te zijn geweest voor de begeleiding en deelnemers van de BonteBeijum-Express. Omstreeks half vijf vanmiddag zat een groot gedeelte van de crew nog even lekker na te genieten van de Olympische dag in het park. Hoe het verder is geweest weet ik niet. Maar er zouden nog een paar foto's opgestuurd worden, en  als het goed is schrijft iemand van de begeleiding er ook nog een kort verslagje bij.

LAAT JE IDEALEN (NIET) LOS

De politieke flyer die u op de foto ziet hangt ergens midden in de wijk achter de ramen. Ik geloof niet dat de acht blauwe tierelantijntjes iets met de flyer te maken hebben, maar het zou zo maar kunnen. U ziet de leider van de Partij voor de Dieren, Marianne Thieme, strak voor zich uitkijken. Ze kijkt niet erg blij, eerder een beetje star en ernstig, althans zo komt ze bij schrijver dezes over. Marianne verkondigt op de flyer een boodschap: Hou vast aan je idealen. Een boodschap om een beetje kriebelig van te worden, alsof je geen idealen los mag laten. Heeft haar starre, dogmatische uitstraling met deze intolerante boodschap te maken? Wie zal het zeggen. Dierenleed is vreselijk. Afschuwelijk. Wat mij betreft prima dat daar een politieke partij voor is opgericht. Bescherm de dieren. Maar ja, ik zou toch liever een Partij voor de Mishandelde Kinderen zien. De Partij voor de mensen die een Kind hebben verloren. De Partij voor de Terminale Kankerpatiënten. De Partij voor de Eenzame Ouderen. De Partij voor de Eenzame Asielzoekers. Ik kan het ook niet helpen, maar ik zet mensen hoger in de hiërarchie van problemen die aandacht verdienen dan dieren. Nee, dat hoeft niet tegenover elkaar staan, goed doen voor mens en dier kan hand in hand gaan.
Maar dat vasthouden aan je idealen. Niet best. Ik zou in dat geval m'n idealen nog hoog moeten houden die ik op zestienjarige leeftijd had. Laat los die idealen. Er komt heel wat geweld voort uit mensen die zichzelf op slot zetten, dogmatisch worden en hun levensstroom blokkeren. De ironie wil dat de frustratie die daaruit voort komt wel eens op dieren wordt afgereageerd.
Respecteer dieren. Ideaal zou zijn als dit een vanzelfsprekende houding zou zijn bij de mens, i.p.v. dat dit door de politiek moet worden afgedwongen.

Politiek is per definitie een onbetrouwbaar iets, ook al buitelen politici om het ogenblik over elkaar heen met 'vrome en eerlijke' ideeën. Omdat ze dat nu vooral vlak voor de verkiezingen doen, moet je ze extra in de gaten houden.
Lijsttrekker Brinkman van het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK) vindt dat alle lijsttrekkers voorafgaand aan een campagne een verklaring van eerlijkheid moeten tekenen.Nos.nl.

Een 'verklaring van eerlijkheid', geachte lezer. Hoe gek wil je het hebben?
Laat ik hier maar eens heel eerlijk verklaren dat ik wel eens lieg. En volgens mij doen de meeste mensen dat wel eens, en politici allemaal en helemaal. Ik kan niet inzien waarom mensen als Thieme en Brinkman, en andere politici, vlak voor de verkiezingen ineens tot de moreel hoogstaandste mensen in de Nederlandse maatschappij zouden behoren. Nu zijn ze allemaal lief, aardig en héél eerlijk, maar als er formatiebesprekingen komen zijn het weer allemaal draaikonten. Wees daar nu allemaal even eerlijk in, dames en heren politici. Sterker nog, het zou ideaal zijn. En iets om je als kiezer aan vast te kunnen houden.

TERUGKOMEN MET TOERISTENOGEN

De lezer die ook op vakantie is geweest kent dat gevoel misschien wel. Bij terugkomst in de eigen stad en wijk bekijk je de eerste dagen je woonomgeving a.h.w. met toeristenogen. In den vreemde let je op bezienswaardigheden, kathedralen, kastelen, aanwijzingsborden, etc. Alles is vreemd en bepaalde zaken vallen gewoon op. Waar moet je heen, wat is bijzonder, waar is het toeristenverwijspand (VVV) en, nou ja, vul maar in. Ik bekeek de eerste dagen na terugkomst de Olle Grieze in de stad en Plein Oost in Beijum a.h.w. nog met toeristenogen. (Vooral Plein Oost was een bezienswaardigheid, kan dat een keer op de monumentenlijst?)
Het was nog nooit bij me opgevallen, en ik weet niet hoe lang het er al hangt. Het fietsbord aan het begin van het Heerdenpad, bij de Korrewegbrug. Met dank aan m'n toeristenogen. Ik  weet nu dat er halverwege de stad en Beijum fietsroutes op een bord hangen.
Vlakbij de Korrewegbrug vergaapte ik me nog even aan een kunstwerk. Zie onderste onder. De stalen palen of pinnen, hoe heten die dingen toch, staan links in beeld. Ze waren me nog nooit zo opgevallen. Op de achtergrond ontwaarde ik een vertrouwder beeld, de brug was opengedraaid voor de scheepvaart en vijf auto's, waarvan een joekel, stonden daar waar ze eigenlijk niet mogen staan. Maar ja, waarom eigenlijk niet, alle fietsers liepen op het moment dat de foto werd gemaakt boven op de loopbruggen. Het heeft iets, terug zijn in je eigen woonomgeving en de boel nog even met toeristenogen bekijken.

woensdag 29 augustus 2012

BONTE BEIJUM-EXPRESS, DE VIDEO



Het is niet mogelijk om alle vandaag gemaakte foto's hier online te zetten, binnenkort vindt de lezer hier de link van de BBE-site waar vast en zeker meer afbeeldingen van het kinderspektakel bij het Trefpunt zullen worden geplaatst. Op de bovenste foto ziet u de kinderen bezig met het bouwen van hutten, foto omstreeks kwart over een vanmiddag gemaakt. Daaronder: Omdat er hard werd gewerkt moest de inwendige mens tussen de middag ook even worden versterkt. Op de kleine foto, klik groter, ziet u twee mensen van de crew.
Voor de rest: Veel plezier met de video. En weet dat de vakbroeders en zusters van OOG-TV ook nog langs kwamen om opnames te maken. Die kunt u vanavond vast en zeker op de enige en enige stadzender van Groningen aanschouwen.
(Morgen gaat de BBE-karavaan naar het Stadspark. Ondergetekende zal daar niet aanwezig zijn. Foto's zijn van harte welkom)
Update 16.54 uur: Met dank aan Martijn Middel van OOG-TV, en zie reactie:
http://www.oogtv.nl/2012/08/olympisch-dorp-verrijst-in-beijum/

BONTEBEIJUM-EXPRESS STRALEND VAN START


O
Onder werkelijk ideale omstandigheden werd vanochtend omstreeks kwart over tien de aftrap verricht van de zevende editie van de Bonte BeijumExpress. Het terrein van het Trefpunt is vandaag met zekerheid de meest prettige plek van heel Beijum te noemen. Dat heeft niet alleen met het prachtige zomerweer te maken en het vele groen wat je er ziet, maar nog meer met de vreugde, het plezier, het enthousiasme, het 'samen doen' van zowel ouders, begeleiding en vooral de kinderen. Ja, het draait natuurlijk om het aangenaam vermaken van de deelnemende kinderen, maar ik durf te stellen dat de begeleiding en de organisatie minstens zoveel genieten van het zonnige spektakel in het Groene Hart van Beijum.
Op de linker foto ziet u een CJG-stand, hier kan koffie worden gedronken en ook de voor deze gelegenheid tot mobiele omgedoopte winkel, Mix en Match, is aanwezig en open. Op de rechter foto, klik groter, ziet u een begeleidster met 'haar' kinderen in afwachting van wat komen gaat. En wat er kwam? Hutten bouwen met z'n allen. Bekijk daarvoor de in de loop van de dag gepubliceerde video. (Op de bovenste grote foto ziet u ook een groep kinderen met hun begeleiding staan, er zijn in totaal zeven groepen)

WAAR IS PLUK?

Ik wilde eigenlijk niet teveel oproepjes publiceren over vermiste huisdieren, maar in sommige oproepen zit dusdanig veel emotie en er wordt zo terugverlangd naar het geliefde huisdier, dat ik wel over m'n hart moét strijken. Lezeres Charlotte uit de Boelemaheerd mailde net:
Sinds 19 augustus is onze kater Pluk weg. Zou u een oproep willen doen op de site? Ik heb een foto toegevoegd. Zou heel erg fijn zijn.

Pluk is een gecastreerde kater van 3 jaar oud. Hij is rood-wit. De poten en punt van de staart is wit, de rest rood. Op zijn linkervoorpoot is een rode vlek op kniehoogte. Pluk is een hele lieve, aanhankelijke kat. Hij spint veel en hard. Hij woont in de Boelemaheerd en we missen hem heel erg. Wilt u contact opnemen als u denkt dat u Pluk gezien heeft? Dan komen we graag even langs om te kijken. Heel erg bedankt! charlottewekker@hotmail.com

dinsdag 28 augustus 2012

DE TORENWACHTER VAN D' OLLE GRIEZE

We blijven nog even in de stad. Maar dit blogbericht heeft een duidelijke link met Beijum: Kunstenares Astrid Warntjes is producente van de Torenwachter.
Martinitoren décor voor historische theatervoorstelling ‘de Torenwachter’
De laatste maand gaat in!

Al 530 jaar torent de Martinitoren boven Groningen uit en nu voor het eerst dient de Olle Grieze als décor voor historische scènes uit de geschiedenis van Stad en Ommeland. De geschiedenis komt op humoristische wijze tot leven tijdens de theatervoorstelling ‘De Torenwachter’. De Torenwachter wordt gespeeld door stadshistoricus Beno Hofman. Hij neemt de toeschouwer mee naar boven en mee terug in de tijd. Hoe kan het dat onze Olle Grieze bespaard is gebleven in WOII en klopt het dat er ooit een illegale kroeg is geweest in de Martinitoren?

Deze en andere historische feiten komen aan bod in de scènes, gespeeld op de verschillende verdiepingen in de Martinitoren.

Enkele reacties van toeschouwers: ‘een geweldige combinatie van toneel, geschiedenis en uitzicht’, ‘hoog niveau’, ‘fantastische voorstelling op een superlocatie’, ‘wat een schitterende reis in de tijd’, ‘er gaat dus echt niets boven Groningen’.

Kortom een unieke belevenis voor jong en oud. De voorstelling wordt nog gespeeld tot en met 30 september. Mis het niet!

U kunt de voorstelling nog zien in de maand september op donderdagen, vrijdagen en zaterdagen om 18.00 uur en om 19.30 uur en op op zondagen om 14.30 en 16.00 uur. Per voorstelling is er plek voor maximaal 30 personenen. Kaarten zijn te bestellen via toerisme.groningen.nl/torenwachter of af te halen bij het VVV-kantoor aan de Grote Markt 29. Kaarten kosten €12,50 per stuk, met korting €10,--(kinderen t/m 12 jaar, 65+, stadjerspas).

De Torenwachter is een productie van theatermaker Astrid Warntjes. De voorstelling is tot stand gekomen met dank aan GasTerra, Gemeente Groningen, Prins Bernhard Cultuurfonds, Noorderpoort , KTM en Marketing Groningen.
Meer informatie over de voorstelling is te vinden op www.astridwarntjes.nl

Bovenstaande bericht is ingezonden door de in Beijum woonachtige Astrid Warntjes. Warntjes heeft de Torenwachter hoogstpersoonlijk geproduceerd. Zij is theatermaker en heeft al vele educatieve kindertheater en andere locatievoorstellingen op haar naam staan. Daarnaast was zij onder andere coördinator van Kleurwijk Beijum. Het resultaat daarvan is op diverse plekken in Beijum te zien. Astrid speelt zelf ook mee in de De Torenwachter, ze mag Aletta Jacobs vertolken. Zoals ze zelf aangeeft: "Een geweldige rol om te spelen."

EVEN NAAR 'T GRONINGENS ONTZET

Het is altijd een hoogtepunt in het stad-Groninger jaar. Het Groningens Ontzet. Of zoals u wil: Bommen Berend. Er liggen wat berichten te drukken voor publicatie, maar deze gaat even voor. Ondergetekende fietste vanmiddag even naar de binnenstad om te kijken wat er zoal te doen was en hoe druk het wel niet zou zijn. Met de drukte vond ik het wel mee vallen. Wel was het broeierig warm. Even een foto vanaf de tijdelijke verhoging op de Grote Markt maken. Wat een bonte kleuren overal. Kermis. Zie u dat ding boven in de lucht? Die kwam met een rotgang naar beneden. Gegil alom. Uw blogger zou er nog voor geen duizend euro in willen, het idee maakt al misselijk. Vanavond naar het vuurwerk? Dat kan ook prima vanaf de Kardingerbult bekeken worden. Groningens Ontzet. Altijd een keerpunt in het jaar. We gaan van de zomer naar het nieuwe seizoen. September wacht op ons.

EENZIJDIG ONGELUK AMKEMAHEERD

Op de twitteraccount van jeugdagent Inge Warringa staat onderstaande tekst + foto. Zo te zien gebeurde het ongeval vlakbij de veilige oversteek bij de Beijumkorf:
Inge Warringa ‏@Jeugdagent_Inge
Staan bij eenzijdig ongeval Amkemaheerd #Beijum Zo rijd je op straat, zo sta je in een tuin #uitdebocht pic.twitter.com/zEGa4JyY 

RONDOM DE AANSTAANDE BB-EXPRESS

Zoals gistervanmiddag beloofd stuurde jongerenwerkster Henny Uilhoorn nog een paar foto's op. Op de linker foto ziet u de crew van de Bonte BeijumExpress 2012 genieten van een welverdiende lunch.
Ik tel een man-vrouw of vijfentwintig. Zij gaan het doen, de zevende editie van de Bonte BeijumExpress in goede banen leiden. Dat kunnen ze vol zelfvertrouwen doen, bij mijn weten is er nog nooit een BBX-editie mislukt en er zit veel ervaring bij. De dames zijn zoals altijd oververtegenwoordigt. Let ook op de mijnheer rechtsachter op de linkerfoto. Wat was hij aan het doen? Een peptalk houden? Instructies geven? Alle dames lijken geboeid en onder de indruk toe te luisteren. Henny stuurde ook nog de rechter foto op. Een lid van de BBX-crew betrapte een infiltrant/fotograaf. Nee, mijnheer, vanaf woensdag bent u welkom, maar n u nog even niet. Ja, het olympisch dorp in Beijum wordt goed bewaakt. Misschien morgen nog een bericht uit het dorp. En anders woensdag: Deel 1 van de BonteBeijumexpress 2012!
(Foto's zijn groter te klikken)

maandag 27 augustus 2012

WELKOM BIJ EEN NIEUW SEIZOEN BEIJUMNIEUWS

Om maar eens met een cliché het nieuwe Beijumnieuws-seizoen te openen: Aan alles komt een eind. Het was een denderende, verkwikkende en geweldige vakantie, ik spreek even voor mezelf. En ook al is er weer genoeg energie om een nieuw seizoen beloftevol af te trappen, ik zou er ook nog wel even mee door kunnen gaan. Half slaperig in de hangmat nog even dat ene boek lezen. Of nog een keer wildwaterkanoën in de richting van Zuid Europa. Een fles wijn opdrinken bij de oever van die ene klaterende rivier, uitslapen tot half elf in de ochtend.  Met de Jetta de bergen in trekken en m'n hart vasthouden. Om daar eerst even bij stil te staan: Het was wat met de auto. Al-les-ging-goed-en-geen-pech-gehad!! Jawel, met dank aan onze Beijumer autodokter Koos Visser. Kan die man een keer een eretitel krijgen als hoogleraar in de autodokterij aan de Rijksuniversiteit van Groningen? Een lintje? Ja, zo kan die wel weer, maar open het logo van de Beijumer Autobedrijf Visser links om bij een echt betrouwbare garage in Groningen te komen. U ziet Visser voor het weggaan nog een laatste inspectie uitvoeren. Zie foto. De zwaar beladen auto met aanhanger zorgde ervoor dat de trekhaak ongeveer vijf centimeter boven de grond hing. Een bijna aanrijding in Luik. En daarna met moeite (45km/uur) in de bergen omhoog komen. Eén keer kwam er rook uit de motorkap na een fikse afdaling. Wat bleek? Ondergetekende had zo stevig geremd dat de remschijven oververhit raakten. Beter op de motor afremmen als je afdaalt, aldus dokter Koos bij terugkomst.

Het is altijd een ervaring om na een vakantie Beijum weer binnen te rijden. Wat is het maar een minuscuul plekje op de wereldkaart, wat is alles even relatief! Het groenste, gekste, mooiste en eigenaardigste dorp binnen de stad Groningen lag er in alle rust bij. En dat is tot nu toe het beeld van de hele zomervakantie. Niet verkeerd, toen ondergetekende tien jaar geleden begon te schrijven stond Beijum in de zomer bekend als onrustig. Brommerraces op de wijkring, samenscholingen en overlast op Plein Oost, vechtpartijen in de Diana-bar. Aber, das war einmal.
Het enige wat me bij terugkomst opviel was een pittige column van Harm Vorsteveld op Lijn6 over een zich bestuurder noemend figuur in de wijk. Harm ging even ouderwets tekeer tegen de minachting, splitting (verdeel en heers) en gebrek aan integriteit van een (mannelijk) lid van de bewonersclub. Terecht, maar ik denk ook: Ga aub door met die dwaze tweets, en gun Beijum een blijvend inkijkje in het échte karakter van (deze afgezant) van de lokale 'opbouw'(?)club. Verdeel, probeer te heersen, minachten, en afgeven op andersdenkenden.... Verder niet iets om veel aandacht aan te besteden, maar het zal hier af en toe weer voorbijkomen. De onvermijdelijke wijkperikelen. Nee, het liefst zoveel mogelijk berichten waarin Beijum positief wordt 'verkocht.'  Maar misstanden, gemeentelijke dwalingen, hennepplantages, etc. zullen onvermijdelijk ook weer de revue gaan passeren. 
Op http://www.wibenaheerd-online.nl/# las ik dat het Heerdenpad nog altijd een bron van onveiligheid is of kan zijn. Op 8 augustus stond er op genoemde site:
Een 26-jarige inwoner van Groningen werd maandagnacht rond 03:30 uur beroofd van zijn tas. De Groninger liep over het Heerdenpad in de richting van Beijum. Hij werden gepasseerd door twee mannen op een scooter. Een van de mannen pakte de tas van het slachtoffer. De stadjer hield zijn tas vast en werd enkele meters meegesleurd. De daders gingen er met de tas vandoor in de richting van Beijum. Het slachtoffer, die lichtgewond raakte, ging zonder de politie waarschuwen naar huis. De man heeft in de loop van dinsdag aangifte gedaan. De politie adviseert slachtoffer van beroving om zo snel mogelijk melding bij de politie te bellen om zo de heterdaadkracht te vergroten. De politie stelt een onderzoek in naar de tasjesroof.
Gaat er nog wat veranderen in het nieuwe Beijumnieuwsseizoen? Ik heb geen idee. Misschien een keer een nieuwe serie, bijvoorbeeld 'Woensdagmiddag' i.p.v. 'Maandagochtend.' De Oude Doos zal doorgaan (stuurt u nog even oude foto's op?), Atsje Straatsma zal naar de 100 afleveringen van haar Beijumskap gaan en Luit Staghouwer heeft voor het komend weekend al weer een bijdrage opgestuurd.

U hebt het de afgelopen twee weken gemerkt, ondergetekende staat al weer te trappelen om de Beijumnieuws-wei voor 100% in te gaan. 'Vuilnis in Beijum' zal worden gecontinueerd omdat de wijk niet alleen maar 'Heel, Schoon en Veilig' is. Zoals elk mens een schaduwkant heeft, zo heeft elke wijk die immers ook.
Over een paar weken bestaat dit digitale wijktheater vijf jaar. Een eerste lustrum. Qua kijkersaantallen voel ik me bijna verplicht om door te gaan. Nee, het is niet verplicht, de zin overheerst, maar Beijum heeft ook recht op een onafhankelijke 'pers.' Zonder eigen propaganda- en eigen ophemel-berichtjes.(Zie ons toch eens goed doen, en wordt toch vooral lid).
(Kap) Salon Gerrie de Boer heeft voor de vakantie na goed overleg  aangegeven om na anderhalf jaar te willen stoppen met sponsoring. Hier volgt nog een blogbericht over. Er heeft zich reeds weer een gegadigde gemeld, mocht een bedrijf interesse hebben om links op de voorpagina te willen pronken: Beijumnieuws@online.nl.
Er liggen al weer wat blogberichten panklaar. Over de Beijumse kunstenares Astrid Warntjes bijvoorbeeld. Wat doet ze daar bij D'Olle Grieze? Etc, etc.
Veel plezier met een nieuw seizoen Beijumnieuws, de gekste, grootste, mooiste en apartste wijk van de stad Groningen. Lezers worden weer uitgenodigd om tips en nieuwtje te mailen (afgezien van de enkeling die achter de stalk-spamfilter zit en waarvan de mails automatisch en ongelezen worden verwijderd). 
Tot het eind van de week gaat het nog even rustig aan. Vanaf komende maandag gaat het weer full speed!!   Wat gaat Pand49 doen? Gaat Plein Oost bruisen?  Waarom bijna een hele week Bruisend Beijum? Hoe beleven Beijumers het dertig jarig bestaan van AH-Meins in de wijk? Wat gebeurt er met Kardinge? Oud en Nieuw, wordt het succes herhaalt? Wat gaat er gebeuren met het terrein van Innersdijk, en gaat Beijumnieuws nog op bezoek bij de bewoners ervan in Ten Boer?   
Welkom bij het zesde seizoen Beijumnieuws!!!!!!!                                                          
                                            

VOORBEREIDINGEN BB-EXPRESS IN VOLLE GANG

Voordat de zevende editie van de Bonte Beijumexpress, dé vakantiereis voor kids uit Beijum en omgeving, losbarst zit de stemming onder de vrijwilligers die het evenement op zich gaan nemen en de kinderen gaan begeleiden er al goed in. Op de bovenste foto ziet u hét logo waar het woensdag tot en met vrijdag allemaal om draait, de olympische cirkels, reeds aan het plafond van het Beijumer 'Holland House' in wording hangen. Nee, het heet hier vanaf woensdagochtend even geen Trefpunt meer, en de buitenruimte staat a.h.w. even drie dagen niet in Beijum. Daar zal een echt olympisch dorp gaan verschijnen. En nee, dit keer geen grote tent, wel kleine tentjes, vernam ik omstreeks kwart voor twee vanmiddag van iemand van de organisatie. "De opzet wordt dit jaar iets anders." Creativiteit, culinaire dingen en smulpartijtjes staan dit keer hoog in het vaandel van de BBX, te zien aan de flyer die eind vorige week op Beijumnieuws werd gepubliceerd.
De weergoden zijn de jonge Beijumer olympiërs goed gezind, de vooruitzichten zijn redelijk zomers. Op de linker foto ziet u jongerenwerkster Henny Uilhoorn in de directiekamer van het Trefpunt. Als het goed is stuurt ze vanavond nog een foto op van een eerste gezamenlijke lunch met de voltallige vrijwilligersgroep.
Het gaat gebeuren. Is het olympisch vuur al in Beijum aangekomen?

BETER PARKEREN ROND T. MARCUSSCHOOL

Over een week opent het nieuwe schoolseizoen in Noord Nederland. Ik vertel de lezer daar waarschijnlijk niks nieuws mee. Wat wel nieuw is is het feit dat de verkeerssituatie rond de Tine Marcusschool aan de Jaltadaheerd de afgelopen week sterk is verbeterd. Nou ja, bij nader inzien, geen verkeerssituatie, maar parkeersituatie. De Tine Marcusschool is een school voor Speciaal Onderwijs. Er wordt onderwijs gegeven aan slechthorende leerlingen en leerlingen met ernstige spraak- en/of taalmoeilijkheden. http://www.tinemarcus.nl/  Het is beleid om de verkeerssituatie rond stad-Groninger scholen te verbeteren. De Doefmat, Heerdstee en Beijumkorf hebben bijvoorbeeld al een wat je noemt 'veilige oversteek' gekregen. Kijk bijvoorbeeld nog even naar de opening daarvan bij de Beijumkorf. Bij de Tine Marcusschool ligt de situatie beduidend anders. Van heinde en verre worden de leerlingen uit de provincie (en Friesland en Drenthe) met busjes of auto's naar de school aan de Jaltadaheerd gebracht. Een veilige oversteek is hier niet nodig. Wel genoeg parkeerruimte, de vele busjes zorgden de afgelopen jaren veelvuldig voor 'filevorming en vertraging' in en om de Jaltadaheerd.
Daar is nu dus iets tegen gedaan. Veel en veel meer parkeerplaatsen zijn er aangelegd, hoeveel precies weet ik zo niet. Handig voor de leerkrachten, ouders, kinderen en bus(jes)chauffeurs die vijf keer per week naar de Tine Marcusschool komen. Maar ook voor bezoekers van het naastgelegen Trefpunt. Overmorgen begint daar de Bonte Beijumexpress. En over een paar weken start er een uitgebreide versie van Bruisend Beijum. Over dat laatste kunt u op Beijumnieuw binnenkort meer informatie verwachten.

zondag 26 augustus 2012

OVER DE VERKIEZINGEN

Lezeres Ingrid, een andere Ingrid dan die de oproep over haar zieke hond gisteren instuurde, stuurde bovenstaande foto's op. Ze schreef er bij:  Leuk stukje, dat over de verkiezingen. Is niet alleen in Nederland een probleem, getuige dit plaatje dat ik via facebook onder ogen kreeg. Het drukt het probleem erg treffend uit.
Het was interessant om de kemphanen tijdens het lijsttrekkersdebat op RTL bezig te zien. En te constateren dat degene die zich het minst als kemphaan opstelde, Diederik Samsom, de winnaar van het spektakel was. Geert Wilders zakte duidelijk door het ijs, zijn voorspelbare stokpaardjes, massa-immigratie en de slaaf zijn van Brussel, die weten we onderhand wel een keer. Gezellige brombeer Roemer kon niet overtuigen en Rutte, met z'n spleetoogjes die op die van de rechter kat op de foto lijken, trachtte teveel zijn mislukte premierschapervaringen uit te venten.

Het verkiezingsdebat had veel weg van een sportwedstrijd. Compleet met nabeschouwingen. De slowmotion-herhalingen ontbraken er alleen nog aan. Jammer dat Mart Smeets er niet bij zat.

VERKIEZINGEN, DE HANDEL IN ILLUSIES

Ik weet niet hoe de lezer het ervaart, maar het lijkt erop alsof de landelijke politici tot de liefste, aardigste, sociaalste en vrijgevendste diersoort behoren die op het ogenblik in dit land rondloopt. Ja, een beetje cynisch is dat natuurlijk wel gesteld. Maar ja, de politieke handel in illusies, oplichterij, bedrog en schijnheilige worst-voorhouderij in dan ook in alle hevigheid  losgebarsten. Wat een onbetrouwbaar circus is dat toch, dat politieke Haagse wereldje (met de politici die zich daartegen afzetten misschien wel voorop, volgens mij loopt ene Geert W. het langste van alle charletans in het Haagse rond). Wat een gepaai van het kiezersvolk. De ene gek strooit een toekomstig denkbeeldig duizendje voor werkers rond (onduidelijk is of dit ook voor vrijwilligerswerkers geldt) en bombardeert alle socialisten tot de nieuwe vijand, anderen willen opeens langstudeerboetes, heffingen, belastingen, taxen, etc. voor bevolkingsgroepen afschaffen of voordeliger maken, duizenden wijkverpleegkundigen erbij hebben, een eilandje midden in Europa worden. Echt dames en heren, het zijn een stel gekken bij elkaar. Politici. Je kunt ze niet vertrouwen.

Te negatief gesteld? Ach mensen, je wordt toch op z'n Gronings gesteld verneukt waar je bij staat? Je zou eigenlijk een verkiezing moeten houden over wie de idiootste en onbetrouwbaarste lijsttrekker van alle partijen is. En wie de boel het meest zit te beduvelen. Is het paranoya Geert die iedereen bang wil maken (voor Europa en Moslims) en iedereen die niet in z'n straatje denkt kapot scheldt? Glibberkont en mislukte premie, Mark Rutte, die na anderhalf jaar hardvochtige bezuinigingen opeens met duizendjes gaat lopen wapperen en gaat evangeliseren dat het liberalisme heilig en zaligmakend is?  Samsom die plotsklaps het plan heeft opgevat om duizend zorgcentra in het land neer te zetten en duizenden wijkverpleegkundigen uit de hoge hoed wil toveren? Roemer die zich zwart gemaakt voelt en als reactie daarop alle partijen die de laatste jaren hebben geregeerd zwart maakt? De onecht overkomende Sap (mist u de authentieke Femke ook zo?) of wijsneus Pechtold die er ook van alles uitkramen wat ze niet waar kunnen maken? Nee, beste lezers, deze met achterdocht en jenever volgegoten Zuidoost Groninger heeft geen hoge pet op van de politiek. Handelaren in verkooppraatjes zijn het, ze grossieren in illusies en valse beloften. En dat van links tot rechts.

Te negatief gesteld? Kan iemand van de lezers me uitleggen wat de zin is van de verkiezingsborden met elk een vijftiental posters erop die bij de op- en afrit Beijum Zuid staan en bij het tijdelijke kruispunt Beijum Zuid? Er rijden alleen maar auto's langs, zou er ook maar één automobilist of inzittende van een auto z'n of haar stemgedrag veranderen door het in een flits aanschouwen van zo'n poster met een mijnheer of mevrouw met tekt er op?
Nee, dan onderstaande foto. U ziet het bord langs het Heerdenpad. bij de ingang van de Hunze. Je kunt hier heel langzaam voorbij wandelen of fietsen als je van Beijum richting Korrewegbrug gaat en ineens het licht zien: Ja, op die partij, met de poster 2e van links op de middelste rij, daar ga ik maar eens op stemmen. Dat ziet er toch zo leuk en aanlokkelijk uit. Het is toch om simpel van te worden? Zet dan een bankje voor het bord, zodat de mensen lekker een voor een de posters kunnen bekijken en er een uurtje over gaan nadenken alvorens tot een beslissing te komen. Ook een paar in het Kardingerpark, een achter in de Wibenaheerd en ook een bord bij de Kardingerplas.

Wat zou het een grote bezuiniginsactie zijn geweest als al die tienduizenden borden met posters niet in alle wijken in het land waren geplaatst. Hoeveel miljoenen had dat opgeleverd?
 Gaat u vanavond ook poppenkast kijken op Rtl4? Gaat dat zien. Vier illusionisten die heel graag uw stem willen binnenhalen. En die u, voor het geval ze gaan regeren, daarna gaan uitkleden en uw portemonnee proberen te rollen.
Zo, genoeg gekankerd. Ondergetekende prijst zich gelukkig in een land te wonen waarin de vrijheid heerst op dié partij te kunnen stemmen waar je voorkeur naar uit gaat. En wat is een leven zonder illusies? Die hebben toch ook een functie? Het hele schijnheilige circus en de folklore om de verkiezingen heen, uw blogger zou het ook weer voor geen goud willen missen.

zaterdag 25 augustus 2012

WAS HET MAAR WEER TROPISCH

De hete dagen zijn voorbij, maar wat waren ze een genot. Niet voor iedereen, maar dat geeft niet, er moet ook wat te klagen over blijven. Iedereen weet dat tropische dagen in Nederland iets is van hooguit een weekje. Daarna zakt het onherroepelijk weer af naar het Hollandse Kikkerland-niveau.

Op de foto ziet u twee tuinen in de Bottemaheerd tijdens hoogzomerse temperaturen. Een barbecue met spiezen en hamburgers erop. Twee blauwe stoelen met daarnaast, en niet zichtbaar op de foto, een tafel waarop salades, bier, wijn en frisdrank stonden. En borden, bestek, servetjes en flesjes met sauce natuurlijk. In de tuin ernaast ziet u een opgeblazen zwembadje en kinderspeelattributen. Het ging goed samen, barbeknoeien in de ene tuin en in het water poedelen vlakbij bij de buren.
Het weer slaat dit weekend nog meer om. Vanaf december kunnen we weer dromen, fantaseren en hopen op een komende zomer met veel tropische dagen.

BLAUWALG IN WATER BEIJUMERBOS?

Lezeres Ingrid uit de Bentismaheerd mailde:

Oproep aan alle hondebezitters!!

Ik heb een hond die ziek is geworden en moet overgeven en diaree heeft. Ze heeft de afgelopen dagen geregeld gezwommen in het water bij Het Beijumerbos.
Nu ben ik bang dat ze blauwalg vergiftiging heeft opgelopen.
Zou in het water bij het Beijumerbos nu ook blauwalg zijn?
Mijn vraag is hebben andere honden die daar de afgelopen dagen gezwommen hebben ook blauwalg vergiftiging symptomen?
Graag z.s.m reakties!
Beijumnieuws@online.nl

vrijdag 24 augustus 2012

GASLEK BIJ DE BUREN/LEWENBORG

Vanwege een gaslek in een woning in de Groningse wijk Lewenborg zijn 20 tot 25 woningen ontruimd. Het lek zit in een kruipruimte in een huis aan de Lichtboei. Een gasbedrijf heeft volgens de brandweer zeer hoge concentraties gas gemeten en sluit de gasleidingen af. Daarna gaat de brandweer zelf meten.
Het gaat om een blok van drie woningen. De gasconcentratie is volgens de brandweer "van dien aard dat snel ontruimen noodzakelijk was".
In eerste instantie is een straal van 50 meter aangehouden voor de ontruiming. De bewoners zijn opgevangen in wijkcentrum Het Dok. NOS.NL

DE WOONWAGENKAMP-HEREN (Nijensteinheerd)

Ja, het zijn allemaal heren. Maar bij nader inzien ontwaar ik toch ook een dame, en wel op de arm van de derde heer van links op de foto. Het waren warme, zeg maar hete, dagen. Een fietstochtje tijdens de een na laatste week van deze maand augustus bracht me op een middag bij het woonwagenkamp(je) aan de Nijensteinheerd. Vooroordelen over hennepplantages, sloopauto's en ondergrondse activiteiten vormden zich in het hoofd van uw blogger. Maar wat (weer) een misvattingen. Tenminste, voor zover het oog en het oor konden kijken en luisteren. En de neus kon ruiken. Openheid en hartelijkheid kwam hem tegemoet. Net als tijdens eerder afgelegde bezoekjes aan het woonwagenkamp aan de Froukemaheerd. Aan de rondscharrelende heren de vraag gesteld: Even op de foto? Aldus geschiedde. Zie ze trots kijken: Wij mogen er zijn. Zet ons er maar op. Hoezo sloopauto's? Er is een wegsleepregeling van kracht, en let vooral ook op de heftrucks.
De zon scheen en de stemmig was opperbest. Aan een paar rondlopende dames de vraag: Zal ik jullie ook even portretteren? Paniek alom. Zitten m'n haren goed? Zie ik er wel goed uit? Tja, vrouwen en foto's. Mannen zijn vaak eerlijker, openhartiger en rechtstreekser. Denk ik, maar ik kan het mis hebben.
Dit ben ik, zet mij er maar op. Eventueel met de blote bast. En doe mijn tatoeage er dan ook maar bij.

ONTVOERDERS KARDINGERPLEIN GEZOCHT

De politie zoekt hulp bij het onderzoek naar een gewelddadige ontvoering.
Een 25-jarige man werd op 17 april 2012 in de omgeving van het Kardingerplein door twee mannen in een auto gesleurd. Hij werd bedreigd en gestoken. Het 25-jarige slachtoffer wist te ontsnappen en werd opgevangen door een vrouw die hem vervolgens met haar auto naar Zuidhorn bracht.
De politie is op zoek naar deze vrouw. http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article9315641.ece/Getuige-ontvoering-gezocht

DE BEIJUMER OLYMPICS KOMEN ER AAN

Met dank aan een der coördinatoren van de Bonte Beijum Express. Zie het bovenste gedeelte van de flyer als de voorkant, rechts, en de achterkant, links. Het onderste gedeelte laat de binnenpagina's zien. U ziet hierop het programma van de Bonte Olympische Beijum Express. Het gaat weer gebeuren, de laatste drie dagen van de maand augustus verandert het terrein van het Trefpunt in een Olympisch Dorp. Voor de zevende keer op rij wordt dit kinderspektakel georganiseerd. Ondergetekende zal trachten het zoveel mogelijk te verslaan.

donderdag 23 augustus 2012

DE (AMATEUR)BAL ROLT WEER

Aan het begin van de avond bracht ondergetekende even een bezoek aan het Kardinge-Sportpark. Junior moest voor het eerst weer trainen, dus wat doe je in dat geval als vader? Kijken. En aanmoedigen. Héél negatief, maar misschien ook wel realistisch: Uw blogger heeft het even he-le-maal gehad met het edele(?) voetbalspel. Het heeft te maken met het drieletterwoord-seizoen dat Fc-Groningen achter de rug heeft, het debacle van de verwende voetbalmiljonairs tijdens het EK, en de abominabele prestaties tot nu toe van de FC. Ja, hobbyvoetballers, héél goed dat jullie weer in beweging komen, blijf vooral dromen over grootse prestaties. Maar ga toch even gauw fietsen!!

AH-MEINS BESTAAT DERTIG JAAR

Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar ik vind het een gemak om 's avonds om half tien, kwart voor tien nog even naar de lokale Appie te kunnen voor een handig boodschapje. Nog even een flesje wijn? Een broodje of beleg voor de volgende ochtend?
Bovenstaande foto is gemaakt op de dag dat ondergetekende van vakantie terug kwam. Nog even om half tien boodschappen doen. En een foto maken.
Twee dagen later begreep ik van de bedrijfsleiding van Meins dat er binnenkort iets te vieren valt: "Albert Heijn Meins bestaat binnenkort 30 jaar, en dat gaan we vieren. In week 41 wordt op maandagochtend (moet 8 oktober zijn, JF) een groot ontbijt georganiseerd voor Beijumers. De parkeerplaats voor het winkelcentrum zal vol komen te staan met stoelen en tafels, bij slecht weer gaan we de hele winkelpromenade volzetten en mensen tracteren op een ontbijt."

Het is nog steeds zomer. Maar ergens in het begin van de komende herfst gaan we het grootste ontbijt ooit in Beijum beleven.
Op de zwart wit foto kunt u nog even zien hoe het allemaal begon. Een noodwinkel in 1982. Locatie Sibrandaheerd. Ik ben even kwijt van wie de foto is, mocht degene z'n of haar naam er bij willen hebben, mail dan even naar Beijumnieuws@online.nl. Eventuele herinneringen of andere foto's kunt u ook mailen.
Nadere informatie volgt.
(Per ongeluk gaf ik in eerste instantie aan dat de winkel 35 jaar bestaat, moet natuurlijk 30 zijn)

WEER ZWEMMEN IN KARDINGERPLAS!

(Ingezonden)
Geplaatst: 06:39 uur, donderdag 23 augustus 2012

Foto: helder k/Flickr

De provincie Groningen heeft het negatief zwemadvies voor de Kardingerplas in de stad opgeheven.

De concentratie van blauwalgen in het water is sterk verminderd. Hierdoor is er nog maar een gering risico voor de volksgezondheid.

Zwemmers kunnen door blauwalg last krijgen van huidirritatie en maag- en darmklachten. Er staan borden bij de plas om mensen hierover te informeren.
Update 18.25 uur:
Kardingerplas vrij van algen
De provincie Groningen heeft het zwemverbod voor de Kardingerplas opgeheven. De afgelopen dagen is de concentratie blauwalg in het water dusdanig teruggelopen dat er geen gevaar meer bestaat voor de gezondheid van de zwemmers.(DvhN) www.dvhn.nl
Naschrift Johan Fehrmann: Volgens mij klopt de kop van de Dagblad-site niet helemaal, de plas is niet vrij van algen, wel is de concentratie sterk verminderd. Het komt wat over als gegoochel met cijfers, wat is een gering risico voor de volksgezondheid? Wanneer is het risico onaanvaardbaar? Waar ligt de grens?

woensdag 22 augustus 2012

WAAR IS DEZE GESTOLEN BIKESTEP?

Een lezeres uit de Isebrandtsheerd, naam en adres zijn bij ondergetekende bekend, mailde vanochtend de foto die u links ziet afgebeeld. Ze schreef er bij:

Beste meneer, 
Zou u bijgeleverde foto en tekst op de site van Beijum willen plaatsen?

Vanmorgen is tijdens onze training op de Kardingebult een van onze bikesteps gestolen. Op het gestolen exemplaar zat nog een bidonhouder met een flesje water. 
Deze bikesteps zijn erg duur, en maar op één adres in Groningen geleverd destijds. Ze zijn dus uniek hier in het noorden. Wie o wie heeft deze bikestep ergens gezien, of weet waar hij nu is. Er is inmiddels ook aangifte gedaan bij de politie. 
Dank voor het meedenken. 


Mochten lezers tips hebben die kunnen leiden naar het terugkrijgen van de bikestep aan de rechtmatige eigenaar, mail dan naar Beijumnieuws@online.nl.
U kunt vanzelfsprekend ook contact met de politie opnemen.

DE BOUWVAK(ANTIE) IS WEER VOORBIJ

Officieel eindigde de bouwvak-vakantie voor Noord Nederland op 17 augustus, maar in Beijum leek de rust op dit gebied nog te overheersen. Rond het kruispunt Beijum-Zuid heb ik gisteren en eergisteren nog geen activiteiten waargenomen, en ook rond de te bouwen woningen bij het Montessori-plein was het nog een stilte van belang. Maar het zal een stilte voor de storm zijn, over tien dagen komt de onvermijdelijke R weer in de maand. September, de maand waarin het (school)seizoen weer begint. De dagen worden zienderogen korter. Nog een paar weken en de bladeren zullen weer naar beneden dwarrelen.
(Vanochtend in alle vroegte werd er weer gewerkt bij kruispunt Zuid)

dinsdag 21 augustus 2012

AUTO IN DE SLOOT IN HIDDEMAHEERD

Lezer Gerrit Draaisma mailde bovenstaande foto's met onderstaande tekst:
Vanmorgen bij ons in de Hiddemaheerd een auto in de sloot, ik heb er een paar foto,s van gemaakt, Poort uit Hoogkerk heeft de auto er uit gehaald.
Het was gewoon een kwestie van handrem vergeten!!!!!

ONZE GEVLEUGELDE VRIENDEN

Ik ben niet zo van de afdeling biologie, en ik weet dientengevolge niet zo goed hoe de gevleugelde vrienden heten die u op bovenstaande foto kunt bewonderen. Eenden? Zwanen? Iets anders? U mag het zeggen. Het doet er eigenlijk niet toe, de gevleugelden vermaakten zich afgelopen week prima bij en op het fietspad tussen Beijum en Lewenborg.
De foto is is vorige week donderdag gemaakt, op de dag waarop 's avonds even de aarde beefde. Een lezeres reageerde op het 'schokkende' bericht met de mededeling dat het haar was opgevallen dat die dag de dieren zo onrustig waren geweest. Het schijnt inderdaad zo te zijn dat dieren  rampen en onheil kunnen voorvoelen. Wonderbaarlijk.
Onze gevleugelde vrienden op de foto vertoonden weinig onrust. Integendeel, de apathie straalde er van af. Fietsers moesten af en toe afstappen omdat de beestjes te laks waren om aan de kant te gaan en vrij baan te geven.

maandag 20 augustus 2012

DE KROMO-HULDIGING TE SAUWERD (video)


Zoals afgelopen vrijdag reeds werd beloofd: de video van de huldiging van Ranomi Kromowidjojo te Sauwerd. Op de video reed ze op een gegeven moment net voor me langs en had ik een vraag aan d'r paraat, maar een plotsklaps toeterend geluid vanuit de auto  gooide roet in het eten. Ook maar een paar grote foto's bijgevoegd. Op de twee bovenste afbeeldingen ziet u het enthousiaste publiek dat voor Kromo was uitgelopen. Middelste foto is voor haar ouderlijk huis genomen. Op de onderste foto ziet u de Noordelijke Olympische Kampioen tussen twee burgemeesters in staan. Peter Rehwinkel bood haar namens Stad een geschenk aan. Tussen Kromowidjojo en Rehwinkel staat een kunstwerk dat door een Groningse kunstenares aan d'r is geschonken.