Zo langzamerhand is ondergetekende aan het eind gekomen van het blogseizoen 2012/2013. Nog een paar dagen dan sluit dit digitaal wijktheatertje voor een paar weken. Het blijft tot nu toe onophoudelijk leuk en inspirerend om de groenste, mooiste en gekste wijk van de stad Groningen in woord en beeld via het www aan de lezersschare aan te kunnen bieden. Niet te vatten hoe je met een simpel cameraatje en een laptop een nieuwsmedium op kunt richten en uit kunt bouwen.
Of het verder allemaal leuk is binnen het digitale landschap? Dat zullen veel fotografen en verslaggevers op bijvoorbeeld de burelen van Dagblad van het Noorden ernstig betwijfelen. De digitale revolutie richt hier zo te horen een waar slachtveld aan. Tenminste, gebaseerd op verhalen die me ten gehore komen. Afgelopen week sprak ik een gerenommeerde fotograaf van het Hazewinkel-concern. Jaren van trouwe dienst heeft hij achter de rug. "Ik sta binnenkort op straat, alle fotografen moeten eruit."
Een Beijumse die stage loopt bij dé Krant van het Noorden: "De galgenhumor domineert. Iedereen is bang voor z'n baan."
De papieren Uk-krant verdween begin dit jaar. Vandaag in het nieuws, de makers van de bijna veertig jaar oude
Vera-krant gooien de handdoek in de ring.
Eveneens vandaag:
Op een terrasje in Spanje? Op de camping in Zierikzee? Of tijdens een wandeling in Wales? Dagblad van het Noorden lezen kan vanaf vandaag overal. Gratis, voor abonnees. Enige voorwaarde is het bezitten van een tablet of smartphone. Lees hier.
Hoe zal het verder op wijkniveau gaan? Gemeentelijke politici fluisterden ondergetekende in dat de wijkkranten een toekomstige bezuinigingspost zullen zijn. Wie wil er nog een maand wachten op 'nieuws' uit eigen wijk? Is wijknieuws via websites aangeboden niet veel goedkoper? Het Beijumer verhaal mag bekend worden geacht, terwijl heel Nederland een jaar of zes geleden de afslag naar 'Het Digitale Landschap' maakte, bedachten een paar figuren in de Groenste Wijk van de stad dat hun verenigingsblad qua pagina's uitgebreid moest worden. Dit onder het onnozele mom dat "lezers dit zullen waarderen." Een tragische gedachtegang, blijkt achteraf.
De wijk kent inmiddels twee bloeiende en toonaangevende digitale nieuwsmedia. Het genoemde verenigingsblad is geen partij meer en levert een hopeloze achterhoedegevecht om bestaansrecht. De smartphones hebben de toekomst, binnen een kwartier kan het meest actuele wijknieuws geconsumeerd worden.
Niet dat Lijn6 en
Beijumnieuws zelfgenoegzaam achterover kunnen leunen. De digitale revolutie dendert onherroepelijk door. Links en rechts vliegen me de tweets en facebookberichten om de oren. Af en toe gevuld met het meest actuele wijknieuws.
De papieren nieuwsmedia, zullen ze over drie jaar nog bestaan? Is
Beijumnieuws dan al weer achterhaald? De tijd zal het zoals altijd leren.
Afbeeldingen van
deze site.