zaterdag 30 september 2017

VIDEO BRUISEND BEIJUM"Ondanks de regen was het best vezellig druk. In het volgend voorjaar gaan we vol goede moed weer een braderie houden."
Aldus een der organisatoren van de vanmiddag op Plein Oost gehouden feestje. Video is van Ricardo Mulder.

DRUILERIGE START BRADERIE/BRUISEND BEIJUM (toch goede opkomst..)
De regen druppelt plagend en uitdagend neer op Plein Oost, alsof de weergoden denken: "Eens kijken of die Beijumers de rug rechten en er desondanks gewoon een feestje van gaan maken."
Nooit leuk natuurlijk, regen tijdens een wijkfeestje op een open plein.

Maar verrassend, de blogger telde tegen kwart over een vanmiddag ongeveer 150 aanwezigen. Verkoopsters achter kraampjes, organisaties die hun kunnen en aanbod aanprijzen, én, heel creatief en handig, de kinderen die vanaf kleedjes aan rommelmarktje doen zitten droog onder de balustrades

Zie foto's links en rechts, de bedoeling was eigenlijk dat de kinderen de binnenste cirkel van het plein in gebruik zouden nemen, rond de fonteintjes, maar nu zitten ze mooi droog met a.h.w. een langgerekte paraplu boven zich.

Beijum is een creatieve wijk, althans, er wonen veel creatieve mensen.
Zie foto boven, bewoonster Hanneke zet door middel van een hometrainer een spinnewiel in werking.

Foto links, tweede van boven, Beijumse Sabine van der Kolk staat met haar Studieblik ook achter een kraam, activeer het logo van Studieblik links voor meer informatie omtrent haar aanbod.

Foto rechts tweede van boven, helaas, een paraplu meenemen is wel zo handig. Maar tijdens het schrijven van dit bericht is het droog buiten....dames en heren...tot 17.00 uur.

Foto links beneden, natuurlijk kun je op een middag als vandaag ook wat lekkers en warms eten op het plein.
En ambassadeur Minze Boltjes zit mooi warm ingepakt in zijn rood/zwart geblokte jasje, heel anders dan toen hij hier op de foto ging.

Foto helemaal beneden ten slotte, ook de kinderen van Beijum laten zich niet uit het veld slaan door het herfstachtige weertype.
Gewoon in outfit met blote armen en frisse koppies een dansvoorstelling geven.

Beijum heeft veel danstalent, zoals het twaalftal dansertjes van dansgroep Delusion.

Kom op mensen, het is feest op Plein Oost, Bruisend Beijum, braderie, kinderrommelmarkt, Beijum40...
(De blogger is de rest van de middag niet in Beijum...foto's zijn welkom)
HERFST ROND DE BEIJUMERWEG (2)


In vergelijking met vorige week zaterdag is er nog weinig veranderd in het herfstbeeld van de Beijumerweg dat de komende twee maanden op Beijumnieuws zal verschijnen.

Zie foto. Duizenden en misschien wel tienduizenden bladeren op de voor- en verre achtergrond zullen de komende weken gaan verkleuren, loslaten en naar beneden gaan vallen.

De afgelopen week was nazomers. Op de verre achtergrond links langs de sloot zien we mensen kastanjes rapen. Helemaal achteraan komt een wit busje aanrijden.
Midden op de foto rechts zien we een jongentje met een kinderwagen en een meisje met een schepnetje lopen.
Links is de sloot keurig gemaaid, rechts staat het riet onverminderd hoog.

We gaan oktober in. Hoe zal het er hier over een week uitzien?
(Gisteravond sloeg het weer om...regen en onweer)

vrijdag 29 september 2017

RECREATIEPARK KARDINGE (33)Recreatiepark Kardinge heet eigen Sport en Recreatiepark Kardinge.
Recreëren kun je er genoeg, wandelen, luieren, zonnen, de hond uitlaten, fietsen, vliegeren.

De sportmogelijkheden mogen ook bekend worden geacht, je kunt er zwemmen, klimmen, er staat een ski-hal, er ligt een 4mijl-parcours, er zijn drie voetbalverenigingen gehuisvest op het sportpark langs het Koerspad, je kunt er golfen, skaten en de heuvel beklimmen.

Afgelopen dinsdag fietste de blogger van Beijum naar Lewenborg. Halverwege zag hij bij de Kardingerplas studenten van het nabijgelegen Alfa-college sportief in de weer.

Aan een der dames vroeg ondergetekende of ze misschien met een sportdag bezig waren? "Nee, we hebben een les."

De kinderen van basisscholen in Beijum hebben regelmatig een natuurles in de schooltuinen in het Groene Hart van de wijk.

De leerlingen van het naast kruispunt Kardinge gelegen Alfa-college hebben als het ware regelmatig een natuurles én sportles ineen in het vlakbij gelegen Sport en Recreatiepark Kardinge.

BRUISEND BEIJUM, BRADERIE, BEIJUM40, KINDERROMMELMARKT


"Er hebben zich al 23 kinderen aangemeld voor de kinderrommelmarkt, ik verwacht dat Plein Oost morgen als het mooi en droog weer is behoorlijk vol zal zijn."

Aldus een der organisatoren vanmiddag over de morgen te houden Bruisend Beijum-festival. Zie ook nog eens deze aankondiging van twee weken geleden.

Vorig jaar hield Bruisend Beijum niet over wat betreft aandacht en bezoek vanuit de wijk. Hoe zal het dit jaar gaan? Is Beijum klaar met georganiseerde wijkfeesten? Of komt er weer een oplevend enthousiasme en betrokkenheid bij de wijkbewoners naar boven drijven? We zullen het morgen zien.

Zoals eerder vermeld, er worden morgen verschillende evenementen ineen geschoven op Plein Oost. 'Uitmarkt Beijum', hier gaan de nodige instellingen en organisaties uit de wijk zich presenteren. Een braderie(ij) zoals die ook midden in de zomer op 24 juni werd gehouden, en tevens zal de aftrap van het verjaardagsfeest Beijum40 worden gehouden (Beijum bestaat in 2018 40 jaar). En dan is er ook nog de genoemde kinderrommelmarkt. Kinderen gaan op de binnenste kring rond de fonteintjes hun kleedjes met te verkopen spulletjes neerleggen.

De vrijwilligers van Beijum die zich voor het evenement gaan inzetten gaan morgen weer een grote klus klaren. Opbouwen van kramen, de hele middag aanwezig zijn, weer afbouwen....

Foto rechts,. de nabij gelegen kringloopwinkel is morgen ook open.
Volgens de weersvoorspelling zal het vanavond tegen 23 uur gaan regenen.

Zijn de weergoden Beijum morgen gunstig gezind, of gaan ze net zoals 24 juni (gedeeltelijk) de boel verpesten?

WAT VOOR WINKELTJE KOMT HIER NU WEER?


Het winkelpand recht tegenover het Gezondheidscentrum lijkt al weer enige weken leeg te staan, de deur zit tijdens verschillende bezoekjes van de blogger potdicht. En dat ook tijdens uren waarvan je zou verwachten dat er geld te verdienen zou zijn.

Veel ondernemers  hebben er geprobeerd een zaak neer te zetten, zoals schoonheidssalon/Beauty & Xtend de afgelopen twee jaar. Gifty's Afro hairsalon heeft er gezeten, ooit een computershop, kleding- en sieradenwinkel de Volle Tas

Zie foto, het ziet er toch keurig uit daar in het midden van de Emingaheerd tussen Winkelcentrum Beijum West en Dienstencentrum Beijum Oost.

Het zijn dappere onderneemsters geweest die er de afgelopen tien jaar een zaakje hebben opgebouwd,
Wie en wat zal er nou weer inkomen?

Midden in Beijum, het leukste winkelpandje van heel Beijum.

TALKSHOW STAND VAN STAD ONLINE (Met Beijums tintje)

Een beetje aan de late kant, maar beter laat dan nooit. De eerste aflevering van talkshow Stand van Stad. OOG-TV. Afgelopen zondagavond uitgezonden en nu ook online.

Met een nieuwe format, een Stadspanel die een ongezouten mening geeft over of de stad Groningen er voor- of op achteruit is gegaan (aan de hand van onderwerpen die besproken worden).

Waar moet het op 27 augustus door brand zwaar beschadigde casino terugkomen? Stadsbussen weren van de Grote Markt? Ok....en dan? Pendelbusjes? Wat vindt wethouder Paul de Rook?
Maar nog beter, wat vindt het stadspanel? Hoe heet die modekoning uit Winschoten? Hoezo krijgen fietsers in Paddepoel voorrang boven automobilisten op de Eikenlaan?

Stadspanel, zeg er eens wat van!
Zie het bonte gezelschap nog eens hier.
En bekijk desgewenst nog even de eerste aflevering. Zie video beneden.

Ondergetekende vervult een rol in het stadspanel.
Een uitzending bijwonen? www.standvanstad.nl

Video Van Beijum naar Stand voor Stad
https://www.groningerforum.nl/events/stand-van-stad
OpduikTv bezocht Beijumnieuws in het kader van Stand van Stad.

donderdag 28 september 2017

ONDERTUSSEN IN DE HUNZE (50)In Beijum wemelt het van de nauwe steegjes in allerhande kronkelig lopende woonheerden. Griezelig om er midden in de nacht door te lopen, want je kunt geen kant uit.

In De Hunze hebben ze ook steegjes, maar die lopen net zoals de wijk is opgebouwd helemaal rechtoe rechtaan.

Nu staat onze westelijk gelegen buur-wijk niet bekend om racende brommers en motoren, maar toch is er iets bedacht om aan het einde van een lange steeg (zulke lange stegen heeft Beijum niet) een snelheidbelemmerende attribuut te plaatsen.

Zie foto's. Ijzeren schagen moeten voorkomen dat racers die vanuit een dergelijke steeg komen pardoes een haaks lopende straat in kunnen scheuren.

 Als de blogger zich niet vergist us dit de Tijenstraat.
De ijzeren schagen zullen er niet alleen staan om brommers en scooters af te remmen, maar ook om fietsers met haast te dingen om rustig de Tijenstraat op te rijden.

SOCIAAL VUILNIS IN BEIJUM (38)


Beijumers zijn een ontzettend aardig en vrijgevig volkje. Het kan niet genoeg herhaald worden. Los daarvan zijn ze ook nog enorm creatief en sociaal.

Zie foto boven. Een cadeau gegeven stoel stond afgelopen weekend in de bocht in wijkring Amkemaheerd. Op de achtergrond zien we de sporthal.
De stoel had een of twee kortere poten. Wat doe je dan? Je legt natuurlijk een of meerdere stenen onder de korte poot om het evenwicht te kunnen bewaren.
Maar gaat/ging dat hier (foto) wel helemaal goed gulle en onbaatzuchtige gever? De achterste poot wordt ondersteund. Maar de voorste niet.

Of was het de bedoeling dat de ontvanger een oefening in balanceren werd aangeboden?

Foto linksboven dan. Ach mensen wat lief. Je zult maar een poesje of een marmot of een cavia hebben en je wil er mee op reis. Zou een konijntje er ook nog inpassen?

Neemt u maar mee, gratis en voor niks.

Foto rechtsboven dan. Ja hoor eens gemeente Groningen, ik verbouw iets in mijn huis en ik heb hout over. Hoezo moet ik dat zelf afvoeren?

Daar zijn jullie toch voor?


Foto links tweede van boven. Is dat een of andere inbouw-apparaat voor in een keuken?

Het zag er zo uit, het stuk ijzer dat beneden op de straattegels staat was uitschuifbaar, als je het ding optilde rammelde dat naar beneden.

Voor de handige klusser? Stel dat het nou net van pas komt, dat je er net naar op zoek bent?

Foto rechts tweede van boven dan. Wat een zare tafelblad. Of is het wat anders? Zwaar hout in elk geval.
En kom op, persoon die het cadeau in ontvangst wil nemen, die vuilniszakken mogen er toch ook wel bij?

Een gegeven paard niet in de bek kijken hoor!

Foto links, derde van boven dan. Het wordt kouder, de herfst is begonnen. Wat ontzettend lief om dan wat extra kleren bij de containers neer te leggen.

Er zijn vast mensen die zich geen nieuwe trui of jas kunnen permiteren. En dan is dit toch maar weer mooi meegenomen. Is het trouwwens een jas? Een broek? Ok. niet te kieskeurig zijn alsjeblieft.

Foto rechts beneden. Autobanden zijn duur hoor. Waarom niet een exemplaar te geef aanbieden?

En, kritische lezer, als u denkt dat het profiel versleten is, dan kunt u de band toch altijd meenemen om er iets anders mee te doen?

Misschien voor een zandbakje voor uw peuter? Er een bloemperk van maken voor in de tuin? Niet zo negatief doen hoor.

Foto linksbeneden, de circel is bijna rond, we beginnen met een stoel en we eindigen ermee. Deze voor in de keuken? Voor aan de etenstafel?

Eindigen ermee? Nee, toch niet. Op de valreep, het is weer voorbij die mooie zomer. Zie beneden. Hoezo mijn afgedankte parasol met stalen frame naar het grofvuil-station brengen?

We hebben toch een milieudienst? Hupakee, gewoon in de bosjes ermee.

Of kan iemand er nog wat mee?

Ps. Toch nog meer giften, helemaal helemaal onderaan ligt rechts een of andere elektrische apparaat.

En helemaal helemaal links onderaan, wat is het leven zonder stoelen?

Neemt u maar mee, twee exemplaren voor in de tuin. Of beter gezegd, voor in de schuur of op de vliering.
Niet eerder buiten zetten dan volgend jaar april hoor!

Graag voor de komende maanden winterkleren, schaatsen, sleetjes en handschoenen langs de wg leggen.

En hebt u soms een houtkachel te geef?

Op het laatst zijn tijdens het schrijven van dit bericht nog foto's van 'Sociaal Vuilnis' van de afgelopen maand opgedoken.
Zoals helemaal rechtsonder, twee beklede stoelen. De relatie tekst en plaatsaanduiding van de benedenste foto's kan enigszins door elkaar heen lopen.

EEN VERVELENDE AANVARING MET EEN KWAL VAN EEN VOGEL


"Jullie rare mensen denken dat jullie heel wat kunnen, maar in feite hebben wij vogels heel wat meer in onze mars dan jullie."

Enige tijd geleden interviewde de Beijumblogger een vogel die bovenop een lantaarnpaal langs de Koersweg zat. Zie foto. Links ligt de Froukemaheerd, rechts de Holmsterheerd. Rechtdoor gaat het het Kardingerpark richting Lewenborg in.
Mevrouw de Vogel zit naar eigen zeggen hoger dan de Klimtoren...

Het beest trok de aandacht van ondergetekende omdat hij zo ongelooflijk arrogant en minachtend naar beneden zat te kijken.

Hé vogel, ik maak even een foto van je en ga je een paar vragen stellen, ok?

Een minzaam knikje volgde. En op z'n Vogels: "Ga je gang dom Beijumbloggertje, als je maar gaat opschrijven wat ik je vertel."
Het klonk erg vanuit de hoogte, en ondergetekende kreeg visioenen over een windbuks en een katapult om het kreng daarmee naar beneden te schieten.

Gewoon correct blijven. Altijd het beste. Mijnheer Vogel, wat doet u daarboven op de lantaarnpaal? Het beest antwoordde lijzig: "Ben jij nou de zelfverklaarde Beijumwatcher? Zie je niet dat ik geen mijnheer maar een mevrouw ben?"

De Beijumblogger beheerste zich en hij antwoordde half pesterig en wraaknemend: 'Bent u dan een genderneutrale mevrouw?'

Foute boel. De vogel rechte haar rug, scheet een wit stuk stront naar beneden en kwetterde: "Ach wat probeer je toch altijd leuk te doen, wil je soms de lachers op je hand krijgen? Wij van Facebookpagina 'Vogels boven Beijum' vinden jouw maar erg zielig en aandacht-trekkerig. Ik ben mevrouw Vogel en geen mijnheer Vogel, is dat nou zo moeilijk voor je?"

De Beijumblogger wilde protesteren, maar de vogel poepte nog een stuk stront naar beneden. Bijna raak. "Hou je kop. Zie je die kinderachtige mensen-klimtoren verderop? En zie je hoe hoog die is en hoe hoog ik hier zit? Verbeeld je maar niks mens met je zogenaamde leuke maar o zo kinderachtige stukjes die ik soms op het Wereldwijde VogelWeb lees. Wij vogels hebben veel meer in onze mars dan jouw en al je stompzinnige soortgenoten bij elkaar. Kunnen jullie ook vliegen?"

Luid kwetterend vloog ie weg. "Laat de foto maar op je zielige blog zien om aan te tonen dat ik veel hoger zit dan die kinderachtige toren van jullie. Verder schrijf je maar wat je wil, maar je bent echt niet lollig hoor!"

Wat een vijandig beest. En waarom? De blogger heeft zich vlakbij eigen wijk  nog nooit zo bekakt en vernederd gevoeld.

woensdag 27 september 2017

BEIJUMBORG (82)


Afgelopen vrijdag mocht ik in Arnhem de schrijver Adriaan van Dis interviewen. 

Voor de jongere lezers: Adriaan van Dis is niet alleen schrijver van een aantal prachtige boeken, maar hij presenteerde tussen 1983 en 1992 (alweer heel lang geleden dus) een geweldig goed bekeken TV-programma over literatuur: “Hier is.....Adriaan van Dis”, zo heette het. In die jaren was het zo dat, als je uitgenodigd werd voor dit programma, je boek vrijwel altijd een bestseller werd. Kom daar nu nog maar eens om: zelfs Matthijs van Nieuwkerk krijgt dat in DWDD niet meer voor elkaar. 

Op het fantastisch mooie nieuwe station van Arnhem wachtten de organisator van de avond en ik de schrijver op, en samen liepen (ik strompelde trouwens meer dan dat ik liep, vanwege ‘hielspoor’) we naar de dichtbij gelegen Koepelkerk, waar zich even later zo’n 350 belangstellenden meldden. Het werd een leuke avond, met veel humor en ook eerlijkheid. Van Dis sprak bijvoorbeeld openhartig over zijn depressie, die hem getroffen had na het verschijnen van zijn vorige boek (een fraaie vertelling over de relatie tussen een stokoude moeder en haar zoon, getiteld “Ik kom terug”), maar ook over zijn - volgens eigen zeggen - vreselijke schooljaren in Het Gooi. Hij las voor uit zijn laatste boek “In het buitengebied” en zat de hele avond op zijn praatstoel. Voor een interviewer is zo’n avond een ‘makkie’: je bent meer aangever dan vragensteller, en dat vind ik wel een mooie rol.
Han Borg, links, en Adriaan van Dis

Om 22.41 uur vertrok mijn trein naar Zwolle, en tot Olst (boven Deventer) verliep alles volgens plan. Maar daarna liep het in de soep met deze literaire expeditie. We bleven stilstaan in Olst, en de conductrice meldde dat dat was vanwege ‘politie-inzet bij supportersproblemen in Zwolle’, waardoor onze trein even niet het station van Zwolle in kon rijden. Na ruim twintig minuten in het altijd mooie maar ook stille Olst gestaan te hebben begonnen we toch weer te rijden. En twintig minuten later gleden we station Zwolle binnen. Ik strompelde naar het perron waar de ook sterk vertraagde trein naar Groningen zou vertrekken, en werd daar getrakteerd op een toneelstuk voor 30 ME’ers, drie luid blaffende herdershonden en ietwat meer hooligans, één perron verderop. Die hooligans werden één voor één uit de trein gehaald, en vervolgens met een plastic strip geboeid, en afgevoerd. 

Waar ging het om? Wel: de voetballers van de eerstedivisieclub Go Ahead Eagles hadden in Emmen gelijk gespeeld tegen de lokale club aldaar. Op de terugweg van de ‘supporters’ van de Eagles was er een oproep aan rivaliserende PEC-supporters gedaan om even lekker te gaan matten op station Zwolle. Zwolle ligt, zoals u weet, op de treinroute van Emmen naar Deventer.....en er schijnt sprake te zijn van een enorme rivaliteit tussen ‘supporters’ uit Deventer en Zwolle. Nou: dan zorg je er dus voor dat midden in de nacht een groot aantal treinen naar knooppunt Zwolle wordt vertraagd, met honderden reizigers die daardoor hun eindbestemming niet of ver na middenacht gaan bereiken. Leuk he, dat voetjebal?? 

Ik ben het zo langzamerhand spuugzat om zoveel overheids- en ander geld naar dit soort activiteiten te zien gaan. Wat denkt u dat dat kost om tientallen ME’ers midden in de nacht urenlang op te roepen, om al die idioten af te voeren en te verhoren, om taxi’s voor onschuldige treinpassagiers te regelen, advocaten te betalen (want geld voor rechtsbijstand hebben die loosers natuurlijk niet)....kortom: afschaffen dat betaald voetbal! Of ben ik nu een boze burger, die zwaar overdrijft? 

Geef mij toch maar liever een goed boek, en een aardige schrijver. 

Han Borg

BROOD KUN JE OOK WEGGOOIEN IPV HET OP TE ETEN


"Er zijn dagelijks een aantal kinderen in Beijum die hun vermoedelijk met liefde door vader of moeder gemaakte boterhammen voor de prullenbak voor het pand waar ik verblijf gooien. Een foto maken vond ik ook weer zowat, dus dat heb ik niet gedaan."

Aldus een zojuist binnengekomen berichtje van een Beijumer die doordeweeks in de buurt van Plein Oost bivakkeert.

Brood weggooien. Toevalligerwijs, of helemaal niet..., maakte de Beijumblogger eergisteren de foto die we boven zien afgebeeld. We zien tien  tot twaalf broodjes of boterhammen in het gras liggen. Wibenaheerd.
 Foto is ook in de buurt gemaakt van degene die melding deed van de vondst van brood in een vuilnisbak.

Wat nou kinderen, jullie die zoiets doen, eten weggooien, gaat een patatje er overdag misschien beter in? Of zijn dit, foto. cadeautjes voor honden die er langs lopen?

POEZEN IN BEIJUM (14)


Een roofdier behoort een schutkleur te hebben. Zo onzichtbaar mogelijk voor prooien zijn.

Zie foto, een poes tussen gelijk gekleurde herfstbladeren.
Wat zijn ze innemend voor vele katten en poezenliefhebbers. Ach, wat lekker aaibaar. Kopjes gevend.

Maar in feite: poezen en katten, wat een tuig. Medogenloos vogeltjes (mussen) en muizen opjagen, kapotscheuren en oppeuzelen.

Nogmaals de foto. Een roofdier. Een moordenaar. Loopt zomaar vrij op straat rond in Beijum.

"Nou niet zo negatief doen blogger, mijn poes is een schatje." Hoort ondergetekende de zich aangevallen poezenbezitter uit de wijk denkbeeldig zeggen.

Prima. Wees er blij mee. Maar hoeveel natuur-moorden heeft je schattige huisgenoot op zijn of haar geweten?
Jazeker, de wet van de natuur, van de jungle, recht van de sterkste, etc.

Maar toch even.

DE JEUGD HEEFT GEEN ZIN IN GANZENBORDEN (maar wil racen)


Het was vast een goedbedoeld idee, zoals zovele ideeën die de 'leefbaarheid' in een straat of wijk moeten verbeteren goed bedoeld zijn. Maar hebben beleidsbepalers wel aansluiting bij de belevingswereld van jongeren? 

Het is nooit een succes geworden.

Drie jaar geleden werd het plan gelanceerd om de jeugd uit de Barmaheerd een groot ganzenbord op straat aan te bieden. In juli 2014 zag het door een kunstenares gemaakte bonte bordspel op stenen het levenslicht, zie nog eens dit bericht

Bijna een jaar later lag het straatspel er vies en belabberd bij.

Zo'n ganzenbord is toch ook helemaal niet spannend of vet cool? Nee, racen is veel cooler. Laten we het extra spectaculair maken, een partij stenen neerleggen, planken erop en de lucht in racen.
Het zou veel steiler omhoog moeten lopen, zodat je meters de lucht in kan schieten.

Is er misschien een kunstenaar voorhanden die een schuin omhoog lopende springschans kan fabriceren, eentje met een beste landings-kussen erachter? Wellicht is er subsidie voor te krijgen.

Leefbaarheid in een wijk willen creëren. Heel mooi. Maar bevoogdende projecten, daar snuift de jeugd de neus voor op.

dinsdag 26 september 2017

UIT DE OUDE DOOS (342)Bovenstaande afbeeldingen staan op Facebookpagina Reunie Beijum jeugd jaren 80.
Er staat bij, en vorig jaar gepost:

Albert van Balen stuurde ons 2 foto's van de fietscrossbaan in Beijum.(jaren 80)..hijzelf had ze gekregen van 'n bewoner uit Beijum.

Terzijde, mocht iemand een link van de besloten Facebook-groep weten te regelen, mail die dan even door naar Beijumnieuws@hotmail.com

Ala alles klopt moet dit (foto's) dus de begintijd van het Pedalpark zijn dat al sinds jaar en dag tussen de Grevingaheerd en Jaltadaheerd in ligt zijn.

Waarschijnlijk zien we op rechter foto achteraan de contouren van huizen langs de westelijke ringweg en staat basisschool de Beijumkorf rechtsachter voor de puntdaken aan deze kant van de wijkring.

Kan iemand vertellen wat de bedoeling is van Reunie Beijum jeugd jaren 80 is? Gewoon een Facebookpagina, of komt er nog iets concreets achter weg?

Beijumnieuws@ziggo.nl

POLITIEWERK-INKIJKJE VOOR JEUGD BIJ WIJ-BEIJUM


"Dit is georganiseerd vanuit WIJ Beijum Jeugdwerk. Het is de bedoeling dat we kinderen in aanraking brengen met alle facetten van het politiewerk. Niet alleen met de negatieve kantjes van het werk, maar ook met de positieve dingen."

Een politieauto met blauw zwaailicht stond gistermiddag op het voormalige schoolplein van de Doefmat, tegenwoordig parkeerplaats van WIJ Beijum.  Zou er wat gebeurd zijn?

Nee, gelukkig niet, de Beijumblogger zag lachende kinderen en een ontspannen kijkende wijkagent naast de auto staan.
Natuurlijk wilde het gezelschap wel even op de foto, zie het resultaat boven. De agent droeg een  naambordje met daarop J.P. Ytsma geschreven (27/9; 12:50 uur, moet Yska zijn, zie reactie). Voor zover bekend geen bekende in Beijum, maar dat doet er niet toe. Het jongetje dat we op de voorgrond zien zwaaide met een knuppel waar je beter geen klap mee kunt krijgen. Naast hem stond een jongetje met korte broek aan en met een ME-schild in de aanslag.

Een maatschappij zonder politie zal een chaos worden. Beter met. Maar jullie zijn geen vrienden als je een bekeuring uitschrijft aan iemand. De lachende wijkagent: "Nee, maar het is ook niet leuk om er een uit te schrijven, daar geniet geen agent van."

Er is amper een mens te vinden die in zijn leven niet met de politie in aanraking komt, in wat voor opzicht dat ook maar mag zijn. Deze kinderen hebben hun eerste ervaring binnen, een positieve ervaring. En dat is niet verkeerd.

IS DIT EEN FLITSER? EEN OF ANDERE TELLER BIJ AFSLAG BEIJUM ZUID?


Tussen de kruispunten Kardinge en Beijum Zuid zit boven op de berm een in oranje gestoken mannetje achter een tafel.
Beneden staat iets wat op een snelheidsmeter en flitser lijkt.

Zal het een flitser zijn? Meestal worden dit soort dingen (snelheidscontroles) toch door de politie uitgevoerd, zou je denken.
Het mannetje lijkt een luizenbaantje te hebben, lekker vanachter een tafeltje je werk doen. Zou het geld ook binnenstromen?

Wie weet wat hier gaande is? Beijumnieuws@hotmail.com

TWEE GEVONDEN HONDENRIEMEN IN PLUKBOS KARDINGE


"Kun jij ze even online zetten? Dan is er kans dat twee hondeneigenaren de riem van hun huisdier terugkrijgen."

Een buurtgenoot die actief is in Plukbos Kardinge aan de deur. "Ik heb me laten vertellen dat vooral het rode exemplaar behoorlijk prijzig is."

De blogger wordt gevraagd en hij draait. En al publicerende vraagt hij zich af hoe het kan dat de twee hondenriemen in het plukbos zijn achtergebleven. Werden de honden er soms los gelaten?
Daar gaat hij verder niet over. Maar hij is wel nieuwsgierig.

Van welke hondenbezitters zijn de hierboven afgebeelde hondenriemen?
Beijumnieuws@hotmail.com

maandag 25 september 2017

COLUMN UIT LEWENBORG (65)Genderneutraal…Wat voor kleur krijgen de beschuit met muisjes?

Laat ik beginnen met dat ik de ophef om dit woord totaal niet begrijp. Meisjes dragen roze kleren en jongetjes hebben blauwe kleren. Dat is er bij de geboorte toch al ingestampt? Kijk maar naar de beschuit met muisjes. Roze muisjes voor een meisje en blauwe muisjes voor een jongetje. Wat voor kleur gaat dit dan worden bij het genderneutraal? Grijs met wit, lijkt mij wel geschikt.

Dit gender neutrale gedoe wordt weer een eindeloze discussie, die eigenlijk helemaal niet nodig is. Iedereen weet toch wel dat je meisjes-meisjes hebt en meisjes die wat stoerder zijn dan een ander. Logisch dat juist die meisjes stoerdere kleren aan willen hebben. De meisjes-meisjes hoeven niet bang te zijn dat hun favoriete kleur roze gaat verdwijnen. Er zijn namelijk ook genoeg jongetjes die roze helemaal geweldig vinden en dat zijn dan de jongetjes die wat zachtaardiger zijn of al op hele jonge leeftijd denken te weten, dat ze anders zijn. So what? So be it.

Dit alles is begonnen omdat de Hema met dé tijd meegaat, waarin je gewoon dat leuke felle groene T-shirtje voor je zoon kan gaan kopen. Ik vind dan ook dat het woord ‘genderneutraal’ gauw naar de achtergrond moet verdwijnen. Wat een poppenkast zeg… om niets.

Je kan ook denken dat de jongens en meisjes nu eindelijk uit hun hokjes bevrijd zijn. In kledingwinkels had je een kinderafdeling voor zowel jongens als meisjes. Nu dat wegvalt en het één afdeling wordt, heeft iedereen zijn mond er vol van? Kom op toch mensen, doe niet zo zielig.
Mijn vriendin en ik waren vroeger ook halve jongens, qua kleding en gedrag bedoel ik. Nette meisjes kleren waren aan ons niet besteed. Meisjes-meisjes dingen zoals poppen en dat soort fratsen? Nee, daar deden wij niet aan mee. Wij voetbalden, gingen skaten, roeiden en klommen in bomen. Wij waren twee stoere meiden en daar paste geen roze bij. Alleen op zondag als we naar oma gingen, dan hadden we nette kleren aan. Dit onder luid protest van ons, want ook daar gingen wij buiten spelen. 


De rokjes bleven ons gelukkig bespaard. Later toen wij uitgingen naar discotheken en zo, gingen we gewoon naar het herentoilet, als er weer eens een lange wachtrij bij de damestoiletten was. Daar hadden en hebben wij geen gender neutrale wc voor nodig. Ik zie het probleem dus niet zo...
Een man is een man als hij staand gaat plassen, of hij nu iets van roze aan heeft of misschien zelfs een jurk. Hooguit de nette opgevoede man, die gaat erbij zitten. Alleen maar van het ‘bril staat omhoog’ gezeur af te zijn. Als vrouwen een spijkerbroek dragen, wil dat toch ook niet zeggen dat zij staand plassen?

Straks komt er nog genderneutraal ondergoed voor volwassenen. Een string met een gulp bijvoorbeeld. Ja, hilarisch toch?


2017©Vlindertje73

NIEUWSTE WIJKKRANT DE BEIJUMER IS UIT


Meestal zit er een maand tussen het verschijnen van twee wijkkranten, maar in verband met planning, tot kerst aan toe, valt de nieuwste editie van wijkkrant De Beijumer reeds drie weken na het verschijnen van het vorige nummer bij Beijumers met een NEE-JA sticker of helemaal geen sticker op de klep van de brievenbus naar binnen.

Er valt weer van alles te lezen. Een vogelvlucht-artikel over de afgelopen weken en over wat Beijum binnenkort te wachten staat (Bruisend Beijum, Braderie, Beijum40...30 september). En wederom een bericht over een ondernemer in de wijk (klussenbedrijf Martin Heller), iets over een wijkinloop, een column van Arjan de Rooij, een nieuwe bijdrage van kruidenvrouw Saskia Nieboer, een kunstartikel, twee midden pagina's met najaars-activiteiten....en meer.
redactie@beijumer.nl

UITGEBREIDE RENOVATIE HUIZEN WILKEMA-SCHELTEMAHEERD


De huurhuizen in Beijum Noord, langs wijkring Amkemaheerd. krijgen of hebben een uitgebreide renovatiebeurt (gekregen).

Vorige week woensdag publiceerde Beijumnieuws er een bericht over. Mét een lezersvraag erbij. Wat zijn ze er zoal aan het doen? Wat wordt er gerenoveerd? Zie nog eens dit bericht

Lezer Mark woont in het betreffende huizenblok dat op de foto van afgelopen woensdag staat.
Hij mailde (en dank daarvoor, heel attent):

De werkzaamheden:
  • Asbestsanering. Bepaalde platen met asbest, aan de buitenkant, worden vervangen door gewoon hout. Dit was geen gevaarlijk asbest, als ik de werklui mag geloven. Ik heb het nagevraagd. Maar de asbestsaneerders waren wel mooi in speciale witte pakken.
  • Houtrot tegen gaan. Stukken rot hout zijn verwijderd,  Delen zijn compleet vervangen, een ander deel is opgelapt met ander hout en een soort groen spul. Hier zijn ze bij mij nog mee bezig.
  • Nieuwe glazen en ramen. Bij mij zijn er 7 ruiten vervangen, waarvan 1 in de douche. Ook worden ze dichtgekit. Niet al mijn ramen worden vernieuwd trouwens. Ook hier zijn ze nog niet 100% klaar mee.
  • Voegwerk herstellen. Echt alle voegen van hele blok zijn verwijderd en vervangen met nieuw cement achtig spul.
  • Buitenkant wordt houtwerk geschilderd. Dit heb ik nog niet gezien.
  • De galerijvloeren worden gecoat.
  • Mijn dakraam is vervangen

Dit project is van de Huismeesters.
Niet alleen de Wilkemaheerd en de Scheltemaheerd moeten er aan geloven.
Ook is de Eilardaheerd gedaan.