zondag 30 juni 2013

DE OMLEIDINGS- / OMGEDRAAIDE BORDEN

De vakantieperiode nadert, dé tijd van wegwerkzaamheden en omleidingen. Waarom ze dat in deze periode doen? Waarschijnlijk omdat er dan minder verkeer op de weg is, minder opstoppingen, file's etc. Op de foto ziet u een wagen met omleidingsborden over de Beneluxweg, ter hoogte van Beijum, rijden. De chauffeur had z'n wagen volgeladen. Nee, niet met oude wijven:
Ik heb m'n wagen volgeladen
vol met oude wijven.
Toen we op de markt kwamen
begonnen zij te kijven
Nu neem ik van mijn levensdagen
geen oude wijven op m'n wagen.

Helaas is geen You tube filmpje van het nummer te vinden.
Er zaten geen oude wijven in de wagen maar omleidingsborden. In het gekste geval moet de chauffeur die de wagen rijdt zelf met omleidingsborden en al omrijden als hij van A naar B wil.
Ondertussen vraagt ondergetekende zich af waarom de twee borden die u langs de weg kunt waarnemen zijn omgedraaid. Neem de voorste, is er ineens geen slipgevaar meer?
Wat zal er op het achterste bord staan? Voor wandelaars die langs de weg lopen? Dit? Een beetje flauw, maar apart dat de auto met omleidingsborden  langs omgedraaide borden rijdt. Of de borden met een reden zijn omgedraaid, of dat het een vandalistische actie is geweest, ik zou het niet weten.

MARKTPLAATSJE BEIJUM?

Zo af en toe komen verzoekjes van lezers binnen om iets te koop aan te bieden op Beijumnieuws.  Ondergetekende is er nog niet over uit of hij een soort van 'Marktplaatsje Beijum' gaat beginnen. Een schilder nodig? Op willen passen? Een tafel in de aanbieding? Een kennismakingsadvertentie? (Leuke Beijumer zoekt...). Ruilhandel? Als u mijn badkamer saust, dan doe ik uw tuin? Wie weet.

Dit kwam de laatste weken binnen:
Gezocht: woonruimte. Het liefst woonkamer, keuken, toilet/douche + slaapkamer. Huur tot 500 euro per maand. Wil ook wel kopen. (Door man die tegen de 50 loopt).

Aangeboden: Ongeveer 250 elpees uit de zeventiger en tachtiger jaren. Pop, jazz, klassiek. Veel krassen, maar ook kwalitatief goede elpees. T.e.a.b.

Suskes en Wiskes, Olivier Bommel (een heer van stand) Sjors en Sjimmie en een complete Scheurkalender van van Kooten en de Bie uit de jaren tachtig. Ook vakantieboeken van Sjors en Sjimmie.

Wie kan/wil videobanden (vhs) digitaliseren?
Beijumnieuws@online.nl

LEKKER GEZOND AANMODDEREN (Bij de Mallemolen)


Het was feest vandaag bij kinderdagverblijf de Mallemolen. Wat is er leuker voor een kind als je je even uitgebreid vies mag maken en jezelf laat insmeren met modder? In de Mallemolen, als onderdeel van de Boerderijum, werd het negatief klinkende woord 'aanmodderen' van z'n smetten ontdaan. Aanmodderen is fijn, lekker en.....ook nog eens gezond.
Hoewel gezondheidsexperten aanraden om je kinderen niet in de modder te laten spelen, zien veel mama's daar geen graten in. En wat blijkt? Het moederlijke instinct heeft gelijk, want volgens recent onderzoek vermindert zo de kans op allergiëen. Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen kwamen tot die conclusie na een onderzoek bij 411 kinderen. Ze volgden hen van bij de geboorte tot hun 12 jaar. Zo konden ze vaststellen dat er een directe link is tussen het aantal verschillende bacteriën in het lichaam van een kind en de kans op het ontwikkelen van allergieën in hun latere leven. De kinderen die vaak werden blootgesteld aan bacteriën, bleken namelijk op latere leeftijd beter bestand te zijn tegen ziektekiemen.


.
Onderzoeksleider professor Hans Bisgaard: "Het is belangrijk om op jonge leeftijd in contact te 
komen met verschillende soorten bacteriën, want dan is je immuunsysteem nog in volle ontwikkeling." 
Eén op de vier mensen krijgt tegenwoordig te maken met één of andere allergie. Dat het cijfer de laatste jaren drastisch gestegen is, kunnen we volgens wetenschappers toeschrijven aan de overdreven hygiëne-bezorgdheid van de hedendaagse ouders. (lbs) Lees hier. (foto onder: een blote voeten-modderpad bij de Mallemolen) Het modderspektakel duurt nog tot 16 uur!

VANDAAG MODDERMIDDAG IN DE BOERDERIJUM

Het is vandaag internationale modderdag. Zie ook deze aankondiging van eergisteren over een modderpartij bij de Boerderijum.
Eigenlijk staat dit bord verkeerd, zie foto. Het staat bij het tijdelijke kruispunt bij Beijum Zuid. De meeste bezoekers zullen via de afslag Beijum Noord naar de Boerderijum gaan. Per fiets of wandelend is nog beter. Op internet valt te lezen dat de internationale modderdag reeds op 28 juni, eergisteren, viel. Maar wat maakt het uit, in de groenste wijk van de stad kun je elke dag wel een modderpartijtje organiseren. De Boerderijum dus. Vanmiddag! Nee, is al begonnen, het duurt van 11 tot 16 uur!
(Een foto is welkom)

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (152)

Wereldwijd komen er ongeveer 60.000 soorten snuitkevers voor. In Nederland zijn 476 soorten waargenomen. Snuitkevers danken hun naam aan de soms sterk verlengde kop met de tasters die vaak in het midden of helemaal vooraan zitten. De lichaamslengte varieert van 0,1 tot 9 cm. Het lichaam is vaak onopvallend gemarmerd, soms juist zeer kleurrijk met metaalglans of bonte vlekken. De antennen zijn meestal samengesteld uit 11 geledingen, die gebogen of geknikt zijn. Een aantal soorten is zeer berucht om de schade die toegebracht wordt door de vraat aan granen en andere planten die dienen als voedsel voor de mens.

De hazelnootboorder is een 6-9 mm lange snuitkever. De bovenzijde is bruingeel en enigszins gespikkeld. De dekschilden zijn met schubjes bedekt, de snuit is zeer lang en smal, vooral bij het vrouwtje. De hazelnootboorder komt vooral voor in grote delen van West- en Midden-Europa. In Nederland voornamelijk bekend uit het binnenland. De volwassen kever is in juni op bloemen te vinden, vooral op meidoorn.

Voor de voortplanting is de kever streng gebonden aan hazelnoten. Hij bezoekt vooral roosachtigen en voedt zich met bloesem, bladeren en vruchten, onder andere kers. Voor de voortplanting vliegt het vrouwtje naar een hazelaar en bijt met haar lange snuit een diepe schacht in de jonge, nog groene noten. Het vrouwtje legt ongeveer 40 eieren. Meestal wordt er één ei in het gat van een noot geschoven. Het ei komt na een dag of 10 uit. De larve ontwikkelt zich in 4-5 weken in de noot. In de herfst bevrijdt de volgroeide larve zich uit de inmiddels afgevallen noot door zich een weg naar buiten te knagen. De larve overwintert in een zelf gesponnen zijden cocon in een holletje in de bodem. De witte, vrijwel onbehaarde larve heeft, typisch voor snuitkevers, geen poten en lijkt daardoor op een made, maar is duidelijk van een echte vliegenmade te onderscheiden door een goed ontwikkeld kopkapsel met stevige kaken. De larve verpopt zich in de bodem en komt in het voorjaar te voorschijn als kever. Sommige larven kunnen ook 2-3 jaar in rust blijven.

(Info: SoortenBank.nl, Wikipedia en deheimanshof.nl)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 29 juni 2013

EVEN DE TUIN BIJWERKEN

Het is zo'n zaterdagmiddag waarop het lekker is om even in de tuin te gaan werken. Vond ook de mevrouw die u op de foto bezig ziet. Locatie, Emingaheerd. "Ik woon hier al 31 jaar en hoef hier nooit meer weg." Is het fijn om even met je tuin bezig te zijn? "Ik zal je vertellen, dat mag je wel weten, dat ik een contract met Patriomonium heb, ik betaal een paar euro per maand voor tuinonderhoud, dat zit bij de huurprijs in. Alleen  zijn ze al twee jaar niet meer langs geweest." Oh, en je betaald er wel voor? Ja, behalve een beetje vlug grasmaaien en schoffelen doen ze niks, daarom moet ik de beplanting zelf maar uitdunnen." De biobak was al helemaal gevuld, zo te zien komt er nog meer bij in.
Patrimonium houdt zich volgens jou dan wel niet aan de afspraken, maar geniet je er ook niet een beetje van om het zelf te doen? Het antwoord bleef ergens in het midden hangen. Mopperig kwam ze niet over. Er zijn ergere dingen te bedenken dan eind juni je tuin op orde te maken.

DE TOUR KOMT ERAAN

De Tour de France staat op punt van beginnen. Waar deze bekendste wielerronde van het jaar tijdens de jeugdjaren van ondergetekende voor sfeer, vermaak en spanning zorgden tijdens de zomerweken, daar straalt het wielerspektakel nu dofheid en achterdocht uit. Je kunt de renners die meedoen gewoonweg niet vertrouwen. De onschuld is totaal verdwenen. Geen Jan Jansen of Joop Zoetemelk-sfeer meer. Harm Ottenbros die in de jaren zeventig wereldkampioen werd. Waar wielrenners 25 jaar geleden nog jeugdhelden waren, daar zijn het nu geslepen maffiose-penose-figuren geworden. Anti-helden.
Radio Tour de France, Theo Koomen, zomerhits als deze van ik meen Gerrit Voorting:
 Waar knokken we voor, waar vechten we voor
Voor de gele trui
Waar trainen we voor en waar pezen we voor
Voor de gele trui
En win je de sprint, dan krijg je een zoen
Daarvoor alleen al zou je 't doen
Dus knokken we door, en pezen we door
Voor de gele trui
Wat een tijd was dat.
Het blijft onveranderd leuk om op een racefiets te stappen en om bijvoorbeeld door het Grunninger laand te racen. Een amateurwedstrijd bekijken heeft ook iets. Maar voor ondergetekende geen Tour de France meer.

BLOOT SLAAT DOOD

Bloot schijnt te verkopen. Het zal dé reden zijn waarom de afgelopen weken op verschillende locaties in de wijk posters met daarop een dame in ontbloot bovenlichaam werd afgebeeld. Wat ik me er van herinner had het iets met een theatervoorstelling van doen. Op de poster staat iets over een 'warme winkel' en Utrecht. De makers ervan dachten wellicht dat Beijumers door de blote dames massaal naar de voorstelling zouden trekken. Nogmaals de eerste zin: bloot schijnt te verkopen. Ondergetekende kan alleen z'n eigen mening vertolken, hij zal nooit een auto kopen omdat die door een blote dame wordt aangeprezen. En ook zal hij nooit een theatervoorstelling bijwonen omdat een dame met blote borsten op een reclameposter voor een dergelijke voorstelling staat te pronken. Niks op bloot tegen verder, ondergetekende is niet roomser dan de paus, maar wat een zwaktebod om je product via blote borsten te moeten aanprijzen.
Zal er ook maar één Beijumer te vinden zijn die naar de voorstelling is geweest omdat hij de blote dame aan een paal langs de Beijumwerg heeft zien hangen?

vrijdag 28 juni 2013

GESTOLEN MOMENTEN VAN BEIJUMERS (14)

Foto: Atsje Straatsma

WIJKOVERLEG, VAN VERKOKERING NAAR VERBREDING?

Hoe krijg je het contact tussen de burgers in de verschillende wijken en de stad-Groninger politiek weer gezond? Misschien wel als 'de politiek' met verschillende groeperingen in iedere wijk in gesprek gaat. Breed overleg met instanties/groeperingen in een wijk zou kunnen leiden tot verfrissende inzichten. En dientengevolge tot evenzo verfrissende plannen en beleid. Het kan een te idealistisch plan zijn, de werkelijkheid is zoals altijd weerbarstig, maar het  houden van wijkconferenties in een wijk als Beijum zou ervoor kunnen zorgen dat 'de politiek' een beter inzicht krijgt in wat Beijumers met hun leefomgeving aan
Afbeelding van hier
willen. Thema's als het Groene Hart, Plein Oost, postkantoor, busbaan  en besteding NLA-gelden zouden meer tot hun recht kunnen komen als verschillende groeperingen/mensen zich hierover uitspreken. Of het lukt is de vraag, maar de poging om van verkokerde contacten tussen de Groninger politiek en 'wijkvertegenwoordigers' - ons kent ons-over te gaan naar een bredere vorm van wijkoverleg, een voorstel van D66, is iets waar B &W van Groningen niet afkerig tegenover staan. 
Het stadsbestuur ziet wel iets in het plan van D66 om wijkconferenties te houden. Daarin gaan bewoners met verschillende instellingen om tafel om te kijken hoe de leefbaarheid in de wijk kan worden verbeterd.
Het college van B&W is het met de Democraten eens dat er nu te veel verschillende vormen van overleg zijn, wat voor wijkbewoners verwarrend is. Er is wat het stadsbestuur betreft nog een ander voordeeltje: de wijkconferenties passen in de nieuwe aanpak die er in de gemeente moet komen, de zogenoemde co-creatie. Dat betekent dat de gemeente niet per definitie de voortrekkersrol vervult bij projecten, maar dat er ook ruimte is voor andere initiatieven.
Het stadsbestuur wil kijken of wijkconferenties al ingezet kunnen worden in bijvoorbeeld Groningen West, de Rivierenbuurt en Selwerd, waar op dit moment met de bewoners wordt gesproken. www.oogtv.nl
Een ding snapt ondergetekende niet zo goed. Als bewoners uit een wijk met verschillende instellingen om de tafel gaan om zaken te bespreken, dan komen er toch nog meer verschillende vormen van overleg bij? En dat is toch verwarrend en juist niet de bedoeling? Mocht iemand het snappen: Beijumnieuws@online.nl

NAAR DE BOERDERIJUM VOOR MODDERDAG(Ingezonden)
Modderen aan de Waterkant met Wijknatuurgidsen

Zondag 30 juni is ‘wereldmodderdag’. Het Centrum voor natuur en Duurzaamheideducatie van de gemeente Groningen (NDE) organiseert samen met Natuurmonumenten in Beijum de natuurexcursie ‘modderen aan de waterkant.’
De Boerderijum in Beijum staat op 30 juni in het teken van modder. Op deze ‘internationale dag van de modder’ kunnen kinderen en volwassenen ervaren hoe heerlijk het is om te spelen in de natuur.  NDE sluit hier op aan met een natuurexcursie in Beijum, de groenste wijk van Groningen. Onder begeleiding van wijknatuurgidsen van Natuurmonumenten kan iedereen deze dag “Modderen aan de Waterkant”.

Zoetwaterdiertjes
In een tocht van anderhalf uur kunnen geïnteresseerden ontdekken hoe de bodem van Beijum er uitziet. Ook wordt er gekeken welke zoetwaterdiertjes er in de sloten en vijvers leven. Hoe heten ze en wat doen ze? Daarna leiden de wijknatuurgidsen de deelnemers langs bermen en slootkanten om te kijken naar wat er aan de waterkant groeit en leeft.  Terug in de Boerderijum kunnen kinderen in de Theeschenkerij een tekening van hun échte of ‘gedroomde’ waterdier maken om mee naar huis te nemen (consumpties voor eigen rekening) of deelnemen aan het modderspektakel van kindercentrum de Mallemolen.

Alle leeftijden
De excursie is gratis en voor alle leeftijden. Jonge kinderen kunnen alleen onder begeleiding van een ouder deelnemen. Trek kleren aan die nat of vies mogen worden. Bij nat weer is het handig om laarzen te dragen. De excursie vertrekt om 10.00 uur en om 14.00 uur bij de Boerderijum in Beijum. Er kunnen per excursie 20 mensen mee. Graag van te voren even opgeven bij NDE: 050-3676321 of nde@groningen.nl.


VANAVOND TIENERDISCO "SUMMERPARTY"


donderdag 27 juni 2013

VOLDONGEN FEIT, OMWONENDEN 'FUSIESCHOOL' KRIJGEN NOODLOKALEN ALS UITZICHT

Op de achtergrond komen de noodlokalen
Bovenstaande afbeelding werd begin deze week door een bewoner van het Montessori-plein opgestuurd. Hij schreef erbij: De opties, volgens O2G2, aangaande het plein. Ze staan open voor één meter naar links of naar rechts. Waar gaat dit ook nog maar over? Over dat de samenvoeging van Montessorischool de Dijk en de Doefmat fysieke problemen met zich meebrengt. Beter geformuleerd, er zijn te weinig klaslokalen om in september alle leerlingen te herbergen. Zie nog even hier. Het oranje gedeelte op bovenstaande afbeelding toont de noodlokalen die gebouwd zullen worden. Dit zal in rap tempo moeten gebeuren, in september zullen alle leerlingen van de Dijk en de Doefmat een plek in een klas moeten krijgen.
Gisteren kregen alle omwonenden van de Dijk, de locatie waar de 'Fusieschool' komt, een brief in de bus. 
Een verontruste omwonende schreef erbij: Als te verwachten dendert de O2G2 trein voort.
De bouwaanvraag  is, volgens de wethouder, inmiddels goedgekeurd en bezwaar aantekenen heeft volgens O2G2 geen schorsende werking.
In de raadsvergadering van gister zijn vragen gesteld door de Pvda en de Stadspartij.
 Nla geeft aan veel geld gestoken te hebben in het plein en betreurt het dat O2G2 de bouwaanvraag al heeft ingediend.
Zij zullen een brief sturen naar de gemeente met het verzoek om herziening van het O22G-plan.

I.v.m. oplaadproblemen ziet u de brief hieronder uitgetypt:
Ons kenmerk 13052090, behandeld door J.Oomen

Informatie omwonenden tijdelijke lokalen Dijk

Geachte heer/mevrouw
Geachte omwonenden van obs de Dijk, 
Maandag 24 juni 2013 hebben wij u geïnformeerd over de plaatsing van tijdelijke lokalen bij obs de Dijk aan de Wibenaheerd 24
Samen met u hebben we naar mogelijkheden gezocht om de lokalen zo te plaatsen dat de faciliteiten op het plein zoveel mogelijk beschikbaar blijven. In gezamenlijkheid met de Gemeente Groningen hebben wij vervolgens vier alternatieven onderzocht. Hiervan blijken twee opties niet uitvoerbaar i.v.m. het bestemmingsplan.

Onderzoek van de twee overgebleven alternatieven wijst uit dat het mogelijk is het voorzieningenpijl van het plein op niveau te houden door plaatsing van de units tussen het hoofdgebouw en het basketbalveld, tegen de erfgrens van de achterzijde van het terrein. Dit houdt in dat het basketbalplein en dat de speelheuvel tijdelijk wordt verplaatst naar de groenstrook langs het plein. De waterpartij op op de speelheuvel is tijdelijk niet beschikbaar.
Wanner de units worden verwijderd, wordt de speelheuvel, inclusief de waterpartij, door ons in originele staat hersteld.

Wij zijn inmiddels ook in gesprek met de gemeente Groningen om te zorgen voor een structurele oplossing voor de huisvesting van de Dijk over twee jaar.

Mocht u naar aanleiding van deze brief vragen hebben, dan kunt u zich richten tot Janneke Oomen, adviseur huisvesting via de mail op janneke.oomen@o2g2.nl Het Ondersteuningsbureau van O2G2 is gesloten van 15 juli t/m 2 augustus 2013.
We gaan er vanuit hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Openbaar Onderwijs Groep Groningen,
T. Wagenaar.
Waarnemend voorzitter College van Bestuur.

Drie jaar geleden werd de speelplaats geopend door Frank de Vries. Het kostte 160.000 euro, waarvan een ton (100.000 euro) aan NLA-geld.
Door de fusie van de Dijk en de Doefmat op deze plek krijgen omwonende i.p.v. het uitzicht waar ze ooit voor kozen te maken met vier noodlokalen voor de deur. Naar verluidt blijven die minstens twee jaar staan.

PRESENTATIE DE BEDELAARSKOLONIE (Wil Schackmann)


Gisteravond werd het nieuwste boek van Beijumer Wil Schackman gepresenteerd in boekhandel Godert Walter aan de Oude Ebbingestraat in de stad. Het verschijnen van de Bedelaarskolonie werd begin januari reeds aangekondigd via dit blogbericht

Voor de gelegenheid werd de boekhandel omgetoverd tot een klein zaaltje. Schackmann las een paar bladzijden uit het boek voor, zie foto boven, dit nadat de dame die u links op dezelfde foto ziet zitten namens de uitgever een inleidend praatje had gehouden.De genodigden luisterden geboeid naar passages uit de Bedelaarskolonie. Na afloop van het voorlezen was er tijd voor een hapje en een drankje en ook was er de gelegenheid om een gesigneerde boek aan te schaffen. 

Er zijn aan het begin van de negentiende eeuw in ons land ‘luilevende armen’ die in plaats van te werken liever hun hand ophouden. Men noemt ze ‘ene grief voor onze natuur, luije buiken, onbeschaamde deugnieten, zedelooze voorwerpen’. In het in 1822 te Overijssel opgerichte bedelaarsgesticht de Ommerschans zullen die eens hard worden aangepakt en heropgevoed. Uit alle windstreken, van Hoorn tot Veere en van Brussel tot Groningen, worden de bedelaars door gemeentebesturen ‘opgezonden’. Maar zijn het wel allemaal bedelaars? Met veel liefde voor het onderwerp en de mensen die er een rol in spelen, en met oog voor vermakelijke details, vertelt Wil Schackmann in zijn boek De bedelaarskolonie het verhaal van het gesticht en zijn bewoners. Met verrassende conclusies. http://debedelaarskolonie.nl/  http://nl.wikipedia.org/wiki/Ommerschans
Update 21.50 uur. De schrijver mailde aanvullend:
Ter informatie: die dame links op dezelfde foto is uitgeefster Marijke Bartels van uitgeverij Van Gennep. Ik vond het gisteren leuk en gezellig, het moest geen groot gebeuren worden (anders hadden we een andere locatie moeten kiezen), maar een gezellig samenzijn met een beperkte club. Er is al een hele grote presentatie geweest in Frederiksoord met lezing en panel - zie http://www.youtube.com/watch?v=lUtjlDuL0eY of http://www.youtube.com/watch?v=skyZzHMlJLQ of voor het panel http://www.youtube.com/watch?v=s0VpfCS4XYM (Via deze laatste link is te zien en te horen wat  Philip Freriks over De proefkolonie zegt; JF) Er komen na de zomer nog evenementen in Balkbrug en Veenhuizen, en dat zijn de drie plekken waar het ook hoort, maar ik wilde per se toch ook wat in mijn eigen woonplaats doen en dat was goed zo. 

HET CJG WERKT, DOOR EVALIEN VERSCHURENBijna driekwart jaar geleden werd Evalien Verschuren, woonachtig te Lewenborg en werkzaam bij het CJG in Beijum, uitgeroepen tot Sociaal Werker van het jaar. Verschuren schreef daarop een boek getiteld Het CJG werkt. Het voorwoord in het boek werd geschreven door Micha de Winter, een Nederlandse hoogleraar pedagogiek. Op woensdag 3 juli wordt het eerste exemplaar aangeboden aan hoofd Bureau Jeugdzorg te Groningen.Martin Sitalsing,
Evalien Verschuren (1957) kreeg al voordat de term CJG bestond de opdracht een informele ontmoetingsplek voor ouders te creëren. Stap voor stap heeft zij haar centrum in de Groningse wijk Beijum ontwikkeld tot een bruisend wijkhart waar iedereen zich welkom voelt, waar de bezoekers elkaar tot steun zijn en dat in heel Nederland als voorbeeld geldt voor een succesvol CJG. 
In 2012 werd Verschuren uitgeroepen tot Sociaal Werker van het Jaar, vanwege haar  onconventionele en creatieve aanpak. In Het CjC werkt! vertelt ze over haar werkwijze en schrijft ze met veel liefde over haar moeders en de problemen die zij ondervinden in de ingewikkelde samenleving. 
Het CJG werkt! is een aanrader voor iedereen die zich bezighoudt met het opzetten van laagdrempelige ontmoetingsplekken waar ouders en andere wijkbewoners elkaar treffen, inspireren en steunen. www.evalienverschuren.nl

woensdag 26 juni 2013

BONTE BEIJUMEXPRESS 2013

(Ingezonden)
www.bontebeijumexpress.nl

RONDOM KRUISPUNT BEIJUM ZUID (30) De drie foto's die u ziet zijn gisteren genomen, evenals dat onderstaande video is opgenomen. De vernieuwing rond kruispunt Beijum Zuid is in volle gang. Het loslaten van het oude, het tegemoet treden van het nieuwe. Is 'het hele leven' niet in voorgaande zin samen te vatten? Ondergetekende was nieuwsgierig hoe het zou zijn om per fiets naar de Hunze te fietsen. Normaal gesproken is dit dagelijkse kost voor veel Beijumers. Maar heeft al iemand het nieuwe stuk Heerdenpad uitgeprobeerd? Eenmaal moet de eerste keer zijn. Hoeveel miljoen fietsers zullen de komende jaren over dit stuk Heerdenpad fietsen? Zie foto boven. Op dezelfde foto ziet u rechts arbeiders bij de net aangebrachte teerlaag op de weg Hunze/Beneluxweg v.v. staan. Op de rechter foto staan ze wat pontificaler in beeld. Het ding dat u links ziet kan ondergetekende niet goed thuis brengen. Zou het opgegraven zijn? Wie zal het zeggen.
Kijk desgewenst even mee naar de video. Met wat te nemen hobbels fietst ondergetekende vanaf Beijum via de Hunze naar de Korrewegbug. Over twee maanden zal alles drastisch anders zijn, loslaten, vernieuwen...
De muziek bij de video is van Stefhan Sulke. Hij zingt het wonderschone lied Lotte. Of, hoe mooi de Duitse taal kan zijn. De video wordt ingeleid door wijlen Rudi Carrell. Over loslaten en de dingen/mensen die voorbij gaan gesproken.
 Lottchen weisst du noch 
Wie wir lebten in dem Mauseloch 
In dem miesen grauen Kämmerlein 
Wars so kinderleicht verliebt zu sein 
Ohne Zukunft ohne Haus und Geld 
Uns gehörte doch die ganze Welt
Zie ook hier.
Zomerwerkzaamheden Ring Oost 2013 :
Hinder door ombouw ringweg ter hoogte van Beijum-Zuid 

In het weekend van 5 juli wordt het nieuwe viaduct bij Beijum-Zuid ingereden. De Oostelijke Ringweg is dan gedeeltelijk afgesloten. Aansluitend vinden er bij Beijum-Zuid/De Hunze tot eind september nog werkzaamheden plaats die hinder kunnen veroorzaken. Verkeer moet dan rekening houden met een lagere snelheid en een beperkt aantal rijstroken. Beijum-Zuid en De Hunze zijn dan vanaf Ring Oost bereikbaar via de aansluiting Kardinge (busbaan) en Beijum-Noord.

Gedeeltelijke afsluiting Ringweg van 5 juli t/m 8 juli
Van vrijdagavond 5 juli 19.00 uur t/m maandagochtend 8 juli 6.00 uur is de Oostelijke Ringweg ter hoogte van Beijum-Zuid afgesloten. Dit heeft te maken met het inrijden van het nieuwe viaduct. Het ernaast gelegen huidige fietsviaduct wordt dan gesloopt. Doorgaand verkeer moet dan omrijden via de Westelijke en Noordelijke Ringweg. Bestemmingsverkeer voor de wijken Lewenborg, Kardinge, Ulgersmaborg en Beijum-Zuid kan wel gebruik maken van de Oostelijke Ringweg. Deels wordt dit verkeer geleid via een omleidingsroute door Beijum-Noord/Zuid en de busbaan Kardinge. De omleidingsroute is met gele omleidingsborden aangegeven.

29 juni - 18 augustus:
Tussen 29 juni en 18 augustus vinden er op de Oostelijke Ringweg aan de Hunzezijde werkzaamheden plaats. Het verkeer wordt dan aan de Beijumzijde over twee rijstroken (normaal vier) geleid. Het is dan niet mogelijk om vanaf de Oostelijke Ringweg  Beijum-Zuid en/of De Hunze in-en uit te rijden. Het verkeer wordt dan omgeleid via Beijum-Noord en/of Kardinge (busbaan), afhankelijk van de plek van bestemming.

19 augustus - 23 september:
Tussen 19 augustus en 23 september vinden werkzaamheden plaats aan de Beijum-Zuidzijde. Het verkeer wordt dan aan De Hunzezijde over twee rijstroken geleid. Het is dan niet mogelijk om vanaf de Oostelijke Ringweg  Beijum-Zuid en/of De Hunze in-en uit te rijden. Het verkeer wordt omgeleid via Beijum-Noord en/of Kardinge (busbaan), afhankelijk van de plek van bestemming.

Viaduct en fietspad vanaf 22 juli geopend!
Vanaf 22 juli kan het verkeer gebruik maken van het nieuwe viaduct bij Beijum-Zuid en De Hunze. Het verkeer kan dan vanuit uit de Hunze naar Beijum-Zuid rijden en vice versa. Ook is het dan mogelijk om vanuit De Hunze gebruik te maken van de busbaan richting Kardinge v.v. Fietsers kunnen vanaf 22 juli weer gebruik maken van het Heerdenpad (fietspad) én het nieuwe viaduct. Vanaf eind september is het weer mogelijk om vanaf de Oostelijke Ringweg Beijum-Zuid en/of De Hunze in- en uit te rijden. www.ringgroningen.nlOP ZOEK NAAR GELD EN METAAL IN DE KLEI

Afgelopen maandagmiddag zag ondergetekende een man rondstruinen op een speelveldje. Locatie Froukemaheerd, op de achtergrond is het elektriciteitshuisje dat midden in deze heerd staat te zien. Was het een mannetje van de gemeente die speeltoestellen aan het controleren was? Nee, bleek bij nader inzien. De man ging al ware het een stofzuiger met een metaaldetector over het gras. "Ik ben op zoek naar metaal en geld." Oh, en vind je wel eens wat? "Ja, ik ben alle speelveldjes in Lewenborg bij langs geweest, in totaal heb ik daar ongeveer 130 euro aan geld gevonden."
Een lucratieve hobby. Je bent in de buitenlucht, je krijgt de nodige beweging, en hmmm, 130 euro per Groninger stadswijk? Is niet verkeerd. Hoeveel wijken telt de stad? Kassa, tel uit je winst.

dinsdag 25 juni 2013

METERKAST IN DE FIK OP PLEIN OOSTMet veel lawaai, met alle toeters en bellen, en met hoge snelheid reden kort voor half twaalf vanavond twee politie-auto's en twee brandweerauto's Plein Oost op. In een huizenblok aan de Ypemaheerd, rechts van de Wegwijzer als je er voor staat, was rookontwikkeling te bespeuren en het stonk branderig tot op het plein. Sommige bewoners gingen in pyjama naar beneden. Er was geen sprake van paniek, al snel was duidelijk dat het niet om een uitslaande brand ging maar om wat rookontwikkeling vanuit een meterkast. Plein Oost liep redelijk vol met belangstellenden Zie foto rechts.  Op de bovenste foto hebben brandweerlieden zojuist het klusje geklaard.
Update 0.36 uur, een lezeres die woonachtig is aan het plein Appte: De elektrische voorziening is behoorlijk verwoest. Bewoners mogen er vannacht niet slapen. De meterkast wordt ook gebruikt door bouwbedrijven. De meeste bewoners hebben onderdak gevonden bij familie of vrienden. Een bewoner wordt in een hotel ondergebracht. Morgen mogen de bewoners weer naar binnen, ik hoorde dat de politie de zaak vannacht gaat bewaken. alle ramen stonden net nog open.
Aan de Ypemaheerd in Groningen woedde gisteravond een korte maar felle brand in de meterkast van een kantoorruimte met bovenliggende flatsUIT DE OUDE DOOS (165)

Op deze opgestuurde foto ziet u het voormalige postkantoor aan de Stoepemaheerd/Albrondaheerd. Mensen die langer in Beijum wonen weten dat dit postagentschap tot een jaar of tien geleden zat gehuisvest in het pand waar nu de tandarts zit (of was het in het pand van de fietsenmaker?). Het onderwerp postkantoor in Beijum is zoals u weet actueel, dit omdat deze wijkfunctie wordt opgeheven i.v.m. de sluiting van de videotheek.
Ten tijde van het maken van bovenstaande foto was er nog geen sprake van opheffing van postagentschappen in den lande. Misschien kwam dit af en toe voor  in kleine dorpjes, maar de digitale omwenteling moest nog op stoom komen en e-mailen was nog geen gemeengoed. Wat moet Beijum zonder postkantoor? Moeten  de oudere Beijumers straks naar Lewenborg om een postzegel te kopen? Het is toch te gek voor woorden. De Hunze en Beijum zouden toch tenminste één postkantoor moeten hebben. Op het snijvlak van commercie en dienstverlening moet er toch wat te regelen zijn? Zou er geen ruimte voor in de AH zijn? Bij het statiegeldapparaat en het kopieerapparaat? De Primera? Allemaal vragen. Het moet toch mogelijk zijn om een nieuwe postvoorziening bij Winkelcentrum Beijum te creëren. Als de Lidl een compleet pand waar een bloemenzaak in heeft gezeten kan annexeren, dan moet het toch ook mogelijk zijn om ergens een postkantoor te openen?
Beijum moet zich niet alles laten welgevallen. De bibliotheek moet blijven, een postkantoor, en eigenlijk moet de videotheek ook voor de wijk behouden blijven (desnoods in een pand op West). Ideeën? Beijumnieuws@online.nl.

TWEE DAMES EN TWEE PAARDEN


 Je zou er een stripverhaal van kunnen maken. In die zin dat ondergetekende meerdere foto's heeft gemaakt. En als je die allemaal aan elkaar plakt ziet het  er avontuurlijk uit. Ballonnetjes met tekst op de foto's was mooi geweest, maar dat was wat al te ingewikkeld om te doen. Eerst boven, twee jongedames zaten afgelopen zondag gemoedelijk op hun paard langs de zuidrand van de wijk te drentelen. Maar wat zat daar langs de waterkant? Naderbij gekomen, zie foto links, zagen de dames twee zwanen (denk ik). Het doet denken aan het deuntje "Ik heb je voor het eerst ontmoet, daar bij de waterkant." Wat moesten de dames doen? De twee witte krengen begonnen te blazen dat het een lieve lust was. Een gevalletje territoriumdrift van de bovenste plank: oprotten, dit is ons gebied. Ondergetekende heeft een zwak voor dieren, maar soms denkt hij: doe toch niet zo vreselijk onverdraagzaam naar elkaar toe. Maar dat zal een menselijke interpretatie zijn, wellicht wilden in dit geval de zwanen hun territorium niet 'bewaken' d.v.m. een dominante opstelling, aannemelijker is dat ze zich bedreigd voelde. Het zijn nogal gevaartes die op hen afliepen. De berijdsters dachten even na en kozen wellicht voor de verstandigste oplossing: er met een boog omheen gaan. Waarom zou je een confrontatie zoeken? Zie de rechter foto, de uitdrukkingen  'er met een boog omheen gaan' en 'links laten liggen' komen zo mooi in beeld. Op de helemaal onderste foto ziet u dat de paarden en de dames hun weg langs de waterkant vervolgden. Dit nadat ze een klein blokje (boogje) om waren gelopen.
Maar wat was dat? Opeens wierp een der paarden z'n berijdster op de grond. Schrok het beest ergens van? Je gaat natuurlijk als paard niet zomaar steigeren. Op de linker foto ziet u de jongedame op de grond liggen. Ze krabbelde vanuit de onderkant van de slootrand naar boven. Paardrijden kan klaarblijkelijk onveilig zijn, mocht de jongedame vier meter eerder van het paard zijn afgeworpen, dan was ze hoogstwaarschijnlijk tegen een der brugleuningen aangevallen. Met alle gevolgen van dien.
Op internet staat het nodige over de relatie tussen vrouwen en paarden. Ze schijnen een hechte band met elkaar te hebben. Er is zelfs iemand die een enquête onder paardrijdsters wil afnemen:
Waarom zijn paarden zo belangrijk in het leven van een groot aantal vrouwen? 
Deze vraag wordt momenteel onderzocht door Ruth Billany, een bijna afgestudeerd psychologe aan de Charles Darwin Universiteit in Australie.

Billany weet zelf ook maar all te goed hoe belangrijk paarden kunnen zijn in iemands leven. 

"Als jong meisje was ik bijna half vrouw, half paard," legt Billany uit. Ik speelde dat ik een paard was, galoppeerde rond, snuifde als een wild paard en schopte achteruit met mijn hielen. Ik leerde mezelf alles op het gebied van paarden. Ik zocht overal speelgoed over paarden bij elkaar, boeken, films, en werd daarom omschreven als obsessief.

"Mijn familie kon het gelukkig wel begrijpen en op mijn achtste verjaardag kreeg ik rijlessen als cadeau. Als tiener bracht ik uren per dag door op stal om de paarden te verzorgen.


 Ik heb paarden gefokt, getraind, en wedstrijden gereden op regionaal niveau. Paarden hebben mij tot de persoon gemaakt die ik vandaag de dag ben. Ik vind hun karakter uiterst fascinerend en kan uren naar hun schoonheid kijken wanneer ze door de wei galopperen," aldus Ruth.

"Daarom is het niet verwonderlijk dat mijn academisch onderzoek en passie samen komen in dit onderzoeksproject. 

Billany onderzoekt de vraag, "Waarom zijn paarden zo belangrijk in vrouwenlevens en dan vooral hun geestelijke gesteldheid". Dit wordt onderzocht door middel van een online enquête waarbij Ruth vooral geïnteresseerd is in vrouwen in de leeftijd van 18 jaar en ouder.  Lees hier. Verder lezend komt u bij de enquête en een Wiki-pagina.


GOEDKOPE SLIPS/WIJ ZIJN BETER EN GOEDKOPER


Bovenstaande foto maakte ondergetekende afgelopen zaterdagmiddag voor de Zeeman in de promenade van Winkelcentrum Beijum. Je kunt er voor een zacht prijsje meisjes-, jongens- en damesslips aanschaffen. Niet verkeerd in deze 'economische' tijden. Als je vijf stuks koopt ben je voordeliger uit. Maar, wat ondergetekende intrigeerde was de tekst in de blauwe balk: 'Gezien op tv', staat er. Wat zou er toch te zien zijn geweest op tv? De meisjes-, jongens- en damesslips van de Zeeman? In wat voor programma moet dat dan wel niet zijn geweest? Het roept toch wel aparte associaties op bij ondergetekende, maar dat kan aan hem liggen. Zijn de slips in een reclameblok op tv te zien geweest? En zo ja, wat is daar dan voor bijzonders aan? Waarom moet dat zo expliciet vermeldt worden? Denken ze bij de Zeeman soms dat consumenten bij voorkeur ondergoed aanschaffen dat op tv te zien is geweest? De broek zakt je er van af.

Dan de andere foto. In de Lidl wordt opzichtig gepronkt met het feit dat deze winkel kwalitatief betere en goedkopere producten zou verkopen dan de AH.  Het zal de Grunninger mentaliteit van ondergetekende zijn die hier opspeelt, wat een vreselijk gesnak! Voor wie het niet weet, in het Nederlands betekent het Grunninger woord snakken opscheppen. Ook hier wordt de macht van de tv ingezet, de uitkomsten zouden door het consumentenprogramma Kassa zijn bepaald. De boodschap vanuit de Lidl richting de consument is duidelijk: u kunt beter uw boodschappen bij ons doen dan bij de Appie.

Gaan mensen door bovenstaande informatie meer onderbroeken bij de Zeeman kopen en meer boodschappen doen bij de Lidl?
Fantastisch dat hun (goedkope)producten op tv zijn geweest. Maar timmer er in Groningen-Beijum beter niet teveel mee aan de weg. We houden hier namelijk iet van gesnak, dat vinden we onsympathiek. En dat levert geen extra klanten op. Uut de biebel in't Grunnings: Dat ie zo snakken, dat komt nait goud! Wait ie nait dat n luk stokje zoerdaig haile daigklont zoer moakt? 7
Het wordt de hoogste tijd dat de Biebel in't Grunnings een keer op tv wordt gepresenteerd. Dat zal ze leren, de snakkers.

maandag 24 juni 2013

RECREATIEPARK KARDINGE (5)

MET DE CAMPER VANUIT DUITSLAND

Vorig weekend trof ondergetekende de Duitse dame die u op bovenstaande foto ziet staan. Locatie, de kamperplekken op Recreatiepark Kardinge. Wat beweegt iemand om vanuit Wilhelmshaven naar Groningen/Kardinge af te reizen?

De eerste vraag aan de dame in kwestie was dan ook: Was machen Sie hier, was suchen Sie hier? Ondergetekende ging op Duits over maar de vrouw sprak redelijk Nederlands. Kijk en luister desgewenst even mee. Zie video.

VUILNIS IN BEIJUM (21)

Bovenstaande foto is in de Isebrandtsheerd genomen, als ik me niet vergis vlakbij de Doefmat en het Heerdenhoes. Nee, niet in een tuin van iemand, gewoon in de openbare ruimte. U ziet veel groen tegen en voor een schutting groeien. Maar dan de zwarte bureaustoel, wat ziet die er nog gaaf uit. Wat moet je er verder van zeggen. Dat het prettig zou zijn om op meerdere plekken in de wijk zo'n stoel neer te zetten, er valt heel wat te bekijken. Maar liever niet vanaf zo'n bureaustoel naar een schutting turen, daar is niks aan.

MAANDAGOCHTEND (163)

 Wat staat de wijk toch allemachtig prachtig in bloei, ik zou zo hele lofzangen kunnen houden over wat de natuur allemaal in Beijum aanricht. Wat een genot, om diepe eerbied voor Moeder Natuur van te krijgen. 'De mens' kan ook wat aanrichten, vaak in positief opzicht, maar wat kan het 'meest intelligente zoogdier op twee poten' er evenzo een potje van maken. Nee, niet alleen het geruzie in de Wibenaheerd, zie blogbericht van gisteravond, maar bekijk vooral ook de treurnis die op de foto's is te zien. Ze hebben een aardig centje gekost, de hekken langs de wijkring, bij o.a. de Isebrandts- Fossema-en Barmaheerd. Een jaar geleden werden ze geplaatst. Ze moesten de groenste wijk van de stad opfleuren en nog groener maken. Hoe bedenk je het, de meest groene wijk van de stad willen opfleuren met hekken waar groen tegen aan gepoot werd. Om simpel van te worden. Waar de hekken en het 'groen' van betaald werden? Uit de toen nog royale ruif van het NLA-geld dat voor Beijum werd besteed. Een jaar later mag geconcludeerd worden dat het er niet uit ziet. Meer hek dan groen. Wat een geldverspilling. Als ik goed geïnformeerd ben heten de planten hedera's, ook wel klimop genoemd. Op internet valt te lezen dat hedera's uitbundig kunnen groeien. Maar tot nu toe valt dit in Beijum toch wel erg tegen. Of zou het de bedoeling zijn dat ze pas in 2014 gaan tierelieren? Vast niet.

Conclusie, het bevoogdende 'goed doen voor de wijk' -zonder een mandaat van de Beijumer bevolking- is weer eens compleet z'n doel voorbij geschoten. Smaken en meningen mogen verschillen. Maar naar de stellige overtuiging van ondergetekende ziet Beijum er fraaier en aantrekkelijker uit zonder dan mét deze dure NLA-hekken. Wat een afgang om de groenste wijk van de stad Groningen met veel gemeenschapsgeld met afzichtelijke hekken en 'nepgroen' op te tuigen. Zoals gezegd, weggegooid geld. Wat hadden we voor het verspilde NLA-geld kunnen doen? Feestavondjes voor de ouderen van Beijum organiseren, dit met hoempapa-bandjes en al. Het geld over alle huishoudens in de wijk verdelen, lekker voor de economie. Een beweegtuin? Een schuifdak boven het geplaagde Plein Oost?

De vraag is hoe je meer mensen in Beijum kunt betrekken bij het plannen maken en uitgeven van duur gemeenschapsgeld. Oftewel, hoe krijg je middels een gezonde bewonersraad meer draagkracht voor projecten? Hoe mobiliseer je mensen buiten het ons-kent-ons-clubje? Zoals het nu gaat werkt het voor geen meter.

Wat weer een onderwerp op de vroege maandagochtend. Zijn er geen belangrijkere dingen in de wereld? Genoeg. De Turken en Brazilianen komen massaal in opstand tegen hun corrupte regeringen. En vlak bij huis ontpopt een directeur van een instelling (Werpro)die werklozen aan een baan moet helpen zich als a-sociale graaier.

De Preek van de Week? Ondergetekende moet niet zo zeuren. Gisteren nog schrijven dat 'geld moet rollen.' En nu dit weer. Het geld in Beijum rolt niet alleen, we kunnen het ook nog eens zeer goed over de balk smijten.
Een prettige week gewenst. En let een beetje op uw portemonnee.

zondag 23 juni 2013

GEWELDSDELICT IN DE WIBENAHEERD

Wat er precies bij de rotonde aan de Wibenaheerd is gebeurd is me nog niet helemaal duidelijk. Tweets als deze kwamen binnen:
 57m Beijum 1 neergeslagen, veel politie
3 politie wagens, en 4 ambulances, zijn nu al 1,5 uur bezig... Gebeurt ook weer wat hoor... Zijn nu opzoek naar wapen, geen doden.
was even flink gedoe voordat de politie er was... zijn nu de omgeving aan het uitpluizen heb begrepen naar eventuele wapens.
Ondergetekende maakte een kwartier geleden bovenstaande foto's. Een stuk of zes politie-auto's stonden op en bij de rotonde aan de Wibenaheerd. Een omwonende: "Er lag een oudere man neergeslagen op de weg." Meer informatie volgt. Info: Beijumnieuws@online.nl
11m Bijum was ruzie geweest/mishandeling.meerdere gewonde.nu zoektocht wapen.

Wil de omwonende die vertelde foto's op te sturen dit nog even doen?
Update 22.16 uur, tot nu toe is ondergetekende niks wijzer geworden. Een politie-agente hield zich op de vlakte en zei dat het e.e.a. niks met het woonwagenkampje aan de Wibenaheerd te maken had. Twee omwonenden reageerden laconiek: "Het is al weer voorbij, gewoon een ruzie, zoiets gebeurd hier wel vaker."
Update 23.01, een omwonende mailde: twee blanke mannen waren in gevecht, waarschijnlijk drugs maar weet het niet zeker.
Update 23.22 uur: Bij een vechtpartij in Groningen zijn zondagavond meerdere gewonden gevallen. Kort voor 20 uur drong een aantal mannen een woning op de Wibenaheerd binnen. Ze hadden het voorzien op de bewoner, die enkele rake klappen kreeg. De vechtpartij zette zich vervolgens op straat voort.
Een voorbijganger die uit zijn auto stapte om te helpen, zou ook tegen de grond zijn geslagen. De politie heeft de straat afgezet voor onderzoek. Agenten gingen op zoek naar een wapen dat gebruikt zou zijn. Over aanhoudingen is nog niets bekend. De anleiding van de ruzie wordt nog onderzocht. hWibenaheerdOnline.
Uiteindelijke bron: Telegraaf.
Update 23:11, een lezer mailde: het was een Antilliaan die een weerloze oude man neersloeg, het vriendje daarvan kwam later nog even terug om erop te spugen, daarnaast heb ik gehoord dat er nog een ruzie was bij de woonwagenkamp.
Een andere lezer twitterde: de gewonden er schijnen er meer te zijn dan die man alleen maar hoe veel weet ik niet. Ze zullen nog wel even bezig zijn denk ik. 
Gaan veel verschillende verhalen rond weet wel dat rond kwart over 7 ineens een heleboel geschreeuw en gedoe was wat zich snel vanachter ons huis naar de rotonde bij de wibenaheerd verplaatste en dat aan de toon van het geschreeuw duidelijk te horen was dat er iets flink mis en ook serieus was, dus heb direct 112 gebeld, die vertelde me dat ze onderweg waren vanwege meerdere meldingen. lag iemand gewond voor een auto vlak bij het bushokje waren omstanders al bij aan het helpen veel mensen probeerden ruziende uit elkaar te houden maar dat lukte maar net. Toen de politie kwam werd het iets beter maar duurde even voordat het echt rustiger werd. Het geruzie verplaatste zich nog even naar hier voor bij de Amkemaflat maar dat werd snel de kop ingedrukt. 
Met de man die bij het bushokje lag zijn ze lang bezig geweest om stabiel te krijgen hij si met nekkraag en op de brancardplank in de ambu.
Ze hebben de brandgang tussen het woonblok en het kampje met honden doorzocht de mensen van het kampje hadden er voor zover ik weer niks mee te maken.
Er waren veel politie-autos en in totaal 3 of 4 ambulances... de boel is een tijd afgezet geweest het meeste is weer open nu alleen hier 
Update maandag. Op www.oogtv.nl staat De vechtpartij waarbij zondagavond in de Wibenaheerd negen mensen met elkaar slaags raakten, is begonnen als woordenwisseling in een cafetaria aan de Amkemaheerd. Dat zegt de politie. Drie mensen zijn gewond geraakt, waarvan één vrij ernstig. Een 55-jarige Groninger en zijn 25-jarige zoon werden op straat belaagd door een groepje van zeven mensen. Daarbij zijn over en weer klappen uitgedeeld. De 55-jarige raakte daarbij onder meer gewond aan zijn rug en bleef bewusteloos achter. Zijn zoon sloeg een 14-jarige op zijn kaak en probeerde vervolgens te ontsnappen via een tuin. Daar werd hij echter achterhaald en in elkaar geslagen. De 55-jarige en de 14-jarige zijn beiden naar het ziekenhuis gebracht. De politie is nog op zoek naar de overige leden van het groepje van zeven. Ook is nog onduidelijk of er wapens zijn gebruikt bij de vechtpartij.