woensdag 19 juni 2013

VIDEOTHEEK SLUIT OP 1/9 (Postkantoor ook weg)

"WE GAAN WEG OM HET PLEIN OOST PROBLEEM"
De geruchten al zou de videotheek aan de Claremaheerd de deuren gaan sluiten werd vanochtend door twee medewerkers bevestigd. Zie ook de reacties onder de 'Oude Doos' van gisteren. Vanochtend sprak ondergetekende met de genoemde medewerkers.
Waarom gaan jullie weg?
"Vat het maar samen als het Plein Oost probleem. Om de paar jaar ligt het plein op de schop, het verkeer zit vast en stagneert, je moet maar afwachten wat het resultaat nu weer zal zijn, we hebben er weinig vertrouwen in dat het nog wat wordt hier."
Heeft het ook met de overlast van hangjeugd voor de deur te maken?
"Zeker, daar heeft het alles mee te maken. Hoe vaak we de politie wel niet gebeld hebben als er overlast was of als er een intimiderende sfeer hing."
Het is jammer dat de videotheek uit Beijum vertrekt 
De ING gaat ook weg. Jammer voor al die goed bedoelende klanten, ouderen en mensen die wat kwamen kopen of een video kwamen huren. Wat ook meespeelt is dat dit pand op een A-locatie zit, het is eigenlijk veel te groot voor ons." 
En nu?
"We zitten niet aan Beijum vast. We gaan op zoek naar een andere locatie. Dat kan bij wijze van spreken in Assen zijn."

Achter de kassa hangt een foto van de oprichter en initiator van de videotheek te Beijum. Nico Delicaat overleed in februari 2011.
"Nico heeft voor z'n overlijden al gezegd dat we hier weg moesten. Dat gaan we nu doen, we gaan z'n droom waar maken."

Commentaar 
Met het vertrek van de videotheek/het postkantoor verdwijnt wederom een belangrijke onderneming van 'Winkelcentrum' Beijum Oost. Keer op keer hebben  renovaties van Plein Oost niet datgene opgeleverd wat het zou moeten bewerkstelligen: meer levendigheid en meer klandizie voor de ondernemers. Het verhaal over de zes jaar geleden opgeheven busbaan mag bekend worden geacht. Het kostte o.a. een slagerij de kop.
Het is onbegrijpelijk dat de videotheek, en daarmee de medewerkers, niet meer steun hebben gekregen n.a.v. hun klachten over overlast en intimidatie voor de deur. Dat ze gedesillusioneerd de tent sluiten mogen beleidsbepalers en de politie zich aanrekenen.
Hoe wil je Plein Oost laten bruisen als ondernemers, die ook overdag hun zaak geopend hebben, het niet meer zien zitten om hier te investeren?
Vijftig meter verderop ligt Plein Oost op de schop voor weer een renovatie. Dat lijkt op een opwaartse kracht. Maar het kon wel eens zo zijn dat de neerwaartse krachten op en rond Plein Oost sterker zijn. Een 'Winkelcentrum' zonder een goed ondernemersklimaat bloed uiteindelijk dood. Louter fysieke aanpassingen zullen dat niet voorkomen.
Plein Oost beleeft onzekere tijden. Wanneer komt Innersdijk terug? Hoe zit het met de bibliotheek, blijft die open? 

18 opmerkingen:

Anoniem zei

Goed om te doen wat goed voelt !
Heel veel goeds en geluk gewenst .

Anoniem zei

De aldi is overdag ook bijna uitgestorven alleen zaterdag en 's middags tussen zes en zeven is het druk

Alie zei

ongelovelijk.. na zoveel jaren. Ik kan het me ook zo goed voorstellen. Jammer dat jullie niet op het andere plein komen... er staat niks meer leeg nu denk ik? Daar had het prima gepast. Nu verliest Beijum een voorziening, namelijk het postagentschap, en je kunt nergens meer dvd's huren in de wijk..
Jammer hoor!

Anoniem zei

Dat krijg je als je een levens ader weg snijd, zoals een bus baan.
En van een winkelcentrum een kerkhof maakt, waar zelfs de doden niet willen zijn.

Simone zei

Wat ontzettend jammer! Helemaal om de reden waarom deze mensen weg willen. Ik wil wens de eigenaren en medewerkers alle geluk voor de toekomst!

Anoniem zei

Een videotheek is ook op een goede locatie niet meer levensvatbaar. De tijd van dit soort zaken is geweest,

Anoniem zei

Jammer..en vooral omdat we dan geen postkantoor meer hebben en moeten wijken naar Lewenborg of richting de stad..

Anoniem zei

Leegstand zal verdere verpaupering brengen van gebied. Met window-dressers (nep-bedrijfjes) als kunstenaarspand, innersdijkwinkel en shoarmazaak vd sociale dienst gaat het wc het niet redden. Toekomst van omliggende huizen en bewoners onzeker. Sloop ligt om de hoek.

Anoniem zei

prima primeur. Petje af Johan!

Anoniem zei

Verliezen wij nu ook onze vuurwerk-verkoper? En sigarettenboer op de hoek? En snoepzaak voor het kinderzakgeld?
Wat gaat eigenaar Patrimonium doen met dat bedrijfsgebouw? Wat betekent dit voor haar hurende huishoudens in Beijum-Oost?

Anoniem zei

Gaat geld-pinautomaat ING ook verdwijnen?

Anoniem zei

Hoeveel werkgelegenheid verdwijnt hiermee weer uit de wijk? Niet alleen vaste krachten, denk ook aan oproepers en scholieren met bijbaan?
Ik hoor verhalen over heerden met 50% werklozen; afhankelijk van uitkering.

Kees Huizenga zei

Ik denk dat de wijk Beijum met 13.000 inwoners recht blijft houden op een postagentschap.

Het beste is de Primera-winkel in Beijum-West, maar dan zal deze zaak uitbreiding moeten ondergaan.
Een andere mogelijkheid is om een postagentschap te openen aan de voorkant van Albert Heijn Meins. Daar waar nu de winkelkarretjes staan.


Beijum-Oost valt thans te kwalificeren als een crisisgebied / rampgebied. Het gebouw van de oude videotheek ("gemakswinkel") kan misschien dienstdoen als bedrijfsverzamelgebouw voor ZZP'ers. Er is een vereniging in oprichting van Beijumer ZZP'ers.

De SDC Noorddijk doet er goed aan om zeer snel een bijeenkomst te organiseren over de ramp van Plein Oost e.o. Met alle belangrijke organisaties en instellingen. Ik denk mede aan huurdersverenigingen, heerdvertegenwoordigers, de wijkagenten en organisaties van mede-Nederlanders (van Het Trefpunt).

Anoniem zei

Jammer weer een leuke zaak die verdwijnt uit Beijum-Oost!

Anoniem zei

Heel jammer dit, met verdwijnen van de busbaan is het hele plein verkloot als dat zo gezegd mag worden. Het zou verbetering moeten zijn het tegendeel is waar. Het plein opleuken met watergaten en tribunes zal niet veel helpen.

Anoniem zei

Jammer kwam als klein kind al in de videotheek. En nog steeds zie je de zelfde gezichten. Ga de videotheek missen en wens hun het beste toe

Jan Bakker zei

Er wordt hier gesproken over een werkloosheidspercentage van vijftig procent in Beijum, maar de werkelijke cijfers zijn nog triester. Alles wordt precies bijgehouden door de Gemeente. De cijfers zijn gewoon op te vragen bij de DIA (Dienst Informatie en Administratie). En in het Statistisch Jaarboek van de Gemeente staan de harde cijfers tot achter de komma. Het blijkt daaruit dat de werkloosheid iin Beijum (met name Beijum-Oost) het hoogst is van de stad! Met in sommige heerden een werkloosheidspercentage van bijna NEGENTIG PROCENT (inc. het aantal mensen met een WIA- en WAJONG-uitkering). Dus wat bovenstaande reactie betreft, dat is nog te rooskleurig voorgesteld!

Anoniem zei

Een politiebureau in beijum-oost lijkt me een heel goed idee. i.p.v. bij kardinge.