maandag 31 augustus 2020

VERHALEN VAN SASSEFRAS (1)


Ik ben verantwoordelijk voor wat ik doe, jij hoe je naar me kijkt!

Een poosje geleden was ik bezig met een stamboom voor een vriend en ik kwam terecht bij Douwe Egberts. (Je weet wel die van de koffie)
En als snel kwam ik terecht bij zijn overlijdensadvertentie.

Ik moet bekennen dat toen ik het 'NB.' uit de  advertentie las ik als eerste een gevoel kreeg van Grrrrrr je hebt het voor elkaar dame, hij is nog niet eens begraven, was slechts 8 dagen ziek en je hebt het al bedacht 'firma weduwe Douwe Egberts'. Hoe koud hoe harteloos etc. 
Klik groter om beter te kunnen lezen

Maar 's nachts werd ik wakker en ik dacht: Saskia je kan ook zeggen: "Wauw wat een sterke vrouw". We hebben het over 1806, een tijd waarin veel vrouwen afwachtten en zo snel mogelijk hertrouwden zodat een man financieel voor haar en haar kinderen kon zorgen. De advertentie is niet veranderd maar wel hoe ik er naar kijk.

En dat is dus blijkbaar iets om over na te denken, de moeder die aan haar kind zegt: "Zou je dat wel doen?" Hoe zien wij dat? Is zij dan een liefdevolle meedenkende moeder? Of is zij een bemoeizuchtig kreng?

De vraag die ik jullie dus wil meegeven is: hoe kijk jij? Naar de ander?

Saskia Smid

KOMENDE MAANDAGEN OM 18.00 UUR: VERHALEN VAN SASSEFRAS


Ik zal me eerst maar even voorstellen, Saskia Smid is de naam, geboren (uit Groningse ouders) in 1964 in de Randstad, om uiteindelijk via het midden van het land in 2002 neer te strijken in het (mooie)  Groningse Beijum. Ik werk hier sinds die tijd als coach vanuit mijn derde oog. Dat klinkt wellicht wat zweverig maar dat is gelukkig niet zoals de meeste mensen mij ervaren.

Waarom de naam 'verhalen van Sassefras?' Sassefras is een koosnaam die een van mijn mee (stief vind ik een ....woord) dochter me gegeven heeft en toen ik vanochtend de vertaling van het Zweedse woord fras vond namelijkserie woorden die gezamenlijk in verband een afgerond geheel vormen.

Leek me dit een aardige titel voor een column.

Waar ga ik het over hebben? Over alles wat me bezig houdt. Natuurlijk hoort daar levensvisie bij want als je anders naar dingen kijkt, veranderen er dingen maar ook mijn andere hobby's zullen zeker aan bod komen.

Graag bouw ik aan wat stambomen (Genealogie) maar ook lekker koken en het genieten van het opeten is niet onbelangrijk. Ik moet bekennen dat ik het spannend vind om mij onbekende mensen een kijkje in mijn hoofd en leven te geven maar ik denk maar zo 'wie lezen willen die lezen' en wie niet die niet.

(Saskia neemt de komende weken de honeurs waar voor de Columnist uit Lewenborg die een breake neemt)

ZWANEN ZIJN HUN LEVEN NIET ZEKER (IN BEIJUM)


"HET IS EEN VERSCHRIKKELIJKE DOOD." "Vorige week kwam er op een middag een melding binnen over drie verzwakte, jonge zwanen in Beijum. Op dat moment zaten vader en moeder met hun drie kleintjes in het water, maar eerder die dag liepen ze op straat.
Nou ja, ‘liepen’ was niet echt toepasselijk want de kleintjes konden amper meer lopen. De pootjes en vleugels waren al dusdanig verlamd dat ze zich letterlijk moesten voortslepen over de straat om in het water te komen."

De foto ziet er idyllisch uit. Harmonieus ook. En gezond.

Maar mocht er een zwanen-nieuwszender bestaan dan zou dit viertal, dat eergisteren tijdens de invallende schemering in de Zuidwending zwom, bezorgd en angstig zijn.

Want, je bent je zwanenleven niet helemaal zeker in Beijum (en wellicht in de rest van de Stad).


Vorig weekend werd botulisme in de Holmsterheerd-vijver aangetroffen, brandweer en dierenambulance waren uren bezig om de daar aanwezige zwanen te redden.

Gisteren postte Dierenambulance een noodkreet op hun Facebook-pagina. Bovenstaande vetgedrukte tekst is daar een deel van.
Maar er staat ook: 
Familie zwaan gered van verdrinkingsdood en wederom hulde aan de Brandweer!!In behoorlijk wat vijvers en stilstaand water in Groningen heerst Botulisme. Er komen veel meldingen bij ons binnen over verzwakte en/ of verdronken dieren. Elk jaar weer. Dieren die besmet zijn met Botulisme raken verlamd en verdrinken binnen een paar dagen of liggen op het land te creperen. Het is een verschrikkelijke dood!
Familie zwaan gered van verdrinkingsdood en wederom hulde aan de Brandweer!! In behoorlijk wat vijvers en stilstaand...
Geplaatst door Dierenambulance Groningen - vereniging op Zondag 30 augustus 2020

MAANDAGOCHTEND (498)


Een mens kan tegenwoordig gemakkelijk de weg kwijt raken.

Letterlijk. Zie foto. Kruispunt Beijum-Zuid. Wie rijdt nou een 'Kijk uit, Spookrijder'-bord tegen de vlakte? KIJK UIT, staat nog wel onder het rode bord met witte streep in het midden.

Maar ook figuurlijk.

Vanaf de DHC-school via Wiershoeck-terrein de Beijumerweg op...
Deze Beijumblogger verbaast zich dagelijks over de teksten die complotdenkers het internet, vooral Facebook, opslingeren:

'Mark Rutte eet elke ochtend een baby bij het ontbijt, want hij zit in een pedo-netwerk.'
En:'We leven in Nederland in een dictatuur.'

Het tragi-komische is, en meer tragisch dan komisch, dat hele volksstammen het geloven. Het is waar want het staat op Facebook. Er zou een toelatingsexamen voor toekomstige ouders moeten worden ingesteld, niet iedereen zorgt goed voor z'n/haar kinderen, maar ook voor wie wel of wie niet teksten op internet mag neerschrijven.

Klinkt radicaal, maar begrenzen we mensen met een beperking normaal gesproken ook niet? Kan op een aardige en liefdevolle manier. Begeleid wonen enzo. Beetje structuur en grenzen doen het vaak goed.

Mensen, Nederland is een der vrijste landen ter wereld. Dictaturen vind je in Wit Rusland, in Noord-Korea, in Iran en Saoudi Arabie. Dag complotters en Willem Engel-volgelingen, virus-mafklapper, misschien maar daarheen gaan emigreren? Ja hoor, corona heeft met 5g te maken. Zucht.

Over verkeersborden gesproken, zie afbeeldingen links en rechts, op het terrein van de Wiershoeck staat sinds kort een bord dat vragen oproept. Vanaf de Dom Helder Camaraschool nemen dagelijks tientallen ouders met kinderen deze tussendoor-route van en naar de Beijumerweg. Drukte met fietsers op dit wandelpad.

Maar....dat vanzelfsprekend alleen van maandag tot en met vrijdag als genoemde school open is.   

'Fiets te gast.' Staat op het bord. Ofterwel, fietsers, wandelaars gaan hier voor. Maar dan, geldt alleen voor het weekend.

Wat eigenaardig, in het weekend is genoemde school dicht, dus praktisch geen fietsers hier. Op zondag helemaal, want dan is het terrein met loop/fietspad helemaal afgesloten.... 

Hoe plaats je een overbodig bord?

De laatste (maan) dag van vier err-loze maanden (mei-augustus) is begonnen. Morgen is het 1 septemberr. Acht maanden lang de errr weer in de maand.

Een voor zover mogelijk gezonde week toegewenst. En complotters en anderen die de weg (tijdelijk?) kwijt zijn: doe even norrrmaal.                                                                                             

zondag 30 augustus 2020

DIFTAR, GELOOFT U ER NOG IN? (10)



GroenLinks Groningen is helemaal voor de invoer van Diftar in de gemeente Groningen.

De grootste partij van Groningen, ook in Beijum.

Tenminste, november 2018, gemeenteraadsverkiezingen.

Over drie maanden zijn we twee jaar verder, op de helft van een vierjarig termijn.

Het zou interressant zijn te weten hoe de verhouding momenteel, einde augustus 2020, in Groningen zouden liggen.


Oud Statenlid Miedema van Groeninks vroeg zich afgelopen week op een Groningse site middels een eigen opiniestuk af of het beleid in Groningen bepaalt moet worden door kwaadwillenden die hun vuilniszak onder het diftar-systeem in de sloot menen te moeten gooien. 


Volgens hem moet daar strak op gehandhaafd worden en ervaringen zouden leren dat dumpingen na verloop van tijd onder diftar weer af zou gaan nemen. 


Hij doelde daarbij op Haren. Toch echt een plaats waar de inkomens in het algemeen beduidend hoger ligt dan in een wijk als Beijum. Of Lewenborg, Paddepoel, Vinkhuizen.



Het zijn interessante woorden die de GroenLinkser neerschreef. Deze blogger vraagt zich af, denkt hijzelf te negatief? Of is GroenLinks te naïef?

Er zijn nogal beroepen op te noemen die hun bestaansrecht hebben te danken aan kwaadwilligen. 


Denk aan de politie, de treinconducteurs, de boa's, de belastinginspecteurs, de douane, beveiligers, de scheidsrechters....noem maar op.

De wereld is niet altijd lief en aardig, en niet iedereen is sociaal en invoelend. En mensen met een minimum-inkomen, mensen in de schuldsanering en voedselbank-klanten zullen toch echt voor hun levensonderhoud zorgen in plaats van te gaan betalen voor hun vuilnis. Grofweg gesteld


Zie foto boven, zaterdagmiddag gemaakt. Steeg tussen Plein Oost en de achterliggende parkeerplein van de Aldi.

Hoe-wil-je-dit-hand-ha-ven?


Het is een koud kunstje om na middernacht met een vuilniszak vijftig meter van je huis weg te gaan lopen om de zak daar te dumpen. 


Dar doet geen handhaver wat aan.


In het donker met een goed gevulde vuilniszak achter op de fiets het uitgestorven Groene Hart van Beijum infietsen om de zak daar neer te smijten? 

Nul procent pakkans. Het is niet verboden om 's nacxhts met een vuilniszak rond te fietsen. En echt geen opsporingsambtenaar op politieagent die je achterna fietst of rijdt.


Nee mijnheer van GroenLinks, dat handhaven is een farce. En dat weet jezelf ook wel. De wereld is helaas niet maakbaar via GroenLinks-visioenen.


Paar foto's van de afgelopen week, hoofdzakelijk dumpingen rond containers in de wijk.



Maar het zwerfvuil in bermen en sloten, in het natuurgebied van Beijum, het neemt hand over hand toe.

Diftar kan wel eens een elitair speeltje zijn. Niet bedoeld voor mensen onder het bestaansminimum.



Beijumer Han Borg zwengelde het aan.

Dé vraag....gelooft u er nog in?

Diftar, gescheiden afval. Des temeer vuilnis je aanbiedt, des te hoger het te betalen bedrag.


Op straat of in de natuur dumpen loont, want geen onkosten.

Zie aflevering twee uit deze serie met doorverwijzende links

Katten verscheuren gedumpte vuilniszakken open en gaan vreten, met alle gevolgen van dien. 
Maar ook de Partij voor de Dieren in Groningen is vreemd genoeg voor diftar.

GroenLinks en de PvdD, hebben ze wel contact met de dagelijkse realiteit op de klei in een wijk als Beijum?
LAATSTE NIEUWS, PVDA GRONINGEN ZAL TEGEN DIFTAR STEMMEN!

WOB-VERZOEK DE HUNZE IN ZAKE DE KORREWEGBRUG


"Rijkswaterstaat en gemeente willen onze vragen over de maakbaarheid niet beantwoorden. We hebben er verschillende keren om gevraagd. Op een gegeven moment ben je uitgepraat en hebben we besloten de formele weg te volgen, met een Wobverzoek. We maken daarmee gebruik van ons wettelijke recht om alle stukken over de maakbaarheid op te vragen."


De bewoners uit de dichtstbijzijnde wijk van de Korrewegbrug zijn er klaar mee.


Uit het afgelopen bericht over de brug, 19 augustus: "Hoe gaat het met de vervanging van de Gerrit Krolbrug? Op 18 augustus 2020 roepen gemeente en rijkswaterstaat de Participatiegroep Gerrit Krolbrug bijeen. De Bewonersorganisatie De Hunze/Van Starkenborgh is erbij, want ons plan voor de nieuwe Gerrit Krolbrug wordt besproken."

De verkiezingen zijn nog ver weg, meestal is dat de tijd dat de Gemeente Groningen en de gelijknamige provincie geen boodschap hebben aan de belangen van burgers. Pas in cvampagnetijd worden er weer gouden bergen beloofd en zijn politieke partijen in Stad, en het provincviebestuur, erg 'lief en toeschietelijk' richting de burgers.

De mensen uit De Hunze en Van Starkenborgh voelen zich niet serieus genomen. Want er wordt niet gecommuniceerd....  De link staat onderaan, en lees daar verder:

Wobverzoek Gerrit Krolbrug (Provincie Groningen).
Het Gerrit Krolbrugcomité heeft een Wobverzoek gedaan bij de provincie Groningen.
Wat willen we weten?
En waarom bij de provincie?
Dat zit zo.

‘Niet maakbaar’
In 2016 heeft de gemeenteraad, met instemming van de provincie en van het rijk, besloten dat de nieuwe Gerrit Krolbrug gescheiden rijbanen moest hebben, voor de veiligheid van de fietsers op de brug. De provincie zou dat project uitvoeren (aanbesteden, opdracht geven en opleveren). In 2019 begrepen wij dat de provincie tot de conclusie was gekomen dat de brug in deze uitvoering niet maakbaar was. Wij vroegen ons af, op welke punten die brug niet maakbaar was. Is de brug te breed, te hoog, wat is er aan de hand?
Geen antwoord? Dan maar de Wob.
Rijkswaterstaat en gemeente willen onze vragen over de maakbaarheid niet beantwoorden. We hebben er verschillende keren om gevraagd. Op een gegeven moment ben je uitgepraat en hebben we besloten de formele weg te volgen, met een Wobverzoek. We maken daarmee gebruik van ons wettelijke recht om alle stukken over de maakbaarheid op te vragen. We hebben ons verzoek beperkt tot de periode tussen het raadsbesluit in 2016 en de eerste keer dat we in een brief aan de gemeenteraad lazen dat de brug niet maakbaar was. We vroegen om documenten die:
  1. Zijn opgesteld tussen 29 juni 2016 en 22 mei 2019;
  2. Beoordelingen bevatten over de wenselijkheid, haalbaarheid en/of maakbaarheid van het voorkeursalternatief in de vorm van rapportages en/of analyses.
De opbrengst. – Besluit op uw WOB Verzoek —> PDF!
We hebben van de provincie een beperkt aantal stukken gekregen. Wat er bij zat stemde ons niet vrolijk. Er is maar één stuk dat een beoordeling van de maakbaarheid bevat, het Memo projectteam van 13 september 2018. Geen technische analyse, geen kaarten, geen doorsnedes, geen grondonderzoek, maar alleen een ongefundeerd oordeel: de brug is niet maakbaar. Een project van € 21 miljoen wordt met één A4-tje beëindigd. Is dat alles? Het lijkt er wel op.
Onze conclusie.
We vinden deze beperkte opbrengst niet geloofwaardig. Het kan toch niet zo zijn dat de provincie met deze ene pagina een groot project heeft beëindigd? Daarom hebben we bezwaar gemaakt bij de provincie. We willen dat de provincie nog eens alle (digitale) lades omkeert en goed zoekt naar stukken die twee jaar geleden moeten zijn opgesteld.
Mocht er niet meer uitkomen, dan weten we ook dat de maakbaarheid nooit serieus is onderzocht en dat een brede brug alsnog écht onderzocht moet worden.
Nog meer Wob?
Ook hebben we dezelfde Wobverzoeken gedaan bij de gemeente en bij rijkswaterstaat, die beide samenwerken in project.
We houden u daar ook van op de hoogte. www.dehunzevanstarkenborgh.nl/wobverzoek

zaterdag 29 augustus 2020

OPGESTUURDE FOTO'S WIJK DE WERELD BEIJUM



 Vanuit de crew van Wijk de Wereld aflevering Beijum werden vandaag nog een elftal foto's ingezonden.


Teveel om allemaal te publiceren maar deze blogger heeft er een slide-show van weten te maken.

Pardon voor de reclame daarin, proefverssie van het een of andere programma.

Bekijk de slide-show video beneden.

De vier foto's die we hier zien staan er ook in.

Foto boven, de blogger kent alle namen niet maar rechts zit Beijumse Hanneke (alle spelers, tegen de 50, zijn Beijumers.
Links, de van oorsprong Congoleze Marie Joseé draagt een grote pan op haar hoofd in een kook-scene.
Foto rechts, getut om een heg door twee buurvrouwen.

Beneden, een Beijumer in een kruiwagen die zichzelfspeelde.
Lastig om allemaal uit te leggen aan degenen die er niet zijn geweest of geen kaartje voor vanavond of morgen hebben weten te bemachtigen.

Maar wellicht komt er nog een film over de voorstyelling.

WERWELENDE WIJK DE WERELD-BEIJUM VOORSTELLING (Stadsschouwburg)


".....Dat we stuk voor stuk trotse Beijumers zijn."

Aldus de laatste woorden in een ruim anderhalf uur durende voorstelling van Wijk de Wereld over Beijum.


Vrijdagavond op uitnodiging gezien in de Stadsschouwburg aan de diepenring van Groningen.

Nog een quote uit de voorstelling: "De bloemen van gisteren zijn de dromen van vandaag."


Is Wijk de Wereld-Beijum een hosanna-voorstelling geworden? Lees verder.

Eerst even, er is afgesproken geen foto's te maken tijdens de voorstelling. Daar hield ondergetekende zich aan, de binnen-afbeeldingen zijn verstuurd via een andere betrokken Beijumer. En ja, dan kan deze blogger het niet laten ze te publiceren. Foto's links en rechts, voor en na de voorstelling.


In juni werd aangekondigd dat Wijk de Wereld in coronatijden toch door zou gaan. Open daarvoor het bericht met doorverwijzende links.


Bezoekers kregen bij binnenkomst een goody-bag met daarin o.a. de jongste editie van wijkkrant De Beijumer als cadeau. 

De zaal vulde zich vanaf kwart voor acht 's avonds langzamerhand met plukjes Beijumers. Allemaal keurig op anderhalve meter afstand. 

Een try-out. De komende voorstellingen zijn allemaal uitverkocht. Deze blogger, die meent 'zijn' wijk een beetje te kennen, denkt: ook los van corona waren alle voorstellingen uitverkocht.
Want....wat een ge-wel-di-ge voorstelling. Lees verder. Nou ja, hallo Wijk de Wereld-crew, waarom niet nog meer voorstellingen om nog meer Beijumers (Stadjers) mee te laten genieten?


Na binnenkomst in de zaal, de voorstelling was nog niet begonnen, tokkelde Beijumse Hanneke op een banjo vanaf het podium. Twee kijvende Beijumse wijven schreeuwden heen en weer vanaf twee tegenoverliggende balkons naast het podium. Foto linksboven. Beetje lol schoppen en rol-oefenen. Hanneke zit solo rechts een na onderste foto.


Ok, dacht deze blogger, Tokkie-wijk is ook v
ertegenwoordigd. Dat schreeuwde hij ook quasi boos naar boven. Poeh...wat een weerwoord kreeg hij van de wijv...ehh...dames.. "Heb je je klompen ook aan?" "Kop dicht."

Maar goed, de voorstelling. En natuurlijk moet niet alles verklapt worden en houdt deze blogger het beperkt.

Multi-talent Willie Koolstra beet de spits af met een speech, schrijfster en kunstenares in Beijum. "We verlangen allemaal weer naar het normale." Huisvrouwen-gekibbel volgde, over opgroeiende kinderen, vreemd gaan in Beijum, de term Tokkiewijk viel, bloemkoolwijk, multi-culturele wijk. De lezer was er niet bij, dus lastig uit te leggen. Maar hilarisch.

Een jongedame liep het podium op met een bloemkool. Bloemkoolwijk Beijum Plukjes bloemkool werden losgetrokken. "Daar heb ik gewoond." "Daar ligt de Groene Long." Daar ligt de Wiershoeck."

Uitsmijter: "Beijum is het beste van twee werelden, het is het knooppunt tussen Stad en Ommelanden."

De kijvende buurvrouwen gingen weer los. Ook positief, en de schaduwkant van Beijum werd niet geschuwd: "De Beijumse die haar woning bijna opblies was niet gek maar ziek."

Crimineel Beijum en de nodige hennepplantages ontbraken er aan.

Foto links midden, vier dames in de gordijnen. Mooie scene, dame met het onderste van een witte gordijn in de armen als ware het een baby. Gevoelig. Opeens rauw, want dat is ook Beijum: "Kom je eten." De gvd ontbrak. Daarvoor kwamen twee dansers op als een monster. Jong fris meisje en een heerschap met een geweldige dans. Echt werwelend. Moelijk te omschrijven...komt dat zien.

 Prachtig.

Voor wie er niet is geweest, moelijk voor te stellen, maar deze blogger zag dat alles ook werd gefilmd. Dus misschien....

Het ging over Bijen in Beijum. Dagmar! Moeder Marjolein Prachtige scenes, moeder en dochter deden mee.

Hosanna Beijum? Kijvende wijven over een heg passeerde de revue. "Dit is mijn heg! Ik woon hier dertig jaar! "Kop dicht, dit is mijn heg!" De Rijdende Rechter ontbrak eraan. Beijum.....


Ook mooi en hilarisch, uithangbord van multicultureel Beijum, Marie Joseé (Foto rechts beneden via de link )liep met een pan op haar hoofd het podium op. Congolese van oorsprong. Kleurrijk Koken in Beijum.


Volstrekt indrukwekkend was een scene met Arabische Beijumers. Een soort van fakir floot van boven op een ongeveer twee meter hoge kast een tijdlang droevige geluiden de zaal in. Daarna tokkelde hij minutenlang. Op de grond krioelden minutenlang spelers, zand liep onophoudelijk van boven naar beneden, twee kinderen speelden...en...een dame orakelde pakweg vier minuten lang Arabische teksten uit een boek en droeg ze voor. Duurde wat lang, en de zaal verstond er niks van, maar klonk alleraardigst. 


De lezer denkt waarschijnlijk...Waar-gaat-dit-over?


Begrijpelijk, als je er niet bij bent geweest is bovenstaande moeilijk te snappen. Een quasi schouwburgmedewerker die tussen twee scenes door het toneel schoonveegt terwijl zijn moeder, uit Beijum afkomstig en in een gezellige seniorenflat wonend, honderuit kakelt, je moet het gezien en gehoord hebben.

Het was werwelend. Voor buitenstaanders, niet in Beijum wonende, vaak onnavolgbaar.

Nogmaals, WAAR GAAT dit over?


Het ging en het gaat over de grootste, groenste en gekste wijk van de stad Groningen. Onnavolgbaar voor als je het niet kent.


Foto's onderaan, buiten de schouwburg, bezoekers uitten zich enthousiast over de voorstelling. De cathering, terrasje, werd i.v.m. corona buiten gehouden.


Beijumer Remko: "Het is een wijk waar iedereen volstrekt zichzelf kan zijn. Van Arabisch tot Tokkie, en alles wat daar tussen inzit."


En zo is het. Tokkie-wijven, Arabische mede-bewoners, bijen-liefhebbers, Congolese kokkinnen, tokkelende Hanneke's, danzende dames in de gordijnen, spelende kinderen, krachtig dansende Beijumers.


Jawel, onbewuste buitenstaanders, die kortzichtig oordelen als Tokkiewijk en achterstandswijk Beijum (vaak gebaseerd op sensatie-berichten uit de pers)....Beijum, een aparte, bijzondere, prachtige, veelzijdige en ontzettende boeiende wijk.


Schakel tussen Stad en Ommelanden. Kan niet beter, in de mooiste stad van noor Nederland wonen, en ook in de mooiste dorp van Groningen.

(De komende voorstellingen zijn uitverkocht)

Na de succesvolle en uitverkochte edities van de afgelopen twee jaar wordt eind augustus de Stadsschouwburg het huis van de wijkbewoners van Beijum. Kom op bezoek en maak kennis met de verhalen van Marie-Josée, Bob, Femke, Soltan en vele anderen. In de vorm
 van toneel, muziek, dans en alles daar tussenin komt de wijk met al haar smaken, geuren en kleuren verrassend tot leven.

https://www.spotgroningen.nl/events/de-wijk-de-wereld/beijum/
Nb, de normale capaciteit van de de Stadsschouwburg...750 toechouwers. Gisteren minder dan 200.
Begin maart dit jaar...kort voor de uitbraak van corona...., video:

vrijdag 28 augustus 2020

IRIS, 'JUF HELDERDER', HELPT SHOETIME-BERT IN DE WINKEL


"Ik ben elke dinsdagmiddag in Shoetime aanwezig. Na het overlijden van de vrouw van Bert heb ik hem aangeboden te komen helpen in de zaak. Het klikte tussen ons en ik doe tegenwoordig de bestellingen en schoon producten op."
Was getekend, de jonge dame die we op de foto zien.

Afgelopen dinsdag

middag liep deze blogger weer eens Shoetime binnen. Hoe zou het met Bert gaan? 

Die stond al weer een maand in de winkel Klik op de link voor meer informatie/doorverwijzende links. Over de ziekte van Bert's vrouw en haar uiteindelijke overlijden.

Bert was even bezig met iemand, vast een klant. Dacht ondergetekende. Maar dat bleek niet zo te zijn, hij was in overleg met Beijumse Iris. 

Werkoverleg.
Het klinkt wellicht wat hoogdravend maar het is wel waar: ook in droeve tijden kunnen er mensen op je pad komen die licht en vertrouwen met zich meebrengen.

Bert: "Ik had direct een goed gevoel bij Iris en wat ze wou komen doen."

Foto's links en rechts, achterin Shoetime. 

Boekjes, wol, fun-letters, stopnaalden, borduur- en handwerknaalden en andere producten. Iets voor een vrouw, dacht de blogger in al zijn bekrompenheid en traditionele man-vrouw gedachten.

Iris gaf ondergetekende haar visitekaartje. Ha, ja natuurlijk, er is geen beter persoon in de wijk te bedenken die een beetje orde op zaken stelt en onderhoud kan doen in Shoetime. Wie kan er beter organiseren en opruimen?

Even voorstellen, Juffrouw Helderder, organiseer- en opruimcoach. 'Om je te helpen je huis, kantoor of administratie op te ruimen.' Klik op de link:
Leuk dat je op mijn site kijkt. Waarschijnlijk ben je toe aan wat verheldering in je leven en kan je wel wat structuur gebruiken. Ik kan je daarbij helpen met organiseer- of opruimcoaching. In het menu onder elk kopje leg ik uit wat en hoe ik werk. Ook kan je meer over mij te weten komen. Mocht je vragen hebben, neem gerust contact met me op. Ik heb zeer makkelijk bereikbaar.
Niks is mij te gek.

Bert: "Het gaat me weer wat beter, ik krijg weer wat grond onder de voeten en voel me weer wat stabieler worden, ook omdat ik het overlijden van mijn vrouw aanvaard."

Shoetime blijft voor aleerst 's ochtends gesloten, openingstijden zijn van dinsdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.
Op de eerste openingsdag van elke week kunt u Bert en Iris in de zaak aantreffen.

TE LAAT OF NIET MAAIEN....OF TE VROEG/ONNODIG



"Hallo gemeente Groningen, waarom hebben jullie het gras gemaaid bij het gedeelte Kardinge tussen Beijum en de busbaan? Er waren nog veel vlinders aanwezig, ik zie het nut niet, er is geen verkeer, etc. Zelfs de hond is sneu. Onbegrijpelijk. Maai-onzin."

Aldus enigszins vrij vertaald de tekst in een Twitterbericht die we helemaal beneden zien.       
Deze Beijumblogger heeft soms te doen met de goedwillende mensen binnen de gemeente Groningen. Wat een commentaar toch steeds. Complimenten zijn schaars. Ze kunnen het zelden goed doen in dit over georganiseerde keurig aangeharkt landje/Groningen/Beijum.

Zeker, er mag geklaagd worden. Mag er een keer gemaaid worden vanuit de Bunnemaheerd richting het Groene Hart?

Vijver Holmsterheerd weer eens?

Foto's zijn dinsdagmiddag gemaakt.

Gemaaid. Waren hier ook nog vlinders aanwezig?
Onderstaande Twitteraarster bedoelde zo te lezen de andere kant van de busbaan (die we links in beeld zien).

donderdag 27 augustus 2020

ONGEMAK TIJDENS WERKZAAMHEDEN AAN DE (FIETS) WEG(EN) IN BEIJUM



"Als je tijd hebt zou ik even bij de uitvoer van de werkzaamheden aan het fietspad gaan kijken. Het is totale chaos, er ontstaan gevaarlijke situaties! Ik heb reeds melding gemaakt. En.... dit aan het begin van het schooljaar doen, als al die brugpiepers alleen op pad gaan? De hele situatie is onduidelijk. Waar je wel of niet kan fietsen, waar je de weg op moet. Of moet afstappen en verder lopen door de heerden. Als je vanaf viaduct komt vanaf de stad, is het fietspad opeens versperd. Wat te doen? Over de weg? Tis gevaarlijk, speciaal aan het begin van nieuwe schooljaar. Wat een misser van de gemeente!"

Lezeres vanmiddag via de mail.

Er spreekt ergernis uit. Deze blogger, opgegroeid met 'waar gehakt wordt vallen spaanders', oftewel daar waar gewerkt wordt kan het tijdelijk ongemakkelijk zijn, maakte daarna een fietstochtje door de wijk.
Een misser van de gemeente, zag ondergetekende niet zo, wel kan hij zich voorstyellen dat de werkzaamheden aan beide fietspaden langs een gedeelte van de Emingaheerd ongemak met zich meebrengen (brachten, bijna klaar).

Zie foto boven, het ongemak bestaat er onder meer uit dat kleine stukjes fietspad nieuw zijn geteerd. 

Dat wist deze blogger ook niet, hij dacht dat ze over de hele lengte een nieuwe laag zouden krijgen.
Fietste afgelopen twee dagen ongemakkelijk, opeens een 'gat'...paar centimeter....in het fietswegdek. 

Vervelend voor mensen in een scootmobiel ook, plotselinge hoogteverschil is niet fijn voor deze weggebruikers.

Op foto boven en links is ook te zien dat de twee ingangen naar de Grevingaheerd een nieuwe teerlaag hebben gekregen.
Genoemde heerd werd niet nieuw geasfalteerd, zoals ondergetekende een paar dagen geleden dacht omdat er een inrijverbodsbord voor stond. Alleen de ingangen zijn aangepakt.

De Sibrandaheerd is wel nieuw geasfalteerd, zie foto's rechts midden en linksbeneden.

Tijdelijk ongemak al met al.

Maar voor de goede zaak, voor betere wegen in de wijk.

Zie ook Paden krijgen nieuw asfalt

OVER BOTULISME EN NIET MAAIEN, HOLMSTERHEER-VIJVER




'Gisteren toen wij daar langs kwamen hebben we zwanen gezien die er erg raar bij liepen, vleugels lieten hangen. Hopelijk dat ze hier geen last van hadden.'

'De duikers van de brandweer vertelden dat er botulisme in de vijver aanwezig was. Ze gingen het water in omdat er een jonge zwaan ziek was geworden. Natuurlijk was er botulisme geconstateerd, anders zouden er niet zoveel duikers van de brandweer  en mensen van de dierenbescherming aanwezig zijn. Om 22.30 uur waren er nog twintig mensen bij de vijver bezig.' 

2008

De constatering van botulisme  in de Holmsterheerd-vijver, afgelopen weekend, bracht twee ooggetuigen uit de buurt tot bovenstaande opmerkingen.


Een ander: "Als de sloot niet op tijd uitgedregd wordt, krijg je zoiets, vooral in combinatie met tropisch weer."


Zie de foto's, gisteren gemaakt.

Mensen kinderen, wat een rimboe.

Vergelijk het voor de aardigheid eens met de eerste foto van deze vijver op Beijumnieuws ooit....2008

Maar...even mededogen voor de gemeente Groningen....kun je hier tegen werken? Amper twee maanden geleden werd deze vijver bijgeknipt