vrijdag 30 juni 2017

RECREATIEPARK KARDINGE (25)


Het grensgebied tussen Recreatiepark Kardinge en Beijum ter hoogte van de Holmsterheerd in beeld. Zie afbeelding boven.

Wat een geweldige overgang tussen natuur en woonwijk.
Links ligt het park. Op de achtergrond zien we de doelpalen van het voetbalveld ter hoogte van de Fossemaheerd.
Laat de camera denkbeeldig naar links zwenken en je ziet de Kardingerbult.

Al eens eerder opgemerkt, het heeft zo zijn charme dat nog niet elke slootrand gemaaid is.
Wat boffen die Beijumers toch die aan de rand van de wijk wonen.

Zie het platje rechts, tweede tuin. Je woont daar toch als God in Beijum met je majestueuze uitzicht op het Kardingerpark?

JE HEBT WIJKOPBOUWERS, EN JE HEBT WIJKVERVUILERS...


Een parkeerplaats vlakbij Plein Oost gistermiddag. Niet ver van de Sporthal. Zie foto.
Een paar asocialen heeft daar waarschijnlijk in een auto zitten snacken. Natuurlijk mag de auto niet vies worden, stel je voor. En met een dikke vette volle pens loop je natuurlijk niet naar een afvalbak.

Kom op zeg, laat de milieudienst het maar opruimen.

Een stelletje aso's laat visitekaartjes achter.

Het treurige en oeverloze verhaal. Er zijn mensen in Beijum die er iets van willen maken, denk aan de vrijwilligers die afgelopen weekend vlakbij een braderie organiseerden. Aan de andere kant heb je aso's, hufters en vervuilers die denkbeeldig hun vuile reten met papier afvegen en hun 'uitwerpselen' gewoon op straat dumpen. Die letterlijk schijt aan de woonomgeving hebben.

Is het nou echt teveel gevraagd om na het schransen je troep op te ruimen?

BLOKKER BEIJUM SLUIT IN DECEMBER


Een van de handigste winkels qua aanbod sluit binnen een half jaar de deuren in Winkelcentrum Beijum.

Gisteren meldde ene Kelly, waarschijnlijk een medewerkster (update 30/6; 13.40 uur, ja, dat is ze)Gister te horen gekregen dat ons filiaal in Beijum per 1 december gaat sluiten... wel een opluchting om het toch eindelijk te weten waar we aan toe zijn .. voor nu gaan we gewoon nog eventjes knallen!!

De sluiting van de Blokker-vestiging in Beijum komt niet helemaal onverwachts uit de lucht vallen. Ongeveer zes weken geleden schreef Nos.nl al:


Blokker gaat grootscheeps reorganiseren. Alle formules, waar de naam Blokker niet op de gevel staat worden afgestoten. Dat betekent dat Xenos, Big Bazar, Leen Bakker en Intertoys in de verkoop gaan.Ook gaan zo'n honderd slecht lopende en verlieslatende Blokker-winkels dicht. Marskramer gaat door als franchise-formule. De circa honderd eigen Marskramer-winkels gaan dicht.
Als er een deur dicht gaat, gaat er ook altijd een open. Tot nu toe is niet bekend wat voor winkel er tussen de slagerij en de nieuwe drogisterij zal gaan komen.

donderdag 29 juni 2017

ONDERTUSSEN IN DE HUNZE (43)


Het is eind juni bijna begin juli en op redelijk wat plekken in de buitenwijken van de stad wordt gemaaid (in de binnenstad valt weinig te maaien, of het moet langs de diepenring zijn).

Gisteren fietste de Beijumblogger de grensovergang van Beijum naar De Hunze over. Beijumerweg, onder de fietstunnel door.

Er lagen hopen nat gras langs genoemde fietspad. Het groen lag er kortgeknipt bij. Of zal het riet zijn?
Vanaf de Beijum-kant was het riet in de sloot rechts gemaaid maar eenmaal echt op Hunze-bodem aangeland was er opeens abrupt gestopt met maaien. Zie foto.

Het contrast tussen de wijken De Hunze en Beijum is groot. Maar ze hebben dezelfde onderhoud nodig.

Gelukkig zijn er ook kleine oneffenheden in onze buur-wijk te bespeuren. Heel klein maar hoor, zie de lantaarnpalen, de eerste staat naar voren gebogen, de tweede naar achteren.

De Hunze, een ideale ruim opgezette wijk waarin je goed een hond uit kunt laten. Zie man en hond links. En zie rechts, daar langs de waterkant, daar staat een mooie vogel zich zo vrij als een vogel te voelen.

BEIJUM IS EEN EMOTIONELE EN BETROKKEN WIJK....Beijumers zijn vaak een betrokken maar ook een heel emotioneel volkje. Jaren geleden liepen 'we' te hoop tegen bijvoorbeeld Dagblad van het Noorden als er weer eens negatief over de wijk werd bericht. Op de barricades, dit pikken we niet, wat denken ze wel niet?  De 'burgeroorlog' tussen enerzijds de bewonersclub en anderzijds een groep kritische Beijumers ligt nog vers in het geheugen.
Beide voorbeelden spelen niet meer, er is geen gedoe meer tussen Beijum en de stadse pers en de  'burgeroorlog' is al lang en breed voorbij.

Maar onder de oppervlakte smeult af en toe nog het een en ander. Afgelopen zaterdag joeg de Beijumblogger, zoals hij altijd doet bij berichten die hij publiceert, een bericht over de braderie op Plein Oost aan op Facebook.
De reacties eronder liepen gisteren en vandaag compleet uit de hand. Wat een slagveld, Beijum was weer eens oorlogsgebied, en de Beijumblogger half en half een oorlogscorrespondent.

Facebook Beijumnieuws is openbaar. Ondergetekende mag graag zijn woonwijk ophemelen en opstuwen in de vaart der volkeren. Maar dit...zie onder, is ook een deel van de realiteit.

Lees desgewenst de vele reacties. Het is niet de bedoeling dat de oorlog hier onder dit bericht verder gaat, reacties worden niet toegelaten. 

BIJNA EEN VOGEL ONDER DE AUTO...


De twee maanden geleden bij Autobedrijfvisser gekochte Citroën reed de afgelopen tijd probleemloos door de Benelux, Frankrijk en Spanje, en nooit was er in de verste verte een (bijna) aanrijding (bericht over de reis volgt nog...) te bespeuren. Gelukkig.

Maar dan in Beijum, een paar dagen geleden. De vogel bleef maar op de weg zitten, zie foto. De blogger ging van 50 naar 30...en vandaar uit naar stapvoets.

Geen idee wat de vogel mankeerde, of er een lekker hapje lag, of dat ie depressief met zelfmoordplannen rondliep of iets dergelijks.
De blogger reed de vogel zeer langzaam voorbij, de afstand vogel autobanden bedroeg ongeveer 20 centimeter. In de achterruitspiegel leek het of de vogel hinkelde.

Het zal je toch overkomen dat je na veertig jaar schadevrij en probleemloos rijden je iemand (ook al is het een vogel) doodrijdt in eigen wijk...

OP ZOEK NAAR EEN VERSTOPPING IN HET RIOOL


"Als het buiten het woonerf is, is het de verantwoording van de gemeente, daarbinnen is de bewoner aansprakelijk."

Op dinsdagmiddag liep een mannetje met een soort van wiel op een stokje door de Froukemaheerd.
Het had iets weg van een metaaldetector, een ding waar je metaal onder de grond kunt traceren. Zoals een paar jaar geleden vlakbij in dezelfde heerd het geval was.

Maar dit mannetje van de gemeente wist, en hij vertelde: "Hier midden door de straat loopt een rioolbuis waar alle aansluitingen op uit komen.. Hier zit een verstopping, en dat gaan we binnenkort verhelpen."

Zie een meter of acht achter het mannetje, daar ligt een put met een putdeksel erop. Op de roller zit een soort van meter, daarmee kon hij precies uitmeten hoeveel meter en naar waar precies de aansluiting van het woonhuis naar de hoofdriool-buis is.

Er werd een kruis op de straat gespoten. De blogger vroeg, is dit over twee weken nog zichtbaar?
Mannetje (natuurlijk niet denigrerend bedoeld): "Jazeker, deze verf blijft weken zitten."

Binnen afzienbare tijd zal hier de straat worden opengebroken. Net als overal in Beijum, vlakbij de ruim zesduizend woonhuizen, moeten de drollen en ander spul dat afgevoerd moet worden gewoon aansluiting kunnen vinden van de toiletpotten naar de afvoerbuis onder de grond en weer verder naar de hoofdriolering.

Op straat is het de verantwoording van de gemeente. Binnen het eigen woonerf is eenieder zelf aansprakelijk. Al zal het er in de praktijk op neer komen dat een huurder de woningbouwvereniging voor het karretje kan gaan spannen. Mensen met koophuizen zullen zelf over de brug moeten komen.

(Dat laatste weet de blogger niet zeker, is een huurder zelf aansprakelijk voor een hele toiletrol die doorgespoeld wordt? Of een pak maandverband? Of iets dergelijks? Beijumnieuws@ziggo.nl)

woensdag 28 juni 2017

BEIJUMBORG (74)


Herrie en vertier
Laat ik maar beginnen met het laatste. Wat is het toch fantastisch om met deze zomerweken veel buiten te kunnen zitten. Mijn achtertuin is werkelijk maar een klein vlekje, maar tegelijkertijd ook één groene oase. Als het 35m2 is, is het veel. Ik heb het nooit opgemeten, maar een ruwe schatting brengt me op dat getal. De tuin ligt ook nog eens op het zuidoosten, wat ‘m behoorlijk zonnig maakt. Pas aan het begin van de avond is de zon er weg, en dat maakt dat het er vooral in het voor- en najaar ook al vaak lekker vertoeven is.
Als ik zo naar buiten kijk, dan zie ik alleen maar groen en bloemen (vooral rozen….). Het is ook een soort van decor, dat laag begint (met wat rozenstruiken van zo’n anderhalve meter hoog) en op een meter of veertig afstand eindigt met populieren van zo’n kleine twintig meter. En daar tussenin: boompjes, die naar achteren toe aldoor hoger worden. Soms waan ik me in een soort van bos, terwijl ik toch echt gewoon midden in een heerd in Beijum woon, en het Kardingerbos de andere kant op ligt. 
Al dat groen heeft één nadeel: het moet onderhouden worden. Om te beginnen die populieren. Die staan op gemeentegrond, en ik had eigenlijk al verwacht dat ze aan het eind van de winter het loodje zouden legen. Er breken bij harde wind steeds meer takken af, en ze vormen dus op den duur een gevaar voor omwonenden en passanten. Maar goed: kennelijk vindt de gemeente Groningen of het wijkbeheer het nog geen tijd, en ach: ze ruisen nu ook zo mooi, nu ze in het volle blad staan. Het onderhoud van mijn eigen tuin vind ik ook een dingetje. Ik heb er –eerlijk gezegd-  en bloedhekel aan, maar goed: af en toe eens flink aan het werk (of een tuinman inhuren), en het lijkt al weer heel wat.
Maar de groene sfeer wordt soms grondig verpest door herrie. En dan heb ik het bijvoorbeeld over buren iets verderop, die tot diep in de nacht hun tuin als een soort van sociëteit gebruiken, met alle lawaai van dien. Zelf slaap ik aan de andere kant van het huis, en heb er niet zoveel last van, maar logé’s klagen af en toe dat ze de gesprekken soms letterlijk kunnen volgen, en al helemaal wakker schrikken als een buurvrouw in haar bekende bulderende lach uitbarst (om 1 uur ‘s nachts…..). Tot nu toe heb ik er nog niets van gezegd: een zwaktebod, ik weet het.
Wat ook enorm veel herrie maakt is sommige tuinapparatuur. Op mijn vrije maandagmiddag zat ik lekker even buiten, en was er een andere buurman die met een mega-strimmer het onkruid op zijn terras te lijf ging. En dat minstens een uur lang. Weinig vertier in het groen, maar wel veel herrie dus. Maar in de stille uurtjes is het er heerlijk om te zijn.
Han Borg

TERREURGROEP DE NAM IS DE WEG KWIJT IN GRONINGEN


De Nam, de Nederlandse Aardoliemaatschappij, is helemaal van het padje af in Groningen.

Dat mag toch zo langzamerhand wel een gerechtvaardigde opmerking zijn.
Zonder blikken of blozen en zonder enige vorm van empathie richting de Groningse bevolking heeft het miljoenenbedrijf voornemens om naar de Raad van State te stappen om het gedeeltelijk dichtdraaien van de 'aardgaskraan' terug te draaien.

Lezen we op NOS.nl

Een dag of tien geleden stuurde het bedrijf via het ingekapselde Centrum Veilig Wonen een brief rond waarvan de aanhef was:
De NAM streeft naar een schone lei en biedt u als tegemoetkoming een voucher aan ter waarde van 1500 euro.
Vandaag viel de nieuwste krant van de Groninger Bodem Beweging in de bus.
Met daarin een vlammend commentaar tegen de hemeltergende hypocrisie van de NAM.

Zie afbeelding links, klik groter. De kop van het artikel liegt er niet om: Bloedgeld, onwaarachtig en schijnheilig.
Schokkend Groningen gebruikt al jaren andere termen, die op hetzelfde neerkomen: Spiegeltjes en Kraaltjes van de NAM.

Vanmiddag stuurde de Beijumblogger onderstaande Twitterbericht het wereldwijdeweb (www) op.

Zomaar stoere teksten schrijven geeft geen pas.
Maar wat is de overeenkomst tussen de NAM en een terreurgroep?


Ze hebben beiden totaal geen respect voor hun slachtoffers.
Ze zijn beiden meedogenloos.
Ze hebben beiden hun heilige doelen (in het geval van de NAM winst maken en geld verdienen)
Een aanslag die honderd doden veroorzaakt, of een aardbeving als gevolg van gaswinning met evenzoveel slachtoffers, het is om het even.

De absolute overeenkomst; een totale minachting voor vrouwen, kinderen, gehandicapten.....kwetsbare mensen.

Meedogenloze terroristen van de NAM, moet het zover komen dat we jullie gaan bombarderen en uitroeien?
In gesprek met Annemarie Heite
De Fakkelavond in Groningen
Grunnings Laid...wie lot'n ons der nait onder kriegn...

SOCIAAL VUILNIS IN BEIJUM (35)


De zomer nadert en Beijumers zijn weer erg vrijgevig geweest. Wat een sociaal volkje zijn we toch. Kijk, dit heb ik niet meer nodig, maar hebt u er belang bij? Neem maar mee, gratis en voor niks.

Het aanbod van sociale giften varieert dit keer sterk van heel groot tot erg klein.
Voor ieder wat wils, zogezegd.

Zie foto boven. Wie heeft er belang bij een vissenbak. twee buitenbanden voor fietsen en een dikke en niet te tillen zak met puin?

Nou niet direct zo negatief doen, puin is heel goed bruikbaar om bijvoorbeeld een betonnen vloertje te leggen.
Wel even een bakfiets of ander vervoer regelen, zoals gezegd, de zak met puin zet je niet zo maar achter op de fiets. Zie afbeelding linksboven.

Foto rechtsboven, wat aardig nou weer. Twee tuinstoelen, neemt u maar mee, helemaal gratis.

Gaan we nog op vakantie? En zo ja, hebben we daar een reiskoffer voor nodig?

Zie weer links, tweede van boven. Met een beetje mazzel zitten er ook nog rolletjes onder de koffer. Gemak dient zoals altijd de mens.

Wat ligt er nog meer bij? Kijk aan, dat lijkt op een droogrekje, kan altijd van pas komen, op de camping of gewoon in de eigen tuin. Wat lief, nog een wc-bril nodig?

Wie het kleine niet eert is het grote niet weert. Een grote zak gratis puin is mooi, maar wie kan nog een mooi opbergmandje gebruiken?

Zie tweede foto van boven rechts. Wat een mooi kleur mandje!

Foto derde van boven links dan maar, het feest houdt niet op.
Mensen wat handig, tussen het papier, het karton en de zakken ligt een heuse blauwe jerrycan.

Hoeveel liter zou er in passen? Tien? Tel uit je winst, rij naar Duitsland, tank de auto goedkoper dan in Nederland helemaal vol..., en tank er extra bij in de jerrycan.

Echt een hele aardige en sociale gift, anonieme weldoener...
Foto rechts derde van boven dan, goed voorbeeld doet goed volgen.
Oftewel, zoals de oudjes zongen, piepen de jongen.
Als volwassenen sociale giften op straat en bij de vuilniscontainers mogen zetten, dan mogen kinderen dat ook.
Het is niet goed te zien wat voor speelgoed dit is.

Foto links beneden. Ja pardon hoor, maar we hadden het zo druk met het verven van ons huis, dat we geen tijd hadden om de overgebleven verf weg te brengen. Kijk maar even, misschien zitten er nog restjes verf in de potten die u kunt gebruiken. We zetten het gewoon voor u op de stoep langs de straat, kijk maar even wat u kunt gebruiken.

Foto rechts beneden dan, terug naar het grotere werk.
Geen idee waar dit voor gebruikt kan orden, maar de een of andere Handige Harry kan een en ander vast goed gebruiken.

Foto helemaal beneden dan ten slotte. Net als bij op de foto helemaal boven zien we ook hier een vissenbak.
Of zal het een mini-aquarium zijn?
Het glaswerk ziet er nog helemaal heel uit. Voorzichtig met vervoer!
Trouwens, ook een dik stuk tapijt nodig? Kan zo in een keer meegenomen worden.

Zien we daar rechts naast de container nog een koffer staan. Prettig dat mensen dit gratis aanbieden terwijl de vakantieperiode eraan zit te komen.

Helemaal rechts op de foto. Voor de klusjesman of doe het zelver. Gratis plankjes om mee te nemen.
Of zijn het stukjes laminaat voor op de vloer?

BOUWEN AAN EEN NIEUW INNERSDIJK (5)


De bouwwerkzaamheden op het Innersdijk-terrein naast Plein Oost bevinden zich nog steeds in een fase dat er van alles gebeurd, maar waar je later niks van terugziet. Wat is een groot en hoog gebouw zonder een degelijke fundering?

Zie foto. Er wordt wel gewerkt, maar dat alles nog steeds voor een goede fundering. Het gebouw dat wordt gebouwd, het zogenaamde Derdengebouw, zal aardbevingsbestendig gemaakt worden. Daar hoort een stevig fundament bij.
Zie de tweede mini-video.
(Foto + video, maandagmiddag gemaakt)

BEIJUM EN OMSTREKEN BY NIGHT (45)Na gedane werkzaamheden reed de Beijumblogger tegen een uur of half elf vanavond vanuit Drenthe huiswaarts. Het regende op de A-28 en het was te donker voor de tijd van het jaar.

Maar het was niet helemaal donker, in de verte trok de bewolking open en er waren strepen blauw en gekleurd licht zichtbaar.

Zie afbeelding links, ter hoogte van de afslag Groningen Zuid gemaakt. Wat ligt de stad Groningen er extra mooi bij als er een schilderachtige hemel boven hangt.

Op de zuidelijke ringweg was niks te zien maar op de oostelijke ringweg was de schilderachtige lucht, zonsondergang, weer goed zichtbaar.
Foto rechts, klik groter, in de verte is de klimtoren van Kardinge zichtbaar.

Maar dan afslag Beijum Zuid. Je kunt reeds op en in-en uitvoegstrook van kruispunt Kardinge op de afslaande baan gaan rijden.
Zie foto boven. Tropische lange avonden zijn vaak zinderend mooi.

Maar een avond zoals het vanavond was, met wat regen en bewolking, heefgt toch ook zo zijn charme.

dinsdag 27 juni 2017

UIT DE OUDE DOOS (335)


Er zijn Beijumers die er echt werk van hebben gemaakt om het huis waar ze decennia in zouden gaan wonen vanaf de bouw ervan in beeld te brengen.

Zie foto. Ergens tijdens de beginjaren tachtig van de vorige eeuw werd dit huis gebouwd. De blogger is geen bouwvakker, maar het idee dat het isolatiemateriaal dat we rechts zien, evenals de pas gemetselde stenen, nu nog steeds op hun plaats liggen fascineert. We zijn bijna veertig winters verder. Zomers, lentes, herfstperiodes. Natte vingerwerk, ongeveer 14000 dagen en nachten. Een thuis voor de mensen die er al vele jaren wonen.

Op de achtergrond zien we rechts een stuk weiland, links omgeploegde aarde.
Het zal hard werken zijn in de bouw. Maar het zal ook een pracht-vak zijn. Iets bouwen, concreet resultaat zien dat misschien wel een eeuw blijft staan.

Al die honderden bouwvakkers die Beijum hebben gebouwd. Grote klasse. Mooi gedaan. Van koude stenen en planken naar een thuis voor meer dan 13.000 inwoners.

DE BEIJUMRIJDER (65) RIJDT DOOR HET LABYRINT VAN BEIJUM (Deel 2)


In tegenstelling tot een doolhof kun je in een labyrint niet verdwalen, er is slechts 1 pad, symbolisch ook wel gezien als je levensweg. Al sinds duizenden jaren en op vele plaatsen verspreid over de wereld zijn ze gemaakt en gebruikt, Labyrinten. Los van elkaar ontstaan in verschillende culturen hebben ze verschillende vormen en functies, veelal is inspiratie het doel.

Bovenstaande tekst werd ruim drie jaar geleden gepubliceerd, het ging over rondleidingen door het labyrint op het Schooltuincomplex in het Groene Hart van Beijum.


Het labyrint van Beijum inspireert. Dusdanig dat de Beijumrijder zich er halverwege mei in een kruiwagen gelegen door de gespierde en jeugdige Ger van Dam, NDE-er van beroep, liet rondkruien.


Dat smaakte naar meer. Wat groeit de natuur in de maanden mei en juni snel, dusdanig dat de NDE-er en de blogger besloten om een vervolg aan deel 1 te geven.
Vorige week was het zover. Ger van Dam zette een paar attributen op de route naar het middelpunt toe, zie foto's.

De Beijumblogger had een relatief gemakkelijke rol, met de pootjes omhoog in de kruiwagen liggen en filmen. De NDE-er leverde voor de tweede keer in een maand een fysieke prestatie door genoemde persoon rond te kruien.


Bekijk de video beneden. Wellicht volgt in de herfst of winter nog een aflevering.


BAYERN MÜNCHEN FANS IN BEIJUM


"Ik ben fan van Bayern München."

Het is weer eens wat anders dan fan zijn van Fc Groningen of van een of andere club uit de provincie.

Beijum en Bayern, het bekt bijna hetzelfde.

Op het balkon van een flat in de Wibenaheerd hangt al tijden een rode sjaal van de Zuid Duitse club Bayern München.
Afgelopen week maakte de blogger de afbeelding die we boven zien.

Even naar boven roepen: joehoe, hallo.

Er verscheen een jongeman met zijn vriendin of vrouw op het balkon.
Jongeman: "Ik ben al jaren fan van de Bundesliga en van Bayern München, een geweldige club."

De fan en ondergetekende kwamen aan de praat over genoemde club en Groninger sterspeler Arjen Robben die daar onder contract staat.

De Beijumblogger keek al als zeven jarig jongetje elke zaterdag naar het voetbal in de Duitse Bundesliga. Gouden ongecompliceerde tijden, twee Nederlandse en twee Duutse zenders.

Op zondagochtend Am Fuss der_blauen_Berge
Ach ja...

Schön ist die Jugendzeit... War die Jugendzeit...

maandag 26 juni 2017

COLUMN UIT LEWENBORG (58)Heb je er weleens aan gedacht om een stukje groen te adopteren?
Vorige week kwam ik een man tegen die met een heggenschaar de uit stekende takken van bomen en struiken te lijf ging langs een wandelpad. Ik was stomverbaasd, want het was wel een stuk van ongeveer 200 meter. ‘Wat een werk,’ zei ik dan ook tegen hem. ‘Ja, dat is waar,’ antwoordde hij, ‘dit stuk heb ik járen geleden ‘geadopteerd’ van de gemeente en ik houd het bij voor hun.’
 Mijn achting voor de man steeg en het riep vele vragen bij mij op. Als columniste heb je een dubbel paar oren nodig af en toe. Ik vroeg de man hoe of dat ‘adopteren’ dan in zijn werk gaat. Duidelijke en bondige antwoorden kreeg ik. Deze bewuste man had dus dat stuk van 200 meter geadopteerd en heeft beloofd door middel van het tekenen van een overeenkomst, dat hij het zou knippen, schoffelen, bezemen en zwerfvuil vrij zou houden. ‘Ik doe het met veel plezier en het geeft mij een nuttig gevoel,’ vertelde hij nog. Dat zwerfafval blijft maar een groot probleem voor de natuur. Als elk mens nu eens elke dag 2 á 3 stukjes zwerfvuil mee zou nemen naar huis en het daar in de kliko gooien, scheelt het werkelijk al een héle berg. Neem dat maar van mij aan en lees deze column hierover nog maar eens een keer: “Zwerfafval
Bovenstaande bracht mij aan het denken en thuis gekomen heb ik via Google wat feiten opgezocht. Helaas kon ik niet zo heel veel vinden over het ‘adopteren van groen’ en zo belde ik de gemeente Groningen op om bij hun te vragen of dit nog steeds mogelijk was. 

De gemeente juicht dit initiatief nog steeds toe en ondersteunen het. Na ook contact te hebben gehad met de Beijumblogger, die er iets meer vanaf wist dan ik, is deze column geboren. Dit keer eigenlijk met een soort van oproep, aanbieding, dag invulling of hoe je het beestje maar wil noemen. Ik weet uit ervaring dat er veel mensen thuis zitten en wel graag iets willen doen voor de maatschappij, maar niet zo goed weten wat. Inmiddels heb ik er vele mensen over aangesproken hier in de wijk Lewenborg en er waren 2 van de 10 die er wel eens iets over hadden gehoord. Jammer toch eigenlijk?
 In de wijk Beijum is het heel anders, daar hebben bewoners in de Onnemaheerd een stuk groen met beplanting geadopteerd van de gemeente en houden dit gezamenlijk schoon. In de Jensemaheerd is er van groen participatie sprake, hier houden ze namelijk al 6 á 7 jaar de tuintjes schoon van onkruid en zwerfafval. De scoutinggroep ‘de Voerman’ gaat een jaar lang een stuk van de Groene Long in Beijum schoonhouden, doordat zij dit project zijn aangegaan mogen ze gratis genieten van een toneelstuk “Nico met zijn Kliko”. Als ik nog ergens stukken ben vergeten, mijn excuus daar dan alvast voor. Wij als Lewenborgers kunnen toch niet achter blijven? Dit geldt overigens net zo goed voor de andere wijken in Groningen.
Járen geleden is dit ‘adopteer een stukje groen’ al ingevoerd, het is alleen een beetje in de slob geraakt en dat is erg jammer vind ik. Dat vond de meneer van de gemeente, die over dit project gaat ook en hij geeft hierbij zijn e-mailadres voor het geval er liefhebbers zijn voor dit prachtige project: laurens.stiekema@groningen.nl
Wat is er nou mooier dan met elkaar de wijk waarin je woont een beetje leefbaar, toonbaar, groen en vooral schoon te houden? Als je hieraan mee wilt doen, krijg je van de gemeente zelfs het gereedschap die je hiervoor nodig hebt.
Geen zin? Zin kun je maken!
2017©Vlindertje73
Wil je meer van mij lezen dan alleen deze column? Klik hier!

EEN RUIM RONDJE OM BEIJUMHet voordeel van wonen in Beijum is dat je in no time in de omringende Ommelanden bent. Afgelopen zondag reed ondergetekende een rondje over Zuidwolde, Noorddijk en Middelbert. Er viel weer van alles te bewonderen en te genieten.

Bovengenoemde opsomming van plaatsen moet eigenlijk andersom, de Beijumblogger reed via Ring Oost en de afslag bij Driebond eerst naar Middelbert.

Wat een origineel bord staat er langs de weg naar genoemde plaats. Zie afbeelding links. Het kan niet anders zijn, het bord is door kinderen gemaakt. Ondergetekende twijfelde even of de tekst rij ons niet plat over overstekende kikkers gaat. Maar verderop stond nog een soortgelijk ludiek bord met tekst die verwees naar de veiligheid van kinderen die over deze weg fietsen.

Dus beste automobilisten die vanaf Stad naar Middelbert en Engelbert rijden, rij de aldaar fietsende kinderen aub niet plat.

Op de terugweg ging het via de Noorddijkerweg richting Zuidwolde. Voorbij Lewenborg, achterlangs dus, staat een prachtige rij buigende bomen, zie afbeelding boven. Het lijkt wel een halve ereboog. Mocht iemand weten wat voor bomen dit zijn, Beijumnieuws@ziggo.nl

Via de nodige bochten en drempels, want niet te hard rijden, anders worden er mensen platgereden, zag de blogger in Zuidwolde een andere snelheidsremmende obstakel op de weg.
Zie afbeelding rechts. Ook hier hebben kinderen de handen uit de mouwen gestoken.

Vlakbij Beijum Noord aangekomen zag ondergetekende een groen afdakje in een weiland staan, zie afbeelding beneden.
Wat sociaal, als het hoost kunnen paarden daar gaan staan schuilen.
Beijum ligt omgeven door het platteland. Als dorp onder de dorpen.

Update 23.03; Lezer Henk meldt dat de kromgebogen bomen op bovenstaande afbeelding bij de stadsmarkeringen horen. Hij stuurde deze Wiki-link mee.

SKSG ZOEKT NIEUWE GASTOUDERS IN BEIJUM


 (Ingezonden oproep)


SKSG Gastouderopvang loopt goed in Beijum!


Zo goed, dat veel gastouders vol zitten. Om ook na de zomer ouders die gastouderopvang zoeken in Beijum een fijne plek te bieden zijn we op zoek naar nieuwe gastouders.

Wil je weten wat gastouderopvang inhoudt? Bekijk dan ons promotiefilmpje, opgenomen in Beijum:


Voor informatie of aanmelding bel naar SKSG Gastouderopvang, tel. 3171391 of mail naar goo@sksg.nl

MAANDAGOCHTEND (318)
Er fietsen op deze laatste maandagochtend van deze maand weer vele kinderen, al of niet vergezeld van een der ouders of verzorgers, over het fietspad langs de wijkring van Beijum. Fietsten, moet de Beijumblogger eigenlijk schrijven, de kids zitten ten tijde dat dit bericht online gaat al weer in de klassen op de diverse basisscholen in de wijk (vanmiddag gaat het weer van school naar huis).

De fietspaden langs de wijkring.

Niet helemaal goed geïnformeerd verkondigde ondergetekende bijna 10 dagen geleden dat het fietspad langs de wijkring (noord, oost, zuid, west) helemaal rond gaat. Niet dus.

 Lezer reageerde aldus: Dat is niet waar. Bij de Euro Cafetaria houdt het fietspad op en moet je op de weg verder. Pas voorbij de beide in- en uitritten van de Boelemaheerd kan je er weer op.
Lezer had en heeft gelijk.

Zie foto boven.

Het fietspad houdt hier op.
En zie afbeelding links beneden. Daar, bij de in- en uitrit Boelemaheerd begint het pad weer.

Foto linksboven en rechts beneden, een fietspad heeft onderhoud nodig, niet verkeerd dat de Handige Harry's van de gemeente de kapotte plekken reeds in kaart hebben gebracht.

De wegen in Beijum moeten goed begaanbaar blijven. Vooral ook voor de fietsers van Fietsstad Groningen, afdeling Beijum.

Er zijn ook vele waterwegen in de groenste wijk van Groningen, zie afbeelding beneden.  Sloten, meertjes, een heus kanaal.
De fietspaden moeten goed begaanbaar zijn, op het water in en rond de wijk, foto vlakbij de westelijke wijkring gemaakt, moet je kalm aan doen. Leg er een kussentje in of op om even te kunnen chillen.

Het slaat nergens op, de overgang van fietspaden in de wijk naar een roze kussen in een sloot. Als een tang op een varken, of als een vlag op een modderschip. Een kussentje op eendenkroos in Beijum.

Over vier weken is de zomervakantie begonnen.
Nog even aanpoten leerlingen en ouders, de laatste loodjes voor een welverdiende vakantie.

Een prettige en gezonde laatste week van juni 2017 toegewenst.

Fietspaden, kussentjes in het natte groen, in Beijum is altijd wat te doen (met dank aan Herman Finkers).
  

zondag 25 juni 2017

PUNTJES OP DE I OP RING OOST (Borden)


Als het goed is zijn de afgelopen dagen alle gele richtingborden op de oostelijke ringweg vervangen door blauwe exemplaren, behalve de borden die vanaf het zuiden komend naar Kardinge en Beijum Zuid verwijzen.

Zie afbeelding boven, alsof het bord dat naar Lewenborg en Ulgersmaborg verwijst er altijd al heeft gestaan.
Het bord, nog steeds afbeelding boven, staat ter hoogte van kruispunt Kardinge. De fotograaf kwam van kruispunt Beijum Zuid.

Links is nog net de paal te zien die aan de andere kant met een bord 'bekleed' gaat worden.

Foto's rechts en beneden zijn gisteren gemaakt, op zaterdag werd gewoon doorgewerkt om de puntje op de i te zetten wat betreft Ring Oost.

Foto links, dit amateuristisch geel bord zal binnen een week zijn vervangen door een professioneel blauw bord.

Afslag Beijum Zuid...vanaf Kardinge komend.