vrijdag 30 november 2012

GLAZENWASSER-OPLICHTER AANGEHOUDEN

De 27-jarige nepglazenwasser die mensen in Beijum en Oosterpark oplichtte is opgepakt. De verdachte belde bij een adres aan en vroeg geld voor (niet) geleverde diensten. Ongeveer dertig gedupeerden trapten in het verhaal van de verdachte en gaven hem het standaardbedrag van 18 euro. De politie kwam de man op het spoor nadat zijn moeder de politie had gealarmeerd omdat ze zich zorgen om hem maakte. De man wachtte ook maaltijdbezorgers op, nam de maaltijd aan en maakte zich uit de voeten. Daarnaast wordt hij verdacht van inbraken. De (glazenwasser, neem ik aan; JF) heeft de meeste delicten bekend. www.dvhn.nl

BEIJUMSKAP (106)

Zijn er ook kinderen die een wipkip voor Sinterklaas vragen? Op Wikipedia lees ik dat de ‘Wipkip’ officieel ‘Veertoestel’ heet en uit Denemarken komt. De eersten verschenen in 1972 in het straatbeeld. Dan waren ze er al toen ik jong was, maar toen ik de eerste keer een wipkip zag was ik er eigenlijk al te groot voor. Stel je bent 4 jaar oud, en op jouw pleintje is geen wipkip, of alleen een wipwapwipkip zoals hier bij mij op het pleintje waar niks aan is als je alleen bent. Een pleintje verderop is wel een fijne wipkip, maar daar mag jij als 4-jarige niet naartoe zonder begeleiding. Dan is het toch heel fijn om een eigen wipkip in je achtertuin te hebben? Het staat ook veel leuker en neemt veel minder ruimte in dan zo’n lompe trampoline… Als ik 4 was, dan wist ik het wel!

Foto + tekst: Atsje Straatsma

"SAMEN BUREN" IN DE RENSUMAHEERD

Vanuit de Rensumaheerd kwam onderstaande tekst plus beide foto's binnen.
Zaterdag 24 november vond "Samen Buren" plaats in de Rensumaheerd. Het idee van Samen Buren is mensen ontmoeten elkaar. Een aantal bewoners hebben hun huis opengesteld en lieten daar iets van hun hobby/passie zien, dit onder het genot van een hapje en drankje.
Een andere groep bewoners trokken in een rondgang door de straat langs deze huizen. Na afloop werd met alle bewoners gezamenlijk soep gegeten in een huis. De mensen waren erg enthousiast!
Er viel deze week een dankkaart op de deurmat van een van de deelnemers. Met de volgende tekst.

Beste allemaal,
Ik prijs mij gelukkig in de heerd te wonen! Het was een geweldige en heel bijzondere avond!
Petje af! Nieuwe activiteiten?
Een ieder is hiertoe uitgenodigd om in actie te komen :)
Groet, bewoner van de Rensumaheerd

HIER WORDT NUVER GE(VER)BOUWD

Het zier er nijver uit, hier bij deze woning ergens in Beijum-West. Zie foto. Wat er allemaal staat te gebeuren is me niet duidelijk. De situatie zoals u die op de foto ziet gaat al bijna een jaar. Geeft ook niet, hier wordt geleeft en gedaan. En het ziet er dynamisch uit. Het woord nijver doet me denken aan Nijverdal. En ik weet dat er in Musselkanaal een Nijverheidslaan is. Het woord heeft oorspronkelijk iets met het begrip industrie te maken: Nijverheid is een Nederlandse leenvertaling voor industrie.
Nijverheid komt voor als nijverheidsonderwijs waarmee ambachtscholen en huishoudscholen werden bedoeld. Dit onderwijs behelst praktische kennis die noodzakelijk is voor het uitvoeren van een beroep of vak. Oorspronkelijk was het met name onderwijs ten behoeve van het verwerken van grondstoffen.
De plaats Nijverdal dankt zijn naam aan het woord nijverheid. Tussen 7 en 10 mei 1836[1] bedacht de directie van de Nederlandsche Handel-Maatschappij de naam voor het dorp dat op dat moment nog gebouwd werd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Nijverheid
In het Grunnings heet het nuver.
Dit in de noordoostelijke Nederlanden, Oost-Friesland enz. gangbare woord mag m.i. niet in verband worden gebracht met nijver. Wel is zeer goed nuver uit *niver mogelijk in streken welke de i vóór lab. tot ü maken; en waar dan de beteekenis met dien oorsprong in overeenstemming is, zooals bij Noord-Brabantsch nuver ‘ijverig’, is voor verderen twijfel weinig reden, al moet men dan het indringen aannemen van een ‘mundgerecht’ gemaakt iver, ten minste volgens de voor nijver gangbare verklaring. Lees hier.
In het Westerkwartier betekent het woord nuver weer vreemd. En vernuvern betekent je vermaken. En daar is de cirkel weer rond, zie foto. Er wordt hier nijver gewerkt. En het ziet er wat vreemd, nuver, uut, maar waarschijnlijk vernuver'n de bewoners zich hier uitstekend. Nuver is ook de baas van 112Groningen. Maar dat is weer een achternaam.

FOTO EXPOSITIE IN HET TREFPUNT


donderdag 29 november 2012

NIKS VERANDERD ROND DE KORREWEGBRUG


De Korrewegbrug blijft ondergetekende fascineren. Een kwestie van opgegroeid zijn in de Kanaalstreek, waar het Knoal en de bruggen prominent aanwezig waren en zijn, maar ook om de verkeerssituatie rond ons aller fietspoort van en naar de stad. Deze foto's zijn een paar dagen geleden gemaakt. De brug was voor het autoverkeer dichtgedraaid, de slagbomen waren nog naar beneden. Een busje stond schuin geparkeerd op de fietsroute, achter een vier- of vijftal auto's die stonden te wachten tot de doorgang weer vrij zou zijn. Bekijk ook nog even de bovenste foto, ongeveer een halve minuut na de linker foto gemaakt, de slagboom voor de brug was nog steeds naar beneden. Uw blogger breekt zich er het hoofd over, wat is er nu concreet veiliger geworden rond de Korrewegbrug sinds de jongste renovatie? (Ongeveer een maand geleden) Zijn mening: helemaal niks. Weggegooid geld. Maar goed, dat is een persoonlijke mening, daar mag iedereen zoals altijd anders over denken. Kwalijker is dat er vanuit Beijum voor de zoveelste keer een verbeten lobby op gang is gekomen om automobilisten die over de stopstreep tot voor de brug optrekken te bekeuren. Alsof het geforceerd nastreven van het eigen gelijk ook maar iets uit zou halen. En alsof er geen belangrijkere politietaken zijn. De verkeerssituatie rond de Korrewegbrug is statistisch gezien veilig, elk ongeluk is er een te veel, maar er gebeuren relatief weinig nare dingen rond de brug. 

De mensen van de bewonersorganisatie uit De Hunze en Van Starkenborgh zijn niet zozeer aan het drammen en drukken  ten gunste van het eigen 'gelijk', en ook roepen ze de politie niet op om automobilisten die over de stopstreep rijden het geld uit de zakken te kloppen. Nee, gewoon een vriendelijke enquête op hun site om de situatie in kaart te brengen kan ook. De enquête kan ook door Beijumers worden ingevuld. Ga daarvoor hierheen. 

EEN HOND ACHTER HET RAAM

Om nog even bij honden te blijven, zie het bericht van vanochtend, deze foto werd vorige week op een middag gemaakt. Ondergetekende moest even in de Nijensteinheerd zijn en bij het verlaten van een woonhuis zag ik vanuit een andere raam de hond die u op de foto ziet naar buiten kijken. We keken elkaar ruim een minuut aan. Mag je het een verstandhouding noemen? Ik begrijp dat honden ook een soort van hersenen hebben. Wat een wereld van verschil. Ik weet niet of het dier droevig, verdrietig of eenzaam uit de ogen keek, ik neig er toe om de blik als neutraal te classificeren.  Maar ook een beetje verlangend, buiten is het veel leuker dan binnen. Zat ie op z'n baasje te wachten? Het is niet te bevatten wat er door zo'n kop heengaat, ik heb ooit ergens iets gelezen over dat honden geen tijdsbesef hebben. Zal het dan verschil uitmaken of het baasje tien minuten voor een boodschap de hort op is, of met een achturige werkdag bezig is? Ja, de hond zal het aan z'n of haar blaas voelen, de behoefte moet immers buiten gedaan worden en na acht uur wil je wel eens een keer. Zou een hond ook een mening hebben of over iets kunnen oordelen? Zou hij de man met een camera beneden gek vinden? Apart? Leuk? Zou hij ermee buiten willen spelen, of bewaakt hij liever het huis? 

 Wat een nieuwsgierigheid, wat zou ik het beestje graag even interviewen. Is ie een beetje gelukkig? Heeft hij een lief baasje? Hoe is het om de wereld in zwart wit te zien? (Ik begrijp ook weer dat honden geen kleuren kunnen waarnemen) Bij het bestuderen van de kop van het beestje valt het op dat de ene helft wit is en de andere helft lichtbruin. Maar wat er in dat koppie omgaat en ging? We zullen nooit weten wat deze trouwe viervoeter achter een raam van een huis aan de Nijensteinheerd te Beijum beleefde.

ZELF PEPERNOTEN MAKEN

Iets smakelijkers dan maar, zie vorig bericht. Over een kleine week is het zover: Sinterklaas. Op www.lijn6.com zag ik dat de Goedheiligman reeds in Beijum is geweest, gisteren bezocht hij de Kleihorn. Overmorgen is de échte intocht, dan rijdt de Sint en de Pieten vanaf de Dom Helder Camaraschool via de wijkring naar Winkelcentrum Beijum. Als het goed gaat qua tijd dan zal ondergetekende daar zaterdag verslag van doen. In dat winkelcentrum van Beijum kun je heerlijke pepernoten kopen, maar je kunt er ook ingrediënten kopen om ze zelf te bakken. Eergisteren trof uw blogger een jongedame in de wijk die met deze activiteit bezig was. Er werden pepermolens  en pepernoten gedraaid en onder de deegrol doorgehaald, er lag een rode bakvorm (molentje), de oven stond aan, er werd wat chocolade aan de noten en molens toegevoegd, het geheel werd de oven ingeschoven, en drie kwartier later...jammiejammie. Zelf gemaakt smaakt toch lekkerder, vooral als de pepernoten nog een beetje warm zijn. Ook zelf pepernoten maken? Pepernoten (of kruidnoten) horen bij Sinterklaas. In de winkel zijn ze volop te krijgen, maar zelf maken is ook erg leuk en zeker niet moeilijk. Klaar in 45 minuten.  
250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr bruine basterdsuiker
100 gr roomboter of margarine
50 ml melk
1,5 eetlepel speculaaskruiden
snufje zout                                                          Lees hier.

VIER HONDENDROLLEN OP EEN RIJ

Goedemorgen geachte lezers, al ontbeten? Toegegeven, er zijn smakelijker onderwerpen. Maar ja, ook this is Beijum. Gisterochtend kwam een telefoontje vanuit de Barmaheerd binnen. "Kun je even een foto komen maken? Er liggen hier vier drollen op rij." Toch maar even doorvragen, wat is daar voor bijzonders aan? "Nou, ze liggen keurig gerangschikt op een band bij een boom." Ik snapte er niks van, drollen op een band? Er vormde zich een beeld in m´n hoofd van een weggegooide autoband waar drollen op zijn gelegd. In de Barmaheerd vond ik niks op de aangewezen plek, er was geen (auto)band te bekennen. Daar kwam de tipgever aangelopen. Hallo, ik zie geen band. "Dan moet je beter kijken, zie je die stoepband daar niet om de boom?" Een stoepband, wie denkt daar nou aan als ie het woord band hoort? Maar goed, er lagen inderdaad een stuk of wat hondendrollen naast elkaar op een rij. Of het vier porties zijn of vijf, durf ik niet te stellen. Wat wel waarschijnlijk is dat ze van of uit verschillende honden zijn gekomen. Met de hand, een schepje of plastic puutje op de stoepband gelegd. Wat daar de lol van is ontgaat me, volgens mij hadden ze net zo goed even in een vuilnisbak of desnoods in een nabijgelegen sloot gekieperd kunnen worden.
(Twee weken geleden is een motie in de gemeenteraad van de Groningen aangenomen, ingediend door de Partij voor de Dieren. Op plekken waar honden worden uitgelaten worden meer afvalbakken neergezet)

woensdag 28 november 2012

BROMMERCONTROLE OP 'T HEERDENPAD


Vanmiddag omstreeks 14.45 fietste ondergetekende i.v.m. verplichtingen over het Heerdenpad richting stad. Wat een zonlicht kwam je tegemoet, bijna verblindend. Hé wat is dat daar? Groene hesjes en brommers die worden gecontroleerd?  De eerste foto die ik maakte staat links, klik groter. Verder fietsend bedacht ik dat de foto door het zonlicht mogelijk onscherp was geworden, even voorbij de controle daarom nog maar een gemaakt. Het resultaat ziet u boven. Wat een stralende dag. Eind november. Zie het felle licht op de linker foto. Maar dat terzijde. Over controles en licht gesproken, ergens in het voorjaar heb ik iets opgepikt over fietslichtcontroles die dit najaar niet in de stad zouden worden gehouden. Geen idee hoe ik daar bij of aan kwam. Het klopt ook niet, bedacht ik me twee weken geleden bij het verlaten van de Martini Plaza. Voor de Plaza werd toch echt wel door agenten op fietsverlichting gecontroleerd. Zie foto rechts, en klik groter. Toch maar even googelen op de zoektermen fietsverlichting en Groningen. ‘Ik wil je zien’. Zo heet de landelijke fietsverlichtingscampagne die op zaterdag 27 oktober is gestart. Tegelijk met het ingaan van de wintertijd. Want de dagen worden nu vooral ’s middags weer snel korter. Volgens de Fietsersbond, die de landelijke campagne uitvoert, rijden vooral jongeren zonder licht; in 2011 was dat slechts 54 procent. Daarom controleert de politie in Groningen en Drenthe de komende tijd extra op fietsverlichting en zijn er verschillende fietscontroles in beide provincies. Aanstaande vrijdag 2 november is er bijvoorbeeld een reparatie-actie in Haren, van 14.00 tot 16.30 uur op het Raadhuisplein. http://jouwstad.eu/politie-houdt-extra-controles-op-fietsverlichting/

RONDOM KRUISPUNT BEIJUM ZUID (21)


Gistermiddag trok ondergetekende even de stoute klompen aan om door de drassige en natte klei rondom het kruispunt Beijum Zuid poolshoogte te nemen op het bouwwerk dat u gisteren op Beijumnieuws gepubliceerd zag. En nog steeds kunt zien. Wat zijn ze daar toch aan het maken? Via een geïmproviseerde loopbrug liep uw blogger naar boven en hij maakte onder meer bovenstaande foto. Het lijkt op een soort van bekisting wat de heren aan het maken zijn, alsof er beton in gestort gaat worden. Kijk desgewenst even mee. De linker foto is genomen toen ondergetekende de trap weer afdaalde. De rechter foto is een paar tientallen meters richting De Hunze genomen. Na het maken van de video vertelde een medewerker dat er een bruggendeel wordt gebouwd, en die zou weer in verbinding komen te staan met iets dat op dezelfde hoogte bij het Heerdenpad ligt of komt te liggen. " Vanaf juni wordt het dan ingereden", aldus de behelmde medewerker. Dat klinkt spannend. Hoe zal de situatie bij ons aller (auto)ingang er over een half jaar uitzien?

MIJN UITZICHT IN BEIJUM (29)

ONTWIKKELINGEN WINKELPLEIN WEST (4)

Deze  foto werd gistermiddag gemaakt. U ziet rechts de Primera in Winkelcentrum Beijum, en op de achtergrond de Lidl en de Vietnamese loempiakraam van Vancong Duong. Mijnheer Duong, hebt u al uitsluitsel van de gemeente waar uw kraam in de toekomst komt te staan in verband met uitbreiding van de Lidl? "Ja, ik ben vanochtend gebeld door het Zuiderdiep (Roez; JF). Ik heb ze gezegd dat ik het plan om m'n loempiakraam aan de voorzijde van het winkelcentrum op de parkeerplaats te zetten, niet accepteer. Ze wilden me naast de papier- en glascontainers neerzetten." Ok, duidelijk. Maar wat nu dan?  "Ik heb aangegeven dat ik wel permanent voor de Primera wil staan. Maar daar staat op donderdagochtend als het markt is de groenten- en fruitkraam. Die zou dan midden op het plein op de parkeerplaats moeten staan, ik ben niet van plan om elke donderdag de kraam ergens anders neer te zetten, ik wil elke dag op dezelfde plek staan." Kijk, een Vietnamees die geen behoefte heeft aan een assertiviteitstraining, Duong komt letterlijk en figuurlijk voor z'n zaakjes op. "De persoon van de gemeente zei tegen me, mijnheer, als u niet van de plek waar u nu staat weggaat naar een betere plek, dan kan de uitbreiding niet doorgaan." De gemeente Groningen kan de loempiakraam denk ik niet dwingen om te verhuizen, het is belangrijk om een deal met Vancong Duong te maken waar laatstgenoemde tevreden mee is. "Het lijkt me het beste als ze me zes dagen per week de plek voor de Primera geven (van maandag t/m zaterdag; JF), dan hoeft de Lidl of de gemeente maar één keer het electriciteitskastje van m'n kraam te verplaatsen."
Ik weet niet hoe de lezer er tegen aan kijkt, maar het hééft iets. Hoe gaan de twee machtsblokken, de gemeente Groningen en de Lidl, hier mee om? Wat gaan ze doen met ons sympathieke loempiaboertje op Plein West? Wordt de menselijke maat gehanteerd? Of gaan de snoeiharde mechanismen van macht, geld en belangen de hoofdrol opeisen? Kan dat dan ook zo maar? (De Lidl heeft grond van de gemeente Groningen gekocht om uit te breiden, maar op dat grondgebied heeft de Vietnamese Beijumer een pachtplaats)
Binnenkort meer hierover. Dan ook: waar komt de tijdelijke ingang van de Duitse grootgrutter als er verbouwd gaat worden?

dinsdag 27 november 2012

"DE POLITIE DOET ER NIKS AAN"

Vier politieauto's scheurden vanavond omstreeks 18.00 uur richting de Claremaheerd. Daar was in no time veel publiek aanwezig om te kijken wat er gebeurd was. Aan enkele omstanders de vraag gesteld wat er toch aan de hand was. Steevast werd eerst gezegd, ik wil wel wat zeggen, maar je mag m'n naam er niet bijzetten. Er sprak een sfeer van angst en geïntimideerd worden uit. "Het heeft met de hanggroep te maken die hier altijd staat, ze dealen en ze zitten in auto's met harde muziek aan." Een andere Claremaheerder: "De politie wordt vaak gebeld om er tegen op te treden. Maar die doet er niks aan, ze hebben meer last van de mensen die bellen, en als ze komen laten ze dat ook blijken. Ik voel me totaal niet serieus genomen door de politie."Nog een omstander: "Waarom gaan ze die gasten af en toe niet controleren en fouilleren,, vragen naar de identiteitspapieren en de auto's doorzoeken? Dat doen ze in andere wijken ook. Als ze dat hier ook regelmatig doen is het probleem zo opgelost, maar dat durven ze blijkbaar niet." En nog een: "Dit speelt al drie jaar. Weet je dat ik gehoord heb dat ze hier boven in een huis een koffieshop hebben? Ik wil niet discrimineren, maar het zijn allemaal van die buitenlandse types."

Ondergetekende had geen tijd om uitgebreid te blijven en vragen te stellen. Duidelijk is wel dat redelijk wat Claremaheerders last hebben van hangjongeren in hun straat. Er wordt niet alleen gehangen en gelummeld, er gebeuren ook dingen die niet door de beugel kunnen en voor een verloederde sfeer zorgen. Aldus degenen die uw blogger allemaal sprak (12 mensen).  De reden voor het feit dat vier politie-auto's met sirene aan richting deze hoofdstraat naar Plein Oost afreisden? Iemand die een winkelverbod in de videotheek had was toch naar binnen gegaan. Na de interventie van de politie kreeg nog iemand een verbod om de zaak te betreden.

UIT DE OUDE DOOS (138)

Beijum heeft een rijke geschiedenis als het op steggel- en conflictgebied aankomt, je mag wel stellen dat de wereldvrede nooit in de groenste wijk van de stad Groningen aan zal vangen. Van gesubsidieerd ruziemaken tot NLA-gelden die zonder verslag-legging door een ons-kent-ons-groepje worden uitgegeven, en een incrowd-clubje die de 'wijkmacht' al manipulerend naar zich toe meent te moeten trekken. 

Erg? Mwaah, een beetje reuring hoort erbij. Ook hebben de pikkende wijkhaantjes wel iets gezelligs en vermakelijks. Want ook al is de leugen nog zo snel, de waarheid.... Never a dull moment in Beijum, er is hier altijd wel wat aan de knikker. Al grasduinend in het rijke archief van www.dekrantvantoen.nl kwam ik bij bovenstaand bericht in Nieuwsblad van het Noorden. Datum: 24 september 1998. Mocht iemand het niet goed kunnen lezen, klik dan even hier voor de oorspronkelijke en goed leesbare versie.

Er schijnt dat we ooit een voetbalclub rijk zijn geweest. FC Beijum. Of er veel gevoetbald is bij deze club, weet ik zo niet. Wél dat er hele loopgravenoorlogen zijn uitgevochten tussen haantjes/bestuursleden die de koers van de club wilden bepalen. Het oeroude gezelschapsspel Machtsstrijd werd en wordt enthousiast gespeeld in Beijum. Voorzichtige conclusie: Beijumers kunnen heel goed auto's en fietsen besturen. Maar geen clubs, daar komt alleen maar ellende en nog meer oorlog van. Hoe FC Beijum aan z'n einde is gekomen, kan ik op internet niet vinden. Wel dit: Fc beijum heeft er nog maar een paar wedstrijden opzitten, maar er zijn in die wedstrijden wel erg veel opvallende resultaten behaald. Welke??? Nou daar komen ze!!
Fc-Fochteloo 1-8  Donkerbroek-fc 27-0  Fc-Groen-Geel 0-24  Ozc-Fc 21-0 Fochteloo-Fc 11-0
Fc-Fc Assen 0-24  Yde/de Punt-Fc 15-0  Lees hier. Shirtjes-afbeelding van hier. (Reïncarnatie van Fc Beijum...!)
Om het nog gekker te maken, er schijnt een voetbal- Beijumblog te bestaan.
Wie meer over Fc Beijum weet: Beijumnieuws@online.nl
Ik vind toch nog dit bericht op dekrantvantoen. Fc Beijum werd opgeheven omdat er maar vijf spelers kwamen opdagen voor een wedstrijd tegen De Punt.

BRUG OVER ZUIDWENDING IN WORDING

Hier is ie dan, de nieuwe loop- en fietsbrug over de Zuidwending. U weet wel, het houten geval dat jaren tussen de Barma- en Godekenheerd/Isebrandtsheerd dienst heeft gedaan, is drie weken geleden verwijderd om plaats te maken voor een oerdegelijke ijzeren brug. Een Beijumer lasser, die woonachtig is aan de Nijensteinheerd, is er dagelijks mee bezig. Ik meen me te herinneren dat het ding in een loods richting Waterhuizen gebouwd wordt, in elk geval die kant op.  Bekijk de foto, de brug ziet er solide uit. Miljoenen voetstappen en fietsbanden zullen er de komende jaren overheen gaan. Links, klik groter, de plek waar de nieuwe brug komt te liggen. Volgens de borden aan weerskanten van de Zuiidwending zal de klus op 14 december zijn geklaard. We gaan het in december beleven. In het tijdperk van bruggenbouwen en elkaar iets gunnen, maar ook van bezuinigingsdrift, krijgt Beijum er een spiksplinternieuwe ijzeren brug bij.
Nog even afscheid nemen van de houten loopbrug? Zie foto rechts.

RONDOM KRUISPUNT BEIJUM ZUID (20)

Ik weet niet of de lezer nog naar de bouwwebcam bij kruispunt Beijum Zuid kijkt, maar je ziet er mooie ontwikkelingen. Deze foto heb ik gisteravond van de site geplukt, het lijkt net alsof er een of andere voetbaltempel naast de ringweg wordt aangelegd. Kijk nog even hier. Of kijk in het vervolg bij de links links. Op de foto ziet u een soort van trappetje naar boven lopen, mocht het mogelijk zijn dan zal ik binnenkort een videoverslagje vanaf het dak van de tempel maken. Van www.ringgroningen.nl kwam o.a. dit binnen. Let wel, het gaat om vanavond: Voor bedrijven, omwonenden en geïnteresseerden vindt op dinsdag 27 november 2012 tussen 16.30 uur en 20.30 uur een inloopbijeenkomst plaats over de voorgenomen plannen voor de Aanpak van de Noordzeebrug. U kunt tijdens de genoemde tijdstippen binnenlopen in het Buurtgebouw BSV de Hoogte aan de Borgwal 88 in Groningen. Tijdens de inloopbijeenkomst zijn verschillende medewerkers van de provincie Groningen en de gemeente Groningen aanwezig voor de nodige toelichting en beantwoording van eventuele vragen.

IN ACTIE VOOR DE DIERENAMBULANCE

In de vliegende vaart maakte ondergetekende afgelopen zaterdagmiddag deze foto van twee dierenambulancemedewerkers die actie voerden in Winkelcentrum Beijum. Waarom de foto zo uitpakt zoals boven te zien is, is me een raadsel. Wellicht heeft het iets met de reflecterendee gedeeltes van de ambulance-jassen te maken die oplichten, er werd een flitslicht gebruikt. Maar goed, er stond een collectebus, er lagen folders en uw blogger ving iets op over geld en nieuwe apparatuur of auto's. Wat moet je er van zeggen? Wellicht is het hebben van een dierenambulance een graadmeter wat betreft het beschavingspeil van een land. Maar misschien heeft het ook gewoon met welvaart en dus met geld te maken. De Vereniging Dierenambulance Groningen is in 1979 opgericht met als doel het helpen van zieke en gewonde dieren. Wij zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor calamiteiten en minder dringende zaken. Onze kantoortijden zijn van 8:00 - 21:30. In het weekend op zaterdag van 9:00 - 21:30 en zondag van 10:00 - 21:30
Op deze website vindt u veel informatie over de Dierenambulance Groningen. Ook staan hier de huisdieren die wij hebben gevonden en kunt u uw huisdier als vermist opgeven.
http://www.dierenambulance-groningen.nl/

maandag 26 november 2012

EEN MEIDENCLUB IN DE SCHATKAMER


De woensdagmiddagen zijn er denk ik de gezelligste en levendigste middagen van de hele week. Waar? Redelijk wat jeugdigen uit Beijum weten op hun vrije middag de tienersosen in 't Trefpunt te vinden, het is een beetje de place to be. Naschoolse Opvang Place2bee zit er. Leve de woordspelingen. Maar ook De Schatkamer is er gehuisvest, een samenwerkingsverband van de Vensterwijk en het MJD. Onlangs nam ondergetekende achterin het Trefpunt even de trap naar boven. Wat waren al die meiden daar aan het doen? Ja, ha, televisie of een dvd aan het bekijken. Een foto maken was in orde, maar ondergetekende voelde aan: dit is een meidenaangelegenheid, hier hoor jij niet bij. Het zag er ontspannend én educatief uit. En gezellig. Wat kun je je soms buitengesloten voelen. Ondergetekende zal nooit weten hoe het is om in Beijum in een meidenclub te zitten. Wat interesseert ze? Wat houdt ze bezig? Hoe kijken ze tegen de wereld en tegen Beijum aan? Het leven heeft zo z'n beperkingen. Voor meer informatie over De Schatkamer, kijk op Lokaalloket.nl

SUCCESVOLLE AMBON-AVOND DHC SCHOOL

Afgelopen vrijdagavond was er een avond voor ABON in de Dom Helder Camaraschool.
Deze avond werd goed bezocht door vele mensen van uit de wijk en buiten de wijk. Het was een gezellige avond met veel muziek en foto's van ABON. Tevens was er een CD te koop en de opbrengst van die CD was ook voor ABON. De CD's gingen als warme broodje over de toonbank. Al met al een geslaagde avond We willen Joop in december dan ook veel succes wensen als hij weer naar ABON gaat om de boel weer te herstellen.
Ambon is een eiland in de Indonesische eilandengroep de Molukken, ruim twaalf kilometer van het eiland Ceram en behoort bestuurlijk tot de provincie Molukken of Zuid-Molukken. Ambon bestaat uit twee schiereilanden, verbonden door een landengte bij de stad Paso. Tussen de beide schiereilanden strekt zich de brede baai van Ambon uit. Het noordelijke deel Hitoe is veel groter dan het zuidelijke deel van het eiland dat Leitimor of Lahi-Timor heet. Hitoe heeft de hoogste bergen en is met zware bossen bedekt.

Ambon heeft een oppervlakte van 761 km² en het hoogste punt is 1038 meter. Er wonen ruim 300.000 mensen. De belangrijkste stad heet eveneens Ambon. Het eiland is in 1511 of 1513 door de Portugezen ontdekt en werd Amboina genoemd. Het is rond 1527 tot Portugees bezit verklaard.
Foto's + zwarte tekst: Jack van Duinen.

MAANDAGOCHTEND (137)

Wat zijn de ochtenden lang donker, de befaamde donkere dagen tussen Sinterklaas en Kerst komen met rasse schreden naderbij. Een vroege wandeling bracht me vanochtend iets na half acht in de Godekenheerd. De wind is gaan liggen, en er was weinig stormschade te bekennen. Maar toch, hé, dat paard staat niet meer in de tuin van het huis waar een Boeddhist woont. Even goed kijken, nee hij staat er niet meer, hij ligt verscholen achter de boom in de tuin. Zou het paard omgewaaid zijn? Even thuis een foto erbij pakken die ik een paar weken geleden maakte. Zie links. Zo ziet de situatie er normaal gesproken uit, een paard, schilderijen aan de muur, vlaggetjes en een soort van altaar geven de tuin een kleurrijke uitstraling. Mysterieus ook wel een beetje.

Afgelopen zomer belde ik een keer aan met de vraag of ik binnen een foto mocht maken. Een uiterst sympathieke jongeman deed open. Nee, het kwam niet goed uit om binnen te komen, hij zat namelijk te mediteren. Geen spoor van ergernis te bekennen. Een en al vriendelijkheid. Mediteren gebeurt in de regel niet alleen zittend, dat kan ook al lopend en kokkerelend. De jongeman was na het horen van de deurbel vast meditatief opgestaan en mediterend naar de deur gelopen. Eigenlijk had hij me ook wel even binnen kunnen laten, bedacht ik me achteraf, je kunt toch ook al mediterend bezoek ontvangen? Meditatief koffie zetten, meditatief een gesprekje aanknopen, etc. Maar goed, dat feestje ging niet door. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het paard vandaag wel weer rechtop gezet en teruggeplaatst.

Terug naar huis lopend vroeg ik me af of er in de buurt van de Bhoeddist ook minder criminaliteit en overlast  plaats zou vinden. Er is wel eens onderzoek gedaan naar plekken waar veel gemediteerd werd. Wat bleek? Minder criminaliteit en overlast. Al fantaserend vormt er zich een plan in het maandagochtendhoofd van uw blogger. Creëer in elke heerd in Beijum een paar meditatiehuisjes. Zet uitkeringstrekkers met behoud van inkomen in zo'n huis en laat ze acht uur per dag mediteren. Weg hennepplantages in Beijum, weg overlast en weg criminaliteit. In steden waar regelmatig wordt gemediteerd, is er minder criminaliteit, is het minder druk op de spoedeisende hulp en zijn minder verkeersongevallen. Als je een betere wereld wilt, hoef je de straat niet op. Je bent effectiever als je een krachtig coherent veld creëert. Geen methode is sneller, goedkoper en effectiever. Verlicht jezelf en verlicht de wereld! Lees hier.
De nieuwe week is weer begonnen. Even een stichtelijk einde aan dit blogbericht breien: Mediteer uwzelf en uw omgeving naar meer licht. Laat de donkere dagen tussen Sinterklaas en kerst dan maar komen. Een meditatieve week toegewenst.

zondag 25 november 2012

HIJ HAD GEEN LAST VAN DE WIND


Ondergetekende zette vanmiddag omstreeks half drie per fiets koers richting werkzaamheden. Het lukte niet om tegen de stormwind in het hoogste punt van het Heerdenpad te bereiken, u weet wel, boven de Beneluxweg. Afstappen en lopen dan maar. Maar kwam dat even goed uit? Gauw de camera pakken om de Marsbewoner die in z'n gele mobiel aan kwam scheuren vast te leggen. Die had de wind in de rug, het ging vlot 'bergafwaarts.' Het ding lijkt meer op een auto dan op een fiets. En volgens mij had de bestuurder geen of amper last van de wind gehad als hij richting stad had gekoerst, zie de bouw van het voertuig.

WARMTE EN GEZELLIGHEID IN KARDINGE

PERSBERICHT

Winterfair op zorgboerderij Kardinge
 Wie tijdens deze gure dagen zoekt naar warmte en gezelligheid kan op 30 november terecht bij zorgboerderij Kardinge, onderdeel van Profila Zorg. Op die vrijdag is de boerderij van 15.00 tot 20.00 uur open. Voor jong en oud zijn er activiteiten. Ook worden spullen verkocht die gemaakt zijn door de mensen die dagbesteding afnemen bij zorgboerderij Kardinge.
In een ongedwongen sfeer kunnen bezoekers rondlopen op het terrein en in de stallen. Kinderen kunnen de geitjes, paarden, kalfjes en konijnen aaien, meedoen aan een leuke quiz over de boerderij en de dieren. In de paardenbak wordt een demonstratie gehouden met een springpaard en van 15.00 tot 17.00 zal er een koets met paarden klaar staan voor een rondritje. Bij het kampvuur kunnen mensen aanschuiven om marshmallows of worstjes te roosteren en gezellig naar gitaarmuziek en liedjes te luisteren of mee te zingen.

Zorgboerderij Kardinge biedt dagbesteding aan mensen met een arbeidsbeperking. Zij zullen zelfgemaakte producten te koop aanbieden tijdens de Winterfair, zoals voederplankjes, herfststukjes, versierde kalebassen, sleutelhangers, opbergdoosjes, kaarsjes en kerstkaarten. Tijdens de Winterfair kunnen bezoekers van de wintergerechten proeven: stampottenbuffet, snert en poffertjes.

Hartelijk welkom op de Winterfair van zorgboerderij Kardinge!
Datum : vrijdag 30 november
Openingstijd : 15.00 – 20.00 uur
Adres : Zorgboerderij Kardinge, Noorddijkerweg 1, 9734 AS Groningen
Telefoon : 050-5491432
Stichting Profila Zorg biedt op diverse locaties in Nederland en in de thuissituatie van de cliënt, zorg en begeleiding aan mensen met een verstandelijke beperking.
(Linker foto uit het fotoboek van genoemde site. De bovenste afbeelding ziet u als u de site opent; JF)

EEN FIETSPAD ZONDER FIETSPAALTJES

Gisteren was in het nieuws dat er wellicht gekapt gaat worden in het woud van overbodige fietspaaltjes. In plaats van dat ze veiligheid zouden creëren trekken ze eerder ongelukken aan. De gemeente gaat de komende tijd onderzoeken of diverse fietspaaltjes overbodig zijn en verwijderd kunnen worden. Dit doen ze naar aanleiding van de motie ‘Fietsobstakels’ die de Christenunie heeft ingediend. Volgens het college van burgemeester en wethouders zijn fietspaaltjes nuttig, maar de paaltjes zijn ook een oorzaak van veel eenzijdige verkeersongevallen. De gemeente gaat inventariseren op welke locaties fietspaaltjes veel verkeersongevallen veroorzaken en/of overbodig zijn. Vervolgens kijkt men of de paaltjes verplaatst of verwijderd worden. OOGTV. Ik moest er even aan denken bij het terugzien van de foto links, een paar dagen geleden gemaakt. Ineens hoorde ik een knal. Klabams, brommer tegen het wegdek. Foute boel, botsing. De lezer herkent de locatie, de ingang vanaf de wijkring naar de Albrondaheerd/ Winkelcentrum Beijum. Persoonlijk vind ik het een onoverzichtelijk kruispunt. Automobilisten die uit de straat komen waar u de auto ziet staan kijken vaak niet naar links én naar rechts. Terwijl er, vanuit het perspectief van de automobilist bekeken, er fietsverkeer van links en rechts kan komen. Van rechts omdat fietsers, en bromfietsers natuurlijk, om de auto ('s) heen richting Winkelcentrum kunnen willen rijden. Om even bij het begin van dit bericht terug te keren: er staan géén fietspaaltjes aan weerskanten van de weg. Misschien worden ze er wel gemist, en kunnen ze van elders in de stad waar ze overbodig zijn geworden naar Beijum worden verplaatst. Nog even naar de situatie op de foto, de bromfietster stapte na een minuut in gesprek te zijn geweest met de automobilist weer op z'n voertuig en vervolgde z'n weg. Hij had geen helm op. Maar het liep allemaal goed af.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (133)

Tussen de stenen van een nog niet zolang geleden aangelegd pad staat een aantal oranje zwammetjes. Ze zijn nog klein, sommige zijn nauwelijks een halve centimeter. De grootste is ongeveer 5 centimeter. Het lijken wel stukjes weggegooide mandarijnenschilletjes. Maar het is de grote oranje bekerzwam, een algemeen voorkomende bekerzwam op klei, leem en zandgrond. Vaak zitten ze dan op wat meer onbegroeide plaatsen, zoals op en langs paden. Ze zijn prachtig oranje aan de bovenzijde en lijken wel van was en zijn zeer breekbaar. De onderzijde lijkt wat wollig door de wittige korreltjes waarmee de onderzijde is bedekt en is daardoor ook lichter van kleur.
Deze oranjekleurige zwam kan allerlei vormen aannemen en kan een doorsnede krijgen van 2-10 cm.
 
Zolang ze nog de ruimte hebben om te groeien zijn ze vrij vlak over de grond uitgespreid, een beetje komvormig. Het is een, in de herfst tot en met de winter, algemeen voorkomende zwam. In het oppervlak van de bovenlaag zitten de microscopisch kleine sporenzakjes die hun sporen loslaten als er regendruppels op vallen (of als er tegen de bekerzwam wordt getikt).
De zwam is saprofiet. Saprofieten zijn recyclers van dood organisch materiaal. Meer dan 90 procent van de afbraak van de organische reststoffen gebeurt door schimmels. Zonder hen zou een bos in zijn eigen afval omkomen.
Bekerzwammen horen tot de familie van de zakjeszwammen, een hele grote familie in schimmelland en een belangrijke groep voor de medische wereld, enerzijds omdat ze verantwoordelijke zijn voor veel ziektes, anderzijds omdat er penicilline uit is gemaakt dat een doorbraak vormde in de strijd tegen bacterieziekten. Uit de in het veld verzamelde vruchtlichamen van de grote oranje bekerzwam wordt in Nederland het tumorremmende lectine gewonnen.
(Info: Wikipedia, Soortenbank.nl en natuurkieker.blogspot.nl)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 24 november 2012

EEN MISTIG BLOGBERICHT


Na gedane arbeid keerde ondergetekende vanavond omstreeks kwart over zeven per fiets vanuit het westelijk gedeelte van de stad huiswaarts. Het was en het is knap mistig, maar dat weet de lezer ook wel. Wat maakt het met dit weertype veel uit of een fietser voor- en achterlicht heeft, of niet. Op het Heerdenpad valt het nog wel mee, door de straatverlichting zie je ook fietsers zonder licht goed aankomen. Al fietsend vroeg uw blogger zich op het Heerdenpad af: is dit nou typisch overval-weer? Of toch niet? Bekijk de foto, een fietser zonder licht reed een meter of 100 voor ondergetekende. Goed zichtbaar. Maar rechts, en in dubbel opzicht niet zichtbaar, hooguit vijf meter zicht. Geen lekker gevoel, ik zou met mist als alleen fietsende dame liever niet de oversteek tussen Beijum en de Korrewegbrug maken. Maar goed, hoe gaat dat Duitse spreekwoord? Mahl den Teufel nicht an die Wand. Ziet u trouwens hoe de mistdeeltjes de flits van de camera terugkaatsen? De linker foto werd boven de Beneluxweg gemaakt. Je voelt je meestal onaantastbaar als je in je auto rijdt. Een auto-ongeluk is iets wat een ander overkomt. Maar toch, wat kan mist verradelijk zijn. En massale kettingbotsingen in de mist zijn geen opzienbare nieuwsberichten. Kalm aan. En een rustige zaterdagavond gewenst.
Mist is een weersverschijnsel waarbij kleine waterdruppeltjes in de lucht zweven als een aerosol, wat de zichtbaarheid beperkt. Mist kan zich vormen door afkoeling van zeer vochtige lucht (tot onder het dauwpunt) of door menging van koude met warme vochtige lucht. De vorming van mist hangt af van veel factoren, zoals luchtvervuiling, begroeiing, reliëf en de nabijheid van open water.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mist

HOE IS HET OM GEHANDICAPT TE ZIJN?


Wat zijn de kinderen die u op de bovenste foto aan het doen? Waarom zitten ze gehurkt op de grond, waarom hebben ze een pen in de mond en wat doet dat papier daar? Beeldt u zich eens in, u bent gehandicapt en u hebt geen armen en handen tot uw beschikking. En toch wilt u wat opschrijven, communiceren is toch wat elk mens wil? Hoe doe je dat dan? Kinderen van basisschool De Heerdstee leren hoe het is om te leren leven met een handicap. En cliënten van Noorderbrug zijn hun leraren.

Op de site van De Heerdstee staat:
Leren van mensen met een handicap over leven met een handicap

In de maatschappij krijgen kinderen te maken met mensen met een handicap en daarom willen wij op een kindvriendelijke manier leerlingen van groep 7 en 8 laten ervaren hoe het is om te leven met een handicap, zodat het begrip handicap voor hen meer betekenis krijgt.
Bij stichting De Noorderbrug heeft men een project ontwikkeld waarbij mensen met een handicap de gastdocenten zijn.

Het eerste deel van het project, dat in de maand november plaats zal vinden, bestaat uit een bezoek van gastdocenten aan de groep. Kinderen zien een dvd over een mytylschool. Aansluitend wordt in spelvorm infomatie gegeven over allerlei aspecten van het leven met een handicap. Door middel van denk- en doe- opdrachten is het mogelijk aan den lijve te ervaren hoe het is om een lichamelijke beperking te hebben.

De gastdocenten komen een week later opnieuw in de groep en zullen een gesprek hebben over leven met een handicap. De leerlingen hebben dan de gelegenheid om vragen te stellen.

Er komen verschillende handicaps aan bod: Hersenbeschadiging, astma, blindheid/slechtziendheid, spacticiteit, diabetes, etc. www.heerdstee.nl


Hierboven ziet u trajectbegeleidster Regine Barrie van Noorderbrug een van de lessen in goede banen leiden (staand met groene vest). Vertel eens, hoe gaat het? Wat is de winst van dit soort lessen? "Het gaat prima, de kinderen volgen de lessen met grote interesse. De winst? Onlangs zei een leerling tegen me: 'hé, die mensen zijn helemaal niet zo zielig, die kunnen best nog wel het een en ander doen.' Toen dacht ik, ja, daar gaat het om. Het gaat erom dat gehandicapte mensen waardig worden bekeken en bejegend. Ze zijn helemaal niet zielig, het is juist heel knap hoe en wat ze doen met hun beperking." Vragen die de kinderen aan de gehandicapten stellen zijn o.a: 
Zijn jullie ook wel eens verdrietig om jullie handicap? Hoe kun je schrijven als je blind bent? Wat voor problemen kun je hebben als je een gehandicapt hebt? Hoe kunnen blinde mensen fietsen? Wat zijn jullie hobby's? Hoe gaan jullie naar de wc? Wat voor beroep kun je doen als je in een rolstoel zit? Kunnen jullie ook kinderen krijgen? Heeft u dingen die u heel leuk vindt en niet meer kan doen? Kun je ook badmintonnen met een handicap