maandag 30 juni 2014

BEIJUMER KABOUTERLAND LIGT ER MOOI BIJ

"Wist je dat de Sijgersmaheerd ook wel Kabouterland wordt genoemd? Dat komt doordat de huisjes er zo klein zijn." De blogger was in de veronderstelling dat de man, een Beijumer, een grapje maakte. Maar het schijnt echt zo te zijn, in de volksmond wordt het gedeelte van de wijk dat op bovenstaande foto is te zien (soms) Kabouterland genoemd.
De Sijgersmaheerd is misschien wel het meest chique gedeelte van Beijum. Wat ziet deze westelijk gelegen heerd er altijd keurig netjes en beschaafd uit. Zou er ooit wel eens een winkelkar zwerven? Ligt er überhaupt wel eens zwerfvuil? Waarschijnlijk niet, er ligt een brede sloot tussen het winkelcentrum en de Sijgersmaheerd, bewoners moeten via de wijkring, richting Hunze Noord, vanuit het winkelcentrum naar huis vice versa. De foto is vanaf de Beijumerweg genomen, daar waar de splitsing richting Heerdenpad en De Hunze loopt.

Het is geen waardeoordeel van goed of slecht, maar de huizen komen een beetje klein over. Zou het niet erg krap zijn om er met z'n vijven in te moeten wonen? De blogger reed bijna vijf jaar geleden een Beijumrijder door de Sijgersmaheerd, en teruglezend ziet hij dat hij destijds dezelfde vraag al opwierp. Niet teveel in herhaling vallen. Maar toch. De Sijgersmaheerd heeft een goede naam in Beijum. Verhalen over criminaliteit, drugs of overlast passen hier niet (mocht het anders zijn, mail dan even). De blogger kan zich niet aan de indruk onttrekken dat in de gedeeltes van de wijk waar koophuizen staan, er meer gezamenlijke inspanningen worden verricht om de eigen leefomgeving schoon, heel en veilig te houden. Zoals hier, foto, in Kabouterland.

'NEDERLAND SCHOON' ZORGT VOOR ROMMEL


Topdrukte bij AH-Meins. Bij aankomst blijkt een grote prullenbak te zijn omgevallen. De vloer ernaast heeft duidelijk een stofzuiger nodig.
Het ding ligt en ligt er maar. Na 20 minuten, als de vrouw met de boodschappen de winkel uitkomt, ligt dat ding er nog steeds.
‘Nederland Schoon’ staat er op.

Dat is pas ironie.

Foto + tekst: Willem Pauwelussen

GRASVELD IN DE MUDAHEERD IS WEER GEMAAID


Lezeres Dineke mailde bovenstaande foto en schreef erbij:
Geen idee of het dankzij jouw artikel is geweest, maar het gras bij de Mudaheerd is weer gemaaid!
De lezeres doelt op de foto + tekst onderaan dit blogbericht.

MAANDAGOCHTEND (203)Jaja, we houden nog steeds van Oranje. Maar het had gisteravond maar een paar minuten gescheeld, of we hadden van hetzelfde Oranje gebaald. Winnen en verliezen liggen net als haat en liefde vlak bij elkaar.
Het geeft geen pas om in deze Oranje-roes een filosofische beschouwing op voetballen te geven. Ja, leuk, het volk wil Sport en Spelen, maar doe deze dagen maar even  niet te professor-achtig, niet te geleerd. Even geen intellectueel gedrag vanuit de grachtengordel, even geen universitaire hoogstandjes, nee: hup Holland hup. Voetbalprofessor Cruijff en z'n onvoorwaardelijke nederige volgelingen Johan Derksen en de Telegraaf hebben deze dagen het nakijken. Wat hebben ze Van Gaal tevoren neergehaald. Wat een mateloze arrogantie. De onderschatte onderwijzers en gewone leerkrachten, Co Adriaanse, Ron Jans en natuurlijk Louis van Gaal, zijn voor zo lang het duurt aan de macht. En terecht, waarom moet een voetballer die veertig jaar geleden glorieerde met behulp van Wakker Nederland (Telegraaf), op z'n Wiegeliaans blijven orakelen?
Bovenstaande foto is vanaf de rotonde aan de Wibenaheerd genomen. Zal het toeval zijn? Drie Oranje deuren boven elkaar. De rechter foto is in de Boelemaheerd gemaakt, een bal in de goal, daar draait het deze dagen allemaal om. De linker foto komt uit de Froukemaheerd...Holland, Holland, Holland.

De internationale strijd tegen terrorisme is even niet belangrijk. Evenals de economische crisis. Oorlogen? Honger in de wereld? Miljoenen vluchtelingen? Wat een gezeik allemaal. Armoede in Nederland? Ergernis over het maaibeleid in Beijum? Doet dat er toe? We houden van Oranje, daar gaat het deze week om.

Het is allemaal niet de mening van ondergetekende. Gezondheid, welvaart, vrede en geluk voor iedereen zijn stukken belangrijker dan een Nederlandse overwinning tijdens een WK-voetbalwedstrijd. Maar een verdovende bewustzijnstoestand kan tijdelijk lekker zijn. Hup Holland, hup Arjen, hup Groningen.

De leerlingen van basisscholen gaan hun laatste week in. De vakantie lonkt. Een prettige relativerende en nuchtere Oranjeweek toegewenst.

zondag 29 juni 2014

GODSAMME, WAT WAS DAT SPANNEND (Op z'n Duits gewonnen)


 Wie gaf er vijf minuten voor tijd nog een cent voorde kansen van Oranje? Mien God, wat was dat spannend. De tweede helft van Nederland-Mexico was niet om aan te kijken. De Hollanders wonnen uiteindelijk op z'n Duits.
De bovenste en linker foto zijn voor een huis aan de Froukemaheerd gemaakt. De voorspelde regen bleef uit, de wedstrijd was prima buiten te kijken. Het was uiteindelijk toch weer Grunninger Robben die de ommekeer inluidde.  De blogger hoeft het scoreverloop niet op te schrijven, wie heeft de wedstrijd niet gezien? De rechter foto komt uit het Café Biljart, het kan zijn dat er nog een foto van daaruit binnenkomt. De Oranjekaravaan trekt verder. En de Oranjegekte gaat in Beijum onverminderd door.
Update 22.45 uur; onderstaande foto's werden door Cafe Biljart ingezonden.MODDERDAG BIJ KINDERCENTRUM MALLEMOLEN/BOERDERIJUM

Jezelf en andere kinderen met modder insmeren en bewerken mag niet elke dag. Jammer eigenlijk, het is zo lekker om als kind te mogen kliederen, smeren en spetteren. 
Bovenstaande foto is een uurtje geleden op de speelruimte van Kindercentrum Mallemolen gemaakt. De video is ook op dat tijdstip gemaakt. 
Zin in een uitje met je kinderen? Een consumptie op het terras van de Boerderijum drinken? Het kan nog tot 16 uur vanmiddag! Laat u bedienen door de vriendelijke en attente clientèle van Stichting De Zijlen...Het Bezoekerscentrum voor Natuur en Milieu is ook open.


ORANJEGEKTE IN BEIJUM (10)

De foto is door Willem Pauwelussen gemaakt. Trots en hoop straalt van de vlag af. Maar het voetbal blijft een spelletjes, voor hetzelfde geld ligt de vlag over pakweg acht uur gefrustreerd, teleurgesteld en kapot gemaakt op straat.
Bekijk en beluister vooral ook de video die hier beneden staat. Het duurt maar een minuut, maar de kikkers in de vijver van de Holmsterheerd hebben zo hun gedachten over de wedstrijd van vanavond. Hoor ze kwaken, communiceren, verbazen ze zich over het verschijnsel mens? Luister goed....ze voorspellen de uitslag van de wedstrijd...


MAAR EEN RIJBAAN BIJ KARDINGE RICHTING NOORD

Gisteravond reed ondergetekende na gedane arbeid terug naar Beijum. Wat rijdt het prettig als het lang licht is buiten, je moet je alleen niet teveel laten afleiden door prachtige wolken en geleurde stukken lucht.
Wat is dat nou weer? Is de weg bij het naderen van kruispunt Kardinge gehalveerd? 
Ja, dat is ook zo...zie onderstaande tweet. De reden voor de halvering van de rijbaan is niet bekend, naar het schijnt gaat het het hele weekend duren....
Let op vanaf weekend 28/6 gewijzigde verkeerssituatie bij Kardinge. Al het verkeer rijdt aan Kardingezijde!

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (192)

Lieveheersbeestjes kan je zelfs in de winter nog tegenkomen, niet alleen in huis maar ook in de tuin. Deze overwinterende kevertjes hebben dan een, in hun ogen, geschikte plaats gevonden om te overwinteren. Maar als ik zo’n lieveheersbeestje dan zie zitten achter een stukje ijzerdraad, dan heb ik toch de indruk dat de gekozen schuilplaats weinig of geen bescherming biedt tegen de winterkou en eventuele vijanden. Iedereen die in het voorjaar en de zomer door het groen loopt en een beetje oog heeft voor zijn / haar omgeving zal regelmatig een lieveheersbeestje, een larve en/of een pop zien.

De grootte van de Nederlandse soorten ligt tussen 2 en 10 mm; in Nederland komen een zestigtal soorten voor. De meeste lieveheersbeestjes leven ongeveer een jaar. Het aantal stippen zegt dus niets over de leeftijd.

De vrouwtjes leggen hun ovale, van bleekgele tot diep oranje, eitjes in groepjes op hun punt afgezet op of onder blaadjes. Het aantal eitjes varieert sterk, maar tussen 10 en 50 eitjes is geen uitzondering. In haar hele leven kan bv. een tweestip tussen de 700 en 1535 eitjes leggen. Het duurt gemiddeld vier dagen voordat ze uitkomen, maar de temperatuur speelt hierbij een belangrijke rol.

De larve (linksboven) lijkt van afstand op een kleine rups en heeft ook zes kleine looppootjes aan de voorzijde. Larven van veel soorten zijn stekel-achtig behaard en hebben felle gele en rode kleuren. De larven van verschillende soorten zien er vaak verschillend uit.

Wanneer de larve volgroeit is, dan zoekt hij een plaats om te gaan vervellen tot pop (“prepop” midden boven). Als hij een goede plaats gevonden heeft, kromt hij zich, waardoor hij plots korter en dikker lijkt, beweegt nauwelijks nog, en neemt geen voedsel meer tot zich. Hij is dan erg kwetsbaar voor predatoren. Wild op en neer bewegen is nog zijn enige afweer, met het reflexbloeden.
Een aantal kevers, zoals lieveheersbeestjes, oliekevers en bladhaantjes vertonen de eigenschap om “bloed” uit de kniegewrichten te laten vloeien. Men noemt dit “reflexbloeden”. Ze gebruiken deze eigenschap als een afweermechanisme tegen aanvallers. De afweerstoffen in het bloed zijn meestal giftig, bijtend en onwelriekend. 

Het popstadium (rechtsboven) duurt gemiddeld een week. Binnen in de pop vormt zich de kever, compleet met dekschilden en vleugels. Net als de prepop kan de pop zich alleen nog bewegen door zich op te richten. Ook poppen zijn kwetsbaar voor predatoren en weersinvloeden.

Na ongeveer een week, maar per soort verschillend en afhankelijk van de temperatuur, komt de nieuwe kever uit de pop. De dekschilden zijn nog bleek en de stippen zijn nog niet, of slechts vaag zichtbaar (linksonder).

Als het weer erg slecht is tijdens het uitsluipen, is de kans dat de schilden er vervormd en beschadigd uitzien erg groot. Ik weet niet of het uitsluipen van lieveheersbeestje rechtsonder bij slecht weer heeft plaats gevonden, maar het is duidelijk dat er tijdens deze laatste fase van het verpoppen iets fout is gegaan. De stippen op de dekschilden tonen aan dat het uitsluipen al een tijdje geleden is gebeurd. Deze foto werd dinsdag gemaakt. Donderdag was ik nog even weer op de tuinen en toen was alleen het restant van de pop nog aanwezig. Het lieveheersbeestje was verdwenen. Weggevlogen?  Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Als hij geluk heeft gehad dan heeft hij zich toch nog kunnen bevrijden en is hij weggelopen, maar het is ook niet uitgesloten dat hij als prooi aan het einde van zijn korte leven is gekomen.

(info: Wikipedia en Stippen.nl)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 28 juni 2014

KOM MORGEN NAAR MODDERDAG IN DE BOERDERIJUM

Scouts van scoutinggroep de Voerman en Martin Zijlema van Kinderdagverblijf Mallemolen zaten vanmiddag op Winkelplein West gebroederlijk reclame te maken voor de morgen te houden modderdag in de Boerderijum.
Zie ook deze aankondiging.

OVER DE WOORDVERIFICATIE BIJ DE REACTIEMOGELIJKHEID

Op verzoek van sommige lezers wordt de woordverificatie voor de reactiemogelijkheid opgeheven. Dit kan tijdelijk zijn.
Ruim een half jaar geleden heeft ondergetekende deze extra drempel structureel  opgeworpen om vooral spam-robots uit de V.S. niet de kans te geven om Engelstalige spamberichten via de reactiemogelijkheid op Beijumnieuws te plaatsen. Alleen mensen kunnen de woordverificatie omzeilen, dit lukt spamrobots niet.

Het kan zijn dat het opheffen van de woordverificatie tijdelijk is. De laatste keer dat lezers zonder het invullen van ingewikkelde codes konden reageren, werden er honderden bezoeken per dag door spammers geregistreerd. Het wemelde van de spamreacties. De blogger heeft geen zin om dagelijks spamreacties van gewone reacties te moeten onderscheiden. En ook wil hij zicht houden op de reguliere bezoekersaantallen en bezoekersstromen zonder dat deze door spammers omhoog worden geschroefd.

De moderatorstand blijft wel gehandhaafd.

GRAS INGEZAAID BIJ ECOLOGISCHE PADDENPOEL

De kikkers kwaken nog steeds in de vele sloten die Beijum rijk is. Bij de ecologische kikker-paddenpoel heeft ondergetekende nog nooit een kikker of pad gehoord. Maar wat niet is kan nog komen.
Wat er in elk geval aan zit te komen is dat de grond meer met gras begroeid zal zijn. Zie het bordje, er is pas nieuw zaad ingezaaid. Nu nog een mooi bankje langs de waterkant zodat Beijumers hier over een jaar lekker naar het gekwaak van kikkers kunnen gaan luisteren.
Zie ook dit blogbericht uit 2013

JONGE ACTEURS GEZOCHT!

Door Astrid Warntjes

De volwassenen repeteren, kinderen kunnen meedoen....
Meespelen in een echte theatervoorstelling? Dat kan nu in Beijum.  Samen met een groep kinderen uit Beijum mag ik een paar scènes maken die passen in het totale theaterstuk, dat gaat over Beijum, door Beijumers wordt gemaakt en gespeeld en dat wordt opgevoerd in Beijum.

De voorstelling gaat over hoe het is om te wonen, werken en spelen in Beijum. Wat is er leuk en minder leuk aan Beijum. Al deze aspecten worden verwerkt in een voorstelling wat een collage wordt van de verschillende kanten van Beijum. De volwassenen zijn sinds vorig jaar al bezig met het maken van de verschillende scènes. 
Met de kinderen beginnen we na de zomervakantie met het bedenken van een paar leuke en verrassende scènes, die passen binnen het geheel en tevens spelen we mee in al gemaakte scènes.

Ben je tussen 8-12 jaar oud en lijkt het je het leuk om mee te doen, geef je nu dan op. Wil je je opgeven of heb je nog vragen, mail dan naar Astrid; astridwarntjes@live.nl.
De eerste repetitie is na de zomervakantie, op 20 augustus, van 14 tot 15.30 uur in De Kleihorn. We repeteren daar 5 woensdagmiddagen achter elkaar. Vervolgens repeteren we op 18 en 20 september met de andere spelers. De optredens zijn op 25 september, 3 oktober en 10 oktober. Het is wel belangrijk dat je zo veel mogelijk data aanwezig kunt zijn.

(Zie ook dit blogbericht)

vrijdag 27 juni 2014

BEIJUMSKAP (175)

Voetbalvelden blijf ik leuk vinden om te fotograferen, waarschijnlijk door de strakke lijnen van de doelpalen. Dit is het veld waar het op Koninginnedag, correctie, Koningsdag altijd zo gezellig druk is.

Foto + tekst: Atsje Straatsma

ORANJEGEKTE IN BEIJUM (9)

De Holmsterheerd is de meest Oranjegekke heerd van de hele wijk. Zie bovenste foto, de oranjegekte, vlaggetjes en vaderlandse driekleur, krijgt door de weerspiegeling in het water een gratis extra boost.
Zondagavond wordt bekend of de Oranjegekte met een week wordt verlengd, of dat het afgelopen is met de pret. Voetballiefhebbers kunnen thuis naar Nederland tegen Mexico kijken. Met meer mensen naar een groot scherm kijken kan weer in het Café Biljart, zie flyer.

NATIONALE MODDERDAG KINDERCENTRUM MALLEMOLEN (29/6)

ModderDag op Kindercentrum Mallemolen

Groningen-Beijum – Kindercentrum Mallemolen doet mee aan de nationale ModderDag. Dat betekent dat op 27 juni, als in het hele land zo’n 45.000 kinderen met zand en water spelen, ook de kinderen van de Mallemolen lekker vies mogen worden in de modder. Bij de Mallemolen beginnen we al op 26 juni en op zondag 29 juni vanaf 11.00 tot 16.00u is iedereen van harte welkom bij Boerderijum, Beijumerweg 19b Groningen.

Nationale ModderDag is in het buitenland al een begrip en wordt dit jaar voor de tweede keer in Nederland georganiseerd dankzij het initiatief van Veldwerk Nederland en Schuttelaar&Partners.  Honderden kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, basisscholen en natuur- en milieucentra uit het hele land hebben zich inmiddels aangemeld, waaronder dus Kindercentrum Mallemolen.

De gedachte achter ModderDag is om de kinderen weer in contact te brengen met de natuur. Juist in een tijd dat kinderen veel tijd binnen (achter televisie en computer) doorbrengen.

International Mud Day is ooit in Nepal ontstaan om kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven en de verbinding tussen kinderen en hun omgeving te realiseren en te vergroten. In navolging hiervan wordt ook in o.a. Australië, Denemarken, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië sinds enkele jaren in juni International Mud Day gehouden. Tijdens ModderDag ontdekken kinderen én volwassenen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de aarde betekent voor ons dagelijkse leven.
Zie ook deze eerdere aankondiging.

ZUIDRAND BEIJUM BLIJFT HUIZEN-VRIJ

De Beijumer die ooit deze (archief) foto van z'n uitzicht op het Kardingepark instuurde, hoeft niet te vrezen dat hij na verloop van tijd tegen een rij woningen aan moet kijken.
Aan de zuidkant van Beijum worden geen nieuwe woningen gebouwd. De mogelijkheid daartoe wordt uit de zogeheten visie Kardinge kerngebied geschrapt.
De gemeente komt tegemoet aan de wens van Beijumers die in ervoor pleitten de zuidkant van de wijk verder vrij te laten van bebouwing. De vestiging van een horecagelegenheid op het strand van Zilvermeer blijft wel mogelijk. Die komt dan direct tegenover de entree van het sportcentrum. Mensen die plannen hebben een sporthotel te bouw in het gebied, kunnen ook rekenen op procedurele medewerking.

donderdag 26 juni 2014

MAAIBELEID, GRAS IS OP VEEL PLEKKEN 2 KONTJES HOOG

Is het huidige (bezuiniging) maaibeleid dat door de gemeente Groningen wordt uitgevoerd alleen maar slecht en ergerlijk? Het heeft toch ook wel iets, ruige bermen, brandnetelplanten en hoog groeiend riet. Zie bovenstaande foto, locatie Holmsterheerd. De wijk ziet er op meerdere plekken soortgelijk (groen en wild) uit. De blogger komen naast klachten ook lofzangen ten gehore. Wat lekker avontuurlijk voor kinderen en wat ongerept. Als hier, boven, reeds een maaimachine langs was gegaan, had het er glad en strak uitgezien. Het is maar wat je liever hebt. Pure natuur? Of toch maar geciviliseerd? De koeien die in het weilandje tegenover de Boerderijum hun domein hebben, zie foto rechts, zullen vast geen belang bij een gemaaid veldje hebben. En wat te denken van de schapen die op de linker foto langs de Beijumerweg, ook het Groene Hart, net als de locatie links, naar hartenlust kunnen grazen?

De blogger weet het niet. Een keurig geknipt en geschoren hoofd kan er mooi en fatsoenlijk uit zien. Maar een ruige kop met lang haar en stoppels kan ook zo z'n charme hebben.

Luister ook naar Als het gras twee kontjes hoog is, een schlager uit 1976.
Hoog  gras langs de Beijumerweg, tussen de Bunnema- en Albrondaheerd in.

POEDELEN EN RELAXEN OP PLEIN OOST

Plein Oost is een mooi weer-plein, als de zon schijnt vermaken vooral de kinderen zich met de opspuitende fonteintjes. Zie de archieffoto.
Halverwege rechts op de foto is een balustrade te zien. De blogger liep daar onlangs met draaiende camera over en filmde kinderen die plezierig met en in  het water aan het poedelen waren.
Een muziekje bij de video had gekund, maar dan was er geen gegil te horen geweest, en ook hadden we niet naar het klaterende water kunnen luisteren. Voor de laatste optie is gekozen, zie video. Waterpret op Plein Oost. Ga eventueel zelf even kijken, vandaag is weer zo'n (mooi weer) dag waarop er gepoedeld zal worden.

NOG EEN SCHOOLREISJE-BERICHT

 De blogger heeft onlangs al een keer een schoolreisje-bericht gepubliceerd.En dat was de afgelopen jaren steevast het geval, mei, juni schoolreisje-maand. Maar nog nooit kwam De Beijumkorf, http://www.sch00l.nl/de-beijeumkorf-locatie-de-zwerm-voorheen-de/ in het verhaal voor.
Het werd een keer tijd.  
De foto's zijn gistermiddag tegen half vier gemaakt. Ouders, broertjes en zusjes stonden verwachtingsvol langs de Amkemaheerd te wachten. Hoe hebben ze, de leerlingen van de school, het gehad? Een dagje Drouwenerzand is niet verkeerd vanuit de stad. Het is te dichtbij om wagenziek te worden, het was prachtig weer, en naar verluidt was de stemming in de bus opperbest.

Het bericht is geschreven voordat bekend werd dat de Beijumkorf kampioen schoolvoetballen werd. Zie het bericht dat gisteravond en vanochtend, hiervoor, is gepubliceerd.

NOG EEN KEER, BEIJUMKORF VOETBALKAMPIOEN NL


 Zie ook het bericht dat gisteravond werd gepubliceerd. Foto's zijn ingezonden door lezeres Mirian. Ze schreef erbij:
Eerste wedstrijd 3-1 gewonnen
Kruisfinale mat 2-1 gewonnen
De finale met 1-0 gewonnen tegen onze Twentse boeren!

OBS De Beijumkorf in Groningen is Nederlands kampioen schoolvoetbal geworden. De finale in Zeist ging woensdag tussen zes scholen uit heel Nederland.
Na twee poulewedstrijden en een halve finale waren de Groningse jongens uit groep zeven en acht in de eindstrijd met 1-0 te sterk voor De Triangel uit Enschede.
Het is voor zover bekend de eerste keer dat een basisschool uit de provincie Groningen de titel heeft gepakt. De Beijumkorf had zich via een aantal voorronden geplaatst voor de finaledag.
Lees hier.

woensdag 25 juni 2014

IS DE BEIJUMKORF NEDERLANDS KAMPIOEN SCHOOLVOETBAL?

Lezer Frank mailde net:

Ik kom op Facebook allerlei berichten tegen dat de Beijumkorf Nederlands Kampioen schoolvoetbal is geworden. Een hele prestatie voor het team uit Beijum. Ik kan je helaas niet meer informatie geven, maar het zou leuk zijn als hier op een of andere manier aandacht aan besteed kan worden op jouw blog. Positief nieuws over Beijum is altijd goed.


Wie weet meer te vertellen? Beijumnieuws@ziggo.nl

Op KNVB.nl staat:
 De finale van de jongens van groep 7/8 tussen De Triangel (Enschede) en OBS de Beijumkorf (Groningen) was een erg spannende wedstrijd die eindigde in een 0-1 overwinning voor OBS de Beijumkorf.

JF; Foto's zijn welkom.

Update 22.30 uur: JA, DE BEIJUMKORF IS INDERDAAD KAMPIOEN SCHOOLVOETBAL

Lezeres Rita mailde onderstaande foto. Ze schreef erbij: 

Beijumkorf is inderdaad kampioen. Schoolvoetbal van Nederland geworden vandaag in Zeist.
Hier een foto van het team en de trainer ( jan klunder) en de begeleiders


BROMMERCONTROLE (mag je de politie fotograferen?)

Door Willem Pauwelussen

Als je door een bewoner aan het plein WInkelcentrum-Beijum wordt gevraagd langs te komen, en je ziet een jongeman met petje op een scooter maak je even een babbeltje natuurlijk. 

Misschien omdat hij geen helm opheeft? Rijbewijs en verzekeringspapieren controleren? Blaasproef voorafgaande aan de voetbalwedstrijd Nederland-Chili? De foto wel zo maken dat én de jongeman én zijn nummerbord er niet opstaan. En natuurlijk, dat moet ook bij de foto van de agenten die even later met de bewoners buiten op hun terrasje zitten te praten. Zorgvuldig wat lopen tot dat de beide bewoners in ieder geval met het gezicht uit beeld zijn.

Maar die voelen mijn ogen (eigenlijk natuurlijk mijn aura) in hun rug prikken. Wat ik daar aan het doen ben? Nou, gewoon, fotootje maken voor Beijumnieuws. Maar daar is men niet van gediend. Een van de agenten roept dat hij het nogal brutaal vindt om een foto te maken zonder het te vragen.
Heeft hij daar gelijk in?
Of valt het onder persvrijheid? Ik sta immers op de openbare weg, en garandeer de anonimiteit van de bewoners.
Wie weet hoe dit zit?
JF; Het is een interessante vraag die W.P. opwerpt. Zie ook de website GoeieVraag.

SEIZOENSAFSLUITING PROFESSIONALS EN VRIJWILLIGERS

Gisterochtend werd hier aangekondigd: Dinsdag 24 juni vindt de jaarlijkse zomerborrel plaats voor alle betaalde en onbetaalde (vrijwilligers) beroepskrachten. Dit is van 16.30 – 18.30 uur Heerdenhoes. 
De blogger ging eind gistermiddag even poolshoogte nemen.

Bij binnenkomst zag hij tegen de zestig mensen naar een toespraak van stadsdeelcoördinator Ruud van Erp luisteren. Zie bovenste en linker afbeelding. Bij een seizoensafsluiting horen een borrel en een hapje omdat er tevredenheid heerst en er successen zijn behaald. Van Erp later: "We zijn trots op wat we het afgelopen seizoen hebben bereikt, deze bijeenkomst is bedoeld als een blijk van waardering voor de professionals en vrijwilligers die aan de behaalde successen hebben meegewerkt."

Waar sprak hij zoal over, wat waren en zijn de successen? Over de renovatie van de Doornbosheerd bijvoorbeeld, over de aanpak van Plein Oost, de zuidrand van Beijum, de veranderingen in de Wiershoeck en over de plannen van Innersdijk. Professionals en vrijwilligers klonk de waardering als muziek in de oren. De lekkere hapjes en drankjes gingen er goed in en een muzikaal duo luisterend naar de naam de Simca's verhoogde de feestvreugde. Zie foto rechts, klik groter.

Er was ook een presentatie van het Sociaal Wijkteam Beijum, maar die werd door ondergetekende gemist. Projectleidster Helma Overheem: "We gaan volgend jaar van start, Beijum loopt voorop wat betreft de ontwikkelingen met Sociale Wijkteams."
Lees ook een eerder blogbericht over het Sociaal Team. De projectleidster vertrouwde de blogger toe dat een Wijkteam niet hetzelfde is als een Sociaal Wijkteam. Binnenkort zal ondergetekende trachten het verschil tussen de beide teams te omschrijven.

De bezoekers die gistermiddag en avond naar de bijeenkomst kwamen hielden zich niet zo met deze accentverschillen bezig. Ze kwamen voor de gezelligheid, de toespraken, de voldoening door het behalen van de successen, de hapjes, de drankjes en de muziek van de Simca's.

VRIJWILLIGERS VOOR KINDERSPELWEEK GEZOCHT!

(Ingezonden, zie ook dit blogbericht van 17 juni jl)

dinsdag 24 juni 2014

MULTICULTURELE VOETBAL-WIJK BEIJUM


Leuk zo'n multiculturele wijk Beijum. Vooral tijdens het WK-voetbal. Wat moet je nou als je partner een Italiaanse is? Of je echtgenoot een Uruguayaan? 
Alle drie de foto's zijn vandaag in de Frouke-maheerd gemaakt. Eerst de bovenste foto, hier hangt de vlag van de Azzurri's trots in de vlaggenstander. Op de achtergrond hangen drie oranje sjaals zielig achter een slaapkamerraam. Italië domineert hier, zogezegd. Heeft het met de wedstrijden van de dag te maken (Italië-Uruguay), of zal het met de verhoudingen in dit huis te maken hebben (er woont een Nederlandse man samen met een Italiaanse vrouw...)? Dan de linker foto, op amper vijftig meter van bovenstaande locatie genomen. Hier woont een Nederlandse vrouw met haar Uruguayaanse man. Wat hangt de vaderlandse vlag daar toch zielig! Even vragen, het was voor de wedstrijd, die zoals nu bekend in een overwinning voor Uruguay eindigde. "Uruguay gaat winnen vanavond." En waarom hangt die tas daar? "De heer des huizes heeft met zijn HBO-diploma gehaald." Dubbel feest hier, blijkt achteraf. Een Uruguayaanse import-Beijumer die een diploma haalt, en als klap op de vuurpijl ook nog z'n (verre) vaderland ziet winnen.

Foto rechts, weer 25 meter verderop, het kan niet anders zijn of hier wonen een Nederlander + Italiaan samen. De verhoudingen (m/v) binnenshuis zijn niet bekend.
Voetbal. Tot nu toe loopt verloopt alles vreedzaam in Beijum.....

UIT DE OUDE DOOS (209)

Bovenstaande foto stamt uit 1978 of 1979. De inzendster schreef erbij: "Hier een foto die ik kon vinden van het pand Emingaheerd 108 waar ik als klein meisje van 10 jaar ongeveer een jaar heb gewoond. Nu 22 jaar later zit mijn jongste zoon hier op de crèche/ BSO." 
Als tegenwoordig ergens een straat of een voetpad wordt opgebroken, wordt dit steevast gedaan door mannetjes met oranje jasjes en broeken aan. Vaak staat er een oranje gekleurde auto bij. Zo te zien droegen werklieden destijds blauwe overalls, laarzen en een zwarte muts. Op de foto is te zien dat de drie heren die bezig waren een blauwe auto bij zich hadden. De blogger heeft geen idee of deze mannen via een particulier bedrijf aan het werk waren, of dat ze er destijds via gemeentewege allemaal zo bij liepen.

Pakweg 75 meter verderop rechts loopt de Claremaheerd. Zo te zien hangt op de gevel van het hoekpand een bord met opschrift. Zat daar eind jaren tachtig een winkel? En, helemaal goed kijken, staat daar (ook nog Claremaheerd) een bord dat aangeeft dat je er niet in mag rijden? Gold eenrichtingsverkeer voor de Claremaheerd, of waren er meerdere rijstroken en stond het bord er voor een parallelweg?
Beijumnieuws@ziggo.nl

BUURTPARTICIPATIE IN DE JENSEMAHEERD (werken én feesten)

Er is veel te doen omtrent buurtparticipatie in de gemeente Groningen. Kunnen groenwerkzaamheden niet aan bewoners worden uitbesteed? Het bespaart de gemeente kosten, én het kan voor binding in de buurt zorgen als bewoners zelf de handen uit de mouwen steken. Beijum is dé wijk van de stad waar bewoners bereid zijn om groen in hun buurt te onderhouden. De Jensemaheer loopt voorop in de wijk als het gaat om buurtparticipatie en groenonderhoud. Reeds vanaf 2008 verzorgen de mensen hier 'geadopteerd groen.'Afgelopen zaterdag werd een 'Open Jensemaheerd-dag' gehouden. Er werd gewerkt, opgeruimd en schoongemaakt, én er werd feest gevierd.
Een actieve buurtbewoonster stuurde de foto's van de dag op. Bij de bovenste foto stond als opschrift: praatje tijdens groenonderhoud. Bij de bovenste linker en rechter afbeelding stond respectievelijk: brood aan een stok en ik heb nog wel een tuintafel. Bij de afbeelding links midden stond: eenvoudig rond het vuur en rechts: bij elkaar op veldje in de heerd. 
Twee onderste foto's: zwerfvuil ruimen en open podium.

 Op een pdf van de gemeente Groningen, Meedoen met Groen staat:
Rondleiding door stadsecoloog
Samen tuinieren
De gemeente wil particulieren en bedrijven meer betrekken bij het groen in hun buurt. Daarom geven we steeds vaker openbaar groen in zelfbeheer uit aan een groep bewoners: groenparticipatie noemen we dat.

Ervaring leert dat gezamenlijk tuinieren het wij-gevoel in de wijk versterkt en bijdraagt aan een plezierig leefklimaat. 
Resedastraat en Jensemaheerd
Kinderen bij het insectenhotel
Ook nu al nemen bewoners regelmatig het initiatief voor een herinrichting van het groen in hun omgeving of voor gezamenlijk tuinieren. Zo onderhouden de bewoners van de Jensemaheerd al sinds 2008 een groot deel van het openbaar groen. In deze straat zijn de heestervakken opgefleurd met bloembollen en vaste planten. De buurtkinderen bouwden er een insectenhotel. In de Resedastraat zijn bewoners samen een buurtmoest begonnen waar ze hun eigen groente verbouwen. Er zijn regelmatig tuindagen en op Nationale Burendag hebben hebben de bewoners een buurtkippenhok gebouwd.
JF: alle foto´s zijn groter te klikken.
Zie ook de site van de Jensemaheerd.