dinsdag 31 oktober 2017

UIT DE OUDE DOOS (347)


Zal het een garage zijn geworden, in dat zwarte gat dat we rechts zien? Ok, het ziet er wat smal uit, maar alles wat nieuw wordt gebouwd ziet er van binnen in het begin smal of klein uit.

Is dat een balkon linksboven geworden? We zien een hekwerk met verticale spijlen, het ziet er niet naar uit alsof het een gedeelte van de steiger is.

Bijna veertig jaar geleden werd het huis gebouwd dat op de foto is te zien.

Als de blogger zich niet vergist, ligt Lewenborg op de achtergrond. Heeft daarvoor, zie het gebouw met bomen rondom, een boerderij gestaan?
Of zie hij het helemaal verkeerd, en ligt wat we op de achtergrond zien juist in noordelijke richting?
Beijumnieuws@hotmail.com

(Ondergetekende tracht zoveel mogelijk nieuwe historische foto's in deze serie te laten zien, maar na bijna 350 afleveringen sluipt het gevaar erin dat een foto al een keer eerder is gepubliceerd. De lezer wordt gevraagd dit, mocht dit voorkomen, en het wordt ontdekt, zsm te melden, zodat een ander exemplaar ervoor in de plaats kan komen)

MAAIEN LANGS DE OOSTELIJKE RINGWEG


Heel mooi, zo'n nieuwe Ring Oost met prachtige nieuwe viaducten, die ervoor hebben gezorgd dat stoplichten zijn verdwenen en de auto's vlot kunnen doorrijden, maar hoe zit het met het groen er omheen?
Wel, daar wordt ook werk van gemaakt.

Er zijn boompjes geplaatst langs Ring Oost tussen Beijum en Lewenborg (en verder). Echt, alles wordt uit de kast gehaald om het groen langs de Ring te verfraaien.

Gistermiddag reed de blogger de wijk uit en in. Zie foto boven, kruispunt Beijum Zuid. Toch maar links om het bakbeest heenrijden, hopend dat er geen bus of taxi van de andere kant aangeraasd komt, en richting de noordelijke ring rijden. De berm werd gemaaid. Voor de duidelijkheid, rechtsaf gaat het vanaf hier de Oostelijke Ringweg op richting noord (Eemshavenweg, etc.), rechtdoor loopt de busbaan naar Kardinge.

Het maaien gebeurt en gebeurde  niet alleen met machines, maar ook door middel van mannetjes met een grasmaaiertje in de hand, zie afbeelding rechts.

Na een kwartier reed de blogger het kruispunt weer op en wel vanaf noordelijke richting.

Zie afbeelding beneden, op de achtergrond zien we het eco-viaduct ter hoogte van het Meedenpad, daarachter ligt links Kardinge (het grote gebouw is het Alfa-college).

Ook daar werd druk gemaaid.

PRIVÉ PARKEERPLAATSEN OPGEHEVEN?


Er stonden tot voor kort twee palen met opschrift in de Sibrandaheerd dat een parkeerplaats voor een bepaalde auto met kenteken was gereserveerd.

Over beide palen hangen sinds kort plastiek zakken.

Zie foto. Een aan de rechter kant van de straat (voorgrond) en de ander linksachter.
Zoals vaker kan ook hier het verhaal na de (gepubliceerde) foto komen.

Wat is de reden dat hier twee parkeerplaatsen (voor mensen met een soort van beperking) zijn verdwenen, cq door middel van een zak over een paal zijn afgedekt?

Beijumnieuws@hotmail.com

maandag 30 oktober 2017

COLUMN UIT LEWENBORG (70)


Halloween.
Is iedereen een beetje bij gekomen? Het was afgelopen weekend ‘Halloween’ Je weet wel dat uit Amerika overgewaaid feestje, waarbij je er zo eng mogelijk uit moet zien. Een ander een doodschrik aanjagen met je zogenaamde opengereten gezicht, waarbij liters bloed uit je vandaan lijkt te stromen.
Persoonlijk vind ik het maar niets, zulke feestjes. Ik ben dan ook nergens geweest, afgelopen weekend. Je weet immers nooit wie of er achter zo’n eng gezicht zit. Ik moet er eerlijkheidshalve wel bij zeggen, dat ik een kennis heb die écht keigoed is, om dat soort gezichten te maken. Mijn petje af. Een paar jaar geleden heb ik eens toegekeken hoe of hij dat doet. Dan weet je wel welk persoon er om getoverd gaat worden. Hoe verder hij kwam met het maken van bloederige toestanden, hoe groener ik weg trok. Einde toekijken, doe mij maar een pisang ambon. Groener dan ik en ik heb er minder braakneigingen van. Nippend aan dat drankje, herinnerde ik mij weer waarom ik als kind al zo’n pesthekel had aan die spookhuizen op de kermis of nog erger, die in een pretpark. Doodeng was dat.
Vroeger, toen was het heel anders. Wij gingen op 11 november bij de deuren langs, met onze zelfgemaakte lampions. Dat waren nog eens tijden. Trots op onze lampion, zongen we bij de deuren onze kelen schor. Tassen vol lekkers, zowel fruit als snoep, namen we mee naar huis. Tegenwoordig wordt er nog wel aan Sint Maarten gedaan, alleen zo uitbundig als vroeger vind ik het niet meer. Het moet steeds gekker en spannender. Op de tv, zie je al ‘gekke’ dingen genoeg hoor. Sint Maarten is een heus Nederlands feest. Het zou zo jammer zijn als het verder en verder vervaagd. De Nederlandse feesten moeten blijven, is dus mijn motto. Net als sinterklaas, met zijn zwarte pieten. Dat gezeur over zwarte pieten, moet ook eens afgelopen zijn. En als we dan toch al die richting op gaan, pak ik de kerst er ook nog even bij. Kaartjes en kerstspullen zijn nu al meer dan een maand volop in de winkels te verkrijgen. Toch raar? Er is geen lampion te vinden tussen al die pompoenen, pepernoten en kerstballen.
Laten we ons nu echt een Amerikaans feest door de strot duwen? Een feest wat oorspronkelijk nog niet eens Amerikaans is ook. Nee, het komt uit Ierland en de Britse eilanden. Misschien hebben de Amerikaanse stormen wat te hard gewaaid de laatste jaren en zitten wij er nu hier mee opgescheept.
2017©Vlindertje73

Wil je op de hoogte blijven van mijn boek? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de achterflaptekst automatisch toegestuurd.

PAAL BEIJUMERWEG VERDWENEN (auto's kunnen er rijden...)


Nee, ga er maar niet met de auto rijden, laat het vooral een fiets- en wandelpad blijven. Maar de Beijumblogger ontdekte afgelopen vrijdag dat het paaltje midden op de Beijumerweg, tussen Beijum Noord en Beijum Zuid, dat auto's moe(s)t tegenhouden was of is verdwenen.

Geen idee waarom dat zo is. Zal het een vorm van vandalisme zijn? Of moeten nooddiensten (brandweer, politie, ambulance) er over kunnen rijden om snel ter plaatse te kunnen zijn? Beijumnieuws@hotmail.com

De blogger nam de proef op de som en reed met de auto de (nieuwe?) binnenroute tussen de twee wijkringen, Amkemaheerd en Emingaheerd.

Zie video beneden.


MAANDAGOCHTEND (329)


De herfstvakantie is weer voorbij en de kinderen gaan weer naar school. Prettig, het is 's ochtends een uur langer licht in verband met het ingaan van de wintertijd.
Opletten in het verkeer. Kijk op de borden, let op stoplichten (voor als je de stad in moet, in Beijum is niet één stoplicht te vinden) en andere weggebruikers.

Wat grappig. En sociaal. Vogels in 'het verkeer' te Beijum worden ook attent gemaakt op gevaren.

Zie foto boven, we zien een soort van schaftkeet of opberghok in de Froukemaheerd. In genoemde heerd worden woningen gerenoveerd, zie nog eens dit bericht
Wat lief, bouwbedrijf die dit uitvoert, dat jullie een vogel op de keet hebben geschilderd zodat er niet zo gemakkelijk een vogel tegen aan vliegt en geplet neervalt.

Of zal de afbeelding een ander doel dienen? Het is bekend dat vogels 'denken' dat ze door ramen kunnen vliegen. Om ze daarop attent te maken worden vaak afbeeldingen van vogels op het glaswerk geplakt, op de een of andere manier 'denken' vogels dan dat ze daar beter bij uit de buurt kunnen blijven. Op Schiermonnikoog zie je afbeeldingen van vogels bij strandpaviljoenen, op glazen wanden die de wind op het terras tegen moeten houden.

Maar zal een vliegende vogel het echt in zijn kop halen om tegen een werk-schaftkeet aan te vliegen?

Zie foto links, de ingang van de Wiershoeck. Nee vogels, hier niet naar binnen gaan. Zal het een sociale actie voor het welzijn van de vogels zijn? Of is glas gewoon erg duur en dekt de glasverzekering een stuk gevlogen ruit niet?

Foto rechts dan, we zien een hoekhuis aan wijkring Amkemaheerd. Zullen die vogels ter decoratie aan de muur zijn gespijkerd?

Trouwens, hoezo de afbeelding van een vogel tegen een raam plakken om vogels tegen te houden? Trekken vogels elkaar juist niet aan? Lees hier een mogelijke verklaring.

Foto beneden, Wibenaheerd. Een vogel zal het niet zo snel in zijn kop halen om tegen het raam van een auto aan te vliegen. Vooral niet als er een poes voorligt, ook al ligt die diep te slapen.

zondag 29 oktober 2017

HALLOWEEN IN DE BOERDERIJUM


De Boerderijum was vanmiddag het speelse en vriendelijke griezelcentrum van Beijum.
In het kader van Halloween konden kinderen zich er laten schminken.
Met als griezelig resultaat dat onder anderen boven is te zien. Drie jonge meiden die er uitzien als vampiers.

De Boerderijum doet het op themadagen altijd redelijk tot goed. Het was geen terrassenweer maar binnen was het aangenaam druk en liep het af en aan.

Het Bezoekerscentrum voor Natuur en Milieu, dat vanuit gebrek aan bezoekers volgend jaar naar het Stadspark zal worden geheveld, zag er gezellig uit.


Zie daarvoor de foto helemaal beneden.

Foto linksboven, een lieve fee met hoedje schminkte de kinderen.

Foto rechts, een moeder (Oma? Pardon eventueel, de blogger ziet het niet) vermaakt zich met haar kind.

Foto linksonder, gezelligheid alom als je binnenkwam. Op de voorgrond wordt een potje tafelvoetbal gespeeld.

Halloween, de dag voor Allerzielen, wordt in bijvoorbeeld Engeland gezien als een soort van Sint Maarten (loop).
Halloween, ook genoemd All Hallows' eve(ning), is de Engelse naam voor allerheiligenavond. Het feest wordt gevierd op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen.
Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt.

Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, en roepen "trick or treat" (de keuze gevend tussen een plagerijtje uithalen of een versnapering krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Jonge volwassenen gaan soms naar Halloweenfeesten.

Lees hier verder


KOMENDE DONDERDAG IN DE BRON: ALLERZIELEN


Wie kent er geen dierbare in zijn of haar kennissen- of familiekring die is overleden? 

Komende donderdag is er de gelegenheid om de bewuste overleden persoon, of personen, in stilte, maar ook gezamenlijk te herdenken. Allerzielen, midden in Beijum.

Zie flyer, de deuren van De Bron, achter de Heerdstee, Bentismaheerd, staan genoemde avond voor iedereen open. Via bovenstaande link:

Op 2 november is het Allerzielen. Dan worden op vele plekken de overledenen herdacht. Dit jaar willen we dit in de Bron vorm geven voor mensen in de wijk. Er zal stemmige muziek gedraaid worden, er is de mogelijkheid een kaarsje aan te steken of te bidden en te mediteren. Ook zullen er passende teksten liggen, die meegenomen kunnen worden, ter overdenking. Daarnaast zijn er mensen van pastoraat aanwezig om mee in gesprek te gaan. De Bron is open van 19.30 tot 21.00. 
Op 26 november, de laatste zondag van het kerkelijk jaar, zullen de overledenen in de Bron in de eredienst worden herdacht.
Dominee: Alberte van Ess

BOMEN TUSSENSTUK ZUIDWENDING WEER AANGEPAKT (Weer storm?)


Zal het zijn dat de gemeente Groningen naar aanleiding van de storm op 5 oktober is gealarmeerd? Het middelste gedeelte van de bomenrij langs de Zuidending, vanaf de Holmsterheerd tot de Menkemaheerd, mocht toch uitgedund blijven staan omdat er weinig gevaar te duchten was?

Zie foto, eergisteren gemaakt. Een mannetje in een hoogwerker was hoog in de lucht bezig met de bomen.

Waar gaat dit over? Zie ook het bericht van vorige week dinsdag, met doorverwijzende links.

Het zal maar goed te keer gaan, waaien, storm, langs de Zuidwending en een wandelaar krijgt een tak op het hoofd met fatale gevolgen.

Dan is de gemeente Groningen aansprakelijk. Denkt de blogger.

Beter om nog een paar boomspecialisten langs de fiets- en wandelroute langs ons aller kanaal te sturen.

Voorkomen is beter dan genezen.
En beter de put dempen voordat het kalf verdronken is.

Want het kan een hoop geld gaan kosten als.....En een mensenleven is ook nog steeds wat waard.

(Dit bericht is de afgelopen nacht om 1.00 uur geprogrammeerd. De wind wakkerde aan....gaat het zwaar stormen?)

STORMACHTIG BEGIN WINTERTIJD (Halloween 2017...)Het is 1.59 als de Beijumblogger dit bericht begint te schrijven. De wind joelt om het huis. De brievenbus klappert. Herfst. Loslaten.

Vallende bladeren. Storm. Gevoelens van vergankelijkheid. De dood is a.h.w. meer nabij dan welke geboorte dan ook.

Om 3.00 uur gaat de klok een uur terug. Wat fijn. Wat opbeurend. Een uur langer slapen. Even weg van alles.

Wat kan een mens zich nietig voelen als de storm opkomt. Of zoals Sting zingt: how fragile we are...

Er staat voor 12.15 uur een bericht geprogrammeerd over het bijwerken van bomen langs het middenstuk langs de Zuidwending.

Gaan daar weer takken naar beneden vallen?
Ach ja. Buiten huilt de wind om het huis

Maar toch was en is geluk heel gewoon.

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (49)


Er zijn deze dagen bovengemiddeld veel pompoenen in de woonkamers en tuinen in Beijum waar te nemen. Verknipte en besneden pompoenen.

Verknipt en besneden roepen wellicht andere associaties op, maar feit is dat veel van de pompoenen met een schaar of mes zijn bewerkt, dusdanig dat ze griezelige hoofden/gezichten moeten uitbeelden.
Zie foto.

Je kunt lekkere soep van pompoenen maken. En ze zijn familie van de komkommers, lezen we op Wikipedia
Waarom pompoenen tijdens Halloween zo populair zijn kan de blogger zo 123 niet op internet vinden.

Wel vindt hij een leuke site voor kids om pompoenen te bewerken.

zaterdag 28 oktober 2017

BEIJUM40 VANDAAG IN DAGBLAD VAN HET NOORDEN

In de dikke zaterdag-editie van Dagblad van het Noorden staat vandaag een lezenswaardig artikel van maar liefst twee volle pagina's over Beijum. Het bericht is geschreven in het kader van het aanstaande jubileum van de wijk. Zoals bekend mag worden geacht, Beijum bestaat volgend jaar 40 jaar.

Het artikel ademt louter positiviteit uit. En dat is wel eens anders geweest. Beijum is geen verdomhoekje (meer), het getto-gevoel over de Wibenaheerd zit tussen de oren, bestaat dus niet echt. En in Beijum, 13000 inwoners, zijn weinig problemen. Aldus het bericht. Vreemd, onlangs deed de politie een oproep aan Beijumers: help ons aub mee om de overlast in jullie wijk aan te pakken. Zes weken geleden...

Dat Beijumers het negatieve imago van hun bijna 40 jaar oude wijk beu zijn, is iets wat al jaren speelt.
Bij Dagblad van het Noorden is ook een omslag gaande wat betreft de berichtgeving over Beijum, het bericht van vandaag is daar een treffend voorbeeld van.
Vul voor de aardigheid de zoekterm Wibenaheerd in op DeKrantVanToen en je komt op tientallen berichten in zowel Nieuwsblad als ook Dagblad van het Noorden over drugs, overvallen, hennepplantages, en meer van dit soort ongein in genoemde heerd. Praktisch geen opbeurend bericht, terwijl er de afgelopen 40 jaar toch ook opbouwende krachten in de Wibenaheerd bezig zijn geweest.

Maar das war einmal. Beijum wordt in het vervolg positief in de krant neergezet.

Doe dat nou niet te overdreven aub, want Beijum is niet alleen maar positief en mooi, er gebeuren ook dingen die volstrekt niet door de beugel kunnen. Sociale Long Beijum, de nog jonge nieuwe wijkbeweging in Beijum, wil alleen maar 'positieve en verbindende' berichtjes over ontwikkelingen in de wijk op hun Facebook-pagina toelaten.

Dat doet geen recht aan de wijk, een uitgebalanceerde berichtgeving, goed en slecht, is beter op zijn plaats.

Beijum is een doorsnee stadswijk geworden, wordt in het artikel georakeld.

Dat slaat helemaal nergens op. Wishfull thinking.

Beijum is de meest bijzondere wijk van Groningen. Een wijk in beweging. Met veel positief ingestelde mensen. Beter geen struisvogelpolitiek bedrijven, maar ook blijven benoemen, en opschrijven, wat er niet deugt aan de 'doorsnee wijk' Beijum.

Update 01.15 uur, het knalde tegen 23.30 uur, en ook dat is Beijum (niet alleen)...

MORGEN HALLOWEEN IN DE BOERDERIJUM


Zin in een broodje bloederige vingers? De bibbers krijgen van Griezel-beesten? Meespelen in een spannend toneelstuk?

Grote kans dat er vandaag (PARDON, MORGEN!!!) griezelige figuren in de wijk zijn aan te treffen in verband met Halloween.

De flyer die we zien komt een beetje laat online op Beijumnieuws.

Maar kids, eventueel met ouders....je kunt er nog heen!


HERFST ROND DE BEIJUMERWEG (6)


Het begint erop te lijken, meer en meer kleurt de Beijumerweg rood en bruin in plaats van groen.
En ook lijken de bomen links en rechts steeds meer uitgedund.

Zie foto, gistermiddag gemaakt.

De bomen mogen dan wel al wat uitgedund zijn, van herfstbladeren op de grond is nog weinig te merken.
Gaan we in deze serie het voorhuis van de Boerderijum nog zien liggen? Stukje Trefpunt? De Wiershoeck?

We wachten heel geduldig tot volgende week zaterdag zelfde tijd om te zien hoe het geheel er dan bij ligt.

vrijdag 27 oktober 2017

RECREATIEPARK KARDINGE (34)


Zo zag het er tot een paar dagen gelegen uit, zie foto beneden, en zo ziet het er nu uit, zie foto boven.

Zie nog eens het bericht van begin deze week over de kaalslag langs het Meedenpad te Kardinge, dicht tegen Beijum aan.

Elk nadeel heeft nog altijd zijn voordeel. Zie nogmaals foto boven, wat ziet het er zielig en kaal uit.

Anderzijds, de klimtoren op de Kardingerbult is wel weer goed zichtbaar.

PRAXIS EN BAUHAUS PESTEN DE HORNBACH
Gaan we een beetje bouwmarktje lopen pesten langs het Boterdiep en de Groningerweg Praxis en Bauhaus? Wat is dat voor kinderachtig gedrag? Blijf van onze Hornbach af, en als jullie zo door gaan gaan we nooit meer naar jullie toe!

Het was de Beijumblogger nooit zo opgevallen. Tot afgelopen woensdag. Hij reed naar de Duitse bouwmarkt vlak naast Beijum om een handigheidje op te halen (waarvoor je wel over Ring Oost moet om er met de auto te komen, of via Zuidwolde), hij zette de knipperlichten naar links aan om de parkeerplaats van de Hornbach op te kunnen rijden, en opeens zag hij reclameborden van concurrerende bouwmarkten langs de weg staan.

Allemachtig, wat kinderachtig, Praxis en Bauhaus.
Of heet dit gezonde commerciele concurrentie?

Zie afbeelding rechts. Hallo Bauhaus, zijn jullie meer dan een bouwmarkt? Wat nog meer dan, soms ook nog een snackbar?
 Een bakkerij? Kun je je haren laten knippen bij jullie? Doe toch niet zo aanstellerig.

Stel Winkelcentrum Beijum. Bij de ingang van de AH staan reclameborden voor de Lidl en de Aldi, voor de COOP en voor je Jumbo.

Ok, niet iets om je erg druk om te maken. Waarschijnlijk zijn zowel de Praxis als wel ook Bauhaus erg jaloers op het succes van de Hornbach.

Laatstgenoemde bouwmarkt zal vast geen reclameborden bij de andere bouwmarkten neerzetten. Tenminste?

BOUWEN AAN EEN NIEUW INNERSDIJK (10)

De werkzaamheden op het Innersdijk-terrein zijn weer in volle gang.
Zie foto, klik groter.

Een mannetje was gistermiddag rechtsonder op de foto iets aan het doen, en op de achtergrond waren drie heren in gesprek over het een en ander wat op het Innersdijk-terrein moest gebeuren.

We zien witte stenen opgestapeld en een soort van witte looppad.

Is het euvel dat de werkzaamheden afgelopen twee maanden stil heeft gelegd verholpen?

Er zou water onder de klei-oppervlakte liggen, een machine die nodig was zou uit het buitenland moeten komen om de hei-werkzaamheden weer op gang te kunnen brengen. En nog meer verhalen gingen de ronde.

Wat maakt het uit. Niet iets om je druk over te maken. De arbeidende mannen zijn weer volop bezig op het Innersdijk-terrein.

Zal de oplevering van het Derdengebouw in 2018 gestalte krijgen na de lange bouw-pauze?
Wie zal het zeggen, het zal er aan liggen hoe de winter eruit zal komen te zien. Een zachte inter betekent doorwerken. Een strenge winter met veel vorst houdt in vertraging.

De tijd zal het leren. In elk geval zal Beijumnieuws deze serie weer intensief blijven volgen.
Zie ook de mini-video.


donderdag 26 oktober 2017

BRANDWEER VOOR BRANDJE NAAR DE NIJENSTEINHEERD"Er staat afval, rommel, in de brand in de Nijensteinheerd, de brandweer is er op weg naar toe."

Altijd handig, die lezers die tippen als er wat loos is in Beijum.

De Beijumblogger arriveerde vanavond tegen 20.45 uur terug in Beijum. Even een boodschapje doen in de AH. Pleng, ging de smartphoene een paar keer. Strekking, bovenstaande vetgedrukte melding.

Ondergetekende reed naar boven genoemde heerd en zag bij de Wibena-rotonde een brandweerauto die kant oprijden. Zonder toeters en bellen, dus al teveel haast was er blijkbaar niet bij.

In de Nijensteinheerd aangekomen konden de brandweerlieden de brand niet vinden. Zoeken, rondlopen.

Er kan best wat afval in de fik hebben gestaan, altijd goed dat bewoners in dat geval de brandweer bellen.

Ook altijd nog goed, tip de blogger als er wat loos is in de wijk, ook al stelt het, zoals in dit geval, weinig voor.

Maar dank voor de melding, beste lezers.

ONDERTUSSEN IN DE HUNZE (54)In heel Beijum is buiten nergens een (digitale) klok aan te treffen die aangeeft hoe laat het is. Of wat voor temperatuur het buiten is.

Jammer eigenlijk. Je rijdt de wijk uit en ziet wat voor tijd het is. Of je loopt of fietst Plein Oost op en je vraagt je af hoe laat het is. Aha, daar op de gevel van de Wegwijzer hangt een klok. Niks niet. Beijum is niet bij de tijd.

Nee, dan De Hunze.

Het loopt daar ook bepaald niet over van tijds- en temperatuursaanduiding in de openbare ruimte, maar aan de Cuypersweg hangt wel een display aan een muur waarop een poging wordt gedaan.

Een poging. Want het komt halfgebakken over. Richting Beijum rijdend zie je bovenstaande afbeelding. Zijn de batterijen misschien leeg?

Maar een paar meter doorrijdend zie je aan de andere kant wel een tijds- en temperatuursaanduiding. Zie afbeeldingen links en rechts.

Ja, het was eergisteren 14.46 uur en het was (moet je maar vanuit gaan) 15 graden.

De binnenstad van Groningen heeft de Martinitoren. Met klok. Als je daar heen fietst zie je halverwege de Korreweg de Sionskerk, tegenwoordig een moskee. Mét klok.

Het wordt tijd dat op de grens van Beijum en De Hunze een hoge toren gaat verschijnen. Met klok.

En waar vandaan elk uur een galmend geluid (aantal slagen per uur) over beide wijken dreunt. Zodat je ook 's nachts in bed wet hoe laat het is.

GEKKEN EN DWAZEN APPEN EN MAILEN NIET
We beleven het Whats-up tijdperk. We e-mailen ons te pletter. Berichten via Facebook. En public of via persoonlijke berichten. De liefdesbrief bestaat niet meer. Wie stuurt een ander nog een kaartje?

Gelukkig, er wordt ook nog 'gewoon' in de openbare ruimte gecommuniceerd. Vroeger ging dat via rooksignalen, daarna via telegrammen, faxen, etc.

De rasechte gekken en dwazen, die schrijven op muren en glazen, zijn ook nog onder ons.

Nou ja, dat klinkt wat al te negatief, is er wat verkeerds aan dat geliefden hun genegenheid.

Zie afbeelding links. Matt en Lau houden van elkaar, dat mag de hele wereld toch weten?

Tekst plus hartje is te zien op de brug over de Zuidending, nabij Winkelcentrum Beijum.

Zal de tekst op de rechter afbeelding van hetzelfde stel komen? Daar staat toch L hartje M. Matt en Lau worden bij deze uitgenodigd om hun liefde op Beijumnieuws nog meer gestalte te geven.

Trouwens, even tussendoor, en zie bovenstaande foto, wat zou Beijum WTF? betekenen?

Op een andere foto links zien we een grijs kastje aan een buitenmuur van Winkelcentrum Beijum hangen.
Wat staat daar voor tekst op? Is dat wellicht Antilliaans? Conjo do bo of du Mama?

Even googelen....getverderie.....de blogger gaat het niet vertalen, het schijnt straattaal te zijn...iets lelijks met moeder.

Wat of wie is Penel? Zie rechts. Mag er in het vervolg even tekst en uitleg bij jullie brouwsels, geachte gekken en dazen?

Foto links beneden. Staat daar: Louche zakjes dope Hoi?

Ook weer bij de brug over de Zuidwending ter hoogte van Winkelcentrum Beijum.

Zitten jullie daar een beetje louche zakjes dope te gebruiken, gekken en dwazen?

Foto helemaal beneden komt het eerlijkst over bij ondergetekende. Gekken en dwazen kalken hun teksten op muren en glazen omdat ze aandacht willen. Hulp. Help.

Hoe kunnen we jullie helpen, gekken, halve garen, mafkezen en dwazen?

Herhaalde aanbod, jullie mogen je hulp- en aandachtskreten gratis op Beijumnieus publiceren.

Wel eerst even melen, Penel, Matt en Lau en andere hulpvragende collega's.  Beijumnieuws@hotmail.com
SOMMIGE BRIEVENBUSSEN IN BEIJUM....Geen reclame svp, we hebben alles al. Nee! Verkopers niet welkom. Graag 2 kranten.

De Beijumblogger loopt maandelijks een rondje door twee heerden om wijkkrant De Beijumer rond te brengen.

Ideale bezigheid, bewegen, mensen spreken, de omgeving kunnen observeren, foto's maken, een knijpstuiver bijverdienen..

Foto boven, niet iedereen houdt van de onverbiddelijke NEE-NEE stickers.
Mag het ook wat vriendelijker en onderbouwend uitgelegd worden? Laat dat maar aan Loesje over.

Foto links. Zal hier een (echt)paar living apart together wonen? De een woont boven en de ander beneden? Bezorger, kunt u hier twee kranten door de brievenbus naar binnen gooien? Zodat we elkaar niet lastig hoeven te vallen?

Wat de Beijumblogger een beetje zorgen baart is het feit dat hij een paar overvolle brievenbussen op zijn bezorg-route aantreft.

Zie foto's links en beneden. Wibenaheerd. Een kwart vierkante meter brievenbus. Overvol, de wijkkrant was er amper bij in te drukken.

Het roept associaties op met het gruwelijk bericht van ouderjaarsdag 2014 toen naar buiten kwam dat een bewoner uit genoemde heerd jaren dood in zijn woning heeft gelegen, zie nog eens hier

Waarom leegt iemand een paar maanden achtereen geen brievenbus? Zit je dan in het buitenland? Of lig je al maanden op bed?