donderdag 31 januari 2019

STAAT DE OVERVALLER VAN AH BEIJUM GOED OP BEELD?


"We hebben bekeken of er beelden zijn waar de overvaller duidelijk op staat."
Aldus de twee agenten die we op bovenstaande foto zien. Einde van de middag was dat. "Rechercheurs zijn bezig om de beelden te bekijken die in de winkel zelf zijn gemaakt, wij hebben beelden bekeken die vanuit de Primera zijn gemaakt."

Winkelcentrum Beijum werd vandaag enkele keren door de politie bezocht.  Vanzelfsprekend met als doel om een onderzoek te starten naar aanleiding van de overval die gisteren huishield in de lokale AH. Nog beter, om die op te kunnen pakken.
Het  buitgemaakte geld is verwaarloosbaar in vergelijking met de angst en gevoelens van onveiligheid die de dader in het winkelcentrum van Beijum heeft aangericht.
Geen wonder, een (vrouwelijke) collega die een mes op de keel wordt gedrukt, zoiets maakt indruk. Stel dat het jezelf overkomt?


Vergiste de blogger zich of bespeurde hij toch een wat neergeslagen stemming in de grootste winkel van Beijum?

Terzijde, het moet een onbenullige amateuristische overvaller zijn geweest. Met een petje op naar een winkel gaan waar de nodige camera's hangen (die ook op de kassa's zijn gericht), het kan niet anders of hij moet ergens pontificaal op beeld staan.

De agenten wilden verder niks kwijt over de beelden. Begrijpelijk, het onderzoek moet geen gevaar lopen doordat de journalistieke nieuwsgierigheid van een wijkblogger bevredigd moet worden.

De vraag die momenteel in het winkelcentrum leeft: hoe houden we het veilig voor personeel en voor klanten? En ook, is het wel verantwoord om 's avonds laat een jonge dame (of heer) alleen in de slijterij te laten staan? Moet dat geen dubbelbezetting worden?

Tot nu toe zijn er geen berichten over een opgepakte dader.
Zie ook het eerder gepubliceerde bericht van vanmiddag

ONDERTUSSEN IN DE HUNZE (109)


Handig dat ze in De Hunze de auto op de eigen inrit kunnen zetten.
Het moet eigenlijk ook wel, zie foto's, als ze de auto's er aan weerskanten langs de straat parkeren, kun je er niet meer langs als automobilist.

Ook fiets en auto naast elkaar maakt de doorgang nauw. Zie afbeelding boven.

In Beijum kun je de auto op vele parkeerplekken in alle ruim veertig woonheerden neerzetten.
In De Hunze, de wijk die de naam heeft ruim opgezet te zijn dus niet.
De blogger heeft geen idee waarom de straten er zo nauw zijn neergelegd.

Beijum is een doolhof waar je gemakkelijk in kunt verdwalen, De Hunze is rechttoe rechtaan.

Zou het kunnen dat de dader van de overval gisteravond bij de AH in Beijum uit De Hunze komt?

In elk geval hield de politie daar rekening mee, getuige de quote van de Hunzenaar in het bericht die zijn hond aan het uitlaten was. Kan natuurlijk ook via de Hunze naar de stad zijn gevlucht.

Weinig zijpaadje voor een vluchtende boef in onze buur-wijk.
Het zal ook niet, er zijn vast geen boeven in De Hunze. Al weet je nooit wat achter al die chique voordeuren gebeurt.

DE DAG NA DE OVERVAL OP AH BEIJUM


"Pardon, ik mag er niks over zeggen."
De AH van Beijum oogt vanmiddag alsof er zich gisteravond niks ernstigs heeft voorgedaan. De overval heeft geen fysieke achtergelaten.

Wel stelt de blogger zich voor dat medewerkers die bij de overval betrokken zijn geweest de schrik om het lijf moet zijn geslagen.

Maar de medewerkers die ondergetekende sprak hielden zich erg op de vlakte. Zo wilden ze ook niet vertellen om welke kassa het gisteravond ging. Willen misschien wel. Maar : "We mogen er van hogerhand niks over vertellen."

Begrijpelijk enerzijds omdat er geen wildwest-verhalen de wereld ingeholpen hoeven te worden. Anderzijds, wat is er op tegen om wat klaarheid in het verhaal te brengen?

Een cassiere:" Ik weet net zoveel als jou."
Er hangen overal camera's, de dader moet ergens op beeld staan, kan niet anders.

Sandra Hoogenberg van de gelijknamige dierenzaak in het winkelcentrum: "Wat een onbenullige actie, de meeste mensen pinnen tegenwoordig."
Gelijk heeft ze, wat de blogger ook opvalt is dat als hij bij de Appie met een briefje van 50 euro boodschappen afrekent, dat biljet direct wordt weggesluisd.

De overval heeft dan wel geen vetpot voor de onnozele overvaller opgeleverd, hij heeft wel angst en onveiligheid gezaaid. Hoogenberg: "Ik ga in het vervolg niet meer buitenom de winkel uit maar sluit mooi aan de voorkant af."

Tot nu toe is de Beijumblogger niks ten gehore gekomen over daders die zijnj opgepakt (een op de uitkijk?).
Stoepemaheerd GRN: ivm strafbaar feit uitkijken naar Bl. Man, 180/190 normaal postuur rood petje blauwe jas sp broek & zwarte tas. Geen actie ondernemen bel 112

HUISHOUDELIJKE MEDEDELING


Goedemorgen lezers(essen),

deze Beijumblogger, als eenmans 'bedrijf'' met veel bijdragende lezers, is nog even kortstondig out off the running.

Beetje koortsig als gevolg van van.....

Met de poot omhoog ontving de blogger gisteravond  het bericht over een overval op Winkelcentrum Beijum. 

Nait best, daar moest hij bij zijn. Kon helaas niet, pijn in de poot (een Grunninger blijft een Grunninger)....

Als alles goed gaat zal hij in de loop van de dag poolshoogte gaan in AH Beijum en in het verdere winkelcentrum.woensdag 30 januari 2019

AH BEIJUM OVERVALLEN? JA!


Lezeres meldt: ' AH Beijum overvallen door persoon met hakmes.' 
Blogger vroeg: Echt?
Lezeres" Mijn vriend stond bij de kassa toen het gebeurde."  

Andere lezer (uit De Hunze}: "Laat ik niets vermoedend mijn hondje uit, komt er een politiewagen met een noodgang over de Beijumerweg (fietspad) aan scheuren, ze stoppen, of ik 2 mannen uit Beijum voorbij heb zien rennen? ? Neuh!

Oké, dan komen we ze vast nog tegen..."

Onverdraaglijk...de blogger zit ziek thuis..

https://www.dvhn.nl/groningen/Overval-op-Albert-Heijn-in-Groninger-wijk-Beijum-24131285.html?fbclid=IwAR1L1G9PJNdbs_NbqD8lU7Wy4wW0pLLBomsdfgSM1c0XItvOPtOlZjtpixU

GRN: ivm strafbaar feit uitkijken naar Bl. Man, 180/190 normaal postuur rood petje blauwe jas sp broek & zwarte tas. Geen actie ondernemen bel 112

BEIJUMBORG (124)


Kwakkelen
Ik zit achter mijn laptop, en kijk naar buiten. De dag loopt alweer ten einde, zoals dat zo mooi poëtisch heet. De zon is achter de huizen verdwenen, de lucht is blauwer dan ik ‘m in dagen gezien heb. Naast mijn laptop zit poes Woef! zich te wassen: haar spierwitte vacht is er in dertien jaar niet lelijker op geworden, dus dat wassen zal ze nog wel goed genoeg doen.
Zo langzamerhand komen we aan in wat vaak de koudste en somberste maand van het jaar is: februari. Tot nu toe kwakkelde de winter maar wat aan: soms wat kouder, meestal grijs en somber. We hadden vorige week een pakje sneeuw, maar dat was na amper drie dagen ook alweer verdwenen. Piet Paulusma voorspelde een horrorwinter, maar ik geloof zo langzamerhand dat hij er toch weer eens flink naast zat. Het kan nog, maar ik geloof er niet zo heel erg meer in.
Om een aantal praktische redenen heb ik me de afgelopen weken vooral ook bezig gehouden met de planning van de rest van dit jaar. Tot en met april ben ik lekker veel thuis, daarna ga ik een maand naar Frankrijk om mijn zus te helpen met het inrichten van haar nieuwe huis en het herinrichten van haar oude huis dat vanaf 1 juni ‘in de verhuur gaat’. Ze woont al heel wat jaren in de schaduw van de Mont Ventoux, die machtige berg waar menig wielrenner zijn of haar tanden op stuk gebeten heeft. Sommigen letterlijk: Tommy Simpson heeft er nog steeds een veel bezocht monument, vlak onder de top. Anderen figuurlijk: lijkbleek  of vuurrood en in ieder geval afgemat komen ze boven aan, maar ze hebben die 1912m toch maar mooi overwonnen. Vanuit de tuin van mijn zus zie je goed hoe ongenaakbaar die berg is….
En dan –in juni – op taalcursus in Griekenland, om eindelijk die moeilijke taal (Nieuw-Grieks) een beetje onder de knie te krijgen.  Terug in de schoolbanken, zogezegd. Ik vind het allemaal razend spannend, maar gelukkig is er ook voldoende tijd om dan ‘s middags een strandje op te zoeken…..Griekenland is toch écht mijn land. Overigens zag ik onlangs live beelden van ‘mijn’ Griekse eiland, grotendeels bedekt door sneeuw. Ook daar, dus……
Poes Woef! wandelt nu even over mijn toetsenbord…. 
*****aan de kant, lieverd: de baas moet zijn stukkie nog even afschrijven. Ineens begint er een stuk muziek te spelen: kennelijk heeft ze een knopje ingedrukt waardoor een oudere opname van een gezang van Händel klinkt. Leuk hoor, dankjewel! Ik droom nog even weg: het wordt vanzelf weer voorjaar, zomer….iets om naar uit te kijken. 
Al dat gekwakkel ook!!!
Han Borg

Update 19.55 uur...de quote van Woef! is om de een of andere reden niet oplaadbaar. Wat zei Poesie Beijum?
****ofovo0tkwjgir97u03

VIDEO PETITIE ZILVERMEER BLAUWALG VRIJ


De teller loopt op, er zijn steeds meer mensen die de petitie tekenen opdat de Kardingerplas/het Zilvermeer deze zomer een keer helemaal gebruikt kan worden als prettig zwemwater vlak bij huis.

En natuurlijk niet alleen komende zomer maar ook de zomers die gaan volgen.

Zie nog eens het bericht dat eergisteren werd gepost, met doorverwijzende link naar de petitie.
Zie OOG-video beneden.

(Waar kennen we Marieke Buitenweg ook nog maar van? Van Yoga en Bewegen)


EEN INGEGROEIDE TEENNAGEL VERWIJDEREN (pootje omhoog)


Vanochtend tegen elf uur liep een man uit  Beijum met sandalen aan naar buiten om in de auto te stappen. Eind januari, midden in de winter. Was het een verwarde man?

Bij het verder lezen van dit bericht denkt de lezer wellicht: wat gaat mij dat aan blogger dat jij iets medisch hebt meegemaakt vanochtend.

Gelijk heeft de persoon dan.

Ondergetekende post normaal gesproken geen berichten als deze, maar omdat hij nieuws uit de wijk verslaat en een etmaal met een poot omhoog binnen moet blijven, deelt hij het even mede. Gaat het vanmiddag sneeuwen? Hij kan er geen foto van maken in de wijk. Ergens een traumaheli? Jammer dan, hij kan er niet heen sjezen,

Twee maanden geleden kreeg de blogger last van een ingegroeide teennagel aan zijn linker voet.
Omdat hij geen huisartsloper is die bij het minst of geringste aan de bel trekt liep hij er mee door.

Met pootje dagelijks in een soda badje (desinfecterend) en schoon verband erom zal het probleem zich vanzelf op gaan lossen.

Dacht hij.

Nee dus. De teen werd de laatste weken steeds groter en roder en begon te ontsteken. In een schoen lopen werd steeds lastiger, knellender.
In de wachtkamer
De teennagel begon er treurig uit te zien, als een herfstblad die elk moment zou kunnen gaan vallen en opzij van de nagel ontstond wild vlees

Toch maar naar de huisarts. Die schreef een antibiotica kuur voor om de bacteriële infectie tot staan te brengen,
En er moest geopereerd worden.

Vanochtend dus, twee spuiten en de teen was verdoofd. Snijden dan maar.
Tevoren was gezegd dat het raadzaam was om geen schoen maar een sandaal om de voet te doen, dit in verband met een verband om de teen krijgen na afloop en dientengevolge te weinig speelruimte hebben in de schoen.

Om niet helemaal als een verwarde man over te komen trok de blogger twee sandalen aan, twee sandalen om de voeten in de winter lijkt toch iets minder gestoord dan een schoen en een sandaal aan te hebben.

De operatie is geslaagd en de patiënt is weer thuis.
Foto rechtsboven, in de behandelkamer.

Mocht er sneeuw gaan vallen dan zijn foto's welkom via Beijumnieuws@hotmail.com

Verder hoeft de blogger op de bank liggend geen Beijum-verhalen uit z'n dikke duim te zuigen, er staan twee berichten verderop voor vandaag geprogrammeerd, waaronder de column Beijumborg.

Ondergetekende is de hele dag online,

CO2 NEUTRALE TAFELTENNISTOERNOOI BEIJUM GAAT DOOR


Verschillende mensen meenden begin januari dat het een of andere vervroegde 1 april grap op Beijumnieuws was en ook de overige pers nam het niet over.
Een Co2-neutrale tafeltennistoernooi in Beijum?

Uit dat bericht: 


'Op 15 februari wordt in het Centraal Wonen-project aan de Bentismaheerd de eerste CO2 neutrale tafeltennistoernooi ooit gehouden. Waarschijnlijk het eerste sportevenement op dit gebied. In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen hebben we berekend hoeveel CO2 we verbruiken, alles speelt mee, van benzine en diesel tot kaas en tot het doorspoelen van toiletwater aan toe.' 


Het feest gaat door, Egbert Kamstra, een der organisatoren uit Centraal Wonen Beijum, berichtte gisteravond (en andere media komen er nu ook mee op de proppen): 


"Gisteren stond er een stuk over het tafeltennis toernooi in het DVHN. Zowel in het Trefpunt als in Centraal Wonen wordt er op 15 februari een balletje geslagen. Tafeltennis club Ambiente uit Beijum heeft zich ook aangesloten en stelt tafels en ruimte beschikbaar. Oog -tv komt op 15 februari opnamen maken. De jongste deelnemers Menko 11 en Rosa 12 komen uit Beijum. Er zijn ook sponsoren, zo heeft kruidenvrouw Saskia van de Wiershoek prijzen gegeven. En er is een orthodontist die gratis een uur je gebit reinigt. Een top prijs lijkt me."

dinsdag 29 januari 2019

UIT DE OUDE DOOS (401)

Zomer 1989.

Beijum stond bekend als de kinderrijkste wijk van Nederland.

Op de plekken waar tegenwoordig de Boerderijum en het Trefpunt gebroederlijk naast elkaar langs de Beijumerweg staan, stonden destijds twee oude boerderijen. Allebei zijn ze afgebrand.

In de voormalige oude boerderij waar nu het Trefpunt staat zat achterin het gebouw een peuterspeelzaal luisterend naar de naam Kermit.

Bovenstaande afbeeldingen zijn er toentertijd gemaakt. De kinderen die we op de foto zien zullen momenteel tegen de 35 jaar lopen.

Herkent iemand zichzelf? Beijumnieuws@hotmail.com

(In de nacht van 20 naar 21 mei 1992 brandde de boerderij af

VAST OPGEVEN VOOR LENTEKRIEBELS 2019?

Het is eind januari maar voordat je het weet is het maart en ontsluit de natuur langzamerhand om zich op te maken voor een nieuwe lente. En daar horen lente-schoonmaak-kriebels bij.

Een voorjaarsschoonmaak in eigen huis houden is voor veel mensen een bekend gegeven. Maar maak je huis denkbeeldig eens groter, uitreikend over de hele wijk of de hele stad.

Van 30 maart tot 20 april kun je met buren, collega's, school of vereniging weer aan de slag om je eigen leefomgeving van troep (zwerfvuil) te ontdoen.

Zie de gemeentelijke flyer voor informatie en adres waar je je op kunt geven.

Foto's + bericht van Lentekriebels 2018

NIEUWSTE WIJKKRANT BEIJUM IS UIT


EEN DEZER DAGEN BIJ ALLE BEIJUMERS ZONDER NEE- STICKER IN DE BUS

Ook in het nog prille jaar 2019 kunnen Beijumers weer maandelijks papieren wijknieuws in de brievenbus verwachten. Wijkkrant De Beijumers is uit.
Helder is, en dat al jaren, dat papieren nieuws achter internet-nieuws aanhobbelt.

Maar er zijn nog steeds lezers te vinden die papieren-nieuws prefereren boven digi-nieuws. Als slinkt dat percentage met de dag.

Afbeelding boven, en het loopt al weer richting de laatste dag van de eerste maand. Maar daarom niet getreurd. Ditjes en datjes uit Beijum.

Hoe ging Beijum 2019 in en wat kunnen we het komende jaar verwachten?
Ook al weer oud nieuws, maar hoe verliep de wijkvernieuwings-avond in het Heerdenhoes een kleine twee weken geleden ook nog maar?

Over de Arjan de Rooije.
Kruidenvrouw Saskia Nieboer, vertel je laatste kruiden-tips.
Wat kunnen we in het nog prille jaar 2019 verwachten? Innersdijk-terrein!

Kunstblik. Wat's new in art-Beijum?

Een ondernemersbericht over de nieuwe fietsenmaker midden in Beijum. En meer.
Kopij, tips, commentaar, bezorgklachten en info naar redactie@beijumer.n;

maandag 28 januari 2019

SASKIA UIT BEIJUM BIJ ANDRÉ VAN DUIN (Smaakt naar meer)


"Iemand heeft me opgegeven en zo kwam ik tot mijn verassing in het programma "Smaakt naar meer."

Afgelopen avond op televisie.
Ze is een bekende verschijning in Beijum. Woonachtig in de Bottemaheerd.
Tweeënhalf jaar geleden won ze de publieksprijs van een taart-wedstrijd, zie nog eens dit bericht uit 2016

Maar nu, Saskia  vertel, wat doe je met André van Duin op de foto en wat deed je bij Heel Holland Bakt. Sorry. 'Smaakt naar Meer?

"André was helemaal onder de indruk van mijn taart. Ik was ongeveer een minuut in de uitzending. Leuk!"

De Beijumblogger zal binnenkort een keer wat lekkers gaan snoepen met z'n wijkgenote en haar verder ondervragen.

COLUMN UIT LEWENBORG (127)Bewegen

Je kan op allerlei mogelijke manieren in beweging komen. Bewegen is gezond en nodig voor je lichamelijke conditie. Zelfs mensen met een beperking kunnen nog enige vorm van bewegen vinden. En wist je dat ouderen vaak meer bewegen dan de student?

Mensen die bijvoorbeeld een kantoorbaan hebben, komen vaak beweging tekort, tenzij ze op de fiets naar hun werk gaan of ’s avonds naar de sportschool. Vaak is men er gewoon te moe voor na een lange werkdag. Wat je dan ook kan doen voor de broodnodige beweging is een abonnement nemen via de televisie op ‘fitchannel.com’ zo hoef je deur niet meer uit en kun je sporten op ieder gewenst tijdstip. Naar hetgeen je aan hebt, hoef je ook niet kijken, geen mens die het ziet. 

Op een sportschool gaat het er naar mijn idee heel anders aan toe. Daar moet je er ondanks dat je zweet als een otter er toch nog ietwat netjes uit zien. Dan sport ik liever thuis, in mijn uppie met een hond die om mijn voeten springt. Kijk dat is best gezellig. Na de tijd een heerlijke douche en de volgende dag bedenk ik me weer eens dat ik teveel van mijn lichaam heb gevergd. Oei, wat een pijn her en der. Thuis kun je het dan wat rustiger aan doen bij een volgende les, maar op de sportschool wil je je natuurlijk niet laten kennen en ga er je weer vol voor. Dat is dan ook waarom men op een gegeven ogenblik besluit er niet meer heen te gaan. Ik hield het in ieder geval niet vol. Daarom betaal ik liever 7,50 euro voor de fitchannel en sport wanneer het mij uitkomt.

Wist je trouwens dat je nu tijdens het gamen ook tegelijkertijd kan sporten? Nou, ik zag het op nu.nl en moest erg lachen om het feit dat de gamers echt moe en spierpijn hadden na het gamen. Ze waren namelijk bezig met een virtualrealitytoernooi (kijk het filmpje). Spelers nemen het dan tegen elkaar op in een 'Omni-arena'. Gaaf om te zien en niet te vergelijken met het op de bank zitten te gamen. Ze waren heus aan het rennen en compleet bezweet. Vastgebonden om hun middel met een rond geval eromheen, een virtuele bril op en een ronde plaat om los te kunnen gaan. Zoiets zou nou ook wel wat zijn voor de jeugd… Dan nog wel hopen dat zulke systemen een beetje betaalbaar zijn natuurlijk, of misschien openen er na dit succes wel scholen of zalen waar je je op die manier kan uitleven. Ik heb werkelijk geen idee. Misschien is de Wii een goede vervanger. Daar heb ik ooit door het tennissen een keer vreselijke spierpijn van gehad zeg, maar hield er wel een voldaan gevoel aan over.

Elk beetje beweging is toch iets.
Ook als je een hond hebt of lopend de boodschappen doet, heb je beweging.
Elke stap telt.
Op de moderne telefoons kun je trouwens ook een handige stappenteller vinden, die al je stappen bij houdt. Een uitdaging om jezelf steeds te overtreffen.

Hoeveel beweging heb jij per week? (En hoe?)

2019©Vlindertje73

KARDINGERPLAS (ZILVERMEER) MOET BLAUWALGVRIJ!! (Petitie)'Met uw steun helpt u mee om het blauwalg probleem in de Kardingerplas bij gemeente Groningen en Waterschap Noorderzijlvest een hoge prioriteit te geven.'

Bovenstaande afbeelding ziet er vooral op een grijze grauwe dag als vandaag aantrekkelijk uit. Wat een fijn vooruitzicht, met een beetje mooi weer kunnen we in mei weer gaan zonnen en zwemmen bij de Costa del Kardinge. het Zilvermeer, ook wel Kardingerplas genoemd. Maarrr....altijd maar weer gooit de blauwalg ergens in juli of augustus roet in het eten.  Kan dat een keer stoppen?

Je kon er de laatste jaren een weddenschap op afsluiten, vanaf welke datum in de zomer is het weer gebeurd met de zwempret bij het meer in de achtertuin van Beijum (Lewenborg, Ulgersmaborg).
In 2016
In 2017
Al in 2012 plannen van de gemeente Groningen en GroenLinks om de blauwalg aan te pakken.
Elk jaar maar weer...

Allemaal loze beloften.

Tijdens de wijkvernieuwings-avond op 18 januari kwam genoemde plas ook ter sprake. Als we een gezellige verbindende plak vlakbij Beijum willen waar het in de zomer goed toeven is, waarom kan het probleem blauwalg dan niet ene keer grondig aangepakt worden? Is het niet mogelijk om midden in de plas een grote fontein te plaatsen zodat het water meer in beweging blijft?

Er werd een petitie gestart. Tekenen mensen. Zo'n mooie zwemplas vlakbij Beijum en daar dan een halve zomer geen gebruik van kunnen maken?

Wij zijn een groep zeer verontruste zwemmers van het Zilvermeer/de Kardingerplas die een petitie zijn gestart om de Gemeente Groningen en waterschap Noorderzijlvest aan te sporen het jaarlijks terugkerende probleem van blauwalg, dat voor grote (gezondheids)problemen zorgt voor mens en dier, grondig aan te pakken en het blauwalg probleem definitief op te lossen. Ieder jaar slaat het noodlot toe, zodat er vrijwel de hele zomer geen gebruik meer gemaakt kan worden van de zwemplas. Dit tot grote teleurstelling en ergernis van vele mensen (jong en oud).

Met uw steun helpt u mee om het blauwalg probleem bij gemeente Groningen en Waterschap Noorderzijlvest een hoge prioriteit te geven.
Steunt U ons? Dan verzoeken wij u vriendelijk de petitie in onderstaande link te tekenen.
Alvast daarvoor onze hartelijke dank!

Namens het comité "Blauwalg NEE"

JF, teken de petitie hier (tot nu toe 153 keer getekend).

ON-BEIJUMSE SLEUTELBOS GEVONDEN ACHTER DE BOELEMAHEERD


"Dit lijken me geen sleutels voor een woning uit Beijum. Ik heb ze gevonden achter de Boelemaheerd."

Lezeres stuurde vanochtend bovenstaande foto.

Die zien er inderdaad niet uit alsof ze op het slot van een deur in Beijum passen.

De vindster vertrouwde de blogger toe dat ze er rekening mee houdt dat de sleutels "eventueel van de vermiste mijnheer zouden kunnen zijn?"

Er zijn mensen in Beijum die volop meeleven met de verdwenen mijnheer Huter, die meedenken en opties aandragen.

Zoals deze sleutels. Achter de Boelemaheerd loopt het natuurgebied richting Noorddijk/

MAANDAGOCHTEND (389)


De fysieke kant van Beijum blijft aan verandering onderhevig, een persoon kan niet stilstaan en zich niet ontwikkelen (veranderen) maar een wijk, een stad of een land ook niet.

De afgelopen weken is meermaals bericht dat langs het middelste gedeelte van de Zuidwending bomen gekapt zouden worden. Zie bijvoorbeeld nog eens dit bericht
Het werd een slagveld maar de bomen zijn weg en er is nieuwe jonge aanplant voor in de plaats gekomen.
Terzijde, het is eigenaardig dat aan beide kanten van het gebied één hoge boom is blijven staan.
Zie foto boven aan de ene kant gemaakt.

De linker afbeelding is ongeveer halverwege de route waar bomen zijn vervangen genomen.
Zie het pad, ook hier is de fysieke kant van Beijum aan verandering onderhevig (geweest) maar dan op een hele negatieve manier. Daar kan een rolstoel, scootmobiel of kinderwagen niet meer met goed fatsoen overheen rijden. Het hele wandelpad is door de wagens die voor de bomenkap hebben gezorgd, en ook door de wagens die de jonge boompjes hebben aangevoerd, totaal vernield.

Het ziet er niet uit en fietsers die hier ook langs gaan kunnen lelijk ten val komen door de vele gaten in het smalle wegdek.

Vlakbij, bij de Barmabrug, de loop- en fietsbrug halverwege over de Zuidwending staat op een nabij gelegen speelveldje een graafmachine te wachten die er misschien iets mee te maken heeft, het ding zou over het smalle pad kunnen rijden, zie afbeelding rechts.

De bomenkap en het kapot gemaakte wandelpad is een schoolvoorbeeld van 'waar gehakt wordt vallen spaanders.' Worden de hoge bomen gekapt o.a. ivm onveiligheid, krijg je er een onveilig wandelpad voor terug.

Graag zsm herstellen, geachte dames en heren van de gemeente Groningen!

Foto beneden tenslotte, ook fysieke verandering maar dat ziet er ordelijker uit. Het grote gebouw op het Innersdijk-terrein is vanaf de wijkring Emingaheerd helemaal te zien.
Is vast een aanwinst voor Beijum.

Maar ja, smaken verschillen, nog steeds komen bij de blogger berichten binnen dat sommige omwonenden van het nieuwe gebouw het een gedrocht en spuuglelijk vinden.

De nieuwe week is weer begonnen, op alweer de laatste maandag van januari.
Pas goed op uw eigen fysieke lichaam maar draag ook een beteje zorg voor de fysieke leefomgeving.

(Vandaag of morgen een aankondiging van Lentekriebels, dé schoonmaakactie van Groningen)

zondag 27 januari 2019

GlIBBEREN EN GLIJDEN IN HET WINKELCENTRUM


Het zal vanmiddag minder zijn in vergelijking met gisteren maar de eergisteren intredende dooi heeft voor gladde situaties gezorgd in Winkelcentrum Beijum.

Zie de foto en zie het waarschuwingsbord, als het ware code geel.

Het bord stond er niet voor niks, de blogger maakte bijna een zwieper.
Verderop, foto, ter hoogte van de ingang naar de AH lagen twee vierkante stukken papier op de vloer, waarschijnlijk moesten die ook glijpartijen voorkomen.

Zo heb je een halve week gladheid buiten op straat gehad, is dat verdwenen en wordt het als toetje nog een dag glad in het winkelcentrum.

NOGMAALS: WAAR IS ROBERT HUTER? VIDEO! NOORDDIJK?Een mens kan in Groningen toch niet 'zomaar' van de aardbodem verdwijnen?

Dacht de Beijumblogger de afgelopen dagen na het publiceren van het bericht over de al wekenlang verdwenen Robert Huter; afgelopen woensdag


Lezer mailde gisteren, en meer mensen reageerden n.a.v. van afgelopen woensdag: "Zou mooi zijn als je hier nogmaals aandacht aan wilt geven. Er zijn namelijk veel mensen die in het gebied van Noorddijk wandelen of de hond uit laten." 

De blogger fietste gistermiddag richting Noorddijk om foto's te maken.

Zie foto's boven en rechts.

Was daar onlangs wel of niet een rode fiets aangetroffen die verband zou kunnen houden met de verdwijning van Robert?  Zie nogmaals.

Het miezerde terwijl de blogger richting Noorddijk fietste.
In het gedeelte tussen zijn woonwijk en de Noorddijkerweg keek hij intensief om zich heen.

Het zou toch wat zijn als zijn geoefende ogen- het scannen van de omgeving waar hij langs gaat- iets dramatisch- vondst van- zou ontwaren?

Zou dat leuk zijn? Vast niet. Maar wat zou het een opluchting kunnen zijn voor de wanhopige familie- en vriendenkring van Robert.

Ondergetekende zou ze graag uit hun martelende onzekerheid willen verlossen. Liever dat de vermiste levend gevonden wordt. Maar ja....
Meerde mensen stuurden de link van onderstaande video. Een reconstructie van de verdwijning van de heer Huter.

Mensen, Beijumers (die hun hond uitlaten of gaan wandelen ten oosten van Beijum) kijk aub goed om u heen!

Het Harense bedrijf We Shoot It heeft belangeloos een reportage gemaakt om het zoeken naar de Harense Rob Huter te ondersteunen. De heer Huter is sinds 29 december 2018 spoorloos. Kijk naar de film en deel deze.

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (104)


Armoede dit bericht.

Hoezo ' Natuur in en rond Beijum' in de laatste week van januari 2019?

\Weggesmolten sneeuw fotograferen?
Verdorde planten of platgetreden gras"

Huize blogger vanavond.

Mevrouw Beijumnieuws houdt van een bloemetje in huis.

Foto boven, praktisch verwelkt.

Maar links zelfde soort.

Als de lente komt dan stuur ik jou...tulpen uit.....

zaterdag 26 januari 2019

'GOOI MENSEN EEN SNEEUWBAL VOOR DE KOP'


 "We vinden het leuk om mensen er mee te bekogelen."

Schreef de blogger in het vorige bericht dat hij vooraleerst geen witte sneeuwberichten meer gaat publiceren na een door winterweer gedomineerde week, komt hij bij Winkelcentrum Beijum twee jonge dames tegen met een bak vol witte sneeuwballen.

De dames wilden zelf niet op de foto, Geen wonder, als je een voorbijganger met een dergelijke sneeuwbal vol in het gezicht raakt, kun je boze reacties krijgen.

Zie afbeelding, ondergetekende was even in de veronderstelling dat er tientallen tennisballen in de bak zaten. De associatie met witte oliebollen drong zich ook even op.

Tja, wat moet je van deze hobby vinden? Goed bezig dames, dit is weer eens wat anders dan de hele dag op je smartphone te gaan zitten priegelen. Gooi mensen een tot bijna ijsbal verworden sneeuwbal voor de kop.

Heel goed, op deze manier ben je heel anders met je handen bezig.

VAST HOUT SPROKKELEN VOOR EEN PAASVUUR?


Menigeen kijkt reikhalzend uit naar de lente, maar die is nog ver weg.
Pasen is ook nog relatief ver weg, de beide paasdagen vallen dit jaar op 21 en 22 april.

Maar het lijkt alsof sommige mensen in de wijk reeds met een verwarmend paasvuur bezig zijn en  daar hout voor verzamelen.

Het kan en het mag natuurlijk niet, maar wat zou het leuk zijn om op 21 april een denderend grote paasvuur in de wijk te hebben. Een echt wijkvuur.

Vooraleerst is dit het laatste bericht waar sneeuw in voorkomt.

Foto is gemaakt door Kerstman Piet Mulder. Eilardaheerd.

WINTER TUSSEN DE YPEMA-EN GALKEMAHEERD (5)


Er is in Beijum niet op natuurijs geschaatst en er stonden bij mijn weten ook geen sneeuwpoppen langs de weg.
Maar het was de afgelopen dagen wel even echt winter.

Zo vanzelfsprekend ook tussen de Ypema- en Galkemaheerd, zie foto boven.

Gistermiddag begon het te dooien maar nog twee nachten met temperaturen van acht graden onder nul en we hadden hier de ijzers onder kunnen binden.

En dat ook aan de andere kant van wijkring Amkemaheerd, zie afbeelding beneden.

Het witte sneeuwnieuws heeft de afgelopen week gedomineerd op Beijumnieuws.
Over een week is het 2 februari, de kortste maand van het jaar.

Gaat de winter nog op herhaling?

vrijdag 25 januari 2019

RECREATIEPARK KARDINGE (88)

De overgang tussen woonwijk Beijum en aangrenzende Recreatiepark Kardinge in beeld.
Met dank aan de Beijumer die langs de zuidkant van de wijk woont en de foto opstuurde.

Zie de sloot die tussen het park en Beijum ligt, er gaan verhalen van diefstal van tuinmeubilair tijdens periodes dat de sloot dichtgevroren was.
Dat gaat nou nog niet lukken en vooral het komend weekend niet waarin het zal gaan dooien.

Mooi plaatje, waarvoor dank.

De kale bomen kunnen verschillend geïnterpreteerd worden. Vervelend. Kaal.
Anderzijds, het uitzicht is voor de bewoners langs de zuidrand ruimer door het ontbreken van bladeren.

Toch zullen de meesten waarschijnlijk  naar een mooi groen uitzicht verlangen in plaats van uitkijken op een winters witte park.

DE GEZONDHEIDSBIEB IN DE GROENE ZON


" Voor 7.50 euro heb je een lidmaatschap voor een jaar en kun je onbeperkt boeken lezen."

Het staat de Beijumblogger bij dat hij een jaar of acht geleden al eens aandacht heeft besteed aan de minibieb in praktijkruimte en winkel Groene Zon van ons aller kruidenvrouwtje.

Maar het kan nooit kwaad om nieuwe lezers en wijkgenoten nog eens te attenderen op het biebje in de Wiershoeck.

Zie foto, Saskia Nieboer voor 'haar' gezondheidsbieb.

Boeken over kruiden, over healing, massage, chakra's, spirituele kijk op ziektes en genezing, praktisch alles op het gebied van alternatieve geneeswijzen is er te vinden.

De Wiershoeck binnen lopen, tweede deur links.

MET EEN THUISBRENGERTJE NAAR HUIS RIJDEN


Het is niet speciaal Beijumnieuws maar wellicht vindt de lezer het interessant. Er zijn meer mensen met een auto en het kan zomaar zijn dat de automobilist-lezer er iets in herkend.

Of de duivel er op de een of andere manier mee speelt, de Beijumblogger kreeg de afgelopen pakweg drie maanden drie keer een compleet lekke band. Dusdanig dat de banden niet meer te herstellen waren. Omdat hij een grote gastank achter in de auto heeft, is het niet handig om daar ook nog eens een reservewiel in te vervoeren.
Maar misschien is dat toch wel een idee.

Na twee keer een lekke band in november te hebben gehad, was het gisteravond weer raak.
Na een late dienst in de buurt van Appelscha te hebben gedraaid was na aankomst bij de auto de linker voorband zo plat als een dubbeltje. Dat had ondergetekende niet direct in de gaten maar na pakweg 250 meter wel. Hobbel hobbel.

Anderhalf uur wachten op de ANWB. Het is weer kapotte accu-tijd, want winter en daarom duurde het zo lang voordat er hulp kwam.

Een aardige ANWB-er was bij aankomst vriendelijk en hulpvaardig. Een nog goede achterwiel werd op de plek van de lekke band gezet en achter werd een gele zogenaamde thuisbrengertje geplaatst (die schijnen niet als voorwiel te mogen worden gebruikt).

Met tachtig, negentig kilometer per uur vanaf Friesland naar Beijum terug rijden, al te hard schijn je er niet mee te mogen rijden.
De blogger kreeg een zak mee waar het thuisbrengertje in past en waarin die gratis terug te sturen is.
Altijd handig, zo'n ANWB lidmaatschap.

Kwart voor drie in het holst van de nacht thuis.

En nu voor de derde keer in drie maanden mag ondergetekende achter een nieuwe/andere band aan.

(in verband met de pech kan het zijn dat vandaag, vrijdag, berichten later online komen)

donderdag 24 januari 2019

ONDERTUSSEN IN DE HUNZE (108)


 Het is Winter Wonderland in De Hunze.

Jammer dat er geen langlaufers en skiërs door de straten gaan.

In verband met drukte en veel werken, en geen zin hebben om met de fiets door de westelijk van Beijum gelegen wijk te fietsen- stel toch dat je met gebroken benen op het wegdek van De Hunze komt te liggen-, werden de vier foto's die we zien door een Hunzewatcher opgestuurd.

Het ziet er romantisch uit. Feeëriek.

Zie foto's. Daar wil een mens toch wonen?

Nu nog een cafeetje waar je glühwein kunt drinken geachte buurtjes.

Skiliften.

Wintersportplaats De Hunze.

Met op een steenworpafstand Skiheuvel Kardinge


EEN VERLATE WITTE KERST VOOR HET TREFPUNT

I am dreaming...of a white Trefpunt.

Vier weken geleden was het Kerstmis.

Maar ja, toen lag er geen sneeuw. Het was een saaie grijze en natte Kerst.

Hoe sympathiek.
De mensen van jongeren- en multifunctioneel Trefpunt aan de Beijumerweg te Beijum geven de Beijumers deze dagen een after-Christmass party.

Zie foto. Drie wit besneeuwde kerstbomen (niet nep maar echt) staan voor het Grand Café. Er branden lichtje in.

Gezellig, mensen. Driving home for Trefpunt.

En laat dat aub ook voor de hele maand februari gelden.

WINTERSE PLAATJES UIT BEIJUM
Het zal een tijdelijke oprisping van de winter zijn, de dooi is aanstaande en naar verwachting zal in de buurt van komend weekend alle sneeuw weer zijn verdwenen.

Het is niet anders, het is nog even sneeuw en winterweer dat de klok slaat in Beijum.

De woonheerden liggen er nog steeds wit bedekt bij en het blijft er uitkijken geblazen, je kunt er zo een lelijke smakker maken.

De Beijumblogger verbaast zich erover dat hij moeders met kinderen op kinderzitje voor op de stuur over spekgladde gedeeltes van woonheerden ziet fietsen, is het een teken van overmoedig zelfvertrouwen/ Van geen gevaar zien?

Je zou maar met zo'n kind hoog voorop de fiets op het wegdek klappen.

Foto boven, ja natuurlijk, daar waar heuvels zijn daar roetsen kinderen maar al te graag met een slee naar beneden.
Groene Hart van de wijk, rechts ligt de Jaltadaheerd.

Foto linksboven, de natuur schijnt aan wiskunde te doen, wat een prachtige ovaal-wak op de sloot langs de Beijumerweg.

Foto rechts, daar waar de strooiploeg wel en waar niet komt ontmoet elkaar. De Beijumerweg wel, d Bentismaheerd niet.

Foto linksonder, de dieren buiten voor de Boerderijum houden zich kranig.

Foto beneden, sporen op het is van de sloot vlakbij. Van?

Het is nog even winter. Over dik een week is het febuari,