vrijdag 31 mei 2019

RECREATIEPARK KARDINGE (106)Het was druk de afgelopen dagen in de gemeenschappelijke achtertuin van Beijum (Lewenborg, Ulgersmaborg), Recreatiepark Kardinge genaamd.

Gisteren was er een spetterend Vindicat-feestje

De dag ervoor, woensdag, kwam er ook het nodige geluid vanuit het park richting Beijum gewaaid.

Zie foto's. Sportievelingen. Met sportieve geluiden en kreten.
Welke sporten de in verschillende tenues gehuldigde aanwezigen beoefenden kon de blogger niet overzien, in elk geval werd er gevoetbald.

Waar gaat dit vanuit? Vroeg ondergetekende aan een bezweet heerschap die een afgezwaaide bal kwam terughalen.
" We zijn van de ALO."

Juist ja. De Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding.


SABINE GAAT MAAR DOOR EN WEERDOOR (weblog over haar chronische ziekte)"Soms voel ik me niet chronisch ziek, pijn went. Maar het is wel zo."

Ze woont al jaren in de wijk, sterker nog ze is in Beijum geboren en getogen. Sabine van der Kolk is haar naam.
Onlangs was ze in het nieuws omdat haar bedrijf Studieblik naar het Gezondheidscentrum verhuisde, zie nog eens dit bericht

En ze is al jaren actief binnen scoutinggroep de Voerman

Wat minder bekend is, is het feit dat Sabine al jaren chronisch ziek is. Daar doet ze niet geheimzinnig over, sinds kort houdt ze hierover een persoonlijk weblog bij. Vertel Sabine.

Beijum is de plek waar ik ben opgegroeid, hier heb ik vrienden gemaakt, hier heb ik mijn hobby’s (gehad) in Beijum, hier wandel ik met de hond en nu staat hier zelfs mijn eigen bedrijf. En hier ben ik ziek geworden.
Sinds 2003 ben ik ziek. Chronisch ziek dus. Soms voel ik me niet zo, pijn went. Maar het is wel zo. Men vraagt vaak aan mij, wat heb je dan? En hoe werkt dat dan? En hoe gaat dat in het ziekenhuis dan? En wat gebeurt er als het niet goed gaat dan? Maar moet je niet wat rustiger aandoen dan? 

Vooral dat laatste, dat hoor ik vaak. En daarom deze blog. Ik kan heus een hele hoop. En ik hoop met deze blog andere mensen te laten zien dat een beetje eigenwijsheid soms best wel kan helpen. Mij in ieder geval wel.
https://enweerdoor.blogspot.com/

donderdag 30 mei 2019

VINDICAT MUZIEKFEESTJE BIJ DE KARDINGERPLASDe wind staat ongunstig. Maar misschien voor sommigen in Beijum juist ook wel weer gunstig. Laatstgenoemde categorie kan deze middag/avond meegenieten van dreunende muziek dat van het Kardingerstrand richting de wijk dendert.

De Beijumblogger ging tegen kwart over vijf even kijken. En luisteren.

Beveiligers voor de ingang, een ambulance op het terrein, ambu-medewerkers.

Was er iets ergs gaande?

Nee, het was een feestje van studenten van Vindicat, de inmiddels landelijk bekende studentensociëteit op de Grote Markt van Groningen.

Ieder zijn of haar feestje, de blogger snapt alleen niet zo hoe het toch kan dat bij een feestje van mensen die zich zeer goed laten opleiden en wellicht later hooggeplaatste functies in het bedrijfsleven en/of de politiek gaan innemen, dezelfde mensen het nodig hebben om te feesten met beveiling en met een hulpverleningsdienst die paraat staat.

Begin dit jaar bleek dat een soortgelijk feestje dat de studenten aan het strand van Kardinge hielden niet helemaal vlekkeloos was verlopen. Een geweldincident. Zie hier met verwijzing naar het voorgaand feestje.

Ondertussen heeft voor zover bekend niemand in de wijk een aankondiging van het feestje in de bus gekregen. Christelijken in de wijk zullen niet blij zijn met de harde muziek op Hemelvaartsdag.

Draagkracht in de maatschappij creëren is misschien nog een dingetje wat deze studenten moeten leren.

Zie foto's, de blogger is nogal gezegend met wat lichaamslengte en kon gemakkelijk over het hek heen kijken. Zie ook de video.
Update 22.40 uur..feestje moet om 23 uur afgelopen zijn.
Eerdere feestfestijnen rond de plas leverden veel klachten op...zie hier
Reacties lopen vanavond via Facebook...zie logo links. Even klikken.

IS LINKS FIETSEN OP HET FIETSPAD WEL HANDIG?


Je mag als fietser in principe aan beide kanten van de wijkring door Beijum over de fietspaden rijden.
Maar toch, er heerst een onbeschreven norm.

Zie foto. Emingaheerd.

Twee fietsers gaan 'tegen de draad' in. Ze rijden als het ware links, daar waar je in dit land, en in deze wijk, rechts behoort te rijden.

Ze zijn voor zover de blogger weet niet in overtreding.

Maar het klopt niet. Ze behoren aan de andere kant van de weg te fietsen.

Het is ook in hun eigen belang om aan de andere te gaan fietsen. Er zijn de nodige zijwegen die op de wijkring uitkomen. Meestal kijkt een automobilist naar links bij het naderen van het kruispunt.

Niet naar rechts, daar verwacht je geen fietsers.

Oftewel, de beide fietsers die we zien maken zichzelf kwetsbaar.
Wat als twee racende tweewielers komen aan scheuren? Brommers?

woensdag 29 mei 2019

BEIJUMBORG (138)De voordelen van het kopen van een huis in Beijum zijn talloos: voor relatief weinig geld heb je veel kubieke meters (of zo u wilt: vierkante meters), de wijk is groen, er zijn goede voorzieningen, scholen en winkels zijn dichtbij. En dan heb ik nog heel wat voordelen overgeslagen.
Een nadeel kan zijn: het bezit van een tuin. Sinds we hier 25 jaar geleden in het noordoosten van de wijk kwamen wonen, na eerst een zestal jaren in een huurwoning aan de Bottemaheerd te hebben gehuisd, staat dat tuinwerk me steeds meer tegen. En dan gaat het niet om het grasmaaien (uit een erfenis heb ik ooit een elektrische grasmaaier overgehouden: grasmaaien werd daarmee een fluitje van een cent) en ook niet om snoeiwerk (dat vind ik eigenlijk wel leuk), maar vooral dat onkruid weghalen, dat op de Beijumse klei zo goed wil groeien: ik haat het!
Mijn vrouw kon altijd met veel plezier die tuin induiken (we hebben een voor- en een achtertuin) en zich uitleven op dat onkruid. Ik zie er werkelijk de lol niet van in: je hebt je k...t nog niet gekeerd, of er staat alweer wat te groeien! Sinds ze - nu drie jaar geleden – niet meer onder ons is komt dat onkruid trekken dus op mij neer, en hoe ik het ook probeer: ik zie er nog steeds de lol niet van in. Maar ja: het huis is heerlijk, de omgeving is echt supergroen, de buren zijn aardig…dus een verhuizing zit er voorlopig nog even niet in.
Groot was mijn vreugde dan ook, toen ik twee jaar geleden een meneer leerde kennen die met zijn partner op een flat bij de binnenstad woont, en die het werken in een tuin heel erg leuk vindt. Hij krijgt er energie van, en doet het dus - naast zijn studie - graag. We hebben een uitstekende afspraak daarover: hij werkt in het zomerseizoen één keer per maand in mijn beide tuintjes, en ik vul zijn studietoelage een beetje aan.  Zo helpt de een de ander, nietwaar?
Vandaag was het weer zo ver. Na vier weken in Frankrijk te hebben doorgebracht zag ik dinsdagmorgen een behoorlijke wildernis toen ik de gordijnen open deed. Gelukkig wist ik dat T. vandaag zou komen, en na een paar uurtjes werk is alles weer aan kant, en hoef ik alleen nog mijn voortuin te maaien en de heg te snoeien. En zoals jullie lazen: maaien en snoeien vind ik niet onprettig.  Zo blijft mijn Beijumse stadstuin zo’n beetje aan kant, en kan ik er weer echt van genieten. Geniet van het voorjaar.
Han Borg

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Het lange Hemelvaartweekend staat voor de deur en Beijumnieuws doet dientengevolge tot en met zondagavond even kalm aan.

Vaste lezers hebben de woensdagavond-column van Han Borg reeds gemist. Hij slaat een weekje over.

Hoe het de komende dagen met de overige vaste series gaat is nog even afwachten.

Kopij, tips, foto's en dergelijke blijven welkom via Beijumnieuws@hotmail.com

Tijdens eventueel Brekend Beijum Nieuws zal zsp mogelijk worden ingebroken in het langzaam-aan programma.
Update 21.02 uur, Han Borg stuurde toch nog een column. Komt tegen 21.30 uur online.

MEAFYSIO BEIJUM TAPET TEGEN HOOIKOORTS


Het team van Meafysio Beijum
Snotteren, niezen, rode ogen. Hooikoorts-gevoeligen in en rond Beijum kunnen erover meepraten.

Is er wat tegen te doen?


Meafysio Beijumbericht:

Tapen tegen hooikoortsklachten?

Bij veel mensen is het al wel bekend dat Medical taping effectief kan zijn bij allerlei fysiotherapeutische klachten. Maar….. wist u dat het ook goed kan werken tegen hooikoorts? Nu het hooikoortsseizoen er weer aankomt is het hét moment om te kijken of het u ook kan helpen.

 Meafysio Wilkemaheerd biedt u nu de mogelijkheid om het eens te proberen voor 5 euro per persoon. Laat de zomer maar komen…… 

Voor het maken van een afspraak mag u bellen naar telefoonnummer: 050-5420707

EEN LACHWEKKENDE FIETSCLINIC IN BEIJUM

Van genoemde site

Het wordt toch steeds gekker met het aanbod van cursussen, workshops en clinics.

Zie bericht onder, een fietsclinic voor 65 plussers in Beijum?!
Wanneer gaan we een clinic barbecueën voor senioren houden?
Een clinic hoe lap ik mijn fietsband?
Of een clinic hoe ontstop ikzelf mijn gootsteen?

Het is toch niet te vatten, waarom moeten 'bejaarden' zo te kakken worden gezet?
Waarom zouden die niet fit en veilig kunnen fietsen?
Een clinic hoe repareer ik mijn eigen fietsbel?

De Beijumblogger schuift langzamerhand richting onderstaande leeftijdcategorie. Hij gaat nog liever direct dood dan dat hij aan deze onzin mee zou doen. 

Het woord gratis maakt het helemaal lachwekkend. Je bent toch gek als je voor deze onzin zou gaan betalen?
Graag een toekomstige clinic: stop met het neerzetten van 65 plussers als zwak ziek en niet capabel. Ga je op een andere manier profileren zorg- en welzijnsinstellingen!
Geef die clinics aan 83 plussers. Maar dan nog....

Via Hoogezand-sappemeer.nationalezorggids.n..l

Verkeerswijzer Groningen geeft donderdag 13 juni in de stad-Groninger wijk Beijum een gratis fietsclinic voor 65-plussers.
Ervaren instructeurs geven in deze clinic voorlichting over fit en veilig blijven fietsen. Daarbij wordt veel aandacht geschonken aan de fietsvaardigheid - reactiesnelheid, zicht en een goede balans - van de deelnemers

dinsdag 28 mei 2019

UIT DE OUDE DOOS (418)

Zal het een en dezelfde plek zijn? Dezelfde huizen? Die tussen het winkelplein en de Beijumerweg/Bottemaheerd staan?

De blogger durft het niet met zekerheid te zeggen, staat het linker, achter de boom schuilgaande huis. niet veel verder weg van het linker huis dan op bovenstaande foto het geval is?

Zie afbeelding rechts, de huidige situatie.

En zie foto boven, door lezeres opgestuurd met vermelding van Beeldbank Groningen. Terzijde, de naam van de fotograaf kan altijd nog toegevoegd worden.

De stoepbocht lijkt aardig overeen te komen, de paaltjes zijn er tijdens de aanleg van de wijk waarschijnlijk geplaatst om eventueel uit de bocht vliegende auto's niet tegen de huizen te laten klappen. Tegenwoordig rijden er praktisch geen auto's meer, afgezien van wat bestemmingsverkeer, zie de auto op de rechter afbeelding.

Stel dat historie en tegenwoordige tijd echt op beide foto's gecombineerd te zien zijn, het ziet er wel erg Kleyum uit, dan zou dat inhouden dat de boerderijen die we uiterst rechts en links op de oude foto zien in de loop der jaren zijn gesneuveld.

Wie heeft meer informatie?
Beijumnieuws@hotmail.com

MULTIFUNCTIONEEL WINKELCENTRUM BEIJUM


Winkelcentrum Beijum is allang niet meer alleen maar een winkelcentrum.
Je kunt er bijvoorbeeld ook gratis strips lezen.

Maar er gebeurt meer, je kunt er als jeugdige op meerdere manieren chillen.
Zie foto.

Dame rechts zit op haar smartphone (nee, natuurlijk niet letterlijk, ze kijkt erop).
Dame midden leest een boekje.

Dame links had meer beweging nodig. Zou een handstand lukken?
Yes, niet alleen de pootjes naar boven, ook nog doorbuigen naar achteren.

Goed bezig jeugd, ook een winkelcentrum hoort bij jullie toekomst.

ZATERDAG BUURTROMMELMARKT FRAMA-SIBRANDAHEERD


Op zaterdag 1 juni houden wij, een aantal bewoners van de Frama- en Sibrandaheerd, een buurtrommelmarkt.
.
Locatie is het voetbalveldje aan de Sibrandaheerd, vlak voor het bruggetje naar Hof van Beijum en winkelcentrum West.

Afbeelding + tekst ingezonden door lezeres Caren.

maandag 27 mei 2019

COLUMN UIT LEWENBORG (144)Toch overstag

Zit je net lekker op het puntje van de bank naar je favoriete serie te kijken, bloedje spannend…reclame. Bah, ik persoonlijk heb er een gruwelijke hekel aan. Sommige reclames slaan de plank volledig mis en anderen zijn dan wel weer grappig, toch zap ik naar een ander kanaal en je raadt het al…reclame. 

Gelukkig heb ik bij mijn abonnement de opneemservices erbij en zo neem ik mijn favoriete series voor de hele week op en kijk ernaar wanneer het mij uitkomt. De reclames spoel ik lekker door!
Zoals iedereen begrijpt zijn de reclameblokken ervoor om producten aan te prijzen. Deze reclameblokken tussen een serie of film worden echter steeds langer. Lang leve de opneemservices. Vorige week was ik vergeten een programma op te nemen, maar gelukkig kan je die dan terug zien bij uitzending gemist. Tot mijn ergernis zit je dan verplicht vast aan die reclameblokken, waarbij ze dan ook nog eens benoemen dat je even een hapje en drankje kan pakken of het toilet bezoeken. Crisis nog aan toe, mag ik dat misschien zelf bepalen?

Toch ging ik laatst overstag… Er kwam een reclame voorbij waarop ze twee zakken van Bonduelle lieten zien. De één was broccolirijst en de ander bloemkoolrijst. Bij die laatste werd ik toch nieuwsgierig naar hoe dat nou zou smaken en in mijn hoofd ontstond meteen een recept. De volgende dag gelijk zo’n zak opgehaald. Sta ik daar in de winkel met die zak in mijn handen, draai ‘m om, om te kijken wat hun voor recept erbij hebben staan. Mwah, niet echt mijn ding. Zonder vlees leek het me niets. Zo ging ik voor het in mijn hoofd geboren recept. Die avond kreeg ik eters en had ik gelijk mijn proefkonijnen. Zij en ik hebben er van gesmuld. Ben je nieuwsgierig naar mijn recept, laat het dan gerust weten.

Zo zie je maar, dat zelfs ik overstag kan gaan en iets koop door de reclame die ik zie op de tv, waar ik eerder nog geen weet van had. Efficiënt middel dus om je producten te promoten, daar is het uiteraard ook voor bedoeld. Het wil alleen niet zeggen dat ik nu rustig op de bank blijf zitten tijdens de reclameblokken hoor, want ik irriteer me er nog steeds aan.
Gelukkig ben ik niet een échte tv fanaat. Hij gaat dan ook niet eerder aan dan ’s avonds en vaak dan nog niet eens, omdat ik het eigenlijk maar een ongezellig ding vindt wat vooral geestdodend werkt. Je zit er naar te staren, met soms een lach om iets onnozels en een traan bij iets ontroerends. Nee, ik doe dan liever nuttigere dingen die mij voldoening geven. En een spelletjesavond is natuurlijk ook nooit weg, dus als ik tussen die twee mag kiezen, kies ik voor het spel. Hetgeen ik dan eventueel op de tv wil zien, neem ik gewoon op en kijk het later terug. 

O ja oeps, als er tennis op de tv is dan kijk ik soms weleens overdag en voel mij daar dan niet eens helemaal prettig bij. Zeker niet als de zon schijnt en ik zie dat mijn ramen nodig gedaan moeten worden, de planten om water schreeuwen en de kat graag naar buiten wil…

Wanneer en hoe vaak staat bij jou de tv aan en kijk je dan naar de reclame of ga je wat anders doen?

2019©Vlindertje73

NIEUWSTE WIJKKRANT 'DE BEIJUMER' IS UIT


Enerzijds loopt papieren nieuws behoorlijk achter de actuele feiten aan, anderzijds geeft een krantje de lezer de gelegenheid er even lekker voor te gaan zitten om in alle rust te lezen wat er zoal in Beijum speelt.

Zie afbeelding, hij is er weer en zal in alle brievenbussen terecht komen zonder NEE-sticker. En  op bepaalde punten in  de wijk komen te liggen, waaronder bij de AH en de Wiershoeck. De krant van Beijum. Van en voor de Beijumer.

Wat staat er dit keer zoal in? Nog even de opening van het Melsema-gebouw en de braderie. Een kunst- en kruidenrubriek, een column, een ondernemer in de wijk die gratis oud ijzer-spullen komt ophalen (nog wat meer, lees het bericht).

Nieuw...een jongerenpagina.

Veel plezier ermee, ook namens de redeactie.

DOORNBOSPARADIJS NOG STEEDS IN GEBRUIK


Het Doornbosparadijs.

Zo heet het gebouwtje in de Doornbosheerd.

Doornbosparadijs? Denkt de argeloze lezer misschien.

Acht jaar geleden werd dit onderkomen geopend

Er wordt ook wel eens getuinierd.

En touwtje gesprongen

Een dag of wat geleden fietste de Beijumblogger genoemde heerd binnen.

Goed bezig kids!
Zie afbeelding links. Niet verkeerd in de Doornbosheerd. Zwerfvuil opruimen.

Zie ook foto boven. Het paradijs was open.

Een aardige begeleidster vertelde ondergetekende, en corrigeer hem eventueel, dat de kinderspeel-ruimte op woensdag en vrijdagmiddag open is.

MAANDAGOCHTEND (403)Een toverstok en het rad van leven en dood.

Die ietwat zweverige associatie kreeg de Beijumblogger toen hij bovenstaande foto maakte.

Fantasieën, illusies, visioenen. Altijd leuk om op weg te dromen. Maar het is niet anders, we leven op de nuchtere klei van Beijum.

Het is toch maar gewoon een gemakzuchtige aso die het fietswiel naast een container heeft gedumpt. De gedachte die uiteindelijk kwam bovendrijven.

Zou dezelfde kwalificatie ook gelden voor degene die de op een doodskist lijkende doos bij de containers voor Winkelcentrum Beijum heeft gedumpt?

Zie afbeelding links. Het kan ook een uiting zijn van 'hallo, ik woon dan wel in een achterstandswijk, maar ik kan me best de aanschaf van een duur apparaat veroorloven hoor.'

Foto rechts. Het is weer de tijd van het jaar. We scheuren met ons voertuig en we trachten indruk te maken. Claremaheerd.

De lol ervan ontgaat ondergetekende. Wellicht heeft de regen van afgelopen nacht de remsporen van de aandacht tekort komende diarree-chauffeur alweer uitgewist.

Foto beneden, dezelfde kortste heerd in Beijum.
Zal dat een uiting van liefde en sociale inslag zijn?

Is het nou een vogelhuisje met een hartje als ingang?

Dit bericht begon met een afbeelding van een levenswiel en een toverstok. Het eindigt met een tingeltangeltje met hartje aan een lantaarnpaal.

Het is een ondoorgrondelijke wijk. Het heet Beijum.

Een prettige week toegewenst. Blijf vooral voor zover mogelijk gezond. Zo niet, dan nadert het onvermijdelijke wiel van leven en dood. Toverstok u in dat geval naar een illusionaire hemel. Met heel veel hartjes.


zondag 26 mei 2019

DIEFSTAL LAPTOPS DOM HELDER CAMARASCHOOL

De meest noordelijk gelegen basidschool in Beijum heeft afgelopen nacht ongewenst bezoek gehad.
Zie bericht boven, via Whatdapp Alert Groningen.

INGELASTE BEIJUMBORG (137; Haagse botheid inzake aardbevingsellende)


Als je even op enige afstand de dingen volgt, zoals ondergetekende, dan valt me op hoe ongelofelijk arrogant de Haagse politiek omgaat met de bevingen in de Groninger bodem. En geloof me: ik ben beslist niet iemand die ‘Den Haag’ overal de schuld van geeft, die daarom op een rechtse partij stemt of zelfs helemaal niet stemt, die het geloof in de politiek verloren heeft. Niets van dat alles, maar o,o,o: wat slaat men nu de plank mis. 

'Een arrogante dikke pad'
Minister Wiebes kan 1000 keer excuses maken voor het gebruik van het woord ‘bevinkje’, het is 1001 keer te weinig. Een volstrekt gebrek aan inlevingsvermogen: dat is waar de man aan lijdt. Hij hoeft wat mij betreft echt niet in tranen uit te barsten als hij in Westerwijtwerd rondloopt, maar zou een fractie geloofwaardigheid terug gewonnen hebben als hij had aangekondigd dat alle schades onmiddellijk getaxeerd én vergoed zouden worden. Ook al zullen er misschien mensen zijn geweest die ‘oude scheuren’ als aardbevingsschade hebben opgegeven: op het totaal van de échte schades zal dat weinig uitmaken. 

En dan komt zo’n ex VVD-kamerlid Ton Elias (tevens ex NOS-commentator op ‘politiek Den Haag) nog even doodleuk vertellen dat de Groningers eigenlijk maar een zeurderig volkje zijn, en dat het nu eenmaal zo is dat ‘shit happens’. “Wen er maar aan”, zo luidt de boodschap van deze meneer, die het uiterlijk heeft aangenomen van een arrogante dikke pad. En ik mag dat zeggen, als beslist niet al te slanke columnist van de Beijumblog. Bah, intens bah. 

Wat me tenslotte ook erg tegenvalt, is de manier waarop onze eigen Commissaris van de Koning René Paas op al deze ellende reageert. Hij blijft keurig in de plooi, zegt dat het allemaal verschrikkelijk is en dat we onorthodoxe maatregelen moeten nemen, maar hij had woensdag verdorie gelijk naar Den Haag moeten afreizen en voor het Torentje van Rutte moeten gaan staan, met een spandoek en een roeptoeter, en zo de aandacht van de landelijke media op het probleem moeten vestigen. In je eigen Provinciehuis blijven zitten helpt écht niet. Daar luistert datzelfde ‘Den Haag’ heus niet naar. Handen uit de mouwen en verhaal halen bij degenen, die dit bevingsgedoe nog steeds als een ‘provinciaal probleem’ beschouwen. Bij wijze van spreken met een shovel bij een Haags duin gaan staan, en dreigen om dat weg te graven zodat men daar weet wat menselijke activiteit kan doen met een land. Eén flinke springvloed en dan heeft ook Den Haag natte voeten.

De lezer ziet: ik ben kwaad. Ontzettend kwaad. We worden niet gehoord, in de hoek gezet, afgebeeld als kleinzielige zeurzakken. En dat zijn we niet: óp naar het centrum van de macht, en ons niet laten afschepen met het Malieveld als protestterrein. “Willen we naar het Binnenhof, dan gáán we naar het Binnenhof!”

Han Borg

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (121)


"Kijk hier maar eens midden in de Galkemaheerd, daar staan kurkdroge platanen.  Ze zien eruit alsof ze in Zuid Europa staan."

Bewoner uit genoemde heerd eergisteren.
Even doorfietsen naar de platanen. Bovenstaande foto maken.

Ja, de man had gelijk, je merkt aan alle kanten dat de bomen smachten naar dagenlange fikse regenbuien. Droogte

Krijgen we in Nederland de komende jaren Zuid-Europese toestanden?
Nee, niet zozeer qua politieke toestanden of qua normen en waarden, maar wat betreft het klimaat en de natuur.

Vandaag, zondag, wordt het nog redelijk zonnig weer, aldus de voorspellers. Daarna zou het dagelijks gaan regenen....

zaterdag 25 mei 2019

'TWEE TALENTEN MET EEN BEPERKING KOMEN UIT BEIJUM'"Twee van deze talenten met een beperking komen uit Beijum, Francis en Edean." 

Beijumer Frank Bots is actief binnen GVAV-Rapiditas en hij stuurde bovenstaande foto op.
En hij stuurde onderstaande tekst mee, geschreven door Onno Kukler.


Voor vrijwel alle jongens en meisjes met een passie voor voetbal is de ultieme droom: spelen bij een profclub!
Met veel talent en hard werken is dat mogelijk wanneer je gezond bent, maar kan het ook wanneer je een jongen of meisje met een handicap bent?
Met de Bijzondere Eredivisie wordt deze droom werkelijkheid. Dankzij dit initiatief van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK)
kunnen ook voetbaltalenten met een handicap voortaan uitkomen voor een eredivisieclub.

Twee van deze talenten met een beperking komt uit Beijum, nl. Francis en Edean.
Francis en Edean voetballen al jaren bij Kids United, het G-team van FC Groningen. Voor Francis en Edean komt deze droom uit, voetballen tegen andere eredivisieploegen zoals o.a. Ajax.
Hoe leuk is dat?
Woensdag 15 mei was er een officiële persconferentie met directeur Hans Nijland. Er werden o.a. contracten getekend. Na de persconferenties werd er getraind in het stadion.
In september start deze bijzondere eredivisie. Francis en Edean zijn er klaar voor!

De start van de competitie wordt gevolgd in een tv-programma dat vanaf 17 oktober wordt uitgezonden door KRO-NCRV op NPO1.
Meer weten? Kijk op www.bijzondere-eredivisie.nl.

Op de foto: derde van links Edean en vijfde van links Francis.

Frank stuurde ruim twee jaar geleden dit bericht over KidsUnited op.
Nog een KidsUnited-topper uit Beijum. Met achtergrond-informatie.

LENTE ROND WEILANDJE IN GROENE HART (16)Het kan niet meer lenteachtig zijn dan dat het momenteel is.

Deze serie loopt langzamerhand ten einde, maximaal nog twee afleveringen volgen. 

Zie foto's, begin gistermiddag gemaakt.

Apart, de koeien waren in geen velden of wegen te zien.

Zijn ze afgevoerd?

Foto links, als je die groter klikt zie je twee dames op een bankje zitten klessebessen.
Dat schijnen dames wel vaker te doen.

Zie ook dit bericht van tien jaar geleden.

Twee dames bij hetzelfde hek.

vrijdag 24 mei 2019

RECREATIEPARK KARDINGE (105)


Een foto van een paar 4Daagse lopers op weg naar het verzamelpunt bij Sportcentrum Kardinge.

Eergisteren was dat.
Einde middag, begin van de avond.

Zie afbeelding links.

Koerspad, fietspad tussen Beijum en Lewenborg,

Niet alleen fietspad natuurlijk, zie het smalle (nog geen half meter) wandelpad links.

Niet verkeerd. Recreatiepark Kardinge.

De wandelaars links gingen een mooie avond tegemoet.

Zie nog eens dit bericht + video

Foto rechts, een bewoner van de zuidrand (grens Beijum-Kardinge) stuurde de foto.

Bijna volgroeide bomen, Op de achtergrond Sportpark Kardinge, de voetbalvelden.POES OF KAT RAMBO WIL DEZELFDE AANDACHT ALS GINOZal het een en dezelfde poes of kat zijn?

Zie flyer boven, prikbord AH, en benedenste foto.
Mien God, Rambo roert zich.

Het is al weer bijna drie weken stil rond zwerver-alcoholist en aan lager wal geraakte winkelkat Gino.

Maar er zwerft de laatste tijd een andere poeskat rond het winkelcentrum die het niet meer pikt.

Hij of zij wil Gino naar de kroon steken.

De emancipatie-drift van katten en poezen in Beijum gaat alle perken te buiten.

Wat staat er onder anderen op de flyer?

Hallo lieve mensen mijn naam is Rambo en ik woon aan de Barmaheerd en krijg daar genoeg te eten en te drinken.
Alleen probleem is dat ik er geen genoeg van kan krijgen en mensen zeer interessant en aardig vind.
Daarom zit ik ook zeer regelmatig bij AH...

Lees verder via de flyer.

MIJN UITZICHT IN BEIJUM (92)


Waar is dit in Beijum?
Handje helpen, een der noordelijke heerden.

Ok, geen raadseltjes, to the point.

De Wilkemaheerd.

Een heerd in Beijum die zelden tot nooit in het nieuws is.

Geen nieuws is goed nieuws.

donderdag 23 mei 2019

KORREWEGBRUG VANNACHT AFGESLOTEN

Het is weer eens zover.
De korrewegbrug, toegangspoort van en naar Beijum is weer eens dicht ivm onderhoud 
Zie afbeelding
Morgenvroeg weer open....

ONDERTUSSEN IN DE HUNZE (135)Voor Europese Verkiezingen gaat een mens over benauwende en beperkende grenzen heen.
Groot denken. Niet zo naar binnen gekeerd en je terugtrekken in je kleingeestige denkwereld.

De wereld is één, allerhande scheidingen zijn gebaseerd op angst en onnodige beperkingen.

Dacht de Beijumblogger toen hij tegen een uur vanmiddag de wijkgrens overtrok richting de Europees georiënteerde wijk The Hunze. 

Hij ging daar zijn stem uitbrengen. Wessel Gansfortcollege.

Wie trof hij in het stemlokaal aan? Zie afbeelding boven. Rechts zit de internationaal georiënteerde Atsje Straatsma. Als reisleidster vloog ze heel Europa door.

Zie haar voormalige serie Beijumskap....naar Kent (United Kingdom).

Naast haar zit een mijnheer die jarenlang actief was bij de wijkkrant van De Hunze, u ziet hem hier agressief de camera op de Beijumblogger richten.

Ondergetekende voelde zich vanmiddag op en top Europeaan:

Voting in te European district of The Hunze.

Vote dans le quartier européen De Hunze.

Wahlen im Europaviertel Der Hunze.

Nait verkeerd. Stem uutbreng'n in De Hunze.
Update 22.45 uur, Kiescommissie meldt: Frans Timmermans heeft gewonnen in De Hunze.
Update 23:41 uur...PvdA 197; GL 154. Denk 0...Jezus redt 1. De rest zit er tussenin. Totaal 644 stemmen. Conclusie, De Hunze is een overwegend linkse wijk.

RUSTIGE VERKIEZINGEN IN BEIJUM...(matige opkomst)


Geen lange rijen in Beijum.

Mensen druppelden mondjesmaat naar binnen. 

In sommige stemlokalen vijf tot tien minuten helemaal niemand.

Europese Verkiezingen.


Tegen 13 uur vanmiddag fietste de Beijumblogger een rondje stemlokalen in de wijk.

Hij ging alleen niet langs de noordelijk gelegen stembureaus, die in het Trefpunt en de naastgelegen Tine Marcusschool.

Foto boven, toch even langs de bieb, het Forum. Voorgaand bericht was een beetje met een knipoog.

Ypemaheerd. Nee, het was er niet druk en dat was het ook nog niet geweest.
Er zat een vrolijk drietal achter de tafel, rechts zien we Beijumer Tonko Ufkes, actief bin'n de Grunninger Toal in Stad


Vattien percent, dacht de blogger dat hij zei, veertien procent opkomst tot dan. 

Nait best.

Foto linksboven, stemlokaal Sporthal Beijum. Op amper 100 meter van Forum.

Foto recht, Heerdstee


Links beneden, voor de rolstoelers en scootmobielers is een opwaarts en aflopend plankje neergelegd.

Gymzaal Toepemaheerd, vlakbij Winkelcentrum Beijum.

Rolstoelvriendelijkheid willen we, ook mensen met een beperking willen hun stem kunnen uitbrengen.
Kwestie van gelijkwaardigheid.

Afbeelding rechts, Het Palet, Froukemaheerd.

Over de opkomst, in Forum waren mensen van
onderzoekbureau Ipsos actief. 

Via nos.nl

De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement is tot nu toe gelijk aan de vorige stembusgang, vijf jaar geleden. Om 15.30 uur was 19 procent van de stemgerechtigden gaan stemmen, blijkt uit een indicatie van de opkomst van onderzoeksbureau Ipsos.
Update 18.55 uur; rondvraag....De SP was de grootste in Beijum. Maaarrrr...de PvdA lijkt terug te komen. Was de Brusselman-video wel zo'n goed idee? 

GA VANDAAG STEMMEN....EUROPA:...


Oproep voor de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement op donderdag 23 mei 2019

Stemlokaal bij u in de buurt
Groninger Forum Beijum Bibliotheek

Ypemaheerd 42

Staat op de stempas van de Beijumblogger. zie afbeelding rechts.
Dezelfde tekst staat ook op die van veel stemgerechtigde Beijumers.

Hij gaat zeker stemmen, maar niet in het Forum. Kwestie van woordassociatie, het woord Forum is een beetje besmet geraakt.

Voor de een prettig besmet, want die geweldige Baudet en zijn Forum. Halleluja.

Voor de ander roept het woord Forum associaties op met narcisme, met Eigen Volk eerst en met geen gevoel hebben voor Groningers.

Ga in elk geval stemmen mensen. Al dat gezeur en gekanker in dit rijke land.

Er zijn genoeg landen in de wereld waarin niks te kiezen valt.

Maar u mag vandaag!

Maak er een feestje van.