vrijdag 30 september 2011

STUDENTEN ZIJN WELKOM IN BEIJUM! (3)

Nieuw studentenhuis aan de Rensumaheerd
Het is de derde keer dat ik deze kop boven een blogbericht zet. De eerste keer was op 7 augustus 2010. De 2e keer op 28 januari 2011.
Waarom dan deze derde keer? Nou ja, mag het aub weer even, en ze houden zich gelukkig al weer een tijdje wijselijk koest, het kan natuurlijk niet zo zijn dat een paar geïsoleerde wijkayatholla's uit Beijum kan bepalen wat voor de hele gastvrije wijk Beijum zou moeten gelden. Beijum mag pak hem beet ongeveer 14, 15 % studenten herbergen. Maar dat zijn er be-dui-dend minder, hoeveel precies kan ik zo 1,2,3 niet achterhalen.
 Het geïsoleerde clubje uit Beijum bombardeerde een jaartje geleden de studenten zo ongeveer tot de nieuwe paria's in de wijk. Dit  ingegeven door een enkele clubgenoot die een studentenhuis in de straat zag verschijnen.
Een blamage voor de multiculturele wijk Beijum. Projecten als 'Welkom in de Buurt' en 'Plek voor Iedereen' verbleekten door deze discriminerende en intolerante opstelling. Want, Beijum zou meer dan genoeg studentenhuizen herbergen. Het blijft op en top zonde dat een miniscuul en zo langzamerhand uitgekotst groepje mensen in Beijum de wijk een slechte naam blijft bezorgen. Wanneer komen ze eindelijk tot inzicht?
Afgelopen woensdag stond in de Gezinsbode dat in de Rensumaheerd door de gemeente Groningen een vergunning is afgegeven voor het openen van een nieuw studentenpand.
Vanmorgen maakte ondergetekende er deze foto en belde aan. Een vriendelijke man deed open en stelde zich voor als de nieuwe eigenaar. Of de blogger binnen even een foto mocht maken? " Nee, doe maar niet, ik heb al genoeg reclame voor mijn studentenpand gehad en meer heb ik niet nodig." Best, maar is je pand al vol? "Op het ogenblik zitten er vier studentes in." Allemaal dames? "Ja, alle vier hadden geen zin in feestbeesterij in de stad en ze kozen voor rustig wonen in Beijum." Vier maar? "Ja, binnenkort is er plek voor een 5e student, maar dat ligt aan de gemeente Groningen." Ok, succes ermee. "Dank u."

Vier rustige meiden die in de stad studeren kozen voor een kamer in het rustige Beijum. Het pand waarin ze wonen ziet er goed onderhouden uit. Een studentenpand, gelegen aan een kinderspeelplaats midden in de Rensumaheerd. Door toedoen van de opstelling van een paar enkelingen die zich representatief voor Beijum wanen beginnen ze hier op achterstand.
Wat zal ik er verder van zeggen? Beste studentes, beleef aub de tijd van jullie leven in Beijum. Maak er wat van, en geniet van al het mooie dat Beijum, in grote lijnen, te bieden heeft.

BEIJUMSKAP (49)

Dit weekend is de Kunst aan huis route Beijum (1 en 2 oktober 2011 van 13–18 uur). Ook ik doe daar aan mee. Mijn werk met o.a. verschillende Beijumskaps is te bezichtigen bij Kunstkamer WiCla aan de Hiddemaheerd 95B.

Foto + tekst: Atsje Straatsma
http://www.atsjestraatsma.nl/

EEN BRADERIE IN DE ZOMERHERFST

klik groter
De zomer van 2011 verbaasde menig Nederlander in negatief opzicht, maar het is net of de herfst een goedmakertje in petto heeft gehad. Wat een bloody hot herfstweertje op de grens van september en oktober! De organisatoren van de braderie op Plein West zullen niet rouwig zijn om het feit dat de hemel stralend blauw is en de zon uitbundig schijnt. Om een uur of drie vanmiddag mocht je het gerust druk noemen op het plein, wat wil je ook, als het had geslagregend en gewaaid was de aanloop een stuk minder geweest. Ondergetekende maakte even een video zodat u even de sfeer kunt proeven. Nog beter is om gewoon nog even die kant op te gaan.  En tja, de muziek bij de video? Eigenlijk had ik deze week een druilerige herfstige wijk Beijum willen filmen met zijn muziek erbij. Maar het is de hele week verre van bluesweer geweest. Bluesmuziek in een stralend zonnetje, kan dat? Moeten de omstandigheden dan niet wat treuriger zijn? Maar goed, ik wil nog even een ode aan de overleden meester van de Nederlandse bluesmuziek brengen. Daarom toch even bij de beelden van een zonnige braderie in Beijum The windows of my eyes van Harry Muskee. (De muziek start op het moment dat de video 10 seconden loop)

KUNST AAN HUIS IN BEIJUM 2011

Deelnemerslijst, klik groter
(Ingezonden)
In de groenste wijk van Groningen waar tal van kunstenaars wonen bundelen Pand49 en Kunstkamer WiCla hun krachten . Dit resulteert voor het 2e jaar in een zeer gevarieerde Kunst-aan-Huis route in Beijum en rand Hunze..Op 1 en 2 oktober van 13-18 uur tonen 24 kunstenaars uit verschillende disciplines hun werk, zoals schilderijen, zijdekunst, foto’s, sieraden, beelden, glasobjecten, aquarellen en keramische vormgeving. Dit alles is te zien bij de kunstenaars aan huis en op locatie. Bij Kunstkamer WiCla en Pand 49 zijn gratis folders verkrijgbaar waarin een wandelroute is opgenomen die leidt langs de 16 adressen waar werken te zien zijn van alle 24 kunstenaars. Zo exposeren onder het thema “Variaties” 4 Beijumer kunstenaars heel divers werk in Kunstkamer WiCla.
Wil
Coby
Pand49 (Ypemaheerd 49) vormt het startpunt van deze kunstroute met een overzichtstentoonstelling waardoor u een indruk kunt krijgen van de kunst die u tijdens deze Kunst-aan-Huis route kunt zien. Deelnemers aan de Kunst-aan-Huis route zijn o.a. Koosje Zijlstra (aquarellen), Mirjam Wulfse (sieraden), Atje Straatsma (fotografie), Muk (houtsneden), Clary Bezemer (zijdekunst), Hans van Benten (schilderijen), George Hemeler (glasobjecten).
U bent van harte welkom!

EEN KINDERLOKKER IN BEIJUM?

Een brief die door de directie van de Beijumkorf meegegeven is naar huis:
Geachte ouders en verzorgers,
We hebben signalen opgevangen dat er een man rondfietst in de wijk die kinderen vragen om met hem mee te gaan. De politie is inmiddels gewaarschuwd en neemt het hoog op. Tevens is de wijkagent ingeschakeld.
We willen u hiermee op de hoogte stellen zodat u alert bent en het er met uw kind (eren) over kunt hebben hoe je in zo'n situatie het beste kunt reageren.
Met vriendelijke groet,
Marga Hesseling
Directeur Beijumkorf
Deze brief staat origineel op 112groningen
Daar staat ook dit op: Er is weer een kinderlokker actief in Beijum. Kinderen en ouders kregen een brief thuis gestuurd. Ook al eerder was het gebeurt. Wees voorzichtig.
Het gaat om de omgeving Scheltemaheerd/ Jaltadaheerd. Ziet u een rare man of denkt u dat iemand zich vreemd ophoud bel dan 09008844

donderdag 29 september 2011

NU AL VUURWERK?

Gisteravond zag ik vuurpijlen die de lucht in waren geschoten. Vanmiddag knalde het in de Wibenaheerd. En rond de Aldi bij Plein Oost zag ik vanmiddag vuurwerkresten liggen. Hoogzomerse temperaturen en dan oud- en nieuwvuurwerk.
Hebben meer Beijumers hier last van? Beijumnieuws@online.nl

Update 22:17 uur: Ja, meer Beijumers hebben last van vuurwerk. Ik kreeg mails uit de Godeken-, Wibena-, Holmster- en de Bunnemaheerd over vuurwekoverlast in september(!).
En een lezeres uit de Framaheerd mailde vanavond dit:

Ook op de Framaheerd was het begin van de avond foute boel. De 'daders' zijn 3 jongens van ongeveer 14 jaar. Ze hebben ook een autoruit hier in de straat ingegooid. Wij hebben de politie gewaarschuwd. Ze zijn inderdaad al de hele week bezig maar blijkbaar blijft het niet bij alleen vuurwerk. Mijn dochter durft niet eens meer naar bed, zo hard zijn de knallen. Graag mijn bericht anoniem plaatsten maar misschien is dit wel een item voor de site en kunnen we met z'n allen alert zijn om deze rotjongens in de kraag te grijpen.

OVER DE CURSUS GRUNNINGER TOAL

WOAROM GOIN VEENKOLONIOALS?

Dit bericht op http://www.dvhn.nl/ van eergisteren trok als geboren Grunninger m'n aandacht:
Een introductiecursus Grunneger toal wordt in oktober en november gegeven in het gebouw van de Groninger Archieven in Groningen. Het gaat om vier lessen op dinsdagavonden. Aan de orde komen spreken en verstaan van het Gronings, de Groninger literatuur, spelling en grammatica en de mentaliteit van de Groningers. De cursisten moeten het Gronings redelijk kunnen verstaan. Er is plaats voor maximaal 25 deelnemers. De eerste les heeft plaats op 4 oktober van 19.00 tot 21.00 uur. De cursus kost 40 euro.
Bij voldoende belangstelling komt er een langere vervolgcursus Gronings spreken en schrijven.
Aanmelden kan via cursusgronings@gmail.com  of 0595-425373.

Ik kom zelf uit de Kanaalstreek en ben als kind opgevoed door ouders die de gewone Nederlandse taal amper meester waren. Het 'hollands proat'n' ging ze moeilijk af en het Veenkoloniaals zit er daarom diep bij me in. Dat brengt me op de volgende vraag: gaat die cursus Grunnings uit van één soort 'verheven' Gronings, een soort van algemene deler-Gronings? Want er zit toch redelijk wat verschil in het Grunnings, en hoe dat kriskras in de provincie wordt gepraat. In de Kanaalstreek zeggen ze tegen het woord huis huus, en vijftien kilometer verderop in Sellingen hebben ze het weer over hoes. Stadjers praten weer heel anders dan Knoalsters, en wat te denken van het Hoge lands? Ik legde deze vraag voor aan mevrouw Werkman, coördinator van de cursus Grunnings veur beginners. Wie bepaalt wat het échte Grunnings is? Mevrouw Werkman: "Het is niet te doen om alle specifieke soorten Grunnings in de cursus te gebruiken, we hebben gekozen voor het algemeen gebruikte Grunnings." Ja, dat kan wel, maar wie bepaalt dat dan? Hoe is dat gegaan? "Het Grunnings wat we gaan doceren is het Hoge Lands. Dat is het grootste gebied in de provincie waar één soort Grunnings wordt gesproken, zeg maar dat daar het Algemeen Beschaafd Grunnings wordt gesproken. De bijbel is ook in het Grunnings vertaald en ook daarvoor is voor het Hoge Lands gekozen."

Nou denk ik niet dat er zo snel een taalstrijd in de provincie Groningen zal ontbranden, daarvoor zijn we veel te gemoedelijk en te vreedzaam aangelegd. Maar het steekt me wel een beetje dat het Hoge Lands is uitverkoren tot hét Grunnings in de provincie. Wat is er mis met het Veenkoloniaals, is dat minderwaardig? Mevrouw Werkman stelt me gedeeltelijk gerust:" In de cursus die in de stad wordt gehouden komen o.a. de grammatica, de spelling en de literatuur aan bod. Er zal Grunnings worden gepraat, en de mentaliteit van de Grunningers komt ook aan bod. Als het een succes wordt gaan we later de provincie in om het specifieke Grunnings te doceren." 

Altied mooi dat het Grunnings gepromoot gaat worden. Persoonlijk vind ik de woorden 'navvelsoezen', 'schietindeboksem' en (oal) 'plaaze' prachtige Grunninger creaties. Als vroeger in de Kanaalstreek iemand een pilsje voor zichzelf aan de bar bestelde had hij kans dat hij van andere kroegbezoekers te horen kreeg: "Hé, heb'n wie 'n hoalt'n bek ofzo"? Aan de lezers om dit te vertalen, Beijumnieuws@online.nl

Op http://www.dideldom.com/ staan o.a. Grunninger moppen. Kijk hier.
Om aan te tonen dat er verschil in het Grunnings zit schrijf ik een mopje over en zet het Knoalsters, naar eigen inzicht, erbij:
In verwachten
Gittje stapt ien overvolle bus ien stad. Gittje vragt an n jongkirrel, mag ik wel op dien plek zitten? Ik bin in verwachten. Jongkirrel: "Nog naait zo lang den zeker? Ik zai der nog niks van". Gittje: " Nog mor n uur, mor ik bin der nog bekof van."
Op Knoal zou hetzelfde mopje dan zo gaan:
In verwachting (Knoalsters)
Gittje stapt in'n overvolle bus in de stad in. Gittje vroogt aan,n jongkerel: "Mag ik wel op dien plekke zitt'n? Ik ben in verwachting."
Jongkerel: " Nog noit zo laank den zeker? Ik zug der nog niks van."
Gittje:" Nog mor 'n uur, mor ik ben der nog bekof van."
Voorwaar, geen grote verschillen. Mag ik daarom een lans breken veur het knoalsters? Het Veenkolonioalse? Heul mooi, dat Hoge Laands, mor is het Knoalsters doarom loager in rangorde? Is dat soms minder beschoafd Grunnings?

BEIJUM GOES HISTORY

Deze mail kreeg ik net binnen van uitgever Jaap van Leeuwen. U weet mischien wel, Leander/ Boek Beijum.
En de winnaar van de titelwedstrijd voor het Beijumboek is…Beijum goes history!
Direct maar even de telefoon gepakt, een primeurtje is altijd leuk. Wat nou Jaap, een nieuwe naam? "Nee hoor, dat is een grapje." Hoe kan dat zo, heb je een bijna-oktoberzonnesteek opgelopen? "Nee dat valt mee, zie het maar als een 1-aprilgrap." Verder alles goed Jaap? "Ja hoor, er gebeuren wel eens rare dingen in m'n hoofd, dit is er een uitvloeisel van. Trouwens, we moeten binnenkort even om de tafel om de hoofdstukindeling te bespreken."
Ondertussen wordt er nog steeds hard gewerkt aan Hét Beijumer Boek: Boeren, Burgers, Beijumers.

EEN HINDERLIJKE GLASBAK


Klik groter

Klik groter
De olifantenpaadjes die lezer Rene op heeft gestuurd, zie voorgaand blogbericht, maakten me zo nieuwsgierig dat ik vanmiddag direct op zoek ging naar meer. 

Op de foto linksboven, hoek parkeerplaats Winkelcentrum Beijum met de wijkring, lijkt een olifantenpad in wording te ontstaan, klik de foto groter. Een jaar geleden lag hier nog een favouriete olifantenpad voor veel Beijumers maar die is door de gemeente eigenhandig de nek om gedraaid. Sinds het hekje langs de scheiding parkeerplaats met het fietspad is geplaatst heeft het geen zin meer om hier langs te fietsen. Jammer, het was een prachtig olifantenlaantje. Mischien kan het in ere worden hersteld, nu fietsen veel Beijumers na een bezoekje aan het winkelcentrum afgelegd te hebben gewoon over de parkeerplaats richting fietspaden ter hoogte van de bocht in de wijkring. Chaos is vaak troef op de parkeerplaats, fietsers, wandelaars en automobilisten krioelen nu door elkaar heen. Gemeente, geef ons aub ons olifantenpaadje terug en haal een stuk van dat hek af!

Nadat de foto linksboven genomen was ontmoette ik columnist Harm Vorsteveld van Lijn6 midden in de Barmaheerd. Of hij met zijn rolstoel ook wel eens een olifantenpad maakte? Jawel, dat doet Harm wel eens, zei hij. Maar over paden gesproken, hij had een ander probleem die hij wilde laten zien, en of ik maar even mee wilde komen. Zo gezegd, zo gedaan. Even ter zijde, wellicht mag ik een keer een scootmobiel of rolstoel van iemand lenen om een Beijum-wheely-rijder te maken? Beijumnieuws@online.nl

Harm liet een knelpunt voor rolstoelers zien bij de glasbak aan de Emingaheerd, ter hoogte van de Heerdstee. En naar eigen zeggen heeft hij er niet alleen last van, ook moeders met kinderwagens en lopende kinderen hebben er hinder van, aldus Harm. Glas op de grond. Op de foto rechtsonder is te zien dat de glasbak best een stukje richting speelplein Heerdstee zou kunnen opschuiven.

Het moet gezegd, de directe omgeving van de glasbak heeft er wel eens beroerder uitgezien, maar ook nu lag het bezaaid met fijne stukjes glas. Op de foto rechtsboven is het niet goed te zien, maar ook daar lag/ligt glas, waar Harm doorheen zou moeten rijden als hij zijn weg langs de wijkring zou willen vervolgen. En het gedeelte tussen de bak en het afritje is al zo smal, zodat na verplaatsing van de glasbak er meer ruimte komt  om  er met een scootmobiel of rolstoel veilig langs te kunnen rijden.

Harm heeft in verband met zijn laag zittende positie uiteraard veel oog voor detail, dit knelpunt was mij nog nooit opgevallen. Als er gras om de glasbak had heengegroeid had Harm een olifantenpaadje kunnen maken, maar dat zit er nu niet in. Beste Milieudienst, kunnen jullie de glasbak bij de Heerdstee anderhalf meter naar achteren schuiven?

OOK OLIFANTENPAADJES IN BEIJUM

Lezer Rene Wubbolts stuurde onderstaand bericht op over het fenomeen olifantenpaadjes. Hij stuurde ook de foto's mee:                                                                                  
   Iedereen doet het: een stukje afsnijden om tijd te winnen, een kortere weg te nemen of gewoon om eigenwijs te zijn. Zo ontstaan zogeheten olifantenpaadjes (desire lines). Wat planologen of stedenbouwkundigen ook proberen, het fenomeen is niet uit te roeien. Jan-Dirk van der Burg deed onderzoek en schreef er een boek over. Gelijk vroeg ik me af: zijn dit soort paadjes ook te vinden in Beijum? Jawel hoor! Tijdens een avondwandeling heb ik er een paar op de foto gezet. Zie het resultaat. Meer weten? Filmpje: http://vimeo.com/25058185
René Wubbolts

Een zoektocht op Google bracht me bij dit bericht:
Olifantenpaadjes zijn paadjes die niet gebruikt worden omdat ze er zijn, maar die er zijn omdat ze gebruikt worden: Ze ontstaan doordat mensen de route die de planoloog voor ze bedacht heeft afsnijden, zoals olifanten in de wildernis hun eigen route kiezen, en het pad ze in hun kielzog volgt. We doen het niet eens om tijdwinst te boeken, doceerde ´t Hart – de kortere weg kost soms zelf juist meer tijd, vanwege hobbels of het mulle zand – maar omdat ons onbewuste ons, zodra we een bocht in het oog krijgen, vertelt: Dat kan korter! Afsnijden! Nu!  Lees hier.
De foto's zijn groter te klikken. Ook een olifantenpad gesignaleerd?
Beijumnieuws@online.nl

woensdag 28 september 2011

STUUR EEN FOTO VAN JE POES OP

Het wemelt in Beijum van de poezen. Daar zit vast wel een beauty bij. Of een lief poesje, een eigenaardige, een brutaaltje, of een..., vul maar in. Misschien uw poes? Hoogenberg speciaalzaak heeft i.s.m. Lijn6 een wedstrijd uitgeschreven. U kunt een afbeelding van uw poes opsturen naar poezen@lijn6.com, zie de flyer. Voor meer informatie kijk hier op Lijn6. Uw poes kan als mogelijke beloning een tijdje op kosten van Hoogenberg eten.

KIJK OP DE WIJK (31)

Wat een zonovergoten dag was en is het vandaag. Ik hoef het u niet te vertellen, kijk maar naar buiten of trek de tuin- of voordeur open. Welkom in de herfstzomer van 2011.
Op Plein West kwam ik vanmiddag een werkelijk schitterend exemplaar tegen voor de serie Kijk op de Wijk. Ik heb het over de mevrouw, maar het geldt ook voor degene die ze aan het uitlaten was. Ja, het is al weer even geleden, en volgens mij beleven we aflevering 31, maar ik laat me graag corrigeren. Volgens mij, als ik het goed versta en beluister en bekijk daarvoor de video, heet ze Rika en ze heeft al vele jaren een papagaai. Het beestje kan wel tachtig jaar worden en waarschijnlijk gaat ie Rika overleven. Ja, ze wilde wel op de film en video, en ze wilde ook wel even haar zegje doen over de wijk waar ze voor de 2e keer in is gaan wonen.
Beijum heeft alles. Je kunt er met een papagaai over straat lopen, en je laat en passant je kat of poes ook nog even uit. Kijk even mee.

BEIJUMERS, KOOP KINDERPOSTZEGELS!

Klik de foto groter
Vanmiddag omstreeks het middaguur verlieten veel basisschoolleerlingen hun school met een pakketje kinderpostzegels onder de arm. Op het ogenblik zwerven ze reeds door de wijk. Het is weer zover, de jaarlijkse Kinderpostzegelactie is begonnen.

Zoveel mogelijk kinderpostzegels verkopen. Meer dan je buurjongen. Of het nu regent of niet. Dat proberen ruim 200.000 kinderen uit groep 7 en 8 elk najaar weer. En dat al generaties lang. De Kinderpostzegelactie bestaat sinds 1948 en is uitgegroeid tot een begrip in Nederland. Ruim zeventig procent van de scholen doet mee. Meestal komen er zo'n 2,5 miljoen bestellingen binnen die in zes weken door Stichting Kinderpostzegels Nederland worden verwerkt. In november gaan de kinderen weer op pad om de bestellingen op het juiste adres af te leveren.
Lees hier verder.
Op de net genomen foto is te zien dat twee scholieren hun eerste 'omzet' binnenhalen.

NEE, IS ONZE ROTONDE ECHT KLAAR?

Wat heeft het lang geduurd. En, is het nu echt zover? Of wordt er binnenkort weer een gat gegraven? Moeten er weer kabels om de een of andere reden omgelegd worden? Of is na 750 jaar werkzaamheden onze enige rotonde aan de Wibenaheerd echt een keer helemaal af? Nou, niet zo overdrijven blogger, het heeft dan wel wat lang geduurd, maar het duurde totaal maar vijftien maanden. Uw blogger plakte de afgelopen jaar gemaakte videobeelden over de voortgang van de rotonde kriskras aan elkaar, het resultaat kunt u nu bewonderen. De muziek is van Traffic, ze spelen het lied Paper Sun. Het is een beetje een magische wijk waar we in wonen, in het Groene Hart van Beijum hebben we een Groene Zon, en aan de Wibenaheerd hebben we een 'leeg gat.' Vond ook Martin Bril: Martin Bril was een rotondehater. Hij noemde de rotonde 'een van de grootste raadsels van de openbare ruimte'. Het is inderdaad een irritant ding voor de automobilist, die almaar rondjes moet draaien voordat hij een weggemoffeld woonerf in Lelystad bereikt.

Maar daar gaat het nu niet om. Het gaat om het oog van de rotonde. Dat gat. Die lege plek in het midden. En wat je ermee moet.
Het oog van de rotonde kan zich nauwelijks nuttig maken. Je kunt er niet komen zonder het gevaar overreden te worden. En als je er bent, is er niks te doen. Je kunt er niet parkeren. Je kunt er ook geen snackbar op zetten, of een oliebollenkraam.
Het zijn gewoon lege gaten in het landschap, en met lege gaten weten we in Nederland geen raad. Iets wat geen nut heeft tot iets nuttigs maken - dat is altijd lastig. Lees verder op de site van de Volkskrant.
Maar goed, het lijkt erop alsof ons lege gat ein-de-lijk klaar is. Gek dat de gemeente Groningen geen brief heeft rondgestuurd aan de omwonenden waarin staat dat de werkzaamheden voltooid zijn. Nu weet je het maar nooit, het kan zo maar weer opengebroken worden.

 

dinsdag 27 september 2011

DE BEIJUMKORF BESTAAT DERTIG JAAR

(Ingezonden)

O.B.S. De Beijumkorf bestaat 30 jaar!
Obs de Beijumkorf, locatie Jaltadaheerd
Op 4 oktober aanstaande is het 30 jaar geleden dat Openbare Basisschool De Beijumkorf in Beijum officieel werd geopend, evenals het daarin gevestigde buurtcentrum. En daar wordt niet onopgemerkt aan voorbij gegaan! Van maandag 26 september tot en met vrijdag 7 oktober is het - op zowel de hoofdlocatie De Honingraat aan de Jaltadaheerd, als locatie De Zwerm aan de Fultsemaheerd - twee weken langs feest met als thema de Middeleeuwen.

In deze veertien dagen worden de scholen langzaam aan veranderd in Slot Beijumkorf met jonkvrouwen, ridders en een heuse kasteelpoort!
Op maandag 26 september geeft een Heraut het ‘startschot’ voor de festiviteiten. De kinderen helpen mee de scholen om te toveren tot Slot Beijumkorf door tijdens de handvaardigheidslessen onder andere wapenvlaggen , munten, amuletten, bekers, kroezen, ridderhelmen en jonkvrouwenhoeden te maken.

Het hoogtepunt van alle festiviteiten vindt plaats op woensdag 5 oktober. Op deze dag veranderen de schoolpleinen in een Middeleeuwse tafereel waar ’s ochtends de Middeleeuwse spelen worden gehouden. Alle kinderen worden verkleed op school verwacht. Ook de leerkrachten en de ouderraad lopen allemaal rond in Middeleeuws kostuum. Deze sportieve prestatie wordt afgesloten met een smakelijke beloning: een Middeleeuwse maaltijd. De kinderen gaan aan lange tafels en mogen deze dag met hun handen eten, er komt geen bestek aan te pas! Op het menu staan onder andere brood, kippenvleugeltjes, krieltjes en fruit.

De volgende dag, donderdag 6 oktober, worden de kinderen in hun Middeleeuwse kledij vereeuwigd door een fotograaf. Een mooie herinnering voor de kinderen aan dit zesde lustrum. Die middag zijn er verschillende optredens van leerkrachten en ondersteunend personeel. Normaal gesproken doen de kinderen dat elke donderdag, maar nu is het een keertje andersom.

Het Middeleeuwse feest wordt vrijdag 7 oktober afgesloten met een film passend bij het thema. ’s Avonds is er op de hoofdlocatie nog een groot feest voor ouders en genodigden waar met het optreden van een live band weer een sprong in de tijd wordt gemaakt … het is dán weer gewoon 2011.

UIT DE OUDE DOOS (87)


We blijven nog steeds boven Beijum zweven, en het is nog steeds 1982. Ik begrijp van lezers dat de luchtfoto's nog niet vervelen en daarom er dit keer maar tegelijk twee tegen aan gegooid. Wat zou je je ook vervelen met deze foto's, je kunt dit keer gedetailleerd kijken hoe bijna 30 jaar geleden dit gedeelte van Beijum, noordoostelijk van de Kleihorn, erbij lag. Prachtige plaatjes, al zeg ik het zelf.

EEN NIEUWE KAPPER NAAST DE KAPPER

Rechts salon de Boer, links de nieuwe zaak.
Vanmiddag belde een lezeres: "Je moet even op Plein West gaan kijken, volgens mij komt daar een kappersoorlog." Vertel. "Nou, in dat pand waar de zonnestudio zat komt een kapperszaak waar je je kunt laten knippen voor een tientje. Die nieuwe kapperszaak komt vlak naast de salon van Gerrie de Boer."
Toch maar even kijken om de nieuwsgierigheid te bevredigen. En ja, verhip, op ongeveer zevenenhalf meter afstand van salon Gerrie de Boer staat op het raam van het genoemde pand: De voordeelkapper, knippen voor een tientje. (klik de foto om het zelf te kunnen lezen)
Kapper Gerrie de Boer was druk met een klant bezig maar stond ondergetekende wel even te woord: "Het deert me niet, het lijkt me geen concurrent voor míjn zaak." Is dat echt zo? Zo dichtbij en zo'n stuk goedkoper. "Helemaal blij ben ik er niet mee maar ik weet dat mijn kapperszaak veel meer kwaliteit te bieden heeft. Hier werkt goed opgeleid personeel, er wordt bijscholing gegeven, cursussen etc. Wat jammer is dat zo'n zaak het kappersvak naar beneden haalt, en ook ondermijnen ze de kappersbranche."
Kapper de Boer gaat van z'n eigen kracht uit en relativeert de komst van z'n nieuwe buurman, in elk geval komt hij zo over. "Je hebt dit ook in de levensmiddelenbranche, je hebt Albert Heijn en de Aldi en de Lidl, mensen hebben wat te kiezen."
Maar vind je het echt niet vervelend? Met een dikke grijns:" Ik hoop dat hij (de nieuwe buurmankapper;JF) er goed van kan leven, net als dat ik er goed van kan leven."

'N LOOPRONDJE LANGS DE NIEUWE VIJVER

Het opknappen van de Groene Long, in de volksmond het Groene Hart genoemd, is een maand of wat geleden begonnen bij de vijver tussen de Boelema- en Fultsemaheerd. Er is een lange vlonder aangelegd waarop je kunt lopen of zitten, en ook zijn twee eilandjes in het water gecreëerd. Verder zijn er bomen gekapt wat maakt dat het uitzicht vanuit genoemde heerden is verbeterd. Tenminste, je kunt er vanuit je raam verder wegkijken. Voor degenen die van veel groen hielden is het een achteruitgang. Hoe ziet het er nu uit? Ondergetekende liep een dag of tien geleden met z'n camera in de aanslag een rondje langs de vijver. Loop even mee. De muziek? 'Tie a yellow ribbon round the old oak tree' van de groep Dawn.

WAT EEN GEZELLIGE VOORDEUR


Klik groter
Bovenstaande kop is een beetje cynisch en ironisch bedoeld. Ik zou zelf liever niet zo'n voordeur willen hebben. Anderzijds heeft het toch ook wel iets gezelligs, het brengt een beetje leven in de brouwerij. De foto maakte ik ergens midden in de wijk, ik zal geen heerd noemen omdat de bewoners vast en zeker geen pottenkijkers voor de deur willen hebben. Ik ken mensen die een arm of been in het gips hebben gehad waar uitbundig op werd geschreven en getekend. Daar moest alleen de onfortuinlijke geblesseerde een tijdje mee rondlopen, het was tijdelijk en allemaal opbeurend bedoeld. De staat van deze deur is minder tijdelijk en het komt niet echt opbeurend over. En wat waarschijnlijk ook scheelt, er is niet één bewoner die er dagelijks door moet maar het zijn er minstens vijf. Te zien aan de deurbellen. Ik weet eerlijk gezegd niet of er studenten wonen. Maar mijn vooroordeel gaat wel een beetje die kant op. Het zou veel goed maken, studenten moeten kratten bier in de hal hebben staan, een keuken waar een afwas van tien dagen staat en er moet wekelijks gefuifd worden. Hoe ging dat studentengrapje ook nog maar? 's Avonds wordt een muntstuk opgegooid om te kijken hoe het avondprogramma er uit komt te zien. Kop is naar de bioscoop, munt naar de kroeg, en als ie op z'n zij viel zou er gestudeerd gaan worden.

maandag 26 september 2011

STILTECENTRUM DE BRON IN GEBRUIK

Ondergetekende kon afgelopen vrijdagavond niet bij de ceremoniele opening van het Stiltecentrum in PKN- De Bron aanwezig zijn. Wel was er een aanwezige die zo aardig was om een verslagje te sturen. De foto is van http://www.pkndebron.nl/ geplukt. De opening is al weer oud nieuws, maar bedenk dat u er elke vrijdagavond welkom bent.
Op de opening was het druk! Na het welkom kreeg Jannie Visscher een bos bloemen omdat zij, zoals werd aangegeven, de koningin van Beijum is. Bijna altijd als er in Beijum iets te doen valt is zij aanwezig. Ze wilde daar zelf niet van horen als vertegenwoordigster van de gemeente, maar de boodschap werd door de aanwezigen warm ontvangen. Jannie verrichtte de opening zeker niet plichtmatig, ze sprak na afloop met diverse mensen en maakte aan het eind, net als veel anderen, in stilte gebruik van het centrum. Na Jannie Visscher sprak Janny de Waard namens het bestuur van de kerk van de hele gemeente Groningen een intentie uit. Daarna deed vrijwilligster Rita Arkema dat met een dubbel gevoel, zoals ze zei, van mooi dat zoiets er is, maar je hoopt niet voor mensen dat ze dit vanwege een rampzalig voorval moeten gebruiken. Heel treffend verwoord, al kun je natuurlijk ook een kaars aansteken omdat je ergens blij mee bent. Na haar spraken nog meer mensen in het openbaar een intentie of wens uit, maar de meeste mensen deden dat toch tijdens het drankje na afloop, in alle stilte. Voor de borrel werden echter eerst nog alle vrijwilligers die in het centrum, de icoon hebben gemaakt of de kerkzaal hebben opgeknapt of die vrijwilliger worden om het centrum te bemensen, in het zonnetje gezet. Dankzij hun gratis inspanning heeft De Bron veel meer kunnen realiseren dan was begroot

"HET WAS GEZELLIG DRUK"


The Flames in actie
 Een lezeres stuurde deze foto's en schreef erbij:
Ik vondt het zondag gezellig druk, het was een zeer geslaagde dag mede ook door het mooie weer.
Buiten stonden een luchtkussen voor de kleintjes, een rodeostier en een stormbaan.Je kon er een  tatoo laten zetten, er werd voorgelezen voor de kleintjes, binnen was ook klimwand en heel erg veel informatieve kraampjes die betrokken zijn in onze wijk, o.a CJG, de Zijlen, Mix en Match kleding, en deze laatste hield ook een modeshow.
Je kon er henna zetten (foto) en kinderen konden creatief bezig.
Op het podia speelden bands rapacts dansacts. Op de foto The Flames, ze doen al 30 jaar Dansmarieke en showdans in Beijum, die werd eerst gegeven door Hillyen  nu door haar dochter Chantal. Dochtertje Charomy (5) danst al op hoog nivo mee.
Het was zeer geslaagd en alles werdt gepresenteerd door Sandy Goeree.
Tot zover de berichtgeving over Kleurijk Bruisend Beijum.

PAND49-ers KLAAR VOOR DE START

(Ingezonden)
Om 12.00 uur zaten de dames en heren van Pand49 klaar voor de ontvangst van wat 's avonds bleek een groot en enthousiast publiek.

CJG OP KLEURRIJK BRUISEND BEIJUM

Nesta en Demian blazen balonnen vol
Een bezoekster stuurde twee foto's op van Kleurrijk Bruisend Beijum, deze worden in de loop van de dag op Beijumnieuws geplaatst. Tevens kwam een foto + tekst(je) van Pand49 binnen, ook dat houdt u nog te goed. Vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin Beijum werden deze twee foto's opgestuurd. (klik de rechter en linker foto groter)
Er stond bij:
Ouders en kinderen showen kleding van de inbreng/ruilwinkel Mix & Match.
Nesta en Damian helpen mee.
Centrum voor Jeugd en Gezin

MAANDAGOCHTEND (85)

Het was een verfrissend weekendje weg dames en heren. Altijd goed voor de persoonlijke accu, u kent dat wellicht wel, opladen en leegdruppelen, en dan maar even bijtanken. De waddeneilanden zijn prachtige pareltjes om een weekendje heen te gaan, daar lukt dat opladen meestal wel. Afgelopen weekend leek het alsof de afgelopen herfst was afgelopen en de zomer op punt van beginnen stond. Maar goed, back in town, in Beijum. Even googelen op de andere enige wijknieuwswebsite van Beijum (pardon Wibenaheerd Online, ik wil je niet passeren, maar toch), te weten Lijn6, en ik zag dat het een rustig weekend in Beijum is geweest. Wel, en dat is vervelend, heeft de eerste overval op het Heeerdenpad na de officiële zomer al weer plaatsgevonden. Dit verscheen afgelopen vrijdag op http://www.oogtv.nl/ : Een 18-jarige jongen uit Ten Boer en een 29-jarige vrouw zijn donderdagavond laat overvallen aan de Hunzeboord en het Heerdenpad. In beide gevallen werden de slachtoffers van hun fiets getrokken en met een wapen bedreigd. De 18-jarige jongen werd beroofd, maar de vrouw verzette zich zo hevig dat de overvallers er zonder buit vandoor gingen. De eerste overval vond plaats rond half twaalf, de tweede tegen middernacht. Mogelijk gaat het om dezelfde daders. De politie is op zoek naar getuigen.Het is geen onderwerp waar je je gelijk op hoort te halen, daarvoor is het te triest, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat het weghalen van struiken en het versterken van de lichten in lantaarnpalen langs het fietspad er voor gaat zorgen dat zoiets niet meer gebeurt. Het zal hoogstens een 'gevoel van veiligheid' op kunnen leveren, een beetje overvaller laat zich hierdoor- helaas- niet afschrikken.


Maar goed, het is maandagochtend. Vanochtend zag ik deze code op het trottoir langs de Emingaheerd, in de buurt van de Heerdstee. Dezelfde code heb ik ook op andere plekken in de wijk gesignaleerd. Wat het betekend? Geen idee. Zal er wat mee gecommuniceerd worden? Mijn fantasiehormonen beginnen op te spelen en fantasieën, of zal het toch waar zijn, over UFO's en buitenaardse wezens beginnen zich in m'n brein te vormen.
Tja, ik denk hoofdzakelijk dat dit soort graffiti-uitingen een roep om aandacht zijn. En eigenlijk moet ik dat niet belonen, of ik moet de dader(s) aanbieden om hem een keer lekker over z'n bol te aaien, z'n voeten te masseren en hem in de oren fluisteren dat het een lieve jongen is (als het geen meid is..). En zeggen dat hij of zij zoiets niet nodig heeft om te doen.
Het wordt me al te psychologisch om nu uit te wijden over de Heerdenpadverziekers, die waarschijnlijk ook om aandacht(en geld) verlegen zitten. Nee, knuffelen en pamperen helpt hier niet, en in de lange lat en strenge straffen geloof ik niet. We moeten er mee leren leven.
Genoeg gefilosofeerd zo. Een nieuwe week is begonnen, en als ik de weersverwachting moet geloven wordt het een daverende zomerse week in de eerste week van de herst.
Heb een beetje echte aandacht voor elkaar. En, wat betekent die code nou?

zondag 25 september 2011

KLEURRIJK BRUISEND BEIJUM 2011

klik groter
Er waren twee lezers die foto's van Kleurrijk Bruisend Beijum stuurden maar die waren dusdanig slecht van kwaliteit, te donker, dat ze niet goed voor publicatie zijn. Pardon, maar blijf gerust sturen.
Daarom maar even leentjebuur gespeeld bij http://www.lijn6.com/. Er werden vier foto's opgestuurd waarvan er drie groot worden gepubliceerd omdat de opmaak van het blogbericht tijdelijk kuren vertoond. Het verhaal achter KBB is me nog niet bekend dus u moet het eerst met de foto's doen. In elk geval was er ook iets op Plein Oost, er waren clowns, er was muziek en je kon er eten. Morgen rond het middaguur pakt Lijn 6 uit met foto's en video's over KBB.

HUISHOUDELIJKE MEDEDELING

Beste lezers, even vanaf een werkelijk zonovergoten Schiermonnikoog en even met de laptop: ik zie dat twee geprogrammeerde berichten vandaag niet online zijn gegaan. Geen nood, vanavond om een uur of negen verschijnt er weer een blogbericht op Beijumnieuws.
Fotootje van Kleurrijk Bruisend Beijum - in de Sporthal?- is welkom.

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (97)

Bijvlieg op strobloem. Het is niet verrassend dat er op De Wiershoeck ook strobloemen staan, want deze bloemen zijn niet alleen geschikt als snijbloem maar kunnen ook heel goed worden gedroogd. Strobloemen zijn er uiteraard ook in verschillende soorten. De officiële naam is Helicryse, deze naam is afgeleid van de Griekse woorden helios (zon) en chrysos (goud). Dit is dan bij uitstek van toepassing op de Helichrysum italicum, een gele strobloem die ook wel kerrieplant wordt genoemd.

De strobloem op de foto is echter een Helichrysum bracteatum monstrosum, een bloem die in verschillende kleuren mooi staat te zijn. De bloemen behouden hun heldere kleur, ook als ze worden gedroogd. Ze zijn min of meer “onsterfelijk”. In het Frans wordt de strobloem daarom “immortelle” genoemd. In Nederland noemen we de plant strobloem omdat de bloemen langzaam verdrogen en vaak een onmisbaar onderdeel van droogboeketten zijn.
Niet alleen strobloemen zijn er in soorten, bijvliegen ook. Ze lijken niet allemaal als twee druppels water op elkaar, maar de kleine bijvlieg en de puntbijvlieg zouden wat mij betreft een eeneiige tweeling kunnen zijn. Toch zijn er verschillen. Zo is het “pterostigma”, het donkere vlekje op de vleugelrand, bij de puntbijvlieg meer breed dan lang en bij de kleine bijvlieg is het langwerpig. Bij de libellen zijn pterostigmata aanwezig op beide paren vleugels en dikwijls wel goed zichtbaar. Ook schijnen er verschillen te zitten in de witte ringen op de segmenten.

Waarschijnlijk is de bijvlieg op de foto een vrouwtje kleine bijvlieg. Even nadat ik deze foto maakte vloog er een tweede bijvlieg boven deze bijvlieg. Mannetjes kleine bijvliegen zijn bijna voortdurend op zoek naar vrouwtjes. Voordat er wordt gepaard zweven de mannetjes als een soort paringsdans boven de vrouwtjes terwijl deze foerageert op bloemen. En dat is precies wat er gebeurde.

Foto + tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 24 september 2011

BEIJUMFIETSER (37) LANGS DE NOORDWESTRAND

(Dit blogbericht wordt wat aan de late kant gepubliceerd. De video is al een maand of drie geleden opgenomen en past in de zomerse sfeer van vandaag; dat laatste is gisteren geschreven en hopelijk is het nog steeds mooi weer)

Er is bijna geen plek binnen Beijum te vinden die nog niet met een bezoekje van de Beijumrijder of fietser is vereerd. Toch is er nog een gedeelte wat enorm de moeite waard is om te bekijken. Niet alleen op de video, maar vooral ook live. Met de fiets of met de benenwagen. Achter de Hiddemaheerd, de Kremersheerd en de Heratemaheerd heb je egenlijk een soort van natuurgebied. Wat een groen! Schelpenpaden, voetbalvelden, bosjes, brede sloten, echt het ziet er fantastisch uit. Wat zal ik er verder van zeggen? Niks. Fiets denkbeeldig even mee, of ga zelf even kijken. De muziek is van Neil Young: Cowgirl in the sand.

HOE LANG GA JE NOG DOOR LUIT?

Dinsdag is altijd dé dag waarop Luit Staghouwer in de Wiershoeck- en Schooltuin op jacht gaat naar een mooie foto voor de lezers van Beijumnieuws. Ik trof hem vorige week samen met natuurgids Harry Westerhuis(achter op de foto) en enkele excursiegenoten op het terras voor de Wiershoeck. Staghouwer is met een prestatie van formaat bezig, zijn serie gaat op naar de honderd afleveringen. Wat brengt aflevering 97 vannacht? Het treurige nieuws is dat de maestro na aflevering 100 gaat stoppen. Het goede nieuws is dat hij wel af en toe nog een aflevering opstuurt, maar de vaste prik midden in elk weekend gaat verdwijnen. Helaas. Maar wel begrijpelijk. Als er creatieve lezers/lezeressen zijn die weten hoe het gat in het weekend kan worden opgevuld, mail dan naar Beijumnieuws@online.nl

vrijdag 23 september 2011

BEIJUMSKAP (48)

September is de maand waarin het gewone leven weer losbarst. Veel open dagen zijn er deze maand. AS zondag 25 september houdt Atelier Pand49 een open dag. Kom gezellig sfeer proeven, een workshop uitzoeken of de vernieuwde winkel en kunstuitleen bekijken.

Foto+tekst: Atsje Straatsma
http://www.atsjestraatsma.nl/

MIJN UITZICHT IN BEIJUM (13)

ZONDAG OOK OPEN DAG PAND49

Open Dag Atelier Pand49
Atelier Pand 49 houdt zondag 25 september van 12.---17.00 uur  een feestelijke Open Dag en presenteert al haar activiteiten.
U kunt kennismaken met de docenten van de workshops en er worden demonstraties gegeven. Zo kunt u kijken of een workshop of cursus iets voor u is.
Ook kunt u onze vernieuwde kunstuitleen komen bekijken en het aanbod ter plekke aanschouwen. In het winkeltje liggen weer veel leuke nieuwe cadeau-artikelen. Verder kunt u informatie krijgen over de kunst- aan- huis route op 1 en 2 oktober a.s.

Iedereen is van harte welkom, ook bij onze stand bij Bruisend Beijum in de Sporthal.

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN

Zoals reeds eerder geschreven, ondergetekende gaat het komend weekend er even van tussen. Er staat nog een aankondiging van Pand49 geprogrammeerd, uiteraard de Beijumskap van Atsje Straatsma, de foto uit de Wiershoeck- en Schooltuin van Luit Staghouwer en nog wat dingetjes.

Er is in elk geval één lezeres die zondag foto's gaat maken op Bruisend Beijum. En ik begrijp dat de redactie van Lijn6 ook op oorlogssterkte richting Sporthal gaat om de happening daar te verslaan. Jammer trouwens dat het in geval van stralend weer binnen wordt gehouden. In het verleden zijn in verband met regenachtig weer de plannen op het laatste moment wel eens veranderd en werd de Sporthal als verlossende plek omarmd. Omgekeerd zou natuurlijk ook mooi zijn, Plein Oost smacht naar aandacht en bedrijvigheid. Stel dat het zondag stralend weer gaat worden...(Vorig jaar klaagden sommigen over de kakafonie van geluiden en stemmen in de Sporthal)
Ondergetekende is er zondag niet bij, wel verwacht ik foto's (welkom) die later op de avond zullen worden gepubliceert.

Een goed weekend allemaal.

KOKEN BIJ APPIE

Afgelopen donderdag posseerden bedrijfsleider Willem Hagting en cassière Margret voor de camera van uw Beijumnieuwsfotograaf. Waarom ze dat deden vertelt Hagting hieronder. Nooit geweten dat de bedrijfsleider van Albert Heijn Beijum ook nog eens keukentjes in elkaar kon zetten. Het keukentje waarachter dit AH-duo staat is hoogstpersoonlijk door hem gefabriceerd.
" AHMeins heeft een najaars aktie waarbij klanten in de winkel kunnen koken en zo andere mensen mee kunnen laten genieten van hun favoriete gerecht. Doormiddel van een aankondiging in de winkel kunnen klanten zich opgeven om mee te doen aan deze aktie bij AH-Meins. Bij opgave moet men opgeven wat men wil bereiden en welke dag, de aktie vindt plaats op vrijdag en zaterdag van 16.00uur tot +/- 20.00uur en duurt acht weken. Alle ingrediënten worden beschikbaar gesteld door AH-Meins aan de Stoepemaheerd. Er zijn al diverse opgave's en de klant kan gerechten proeven uit grootmoeders - maar ook uit de werdkeuken waaronder Iran.
Er zijn ook enkele prijzen aan verbonden zo krijgt elke deelnemer € 50,00 aan AH -kadobonnen en na afloop van de aktie wordt er een algemene winnaar uitgeloot en deze wint een hoofdprijs van € 250,00 aan AH-kadobonnen."

donderdag 22 september 2011

NIEUWE TRAINER GIJS BEARS IJSHOCKEY

Archieffoto
Wij hopen dat u onderstaand bericht in Beijumnieuws op kunt nemen. Met vriendelijke groeten,
namens Gijs Bears IJshockey
"Het bestuur van Gijs Bears IJshockey is zeer verheugd te kunnen meedelen dat Erik Noorman zich bereid heeft verklaard de taak van hoofdtrainer/coach op zich te willen nemen voor de 1e divisie.
Erik heeft een indrukwekkende carrière bij GIJS achter de rug. Van begin jaren 80 tot begin jaren 90 speelde hij in het eerste team van GIJS en dat waren bijna 250 wedstrijden. Als verdediger was hij betrokken bij het landskampioenschap midden 80-er jaren. Maar ook nu is hij al jaren betrokken bij het Groningse ijshockey.
Het bestuur heeft er alle vertrouwen in dat hiermee een enthousiast en inspirerend trainer/coach is gevonden en wenst hem en de spelers veel succes toe.
Namens Gijs Bears IJshockey"

COLLECTEREN VOOR DE NIERSTICHTING

Laat ik zeggen dat ik het moedig vind dat de meeste collectanten voor een goed doel wel op de foto willen. Per slot van rekening sta je wel levenslang met je hoofd op het www.
Deze jongedame wilde eergisteren ook wel, ze collecteerde voor de nierstichting. Het valt me op dat het meestal frisse en heldere types zijn die langs de Beijumer deuren gaan om te collecteren. Ze moeten vast en zeker een bepaalde quotum halen om 'goed' te worden bevonden, maar ja, gevoelig gevoelig, hoe hard moet je daar over oordelen? Ok, de directeur van de Nierstichting moet ook eten, maar verder, hoop ik, gaat het geld naar de bestemming waar het behoort. Kijk even op de site van de Nierstichting.
Tja, de nieren. De Chinesen kijken heel anders tegen nierproblematiek aan dan de arrogante westerse heelmeesters: De nier en de blaas horen volgens de chinese geneeswijzen bij angst. 'Ik doe het in mijn broek van angst' is een bekende Nederlandse uitdrukking. Iedereen kent ook wel het verschijnsel dat sommigen een paar keer naar de wc gaan vlak voor een optreden of iets anders wat spannend wordt gevonden. Angst put de nierenergie uit, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals regelmatig blaasontsteking. Nierenergie heeft volgens de Chinese geneeswijzen ook een relatie met botten en gewrichten, rugklachten en dergelijke.

Nierproblemen zijn gerelateert aan angst en depressie, aldus onze Chinese medemensen. Lees hier.
Dus, we kunnen geld inzamelen voor genezing van deze zieke organen. Maar misschien kan er ook wat worden gedaan aan de problemen die aan nierproblemen ten grondslag liggen. Te weten, aan angst en depressies. Aldus de Chinesen. Of weten wij het hier in het westen toch beter hoe het in elkaar zit?

ZONDAG KLEURRIJK BRUISEND BEIJUM

(Ingezonden; inclusief de foto's)
Kom ook naar Bruisend Kleurrijk Beijum
Zondag 25 september in sporthal Beijum Oost
Zondag 25 september is het weer zo ver, na het succes van vorig jaar met meer dan 1000 bezoekers, voor de 2e keer de een gezamenlijke uit- en doe markt “Bruisend kleurrijk Beijum” .
Van’ s middags 13.00 uur tot 17.00 uur zullen in de sporthal Beijum de Buurtcentra ( Beijumkorf, Heerdenhoes en Kleihorn) en het Trefpunt u weer laten genieten van het bruisende aanbod voor het seizoen van 2011-2012. Tijdens de uit en doe markt kunt u ook genieten van lekkere hapjes, gezellige muziek en de kleinste kinderen kunnen aanschuiven in het kindertheater. Ook kunt u alvast ideeën opdoen bij de talloze kraampjes van de verschillende organisaties en clubs die weer in de sporthal staan opgesteld. Op het buitenterrein zijn er springkussens georganiseerd door de pleingroep oost, voor de kinderen.

Een hoofdpodium met opkomende en ervaren bands en andere acts zal voor de nodige sfeer zorgen. Bij de buurtcentra kunt u onder andere meedoen aan het maken van een website, spelen op een djembee en bewegen op muziek, Bij het Trefpunt Kunt u meedoen met een workshop freestyledance en Djurken.

Tevens zal er tussen 13.00 en 17.00 uur een echte airbrush-artist aanwezig zijn, die airbrush-tattoos zet bij jongeren tot 18 jaar.

De uit-en doe markt wordt gehouden in de sporthal Beijum, Amkemaheerd 293.

KRANTEN EN EEN JAMMERACCORDEON

In de wintermaanden waren ze er niet, en ook in het voorjaar heb ik ze niet waargenomen. Maar ineens, vanaf juni, zat er weer een. Een straatmuzikant wel te verstaan. En ook een verkoopster van daklozenkranten diende zich omstreeks juni ineens weer aan. In dit tijperk van PVV-gebrul en getier is het een beetje bon ton om je af te vragen: wat mot dat volk hier? Onvrede en frustraties uiten heet dan 'rechtdoorzee zijn' en 'zeggen waar het op staat.' Horen zien en zwijgen en respect tonen heet dan ineens politiek correct zijn. En dat deugt in dit tijdperk, waarin een verwilderde straatterrorist  met gescheld, minachting voor andersdenkenden en getier de Kamer is binnengekomen, niet meer. Je zult maar de hele dag met je schamele accordeon en kranten bij een winkelcentrum staan of zitten. Een beetje respect is wel op z'n plaats.

Aan de andere kant, het kan wel ergeren als je steeds de zuigende blikken en groeten van de muzikant of krantverkoper treft als je het winkelcentrum binnenloopt. Wat een treurige muziek. En wat een bedelende blikken. Een paar zaterdagen geleden stond een jongedame voor de ingang Herbergkranten te verkopen. Het is weer eens wat anders dan een daklozenkrant. De dame in kwestie had gelukkig een big smile om d'r mond, dat scheelde, en ze wilde wel even op de foto. Welkom bij dé ingang van Winkelcentrum Beijum; treur en jammerklaasmuziek, en hebt u een euro voor me? Eventueel voor een of ander krantje.