vrijdag 31 oktober 2014

VOEDSELBANKACTIE BIJ AH-BEIJUM
VANmiddag konden klanten die de AH in Winkelcentrum Beijum bezochten een donatie aan de Stadse Voedselbank geven. Bij de ingangspoortjes stond de mevrouw die op bovenstaande foto is te zien. 
Zij attendeerde de klanten op de actie. "Het loopt goed, er wordt veel gegeven."
Nadat klanten de winkel in waren gelopen liepen ze pontificaal op de stand af die op de linker afbeelding is te zien. Klik groter. Nadat de mensen boodschappen hebben gedaan werden ze bij de kassa's opgewacht door een mijnheer die op de rechter foto staat afgebeeld.

Op een flyer die uitgedeeld werd staat: 

STEUN DE VOEDSELBANK
De Voedselbank stad Groningen heeft een tekort aan structurele toevoer van levensmiddelen. Daarom vragen wij om uw steun! De Voedselbank is blij met iedere bijdrage. Aan de producten op onderstaande boodschappenlijst is vooral behoefte.
Daarna volgt een opsomming:
Vis conserven (tonijn of zalm), vleesconserven (smack of ham), spaghetti, macaroni, rijst, muesli, cornflakes, olie, suiker, zout, tandpasta, babyvoeding, maandverband, zeep, badschuim, pastasaus, soep, koffie, thee, aardappelpuree, limonadesiroop, vruchtensap, margarine, pindakaas, jam, hagelslag en luiers 1 t/m 6.
info@voedselbank-groningen.nl
https://www.facebook.com/StadseVoedselbank

BEIJUMSKAP (193)

Nu de wintertijd weer begonnen is, is het toch ook echt wel herfst. Van de week was ik nog even bij de schooltuintjes. Er was niet veel kleur meer te bespeuren. Deze roze/paarse bloemen is het laatste, er staan er nog een paar in knop, zouden die nog uitkomen als het weer meezit?

Foto + tekst: Atsje Straatsma

DE WIJKKRANT BEIJUM, VAN BINDMIDDEL TOT SPLIJTZWAM

Vandaag in Dagblad van het Noorden een bericht over de teloorgang van wat ooit een wijkkrant was. Zie bovenstaande afbeelding. Beijum staat er weer 'gekleurd' op in Groningen.
De tragiek van Beijum in een notendop, wat verbindend en opbouwend in de wijk zou moeten zijn, en wat Beijum een betere uitstraling zou moeten bezorgen, werd een speeltje van een op macht beluste clubje mensen die liever dicteerde dan in vertrouwen te delegeren. De wijkwebsites Beijumnieuws en www.lijn6.com floreren anno 2014 en de krant ging kopje onder omdat.....er o.a. geen schrijvers meer waren te vinden die naar de pijpen van het 'bestuur' van de wijkclub wilden dansen.

Naar buiten wijzen heeft geen zin, de wijkclub Beijum heeft zichzelf de afgelopen jaren ondermijnd. Het is een naar binnen gericht clubje geworden, in plaats van dat het overkoepelend en vertrouwenwekkend over de wijk uitstraalt. Dat mogen ze zichzelf aanrekenen. Arm Beijum.

DE GRONDONDERZOEKERS ZIJN AAN DE SLAG IN BEIJUM

Een week geleden werd op Beijumnieuws bericht dat er grondonderzoek in de wijk zal worden verricht. Zie nog eens dit bericht.
Op de gepubliceerde flyer staat:
Tijdens het onderzoek worden ondiepe handboringen uitgevoerd op verschillende locaties in de stad. De boringen leveren monsters op die in een laboratorium geanalyseerd worden en getoetst aan vastgestelde normen.
Bovenstaande foto is gistermiddag bij het Centraal Wonenproject in de Bentismaheerd gemaakt. Vanuit de verte leek het alsof een bewoner lekker buiten op z'n laptop zat te googelen. Niet op de foto, maar bij de voeten van de man op de voorgrond lagen potjes aarde. Monsters. "We doen in opdracht van de gemeente grondonderzoek." Bij ondergetekende viel het kwartje, zie bovenstaande link.
Wat nauwkeurig allemaal, kinderen moeten veilig en gezond kunnen spelen, en volwassenen moeten met een gerust gevoel groenten in hun tuintje kunnen poten. Je mag het ook lux noemen.

We wonen in een wijk waar behalve bodemonderzoek wordt gedaan ook vlakbij eco-viaducten aangelegd worden. Zie nog eens het bericht van Willem Pauwelussen. Dat 'geintje' gaat 3.1 miljoen euro kosten. Wat-een-geld!
Het lopende bodemonderzoek zal vast ook in de papieren gaan lopen.
Het zijn politieke keuzes, de Voedselbank heeft structureel meer aanbod nodig en de vervanging van het Herewegviaduct wordt opgeschoven naar 2028.

"Beijum' hoeft zich wat dat betreft niet achtergesteld te voelen.

HERFST ROND DE BOERDERIJUM (5)

Meer en meer worden het voorhuis van de Boerderijum, de theeschenkerij en Kindercentrum Mallemolen, zie de links links, zichtbaar.
De voortgang van de  herfst gaat dit jaar met horten en stoten, en volgens de indruk van de blogger ook relatief langzaam. Wat wil je ook, zomerse en herfstachtige dagen wisselen elkaar nog steeds af. Komend weekend wordt het zonnig en warm voor de tijd van het jaar. Volgens verwachting kan het wel eens de warmste 1 november ooit worden.
(Foto gistermiddag gemaakt)

donderdag 30 oktober 2014

ONDERTUSSEN LANGS HET ZADELPAD...Schrijven kun je niet uren achter elkaar doen. Dus even eruit, frisse neus bij het Zadelpad. En terug over een zandweggetje.

Verscholen in bladeren en opschietende plantjes ligt daar een vuurverzinkte paal met aan het eind het  blauwe bord dat aangeeft dat je je hond er mag laten rondhollen.
Het bord is enigszins om de paal heen verbogen.
Zo’n ding uit de grond trekken, da’s toch een flinke krachtsinspanning. Dus misschien was de dader wel woedend tot op het kookpunt. Of het is groepswerk want in een groep ben je altijd sterker.

Toch maar even 3678910 gebeld.
De mensen die daar de telefoon bedienen zouden eigenlijk eerst stage moeten lopen als taxichauffeur.
Dat zou heel wat uitlegwerk schelen.
Het Zadelpad loopt strak langs het Boterdiep, leg ik uit, en aan de andere kant van het pad loopt een sloot (want de bajes is zo groot).
Langs die sloot loopt aan de andere oever ook weer een pad, een smal zandpad dit keer.
Die buigt bij een kornoelje haaks van de sloot af, glooit dan naar boven en daar ligt ie dan. En ja hoor, als ze bij me langskomen wil ik ze er best naartoe brengen.

Foto + tekst: Willem Pauwelussen

ZWARTE PIET BEIJUM BLIJFT ZWART! (+ energiebesparende aanpassingen AH)

Op 29 november komt Sinterklaas op uitnodiging van de lokale Albert Heijn en overige winkeliers voor de zoveelste keer naar (nog steeds) het kinderrijke Beijum. Via een rijtoer gaat het traditioneel naar Winkelcentrum Beijum. En...., de Goedheiligman neemt zoals altijd z'n ZWARTE Pieten mee. Dit keer zelfs zwarte Zwarte Pieten.
Sinterklaas is een strenge maar ook zeer rechtvaardige man. Hij komt natuurlijk niet naar het winkelcentrum in de groenste wijk van de stad als niet alles er pico bello bijligt. Zou dat de reden zijn dat gistermiddag het mannetje dat op bovenstaande foto is te zien bezig was om iets te fatsoeneren? Maakte hij de 19 letters schoon die het winkelcentrum markeren? Wie zal het zeggen.
Sinterklaas moet natuurlijk ook geen kou vatten als hij eind november het winkelcentrum gaat bezoeken. Het kan koud worden in Holland. Maar hij wil natuurlijk ook niet dat caissières, kinderen of klanten kou gaan lijden als ze de AH binnengaan. Zal dat de reden zijn dat de serviceruimte van onze AH de afgelopen week is verbouwd en door beschermend glas van de promenade is gescheiden? Zie foto links, afgelopen maandagmiddag gemaakt.

Altijd leuk om in Sinterklaas-sfeer te schrijven, maar nu even naar de nuchtere volwassen Beijumer realiteit. Gistermiddag sprak de blogger de eigenaresse van onze AH, Alice Meins. En passant maakte hij de rechter foto. Te zien is (voor Beijumers die vaak in de winkel komen) dat de serviceruimte is dichtgemaakt t.o.v. de promenade. Bezoekers kunnen de ruimte vanaf nu alleen betreden als ze door de toegangspoortjes van de winkel zijn gegaan. Waarom deze ingreep, Alice Meins? "Heel simpel, om energie te besparen. De voormalige open ruimte kostte bakken vol energie." Niet verkeerd, denkt de blogger, zodoende komen klanten en medewerkers minder op de tocht te zitten. Kan ook de nodige verkoudheden en/of ziektemeldingen schelen.

Ondergetekende vervolgde: Nu ik je als eigenaresse van de grootste winkel in dit winkelcentrum toch even spreek, wanneer komt Sinterklaas naar Beijum? En hoe zien z'n knechten er dit jaar uit? Er kwam een helder antwoord: "Sinterklaas komt hier op 29 november aan en hij neemt natuurlijk gewoon z'n Zwarte Pieten mee." Compleet met oorbellen en dikke lippen? "Nee man, dat deden we afgelopen jaren al niet meer, Zwarte Piet is in Beijum de laatste jaren al veel vriendelijker geworden, de zogenaamde zak waar kinderen in gestopt zouden kunnen worden hadden we al lang niet meer. Dat staat los van die hele discussie. "

Wat een heisa om Zwarte Piet, vind je ook niet? "Ja, dat kun je wel zeggen, ik kom wel eens op Curaçao en daar is Zwarte Piet een heel gewoon verschijnsel."

En toen kwam het: "Er zijn dit jaar witte Zwarte Pieten bij, maar ook zwarte Zwarte Pieten." Leg uit. "Nou, de meeste Pieten zijn geschminkte blanke mensen, maar er doen dit keer ook een zwarte ex-medewerker en een zwarte vriendin van me als Zwarte Piet mee."

Sinterklaas blijft in Beijum een kinderfeest voor iedereen. Voor alle kinderen en ouders. Ongeacht de huidskleur. Hier geen gezeur over Kaas- of Regenboog-pieten. Zelfs zwarte mensen willen tijdens de intocht wel Zwarte Piet spelen.

Naschrift, zie de poll linksboven. Veel lezers wezen de blogger op een storende taalfout. Waarvoor dank. Zie keuzemogelijkheid twee: 'Je beledigd ons...' moet natuurlijk zijn 'Jij beledigT' ons. Tenenkrommend, ook voor de blogger. Maar hij kan niet meer in het menu van de poll werken. De keuze is: laten staan of verwijderen. Tot nu toe wil een kleine 90% der lezers dat Zwarte Piet in ere wordt gehouden. Nog 35 stemdagen.

EEN TWEEDE LEVEN VOOR EEN TOILETPOT

Jammer om een toiletpot na jarenlange trouwe dienst naar de vuilnisstort te brengen of langs de kant van de weg te gooien. Zoiets doe je toch niet?
Als eerbetoon aan de pot, of uit praktische overwegingen, hebben de bewoners van dit pand, zie foto, ergens in Beijum Oost, waarschijnlijk na aanschaf van een nieuw exemplaar er voor gekozen om het afdankertje tot bloemen- of plantenpot om te toveren. Jammer dat de bril met deksel er niet meer op zit, een witte pot met zwart openstaande deksel had nog mooier geleken.

Volgens boeddhisten bestaat de essentie van het leven uit loslaten. Het blogbericht gaat niet 'vies' - is naar de wc gaan niet heel menselijk?- eindigen, maar op een toiletpot laten mensen in de loop der jaren heel veel los.

Waarom zou je je eigen 'loslater' uit respect voor bewezen diensten dan niet nog een paar jaar in de tuin vasthouden?

woensdag 29 oktober 2014

GEEN BARRIÈRE VOOR DE BEESTJES (Bij de Oostelijke Ringweg)

Het Meedenpad-viaduct over de Oostelijke Ringweg tussen Kardinge en Ulgersmaborg

Door Willem Pauwelussen

Wat de Stadsweg, en het stuk Meedenpad dat aan de rand van Kardingen langs Beijum-Zuid loopt gemeenschappelijk hebben is dat ze beiden fietspaden zijn die de Oostelijke ring kruisen. Voor dieren echter is die ring een ‘ecologische barrière’. 

Vandaar dat we op de inloopbijeenkomst Beijum-Zuid in 2011 hoorden dat naast de viaducten een faunapassage zou komen te liggen. Eenmaal overgestoken konden de beestjes niet op de weg komen, daar zorgde een muurtje voor dat als een soort enkele traptrede was aangelegd, zodat het een T-splitsing werd.  Leuk idee, maar helaas constructief niet mogelijk. Er zit niks anders op dan de viaducten geheel te vervangen.

Deze nieuwe fiets-ecoducten zullen bestaan uit een fietspad en een eco-passage, ter breedte van ongeveer 3,5 meter. De faunarasters aan weerszijden van de ringweg (in combinatie met de gekozen boomsoorten en struiken) zorgen ervoor dat dieren richting de eco-passages worden geleid.

 De vormgeving van de fiets-ecoducten zal aansluiten bij de andere viaducten die gerealiseerd worden bij de Oostelijke ringweg.  Dus niet zoals de huidige fietsviaducten die beiden een middenpijler hebben. Dat is bij het Meedenpad nog een extra bezwaar omdat met die middenpijler optisch een asverspringing in de weg ontstaat. En het moet er wel een beetje uitzien natuurlijk.

Door zijn lage ligging ervaar je die Oostelijke ring toch als een langgerekte  groene vallei waar je onder futuristisch aandoende ellipsvormige viaducten  doorrijdt. Dat groen kan nog wel een beetje groener. Nieuwe struiken en bomen worden aangeplant.  De weg gaat aan beide zijden begeleid worden door een bomenrij die op een constante breedte uit de rand van de weg geplaatst wordt en er wordt nog bosplantsoen aangeplant.

Het krediet van € 3,1 mln. excl. btw om de fietsecoducten te bouwen zal beschikbaar gesteld worden ten laste van Reservering Ringwegen Groningen.

Bovenste foto, JF. Afbeeldingen van http://www.ringgroningen.nl/oostelijke-ringweg/deelprojecten/groenstructuur-en-fietsecoducten

EEN MEDITERENDE POES NAAST BOEDDHA (en lieveheersbeestjes)


Wat keek de poes of kater de blogger indringend aan. Alsof ie helemaal en compleet in trance was. Zou het door de invloed van het rustgevende Boeddhabeeld komen?.
Zie de blik op bovenstaande foto. Thuisgekomen, en na het bestuderen van de foto, ontdekte ondergetekende nog een poes die achter het raam zat. Het geheel ziet er enerzijds wat griezelfilm-achtig uit, twee poezen die oninvoelbaar kijken. Anderzijds, en dat kan ook door het Boeddhabeeld komen, oogt het ook wat heilig. (Foto's zijn aan de oostkant van de wijk gemaakt). Let ook op de drie lievenheersbeesten. Met wat fantasie kun je er een dialoogtafel in zien.
In het oude Egypte was de kat een heilig dier. Rond 3000 voor Christus was de kat daar volledig als huisdier geaccepteerd. In testamenten werden soms hele bedragen aan de kat nagelaten. Bekend is het verhaal van de nalatenschap die geheel bestemd was voor kattenvoer van de eigen huiskat. Bij een woningbrand vormden de omstanders eens een cordon om de kat van het vuur weg te houden, terwijl in het brandende pand nog een oude vrouw aanwezig was die men aan haar lot overliet. Katten werden ook vaak gemummificeerd.
Het is ook nog niet zo lang geleden dat de verschrikkelijke gewoonte werd afgeschaft om een levende kat in de fundering van een nieuw huis in te metselen. Dit kon gezien worden als een offer aan de goden om de toekomstige bewoners van het huis te verzekeren van voorspoed en geluk. Dier en Info.

13 NOVEMBER DAG VAN DE DIALOOG IN HUISKAMER CJG BEIJUM

Bent u blij in uw eigen buurt? Of juist niet? Wilt u in contact komen met interessante mensen en met hen van gedachten wisselen? 
Meldt u dan aan voor de gesprekstafel welke op 13 november tussen zeven en negen uur 's avonds in de Huiskamer van het CJG wordt georganiseerd. Zie verdere informatie op bovenstaande flyer.

ZET JE FIETS MET RESERVEBAND OP SLOT

Of het er nog steeds staat weet ik niet. Maar het was een mooi beeld afgelopen vrijdag op de dijk langs de Zuidwending (Froukemaheerd). De schuurtjes in Beijum zijn over het algemeen ook zo klein. Buiten moet je alles wel op slot zetten. En zie eens, wat een dik slot.
Of het een gloednieuwe buitenband was of een van de sloop, zou de blogger niet weten. Maar een beetje fietsendief of straatrover moet diep gaan met z'n betonschaar om dit zaakje los te knippen. Het zou kunnen zijn dat het dikke slot ruim de helft van de waarde van de fiets vertegenwoordigd. Alhoewel, bij nader inzien, een dichte kettingkast, de fiets kan zomaar veertig euro schuiven.

dinsdag 28 oktober 2014

UIT DE OUDE DOOS (221)

Bovenstaande foto dateert uit november 1978 en is door een onbekende fotograaf gemaakt. Zelden is de overgang van drassige kleigrond naar de wonderlijke Groningse stadswijk Beijum zo treffend in beeld gebracht. Links loopt de Zuidwending en rechtsboven is de vijver bij wat heden ten dage Winkelcentrum Beijum is te zien.
Op de natte klei op de voorgrond werd later de Toppingaheerd gebouwd, de reeds gebouwde huizen links staan in de Sibrandaheerd. Hier was tijdens de beginjaren van de wijk een noodwinkel gehuisvest.
De hijskraan achter de huizen werd waarschijnlijk ingezet voor de bouw van de Fossemaheerd. Achter de vijver staat een oud woonhuis die tegenwoordig nog in oorspronkelijke staat  aanwezig is. De dubbele woonhuizen achter in beeld zijn ik meen begin jaren tachtig opgebrand.

De foto komt in de binnenkort uitkomende tweede herziene druk van het Beijumboek Boeren, Burgers, Beijumers.. Op vrijdag 21 november van 15.00 tot 17.00 uur wordt de herziene druk in de Boerderijum gepresenteerd. Dat gaat vast een leuke bijeenkomst worden, temeer omdat de Beijumer historicus Lammert Doedens voor eens en altijd het ware verhaal van Sinterklaas komt vertellen. Zie en lees de onderstaande aankondiging uit de jongste papieren editie van de Regiokrant.

VAN (AUTO) BANDEN KUN JE OOK STOELEN MAKEN

Lezeres Marleen reageerde op het gisteren gepubliceerde bericht over de op Curaçao gemaakte papegaaien uit autobanden. Ze stuurde bovenstaande foto op en schreef erbij:
 Lees net op je blog over de autobanden, in de bijlage een foto wat je ook met fiets / autobanden kunt doen! Gemaakt tijdens een vakantie in Indonesië vorig jaar. Of hij lekker zit weet ik niet ;-)

IN DE PIN-STEEG BIJ WINKELPLEIN BEIJUM WEST

We blijven nog even op Winkelplein West. Zie vorige bericht. Het zal niet lang meer duren of de de kunstenaars moeten het leegstaande pand tussen de Lidl en kapper de Boer verlaten. Het is wachten op de pizzeria die gaat komen.
Gistermiddag was de blogger even in de veronderstelling dat de fietsrekken of winkelwagenpalen voor de Duitste grootgrutter op West werden verwijderd. Eindelijk gerechtigheid? De blogger bedoelt, als een particulier illegale objecten in het straatbeeld neerzet wordt hij aangepakt, waarom een bedrijf dat bulkt van het geld dan niet?
Het plein vanaf de bussluis op fietsend, trof hij het tafereeltje dat op bovenstaande foto is te zien. Gereedschap om tegels op te wippen, een drilboor, twee verwijderde tegels, een of andere bedrijfsbusje.
Verder fietsend zag de blogger een mannetje zand scheppen van het zandbultje tussen de kapper en het genoemde lege pand. Het mannetje liep met het zand naar de open plekken waar de tegels uit waren gewipt en gooide dat daar neer. Er liggen tijdens natte dagen wel eens plassen in dit steegje, heel vervelend om als je moet pinnen natte voeten te halen. Bent u de boel aan het ophogen mijnheer? "Nee, er moest even een gat worden gemaakt in verband met telefoonkabels."

Oh, is dat het? Zie foto rechts, binnen een minuut stond er opeens een rij wachtenden voor de pinautomaat. En het mannetje was bezig om de tegels weer terug te leggen. Telefoonkabels?

MICHEL WIL GRAAG ANDERE BOMEN VOOR ZIJN HUIS


Sinds Michel Bechaouch tweeënhalf jaar geleden buurtcentrum de Beijumkorf vaarwel zei en gepensioneerd raakte, heeft hij alle tijd om zich met z'n leefomgeving bezig te houden. Hij ruimt regelmatig troep op, en ook is hij erg betrokken bij Winkelplein West. Geen wonder, hij woont aan het plein en kijkt er op uit.
Afgelopen vrijdagmiddag: "Ik zou willen dat die lelijke bomen hier verdwijnen, ze zien er zo naargeestig uit en je wordt er helemaal niet vrolijk van." Zou het met de herfstperiode te maken hebben? De blogger keek naar boven en zag louter kale takken. Zie afbeelding rechts, klik groter. Pas over een half jaar zal er weer blad aan de bomen komen. "Ik heb liever dat ze de boompjes die achterop het plein voor de vijver staan hier gaan neerpoten, die zien er veel sfeervoller uit."Smaken verschillen, maar je moet de bejaarde Beijumer toegeven dat er weinig kraak en smaak aan de bomen voor z'n huis zit. Vier tot vijf meter kale palen met daarbovenop wat takken die alle kanten op groeien.

Bekijk bovenste foto, aan weerzijden van het hoofd van mijnheer Bechaouch staan op de achtergrond bij de vijver kleine boompjes met vanaf anderhalf meter hoogte alleen maar groen. "Ja, die wil ik hier graag hebben, dat lijkt toch veel beter, het kleedt het plein veel prettiger aan als ze ook aan deze kant, voor mijn huis komen te staan."

Laat Michel maar schuiven. Zo lang als hij strijdbaar blijft kan Beijum veel plezier aan hem beleven. Waarom geen palmbomen op het plein? Hij heeft het er verder naar z'n zin, zie ook nog eens dit blogbericht.

maandag 27 oktober 2014

OP CURAÇAO GEMAAKTE PAPAGAAIEN VAN AUTOBANDEN


"Mijn dochter nam ze een jaar of acht geleden mee uit Curaçao. Daar maken ze deze papegaaien uit autobanden. Ze hangen al jaren voor mijn huis. Trouwens niet alleen hier, maar over de hele wereld. Ze hangen ook in Australië. "
De zeventig plusser uit de Fultsemaheerd die de 'papegaaien' voor de ingang van zijn huis heeft hangen vertelt trots over de herkomst van de kunstwerken. "Op de Antillen is het heel gewoon om afgedankte autobanden om te draaien om er figuren uit te maken. In het voorjaar en de zomer houden we planten en bloemen in de voormalige autobanden. Ik heb ze goed op slot gezet want anders worden ze gestolen. Niks ten nadele van Beijum, dit kan in de hele stad gebeuren."

Klik de linker en rechter foto groter. Papegaaien gemaakt uit afgedankte autobanden. Het is weer eens iets anders. Toch maar even googelen:

Hergebruik van een autoband als hanger voor planten. Plantenhanger in het model van een papagaai, gemaakt van een oude band. Een prachtig voorbeeld hoe je een autoband kunt gebruiken om er decoratie van te maken.
Deze papagaai is uit één stuk rubber gesneden en gezaagd.
Kijk goed naar de foto om te zien hoe je deze papagaai zelf kunt maken.
Je maakt gebruik van de vormen die er al in de autoband zitten.
Het is niet mogelijk om het rubber een andere vorm te geven alleen maar door het te buigen, dus het model moet slim ontworpen zijn.
  1. Eerst wordt de autoband doormidden gezaagd waarna het te gebruiken deel wordt omgekeerd.
    Daardoor zie je het profiel niet meer, dat zit nu aan de binnenkant.
  2. Nu wordt er met een scherp mes en een zaag het model gegeven aan de hengsels bovenaan en voor de veren van de staart.
  3. Als laatste stap van de rubber bewerking wordt de snavel uitgesneden.
    De snavel steek je in een gleuf die in de autoband is gesneden.
  4. Als laatste geef je de papagaai een mooi kleurtje.
    Daarvoor kun je het beste spuitbussen gebruiken, maar als je een paar restjes verf in een blik hebt dan kun je ook gewoon het rubber met die verf middels een kwast aanbrengen. Lees hier.

SOCIAAL TEAM BEIJUM KREEG BEZOEK UIT FRIESLAND

"Op 1 januari krijgen we een kantelpunt wat betreft de aanbieding van zorg. Dat is een spannend proces. Om van elkaar te leren hebben we Sociaal Teams uit Friesland uitgenodigd om van elkaar te leren en om elkaar te versterken."
Omstreeks half twee vanmiddag verzamelden sociale werkers zich voor de Wegwijzer. Wat gaat er gebeuren? Na enige aarzeling kwam het gesprek op gang. Het genoemde kantelpunt en de datum 1 januari 2015 roepen naast uitdagingen ook spanningen en onzekerheden op. Een sociaal team moet begin volgend jaar goed beslagen ten ijs komen. "We zijn hier om elkaar te ondersteunen", aldus een sociaal teamlid uit Beijum. Zijn de Friezen er al? "Die komen in etappes aan, er is al een gedeelte binnen en er zijn er nog die onderweg zijn." Komen ze uit heel Friesland? "Alleen niet uit Leeuwarden, daar hebben ze een eigen autonoom team."
Vanaf 2015 heeft bijna iedere Nederlandse gemeente sociale wijkteams. Dit zijn teams van hulpverleners die buurtbewoners gaan bijstaan in de zorg, jeugzorg en problemen rond werk en inkomen, zoals uitkeringen en schuldhulpverlening. De gemeenten zien die wijkteams als onmisbaar om de decentralisaties vanaf 1 januari 2015 aan te kunnen. De drie nieuwe wetten (Wet maatschappelijke ondersteuning, Jeugdwet en Participatiewet) die bij de decentralisaties horen, worden straks namelijk niet meer door drie verschillende afdelingen aangepakt, maar door één team. In plaats van verschillende instanties komt er straks één hulpverlener over de vloer bij een gezin met, bijvoorbeeld, een kind dat jeugdzorg nodig heeft en een vader die in de schuldhulpverlening zit. Dat is prettiger voor het gezin en efficiënter en goedkoper voor de gemeente. DeCorrespondent.nl

MAANDAGOCHTEND (213)

Wat is dat nou? Een slot aan de reling van de Barmabrug? Zou dat de opmaat zijn tot een Beijumer liefdesbrug? U weet wel, zo'n brug waar verliefden en geliefden gezamenlijk een slot aan hangen om vervolgens, om de verbintenis te bekrachtigen, het sleuteltje in het water te gooien.
Stel je voor, je maakt met je prille verkering een romantische avondwandeling langs de Zuidwending die midden door Beijum loopt. De maan schijnt door de bomen, en je houdt elkaar stevig vast. Op de Barmabrug omhels je elkaar en zoen je innig. Twee wild kloppende harten, rondgierende hormonen. Hoofden en bekken bewegen onstuimig. Dan tovert een van de twee een slot tevoorschijn en kijkt de ander vragend aan: 'Zullen we het doen?' Samen bind je het slot om de zijkant van de relatief nieuwe brug. Klik zegt het slot. En plons doet het in het water beneden.

De maan maakt zich los van de boomtoppen en schijnt vol op beide gezichten. Wat een gelukzalige blikken over en weer. Na een minuten lange zoenpartij lopen ze hand in hand de Barmaheerd in. Waarom zou je je gaan verloven of gaan trouwen? Wat is nou leuker, een boterbriefje, of een gezamenlijk slotje aan de reling van de Barmabrug?

Beijum werkt verder niet mee in dit romantische verhaal. Daar staan ze dan in de koude en kille Barmaheerd. Wat moet je daar nou met je liefdeshormonen?  Terwijl ze zo'n zin in elkaar hebben. Waarom is er geen leuk hotelletje of pensionnetje in de wijk, waar je met z'n beiden uitgebreid de liefde kunt vieren? Bed en Breakfast mag ook, maar zelfs dat hebben we hier niet. En, het is in deze tijd van het jaar te fris om in het Kardingepark wild te gaan kamperen.

Hetis ook nog eens maandagochtend, de minst romantische ochtend van de hele week. Maar kijk, zie foto rechts, daar hebben we nog een liefdesuiting. 'Onze Klaske' staat op een felicitatiebord dat midden in de Froukemaheerd staat. Dat 'onze' spreekt boekdelen: onze schat, onze geliefde, of misschien wel onze moeder.

De laatste week van oktober 2014 is begonnen. Wat is het leven zonder hét bindmiddel bij uitstek? Liefde....Geen betaalde 'liefde', geen voorwaardelijke 'liefde' (als jij doet wat ik wil, dan....), geen ruil-'liefde' ( doe jij dit, dan krijg jij dat...), maar zuivere onvoorwaardelijke liefde.

Het zijn donkere tijden, maar bedenk, over 55 nachten worden de dagen al weer langer.
Een prettige week toegewenst. Laat de liefdesenergie stromen. En zet je hart niet op slot.

zondag 26 oktober 2014

SUCCESVOLLE EGELDAG OP DE BOERDERIJUM


De egeldag die vandaag op de Boerderijum werd gehouden schijnt een groot succes te zijn geweest. De blogger kon niet aanwezig zijn, maar op de valreep kon hij nog een staartje sfeer meepikken. 
Alle foto's zijn tegen half vier gemaakt. Op bovenste afbeelding is te zien dat Jothea Brouwer van NDE (2e van links) in het Bezoekerscentrum een jongetje en z'n ouders wegwijs maakt met een of andere overzichtskaart. "Het is lekker druk geweest vandaag."

Op de linker afbeelding is te zien dat bezoekers zich tegoed doen aan  de lekkere consumpties die cliënten van de Zijlen die in de theeschenkerij werken hebben gefabriceerd.
Afbeelding rechts, er stonden twee 'egelwandelingen' voor vandaag gepland, u ziet deelnemers van de tweede en laatste wandeling terugkeren.

Onderste foto, kinderen speelden in de speeltuin achter de Boerderijum terwijl ouders relaxed vanaf het terras toekeken.
De Boerderijum draait nog wat teveel op themadagen als de Modderdag of Egeldag. Het zou niet verkeerd zijn als deze voorziening midden in het Groene Hart van Beijum elke zondagmiddag open zou zijn.


EEN GRUNNINGER TONEELAVOND IN DE AMKEMAKOEPEL


In de Amkemakoepel naast Plein Oost werd gisteravond een Gronings toneelstuk opgevoerd genaamd "Dizze vraauw, das joen man." De zaal van de koepel zat behoorlijk vol. Gezelligheid was troef en het bier en de frisdrank gingen er goed in.
Op bovenste foto staat een gedeelte van de crew, deze dames zorgden voor de lekker natjes en droogjes.

De blogger kwam tegen 21 uur gisteravond even binnenvallen en hij verdween na een kwartier weer. Toevalligerwijs was de pauze van het toneelstuk net bezig. De aanwezigen die ondergetekende sprak vertelden dat het toneelstuk de moeite waard was en dat er heel wat te lachen viel.

Op een flyer die rondgedeeld werd stond:

Goa noa ofloop van 't toneelstuk nou nait op hoes aan, mor blief nog eevm gezellig noa keuveln.
Foto links, de volle Amkemakoepel van buitenaf gezien. Rechts, een scene uit het toneelstuk. Foto beneden, toneelstuk van achterin de zaal bekeken.


FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (206)

Er zijn in Europa meer dan 10.000 soorten nachtvlinders. In Nederland komen meer dan 2400 soorten voor, waarvan ruim 1480 behoren tot de zogenaamde kleine nachtvlinders (micro’s).
De overige soorten worden vaak samengevat onder de term ‘macro’s’: de grote nachtvlinders.
Vrijwel alle nachtvlinders vliegen ‘s nachts, maar ruim honderd soorten zijn ook overdag actief: de dagactieve nachtvlinders. De verdeling in groot en klein moet men niet te strikt nemen - er zijn macro's die een stuk kleiner zijn dan bepaalde micro's.

Tot de grote groep microvlinders behoren ook de koolmotten. Ze zijn nog weer onderverdeeld in verschillende geslachten, waaronder het geslacht Plutella. Uit dit geslacht komen in ons land twee soorten voor: het koolmotje en het gemarmerd koolmotje (foto). Het gemarmerd koolmotje is een lichtgrijze mot met in de lengterichting een bruine lijn. De antennes hebben op het eind drie donkere ringen. Deze vrij algemeen voorkomende vlinder heeft een spanwijdte van 14 tot 17 mm en vliegt van eind april tot november in twee generaties en in sterk wisselende aantallen. De vrouwtjes zetten hun eitjes vooral af op de damastbloem, de eitjes overwinteren. Het gemarmerd koolmotje komt voor in Europa, Klein-Azië, Noord- Amerika.

Het koolmotje is, met een spanwijdte van 13 tot 15 mm, iets kleiner. Deze vlinder trekt elk jaar vanuit zuidelijk Europa ons land binnen en plant zich hier voort vanaf begin juni. Een koolmotje is in staat ca, 80 eitjes af te zetten. Deze worden apart aan de onderzijde van het blad afgezet. Afhankelijk van de temperatuur duurt de ontwikkeling van ei tot rups vier tot acht dagen. De larven vreten van het blad. Eerst vreet het rupsje aan de opperhuid, later zorgt de rups voor kenmerkende ronde venstervraat. Dit larvestadium duurt 3-4 weken. Het verpoppen gebeurt aan de onderzijde van het blad en duurt ongeveer twee weken. De tweede en derde generatie verschijnen in juli-augustus en zijn omvangrijker dan de eerste. De rupsen van het koolmotje veroorzaken in de koolteelt vaak een aanzienlijke economische schade. Ze kunnen goed tegen lage temperatuur, zodat er in november nog vretende rupsen zijn.

(Info: Wikipedia, proeftuinzwaagdijk.nl en tuin-thijs.com/vlinders.htm)


 Foto +tekst: Luit Staghouwer

zaterdag 25 oktober 2014

VOETBALLEN TUSSEN DE HERFSTBLADEREN

Beijum heeft geen voetbalclub maar is wel veel voetbalveldjes rijk. Die tussen de Jaltadaheerd en het Pedalpark in ligt bijvoorbeeld. Of het veld dat midden in de Bentismaheerd is gelegen. 
Bovenstaande foto is gistermiddag tussen de Boelema- en Fultsemaheerd in gemaakt. Het Groene Hart van de wijk ligt bezaaid met herfstbladeren, met hier en daar een partij paddenstoelen.
Op de achtergrond waren twee jongetjes beurtelings op het doek aan het schieten. Op helemaal groen gras, grasveldjes verschieten tijdens de herfst niet van kleur. De kinderen uit Beijum kunnen zich rijk rekenen, ze wonen in wellicht de meest ruim opgezette wijk van de stad. En wat hebben ze veel mogelijkheden om buiten te spelen of te voetballen.

ZE LAGEN OVERDAG IN HET VELD


Het tafereeltje deed in de verte wat denken aan een kerstkribbe. Jozef, Maria, de wijzen uit het oosten en het kindeke Jezus ontbraken er alleen maar aan.
'Ze lagen bij nacht in het veld' zou je kunnen vervangen door 'ze lagen overdag in het veld in het Groene Hart van Beijum.' Maar goed. De vijf schapen die op de foto zijn te zien lagen aan paar dagen geleden lekker te luieren in het weilandje tegenover de Boerderijum. Dat allemaal onder het toeziend oog van een kraai of een ander soort zwarte vogel. Het leek net alsof het rechter schaap de leider van de groep was, en alsof die z'n oor (oren) te luister legde richting de kraai en naar wat die te vertellen had. Zou het? Er wordt wel eens gezegd dat dieren onderling kunnen communiceren. Het zou in dat geval de moeite waard zijn om te achterhalen wat er tussen de kraai en het rechter schaap is besproken.

Direct na het fotograferen vloog de vogel weg.

TONEELAVOND EN SINT + PIET IN DE AMKEMAKOEPEL

In de Amkemakoepel worden komende tijd regelmatig activiteiten georganiseerd. Zie onderstaande ingezonden mededelingen.

VANAVOND, 25 oktober, hebben we in de Amkemakoepel(ingang achterzijde Aldi) een toneelavond in de Groninger taal: Dizze wief....das joen man?
Aanvang:20.00
Zaal open om 19.00
Entree uiteraard gratis! Kom gezellig langs.!

Op 5 december komen Sinterklaas en zijn Pieten langs in de Amkemakoepel.
Voor deze gezellige middag die om 16.00 begint, kunt u uw kinderen of kleinkinderen tot 12 jaar opgeven bij de Amkemakoepel.
Kosten hiervoor zijn 5 euro per kind!
Voor de cadeautjes wordt gezorgd!
Opgave voor 1 december

Op de vraag van de blogger hoe de Pieten er uit komen te zien kwam als antwoord: "Die blijven gewoon zwart."

vrijdag 24 oktober 2014

BEIJUMSKAP (192)

Sinds de krakers een aantal maanden geleden zijn verdwenen van het voormalige Tuinland-terrein, staat er aan beide kanten achter het prikkeldraad een groot bord. Mijn oog valt op ‘Compleet gestoffeerd’ en ik vraag me af of dit een verkoopargument is. Ik heb even gegoogled, en een gestoffeerde woning betekent een woning met tapijt, gordijnen, raam- en muurdecoraties, vaste keukenapparatuur, en voor een huurwoning geldt dat er een wasmachine moet zijn. Ik weet niet of dit ook voor koopwoningen geldt. Nu heb ik geen ervaring met het kopen van een nieuwbouwhuis, en als vloeren en gordijnen en keukenapparatuur bij de prijs inzitten is dat natuurlijk mooi, want dat is duur. Maar kun je dan ook zelf kiezen wat je wilt? Of kun je uit een paar standaard dingen kiezen en als je daar van af wilt wijken kost het je alsnog heel veel geld? Ik denk al snel het laatste.

Op de website staan ook nog wat verkoopargumenten voor deze woningen. Wat me het meest verbaast is dat er een goede busverbinding zou zijn. Ja, als je naar Beijum loopt, naar het winkelcentrum. In de Hunze is helemaal geen stadsbus, alleen komt lijn 65 naar Zoutkamp elk uur langs, en in het weekend moet je ook nog overstappen in Kardinge. Eigenlijk te triest voor woorden, dat een stadswijk geen stadsbus heeft… 

‘Verleden heb je, toekomst kun je maken’ staat er. Ik ben benieuwd wanneer ze gaan bouwen.

Foto + tekst: Atsje Straatsma

EGELDAG BOERDERIJUM, WORTELTAART, CHAMPIGNONS, INBRAAKEerst maar het goede nieuws. Cliënten van de Zijlen hebben vanmiddag een verrukkelijke worteltaart gebakken voor aanstaande zondag. Egeldag. Zie nog eens deze aankondiging. 
Wat rook het vanmiddag lekker in de Boerderijum. Zie bovenste foto, daar kwam de geur vanaf.
Buiten liep een NDE-er (Natuur en DuurzaamheidsEducatie) met bakken champignons te zeulen. Zie rechter afbeelding. "De scholen zijn vergeten om die afgelopen week mee te nemen vanuit de Schooltuin. Ik breng ze maar naar het voorhuis om ze te bewaren." De champignons kwamen al behoorlijk vanuit de aarde omhoog.

Maar dan het vervelende nieuws. Nog steeds de NDE-er: "Er is afgelopen weekend in het voorhuis ingebroken. Er is een kozijn gemold en vandaar uit zijn ze naar binnen gegaan." Zie foto links. Worden er dingen vermist? Is er schade? "Nee, er is keurig netjes ingebroken, er is verder niks kapot en er wordt niks vermist."

Elke inbreker heeft een storing, maar het exemplaar dat in het voorhuis van de Boerderijum is binnengedrongen, heeft een extra makke. Inbreken en niks meenemen. Was het een verkenningsinbraak? Of was het dezelfde stiekemerd die een maand geleden vijftig meter verderop de kluis van het Trefpunt 3000 euro lichter maakte? Puur op geld uit en te lui om een computer mee te nemen? Je hebt inbrekers en inbrekers.

Om het blogbericht positief af te sluiten, Beijumers (Hunzenaren, Zuidwolders etc.) de Boerderijum is aanstaande zondag open. Stap op de fiets of neem de benenwagen, een bezoekje is de moeite waard.